Deel dit bericht

Fietskleding wassen – Hoe zorg je dat je fietskleding langer meegaat? [How-to]

Fietskleding wordt vies. Of je nu met een stralende zon op de racefiets over de dijken fietst of door de plenzende regen op je mountainbike het bos en de modder trotseert. En niet alleen modder en vuil maken je fietskleding vies, je zweet is een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Maar gelukkig kun je vuil en bacteriën heel goed uit je fietskleding krijgen. Lees onze fietskleding wassen instructie voor de beste tips om jouw fietskleding langer mooi, schoon en hygiënisch te houden. Dan kun je langer genieten van je mooie nieuwe wielershirt of fietsbroek.

Omdat fietskleding vaak toch van speciale stoffen gemaakt is – en bijvoorbeeld waterwerende eigenschappen kan hebben – is het verstandig extra aandacht te besteden aan het wassen van je fietskleding.

Voor de eerste fietsrit

Nieuwe fietskleding kun je het beste voor de eerste keer dragen een keer met de hand wassen, in koud water. Gebruik hiervoor het liefste waspoeder in plaats van vloeibaar wasmiddel.

Voor de eerste rit is het verstandig je fietskleding alvast een keer met koud water te wassen.
Voor de eerste rit is het verstandig je fietskleding alvast een keer met koud water te wassen.

Waspoeder laat eventuele beschermende lagen namelijk beter intact dan de vloeibare variant. Dit geldt uiteraard dus ook voor alle volgende wasbeurten. Maar daar kun je gelukkig dan wel weer de wasmachine voor gebruiken als je niet elke keer een handwas wilt doen.

Na de eerste fietsrit

Het is voor veel mensen verleidelijk om direct na het fietsen je vieze fietskleding in de hoek te gooien en er misschien pas een dag later weer iets mee te doen. Maar dat is uit hygiënisch oogpunt niet wenselijk. Bacterien krijgen dan namelijk de kans om zich te settelen in jouw fietskleding.

Fietskleding in de wasmand? Liever meteen wassen!
Fietskleding in de wasmand? Liever meteen wassen!

Dat is geur-technisch niet alleen zonde als je de bacteriën hun gang laat gaan. De kwaliteit en de looks van je fietskleding wordt namelijk ook aangetast door de invloed jouw zweet. Het is dus altijd aan te raden meteen na het fietsen aan de slag te gaan met het schoonmaken en wassen van je fietskleding.

Ritsen dicht, klittenband ook!

Voordat je jouw fietskleding wast moet je eerst alle ritsen dicht doen en alle klittenbandsluitingen ook goed op elkaar drukken. Daarmee voorkom je dat de rits of het klittenband de fietskleding beschadigt. Draai vervolgens alle kledingstukken binnenste-buiten. Dat houdt de fietskleding langer mooi.

Wassen in de wasmachine mag, maar wel op lage temperatuur.
Wassen in de wasmachine mag, maar wel op lage temperatuur.

Blijft het klittenband niet goed zitten of wil je het zekere voor het onzekere nemen? Vaak hebben alleen je fietshandschoenen klittenband, die kun je dan prima in een waszakje doen.

Was fietskleding met klittenband in een waszak. Die kun je goedkoop vinden bij onder andere Ikea of Hema. Vergeet trouwens niet om ook de stoffen band van je hartslagmeter mee te wassen. Het is belangrijk ook die schoon te houden om huidirritatie te voorkomen.

Als je je fietskleding na het fietsen in de hoek gooit zul je dat de volgende dag bezuren.
Als je je fietskleding na het fietsen in de hoek gooit zul je dat de volgende dag bezuren.

Wil je echt het maximale uit jouw fietskleding halen? Dan zou je zelf kunnen overwegen om elk kledingstuk in een aparte waszak te doen. Dus je bib, je fietsshirt en je fietshandschoenen allemaal apart.

Met de hand of de machine?

Eigenlijk zou je altijd met de hand in lauw water moeten wassen. Maar dat je daar geen zin in hebt snappen we. Je kunt het handwasprogramma van de wasmachine gebruiken op een temperatuur van maximaal 30 graden.

Fietskleding wassen is niet moeilijk, als je je maar aan de voorschriften houdt.
Fietskleding wassen is niet moeilijk, als je je maar aan de voorschriften houdt.

Wees niet al te scheutig met het wasmiddel, liever wat weinig dan teveel. En ook hier geldt nog steeds dat waspoeder in principe beter is dan vloeibaar wasmiddel. Was je met de hand? Zorg er wel voor dat je de fietskleding goed uitspoelt. Gebruik verder nooit wasverzachter als je fietskleding wast.

Een lage temperatuur houdt je fietskleding mooier.
Een lage temperatuur houdt je fietskleding mooier.

Fietskleding waar nog resten wasmiddel in zitten kunnen ontiegelijk gaan jeuken of irriteren tijdens het fietsen.

Controleren op vlekken

Controleer je fietskleding meteen na het wassen of er nog vlekken in zitten. Als je je fietskleding namelijk laat drogen met de vlekken er nog in zijn ze er nog moeilijker uit te krijgen. Zie je nog vlekken? Was dan nog een keer!

Na het wassen: aan de lucht drogen

Fietskleding kun je beter niet in de wasdroger doen. Hang je fietsshirt aan een hangertje. Een bib kun je het beste neerleggen. Daarmee voorkom je dat de schouderbanden uitrekken. Baselayers kun je ook op een hangertje drogen.

Alles schoon? Hangt het dan te drogen en gooi fietskleding nooit in de wasdroger.
Alles schoon? Hangt het dan te drogen en gooi fietskleding niet in de wasdroger.

Fietskleding is meestal erg snel droog. Als je meteen wast na het fietsen kun je het vaak de volgende dag alweer gebruiken.

Waterafstotende fietskleding wassen

Sommige fietskleding met heeft een waterafstotende finish. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Nanoflex technologie van de populaire Castelli Gabba. Die finish gaat helaas niet eeuwig mee. Maar je kunt hem wel heractiveren als de werking minder wordt.

Alle Castelli fietskleding met Nanoflex kun je opnieuw waterdicht krijgen door op lage temperatuur te strijken.
Alle Castelli fietskleding met Nanoflex kun je opnieuw waterdicht krijgen door op lage temperatuur te strijken.

Dat kun je doen door het kledingstuk ongeveer 30 minuten op een lage(!) temperatuur van ongeveer 30 graden in de droger te doen. Het Nanoflex wordt dan geheractiveerd en kan weer vele fietsritten mee.

Heb je geen droger? Dan kun je het ook heractiveren door op een lage temperatuur – ook 30 graden – te strijken. Plaats dan wel altijd een theedoek of handdoek tussen het strijkijzer en je kledingstuk om beschadiging te voorkomen.

Fietsjassen en windjacks

Elke keer als je iets wast slijt het. Vooral bij fietsjassen en bijvoorbeeld fietsregenjassen en windjacks geldt dat je na een fietsrit even kritisch moet kijken of het eigenlijk wel gewassen moet worden.

Regenjasjes en windjacks kun je best een paar keer dragen voor je ze wast.
Regenjasjes en windjacks kun je best een paar keer dragen voor je ze wast.

Je kunt die buitenlagen namelijk vaak best meerdere keren dragen voordat een wasbeurt gerechtvaardigd is.

We hopen dat je met onze fietskleding wassen tips nog vele jaren fietsplezier haalt uit jouw fietskleding!

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 fietsers over “Fietskleding wassen – Hoe zorg je dat je fietskleding langer meegaat? [How-to]”

  1. Ik vroeg me af of je een wielerbroek ook soms even in water met soda voor kunt weken als antibacteriële behandeling voor het wassen.

  2. Koop een wasmachine met wasprogramma voor sportkleding en er is vloeibaar wasmiddel voor sportkleding te koop. Ritsen dicht en gewoon alles bij elkaar op 30 graden. Na jaren ziet mijn kleding er nog steeds top uit. Ik draai mijn kleding nooit binnenstebuiten of stop het in een zakje. En na 2 jaar mag je toch ook wel weer een nieuw shirtje . Wil je het langer houden, hang het dan in de kast…

  3. Ik centrifugeer mijn fietskleren altijd op de laagst mogelijke snelheid. Dan komt het nog vochtig uit de wasmachine en kan dan op het droogrek aan de lucht verder drogen. Ik denk dat dat beter is dan op max centrifugeren.

  4. ‘Vergeet trouwens niet om ook de stoffen band van je hartslagmeter mee te wassen’

    Let er wel op dat diverse hartslagbanden niet in de wasmachine mogen en zeker niet in de droger. De wasvoorschriften zijn terug te vinden in de gebruiksaanwijzing en op het (was)etiket op de hartslagband zelf.

  5. Nuttig artikel maar v.w.b. het wasmiddel ben ik het niet eens met het feit dat jullie poeder aanraden. Op de gebruiksaanwijzing van al mijn Castelli kleding staat (helaas helemaal onderaan en in kleinere letters) “do not use powder detergent” het lijkt me dat de fabrikant tch wel het juiste advies geeft. Ik neem aan dat dit dan ook voor andere merken zo zal zijn.

  6. Wat is het advies qua centrifugeren? Mijn wasmachine doet bij een 30 graden was standaard 1200 toeren en bij een koude spoelwas van 15 min op 800 toeren.

    1. Hallo Arnoud, bij centrifugeren raden we altijd aan om gebruik te maken van een wasnetje om beschadiging de voorkomen. Ook het binnenstebuiten draaien van de kleding is hiervoor aan te raden. Lage temperaturen zijn altijd beter voor het product dan hoge. Zo ook een lager toerental zal ervoor zorgen dat de kleding minder belast word. Groeten, Antoine

Gerelateerde berichten


Meest gelezen