Deel dit bericht

Zadelpijn: Wat is het en wat kun je er tegen doen?

27 Februari 2021

Zadelpijn is een van de meest vervelende klachten bij fietsers. Gelukkig kun je met een goed fietszadel, een fijne fietsbroek en een goede afstelling van je fiets en zadel veel klachten voorkomen. In deze blog lees je wat zadelpijn is, wat te doen tegen zadelpijn en hoe je zadelpijn kunt behandelen.

Wat is zadelpijn?

Bijna elke fietser heeft wel eens last van zadelpijn, maar wat is het precies? Eigenlijk is er geen eenduidige definitie van het woord zadelpijn. Het kan ontstaan door de wrijving tussen je huid en het zadel en/of je fietsbroek, transpiratievocht en door lichaamswarmte. De plek waar je last hebt van zadelpijn is ook erg verschillend. Je kunt last krijgen van pijnlijke zitbotjes, je stuitje en last bij de genitalieën. Het komt er dus op neer dat je pijn of blessures krijgt rondom het zitvlak.

zadelpijn kan ook komen door een verkeerde fietshouding
Heb je last van zadelpijn? Dan zul je moeten uitzoeken waar dat door komt!

Tijdens het fietsen is het zeker niet gek dat je wat last krijgt van je zitvlak. Maar heb je na je fietsrit nog steeds pijn? Pas dan kan gesproken worden van zadelpijn. Maar wat zijn nou de precieze oorzaken?

Oorzaken van zadelpijn

Er zijn een aantal oorzaken van zadelpijn. Onderstaande zijn de meest voorkomende:

  1. Je hebt een verkeerd zadel
  2. Het zadel is verkeerd afgesteld of andere onderdelen van je fiets zijn niet juist afgesteld.
  3. Je draagt een verkeerde fietsbroek
  4. Je hebt onvoldoende getraind

Oorzaak 1. Je hebt een fietszadel dat niet bij je past

Een goed fietszadel moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Ten eerste moet een fietszadel hard genoeg zijn. Bij een te zacht zadel zakken je zitbotten namelijk weg in het zadel, waardoor er druk kan komen te staan op het perineum (het stuk huid tussen het geslachtsorgaan en de anus). Een zacht zadel is daarom alleen maar geschikt voor korte ritjes, op bijvoorbeeld je stadsfiets.

Een goed sportzadel is daarom hard. Wanneer je een nieuw fietszadel koopt, kan dit dus even wennen zijn, omdat je je zitknobbels de eerste tijd wel zal voelen. Na ongeveer 10 tot 15 ritten zul je al minder pijn ervaren, doordat er weefsel is ontstaan. Op bijna al onze fietszadels hebben we een niet goed, geld terug-garantie. Daardoor krijg je een maand de tijd om te kijken of jouw nieuwe fietszadel wel bij jou past.

dameszadels zijn breder dan herenzadels
Dameszadels zijn over het algemeen breder dan herenzadels, omdat de zitbotjes bij vrouwen verder uit elkaar staan.

Ook is het verstandig om op de vulling te letten bij het uitkiezen van een nieuwe fietszadel. Een gelzadel is bijvoorbeeld niet erg geschikt voor je racefiets of mountainbike. Gel neemt namelijk je lichaamstemperatuur op. Daardoor wordt ook je zadel warm. Doordat je lichaam de warmte niet meer af kan voeren, ga je transpireren, wat uiteindelijk weer kan leiden tot zadelpijn. Fiets je dus voornamelijk ritten van meer dan een half uur? Dan kun je het beste voor een zadel met schuimvulling kiezen. Dit materiaal wordt minder warm, waardoor ook je lichaam koeler blijft.

Fietszadel keuzehulp

Naast de hardheid en vulling van het fietszadel, zijn er nog een aantal andere aspecten waar je op moet letten bij de aankoop van jouw ideale zadel. De juiste vorm en breedte van je fietszadel zijn namelijk ook erg belangrijk. Wanneer je bijvoorbeeld een te smal zadel kiest, passen je zitbotjes niet op het zadel. Dit kan uiteindelijk ook weer leiden tot zadelpijn. Bij vrouwen staan de zitbotjes bijvoorbeeld verder uit elkaar dan bij mannen. Dameszadels zijn daarom over het algemeen breder dan herenzadels.

Een zadel met uitsparing kan de druk op het zitvlak verlichten, waardoor je de kans op zadelpijn afneemt.
Een zadel met uitsparing kan de druk op het zitvlak verlichten, waardoor de kans op zadelpijn afneemt.

In onze blog over de fietszadel keuzehulp lees je welke vorm zadel het best bij jou past. Ook leggen we uit hoe je jouw zadelbreedte kunt opmeten. Aan de hand van deze blog kom je er gemakkelijk achter hoe je kunt bepalen welke fietszadels bij jou passen.

Oorzaak 2. Het fietszadel is verkeerd afgesteld of andere onderdelen van je fiets zijn niet juist afgesteld.

Het is van groot belang dat je jouw zadelhoogte en zadelpositie (setback) goed afstelt. Hierdoor kun je naast zadelpijn ook een heleboel andere lichamelijke klachten voorkomen. In onze blog vertellen we hoe je de juiste zadelhoogte voor de racefiets bepaalt. Ook laten we zien hoe je de setback van je fietszadel goed instelt.

Minstens zo belangrijk is dat het zitgedeelte van je fietszadel horizontaal staat. Bij een plat fietszadel meet je dit door een waterpas over het hele zadel heen te leggen. Heb je een zadel met een opstaande rand? Leg dan de waterpas aan de voorkant tot aan waar de opstaande rand begint. Een horizontaal fietszadel kan zadelpijn voorkomen.

zadelpijn verhelpen door de juiste setback
De setback van je fietszadel kun je gemakkelijk zelf aanpassen.

Staat je zadel goed afgesteld, maar heb je nog steeds last van zadelpijn? Dan kan het zijn dat je fiets niet goed is afgesteld en je niet in de ideale fietshouding fietst. In deze blog leggen we de verschillende maten van je racefiets uit. Wil je zeker weten dat je fiets goed afgesteld is? Dan kun je altijd terecht bij een van onze Superstores.

Oorzaak 3. Je draagt een verkeerde fietsbroek

Een andere oorzaak van zadelpijn kan het dragen van een verkeerde fietsbroek zijn. Daarnaast kan het voorkomen dat je fijne fietsbroek en/of de zeem versleten zijn en dat je aan een nieuwe toe bent. Wanneer je een nieuwe fietsbroek koopt, let dan zeker ook op de kwaliteit van de zeem. Wanneer de zeem van goede kwaliteit is kan je zweet makkelijker afgevoerd worden. Ook is het belangrijk dat de zeem goed aansluit op je lichaam, zodat de zeem en fietsbroek niet gaan schuren.

fietsbroek met zeem kan helpen bij zadelpijn
Hoe beter de kwaliteit van de zeem, hoe langer je pijnvrij kunt fietsen.

Om zeker te zijn dat je fietsbroek en zeem op de juiste plaats blijven zitten, is een fietsbroek met bretels aan te raden. Voor mannen kunnen we dit zeker aanraden. Vrouwen hebben over het algemeen wat bredere heupen, waardoor bretels niet altijd nodig zijn.

Ook is het van belang dat je de juiste maat fietsbroek kiest. Op onze website kun je jouw jeansmaat aanvinken, zodat je direct de juiste maat fietsbroek te zien krijgt. Natuurlijk kun je ook altijd terecht in onze superstores, waar onze experts je kunnen helpen bij het vinden van de perfecte fietsbroek. In onze koopgids lees je waar je nog meer allemaal op moet letten wanneer je een nieuwe fietsbroek aanschaft.

fietsbroek met bretels kan helpen bij zadelpijn
Door een fietsbroek met bretels te dragen, blijven zowel je broek als de zeem goed op hun plaats zitten.

Zorg er daarnaast voor dat je altijd een schone fietsbroek aantrekt als je op pad gaat. Ten eerste is dit veel hygiënischer en ten tweede zal een gebruikte fietsbroek een stuk meer schuren dan een fietsbroek die schoon uit de kast komt. Ook hiermee kun je dus irritaties aan het zitvlak of zelfs zadelpijn voorkomen. In onze blog lees je hoe je je fietskleding het beste kunt wassen.

En ten slotte, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: draag geen onderbroek onder je fietsbroek! Als beginnende fietser klinkt dit misschien gek, maar ook dit kan leiden tot zadelpijn. Een onderbroek kan namelijk gaan schuren, de naden kunnen irriteren en het kan je zweet waarschijnlijk niet goed afvoeren.

Oorzaak 4. Je bent onvoldoende getraind

Ten slotte kun je je nog afvragen of je wel voldoende getraind bent. Wanneer je normaal korte ritten fietst en nu na een langere rit last krijgt van zadelpijn kan dat ook een oorzaak zijn. Dat is niet meer dan normaal en je lichaam zal (weer) moeten wennen aan je fiets en/of het zadel. Ben je een beginnende fietser en heb je na je eerste ritten al last van zadelpijn? Dat is zeker niet gek. Gelukkig is het een kwestie van wennen. Hoe meer je op de fiets zit, hoe meer je zadelpijn af zal nemen.

zadelpijn door druk op zitvlak
Ook door tijdens je fietsrit af en toe te gaan staan kun je de druk op het zitvlak verminderen.

Zadelpijn voorkomen en behandelen

Zadelpijn voorkomen is natuurlijk beter dan behandelen, maar bijna iedere fietser krijgt er vroeg of laat wel een keer mee te maken. Natuurlijk is rust nemen het beste middel, maar dat gaat natuurlijk niet als je halverwege je rit bent. Om zadelpijn te voorkomen kun je gebruikmaken van chamois crème. Deze crème zorgt voor minder wrijving tussen de zeem en de billen tijdens het fietsen en gaat irritaties tegen. Verschillende merken verkopen chamois crème, dus het is misschien even uitvinden welke het beste voor jou werkt.

?
Door een goede chamois crème te gebruiken, voorkom je frictie tussen je huid en je fietsbroek.

Wil je je zadelpijn behandelen? Dan kun je ook gebruikmaken van chamois crème als je al last hebt van een geïrriteerde huid of schuurplekken.

Zitvlakbescherming

Denk je dat je last hebt van zadelpijn door een verkeerde fietspositie? Dan raden we aan om naar de afstelling van je fiets te kijken. Op onze blogpagina vind je veel how-to blogs. Mocht dat niet genoeg zijn, raden we je aan om de hulp in te schakelen van een professionele bikefitter.

pijnvrij fietsen
Wanneer je last hebt van zadelpijn zal je zeker niet zo vrolijk op de fiets zitten.

Missen we nog een gouden tip over hoe jij van je zadelpijn af bent gekomen? Laat het weten in de reacties!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Ontdek de nieuwe Bliz fietsbrillen: Scandinavisch design voor maximale bescherming en stijl

18 April 2024

Bliz fietsbrillen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van veeleisende fietsers ...

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...