Hoe plan je een route in met Komoot? [How-To]
Deel dit bericht

Hoe plan je een route in met Komoot? [How-To]

27 Maart 2023

Zelf een fietsroute maken? Klinkt ingewikkelder dan het is. Als fietsliefhebber ben je altijd op zoek naar nieuwe routes om te verkennen en te ontdekken, maar het kan soms lastig zijn om de juiste routes en paden te vinden die passen bij jouw fietservaring en voorkeuren. Gelukkig is daar de Komoot routeplanner, welke speciaal is ontworpen voor fietsers. Of je nu een rustige rit over Nederlandse fietspaden of een avontuurlijke tocht in het buitenland wil maken, met Komoot kan het allemaal. In dit artikel leer je meer over wat Komoot is, hoe het werkt, wat het kost en hoe het jouw fietservaring kan verbeteren.

Wat is Komoot?

Komoot is een app die speciaal is ontworpen voor fietsers (en wandelaars) om nieuwe routes te ontdekken en te delen of helemaal zelf te maken. Komoot is een routeplanner en navigatie-app speciaal ontworpen voor fietsers. Het biedt een uitgebreid aanbod van fietsroutes over de hele wereld, welke je ook gemakkelijk gebruikt op je favoriete fietscomputer. Deze routes zijn gemaakt door een community van fietsers en avonturiers die hun kennis en ervaringen delen om anderen te helpen geweldige fietstochten te maken. Voor iedereen zijn er wel geschikte routes te vinden en anders maak je ze gemakkelijk zelf. Of je nu een gravelbike, racefiets, mountainbike of e-bike hebt, Komoot heeft routes voor alle fietsers.

Komoot routeplanner app met Wahoo
Komoot is zeer geschikt om routes voor je fietscomputer te maken

Hoe maak je een route in Komoot?

Laten we bij het begin beginnen. Open de routeplanner en kies eerst je gewenste (fiets)sport: MTB (singletracks en trails, zo min mogelijk asfalt), Toerfietsen (fietspaden en stille asfalt wegen), Wielrennen (snelle geasfalteerde wegen en fietspaden). Vervolgens bepaal je het startpunt, waypoint A, door op de kaart te klikken, een adres in te voeren of simpelweg te kiezen voor huidige locatie. Wil je van A naar B fietsen, kies dan je eindpunt B op de kaart zoals je ook je startpunt kiest.

Pro tip: Ga je voor een rondje dan is het handig om het verste punt als eindpunt te kiezen en daar eerst de weg daarnaartoe naar je hand te zetten. Pas als je tevreden bent met je heenweg, verander je het routetype naar heen en weer, waarna je de door Komoot gekozen terugweg kunt aanpassen naar wens. Komoot kiest de meest passende route tussen de door jou aangegeven waypoints rekening houdend met de door jou gekozen sport. Dus als je slechts een start- en eindpunt aangeeft, zal Komoot je dezelfde heen- en terugweg bieden.

page?image_id=5654
Je kiest de punten gemakkelijk zelf door ze op de kaart aan te klikken

Hoe kies je de beste waypoints?

Dit is waar de Komoot routeplanner uitblinkt in vergelijking met andere routeplanners. Er zijn meerdere soorten waypoints waar je gebruik van kunt maken om je route nog beter te maken: Komoot Highlights, POI’s en Trail View foto’s gemaakt door andere Komoot gebruikers tijdens hun Tour. Je kunt de blauwe route lijn ook pakken en slepen naar een (natuur) gebied waar je wilt fietsen, of je sleept de lijn juiste ergens vandaan waar je niet wilt fietsen (bijvoorbeeld een stad of dorp). Laat je de lijn los, dan verschijnt op die plek een nieuwe waypoint. Gewoon op de kaart klikken/tikken is ook een manier om waypoints toe te voegen.

page?image_id=5655
Hier zie je hoe je een route verplaatst

Highlights

Highlights zijn door andere Komoot gebruikers aanbevolen locaties of route segmenten, dus eigenlijk tips van experts! Vaak vind je in de highlights, middels foto's en tips van meerdere gebruikers, extra informatie over de Highlights zodat je kunt besluiten om deze wel of niet aan je route toe te voegen.

POI

De Points of Interest zijn verdeeld in categorieën, o.a. eet- en drinkgelegenheden, parkeerplaatsen, kampeerplaatsen en drinkwaterpunten. Door op de witte zoekbalk te klikken linksboven in de (desktop) planner open je een lijst aan POI’s die je kunt aanvinken om ze zichtbaar te maken op de kaart (in de app klik je op een groene waypoint balk om de POI’s te zien en kies je een enkele categorie in plaats van meerdere tegelijkertijd zoals op de desktop). Je voegt een POI toe aan je route door op het icoontje te klikken op de kaart, net als je dat met Highlights doet.

Trail View

Trail View is precies dat: zicht op het pad. Het is een soort Google Street View maar dan voor onverharde paden! De bron van deze foto’s zijn Komoot gebruikers zelf. Onderweg genomen en openbaar geüploade foto’s worden door Komoot gefilterd op kwaliteit zodat je alleen scherpe foto’s van het pad ziet die een goede indruk geven van de omgeving en de ondergrond. Zo kun je erachter komen of een pad misschien te zanderig is voor je racefiets of te smal voor een drukke weekend dag.

Hier zie je een korte demonstratie van de Trail View

Bekijk de video’s hieronder om te leren hoe je waypoints toevoegt aan je route en in de tweede video hoe je van je A-B route een rondje maakt.

Gebruik maken van waypoints in je routeplanning (video)

Maak een rondje van je A-B route (video)

In de video’s zie je de routeplanner in actie op de desktop, een groot scherm is wel zo overzichtelijk, maar een route plannen kan net zo goed in de Komoot app op je telefoon. De planner werkt nagenoeg hetzelfde alleen zul je in de app geen Trail View kaartlaag kunnen toevoegen. Ook het drag en droppen van de blauwe route lijn kan alleen op de desktop. Verplaatsen (exclusief voor Android gebruikers) of verwijderen en nieuw waypoints aanmaken met 1 klik kan prima op je smartphone. Hiermee hebben we de belangrijkste routeplan functies van Komoot besproken en kun je zelf aan de slag met een route maken! Kom je kennis tekort dan kun je de online Hulpgidsen van Komoot erbij pakken. Heb je een specifieke vraag over iets waarmee je vastloopt ga dan naar de support van Komoot en type het onderwerp in de zoekbalk.

Wat kost Komoot?

De Komoot routeplanner is gratis te gebruiken en nadat je een route hebt gepland kun je direct in de app beginnen met navigeren. Wil je offline navigeren of je route synchroniseren naar je navigatie apparaat? Dan moet je beschikken over de kaarten waarbinnen het startpunt van je route valt. Bij het aanmaken van een Komoot account krijg je een eerste regio gratis. Aanvullende enkele regio’s kosten € 3.99, een Regiopakket kost € 8.99 en voor € 29.99 koop je het hele Komoot Wereldpakket. Deze betalingen zijn eenmalig! Meer info over de kaarten van Komoot en het Komoot Premium abonnement vindt je hier.

page?image_id=5656
Op de afbeelding hierboven zie je aan de linkerzijde de type wegtypes en aan de onderzijde het hoogteprofiel

Nog een paar laatste tips!

Wegtypes en ondergrond

In de linker menubalk in de desktop routeplanner (in de app scroll je naar onderen in terwijl je in de planner zit) zie je een overzicht van zowel het wegtype als het soort ondergrond waaruit je route bestaat. Zo kun je bijvoorbeeld de segmenten provinciale weg lokaliseren en deze er eventueel uithalen door de blauwe lijn over een andere weg te slepen. Je ziet in het menu ook precies hoeveel kilometer fietspad, verhard gravel en bijvoorbeeld singletracks er in je route zitten. Zo heb je de mogelijkheid je route daarop aan te passen en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan onderweg.

Hoogteprofiel

Ga je de bergen in? Dan komt het hoogteprofiel in de routeplanner goed van pas. Die laat je zien waar de steile klimmetjes in je route zitten en hoe lang een klim precies is en op welke moment in je route je aan de klim begint.

Kaartlagen

Tijdens het plannen kun je gebruik maken van verschillende kaartlagen. De satelliet kaart laat natuurgebieden, zandvlaktes, bewoonde gebieden en berglandschappen goed zien, en in de Open Cycle Map kaartlaag vind je alle knooppunten waarmee de officiële fietspaden van Nederland zijn verdeeld. Ook de Trail View (de groene collecties met foto’s van onverharde paden) activeer je op de kaart via het kaarten icoontje.

Veel plezier met het plannen van je volgende route!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Mark Jansen

Mark Jansen

Toen ik een paar jaar geleden kennismaakte met fietsen, was ik meteen verkocht. Er zijn zoveel verschillende manieren om van fietsen te genieten, van ontspannen ritjes en avonturen tot zware beklimmingen en wedstrijden. Ik fiets zelf veel, zowel op op de weg op mijn racefiets, als onverhard op mijn gravelbike of mountainbike. Naast woon-werkverkeer fiets ik ook geregeld wedstrijden. In de toekomst hoop ik vooral nog veel ritten in het buitenland te maken!

Gerelateerde berichten

Je fiets meenemen op vakantie? Zo vervoer je je fiets het makkelijkste met de auto of in de bus, trein of vliegtuig!

3 Juli 2024

Een vakantie wordt nóg leuker als je je fiets mee kunt nemen ...

Zelf je fiets onderhouden: Lees onze handige How-to blogs! [do it yourself tips]

7 Februari 2023

Een nieuwe racefiets of mountainbike kopen is één ding. Je fiets goed onderhouden is een tweede ...

Met deze 7 tips gaat de accu van je elektrische fiets langer mee!

28 Juli 2022

Voor velen is er niks fijners dan met goed weer genieten van een mooie rit door de natuur ...