Deel dit bericht

Hoe weet ik wanneer ik mijn fietsonderdelen moet vervangen?

31 Januari 2022

Als fietser lees je vaak dat het belangrijk is om je fiets goed te onderhouden. Ook wij hebben veel blogs geschreven over hoe je zelf je fietsonderdelen kunt vervangen. Toch is het voor veel fietsers niet duidelijk wanneer je bepaalde fietsonderdelen moet vervangen. Natuurlijk is bij het ene onderdeel makkelijker te zien dan bij het andere en zal de ene fietser een onderdeel sneller willen vervangen dan de ander. In deze blog hebben we voor je op een rijtje gezet hoe je kunt controleren of je fietsonderdeel aan vervanging toe is. Zo ben jij straks weer helemaal klaar voor het nieuwe fietsseizoen! En twijfel je of je een onderdeel moet vervangen, dan kun je natuurlijk altijd even langs de fietsenmaker!

fietsonderdelen vervangen
Je fietsonderdelen vervangen is leuk! Je moet alleen nog even weten wanneer je dat precies moet doen.

Wanneer moet je je ketting vervangen?

Het is belangrijk om regelmatig te checken of je fietsketting aan vervanging toe is. Een heleboel omstandigheden, zoals regen en modder, kunnen zorgen voor slijtage aan je ketting. Ook is het afhankelijk van het type fietsketting hoe snel deze verslijt. Wanneer je je fietsketting tijdig vervangt, kun je onnodige slijtage aan je cassette en kettingbladen voorkomen.

Maar wanneer moet je jouw ketting vervangen? Dat kun je eenvoudig bepalen met een kettingslijtagemeter. Zo´n kettingslijtagemeter wordt ook wel een kettingchecker genoemd. Door de kettingchecker in de schakels van de fietsketting te zetten, kun je vervolgens het slijtingspercentage aflezen. Bij 11- en 12-speed kettingen is het verstandig om je fietsketting te vervangen wanneer de kettingslijtagemeter 0,5% aangeeft. Voor kettingen van 10-speed is dit bij 0,7%. Weet je niet zeker bij welk slijtingspercentage je jouw ketting moet vervangen? Dat kun je het best even bij de fabrikant van je fietsketting uitzoeken.

kettingslijtagemeter
Deze kettingslijtagemeter geeft duidelijk aan dat deze fietsketting vervangen moet worden.

Om ervoor te zorgen dat je aandrijflijn minder snel slijt, is het verstandig om je fietsketting regelmatig schoon te maken en te smeren. Hoe je dit doet lees je in onze fietsketting schoonmaken en fietsketting smeren blog. Is je fietsketting echt aan vervanging toe? In onze How-To fietsketting vervangen lees je hoe dit het beste kunt doen.

Kettingslijtagemeters

Park Tool CC-3.2

€ 13,95

BBB Cycling Chain Checker BTL-125

€ 10,95

Wanneer moet je je cassette vervangen?

Wanneer je cassette versleten is, moet je deze vervangen. Met een versleten cassette rond blijven fietsen, zorgt ervoor dat je schakelprestaties verminderen. We raden aan om na ongeveer twee tot drie kettingen je cassette te vervangen. Maar dit hangt natuurlijk wel af van welk merk je fietsketting is én van de omstandigheden. Zoals hierboven is verteld, zal je cassette minder hard slijten wanneer je je aandrijflijn regelmatig schoonmaakt. Hoe je je cassette het beste schoon kunt maken, lees je in onze blog.

cassette vervangen
Door met een versleten cassette rond te blijven fietsen, zullen je schakelprestaties verminderen.

Je kunt dus het beste regelmatig zelf checken of je cassette is versleten en vervangen moet worden. Dit is wel wat lastiger dan bij je fietsketting, aangezien er geen tooltje voor is. Wel zie je het vaak aan de afgeronde tandjes van de cassette. Bijvoorbeeld als de hoekjes een beetje op gaan staan of een beetje over gaan hangen als een soort haaienvinnetjes. Wanneer je cassette erg versleten is, kun je het ook zien en voelen aan je fietsketting die over begint te slaan. Wil je weten hoe je je cassette van je racefiets of MTB moet vervangen? Lees dan onze How-To blog.

Wanneer moet je je kettingblad vervangen?

Ook je kettingbladen kunnen net als je fietsketting en cassette slijten. Vaak hoef je je kettingblad pas na ongeveer vijf fietskettingen te vervangen, maar dat hangt uiteraard wel af van welk merk de bladen zijn en van de (weers)omstandigheden. Je kunt ook regelmatig checken of je kettingbladen aan vervanging toe zijn. Dit zie je bijvoorbeeld als je fietsketting erg losjes op je kettingblad ligt, als de tandjes van je kettingblad versleten zijn of als het schakelen niet meer soepel gaat.

kettingblad vervangen
Doorfietsen met een versleten kettingblad veroorzaakt onnodige slijtage aan je fietsketting en cassette.

Wanneer moet je je derailleur vervangen?

In principe hoef je je derailleur niet na een bepaalde periode te vervangen. Een uitzondering is wanneer je na een flink val schade hebt aan je derailleur. Hoe je je achterderailleur van je racefiets of MTB vervangt, lees je in onze How-To blog. Ook kun je je derailleur vervangen wanneer je bijvoorbeeld de bergen ingaat met je fiets. Wat je derailleur aan kan en wanneer je deze moet vervangen, lees je in deze blog.

derailleur vervangen
Wanneer je de bergen ingaat met je fiets is het verstandig om je derailleur te vervangen.

Schakel je niet meer soepel? Dan kan het helpen wanneer je je derailleur afstelt. Hoe je dit doet, lees je in onze How-To blog derailleur afstellen. Maar ook een slecht uitgelijnde derailleurpad kan de oorzaak zijn. Hoe je je derailleurpad moet richten en vervangen lees je in deze blog.

Wanneer moet je de derailleurwieltjes vervangen?

Een belangrijk onderdeel van je aandrijving dat je wel moet vervangen, zijn je derailleurwieltjes. Deze slijten langzaam, terwijl je dit niet vaak door hebt. Beginnen de tandjes van je derailleurwieltjes spits te worden? Dan zijn ze aan vervanging toe. Vervang je je cassette? Dan is het verstandig om ook je derailleurwieltjes te vervangen. Hoe je je derailleurwieltjes moet vervangen, lees je in onze blog.

derailleurwieltjes vervangen
Je derailleurwieltjes spelen een grote rol in het soepel laten lopen van de aandrijflijn.

Wanneer moet je de derailleurkabels vervangen?

Heb je je derailleur opnieuw afgesteld, maar schakelt je derailleur nog steeds niet goed? Oude, verroeste of gespleten versnellingskabels kunnen zorgen voor verminderde schakelprestaties. Het is dus verstandig om dan je derailleurkabels te vervangen. Hoe je je kabels het beste kunt vervangen lees je in deze blog.

Wanneer moet je de shifters van je MTB of racefiets vervangen?

Heb je een flinke valpartij gemaakt met je fiets? Dan is de kans groot dat je shifters beschadigd raken. Je shifters zijn licht van gewicht en dus erg kwetsbaar. Ook zitten ze natuurlijk op een kwetsbare positie. Controleer ze daarom altijd goed en vervang je shifters wanneer ze te erg beschadigd zijn geraakt. Ook kun je altijd even langs de fietsenmaker om ze te laten checken. In onze blog lees je hoe je je shifters van je racefiets of mountainbike vervangt.

shifters vervangen
Je shifters zijn een van de meest uitstekende delen van je fiets. Ze zullen na een val dan ook vaak beschadigen.

Wanneer moet ik de (mechanische) remkabels vervangen?

Voelt remmen erg zwaar aan tijdens het maken van je fietsrit? Dan is het verstandig om je remkabels te vervangen. Beginnen je shifters te klapperen wanneer je aan het fietsen bent, dan is dit een teken dat er geen spanning meer op je kabels zit. Hoe je je mechanische remkabels kunt vervangen, zie je in deze blog.

Wanneer moet ik de remschijf van mijn fiets vervangen?

Over het algemeen komt het niet snel voor dat je je remschijf moet vervangen. Toch kan het voorkomen dat je remschijf versleten is. Hoe snel je remschijf verslijt is lastig te zeggen. Dat ligt aan hoeveel kilometers je fietst in bepaalde weersomstandigheden en aan hoe vaak je je remblokken vervangt.

Of je remschijf versleten is, kun je gemakkelijk zien door de dikte van je remschijf op te meten. Een handig tooltje hiervoor is een schuifmaat. In sommige gevallen staat de minimale dikte aangegeven op je remschijf. Deze dikte is niet bij elk merk hetzelfde en verschilt per producent. Wanneer de dikte van je remschijf onder het minimale aantal millimeters komt, is de schijf aan vervanging toe.

schuifmaat
Is deze remschijf aan vervanging toe? Dit meet je gemakkelijk op.

Staat de minimale dikte niet aangegeven op je remschijf? Dan kun je met een schuifmaat een stuk van je schijf opmeten dat gebruikt is om te remmen en een stuk dat niet versleten is. Wanneer hier meer dan 0,20 millimeter verschil tussen zit, dan moet je je remschijf vervangen.

Een andere reden om je remschijf te vervangen is wanneer deze gebogen is. Dit kun je simpel testen door de remschijf op tafel te leggen en met je vinger aan één kant van de schijf te drukken. Als hierdoor de andere kant omhoog komt, is je remschijf aan vervanging toe. Wil je weten hoe je de remschijf van je fiets moet vervangen? Lees dan onze How-To.

Cyclus Schuifmaat 150mm

€ 29,95

Wanneer moet ik de remblokjes van mijn racefiets of mountainbike vervangen?

Heb je een fiets met velgremmen? Dan kun je aan je remblokjes duidelijk zien wanneer je ze moet vervangen. Een remblokje bevat vaak drie groeven. Wanneer je nieuwe remblokken aanschaft zijn deze groeven een paar millimeter diep en geven ze het profiel van je remblokken weer. Wanneer je al een tijdje met dezelfde remblokken rondfietst, zullen ze op den duur gaan slijten. Ze worden dan steeds minder diep. Wanneer de groeven op de remblokken bijna niet meer zichtbaar zijn (1 millimeter), weet je dat de remblokjes vervangen moeten worden.

remblokjes vervangen
Bij nieuwe remblokjes zijn de groeven duidelijk te zien.

Wanneer de groeven van de remblokken versleten zijn, kan het zo zijn dat de blokjes de velg beschadigen. Het is dus verstandig om regelmatig je remblokjes te controleren. Hoor je ineens een ander geluid tijdens het remmen, dan bestaat de kans dat je remt met het ijzer van de remblokken in plaats van het profiel. Is dit het geval dan ben je eigenlijk al te laat met het vervangen van je remblokjes. Wil je weten hoe je je remblokjes van je racefiets of mountainbike moet vervangen? Lees dan onze How-To blog.

Wanneer moet je je schijfremblokjes vervangen?

Heb je een fiets met schijfremblokjes? Ook dan is het van belang dat je je schijfremblokjes af en toe goed nakijkt. Als de blokjes versleten of vuil zijn geworden, is het tijd om ze te vervangen. Het is belangrijk dat je net niet op het onderliggende metaal komt voor je ze vervangt. In onze How-To blog lees je hoe je je schijfremblokjes moet vervangen en inremmen.

schijfremblokjes vervangen
In slechts 20 minuutjes kun jij zelf je schijfremblokjes vervangen.

Wanneer moet je je pedalen vervangen?

Een ander fietsonderdeel wat je regelmatig moet vervangen of onderhouden zijn je pedalen. Gelukkig is dit geen lastig klusje. Maar hoe weet je nou of je fietspedalen aan vervanging toe zijn? Voel je te veel speling en kun je dit niet verhelpen door nieuwe schoenplaatjes te monteren op je fietsschoenen? Of zit er speling op de as? Dan is het verstandig om je fietspedalen te vervangen. Hoor je een vreemde kraak in je fiets? Dan kan het ook helpen om je pedalen eruit te halen, schoon te maken en opnieuw te monteren. Hoe je je fietspedalen moet vervangen, lees je in deze blog.

pedalen losdraaien
Je pedalen losdraaien kan een lastige klusje zijn als ze muurvast zitten.

Wanneer moet je je fietsstuur vervangen?

Er zijn geen harde richtlijnen wanneer je je fietsstuur moet vervangen. Maar ben je gevallen met je fiets? Dan raden we altijd aan om even langs de fietsenmaker te gaan. De kans is groot dat je je stuur dan wel moet vervangen. Naast zichtbare schade of deuken kan je fietsstuur namelijk ook onzichtbare schade hebben. Ben je benieuwd welk racefiets stuur het beste bij je past? Lees dan onze racefiets sturen koopgids. Hoe je je fietsstuur kunt vervangen, lees je in deze blog.

Wanneer moet ik mijn stuurlint vervangen?

Ook je stuurlint zal je eens in de zoveel tijd moeten vervangen. Bijvoorbeeld als deze er vies of afgesleten uitziet. Daarnaast kan je stuurlint na verloop van tijd demping verliezen of ligt het stuurlint niet meer lekker in je hand. Tenslotte kan je stuur oxideren wanneer je veel gezweet hebt. Gelukkig is je eigen stuurlint wikkelen geen lastig klusje. Hoe je je eigen stuurlint vervangt, lees je terug in onze How-to blog.

stuurlint vervangen
Je eigen stuurlint wikkelen is gelukkig geen lastig klusje!

Wanneer moet je je wielset vervangen?

Heb je velgrem wielen? Dan moet je je wielset vervangen wanneer de velgen te ver ingesleten zijn. Dit kun je zien als de slijtage indicator op de velg weg is. Ben je gevallen tijdens je fietsrit en kun je de slag niet meer uit je wiel halen? Ook dan zul je je wielset moeten vervangen. Daarnaast kan het voorkomen dat je je lagers moet vervangen. Het kan zo zijn dat je dan duurder uit bent dan wanneer je je complete wiel vervangt. Wil je weten hoe je een slag uit je wiel kunt halen? Dat lees je in onze wiel richten blog.

Wanneer moet je je fietsbanden vervangen?

Ook de buitenbanden van je fiets kunnen slijten. Het hangt erg af van het soort band wanneer je je banden moet vervangen. Op veel racefiets buitenbanden vind je slijtage gaatjes. Zijn deze gaatjes afgesleten en niet meer te zien? Dan is het tijd om je buitenbanden te vervangen. Heb je een mountainbike? Dan kun je aan de hand van de noppen zien hoe versleten je buitenbanden zijn. Zijn ze niet meer mooi recht en rafelig? Dan kun je het beste je mountainbike buitenbanden vervangen.

buitenbanden controleren
Ook kun je na een rit je buitenband even goed controleren of er niets scherps door de band steekt.

Ga je je buitenbanden vervangen? Dan is het ook verstandig om gelijk je binnenbanden te vervangen. Deze kunnen namelijk ook verslijten. Het rubber kan in de loop van de tijd wat brosser worden. Hoe je je binnenband van je racefiets of MTB vervangt, lees je in deze blog.

binnenband vervangen
Ook je binnenbanden kunnen na verloop van tijd verslijten.

Wanneer moet je je fietszadel vervangen?

Iedere fietser weet dat een goed fietszadel voor een groot deel bepaalt hoe comfortabel jij op je fiets zit. Een oncomfortabel fietszadel kan onder andere zorgen voor zadelpijn en andere fysieke ongemakken. Het is dan ook lastig om een fietszadel te vinden dat perfect bij jou past. Wil je een ander zadel en heb je hulp nodig met een fietszadel dat goed bij je past? Lees dan onze fietszadel keuzehulp.

fietsonderdelen vervangen
Je fietszadel vervangen doe je al in een kwartiertje!

Heb je dat perfecte zadel gevonden? Dan is het belangrijk dat je je fietszadel naar verloop van tijd ook vervangt. Na een aantal jaar kan je zadel namelijk gaan slijten en inzakken, waardoor je niet meer de juiste ondersteuning krijgt. Kijk dus goed aan de zijkant van je fietszadel of deze is doorgezakt. Dit gebeurt over het algemeen eerder bij goedkopere zadels met een nylon schaal dan bij fietszadel met een carbon of met een carbon versterkte zadelschaal. Hoe je je fietszadel kunt vervangen, lees je in onze How-To blog.

Hulp nodig bij het fietsonderdelen vervangen?

Weet je niet zeker of je je fietsonderdelen moet vervangen? Of verloopt het fietsonderdelen vervangen niet geheel vlekkeloos na het lezen van onze How-To blogs? Dan kun je altijd een afspraak maken via onze werkplaatsplanner. Of misschien kunnen onze How-To video'sje helpen bij het vervangen van je fietsonderdelen.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Hydraulische Shimano schijfremmen servicen van je racefiets of MTB [How-To]

25 Februari 2022

Steeds meer sportfietsen zijn tegenwoordig uitgerust met schijfremmen ...

Derailleurpad richten en vervangen - Zo schakel je weer soepel met je racefiets! [How-to]

5 Februari 2021

Slechte schakelprestaties van je racefiets kunnen veroorzaakt worden door veel factoren ...

Hoe bepaal ik mijn juiste zadelhoogte voor de racefiets?

5 Januari 2018

De juiste zadelhoogte en zadelpositie zijn essentieel voor een fijne en blessurevrije tijd op de racefiets ...