Deel dit bericht

Welke wielerkleding heb ik nodig bij welke temperatuur? [Koopgids]

Bij wisselende weersomstandigheden kan het soms best uitdagend zijn om de juiste fietskleding aan te trekken. Je wil immers niet verkleumd van de kou of oververhit  thuiskomen na je fietsrit. De verschillende seizoenen vragen om verschillende fietskleding. Maar zelfs tijdens een seizoen kunnen er grote weerverschillen zijn. Gelukkig is er fietskleding beschikbaar voor ieder weertype. Met de juiste voorbereiding geniet je van elke fietsrit, ongeacht het weer.

Voor alle weersomstandigheden is er passende fietskleding. Afhankelijk van de temperatuur maak je een passende keuze.

Welke fietskleding je aantrekt hangt vooral af van de temperatuur van dat moment. In het voorjaar of in het najaar kleed je je anders dan wanneer het herfst of hartje winter is. Check voor je op pad gaat altijd even het weerbericht om verrassingen te voorkomen. In deze koopgids zetten wij voor je op een rijtje welke kleding het beste past bij verschillende temperaturen. Wij hebben een onderverdeling gemaakt in de volgende categorieën:

Fietskleding voor in de lente en de nazomer (15-20 graden)

Wanneer de temperatuur richting de 15 graden gaat zie je steeds meer wielrenners en mountainbikers om je heen met lange fietsshirts en lange fietsbroeken. Natuurlijk is het in deze tijd van het jaar maar net wat je zelf fijn vindt, maar voor deze temperaturen kun je er ook al voor kiezen om lange fietskleding aan te trekken.

Armstukken en beenstukken

Om te voorkomen dat je er halverwege je fietsrit achterkomt dat je je toch vergist hebt in de temperatuur en het veel te warm krijgt, kun je ervoor kiezen om armstukken en beenstukken om te doen. Mocht je lange beenstukken net iets te warm of te lang vinden, dan kun je er ook voor kiezen om kniestukken te dragen.

Met been- en armstukken maak je van je korte fietsbroek een lange fietsbroek en van je korte fietsshirt een lang fietsshirt. Het voordeel van arm- en beenstukken is dat je ze makkelijk af kan doen en in het achterzakje van je fietsshirt kan bewaren wanneer het toch te warm wordt onderweg.

Armstukken en beenstukken zijn makkelijk aan en uit te trekken tijdens je fietsrit.

Armstukken

Beenstukken

Fietsshirts met lange mouwen

Om in het voorjaar toch net wat warmer op de fiets te zitten kun je ervoor kiezen om een lang fietsshirts te dragen. Een lang fietsshirt zorgt ervoor dat je armen bedekt zijn, waardoor je het net iets warmer hebt dan wanneer je een kort fietsshirt aan hebt. Dit soort shirts zijn vaak niet water- en winddicht.

Lange mouw fietsshirts heren

Lange mouw fietsshirt dames

Fietskleding voor in de herfst (10-15 graden)

Wanneer de herfst op gang komt, begin je dat toch wel te merken aan de temperaturen. Hierdoor zal een deel van de fietsers ervoor kiezen om zichzelf van buiten te verplaatsen naar een warme kamer met fietstrainers. Helemaal niks mis mee natuurlijk. Mocht je toch buiten door willen fietsen, dan is het natuurlijk zaak dat je jezelf daar goed op kleedt.

Fietsjacks voor tijdens de herfst (10-15 graden)

Bij fietsjacks voor in de herfst zie je vaak dat ze een waterafstotend laagje bevatten. Dit beschermt je dus tegen lichte regen tijdens het wisselvallige weer wat kenmerkend is voor de herfst. Let wel op dat je met dit soort fietsjacks geen zware plensbuien kunt gaan trotseren. Daar is dat waterafstotende laagje toch net niet waterafstotend genoeg voor.

Het ziet er hier droog uit, maar een buitje heb je zo te pakken. Zorg dat je hier wel goed tegen beschermd bent!

Wat ook kenmerkend is voor fietsjacks voor temperaturen tussen de 10 en 15 graden, is dat ze vaak zijn gemaakt van wind beschermend materiaal. Zo heb je geen last van de snijdende wind en blijf je beter warm tijdens je fietstocht.

Fietsjacks voor tussen de 10 en 15 graden voor heren

Fietsjacks voor tussen de 10 en 15 graden voor dames

Lange fietsbroek voor tijdens de herfst

De armstukken en de beenstukken kunnen tijdens de herfst weer in de kast. Tijdens deze tijd van het jaar is het toch wel aan te raden om met een lange fietsbroek te gaan fietsen. Lange fietsbroeken voor tijdens de herfst houden je benen lekker warm, maar wel tot op een zekere hoogte. Dit soort fietsbroeken zijn niet geschikt voor wanneer de temperatuur onder de 10 graden komt, omdat ze vaak niet water- en winddicht zijn.

Lange fietsbroeken voor tussen de 10 en 15 graden voor heren

Lange fietsbroeken voor tussen de 10 en 15 graden voor dames

Fietskleding voor in de winter (0-10 graden)

De winterjas is definitief uit de kast en de handschoenen gaan steeds vaker aan. Het is winter en de stap om lekker buiten te gaan fietsen wordt nu groter en groter. De temperatuur ligt voornamelijk onder de 10 graden, wat op de fiets nóg kouder aanvoelt dan normaal. Ook voor deze specifieke temperaturen is er geschikte winter fietskleding.

Fietsjacks voor in de winter (0-10 graden)

Het weer wordt in deze tijd van het jaar steeds guurder en guurder. Naast de regen die maar uit de lucht blijft komen, daalt de temperatuur ook steeds meer. Dit zorgt tijdens het fietsen voor een koudere gevoelstemperatuur vanwege de koude wind. Daarom zie je dat fietsjacks voor in de winter zijn vaak al wind- en waterdicht zijn. Zo blijft je lichaam tijdens een forse regenbui lekker droog en hoef je niet onderkoeld te raken.

Winterjacks voor tussen de 0 en 10 graden voor heren

Winterjacks voor tussen de 0 en 10 graden voor dames

Lange fietsbroeken voor begin winter (0-10 graden)

Een goede fietsbroek voor tijdens de winter is minstens net zo belangrijk als een winterjack. Je wilt immers niet rondfietsen met een verwarmd bovenlijf en toch koude benen. Als de kou in je benen gaat zitten dan komt dat jouw spieren ook niet ten goed, wat weer ten koste kan gaan van je prestaties op de fiets.

Met een goede winter fietsbroek houd jij je benen goed warm, waardoor je tot het einde van de rit lachend op de fiets zit!

Met onze winter fietsbroeken voor de temperaturen tussen de 0 en 10 graden ben je meestal beschermd tegen regen, natte sneeuw en opspattend water van de weg. Hiermee houd je dus lekker warme benen terwijl je de kou trotseert.

Winter fietsbroeken voor tussen de 0 en 10 graden voor heren

Winter fietsbroeken voor tussen de 0 en 10 graden voor dames

Fietskleding voor tijdens de koudste dagen (<0 graden)

Alleen de echte diehards trekken er nog op uit wanneer de vijvers bevriezen en de sneeuw uit de lucht dwarrelt. Als je dit leest en op zoek bent voor fietskleding voor dit weer, chapeau! Wanneer het vriespunt bereikt wordt, is het natuurlijk zeer belangrijk dat je goed gekleed de fiets opstapt om bevroren handen en voeten te voorkomen.

Winterjacks voor tijdens de koudste dagen (<0 graden)

Wanneer je gaat fietsen wanneer de temperatuur onder nul is, is het zeer belangrijk om een goed winterjack te dragen. Hiermee houd je je romp goed warm. Een winterjack voor temperaturen onder de 0 graden heeft vaak een dubbellaagse constructie waardoor het meestal waterdicht, goed geïsoleerd en winddicht is. Hiermee kun je zelfs de koudste oostenwind trotseren zonder kou te vatten op je racefiets of mountainbike.

Winterjacks voor de koudste dagen voor heren (<0 graden)

Winterjacks voor de koudste dagen voor dames (<0 graden)

Lange fietsbroeken voor tijdens de koudste dagen (<0 graden)

Een goede winter fietsbroek voor tijdens de koudste dagen is minstens zo belangrijk als een winterjack. Een lange winter fietsbroek is vaak van een bepaald materiaal dat ervoor zorgt dat je het zo warm mogelijk krijgt. Zo ben je optimaal beschermd tegen de kou. Daarnaast beschikken lange fietsbroeken voor onder het vriespunt ook vaak over een water- en winddichte voorkant. Hierdoor zijn de gure windvlagen en koude regen- of sneeuwbuien ook geen partij voor jou!

De stof van de Castelli Meno Wind winter fietsbroek is speciaal gemaakt voor de koudste dagen van het jaar.

Lange winter fietsbroeken voor heren voor tijdens de koudste dagen (<0 graden)

Lange winter fietsbroeken voor dames voor tijdens de koudste dagen (<0 graden)

Winter fietskleding accessoires

Naast een goed winterjack en een lange winter fietsbroek zijn er nog allerlei winter fietskleding accessoires om de winter door te komen op de fiets. Thermokleding, hoofddeksels, fiets sokken en overschoenen zijn allemaal onmisbare kledingstukken voor tijdens jouw mountainbike of racefiets rit in de winter.

Thermokleding

In de winter kom je er natuurlijk niet met alleen een lange fietsbroek en een warm winter fietsjack. Natuurlijk zorgt een winter fietsjack ervoor dat je beschermd wordt tegen de kou, maar een fietsjack alleen gaat het niet doen voor je. Om je lichaam op een goede temperatuur te houden is het zeer belangrijk om je lichaam te bedekken met laagjes kleding. Het is aan te raden om onder je fietsjack goede thermokleding te dragen. Hierbij kun je kiezen tussen een thermoshirt met korte of lange mouw. Het is maar net wat je zelf fijn vindt.

Laagjes mogen niet ontbreken tijdens de winter. Een goed thermoshirt is dus een essentieel onderdeel van je outfit!

Thermoshirts voor heren

Thermoshirts voor dames

Koerspetten, mutsen en sjaals

In de winter kan de koude wind heel guur en zelfs pijnlijk aanvoelen aan je gezicht. Natuurlijk heb je met je helm al iets op om je hoofd te verwarmen, maar dit is tijdens de koudste dagen niet voldoende. Daarom zijn er speciale hoofddeksels voor tijdens het fietsen.

Wanneer het echt koud is buiten is het belangrijk om ook je hoofd goed warm te houden.

Om de bovenkant van je hoofd te beschermen tegen de kou kun je kiezen voor een koerspetje of een muts. Deze hoofddeksels passen makkelijk onder je helm en geven je de extra warmte die je nodig hebt.

Koerspetten en mutsen

Wat ook een hele fijne toevoeging aan je outfit tegen de kou is, is een speciale nekwarmer. Deze doe je om je nek en kun je helemaal tot onder je ogen trekken. Zo ben je optimaal beschermd tegen de koude wind of sneeuwvlokken. In combinatie met een koerspet of een muts is je hoofd helemaal beschermd tegen de kou.

Nekwarmers

Mocht je het niet fijn vinden om met een losse nekwarmer en een muts te moeten fietsen, dan kun je ook kiezen voor een hoofddeksel die de twee combineert: een balaclava. Een balaclava is een bivakmuts speciaal ontworpen voor de koudste fietstochten. Hiermee ben je er 100% zeker van dat je niet bevriest.

Het ziet er misschien wat intimiderend uit. Maar het is tijdens koud weer wel lekker warm!

Balaclava´s

Winter fietssokken en overschoenen

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je hebt jezelf helemaal goed ingepakt tegen de kou en stapt naar buiten om een lekker stukje te gaan wielrennen of mountainbiken. Het eerste half uur lijkt er weinig aan de hand en de kou valt nog wel mee. Door het opspattende water of een flinke regenbui zijn je fietsschoenen nat geworden en de koude wind zorgt ervoor dat je voeten toch flink koud beginnen te worden. Er is niets zo vervelend als rondfietsen met koude voeten.

Bescherm je voeten goed tegen opspattend regenwater en de koude wind!

Om koude voeten tegen te gaan is het belangrijk om eerst te zorgen voor goede winter fietssokken. Goede winter sokken zijn van groot belang om de juiste temperatuur van je voeten te behouden tijdens de koude winterdagen.

Op de koudste dagen ben je er met winter fietssokken alleen nog niet. Overschoenen zijn in de winter onmisbare kledingstukken in jouw garderobe. Je kunt dunne waterdichte overschoenen aanschaffen om je fietsschoenen te beschermen tegen de regen. Maar er zijn ook overschoenen die gemaakt zijn van neopreen materiaal, waardoor je voeten tijdens de guurste winterdagen ook goed warm blijven. Een ander bijkomend voordeel van overschoenen is dat ze de aerodynamica verbeteren tijdens tijdritten.

Overschoenen voor boven het vriespunt (>0 graden)

Overschoenen voor onder het vriespunt (<0 graden)

Op dit soort dagen zijn overschoenen zeker geen overbodige luxe. Bijkomend voordeel is dat je ook nog eens meer aerodynamisch bent!

Je kunt er ook voor kiezen om niet met overschoenen te rijden maar om speciale winter fietsschoenen aan te schaffen. Hiermee hoef je voor het fietsen geen speciale overschoenen aan te trekken en ben je met je fietsschoenen alleen al beschermd tegen de regen en de kou. Lees in onze koopgids meer over welke winter fietsschoenen het beste bij jou passen!

Handschoenen

Het laatste aandachtspunt voor je winteroutfit, de juiste fietshandschoenen! Niks is vervelender (en gevaarlijker) dan dat je door de kou niet meer goed kunt sturen, schakelen en/of remmen. In dat geval is het belangrijk om de juiste handschoenen te kiezen voor de kou en eventueel regen. Je handen bewegen immers maar nauwelijks maar zijn toch wel
een direct contactpunt tussen jou en je fiets.

Handschoenen voor boven het vriespunt (>0 graden)

Handschoenen voor onder het vriespunt (<0 graden)

Voor de echte koukleumen zijn er zelfs handschoenen met ingebouwde
verwarmingselementen op de markt, de oplossing voor de fietser die het maximale eist van zijn/haar handschoenen!

Slecht fietsweer bestaat niet!

Je hebt kunnen zien dat je met de juiste kleding gewoon lekker buiten door kunt blijven fietsen, in welk seizoen dan ook. Aan de hand van de temperatuur buiten kun je een gepaste outfit samenstellen. Van kort-kort oufits in de zomer tot balaclava´s en thermoshirts in de winter, wij bieden het allemaal in ons fietskleding assortiment!

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mees

Mees

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 fietsers over “Welke wielerkleding heb ik nodig bij welke temperatuur? [Koopgids]”

 1. De adviezen in dit artikel zijn erg goed. Ik zelf fiets al drie winters door in Polen. Rij dus vaak tussen de 0 en 7 graden en enkele weken als onder nul is. Ik zelf heb inderdaad ook drie kleding set voor drie temperatuur groepen. Door goed op te letten dat kleding en buiten temperatuur bij elkaar passen, heb je het niet koud en voorkom je ook over verhitting. Voor handschoenen heb ik ook drie set af gestemd op temperatuur. Meest extreme set is met verwarming. Winterschoeneb is een waardevolle investering, comfortable, waterdicht en als echt koud -5 en kouder is combi winterschoen met overschoenen het laatste redmiddel. Maar to net onder nul is alleen winterschoeneb voldoende. Nortwave is een van de bettere winterschoenen.

  1. Hallo Rene, bedankt voor het delen van jouw ervaring.
   Wat voor ervaring heb jij betreft fietsbroeken ? Hoe houd jij de benen droog en warm?
   Het lijkt er namelijk op dat je letterlijk alles uit je kast kan trekken om maar door te blijven fietsen.
   Antoine I Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen