Deel dit bericht

Kies zelf je ideale fietszadel met onze fietszadel keuzehulp

Iedere wielrenner en mountainbiker wil een goed fietszadel dat comfortabel zit. Maar veel mensen blijven toch fietsen met zadelpijn omdat het fietszadel dat ze nu gebruiken niet comfortabel (meer) is. Wist je dat je zelf heel goed kunt bepalen welk fietszadel goed bij je past. En daarmee kun je een heleboel veelvoorkomende zitklachten zoals zadelpijn verhelpen. Met onze speciale fietszadel keuzehulp kun je in 5 stappen bepalen welk fietszadel bij je past. Wil je weten hoe het werkt? Lees dan deze blog verder.

Dat niet ieder fietszadel geschikt is voor iedereen zal je niet verbazen. Ook kan een fietszadel in de loop van de tijd minder lekker zitten. Hier zijn meerdere verklaringen voor.

Waarom zit je fietszadel niet meer lekker?

Om te beginnen zijn fietszadels ontworpen om maar een gedeelte van het gewicht van een fietser te dragen. Je armen vangen namelijk ook een gedeelte van het gewicht op door op het stuur te leunen.

En ook je benen ondersteunen je gewicht natuurlijk doordat je constant aan het trappen bent. Als je dan bijvoorbeeld een langere tijd niet hebt gefietst, dan zal tijdens de eerste rit het zadel veel minder comfortabel aanvoelen. Dit komt doordat de benen niet meer dezelfde kracht leveren als de laatste keer dat je op de fiets zat.

Elk fietszadel heeft weer andere unieke eigenschappen.

Maar je fietszadel slijt na verloop van tijd natuurlijk ook. De stijfheid van de schaal wordt bijvoorbeeld minder. Daardoor biedt je zadel niet meer dezelfde ondersteuning als toen je hem net had.

En als laatste kan een fietszadel al vanaf de eerste dag niet goed bij je hebben gepast. De fietszadels op nieuwe fietsen zitten misschien prima voor een korte rit. Maar niet iedereen zal op langere termijn iets hebben aan dat fietszadel.

Maar wat de reden ook is, als een fietszadel niet meer lekker zit of als je zitklachten hebt, dan kun je daar heel goed iets aan doen!

Het ideale fietszadel vinden met de fietszadel keuzehulp

Een nieuw fietszadel is bij nieuwe klachten van zadelpijn vaak de oplossing. Maar hoe weet je nu welk fietszadel bij je past? Een fietszadel is namelijk erg persoonlijk en iedereen heeft zo zijn eisen en wensen.

Een lekker plat fietszadel is voor sommige mensen ideaal.

Een zadel dat voor iedereen geschikt is bestaat helaas niet. Er zijn heel veel verschillende merken en nog veel meer verschillende types en vormen. En elke fabrikant en elke fietser heeft weer zijn eigen tips en adviezen.

Een grote uitsparing is voor sommige wielrenners en mountainbikers een echte must.

Vraag je je collega-fietsers om advies, dan zullen de meesten hun eigen zadel zien als het perfecte fietszadel. Voor de één is dat een breed en rond fietszadel met uitsparing, voor de ander is dat een smal en plat zadel zonder uitsparing.

Hoe werkt onze fietszadel keuzehulp?

Om tot ons eigen zadelmeetsysteem te komen hebben we een aantal dingen onderzocht. Van de afstand tussen je zitbotjes tot en met de manier waarop jij fietst. Vervolgens hebben we een methode ontwikkeld waarmee je thuis zelf je juiste zadelbreedte kunt bepalen.

De afstand tussen je zitbotjes

De belangrijkste maat bij de juiste zadelkeuze is de afstand tussen je zitbotjes. De zitbotjes zijn twee botten onderaan je bekken. Deze botten zorgen tijdens het fietsen voor de ondersteuning. De afstand tussen de zitbotjes is per persoon verschillend.

Een speciaal tijdritzadel kan ook voor endurance fietsers erg fijn zitten.
Komen je zitbotjes net naast je zadel uit? Dan is je fietszadel niet breed genoeg.

Daarnaast is er ook een meetbaar verschil tussen de afstand van de zitbotjes bij mannen en vrouwen; bij mannen staan ze over het algemeen dichter bij elkaar dan bij vrouwen. Dit is ook de reden waarom dameszadels breder zijn dan herenzadels.

Als de zitbotjes niet goed ondersteund worden, zal je langs je zadel zakken. Dit resulteert in contact en drukpunten op de verkeerde plekken. Dit is één van de redenen waardoor zadelpijn kan ontstaan. Bovenstaande afbeelding laat een situatie zien waarbij de zitbotjes niet voldoende ondersteund worden door het fietszadel.

Hoe meet je jouw zadelbreedte?

Om de afstand tussen je zitbotjes – en dus je ideale zadelbreedte – te meten heb je een aantal dingen nodig. Je kunt dit prima thuis doen. Het enige wat je nodig hebt is:

 • Golfkarton
 • Krijt
 • Meetlint

Benodigde tijd: 10 minuten.

 1. Pak de benodigdheden om jouw zitbreedte te bepalen erbij

  Zoals je hierboven kunt lezen heb je een golfkarton, een krijtje en een meetlint nodig.

 2. Leg het stuk karton op een tafel, kruk of ander vlak oppervlakte zoals hierboven en ga hier op zitten. 

  Plaats je voeten op een kruk of een stoel. Neem nu de houding aan waar je meestal in fietst. Als je altijd vrij diep zit, hou dan ook een diepe zit aan. Het tegenovergesteld geldt als je een wat meer comfortabele positie hebt. Hou deze positie twee tot vijf minuten aan. Op deze manier krijg je de duidelijkste afdruk in het karton.

 3. Ga met een krijtje over het karton

  Nadat de afdruk is gemaakt op het karton kun je met een krijtje over het karton gaan om de afdruk duidelijk zichtbaar te maken.

 4. Kijk waar de twee afdrukken zitten

  Als alles goed is gegaan zullen er twee afdrukken zichtbaar worden. Dit zijn je zitbotten.

 5. Meet de afstand tussen de afdrukken

  Meet vanuit het midden van de linkerafdruk naar het midden van de rechterafdruk. De afstand die nu wordt gemeten, is de afstand tussen je zitbotjes.

Daarnaast is een stevige vlakke ondergrond vereist zodat je de mogelijkheid hebt om enige druk op de zitbotjes uit te oefenen zodat de afdruk goed zichtbaar is.

Voor de zekerheid is het aan te raden om de test nog een keer te controleren door hem nogmaals uit te voeren. De afstand kan het best gemeten worden in millimeters.

De juiste zadelbreedte is de eerste belangrijke stap. Nadat deze is bepaald, zijn er nog een aantal belangrijke tips waar rekening mee gehouden kan worden bij het uitzoeken van een fietszadel.

Fietszadel met uitsparing of niet?

De meeste zadelfabrikanten hanteren de stelregel dat iemand die minder flexibel is, meer behoefte heeft aan een uitsparing. Dit komt omdat een flexibel persoon het bekken beter kan kantelen.

Deze kanteling zorgt ervoor dat er minder druk komt op het zachte weefsel onder het perineum en beter doorbloed blijft. Een minder flexibel persoon kan het bekken minder goed kantelen, waardoor er meer druk komt te staan op het perineum. Hierdoor kunnen klachten zoals tintelingen of een dood gevoel op ‘die plek’ ontstaan.

Op deze foto zie je een niet-flexibel persoon.
Op deze foto zie je een niet-flexibel persoon.

Flexibiliteit kan gemeten worden met een eenvoudige test. Buig voorover terwijl je voeten tegen elkaar staan en kijk of je met je handen je tenen kunt aanraken. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het advies om een fietszadel te zoeken met een uitsparing. Als dit wel het geval is, dan zijn beide type zadels geschikt om te nemen.

Vorm van het fietszadel

Zadels hebben verschillende vormen. Een aantal fabrikanten geeft aan dat de mate van bewegen op de fiets de basis is voor de keuze van een vorm. Pro houdt hierbij de theorie aan dat de manier van fietsen van invloed is. Zo is een vlak fietszadel bedoeld voor mensen die stil op de fiets zitten.

Het juiste fietszadel kan een unieke vorm hebben.
Het juiste fietszadel kan een unieke vorm hebben.

Met ‘stil zitten’ wordt bedoeld dat er tijdens het trappen nauwelijks met het bovenlichaam wordt bewogen. Daarnaast is er een fietszadel dat licht gebogen is voor de gemiddelde fietser en een zadel dat helemaal rond is voor de ‘werkende’ fietser.

Eigenschappen van het fietszadel

Tenslotte zijn er nog een aantal keuzes die overblijven. Deze keuzes hebben minder invloed op de rijeigenschappen van je zadel. Denk aan bijvoorbeeld aan materiaalgebruik. ga je voor lichtgewicht carbon of niet.

Het komt vaak voor dat eenzelfde type zadel in meerdere uitvoeringen bestaat.Het is dan vooral een financiële keuze. Ga je voor lichtgewicht carbon en titanium? Dan betaal je daar natuurlijk wel voor.

Drie typen pro fietszadels, plat, halfrond en rond.
Drie typen Pro zadels, plat, halfrond en rond.

Een goed voorbeeld hiervan is de Fizik Arione. Deze is verkrijgbaar met een magnesium, k:ium (titanium legering) of een carbon rail. Dan is er ook nog de Arione R1, een uitvoerig met een carbon verstevigde schaal en een carbon rail. Van duur tot goedkoop valt er dus nog een heleboel te kiezen.

Type rails

Waarom zou je kiezen voor een magnesium, titanium of carbon zadelrail? Het antwoord is eenvoudig: gewicht. Een carbon zadelrail is een fractie lichter dan een aluminium zadelrail.

Daarentegen past een carbon zadelrail lang niet altijd op een standaard zadelpen. Ritchey heeft bijvoorbeeld verschillende extra klemmen om de zadelpen passend te maken op de carbon zadelrail.

Hard of zacht fietszadel?

De voorkeur voor een hard of zacht zadel verschilt ook per persoon. Er zijn mensen die het prettig vinden om te rijden met een loeihard fietszadel dat volledig uit carbon bestaat. Maar er zijn ook mensen die een wat zachter fietszadel willen.

Een kleine uitsparing kan veel verlichting geven.
Een kleine uitsparing kan veel verlichting geven.

Hoe langer je op de fiets zit, hoe meer baat je hebt bij een harder fietszadel. Bij de meeste racefietszadels is hier al rekening mee gehouden. Een veel zachter fietszadel vind je daarom voornamelijk bij de stadsfietszadels terug.

Een te zacht fietszadel zal er voor zorgen dat de zitbotjes wegzakken in het zadel. Hierdoor kan er, ondanks dat de zitbotjes goed worden ondersteund, toch druk ontstaan op het perineum.

Bepaal zelf je ideale fietszadel!

Nu je wat meer weet over hoe je kunt bepalen welke fietszadels bij jou passen kun je natuurlijk zelf op zoek naar het ideale fietszadel. Maar nog makkelijker is het natuurlijk als je onze fietszadel keuzehulp gebruikt. Dan krijg je aan de hand van jouw gegevens en voorkeuren een overzicht met al onze fietszadels die bij je passen.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

62 fietsers over “Kies zelf je ideale fietszadel met onze fietszadel keuzehulp”

  1. De rijstijl wordt hoofdzakelijk bepaald door hoeveel je tijdens het fietsen met je bovenlichaam en bekken beweegt. Een ‘werker’ beweegt bijvoorbeeld veel met zijn bovenlichaam en schuift daardoor voortdurend naar links en naar rechts op het zadel.

 1. Dank voor dit informatieve artikel! Vooral de ‘truc’ met het golfkarton was erg behulpzaam. En de duidelijke volgorde van wat er te kiezen valt.

  Kijk nog even naar HOW-TO-ZADELMAAT-OP-METEN_1-e1404294608928.jpg (de afbeelding met de grijze achtergrond). Bij ‘Vorm van het zadel’ gaat iets mis: ‘rond, semi of rond’.

 2. Inzichtelijk artikel. Dank daarvoor.
  Ik betwijfel echter of de methode waarop de lenigheid wordt gemeten specifiek genoeg is. In de praktijk is de zadelpositie m.n. afhankelijk van de stand van het bekken ten opzichte van het zadel. Deze positie wordt vooral bepaald door de flexibiliteit van de (onder)rug en de spanning waarmee de heupbuigers (waaronder de grote dijbeenspier, ofwel quadriceps) het bekken naar voren neigen te trekken.
  Met genoemde test wordt echter vooral de lengte van de hamstrings gemeten, naast een klein beetje flexibiliteit van de rug.
  Naar mijn idee krijg je een veel beter beeld van iemands werkelijke fietshouding door hem/haar gewoon op de fiets te zetten en te beoordelen welke stand het bekken aanneemt. De mate van onderrugbolling kan daarin al een redelijk inzicht geven. Houd er daarbij wel rekening mee dat ook de hoogte van het zadel, de hoogte van het stuur en de reach mede van invloed zijn op de stand van rug en bekken.
  Blijft nog over de kracht waarmee de heupbuigers aan het bekken trekken. Volgens mij kan dit alleen beoordeeld worden door iemand te laten fietsen, en dan bij voorkeur met wisselende weerstanden. Dan kan bekeken worden hoe de stand van het bekken zich gedraagt bij verschillende krachtsinspanningen.
  In werkelijkheid is het nog veel complexer (denk bv. aan buikspieren en de lenigheid van de schouders), maar dat voert voor hier te ver.

  1. Beste Ed

   Wat belangrijk is, is dat de zitbotjes voldoende worden ondersteund. dit is het uitgangspunt. Daarnaast zijn er nog verschillende eigenschappen van een zadel, zoals een uitsparing. De ene producent meet daarbij de flexibiliteit van de onderrug, de andere meet de totale flexibiliteit. Sella Italia gaat bij haar meetsysteem bijvoorbeeld uit van de flexibiliteit van de onderrug. Als deze zeer flexibel is, raden zij een uitsparing aan. Een andere zadel fabrikant bepaald flexibiliteit zoals beschreven in onze blog. Zij gaan er vanuit dat iemand die flexibel is, beter zijn bekken kan kantelen dan iemand die minder flexibel is. Als het bekken beter kan worden gekanteld zal het kwetsbare schaambeen niet op zadel drukken, terwijl een minder flexibel persoon juist wel zijn bekkenbodem op het zadel zal drukken waardoor eerder pijnklachten zullen ontstaan. Onze ervaring is datde laatst beschreven meting goed werkt en ook nog eens goed thuis kan worden uitgevoerd. De intentie van deze blog is om thuis een zadel uit te kunnen zoeken zonder dat er eerst een bezoek moet worden gebracht aan een fietsenmaker of sport medisch centrum voor een zadelmeting.

 3. Ik heb zojuist de breedte van de zitbotjes bepaald. Maar ik kom daar alleen al op een breedte van 156 mm uit. Dus als ik daar nog eens 20 mm bij optel kom ik uit op 176 mm. Volgens mij is er geen enkele zadel voor de racefiets wat zo breed is, of wel?
  Ik wil een zadel met een uitsparing. Ik hoor graag wat er mogelijk is.

  1. Hallo Beate,

   Een zadel met die breedte zul je inderdaad niet snel tegen komen. Dit zal al snel een stad fiets of trekking zadel worden. Die hebben wel die breedtematen. Nou is het wel zo dat je op een racefiets iets dieper zit, waardoor je zitbotjes iets dichter bij elkaar komen te staan. Hierdoor zou het kunnen dat je zadel voor de racefiets iets smaller zou mogen zijn.

   Wat je kunt doen is bijvoorbeeld http://www.mantel.com/bontrager-inform-ajna-comp als zadel kiezen in de breedste maat. Dit zadel komt standaard met een unconditional bontrager guarantee. Dit houdt in dat je het 30 dagen mag testen, bevalt het niet dan kun je hem terug sturen en krijg je het geld terug.

   Hopende je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

   Met vriendelijke groet,
   Dirk Jan

 4. ik wil graag een nieuw zadel kopen. Heb nu een san marco zadel waarbij ik regelmatig zadelpijn heb. Nu is mijn keus gevallen op een fizik of prologo zadel. Bij fizik zadels kom ik regelmatig de kreet K:IUM zadelrail tegen. Wat houd dat precies in en kan ik het fizik zadel 1 op 1 overzetten op mijn zadelpen waar nu het san marco zadel op zit

 5. Als ik de stappen doorloop, wordt mij o.a. een Selle SMP Evolution geadviseerd. Dit zadel is 129 mm breed. De afstand tussen mijn zitbotjes ligt ergens tussen de 120 en 125 mm. Is dit zadel dan niet te smal? Ik meen altijd begrepen te hebben dat je 20 mm bij de afstand tussen de botjes op moest tellen?

  1. Beste Peter,

   Je moet meten vanaf het midden van beide zitbotjes. Als het goed is komt daar een exact getal uit in millimeters en niet een meting met zo’n relatief grote speling als bij jou. Afhankelijk van je zitpositie (rechtop op voorover) moet je daar inderdaad iets bij optellen. Onze zadelhulp (https://www.mantel.com/list/&category=733&question=1) houdt daar rekening mee. Mocht je er toch niet uitkomen kun je altijd even contact opnemen met de klantenservice, of je kunt langskomen in een van onze superstores.
   ^Olle

 6. Het zijn juist, en alleen, mijn zitbotten die gaan protesteren bij mijn huidige zadel (zit op mijn nieuwe fiets). Is dit zadel dan niet gewoon te hard? Kwestie van wennen…?

  1. Graag wil ik een nieuw zadel voor mijn tijdritfiets. Met deze keuze test, kun je alleen een herenzadel meten. Hoe doe ik dit voor een vrouwenzadel?

  2. Hoi Linda,
   Het kan inderdaad zijn dat het te hard is, maar dan is de breedte ook niet goed voor je. We kunnen wel even meekijken in de winkel welke zadel past voor je. Anders willen we je telefonische/chat/email/social media ook graag helpen.
   Groet,
   Gijs

  1. Hoi Ellen,
   Dit om het feit, dat dit assortiment nog niet groot genoeg is, waardoor je dan geen goede keuzehulp kunt maken. Echter help ik je wel graag (via telefoon/facebook/mail/twitter) het juiste zadel te vinden, zodat je er gegoten bij zit ;)
   Groet
   Gijs

 7. Ik wil dit niet zelf doen maar laten doen, waar kan ik dit het beste laten doen, het is voor mijn dochter die op internationaal niveau aan triatlon doet.

  1. Hoi Mario,

   Wanneer je langs een van onze winkels komt, kan er een professionele zadelmeting gedaan worden. Daarnaast hebben wij testzadels, zodat je het aanbevolen zadel vaak ook nog even kunt testen. Tot snel!

   Hidde|Mantel

 8. Ik wil een nieuw zadel voor mijn cyclocross fiets. Het is een nieuwe fiets met een nieuw zadel. Nu heb ik voor het eerst zadelpijn. Op mijn racefiets het ik een Specialized Toupe. Bevalt goed, maar dat zadel (of een vergelijkbaar dun zadel) lijkt mij wat fragiel voor cyclocross. Ik rijd ook wedstrijden Daarmee wordt natuurlijk hard over hobbelig terrein gereden en natuurlijk veel op en afgesprongen. Het moet dus wel wat steviger zijn dan een racezadel. Of is dat niet zo?

  1. Hoi Klaas,

   Ik help je graag met het vinden van het juiste cyclocrosszadel! Het Toupe zadel is een echt racezadel, deze is niet te adviseren voor cyclocross omdat het inderdaad wat te dun is. Je hebt een wat dikker zadel nodig die tóch sportief zit. Een goed voorbeeld hiervan is de Bontrager Montrose Comp: bit.ly/2AiKPcK

   Groet, Freek

 9. Ik heb de laatste tijd veel last van onderrug en zitbotten.
  Het een selle italia x2 zadel 135×280 mm
  Zitbotten gemeten 120 en ben verder wel flexibel
  Leeftijd 70
  Is het noodzakelijk een breder zadel aan te schaffen?

  1. Beste Robet,

   Een breder fietszadel is een optie, maar geen garantie dat dat voor jou de oplossing is. het kan zijn dat je juist een harder of zachter zadel moet hebben bij jouw klachten. Je kunt het beste langs een van onze superstores komen. Dan kunnen we ook kijken naar je houding op de fiets. Je zou ook een Bontrager fietszadel kunnen proberen. Bij Bontrager mag je namelijk altijd 30 dagen testen en kun je je geld volledig terugkrijgen als het toch niet bevalt.

 10. hallo
  zijn er ook speciale zadels voor mensen met veel achterwerk ,ik heb verschillen geprobeerd blijf last houden,of schede pijn of staartbord erg pijnlijk.
  zou graag metingen willen doen waar in apeldoorn zou dit kunnen of omgeving,fiets tochten 40/50 kilometer ,maar de pijn maakt het niet leuk

  1. Hoi Geesje,

   Voor dit probleem kun je inderdaad het beste een goede zadelmeting laten doen. In onze superstore in Arnhem kun je daar prima voor terecht. Is dat te ver voor je, dan zou je misschien terecht kunnen bij https://cyclesportapeldoorn.nl/bodyscanning . Die kwam ik zelf tegen bij het zoeken naar een fietszadelspecialist in Apeldoorn.
   groetjes, Olle

 11. Ik loop vast in de Zadelkiezer. Ik zoek een racefiets zadel, afstand zitbotjes is 105mm.
  Ik kan mijn tenen aanraken. En dan is het klaar want de keuze ‘ik zit helemaal stil’ is dan niet meer mogelijk, evenals de optie dat ik af en toe een dood gevoel heb aan de edele delen.

  Enig advies over een geschikt zadel?

 12. Heb nu al enkel maanden een infinity zadel uit Amerika. waar het zitbotgedeelte weg zijn gelaten. Ben al meer dan 40 jaar aan het uitzoeken wat het beste zadel is. En tot nu toe is er nog niemand die een oplossing heeft. Specialisten, therapeuten, zogenaamde zadelspecialisten.
  Vele denken het te weten maar als puntje bij paaltje komt zijn ze allemaal verdwenen en weten ze toch niet de oplossing. Met als resultaat. Vele zadels gekocht in die jaren, en wat nog meer. Geen oplossing. En toch ga ik verder zoeken.

 13. Beste,
  Ik heb een Prologo scratch pro zadel (13.4). Op de rail staat TI 1.4. Nu is dit mijn 2e zadel waarvan de rail breekt net achter de bevestiging. Ik ben dus op zoek naar een nieuw en vergelijkbaar zadel (wat niet zo vlug breekt).

  Welke zou dit kunnen zijn. Mag ook een pas zadel zijn.

 14. Goeden dag,

  Hoe ik de breedte van een nog te kopen zadel bepaal is mij wel duidelijk.
  Maar hoe meet ik de breedte van het zadel wat er nu op mijn fiets zit?

  Vriendelijke groeten,
  Thijs Noort.

 15. Hallo,
  Na het opmeten van mijn zit botjes, d.m.v. golfkarton en een echte meting bij een Fietsenmaker, bleek dat mijn zit botjes 90 mm uit elkaar staan.
  Dit komt neer op een zadelbreedte van 130 mm.
  Aangezien hier weinig keus in is, kan ik dan ook een 143 mm gebruiken of is dit toch te breed?

  1. Hoi Max,

   Als je liever een zadel hebt dat breder is dan kan dat prima. Het opmeten om je ideale breedte te bepalen is een indicatie. Sommige mensen willen juist een breder of smaller zadel dan uit de test zou komen. Overigens is een breder zadel dan aangeraden wordt vaak geen probleem, smaller wil nog wel eens klachten geven.
   ^Olle

 16. Hoi ik heb al geruime tijd last van rechter bilspier als ik op mijn racefiets zit al paar keer van zadel veranderd nog geen goed resultaat hebben jullie een oplossing voor mijn probleem mvg Kees de leeuw

 17. Dit artikel is mijns inziens onjuist als het gaat om de relatie flexibiliteit en uitsparing.

  Als je bij Selle Italia kijkt, dan zul je zien dat hun categorie 3 (dus S3 en L3) zadels de meest extreme gel flow uitsparing hebben, en als je hun on-line testje doet dan ontdek je dat als je een hoge flex opgeeft, Selle Italia je een categorie 3 toewijst. De categorie 1 is voor mensen met een beperkte flex, en die zadels hebben géén uitsparing. Categorie 2 zit er tussenin.

  Ook bij Selle San Marco krijg je met hoge flex een uitsparing geadviseerd, met lage flex een dicht zadel.

  En dat is ook logisch. Als je meer rechtop zit heb je minder noodzaak aan een uitsparing. Als je diep zit op de race-fiets heb je méér behoefte aan de uitsparing (om voor de hand liggende redenen). Iemand die minder flexibel is zal meer rechtop zitten, gewoon omdat die niet diep KAN zitten. Iemand die meer flexibel is, kan dieper zitten.

  Kortom – mijn samenvatting – zit je rechtop, dan geen uitsparing. Zit je diep, dan wel. Twijfel je, dan een uitsparing kiezen.

  1. Je conclusie klopt, je redenatie niet
   Een diepe zithouding betekent ver voorover moeten buigen om op een goede manier het stuur vast te kunnen houden. Deze buiging komt voornamelijk uit de lage wervelkolom. Bij een “stijf” persoon is er sprake van weinig flexibiliteit in met name de lage wervelkolom. Voorover buigen in een diepe zithouding resulteert dan in verder naar voren kantelen van het bekken. Bij een goede flexibiliteit van de lage wervelkolom kan het bekken daarentegen relatief rechtop (verticaal) kan blijven in diepe zithouding.
   Naar voren kantelen van het bekken geeft meer druk van het zadel tegen de voorkant van het bekken (en alles wat daar aan weke delen zit…). Dit is dus waar de uitsparing zijn nut zou moeten bewijzen en tot drukverlichting moet leiden.
   Kortom: zit je met een rechtop bekken, dan is geen uitsparing nodig. Dit geldt in principe voor iedereen bij een rechtop fietshouding (stadsfiets etc), maar ook voor een diepe(re) fietshouding indien de lage wervelkolom flexibel genoeg is. Zit je met een voorovergekanteld bekken, tgv een (relatief) diepe fietshouding in combinatie met een stijve lage wervelkolom, dan is een uitsparing zinvol.

  1. Hallo Piet,

   De levensduur van een zadel is sterk gebonden aan de materialen waarvan deze gemaakt is. Een zadel met een plastic schaal zal sneller “doorzakken” dan een zadel met een carbon schaal. Een indicatie voor versleten zadel is dat het zadel slap aanvoelt.

   Kun je makkelijk de schaal van het zadel vervormen door deze in te drukken of samen te knijpen dan heeft het zadel vaak zijn beste tijd gehad.

   Groet,

   Remi

 18. Voor de oudere fietser (en die zijn er talrijk en wordt alleen maar meer) speelt de druk op de prostaat ook een rol bij de keuze van een zadel en daarom is een zadel met een opening (gleuf) meer geschikt, omdat de prostaat dan wordt ontlast.

 19. Ik heb 11 jaar geleden mijn staartbeen gebroken en dat is 7 jaar geleden verwijderd. Vanaf het moment van mijn val heb ik problemen met zitten. Zowel op een eetkamerstoel al een gewone fauteuil. Dus ik breng dagen vooral liggend door. Ik heb twee jaar geleden een elektrische bakfiets Voor veel geld gekocht en voor veel geld een zadel voor mensen die niet comfortabel kunnen fietsen door het zadel. Dit is dus ook mijn probleem. Ik kan geen vriendjes worden met mijn zadel waardoor mijn fiets zo goed als Stil staat. Ik heb al eens een aantal zadels uitgetest vanuit een fabriek maar ook zij konden mij niet aan een comfortabel zadel helpen . De zadels die uit twee delen bestaan voldoen niet en mijn voorkeur gaat uit naar een groot en zacht zadel met goede vering.

 20. Zeer goede informatie. Mij mb zadel is kei hard .ga eerst op karton zitten. Ga dan na een echte mb zaak. In overleg zoeken we een nieuwe zadel wat bij mij past

  1. Hi Marco,
   Bedoel je 2cm. meer ruimte tussen de rails en de schaal? Er zit vaak wel verschil in die hoogte, maar dat gaat vaak niet meer zijn dan enkele millimeters.
   Floris | Mantel

 21. Leuke adviezen voor racefietsen e.d. maar hebben jullie nu ook adviezen voor bijv. E-bikes?
  Vorig jaar twee e-bikes gekocht. Heerlijk fietsen is dat, maar de zadels vinden we echt verschrikkelijk!
  Ik rij al jaren op een racefiets, wedstrijden gereden zelfs. Nooit last gehad van zadelpijn, maar nu…?
  Graag een reactie.

 22. Hallo,

  Vorig jaar heb ik een ander zadel gekocht omdat ik van het oude pijn kreeg (perineum).
  zitbotjes gemeten en een zadel gekozen met uitsparing. Na enkele maanden krijg ik opeens last van mijn rechter zitbotje en dit is tot op heden niet weggegaan (het maakt uit of je heel erg gebogen zit of wat meer rechtop (dit laatste is pijlijker). Het is ook gevoelig op een normale stoel.
  Waar kan dit aan liggen en waarom pas na een aantal maanden..

  1. Beste Gerrit,

   Bedankt voor je vraag! Wat vervelend dat je nu last krijgt van je zitbotje. Het is vreemd dat dit pas na een paar maanden begint. Ben je meer gaan fietsen of is dat gelijk gebleven? Het kan ook zijn dat de zeem in je fietsbroek misschien niet meer goed is. Het kan best lang duren voordat de pijn bij het zitbotje weer helemaal verdwenen is. Mocht je een goede zeem hebben en de intensiteit van het fietsen is niet veranderd, dan kan het toch zijn dat het zadel niet helemaal passend is. Waarom dit pas maanden blijkt kan ik helaas niet uitleggen. Je kunt een zadel proberen wat breder is waardoor de zitbotjes beter ondersteund worden.

   Hopelijk kom je eruit en kan je snel weer zonder pijn fietsen!

   Els | Mantel

 23. wat voor een soort golf karton heb je hier voor nodig. Ik heb de hart afstand van de zitbotten gemeten en kom op 10 cm (man) en voor mijn vrouw 10,5 -11 cm. Ik (man) heb een zadel van Selle Italia de donna, deze vind mijn vrouw niet goed .na 50 km heeft ze echt pijn, ik heb nergens last van
  Ze heeft nu nog steeds het orignele zadel wat op de fiets zat. Een Canondale mavaro 2 een vrij vlak zadel. Zij heeft last vande breedte van de voorzijde van het zadel wat ze nu heeft, heeft u een idee.

  1. Goedemiddag,

   Je kunt gebruik maken van standaard golfkarton. Het is belangrijk dat het een beetje kan indeuken zodat de plek van de zitbotjes duidelijk te zien is.
   Om tot de juiste keuze te komen voor het zadel van je vrouw zou ik de 6 stappen op onze site volgen. https://www.mantel.com/list/&category=1428&question=1 Dit geeft vaak al een goede selectie van geschikte zadels. Verder wordt het toch ook een kwestie van uit proberen. Gelukkig zijn er veel zadels in ons assortiment die je 30 dagen kan testen. Hopelijk lukt het om het juiste zadel te vinden!
   Els | Mantel

 24. Ik heb een vraag over welk type zadel ik nodig heb. Ik heb vooral last van schuurplekken in de liezen en dijen. Hiervoor heb ik een goede bib aangeschaft en chamois creme, maar dat heeft niet geholpen. Ik heb al enkele zadels geprobeerd, waaronder de Specialized power en Pro Stealth Zadel in de maten 143mm. Mijn zitbotten zijn 120mm ben vrij lenig en zit vrij diep tijdens het fietsen. Enig idee welk zadel kan helpen?

  1. Hallo Frits, bedankt voor je vraag waar in je jouw klachten goed omschrijft. Aan de hand van deze klachten kom ik uit op het Fizik Antares R3 zadel.
   https://biturl.top/Mv6jya
   Het fijne is dat je die zadel 30 dagen op proef mag gebruiken om te zien of dit je zit problemen wegneemt. Zo kan je zelf ervaren of dit zadel bij jou aansluit.

   Antoine I Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen