Deel dit bericht

Powermeter koopgids - Met welke vermogensmeter fiets jij straks rond?

21 Augustus 2020

Met een powermeter, ook wel vermogensmeter genoemd, kun je precies zien met welk wattage jij fietst. Je wattage zegt meer over je conditie en je vorm in het algemeen dan hartslag of gemiddelde snelheid. Bijna alle profs rijden met een powermeter om hun wattage tijdens het fietsen te bepalen. Zoals met alle fietsonderdelen geldt dat er veel verschillende fabrikanten zijn, met allemaal weer voor- en nadelen. We zetten de verschillende vermogensmeters voor je op een rij. Dan kun je zelf bepalen welke powermeter het beste bij je past.Een powermeter was tot een aantal jaar geleden alleen iets waar de profs gebruik van maakten. Maar, zoals met alle nieuwe techniek, wordt het steeds meer gebruikt onder recreatieve wielrenners omdat ze inmiddels een stuk vriendelijker geprijsd zijn. Toch blijft een powermeter een flinke investering.

De meeste mensen denken bij een powermeter meteen aan de versie die in je crankarmen of spider verwerkt zit.
Powermeters zijn er in alle soorten en maten.

Veel wielrenners die serieus trainen vinden het toch de investering waard. De reden is dat je met een powermeter heel precies je FTP kunt bepalen door middel van een 20 minuten test. En als je weet wat daar je grenzen zijn, dan kun je veel beter en efficiënter trainen.

Hoe werkt een powermeter?

Alle powermeters voor de fiets werken ongeveer op dezelfde manier. Het maakt niet uit of je een powermeter hebt in het pedaal, de trapas of de crankarm. Ze werken allemaal met een metalen strip die een heel klein beetje vervormt door de kracht die jij uitoefent tijdens het fietsen. Daarnaast heb je het verzet waarin je fietst wat bepaald hoeveel omwentelingen je pedaal maakt. Dit wordt ook wel de cadans genoemd.

page?image_id=1447
Met een powermeter leer je beter wat je eigen grenzen zijn. Zo kun je je conditie snel verbeteren en hoef je er dus niet zo bij komen te staan.

De vervorming van de strip en de cadans maken samen hoeveel vermogen in wattage je levert. Je kan je nu afvragen wat het nut is van een powermeter. De voordelen van een vermogensmeter zetten we voor je op een rijtje.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een powermeter?

Als je een rondje maakt op de racefiets zijn er veel dingen die bepalen hoe hard je hebt gefietst. Windkracht, stijgingspercentage en je eigen gewicht zijn voorbeelden van krachten die meespelen bij het bepalen van jouw snelheid. Het is daarom erg moeilijk om in te schatten hoe hard je nu eigenlijk echt zelf hebt getrapt. Een powermeter brengt dit duidelijk in kaart in de vorm van een bepaald wattage. Hoe hoger je gemeten wattage tijdens een bepaalde fietsrit, hoe beter je conditie. Het gebruik van een vermogensmeter heeft zo de nodige voordelen.

regenkleding
Regen, wind, wegdek. Allemaal variabelen die een invloed hebben op jouw prestaties.

Trainen met een powermeter geeft meer inzicht

Trainen is geen natte vinger werk meer. Met een powermeter kun je precies zien hoeveel werk of vermogen je in je training hebt gestopt. Dit kun je in een zekere mate ook meten met een hartslagmeter, maar dit geeft alleen aan hoe zwaar je lichaam het heeft met een bepaalde inspanning. Je hebt dus geen keiharde maatstaf waarmee je je inspanning meet. Met een vermogensmeter heb je dat wel want je meet met wattage direct wat voor inspanning je hebt geleverd.

Je vermogen direct op je telefoon
Met een powermeter kun je precies zien hoeveel vermogen je in een training hebt gestopt.

Meer gestructureerd trainen met een vermogensmeter

Zomaar lukraak een stuk gaan fietsen om te trainen is verleden tijd. Omdat je met een vermogensmeter veel beter in kaart kan brengen hoeveel kracht je hebt gebruikt, kun je een stuk gestructureerder gaan trainen. Zo kun je op verschillende maten van intensiteit gaan trainen, waardoor je conditie snel zal verbeteren.

Krachten slim verdelen tijdens een wedstrijd of in de bergen

Het laatste dat je wilt tijdens een triatlon, tijdrit of bergrit is dat je over je limiet heen gaat en op een gegeven moment niet meer vooruitkomt. Met een powermeter heb je een inzicht gecreëerd in hoe fit je bent aan de hand van de gemiddelde wattage tijdens trainingen. Tijdens wedstrijden kun je hier rekening mee houden. Als je zorgt dat je niet over je maximale wattage heen gaat, zul je ook niet in het rood komen. Hierdoor kun je je krachten bijvoorbeeld veel beter doseren terwijl je de Alpe d´Huez op fietst.

page?image_id=1449
Tijdens een lange tijdrit wil je natuurlijk goed in kaart hebben hoe je je krachten het beste kan verdelen! 

Een powermeter als steuntje in de rug

We kennen het allemaal wel. Je benen voelen slecht tijdens een ritje op de racefiets en je hebt het idee dat je, ondanks al het trainen, geen stap vooruitkomt. Met een powermeter zie je precies hoeveel wattage je aan het begin van je trainingsperiode trapte en hoeveel je na een bepaalde trainingsperiode trapt. Zo kun je ondanks een slechte dag wel degelijk zien dat er een stijgende lijn in je conditie zit, wat weer kan zorgen voor hernieuwde motivatie. Positief resultaat is tenslotte een grote motivator voor een training.

page?image_id=1450
Met een powermeter kun je makkelijk zien hoeveel progressie je boekt tijdens je trainingen. Zo blijf je met een lach op je gezicht kilometers maken!

Enkelzijdige of dubbelzijdige vermogensmeting?

Je zou denken dat alle powermeters even nauwkeurig zijn. Maar dat klopt niet helemaal. Elk type vermogensmeter heeft zo zijn voor- en nadelen. Je moet om te beginnen al eerst bepalen of je een enkelzijdige of dubbelzijdige powermeter wilt hebben.

Het spreekt voor zich dat een dubbelzijdige powermeter preciezer werkt dan een enkelzijdige powermeter. Dat een dubbelzijdige vermogensmeter duurder is zal je niet verrassen.

Kies je voor een enkelzijdige powermeter of een dubbelzijdige? Het prijsverschil is significant.
Kies je voor een enkelzijdige powermeter of een dubbelzijdige? Het prijsverschil is significant.

Het voordeel van een dubbelzijdige powermeter is niet alleen dat hij een nauwkeuriger resultaat geeft, je kunt ook het krachtsverschil tussen je benen zien. Je kunt dan zelfs specifiek je zwakke been trainen als het verschil groter is dan je lief hebt.

page?image_id=327
De meet- en batterij-unit van 4iiii zie je hier goed zitten aan de achterkant van de crankarm.

Je moet dus afwegen wat jij belangrijker vindt: een dubbelzijdige en nauwkeurige, maar duurdere, powermeter. Of een minder precieze, maar goedkopere powermeter.

Waar kun je een powermeter plaatsen?

Powermeters in de crankarm

De powermeters die in je crankarmen verwerkt worden vormen verreweg de grootste groep. Je kunt bij sommige merken kiezen voor een dubbelzijdige powermeter, maar nog niet alle merken bieden dit aan.

De voor- en achterkant van een paar crankarmen met een powermeter van 4iiii en Stages.
De voor- en achterkant van een paar crankarmen met een powermeter van 4iiii en Stages.

Powermeters in je crankarm zijn relatief goedkoop. En de montage is ook erg eenvoudig, helemaal als je kiest voor een enkelzijdige vermogensmeter. Maar die enkelzijdige powermeter is vergeleken met andere powermeters wel weer wat minder nauwkeurig.

De batterij is letterlijk in een handomdraai te vervangen.
De batterij is letterlijk in een handomdraai te vervangen.

Die onnauwkeurigheid ontstaat omdat je powermeter maar de kracht van 1 been meet. Die waarde wordt dan verdubbeld om je volledig wattage te laten zien. Subtiel – of minder subtiel – krachtsverschil tussen je benen wordt dan niet geregistreerd.De metalen strip die je wattage meet zit in de crankarm vast. Het voordeel daarvan is dat je crankarm eigenlijk niet slijt en je powermeter bij wijze van spreken eeuwig mee kan gaan.

Powermeters in je pedalen

Een powermeter in je pedalen zie je verrassend genoeg niet veel terug. Terwijl dit ook een hele nauwkeurige manier is om je echte kracht te bepalen. Het is nauwkeuriger dan een enkele powermeter omdat je met beide pedalen een meting kunt doen. Zo kun je hiermee dus ook het verschil tussen je linker en rechter been meten.

tekstverzinnen
De montage van een Favero Assioma powermeter is erg makkelijk, maar de pedalen slijten wel meer dan andere powermeters.

Powermeters voor je pedalen zijn relatief goedkoop en erg eenvoudig te monteren. Maar helaas slijten pedalen wel. Daarnaast ben je ook nog gebonden aan een bepaald type pedaal omdat hij natuurlijk wel bij je schoenplaatjes moet passen.Nu kun je je schoenplaatjes natuurlijk eenvoudig wisselen voor plaatjes die wel passen. 

Favero Assioma DUO powermeters
Zoek goed uit of jouw powermeter wel past bij het kliksysteem dat je gebruikt.

Ten slotte kan ook je stackhoogte veranderen. Dat betekent dat je je zadel iets hoger zult moeten zetten dan je gewend bent. Meet dus van tevoren wel even je zadelhoogte ten opzichte van de bovenkant van je huidige fietspedaal. Dan weet je zeker dat je zadelhoogte weer goed is na de montage.

Favero Assioma DUO

€ 669,95

Favero Assioma UNO

€ 439,95

Garmin Rally RS

Vanaf € 549,-

Powermeter pedalen voor op de mountainbike:

Garmin Rally XC

Vanaf € 579,99

Powermeter in je spider

Een vermogensmeter in je spider is preciezer dan een vermogensmeter in je crankarm.
Een vermogensmeter in je spider is preciezer dan een vermogensmeter in je crankarm.

Een powermeter in de spider van je crankarm lijkt niet erg verschillend van een powermeter in je crankarm zelf. Toch is de spider een betere plek om jouw vermogen te meten.Je krijgt dan een nauwkeurigere meting. En bijkomend voordeel is dat je in de spider zelfs beide kanten zou kunnen meten. Dat is trouwens niet mogelijk met elke powermeter die in de spider gemonteerd zit.

Aan de achterkant ziet het er best high-tech uit.
Aan de achterkant ziet het er best high-tech uit.

Het monteren is net iets meer werk dan bij een powermeter in je crankarm. Maar ook dit is eigenlijk een relatief eenvoudige klus.

Quarq Spider AXS DZERO DUB

€ 359,-

Wat heb ik nodig naast een vermogensmeter?

Om de waardes van je powermeter uit te lezen heb je natuurlijk ook nog een fietscomputer nodig. Niet elke fietscomputer kan alle soorten sensoren uitlezen. Let dus goed op of jouw fietscomputer wel wattage kan weergeven.

page?image_id=1457
Zorg dat je een goede fietscomputer hebt die het wattage kan weergeven aan de hand van de vermogensmeter.

Het is verder ook belangrijk dat je powermeter de waardes doorgeeft in een signaal dat je fietscomputer kan lezen. Veel powermeters gebruiken ANT+, maar tegenwoordig kunnen de meeste fietscomputers ook bluetooth uitlezen.

Ook de powermeters van Stages kunnen met ANT+ en Bluetooth verbinding maken met je fietscomputer.
Ook de powermeters van Stages kunnen met ANT+ en Bluetooth verbinding maken met je fietscomputer.

We hebben de voor- en nadelen van de verschillende type powermeters nog even voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn de verschillen tussen de type powermeters?

 

Positie powermeterNauwkeurigheidPrijsMontageUitwisselbaar
Crankarm
Pedaal
Spider

 

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Mees Janssen

Mees Janssen

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Gerelateerde berichten

Met het juiste Fizik zadel zit je altijd goed op je fiets [koopgids]

12 Januari 2024

Stap in de wereld van ongeëvenaard comfort en prestaties met Fizik, een toonaangevend fietsmerk dat mede bekend is om ...

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...