Deel dit bericht

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de fiets [Koopgids]

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan te fietsen met koude en natte voeten. Gelukkig zijn er genoeg winter fietsschoenen te krijgen. Vooral de MTB’ers hebben veel keuze in winter mountainbike fietsschoenen. De wielrenners hebben iets minder keuze, maar er wordt ook wat minder op de racefiets gefietst dan op de mountainbike in de winter. 

Met goede winter fietsschoenen hebben alleen de echte koukleumen nog fietsoverschoenen nodig. Fietsschoenen voor ijskoude omstandigheden zijn namelijk waterdicht en winddicht. Want het buitenhouden van wind en water is de basis van warme voeten.

Welke winter fietsschoenen moet je kiezen?

Wij hebben voor mountainbikers en racefietsers verschillende soorten winter fietsschoenen. Maar waarom zou je voor de ene fietsschoen gaan of juist voor die ander? Welke is geschikt voor welke omstandigheden?

De Northwave Extreme XCM GTX houdt je voeten warm tot maar liefst -15 graden!
De Northwave Extreme XCM GTX houdt je voeten warm tot maar liefst -15 graden!

Het lijkt misschien verleidelijk om de warmste fietsschoenen te kopen. Maar als je niet met de ergste kou naar buiten gaat, dan kan dat misschien zelfs te warm zijn. Gevolg is dat je voeten gaan zweten, oftewel alsnog koude en natte voeten. Jouw winter fietsschoen moet dus wel passen bij de omstandigheden waarin jij gaat fietsen.

De vrieskou trotseren

De belangrijkste keuze die je dus moet maken is met welke temperatuur jij nog de deur uit gaat. Hoe kouder de temperatuur, hoe meer isolatie jouw winter fietsschoen moet hebben en hoe beter het materiaal moet zijn.

De Northwave Raptor GTX heeft een flexibele verhoging rond de enkels zodat je voeten nog warmer en droger blijven.
De Northwave Raptor GTX heeft een flexibele verhoging rond de enkels zodat je voeten nog warmer en droger blijven.

De winter fietsschoenen van Northwave hebben wij voor zowel de wielrenners als de mountainbikers. Binnen beide series kun je kiezen uit verschillende warmteklassen zodat je altijd de juiste schoen kunt vinden die het beste bij jou past.

Daarnaast hebben we nog de winterschoen van FLR; de Defender. Deze is er voor zowel de wielrenner als de mountainbiker beschikbaar.

Fiets winterschoenen voor niet al te koude dagen

Als het ’s nachts licht vriest en overdag net op of boven het vriespunt komt heb je geen extreme bescherming nodig. Goede fietssokken en een goede winddichte en waterdichte winterschoen zijn dan al voldoende.

Blijf je liever thuis met strenge vrieskou? Dan heb je aan de Northwave Raptor TH waarschijnlijk wel genoeg.
Blijf je liever thuis met strenge vrieskou? Dan heb je aan de Northwave Raptor TH waarschijnlijk wel genoeg.

De Northwave Flash TH racefietsschoen en de Northwave Raptor TH mountainbikeschoen zijn gemaakt voor deze wat mildere dagen. Is het een keer net wat kouder? Dan kun je ze eventueel extra warm maken met een goede overschoen. Wat deze schoenen vooral onderscheidt van een normale mountainbike- of racefietsschoen is dat de schoen een stuk beter de warmte vasthoudt. Dit komt doordat er een extra thermische coating op de neus geplaatst is, maar wat vooral het verschil maakt is de zool van deze schoen. Dit is namelijk het Northwave Arctic GTX vierlaags voetbed die voorzien is van een fleece constructie én een aluminium voetbed voor een optimale isolatie. 

Fiets winterschoenen voor lichte vrieskou

Als het overdag licht blijft vriezen moet je al wat meer eisen gaan stellen aan je materiaal. Vanaf deze koude-categorie krijg je dus ook winter fietsschoenen die doorlopen tot boven je enkel. Dat materiaal is trouwens niet hard, je houdt dus gewoon bewegingsvrijheid in je enkel.

Een winterse fietsschoen voor elke temperatuur.
Een winterse fietsschoen voor elke temperatuur.

Voor de wielrenner zijn hier de FLR Defender racefiets schoenen ideaal. Mountainbikers hebben iets meer keuze en kunnen kiezen uit de Northwave Raptor GTX, Northwave Husky Winter Tech en de FLR Defender mountainbikeschoen.

De Northwave Raptor GTX is eigenlijk een kopie van de Northwave Raptor TH schoen. Bij de enkel is de GTX uitvoering alleen verhoogt met een soort van thermische sok die de warmte nog beter tegenhoudt en er ook vooral voor zorgt dat opspattend water en sneeuw niet zo makkelijk in je schoen terecht komt. Hierdoor is deze schoen beter geschikt voor koudere en nattere omstandigheden dan de Northwave Raptor TH schoen.

Daarnaast hebben we in deze klasse nog van Husky Wintertech van Northwave. Deze schoen is iets goedkoper en dat komt door een paar kleine dingen. De zool is iets minder stijf, het materiaal van deze schoen is waterafstotend in plaats van waterdicht en de sluiting gaat middels een trekkoord in plaats van met een SLW2 sluiting. Hiermee een prima betaalbare schoen die je vooral goed warm houdt, maar minder geschikt is voor echt natte omstandigheden.

Als laatste hebben we nog de FLR Defender schoen die geschikt is voor de mildere winterdagen. Deze schoen is voor zowel de wielrenner als mountainbiker beschikbaar. Dit is de goedkoopste winterschoen die we hebben, maar dat zie je zeker niet af aan zijn prestaties.

Het materiaal dat gebruikt is bij deze schoen is goed waterdicht om jouw voeten voor lange tijd droog te houden. En om je voeten warm te houden bij koude temperaturen is de schoen voorzien van een warm voetbed dat gevoerd is met kunstbont. Dit voelt ook nog eens heerlijk aan! De verdere afwerking is wat simpeler gehouden waardoor de prijs zo laag kon blijven.

De zool is een met kunststof versterkte nylon zool, de grote instap is simpel maar effectief door een makkelijke klittenband strap. Een prima schoen voor een prima prijs.

Fiets winterschoenen voor flinke vrieskou

Vriest het ’s nachts hard en blijft het overdag lekker door vriezen? Dan mag je je voeten goed beschermen tegen de kou. Dit type fietsschoen is erg goed geïsoleerd en houdt weer en wind goed buiten. We hebben voor deze ergste winterdagen één schoen beschikbaar voor de wielrenner en de keuze uit twee voor de mountainbiker.

Bij racefiets winterschoenen is zichtbaarheid, zoals bij de Northwave Flash Arctic GTX, een belangrijke en veilige extra.
Bij racefiets winterschoenen is zichtbaarheid, zoals bij de Northwave Flash Arctic GTX, een belangrijke en veilige extra.

De Northwave Flash Arctic GTX Racefietsschoen kan niet ontbreken wanneer jij echt de hele winter door wilt fietsen op de racefiets. Dit is de warmste schoen uit onze collectie voor de wielrenner die jouw voeten warm houden tot wel -10°C. Niet alleen is de schoen goed warm, maar ook waterdicht wat wel zo lekker is tijdens een sneeuwbui onderweg of een nat wegdek. Ook is deze schoen voorzien van een stijve zool die met carbon versterkt is. Daardoor geschikt voor de fanatieke wielrenner. 

Voor de mountainbiker hebben we twee schoenen. De eerste is de Northwave Raptor Arctic GTX die qua specificaties hetzelfde is als de Northwave Flash Acrtic GTX. Er is wel een klein verschil, namelijk dat deze enkel geschikt is voor SPD schoenplaatjes.

En last but nog least is hét paradepaardje van Northwave; de Extreme XCM 2 GTX in ons assortiment aanwezig. Deze schoen is voor de echte die hards die op zoek zijn naar een goede winterschoen met de beste prestaties. Het opvallendste van deze schoen is de full carbon zool. Dit is de enige winterschoen die wij hebben met deze stijve zool en daardoor ook geschikt voor ook de fanatieke wedstrijdrijders onder ons.

Fiets winterschoen voor de ergste vrieskou

Ga jij zelfs met strenge vorst op stap? Dan wil je natuurlijk het allerbeste materiaal. Je kunt hier alleen de Northwave Extreme XCM 2 GTX MTB Schoenen krijgen.

Je profiteert dan van de allerbeste isolatie. Er zit dan ook nog een hele stijve carbon zool onder. Je krijgt dus niet alleen een hele warme MTB fietsschoen, maar ook een die gemaakt is om maximale prestaties te leveren.

Onze winter racefiets schoenen

Onze winter mountainbike schoenen

Alle winter fietsschoenen op een rij

Al onze winter fietsschoenen hebben we voor je op een rij gezet. Lekker overzichtelijk met prijs en koubescherming. Koop je winter fietsschoenen trouwens nooit krap, er is altijd een laagje lucht nodig om je voeten optimaal warm te houden.

En ben je een enorme koukleum? Overweeg dan om wat warmere schoenen te kopen. Zweet jij snel? Dan kan een categorie lichter misschien beter voor je zijn.

Welke fiets winterschoen voor welke temperatuur?

Fiets winterschoen Racefiets of MTB? Prijs Koubescherming
FLR Defender MTB
FLR Defender Racefiets
Northwave Flash TH Racefiets
Northwave Raptor TH MTB
Northwave Flash GTX Racefiets
Northwave Husky MTB
Northwave Raptor GTX MTB
Northwave Flash Arctic GTX Racefiets
Northwave Raptor Arctic GTX MTB
Northwave Extreme XCM 2 GTX MTB

Koude voeten in de winter hoeft niet

Heb je al fietsschoenen, maar zijn ze (net) niet warm genoeg? Of zijn ze wel warm maar niet waterdicht? Dan kun je ook kijken naar goede fietsoverschoenen. Die zijn ook in waterdichte en isolerende varianten te krijgen. Genoeg keuze dus als je in de winter niet met koude voeten rond wilt fietsen.

Naast goede winter fietsschoenen is er nog veel meer te krijgen om de winter comfortabel en warm door te fietsen.
Naast goede winter fietsschoenen is er nog veel meer te krijgen om de winter comfortabel en warm door te fietsen.

Zijn je voeten al warm, maar de rest van je lijf nog niet? Dan hebben we ook ruime keuze in winter fietskleding. En als je graag opvalt in het verkeer, dan hebben we ook nog heel veel hi-vis fietskleding en accessoires. En dan hebben we het nog niet eens over alle verschillende soorten fietsverlichting. Kortom; wat jij ook nodig hebt deze fietswinter, wij hebben het voor je.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Remco Blaauw

Remco Blaauw

Doordeweeks reis ik het vaakst per trein naar werk. De afstand tot het hoofdkantoor van Mantel vind ik net te ver om te fietsen. In de avonduren probeer ik dan zoveel mogelijk fietsuren te maken. De weekenden staan eigenlijk altijd in het teken van fietsen. Het liefst tochten van ongeveer 100 - 150 kilometer. Maar een kortere tocht op een hoger tempo vind ik ook niet verkeerd. Dit alles doe ik samen met mijn Giant TCR Advanced 1. Hopelijk voeg ik er snel een aan toe. Want sinds dat ik bij Mantel werk ben ik regelmatig aan het flirten met andere fietsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 fietsers over “Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de fiets [Koopgids]”

Gerelateerde berichten


21 Juli 2020 3122

Het is van essentieel belang om de remmen van je racefiets of mountainbike goed te onderhouden. Bij schijfremmen is dit niet anders. Als je de bergen intrekt is het daarom aan te raden om je schijfremblokjes goed na te kijken. Je wilt in de afdalingen natuurlijk zo goed mogelijk kunnen remmen. Indien de blokjes versleten zijn of vuil zijn geworden, moeten ze vervangen worden. Na de vervanging moeten de schijfremmen ook ingeremd worden zodat de fiets weer optimaal remt. Hoe je dit het beste kunt doen lees je in deze blog.

Meest gelezen