Deel dit bericht

Kinderfietsen - Welke maat kinderfiets heb ik nodig voor mijn kind?

21 April 2020

Kinderfietsen zijn er in verschillende soorten en maten. In onze online fietsenwinkel en in de superstores hebben we een groot aanbod aan fietsen voor kinderen. Kinderfietsen met zijwieltjes, kinderfietsen voor jongens, kinderfietsen voor meisjes en voor de allerkleinsten zelfs loopfietsen. Maar welke fiets is nu geschikt voor jouw kind? En hoe kun je eigenlijk de framemaat bepalen van een kinderfiets?

In Nederland is het ontzettend normaal dat kinderen al vroeg leren fietsen. Het maakt veel dagelijkse bezigheden een stuk eenvoudiger en sneller. Zo gaan veel kinderen op de fiets naar school. En na school neem je je zoon of dochter mee om nog even snel boodschappen te doen of om naar voetbal- of hockeytraining te gaan.

kinderfietsen
Van jongs af aan fietsen we overal heen, door weer en wind.

Hoe kies ik de juiste framemaat van een kinderfiets?

Leren fietsen begint met het kiezen van de juiste framemaat. Die is namelijk belangrijk om de eerste ritten veilig te kunnen maken. De framemaat is belangrijk omdat een te grote en zware fiets onhandelbaar kan zijn voor je kind. En dat lokt weer valpartijen en de bijbehorende ellende en tranen uit.

Kies je de juiste framemaat, dan kan je kind altijd makkelijk nog een voet aan de grond proberen te krijgen. Dat neemt niet weg dat vallen helaas bij het leren fietsen hoort, maar je kunt het aantal valpartijen dus wel proberen te verminderen. Een goede kinderfiets kan bovendien wel een valpartij verdragen, dus als het een keer mis gaat, dan is dat geen ramp.

Fietsen leer je met vallen en opstaan op kinderfietsen.
Fietsen leer je door vallen en opstaan.

Om te weten welke framemaat kinderfiets je moet hebben, wordt altijd gekeken naar de wielmaat. Kinderfietsen zijn te krijgen met 12 inch wielen tot en met 26 inch wielen. Het is vrij eenvoudig om de juiste maat voor jouw kind te bepalen. Meet eerst de lichaamslengte van je kind. Niet geheel toevallig zijn dit dezelfde verhoudingen als de kledingmaten bij kinderen.

Via de onderstaande tabel zie je precies welk frame bij de kledingmaat en lichaamslengte van jouw kind past. Zit je net op een grens? Pak dan de grotere maat. Want kinderen groeien hard en zo voorkom je dat je snel weer een nieuwe fiets moet kopen. Het is belangrijker om te letten op de lichaamslengte van een kind dan op de leeftijd om de maat kinderfiets te bepalen. Sommige kinderen zijn nou eenmaal langer of kleiner dan andere kinderen van dezelfde leeftijd.

De juiste kinderfiets maat bepalen

WielmaatLichaamslengte / kledingmaatLeeftijd
12 inch94 cm - 104 cm2-4 jaar
16 inch105 cm - 110 cm4-6 jaar
18 inch111 cm - 116 cm5-7 jaar
20 inch117 cm - 122 cm6-8 jaar
22 inch123 cm - 128 cm7-9 jaar
24 inch129 cm - 140 cm8-11 jaar
26 inch141 cm - 152 cm>11 jaar

Nu je de framemaat weet kun je aan de slag. Natuurlijk zijn er verschillende type kinderfietsen voor zowel jongens als meisjes. Per framemaat hebben we zo onze favoriete kinderfietsen. Die hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

Loopfiets - De allereerste fiets

Met een loopfiets kun je je kind kennis laten maken met fietsen. Door het gebruik van een loopfiets ontwikkel je het gevoel voor bewegen, remmen, sturen en snelheid. Ze zijn te verstellen en kunnen dus aangepast worden aan de lengte van het kind. Zo kan je kind de loopfiets gebruiken tot hij toe is aan een kinderfiets.

Kinderfietsen - 12 inch

Voor de allerkleinsten begint het met 12 inch kinderfietsen. Deze fietsen zijn erg robuust en ze kunnen tegen een stootje. Ideaal om de eerste meters op de fiets af te leggen. De meest 12 inch kinderfietsen hebben standaard zijwieltjes.

12 inch kinderfiets
Een 12 inch kinderfiets is gemaakt zodat ook de allerkleinsten hun eerste kilometers op de fiets kunnen afleggen.

Als het fietsen wat beter gaat kun je de zijwieltjes er bij de meeste kinderfietsjes in deze maat zelfs afhalen. De fietsbanden zijn lekker stevig en de meeste fietsjes hebben een terugtraprem, een handrem of een combinatie daarvan. En veiligheid staat natuurlijk voorop, de kettingkast is daarom helemaal dicht gemaakt.

Kinderfietsen - 16 inch

Nog niet elk kind kan al helemaal zonder zijwieltjes fietsen als ze aan een 16 inch kinderfiets toe zijn. Je vindt in deze groep dus fietsen met en zonder zijwieltjes.

16 inch kinderfietsen
De 16 inch kinderfietsen zijn zowel met als zonder zijwieltjes verkrijgbaar.

Veel van deze kinderfietsen ken je al van de kleinere 12 inch kinderfietsen. Dit zijn regelmatig dezelfde modellen. Naast dat het frame dus iets groter is zie je wel wat minder vaak zijwieltjes.

Alpina Yabber 16 inch

€ 259,-

Alpina Cargo Girls 16 Inch

€ 249,-

Kinderfietsen - 18 inch

De volgende stap is fietsen op 18 inch kinderfietsen. Hier kom je nog steeds zijwieltjes tegen, maar veel modellen hebben er standaard geen. Sommigen van de 18 inch modellen beginnen steeds meer op een fiets voor volwassenen te lijken.
Wel zo stoer om op ongeveer dezelfde fiets als papa of mama rond te rijden.Toch zijn deze kinderfietsen natuurlijk wel speciaal gemaakt voor kinderen. Ze kunnen dus wel een stootje verdragen.

Alpina Trial 18 inch

€ 319,-

Kinderfietsen - 20 inch

De 20 inch kinderfietsen lijken nog meer op de volwassen modellen. Bagagedragers om schoolspullen mee te nemen zijn geen uitzondering. En voor de sportievelingen is het bij de 20 inch kinderfietsen ook al mogelijk om een mountainbike voor kinderen te kopen.

20 inch kinderfietsen
De 20 inch kinderfietsen beginnen steeds meer op de volwassen modellen te lijken.

Kinderfietsen - 22 inch

22 inch kinderfietsen zijn al geschikt om wat langere ritten mee te maken. Dankzij de grotere wielen zijn kleine obstakels makkelijker te nemen en wordt het fietsen weer een stuk comfortabeler.

22 inch kinderfietsen
22 inch kinderfietsen zijn al geschikt om wat langere ritten mee te maken.

Deze kinderfietsen zijn dus niet alleen geschikt om naar school of het sporten te gaan. Een lekkere fietstocht is ook zeker goed te doen. Misschien alleen nog even een steuntje in de rug de brug op!

Kinderfietsen - 24 inch

Bij de 24 inch kinderfietsen vind je bijna alle type fietsen. Transportfietsen voor kinderen, mountainbikes voor kinderen en zelfs een fatbike voor kinderen. De kinderfietsen in deze maat zijn in veel gevallen echt kleinere versies van de fietsen voor volwassenen.

24 inch kinderfietsen
24 inch kinderfietsen zijn vaak stoere fietsen in leuke kleuren voor kinderen.

Deze kinderfietsen zijn vaak gemaakt als schoolfiets. Ruimte genoeg voor een tas met boeken en een stevig slot zodat de fiets veilig in de fietsenstalling kan staan. Maar uiteraard blijven het wel kinderfietsen, dus zowel de jongens als de meisjes kunnen kiezen uit de meest gekke kleuren.

Kinderfietsen - 26 inch

De 26 inch kinderfietsen zijn de grootste fietsen voor je kind over mag naar de echte volwassen fietsen. Maar dat betekent zeker niet dat deze fietsen kinderachtig zijn.

26 inch kinderfiets
Veel van de 26 inch kinderfietsen zijn transportfietsen, waardoor je kind gemakkelijk zijn of haar zware rugtas mee kan nemen.

Sterker nog, de meeste fietsen in dit framemaat lijken op een iets kleinere versie van de volwassen variant. De meeste modellen zijn te krijgen met 3 of meer versnellingen en ze hebben ook bijna allemaal goede fietsverlichting. Een zware boekentas kan probleemloos achterop, of voorop natuurlijk als je kind heeft gekozen voor een robuuste transportfiets. Genoeg keuze aan soorten fietsen in ieder geval.

Alpina Mood 26 inch

Vanaf € 469,-

Opvallen is veilig fietsen

Naast een goede kinderfiets is het ook belangrijk, helemaal bij de allerkleinsten, om een goede fietshelm voor kinderen aan te schaffen. Daarmee kun je een hoop leed voorkomen. Het is wel belangrijk dat een kinderhelm goed past. Een maatje groter kopen op de groei is niet verstandig omdat dan de bescherming ook onvoldoende zal zijn.

Een goede manier om botsingen in het verkeer te voorkomen is door goed op te vallen. Dat begint natuurlijk met goede fietsverlichting en reflectoren. Maar ook een fietsvlag is vooral bij de kleinste kinderfietsen en kinderen een must. Dan valt je kind zelfs achter een obstakel goed op!

fietshelm kind
Ook een goed passende fietshelm is belangrijk voor je kind.

Maak je fiets af met leuke kinderfiets accessoires

Kinderen vinden het belangrijkste aan hun fiets dat deze een gave kleur heeft en er mooi uitziet. Daarnaast kun je een kinderfiets nog eens extra vrolijk maken door deze te versieren met fietsaccessoires voor kinderen. Zo wordt fietsen extra leuk voor iedere leeftijdscategorie.

ZEG Fietsbel Cars rood

€ 5,99

Bike Fun Handvat Motorsound

€ 5,95

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Comfortabel en stijlvol op pad met de nieuwe GripGrab fietskleding en accessoires

26 Januari 2024

Stap uit je comfortzone en omarm alle weersomstandigheden met de nieuwste fietskleding en accessoires van GripGrab ...