Deel dit bericht

Het verschil in bandbreedte en de juiste bandenspanning van je racefiets

25 September 2020

Bandbreedte en de juiste bandenspanning, twee belangrijke factoren in de wielerwereld. Waar vroeger werd gereden met smalle banden en een hoge bandenspanning, zien we nu een hele andere trend. Namelijk brede banden en weinig bar. In deze blog helpen we je bij het kiezen van de juiste bandenspanning (hoeveel bar je racefiets nodig heeft) en bandbreedte voor jouw racefiets.

Bandbreedte racefiets: het verschil tussen 23, 25 en 28 mm

Tegenwoordig kun je kiezen of je gaat voor smalle of brede racefiets banden, van zo’n 23 mm tot wel 36 mm. De meest populaire maten daarbij zijn toch wel de 23, 25 en 28 mm. De 23 mm banden worden nog verkocht voor de oudere modellen racefietsen, waar nog geen bredere banden inpassen. De afgelopen jaren werden de 25 mm banden toch wel als de standaard maat racefiets band gezien. Toch zien we nu een verschuiving naar de 28 mm banden. Met deze racefiets banden heb je een lagere rolweerstand, een verhoogd comfort en meer grip en kun je dus comfortabel veel kilometers maken.

racefiets banden breed
Hoewel vroeger werd gereden met smalle banden, zien we steeds meer wielrenners met bredere racefiets banden rijden.

Comfort

De keuze tegenwoordig voor 25, 28 mm of zelfs nog breder rubber is goed te verklaren. Door de komst van steeds stijvere materialen, zoals carbon, heeft een racefiets moeten inleveren op comfort. De stalen frames en leren zadels van vroeger zorgden niet voor meer snelheid, maar hielpen er wel aan mee dat trillingen en klappen van een slecht wegdek minder direct aan de renner werden doorgegeven.

Wielrenners die vermoeid zijn door deze klappen zullen dan ook net wat minder presteren. De oplossing voor meer comfort werd daarom een bredere band. Een bredere band groeit namelijk niet alleen in de breedte, maar ook in de hoogte. Hierdoor heeft de racefiets band een grotere luchtkamer en daarmee meer ruimte om in te veren, wat het comfort weer ten goede komt. Wedstrijdrenners zullen dan ook een groot verschil merken tussen een 23 mm, 25 mm en 28 mm band.

bandbreedte en bandenspanning racefiets
Het is bij deze bandbreedtes aan te raden om een ander aantal bar te pompen. Verschil moet er wezen!

Het contactoppervlak

Bredere banden zijn dus comfortabeler. Een ander voordeel is dat je geen verschil merkt wat betreft rolweerstand in vergelijking met smallere banden. Het contactoppervlak van een bredere band is namelijk niet groter, maar vooral anders gevormd. Een smallere band heeft een lang en smal contactoppervlak. Hoe breder de band, hoe korter en breder het raakvlak met de ondergrond. De hoeveelheid rubber op de weg wordt dus niet meer, maar vooral gunstiger verdeeld.

Wel is het van belang om goed te kijken naar de breedte van je velg. Op het moment leveren verschillende fabrikanten wielen met bredere velgen. Op deze velgen vallen de 25 en 28 millimeter banden mooier en komen tevens de karakteristieken nog beter tot hun recht. Let er wel op dat 28 millimeter banden vaak niet in voorvorken van oude racefietsen passen.

De nadelen van bredere racefiets banden

Naast de voordelen zijn er ook wat nadelen aan bredere racefiets banden. Een bredere band is over het algemeen zwaarder dan de smallere variant. Daarnaast zijn er aerodynamische nadelen, voornamelijk op oudere fietsen met smallere velgen. Ook passen bredere banden niet op elk frame.

bandbreedte 23, 25, 28 en 32
Voor welke bandbreedte ga jij? 23, 25, 28 mm of nog breder?

Wat is de juiste bandenspanning voor mijn racefiets?

Maar hoeveel bar heeft je racefiets nou eigenlijk nodig? De juiste bandenspanning is erg belangrijk om goed te kunnen sturen, de rolweerstand te verminderen, lekrijden te voorkomen en voor meer comfort. Wanneer je met een 25 of 28 mm band fietst, heb je minder bandenspanning nodig dan met een 23 mm racefiets band. Een hogere bandendruk zorgt over het algemeen voor een lagere rolweerstand op de weg, minder slijtage en minder kans op lekrijden. Met een lagere bandenspanning is er sprake van meer comfort en meer grip. Voor je je banden gaat oppompen is het verstandig om even te kijken naar hoeveel bar er in je racefiets kan, de minimale en maximale bandenspanning, deze waarden vind je op de zijkant van je racefiets band.

bandenspanning racefiets controleren
Zorg ervoor dat je je bandenspanning regelmatig even checkt en zo nodig je racefiets banden weer wat oppompt.

Pomp je te weinig lucht in je band? Dan is de kans op slijtage erg groot. Ook moet je oppassen dat je je banden niet te hard oppompt. Een te harde band zorgt ervoor dat je gaat stuiteren, je minder comfortabel zit en je minder grip hebt. In het ergste geval kun je een klapband krijgen. Wat dan wel de ideale druk is voor een band is lastig te bepalen. Dit is voor een groot deel afhankelijk van de bandbreedte, omstandigheden (weer en ondergrond) en het gewicht van de rijder.

Bandenspanning per bandbreedte voor de racefiets

Aan de hand van onderstaande tabel vind je per bandbreedte en lichaamsgewicht hoeveel bar geschikt is voor jouw racefiets. Natuurlijk zijn dit slechts richtlijnen en kan jouw ideale bandenspanning altijd hoger of lager liggen. Rijd je met tubeless banden? Dan kun je met een lagere bandenspanning rijden. Houd daarvoor onderstaande tabel aan en trek daar ongeveer 1 bar vanaf. Wil je weten hoe je je racefiets banden tubeless moet maken? Lees dan onze blog.

Minimale en maximale bandenspanning racefiets
Het minimaal aantal bar voor deze racefiets band is 4 en het maximaal aantal bar is 7,4.
Bandenspanning (bar/PSI)Lichaamsgewicht (KG)
Bandbreedte<55606570758085+
23 mm6,46,87,27,68,08,48,8
25 mm5,66,06,36,77,07,47,7
28 mm4,85,15,45,76,06,36,6
30 & 32 mm4,04,34,54,85,05,35,5

Let op: zorg dat je altijd tussen de minimale en maximale bandenspanning blijft die staan aangegeven op jouw fietsband!

Zorgen voor de juiste bandenspanning met een goede fietspomp

Een belangrijke tip is om je banden regelmatig op steentjes en scheurtjes te controleren. Laat hierbij je band helemaal leeglopen, zo kun je beter zien of er troep in zit. Ook is het verstandig om elke week je band opnieuw op te pompen en regelmatig je bandenspanning te controleren. Met een goede vloerpomp heb je je racefiets banden snel weer op de juiste bandenspanning. Een high pressure pomp is het meest geschikt voor racefiets banden, omdat de pomp een hoge pompdruk kan genereren.

nauwkeurige weergave juiste bandenspanning racefiets
Met een fietspomp met drukmeter heb je altijd een precieze weergave van de huidige bandenspanning.

Ook raden we aan om een fietspomp met drukmeter aan te schaffen, zo heb je altijd een nauwkeurige weergave van je huidige bandenspanning. In onze blog over ventielen en fietspompen lees je alles over hoe je jouw fietsbanden op de juiste manier oppompt en hoe je de goede luchtdruk kunt bepalen.

Welke bandbreedte is geschikt voor mijn racefiets?

Jarenlang hebben we met veel plezier op 23 millimeter banden gereden. Als je eenmaal het comfort en de roleigenschappen van een bredere band hebt gevoeld, wil je vaak niet meer anders. Rijd jij al rond op bredere racefiets banden? Laat ons weten wat jij merkt van het verschil tussen 23, 25 en 28 mm banden!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Ontdek de nieuwe Bliz fietsbrillen: Scandinavisch design voor maximale bescherming en stijl

18 April 2024

Bliz fietsbrillen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van veeleisende fietsers ...

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...