Deel dit bericht

Favero Assioma DUO powermeter pedalen – Installeren én gebruiken [How-to]

Wanneer je de aankoop van een powermeter overweegt, is de positie van de powermeter een van de meest belangrijke overwegingen. De Favero Assioma DUO powermeter is een powermeter pedaal. In dit geval de DUO variant, dus dubbelzijdig. Beide pedalen, links en rechts, hebben meetsensoren. Door gebruik te maken van een precieze meting van je pedaalslag, zijn deze powermeter pedalen heel betrouwbaar in de dataweergave van onder andere de links-rechtsverhouding en de effectieve pedaalslag. Bovendien kun je de pedalen eenvoudig tussen verschillende fietsen wisselen. Iets dat met een crankpowermeter wat minder gemakkelijk gaat.

We nemen je mee in de stappen van aankoop tot fietsen.

Favero Assioma DUO powermeters
De Favero Assioma DUO powermeters worden geleverd in een mooie verpakking.

Installatie van de Favero Assioma DUO powermeter pedalen

Wauw! Je hebt je Favero powermeters binnen. In het doosje liggen de pedalen te shinen. Ondanks de flinke pedaalbody -met daarin de metingssensoren- valt het gewicht mee, namelijk 153 gram per pedaal. Dat is slechts 60 gram zwaarder dan een setje Shimano Ultegra pedalen. De meegeleverde schoenplaatjes zijn gelijk aan Look Keo schoenplaatjes met 6 graden bewegingsvrijheid.

De Favero Assioma DUO powermeter pedalen in het doosje.
Wanneer je de doos openmaakt, krijg je meteen zin om je nieuwe powermeter pedalen te gaan testen!

Al binnen 7 stappen zit je met je powermeter pedalen op de fiets:

 1. Monteer je schoenplaatjes
 2. Monteer de Favero Assioma DUO pedalen
 3. Laad de pedalen op
 4. Koppel de pedalen met de Favero app
 5. Koppel de pedalen met je fietscomputer
 6. Doe de Zero Offset
 7. Fietsen maar!

Stap 1: Monteer je schoenplaatjes

Het monteren van de schoenplaatjes gaat niet anders dan bij andere schoenplaatjes. Meer weten over het monteren van schoenplaatjes? Lees dan onze blog.

Stap 2: Monteer de Favero Assioma DUO powermeter pedalen

Monteer de pedalen. Vergeet niet om wat montagepasta op het schroefdraad te doen. Zo krijg je de pedalen er ook gemakkelijk weer af. Let erop dat de body van het pedaal niet strak op de crankarm mag zitten. Hier moet minimaal 1 mm ruimte tussen zitten. In dit voorbeeld op een SRAM Force crankarm is het nodig om één meegeleverde spacer te monteren.

Het monteren van de Favero Assioma DUO powermeter pedalen
Zorg ervoor dat de body van het pedaal niet te strak op de crankarm zit.

Stap 3: Laad de pedalen op

Het opladen van de powermeter pedalen kan gemakkelijk wanneer ze op de fiets gemonteerd zijn. De twee meegeleverde oplaadkabels zijn 2 meter lang, dus je vindt vast wel een stopcontact waarmee je ze kunt bereiken. De connector pins op de pedalen grijpen direct aan op de magnetische oplaadconnector. Zo zitten ze in één keer goed. Het volledig opladen van lege Favero Assioma DUO powermeters duurt zo’n 6 uur en vervolgens gaan ze weer 50 uur mee. Zelfs als je tijdens gebruik de ‘low battery’ melding krijgt kun je er nog 8 uur mee rijden.

De Favero Assioma DUO powermeter pedalen kun je gemakkelijk opladen terwijl ze nog op je fiets gemonteerd zijn.
Doordat de oplaadkabels wel 2 meter lang zijn kun je de pedalen gemakkelijk opladen wanneer ze op je fiets zijn gemonteerd.

Stap 4: Koppel de pedalen met de Favero app

Download eerst de Assioma app (Appstore voor iOS en Play Store voor Android). Door de pedalen even te bewegen gaan ze vanzelf ‘aan’ en detecteer je ze via Bluetooth. Het enige wat je hoeft te doen is de pedalen koppelen aan je app en de firmware updaten. Zorg er ook voor dat je de juiste crankarmlengte van je crank instelt in de app.

De Favero Assioma DUO powermeter pedalen koppelen met de Favero app is een fluitje van een cent.
Het koppelen van de pedalen met de Favero app is een fluitje van een cent.

Stap 5: Koppel de pedalen met je fietscomputer

Koppel de pedalen met je fietscomputer. In dit geval een Wahoo ELEMNT Bolt. Dat is dezelfde eenvoudige procedure. Met je GPS en Bluetooth aan op je telefoon, detecteer je direct de Favero pedalen. Bij iedere fietscomputer heb je zelf de mogelijkheid om in je gegevensvelden in te stellen welke data je wil zien. Er zijn tig verschillende datavelden om weer te geven (website Favero). Wij stellen voor om in ieder geval deze velden in je fietscomputer weer te geven tijdens een rit:

 • Gemiddeld vermogen (wattage) 3 sec
 • Gemiddeld vermogen (wattage) 30 sec
 • Genormaliseerd vermogen (rit)
 • Cadans
 • Links-rechtsbalans gemiddelde 30 sec
Ook kun je de powermeter pedalen gemakkelijk aan je fietscomputer koppelen
Ook kun je de powermeter pedalen gemakkelijk aan je fietscomputer koppelen.

Stap 6: Doe de Zero Offset

Voordat je je eerste rit gaat maken dien je een Zero Offset uit te voeren. Dit doe je door je fiets zo rechtop mogelijk te plaatsen (dus niet schuin leunend tegen een muur) en je crankarm verticaal te plaatsen. Daarna click je in de Favero Assioma app op ‘Calibrate’. Dat is alles.

Eerst nog even een Zero Offset uitvoeren voor je de weg op kan
Eerst nog even een Zero Offset uitvoeren voor je de weg op kan.

Stap 7: Fietsen maar!

Fietstijd! We raden aan om de eerste paar meters soepele pedaalbewegingen te maken en rustig met een constante snelheid te rijden. Na een paar seconden zie je al dat de Wattage-data op je fietscomputer een constante aangeeft. Je kunt direct doorfietsen!

Nu ben je helemaal klaar voor je eerste rit met je nieuwe powermeter pedalen.
Nu ben je helemaal klaar voor je eerste rit met je nieuwe powermeter pedalen.

Het aflezen van data

We gebruiken een Wahoo ELEMNT Bolt en daarom ook de ELEMNT app. In de ELEMNT app kun je na je rit iets nauwkeuriger je trainingsdata aflezen, zoals de Trainings Stress Score (TSS), Intensiteitsfactor (IF), Normalized Power (NP), Variabilieitsindex (VI) en verbruikte Kilojoules (KJ). Daarnaast natuurlijk ook vermogensgrafieken (krachtzones) met daarin je gemiddelde en maximale wattage.

En aangezien we hier een dubbelzijdige pedaal powermeter hebben, zien we ook de links-rechtsbalans met pedaalsoepelheid (oftewel: het gemiddelde vermogen van de hele pedaalomwenteling. Deze zit bij de meesten tussen de 10% en 40%, omdat je met name kracht zet in het duwen: de neerwaartse beweging) en effectiviteit van het draaimoment (oftewel: hoeveel procent van de pedaalomwenteling draagt bij aan de rotatie van de crank. Deze zit bij de meesten rond de 40%).

 In de ELEMNT app kun je nauwkeurig je trainingsdata aflezen.
In de ELEMNT app kun je nauwkeurig je trainingsdata aflezen.

De vermogenscurve is ook een interessante grafiek. Je ziet in welke krachtzones je hebt gefietst en of dit op je anaeroob of aeroob vermogen zit.

 • Anaeroob vermogen is het vermogen waarbij je meer melkzuur aanmaakt dan het lichaam af kan breken. Je bent dan dus aan het verzuren en maakt melkzuur aan. Hoeveel melkzuur je lichaam aan kan is trainbaar, waardoor het interessant is om deze waarde te zien.
 • Aeroob vermogen is het vermogen waarbij je lichaam meer melkzuur af kan breken dan dat het aanmaakt. Je bent dan dus niet aan het verzuren. Het kan interessant zijn voor sporters om dit te trainen. Je kunt dan namelijk veel vermogen leveren voor langere tijd, zonder dat je verzuurt!
 • Uit de vermogenscurve kun je veel waardevolle informatie halen.
  Uit de vermogenscurve kun je veel waardevolle informatie halen.


Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Bram van Boekholt

Bram van Boekholt

Trail-addict. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe singletracks (liefst zo technisch mogelijk) en flink aangestoken door de 'enduro-koorts'. Ik heb twee mountainbikes in de schuur staan. Een Trek Remedy & Cube Reaction. Daarnaast staat natuurlijk ook een racefiets, in mijn geval een Cube Agree.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen