Winter fietskleding- Welke wielerkleding heb ik nodig bij welke temperatuur? [Koopgids]
De blaadjes aan de bomen beginnen al langzaam geel te kleuren en de winterjas is alweer uit de kast gehaald. De herfst is begonnen en de temperatuur begint langzaam te dalen. Dit maakt de stap om de racefiets of de mountainbike uit de schuur te pakken toch net wat groter. De verandering van de seizoenen hoeft zeker niet te betekenen dat je je favoriete fietsrondje niet meer buiten kunt maken. Met de juiste herfst en winter fietskleding ben jij goed beschermd tegen elke temperatuur en fiets je zelfs nog lekker buiten wanneer de temperatuur onder nul komt.

Welke kleding je aandoet in de herfst of in de winter hangt vooral af van de temperatuur van dat moment. In het voorjaar of in het najaar kleed je je anders dan wanneer het hartje winter is. Daarom zetten wij in deze koopgids op een rijtje welke kleding het beste past bij verschillende temperaturen. Zo valt winter fietskleding onder te verdelen in de volgende categorieën:
- Fietskleding voor in de lente en de nazomer (15-20 graden)
- Fietskleding voor in de herfst (10-15 graden)
- Fietskleding voor in de winter (0-10 graden)
- Fietskleding voor tijdens de koudste dagen (<0 graden)
- Winter fietskleding accessoires
Fietskleding voor in de lente en de nazomer (15-20 graden)
Wanneer de temperatuur richting de 15 graden gaat zie je steeds meer wielrenners en mountainbikers om je heen met lange fietsshirts en lange fietsbroeken. Natuurlijk is het in deze tijd van het jaar maar net wat je zelf fijn vindt, maar voor deze temperaturen kun je er ook al voor kiezen om lange fietskleding aan te trekken.
Armstukken en beenstukken
Om te voorkomen dat je er halverwege je fietsrit achterkomt dat je je toch vergist hebt in de temperatuur en het veel te warm krijgt, kun je ervoor kiezen om armstukken en beenstukken om te doen. Mocht je lange beenstukken net iets te warm of te lang vinden, dan kun je er ook voor kiezen om kniestukken te dragen.
Met been- en armstukken maak je van je korte fietsbroek een lange fietsbroek en van je korte fietsshirt een lang fietsshirt. Het voordeel van arm- en beenstukken is dat je ze makkelijk af kan doen en in het achterzakje van je fietsshirt kan bewaren wanneer het toch te warm wordt onderweg.

Armstukken
Beenstukken
Fietsshirts met lange mouwen
Om in het voorjaar toch net wat warmer op de fiets te zitten kun je ervoor kiezen om een lang fietsshirts te dragen. Een lang fietsshirt zorgt ervoor dat je armen bedekt zijn, waardoor je het net iets warmer hebt dan wanneer je een kort fietsshirt aan hebt. Dit soort shirts zijn vaak niet water- en winddicht.
Lange mouw fietsshirts heren
Lange mouw fietsshirt dames
Fietskleding voor in de herfst (10-15 graden)
Wanneer de herfst op gang komt, begin je dat toch wel te merken aan de temperaturen. Hierdoor zal een deel van de fietsers ervoor kiezen om zichzelf van buiten te verplaatsen naar een warme kamer met fietstrainers. Helemaal niks mis mee natuurlijk. Mocht je toch buiten door willen fietsen, dan is het natuurlijk zaak dat je jezelf daar goed op kleedt.
Fietsjacks voor tijdens de herfst (10-15 graden)
Bij fietsjacks voor in de herfst zie je vaak dat ze een waterafstotend laagje bevatten. Dit beschermt je dus tegen lichte regen tijdens het wisselvallige weer wat kenmerkend is voor de herfst. Let wel op dat je met dit soort fietsjacks geen zware plensbuien kunt gaan trotseren. Daar is dat waterafstotende laagje toch net niet waterafstotend genoeg voor.

Wat ook kenmerkend is voor fietsjacks voor temperaturen tussen de 10 en 15 graden, is dat ze vaak zijn gemaakt van wind beschermend materiaal. Zo heb je geen last van de snijdende wind en blijf je beter warm tijdens je fietstocht.
Fietsjacks voor tussen de 10 en 15 graden voor heren
Fietsjacks voor tussen de 10 en 15 graden voor dames
Lange fietsbroek voor tijdens de herfst
De armstukken en de beenstukken kunnen tijdens de herfst weer in de kast. Tijdens deze tijd van het jaar is het toch wel aan te raden om met een lange fietsbroek te gaan fietsen. Lange fietsbroeken voor tijdens de herfst houden je benen lekker warm, maar wel tot op een zekere hoogte. Dit soort fietsbroeken zijn niet geschikt voor wanneer de temperatuur onder de 10 graden komt, omdat ze vaak niet water- en winddicht zijn.

Lange fietsbroeken voor tussen de 10 en 15 graden voor heren
Lange fietsbroeken voor tussen de 10 en 15 graden voor dames
Fietskleding voor in de winter (0-10 graden)
De winterjas is definitief uit de kast en de handschoenen gaan steeds vaker aan. Het is winter en de stap om lekker buiten te gaan fietsen wordt nu groter en groter. De temperatuur ligt voornamelijk onder de 10 graden, wat op de fiets nóg kouder aanvoelt dan normaal. Ook voor deze specifieke temperaturen is er geschikte winter fietskleding.
Fietsjacks voor in de winter (0-10 graden)
Het weer wordt in deze tijd van het jaar steeds guurder en guurder. Naast de regen die maar uit de lucht blijft komen, daalt de temperatuur ook steeds meer. Dit zorgt tijdens het fietsen voor een koudere gevoelstemperatuur vanwege de koude wind. Daarom zie je dat fietsjacks voor in de winter zijn vaak al wind- en waterdicht zijn. Zo blijft je lichaam tijdens een forse regenbui lekker droog en hoef je niet onderkoeld te raken.

Winterjacks voor tussen de 0 en 10 graden voor heren
Winterjacks voor tussen de 0 en 10 graden voor dames
Lange fietsbroeken voor begin winter (0-10 graden)
Een goede fietsbroek voor tijdens de winter is minstens net zo belangrijk als een winterjack. Je wilt immers niet rondfietsen met een verwarmd bovenlijf en toch koude benen. Als de kou in je benen gaat zitten dan komt dat jouw spieren ook niet ten goed, wat weer ten koste kan gaan van je prestaties op de fiets.

Met onze winter fietsbroeken voor de temperaturen tussen de 0 en 10 graden ben je meestal beschermd tegen regen, natte sneeuw en opspattend water van de weg. Hiermee houd je dus lekker warme benen terwijl je de kou trotseert.
Winter fietsbroeken voor tussen de 0 en 10 graden voor heren
Winter fietsbroeken voor tussen de 0 en 10 graden voor dames
Fietskleding voor tijdens de koudste dagen (<0 graden)
Alleen de echte diehards trekken er nog op uit wanneer de vijvers bevriezen en de sneeuw uit de lucht dwarrelt. Als je dit leest en op zoek bent voor fietskleding voor dit weer, chapeau! Wanneer het vriespunt bereikt wordt, is het natuurlijk zeer belangrijk dat je goed gekleed de fiets opstapt om bevroren handen en voeten te voorkomen.

Winterjacks voor tijdens de koudste dagen (<0 graden)
Wanneer je gaat fietsen wanneer de temperatuur onder nul is, is het zeer belangrijk om een goed winterjack te dragen. Hiermee houd je je romp goed warm. Een winterjack voor temperaturen onder de 0 graden heeft vaak een dubbellaagse constructie waardoor het meestal waterdicht, goed geïsoleerd en winddicht is. Hiermee kun je zelfs de koudste oostenwind trotseren zonder kou te vatten op je racefiets of mountainbike.
Winterjacks voor de koudste dagen voor heren (<0 graden)
Winterjacks voor de koudste dagen voor dames (<0 graden)
Lange fietsbroeken voor tijdens de koudste dagen (<0 graden)
Een goede winter fietsbroek voor tijdens de koudste dagen is minstens zo belangrijk als een winterjack. Een lange winter fietsbroek is vaak van een bepaald materiaal dat ervoor zorgt dat je het zo warm mogelijk krijgt. Zo ben je optimaal beschermd tegen de kou. Daarnaast beschikken lange fietsbroeken voor onder het vriespunt ook vaak over een water- en winddichte voorkant. Hierdoor zijn de gure windvlagen en koude regen- of sneeuwbuien ook geen partij voor jou!

Lange winter fietsbroeken voor heren voor tijdens de koudste dagen (<0 graden)
Lange winter fietsbroeken voor dames voor tijdens de koudste dagen (<0 graden)
Winter fietskleding accessoires
Naast een goed winterjack en een lange winter fietsbroek zijn er nog allerlei winter fietskleding accessoires om de winter door te komen op de fiets. Thermokleding, hoofddeksels, fiets sokken en overschoenen zijn allemaal onmisbare kledingstukken voor tijdens jouw mountainbike of racefiets rit in de winter.
Thermokleding
In de winter kom je er natuurlijk niet met alleen een lange fietsbroek en een warm winter fietsjack. Natuurlijk zorgt een winter fietsjack ervoor dat je beschermd wordt tegen de kou, maar een fietsjack alleen gaat het niet doen voor je. Om je lichaam op een goede temperatuur te houden is het zeer belangrijk om je lichaam te bedekken met laagjes kleding. Het is aan te raden om onder je fietsjack goede thermokleding te dragen. Hierbij kun je kiezen tussen een thermoshirt met korte of lange mouw. Het is maar net wat je zelf fijn vindt.

Thermoshirts voor heren
Thermoshirts voor dames
Koerspetten, mutsen en sjaals
In de winter kan de koude wind heel guur en zelfs pijnlijk aanvoelen aan je gezicht. Natuurlijk heb je met je helm al iets op om je hoofd te verwarmen, maar dit is tijdens de koudste dagen niet voldoende. Daarom zijn er speciale hoofddeksels voor tijdens het fietsen.

Om de bovenkant van je hoofd te beschermen tegen de kou kun je kiezen voor een koerspetje of een muts. Deze hoofddeksels passen makkelijk onder je helm en geven je de extra warmte die je nodig hebt.
Koerspetten en mutsen
Wat ook een hele fijne toevoeging aan je outfit tegen de kou is, is een speciale nekwarmer. Deze doe je om je nek en kun je helemaal tot onder je ogen trekken. Zo ben je optimaal beschermd tegen de koude wind of sneeuwvlokken. In combinatie met een koerspet of een muts is je hoofd helemaal beschermd tegen de kou.
Nekwarmers
Mocht je het niet fijn vinden om met een losse nekwarmer en een muts te moeten fietsen, dan kun je ook kiezen voor een hoofddeksel die de twee combineert: een balaclava. Een balaclava is een bivakmuts speciaal ontworpen voor de koudste fietstochten. Hiermee ben je er 100% zeker van dat je niet bevriest.

Balaclava´s
Winter fietssokken en overschoenen
We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je hebt jezelf helemaal goed ingepakt tegen de kou en stapt naar buiten om een lekker stukje te gaan wielrennen of mountainbiken. Het eerste half uur lijkt er weinig aan de hand en de kou valt nog wel mee. Door het opspattende water of een flinke regenbui zijn je fietsschoenen nat geworden en de koude wind zorgt ervoor dat je voeten toch flink koud beginnen te worden. Er is niets zo vervelend als rondfietsen met koude voeten.

Om koude voeten tegen te gaan is het belangrijk om eerst te zorgen voor goede winter fietssokken. Goede winter sokken zijn van groot belang om de juiste temperatuur van je voeten te behouden tijdens de koude winterdagen.
Op de koudste dagen ben je er met winter fietssokken alleen nog niet. Overschoenen zijn in de winter onmisbare kledingstukken in jouw garderobe. Je kunt dunne waterdichte overschoenen aanschaffen om je fietsschoenen te beschermen tegen de regen. Maar er zijn ook overschoenen die gemaakt zijn van neopreen materiaal, waardoor je voeten tijdens de guurste winterdagen ook goed warm blijven. Een ander bijkomend voordeel van overschoenen is dat ze de aerodynamica verbeteren tijdens tijdritten.
Overschoenen voor boven het vriespunt (>0 graden)
Overschoenen voor onder het vriespunt (<0 graden)

Je kunt er ook voor kiezen om niet met overschoenen te rijden maar om speciale winter fietsschoenen aan te schaffen. Hiermee hoef je voor het fietsen geen speciale overschoenen aan te trekken en ben je met je fietsschoenen alleen al beschermd tegen de regen en de kou. Lees in onze koopgids meer over welke winter fietsschoenen het beste bij jou passen!
Gewoon lekker door blijven fietsen in de wintermaanden!
Je hebt kunnen zien dat je met de juiste kleding gewoon lekker buiten door kunt blijven fietsen tijdens de herfst en de winter. Aan de hand van de temperatuur buiten kun je een gepaste outfit samenstellen. Van balaclava´s tot thermoshirts, wij bieden het allemaal in ons winter fietskleding assortiment!
De adviezen in dit artikel zijn erg goed. Ik zelf fiets al drie winters door in Polen. Rij dus vaak tussen de 0 en 7 graden en enkele weken als onder nul is. Ik zelf heb inderdaad ook drie kleding set voor drie temperatuur groepen. Door goed op te letten dat kleding en buiten temperatuur bij elkaar passen, heb je het niet koud en voorkom je ook over verhitting. Voor handschoenen heb ik ook drie set af gestemd op temperatuur. Meest extreme set is met verwarming. Winterschoeneb is een waardevolle investering, comfortable, waterdicht en als echt koud -5 en kouder is combi winterschoen met overschoenen het laatste redmiddel. Maar to net onder nul is alleen winterschoeneb voldoende. Nortwave is een van de bettere winterschoenen.
Hallo Rene, bedankt voor het delen van jouw ervaring.
Wat voor ervaring heb jij betreft fietsbroeken ? Hoe houd jij de benen droog en warm?
Het lijkt er namelijk op dat je letterlijk alles uit je kast kan trekken om maar door te blijven fietsen.
Antoine I Mantel