Deel dit bericht

Het verschil in bandbreedte en de juiste bandenspanning van je racefiets

Bandbreedte en de juiste bandenspanning, twee belangrijke factoren in de wielerwereld. Waar vroeger werd gereden met smalle banden en een hoge bandenspanning, zien we nu een hele andere trend. Namelijk brede banden en weinig bar. In deze blog helpen we je bij het kiezen van de juiste bandenspanning (hoeveel bar je racefiets nodig heeft) en bandbreedte voor jouw racefiets.

Bandbreedte racefiets: het verschil tussen 23, 25 en 28 mm

Tegenwoordig kun je kiezen of je gaat voor smalle of brede racefiets banden, van zo’n 23 mm tot wel 36 mm. De meest populaire maten daarbij zijn toch wel de 23, 25 en 28 mm. De 23 mm banden worden nog verkocht voor de oudere modellen racefietsen, waar nog geen bredere banden inpassen. De afgelopen jaren werden de 25 mm banden toch wel als de standaard maat racefiets band gezien. Toch zien we nu een verschuiving naar de 28 mm banden. Met deze racefiets banden heb je een lagere rolweerstand, een verhoogd comfort en meer grip en kun je dus comfortabel veel kilometers maken.

racefiets banden breed
Hoewel vroeger werd gereden met smalle banden, zien we steeds meer wielrenners met bredere racefiets banden rijden.

Comfort

De keuze tegenwoordig voor 25, 28 mm of zelfs nog breder rubber is goed te verklaren. Door de komst van steeds stijvere materialen, zoals carbon, heeft een racefiets moeten inleveren op comfort. De stalen frames en leren zadels van vroeger zorgden niet voor meer snelheid, maar hielpen er wel aan mee dat trillingen en klappen van een slecht wegdek minder direct aan de renner werden doorgegeven.

Wielrenners die vermoeid zijn door deze klappen zullen dan ook net wat minder presteren. De oplossing voor meer comfort werd daarom een bredere band. Een bredere band groeit namelijk niet alleen in de breedte, maar ook in de hoogte. Hierdoor heeft de racefiets band een grotere luchtkamer en daarmee meer ruimte om in te veren, wat het comfort weer ten goede komt. Wedstrijdrenners zullen dan ook een groot verschil merken tussen een 23 mm, 25 mm en 28 mm band.

bandbreedte en bandenspanning racefiets
Het is bij deze bandbreedtes aan te raden om een ander aantal bar te pompen. Verschil moet er wezen!

Het contactoppervlak

Bredere banden zijn dus comfortabeler. Een ander voordeel is dat je geen verschil merkt wat betreft rolweerstand in vergelijking met smallere banden. Het contactoppervlak van een bredere band is namelijk niet groter, maar vooral anders gevormd. Een smallere band heeft een lang en smal contactoppervlak. Hoe breder de band, hoe korter en breder het raakvlak met de ondergrond. De hoeveelheid rubber op de weg wordt dus niet meer, maar vooral gunstiger verdeeld.

Wel is het van belang om goed te kijken naar de breedte van je velg. Op het moment leveren verschillende fabrikanten wielen met bredere velgen. Op deze velgen vallen de 25 en 28 millimeter banden mooier en komen tevens de karakteristieken nog beter tot hun recht. Let er wel op dat 28 millimeter banden vaak niet in voorvorken van oude racefietsen passen.

De nadelen van bredere racefiets banden

Naast de voordelen zijn er ook wat nadelen aan bredere racefiets banden. Een bredere band is over het algemeen zwaarder dan de smallere variant. Daarnaast zijn er aerodynamische nadelen, voornamelijk op oudere fietsen met smallere velgen. Ook passen bredere banden niet op elk frame.

bandbreedte 23, 25, 28 en 32
Voor welke bandbreedte ga jij? 23, 25, 28 mm of nog breder?

Wat is de juiste bandenspanning voor mijn racefiets?

Maar hoeveel bar heeft je racefiets nou eigenlijk nodig? De juiste bandenspanning is erg belangrijk om goed te kunnen sturen, de rolweerstand te verminderen, lekrijden te voorkomen en voor meer comfort. Wanneer je met een 25 of 28 mm band fietst, heb je minder bandenspanning nodig dan met een 23 mm racefiets band. Een hogere bandendruk zorgt over het algemeen voor een lagere rolweerstand op de weg, minder slijtage en minder kans op lekrijden. Met een lagere bandenspanning is er sprake van meer comfort en meer grip. Voor je je banden gaat oppompen is het verstandig om even te kijken naar hoeveel bar er in je racefiets kan, de minimale en maximale bandenspanning, deze waarden vind je op de zijkant van je racefiets band.

bandenspanning racefiets controleren
Zorg ervoor dat je je bandenspanning regelmatig even checkt en zo nodig je racefiets banden weer wat oppompt.

Pomp je te weinig lucht in je band? Dan is de kans op slijtage erg groot. Ook moet je oppassen dat je je banden niet te hard oppompt. Een te harde band zorgt ervoor dat je gaat stuiteren, je minder comfortabel zit en je minder grip hebt. In het ergste geval kun je een klapband krijgen. Wat dan wel de ideale druk is voor een band is lastig te bepalen. Dit is voor een groot deel afhankelijk van de bandbreedte, omstandigheden (weer en ondergrond) en het gewicht van de rijder.

Bandenspanning per bandbreedte voor de racefiets

Aan de hand van onderstaande tabel vind je per bandbreedte en lichaamsgewicht hoeveel bar geschikt is voor jouw racefiets. Natuurlijk zijn dit slechts richtlijnen en kan jouw ideale bandenspanning altijd hoger of lager liggen. Rijd je met tubeless banden? Dan kun je met een lagere bandenspanning rijden. Houd daarvoor onderstaande tabel aan en trek daar ongeveer 1 bar vanaf. Wil je weten hoe je je racefiets banden tubeless moet maken? Lees dan onze blog.

Minimale en maximale bandenspanning racefiets
Het minimaal aantal bar voor deze racefiets band is 4 en het maximaal aantal bar is 7,4.
Bandenspanning (bar/PSI)Lichaamsgewicht (KG)
Bandbreedte<55606570758085+
23 mm6,46,87,27,68,08,48,8
25 mm5,66,06,36,77,07,47,7
28 mm4,85,15,45,76,06,36,6
30 & 32 mm4,04,34,54,85,05,35,5

Let op: zorg dat je altijd tussen de minimale en maximale bandenspanning blijft die staan aangegeven op jouw fietsband!

Zorgen voor de juiste bandenspanning met een goede fietspomp

Een belangrijke tip is om je banden regelmatig op steentjes en scheurtjes te controleren. Laat hierbij je band helemaal leeglopen, zo kun je beter zien of er troep in zit. Ook is het verstandig om elke week je band opnieuw op te pompen en regelmatig je bandenspanning te controleren. Met een goede vloerpomp heb je je racefiets banden snel weer op de juiste bandenspanning. Een high pressure pomp is het meest geschikt voor racefiets banden, omdat de pomp een hoge pompdruk kan genereren.

nauwkeurige weergave juiste bandenspanning racefiets
Met een fietspomp met drukmeter heb je altijd een precieze weergave van de huidige bandenspanning.

Ook raden we aan om een fietspomp met drukmeter aan te schaffen, zo heb je altijd een nauwkeurige weergave van je huidige bandenspanning. In onze blog over ventielen en fietspompen lees je alles over hoe je jouw fietsbanden op de juiste manier oppompt en hoe je de goede luchtdruk kunt bepalen.

Welke bandbreedte is geschikt voor mijn racefiets?

Jarenlang hebben we met veel plezier op 23 millimeter banden gereden. Als je eenmaal het comfort en de roleigenschappen van een bredere band hebt gevoeld, wil je vaak niet meer anders. Rijd jij al rond op bredere racefiets banden? Laat ons weten wat jij merkt van het verschil tussen 23, 25 en 28 mm banden!

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

35 fietsers over “Het verschil in bandbreedte en de juiste bandenspanning van je racefiets”

  1. Hey Rik,

   Dit zijn de standaarden zoals de fabrikanten deze stellen, het is uiteraard mogelijk dat een andere spanning voor jou fijner rijdt.
   Voor mij wordt 6 bar aangeraden, ik vind 7 fijner rijden, zolang je binnen de maximale spanning blijft is alles mogelijk :)

   Robbert|Mantel

 1. L.S.,

  Rijd al vanaf mijn 18e in 1968 altijd op tubes, toen altijd bij droog weer, asfalt en koers 2×12 bar, tegenwoordig achter 9 en voor 8 bar en alle wegen zijn nu mooi en vind het lekker alles te voelen op de fiets en voor comfort ga ik thuis op de bank liggen

  Vrgr. Johan de Jonge nu 70 jaar oud

  1. Ik heb t idee dat ik mn gemiddelde niet meer haal sinds de overgang van 23mm banden naar 28mm banden. Heb nog geen bikefit gedaan op deze nieuwe fiets maar ik lijk wel comfortabel te rijden. Maar als ik dit alles lees lijkt mn gevoel niet te kloppen. Misschien komt het door een andere cassette verhouding. Deze was 28/11 en is nu 32/11. Kan me iemand op weg helpen?

   1. Dag Frank,

    Een dikkere band heeft ook een grotere omtrek (hierboven beschreven als “groeit in de hoogte”). Als je voor de vergelijking van de gemiddelde snelheid in de oude situatie versus de nieuwe situatie gebruikt maakt van je fietscomputer waarbij de onwentelingen van het wiel geteld worden (door bijvoorbeeld een magneetje met sensor), moet je misschien nog de omtrek van de wielen aanpassen in de fiestcomputer.

   2. Hey Frank,

    Een lager gemiddelde kan meerdere oorzaken hebben.
    Ik weet niet van welke fiets je komt en naar welke je gegaan bent, maar normaal zou de cassette niet het probleem moeten zijn.
    Je zou nog kunnen kijken naar welke banden er nu op de fiets zitten, vaak komen fietsen met zware banden met hoge rolweerstand.
    Plaats je daar hoogwaardige banden op zul je zien dat je aanmerkelijk sneller gaat fietsen.

    Robbert|Mantel

  2. Met Johan eens. Jaren 60 tot heden.
   Ooit 20 mm en op baan zelfs 19 mm
   Brede banden is een hype en mbt comfort heb ik andere maatstaven nu normaal lijkt te zijn.
   23 m is goed. Rijdt goed en ziet mooi uit
   Evt de Ehre Research band van 24 mm maar niet meer. Wil graag een harde fiets waarbij ik alles voel
   Jan

    1. Hey Nick,

     Dit heeft te maken met aerodynamica.
     Er heeft een keer een artikel in de Fiets over gestaan, of het nou echt zo is of dat het meer een marginal gain is durf ik niet te zeggen.

     Robbert|Mantel

  1. Hey Pieter,

   Als je dezelfde banden hebt zal er minimaal verschil zijn.
   Bij een bredere band wordt het contactoppervlak niet groter, alleen beter verdeeld.

   Robbert|Mantel

 2. Hebben jullie tips om te meten (zonder eerst de band te kopen) of een 28 mm gaat passen? In mijn geval op mn Cube attain Carbon ‘n Red uit 2017? Dank!

  1. Hoi Jelle, ik rijd dezelfde Cube en heb dezelfde vraag. Heb jij inmiddels ervaring met een 28 band? Hoor graag, groet Casper

  2. Hoi Jelle, het draait allemaal om de vraag hoeveel ruimte blijft er over.
   En dan vooral bij de liggende achtervork en de remmen, dit zijn plekken waar niet altijd voldoende ruimte overblijft.
   Het is moeilijk om te zeggen hoe een band valt aangezien dit afhankelijk is van de velg waar deze band op geplaatst word.
   De ruimte die minimaal over moet blijven tussen frame of rem is 2,5 mm.
   Houd wel rekening er mee dat bij weinig ruimte vuil op kan hopen en dit voor schade kan zorgen aan band of frame.

   Antoine I Mantel

  1. Hoi Roel, dat is absoluut geen probleem. Ik rij momenteel voor met 25 mm en achter 28 mm. Het is het voornaamste wat jij comfortabel vindt, en wat de voorvork en achtervork aan breedte en hoogte kan hebben? Succes! Gr.Jan.

 3. In dit artikel staat een handige bandenspanning-tabel die met de bandbreedte rekening houdt. In de blog over ‘Fietsband oppompen’ waarnaar verwezen wordt staat echter: “Bepaal het aantal bar in je racefietsband op de volgende manier: deel je lichaamsgewicht door tien” wat zomaar een paar bar verschil kan opleveren. Misschien handiger daar te verwijzen naar dit artikel.

  1. Hey Ad,

   Bedankt voor de tip.
   In dit geval hebben we dat niet gedaan, maar het bij een meer gebruikte techniek gehouden, die voor vrijwel iedereen te onthouden is.
   In sommige gevallen, zoals bij gebruik van tubeless banden zal deze techniek niet goed werken.

   Robbert|Mantel

  1. Hey Mark,

   Zolang je frame en wielen dat aankunnen kan dat gewoon.
   Je ziet vaak dat tijdrijders ook deze combinatie gebruiken vanwege de aerodynamische voordelen.

   Robbert|Mantel

 4. Hi, ik ga de ronde van vlaanderen cyclo (257km) rijden. Ik denk er aan voor comford op de kasseien op 30mm te gaan rijden. Ik weeg ong 84kg, wat adviseren jullie om met de druk te doen? En is er daarin nog een verschil tussen goed en slecht weer? Groeten Nick

  1. Hallo Nick, dat is een fikse afstand onder zware omstandigheden.
   Goed om te horen dat je voor deze comfortabele 30 mm bandbreedte kiest.
   Ons advies is 5,5 bar onder normale omstandigheden, al zoek jij natuurlijk de slechtste paden uit.
   Minder bar zal meer comfort opleveren, maar te weinig kan resulteren in stootlek (bij binnenband gebruik).
   Mogelijk kan je voordat je de ronde gaat rijden eerst experimenteren met een iets lagere bandenspanning om te kijken wat voor jou het beste aanvoelt.

   Antoine I Mantel

    1. Hoi Nick, het minimum is moeilijk te adviseren.
     Maar met 5,3 bar zou ik wel op pad durven.
     Als is 5,5 de meest veilige keuze als het gaat om lekrijden.

     Antoine I Mantel

 5. Hoi , de vraag hoeveel ruimte blijft er over vooral in de voorvork. (Ik reed met de Conti’s 5000. 25 mm. Maar die zijn heel hoog en breed. Wel een prachtige band trouwens.)
  Daarom ben ik terug gegaan naar 23 mm. De 25 mm band sleet bijna aan de onderkant van de vork. Ik moest het wiel met plaatsen steeds een beetje naar beneden zetten om nog een beetje ruimte te houden voor rommel of een steentje tussen vork en band.
  De ruimte die minimaal over moet blijven tussen de vork en band is minimaal 2,5 mm. Die had ik niet.
  Ik rijd op een sirocco van 7 jaar oud. Ben 73 jaar en koop geen nieuwe fiets meer want deze is nog uitstekend. Dus vandaar mijn keuze terug naar van de 23 mm banden. En 23mm of 25mm daar merk ik niets meer van.

  Beantwoorden

  1. Hallo Joop,

   Het is inderdaad altijd verstandig om te kijken of de band wel in je frame en vork gaat passen.
   Slijtage tegen frame en vork wil je zeker voorkomen, dus in dit geval is meten weten.

   Robbert|Mantel

 6. Hallo,
  Mijn vraag is of ik met mijn Giant TCR advanced pro 2 uit 2019 met 28 mm banden kan rijden? Ik heb een setje wielen van Giant zelf, dat is het type SL1.

  Pas heb ik de bij jullie de Victoria Corsa ook 28 mm band besteld hiervoor.

  Mvg, Alex Klos

  Mvg

  1. Hey Alex,

   Op de velg past dat wel, of het in de fietst past kunnen wij niet zeggen.
   Giant geeft niet aan welke bandbreedte hier maximaal in past.
   Als je momenteel met een 25 mm band rijdt, zul je aan de bovenkant en de zijkanten minimaal 3 mm speling moeten hebben.
   Weet je het niet zeker mag je altijd bij een van onze vestigingen langskomen en kijken we met je mee.

   Robbert|Mantel

 7. Ik ben een recreatieve renner die z’n racefiets in de herfst en winter voornamelijk gebruikt voor woon-werk verkeer (zo’n 18 km heen en weer 18 terug). Snelheid vind ik leuk, maar ik wil vooral niet onderuit gaan bij regen of een lekke band rijden. Ik had hiervoor de grand prix 4 season banden op het oog van Continental. Mijn vraag is of dit inderdaad de meest geschikte band is, en welke breedte het meest geschikt is? Is 28mm aan te raden i.v.m. betere grip? Of is 25mm ook al voldoende? Momenteel rijd ik op 23mm banden.

  Groet, Ferdi

  1. Hey Ferdi,

   De Grand Prix 4 season is daar zeker een geschikte band voor.
   In dit geval geldt, hoe breder hoe beter.
   Zeker als snelheid minder belangrijk is.
   Kijk wel even of je velg en je frame een bredere band aankunnen,

   Robbert|Mantel

 8. in het artikel wordt de bandbreedte in mm besproken. In de winkel van Mantels zijn banden aangegeven in inches 0.90″, 1.00″, 1,10″. Is 25 mm 1.10″?

  1. Hallo Hein,

   1.10 inch is 28 mm. Op de band is het twee cijferige getal altijd het aantal mm.
   Daar kan je het dus makkelijker aan herkennen.

   Antoine I Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen