Deel dit bericht

Wat zijn de verschillen tussen alle soorten racefiets wielen? [Koopgids]

Nieuwe racefiets wielen zijn een van de beste upgrades die je je racefiets kunt geven. Veel racefietsen zijn helaas niet standaard uitgerust met topwielen. Dit doen de fietsfabrikanten om de verkoopprijs lager te kunnen houden. Maar eigenlijk is dit heel erg zonde. Want goede racefiets wielen kunnen echt het verschil maken. De eigenschappen van een racefiets komen namelijk het beste tot hun recht met goede racefiets wielen. Maar welke wielen moet je dan hebben? Tubeless? Hoge velg? Carbon of aluminium? We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij in onze racefiets wielen koopgids.

Een racefietswiel lijkt misschien niet meer dan een velg, een paar spaken en een naaf. Toch zijn er tussen de racefietswielen erg veel verschillen. Alleen al het verschil tussen carbon of aluminium is erg groot. En dan zijn er nog veel meer belangrijke punten waar je op moet letten als je nieuwe racefietswielen koopt..

racefiets wielen koopgids
Mooie racefietswielen kunnen ervoor zorgen dat je fiets er weer top uitziet!
Zo spelen de aerodynamica, het materiaal, het gewicht en de velgbreedte een hele belangrijke rol bij het bepalen of een racefiets wielset voor jou geschikt is. En ook de vraag of je wel of niet tubeless wilt gaan rijden is belangrijk. En dan moet je ook nog kiezen tussen schijfremmen of velgremmen. Keuzes, keuzes, keuzes…

Aandachtspunten bij het kopen van nieuwe racefiets wielen

Maar hoe belangrijk is welk aspect van een racefietswiel voor jou? We nemen een aantal belangrijke punten door met de voordelen die ze je kunnen bieden.

Welke velghoogte heb ik nodig?

Racefiets wielen met een hoge velg zien er niet alleen erg mooi uit, ze zijn ook nog eens aerodynamisch. Velghoogte en aerodynamica zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een hoge velg leidt de luchtstromen beter en zorgt daardoor voor minder luchtweerstand.

Een half hoge velg, zoals deze 35mm geeft wel aerodynamisch voordeel, maar is ook licht.
Een half hoge velg, zoals deze 35mm geeft wel aerodynamisch voordeel, maar is ook licht.

Maar niet elke velghoogte is geschikt voor iedere wielrenner. Hoe hoger de velg, hoe zwaarder hij in principe wordt. Maar over het gewicht straks meer. Het is zaak om een fijne velghoogte te vinden die aerodynamisch is, maar wel relatief licht.

Een hogere velg wordt ook veel windgevoeliger. Het rondrijden met hele hoge velgen of zelfs een dicht achterwiel is veel moeilijker dan je zou zeggen als je de profs aan het werk ziet.

Aerodynamisch is tijdwinst

Afhankelijk van de vorm van de velg zelf, de velghoogte en de gebruikte technieken kan een hoge velg behoorlijk wat tijdwinst opleveren.

Maar die tijdwinst wordt dan vooral bij langere ritten op het vlakke of lange afdalingen echt significant. Ben je een echte berggeit en kun jij geen klim onbedwongen voorbij laten gaan? Dan loont het veel meer om voor een lichte wielset te gaan.

Een halfhoge velg zorgt voor een aerodynamisch voordeel ten opzichte van een lage velg.
Een halfhoge velg zorgt voor een aerodynamisch voordeel ten opzichte van een lage velg.

Voor algemeen gebruik, dus ideaal voor ons relatief platte land, is een velghoogte van 33 tot 45mm eigenlijk ideaal. Met deze hoogte heb je namelijk al wel behoorlijk aerodynamisch voordeel ten opzichte van een lage velg.

Maar het gewicht blijft binnen de perken en ook de windgevoeligheid valt reuze mee. En ga je een keer de bergen of de Limburgse heuvels in? Dan hoef je niet die relatief zware wielen de berg op te krijgen.

Hoge velgen zijn namelijk logischerwijs zwaarder dan lage velgen. Gelukkig worden hogere velgen weer vaak van carbon gemaakt, wat dan weer gewicht bespaart. Maar carbon fietswielen zijn wel weer duurder. De volgende keuze is dan of je voor carbon of aluminium fietswielen gaat.

Aluminium of carbon racefiets wielen?

Naast de velghoogte speelt de keuze voor aluminium of carbon fietswielen een belangrijke rol voor heel veel wielrenners. Carbon heeft namelijk wel heel veel voordelen, maar daar hangt ook een prijskaartje aan.

Carbon racefiets wielen hebben een aantal voordelen ten opzichte van aluminium racefiets wielen. Allereerst zijn carbon wielen veel lichter dan aluminium wielen. Daarnaast zijn ze ook stijver. En stijve wielen zorgen voor een betere wegligging en meer controle.

Dankzij de introductie van schijfremmen heb je geen remrand meer en gaan je mooie carbon wielen jaren en jaren mee!
Dankzij de introductie van schijfremmen heb je geen remrand meer en gaan je mooie carbon wielen jaren en jaren mee!

Het enige echte nadeel van carbon wielen was de remrand. Een carbon velgrem remt namelijk minder bij slechter weer. En in de bergen kan carbon zelfs oververhit raken bij hele lange en steile afdalingen. Maar dankzij de introductie van schijfremmen speelt dat issue helemaal niet meer.

Daarmee is carbon een heel stuk rendabeler geworden. Het wiel slijt namelijk zelf niet meer. Een remschijf of de kleine onderdelen zoals lagers of een gebroken spaak kun je altijd relatief goedkoop vervangen, maar de basis, je carbon fietswiel, blijft ‘eeuwig’ sterk en goed.

Je kunt je bij de keuze voor een carbon of aluminium fietswiel dus helemaal richten op de vraag of je gaat voor duurder, maar stijver en lichter carbon, of goedkoper, maar zwaarder en minder stijf aluminium. Ook is er een optie om het beste van 2 werelden te combineren als je voor velgremmen gaat.

Carbon wiel met aluminium remrand?

Een andere oplossing om de remkracht bij velgremmen beter te houden is namelijk een aluminium remrand met een carbon velg. Hier heb je wel de voordelen van carbon, maar dus niet de nadelen. Alleen wordt een wiel dan wel net zwaarder.

De remrand van deze Zipp-wielen is goed zichtbaar.
De remrand van deze Zipp-wielen is goed zichtbaar.

Dat aluminium wielen of carbon wielen met aluminium remrand wat goedkoper zijn wil trouwens niet zeggen dat dit slechte wielsets zijn. Je kunt hele goede aluminium racefiets wielen krijgen en ook hele goede carbon racefiets wielen met een aluminium velgrand. Een goed voorbeeld daarvan is de Bontrager Aeolus Comp 5.

Ook hier lever je bij de keuze voor aluminium dus wel wat in aan gewicht, maar het verschil is niet heel erg groot. Wie elke gram op zijn fiets te veel vindt kan dus beter voor volledig carbon gaan.

De speciale Plasma Electrolytic Oxidation (PEO) remrand van een Campagnolo wiel.
De speciale Plasma Electrolytic Oxidation (PEO) remrand van een Campagnolo wiel.

Sommige fabrikanten hebben zelfs een eigen velgremrand ontwikkeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Mavic’s Exalith remranden, Fulcrums en Campagnolo’s Plasma Electrolytic Oxidation (PEO) Process of DT Swiss’ OXiC remrand. Deze remranden zorgen voor nog betere remprestaties, wat vooral met nat weer merkbaar is.

Hoe belangrijk is het gewicht van je racefiets wielen?

Gewicht is een belangrijke factor bij wielen. De voordelen van carbon ten opzichte van aluminium zijn duidelijk op dat gebied. Lichte wielen zijn niet alleen fijner voor een bergrit, ook voor iemand die bijvoorbeeld criteriums fietst zijn lichte en lage wielen vaak beter (want sneller).

Racefiets wielen koopgids- Een lage velg heeft een laag gewicht.
Een lage velg heeft een laag gewicht.
Met lichte racefiets wielen kun je namelijk merkbaar makkelijker accelereren. Maar ook sturen gaat een stuk directer en preciezer. Ook hier geldt natuurlijk wel dat stijve wielen altijd meer voordeel bieden dan minder stijve wielen.

Racefiets wielen koopgids- Kun je geen keuze maken?
Kun je geen keuze maken?

Verder spreekt ook voor zich dat een lage velg lichter is dan een hoge velg. Er hoeft namelijk minder materiaal gebruikt te worden. Een racefietswiel voor in het hooggebergte zal dus nooit een hoge velg hebben.

Het ideale racefietswiel bestaat dus eigenlijk niet, maar hangt vooral af van het doel waarvoor je ze koopt. Vooral een goede combinatie tussen gewicht en stijfheid speelt hier een grote rol. Maar ook minder opvallende aspecten kunnen een rol spelen, zoals de velgbreedte.

Hoe breed is de velg van een racefietswiel?

De velgbreedte is bij racefiets wielen de laatste jaren enorm veel breder geworden. Een jaar of 15 geleden was 13mm normaal. Dat ging toen snel van 15mm naar 17mm en nu zelfs 19 mm als niet officiële standaard.

Racefiets wielen koopgids- Op een brede velg valt een band mooi aerodynamisch.
Op een brede velg valt een band mooi aerodynamisch.

Sommige merken hebben inmiddels zelfs nog bredere velgen. Racefietswielen met een breedte van 21 mm of meer zie je ook al terug. Die steeds trend naar steeds breder komt mede omdat bijvoorbeeld gravel bikes populairder worden.

Wat voor voordelen heeft een brede velg?

Bij de racefiets wielen zie je steeds bredere velgen. Dat lijkt misschien een gekke ontwikkeling, maar wist je dat een goede brede velg met passende band aerodynamischer is dan een dunne velg met dezelfde band?

Die aerodynamica is beter omdat de band beter aansluit op de bredere aerodynamische velgen. Een grotere interne velgbreedte zorgt ervoor dat een racefiets buitenband breder valt. Dat heeft naast die betere aerodynamica nog een aantal voordelen.

Racefiets wielen koopgids- Een bredere velg kan zorgen voor een aerodynamisch voordeel.
Een bredere velg kan zorgen voor een aerodynamisch voordeel.

Zo is ook de rolweerstand van een bredere vallende band lager dan die van een smalle band. En als laatste is een breed vallende buitenband ook comfortabeler. Brede racefiets banden kun je namelijk met een lagere bandenspanning rijden, zonder dat dit ten koste gaat van de rolweerstand.

Brede banden passen niet op alle racefietsen!

Het enige nadeel van brede banden en dito velgen is dat ze niet in alle racefietsen passen. Vooral oude racefietsen zonder schijfremmen hebben bij de remmen of het frame niet genoeg ruimte voor een 25mm of 28mm racefietsband.

Maar ook veel modernere fietsen met velgremmen hebben niet voldoende ruimte voor brede racefietsbanden. Met name bij het achterwiel kan de ruimte tussen band en zitbuis of tussen band en achterrem te klein zijn. De breedste velgen zie je dus vooral terug bij racefietsen met schijfremmen.

Waarom zou ik kiezen voor tubeless racefiets wielen?

Vanuit het mountainbiken is het tubeless rijden (zonder binnenband) overgewaaid. Het tubeless rijden heeft, ook op de racefiets, een aantal grote voordelen. Allereerst is je totale wiel weer net dat beetje lichter omdat je geen binnenband meer nodig hebt.

Racefiets wielen koopgids- Het tubeless velglint ligt al in deze DT Swiss velgen.
Het tubeless velglint ligt al in deze DT Swiss velgen.

Een tweede voordeel is dat je veel minder vaak lek rijdt. En gaat het toch een keer mis? Als je vloeibare latex in je band hebt zitten worden kleine gaatjes automatisch gedicht! De korreltjes in de latex worden namelijk naar het lek gezogen en verstoppen het lek. Je kunt tijdens dat afdichten zelfs gewoon doorfietsen.

De latex kan gaatjes dichten tot een diameter van maximaal zo’n 3 mm. Is een gat groter of heb je geen latex gebruikt? Dan kun je gewoon een binnenband monteren, ook als je eerst latex in de band hebt gehad.

Racefiets wielen koopgids- Het velglint zorgt voor een luchtdichte afsluiting.
Het velglint zorgt voor een luchtdichte afsluiting.

Weer een ander voordeel van tubeless rijden is dat de rolweerstand van tubeless banden lager is. Dat is te danken aan het ontbreken van de binnenband.

Als laatste voordeel kun je tubeless banden op nog lagere druk rijden dan banden met binnenband. Een stootlek is namelijk niet meer mogelijk. Het tubeless rijden zie je op dit moment vooral terug bij bijvoorbeeld gravel bikes, maar ook bij het wegwielrennen komt het langzaam op. Zo hebben bijna alle grote bandenfabrikanten hebben de laatste jaren een tubeless variant van hun populaire racefietsbanden geïntroduceerd.

Racefiets wielen koopgids- Mavic heeft met haar eigen UST naar eigen zeggen de ideale combinatie van racefietswiel en racefiets band gemaakt. De twee sluiten perfect op elkaar aan.
Mavic heeft met haar eigen UST naar eigen zeggen de ideale combinatie van racefietswiel en racefiets band gemaakt. De twee sluiten perfect op elkaar aan.
Mavic heeft met haar eigen UST naar eigen zeggen de ideale combinatie van racefietswiel en racefiets band gemaakt. De twee sluiten perfect op elkaar aan

Niet alle racefiets wielen kunnen zomaar tubeless gemaakt worden. Kijk dus goed of jouw toekomstige racefietswiel daarvoor geschikt is. Bij fietswielen die geschikt zijn of geschikt gemaakt kunnen worden voor tubeless rijden staat dat er altijd bij vermeld. Let op de volgende termen; Tubeless, Tubeless-Ready, TLR of in het geval van Mavic fietswielen: UST.

Velgremmen of schijfremmen

Als laatste punt misschien een open deur, maar let bij het kopen van nieuwe racefiets wielen wel goed op of je velgremmen of schijfremmen wilt hebben. Natuurlijk weet je wel wat jouw racefiets nu heeft, maar kijk vooral een beetje naar de toekomst.

Racefiets wielen koopgids- Dankzij schijfremmen is er geen remrand meer nodig.
Dankzij schijfremmen is er geen remrand meer nodig.

Blijf je op velgremmen fietsen? Of heeft jouw volgende racefiets schijfremmen? Nu een wielset kopen van misschien wel 2000 euro, om die vervolgens over een jaar in de kast te zetten, is natuurlijk zonde.

Ook kun je dan bijvoorbeeld nu kiezen voor een goedkope wielset om bij je nieuwe racefiets met schijfremmen meteen een set topwielen te kopen. Kortom; dit is vooral even een financiële afweging die belangrijk is nu er steeds meer fietsen met schijfremmen te krijgen zijn.

Racefiets wielen koopgids – Tips van Niels, onze specialist racefiets wielen

Om jouw keuze voor een set nieuwe racefietswielen een beetje makkelijker maken heeft onze wielenspecialist zijn favorieten voor je op een rijtje gezet.

Hij heeft voor je gekeken naar de ideale combinatie van prijs, gewicht en prestaties. Twijfel je nog steeds? Neem dan eens een kijkje bij al onze racefiets wielen voor velgremmen of racefiets wielen voor schijfremmen.

Racefietswielen met velgrem

Racefietswielen met hoge velg (vanaf 46mm)

Racefietswielen met half-hoge velg (33 tot 45mm)

Racefietswielen met lage velg (tot 32mm)

Racefietswielen met schijfrem

Racefietswielen met hoge velg (vanaf 46mm)

Racefietswielen met half-hoge velg (33 tot 45mm)

Racefietswielen met lage velg (tot 32mm)

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

21 fietsers over “Wat zijn de verschillen tussen alle soorten racefiets wielen? [Koopgids]”

 1. Dank voor de informatie. Voor de goede orde. U heeft het over clincher wielen. Zijn dat de wielen met een binnenband? En zijn tubular wielen uitgevoerd zonder binnenband (tubeless)? Als tubeless banden zichzelf repareren bij lekrijden, is dat dan niet ideaal? Of moet je toch de band vervangen achteraf? En is een tubeless band vervangen voor een amateur onderweg goed te doen? Bij banden met een binnenband is dat geen probleem.
  En schijfremmen remmen/presteren dus beter dan velgremmen?

  Dan zou ik zeggen: mijn nieuwe racefiets moet schijfremmen hebben met tubular wielen (mits lekrijden ook onderweg te repareren is).
  Graag nog even uw reactie, waarvoor dank.

  1. Je haalt nu twee dingen door elkaar. Er zijn drie systemen op de markt: tubeless (zonder binnenband, zoals bij een auto), tubular (tubes, waar de profs mee rijden in de koers) en clinchers, ofwel het klassieke systeem met binnen- en buitenbanden zoals op je stadsfiets.

   Voor tubes is een speciale velg nodig, die een veel vlakker velgbed hebt. Op deze velgen passen alleen tubes. Dit zijn binnenbanden en buitenband in één die met lijm of dubbelzijdig tape op de velg geplakt worden. Er zijn nauwelijks nog wielertoeristen die met dit systeem rijden, omdat het geen echte voordelen meer kent voor wielertoeristen. Voor de profs ligt dit anders, zij rijden er op omdat de velg iets lichter is maar vooral omdat je er mee door kunt rijden (kort) bij lek.

   De andere twee systemen gebruiken in principe dezelfde velg, alleen zijn niet alle velgen “out of the box” geschikt voor tubeless. Deze moet je dan met behulp van een speciaal velglint zelf luchtdicht maken. Bij tubeless monteer je inderdaad geen binnenband en maar spuit je er anti-lekvloeistof in (dat is niet verplicht, maar eigenlijk doet iedereen dat wel omdat je er anders helemaal geen voordeel van hebt). De kans om lek te rijden is kleiner met tubeless, maar het is zeker niet uitgesloten. Het monteren van tubeless banden is best een werkje, je hebt hiervoor een speciale pomp of compressor nodig (het werkt ook met een CO2 patroon). Als je pech onderweg krijgt met tubeless kun je er trouwens alsnog een binnenband in steken.

 2. Boven dit artikel staat een totaal FOUTE foto!
  Er staan 2 renners op die aan het afdalen zijn.
  Maar beiden rijden op de verkeerde weghelft terwijl ze een totaal onoverzichtelijke bocht inrijden!!!
  Dit is de manier om grote brokken te maken.
  Hoofdregel bij het afdalen is nog steeds: blijf op je eigen weghelft!

  1. Hi Kees,
   Ze rijden inderdaad op de verkeerde weghelft. Gelukkig hadden we hier iemand op de uitkijk staan. Voor de volgende keer zullen we er op letten, bedankt voor je feedback!
   Groet, Dennis

  2. Dag Kees,
   En als deze renners toevallig in Engeland, Australië, of weet ik in welk land waar ze LINKS rijden, fietsen?

   Succes als je keer met de auto naar Londen gaat..

   Top artikel trouwens!

 3. Ziet er goed maar ik heb een vraagje
  Wat is het verschil tussen steek Assen en dikke Assen of is dat hetzefde ik hoor daar vanalles over kunt u mij daar een antwoord op geven
  Graag hoor ik nog van u .
  Met vriendelijke groet.
  Stephan van Hees

 4. Hoi,
  Leuke blog. Maar misschien moet je hem toch een beetje herzien. Je schrijft over velg- en schijfremmen. Mantel heeft nog slechts 11 racefietsen met velgremmen in de aanbieding, allemaal instapmodellen. In feite mag je wel waarschuwen dat op redelijke termijn de velgrem niet meer door Mantel verkocht zal worden. Daarmee vervalt een deel vakje blog.

  1. Hey Ben,

   Gelukkig is dit niet helemaal waar. Momenteel hebben wij alleen de voorradige fietsen op de site staan.
   Omdat er op dit moment meer schijfremfietsen staan, zijn er wat minder velgremfietsen te vinden.
   Het assortiment zal wel ongeveer 50/50 blijven.

   Robbert|Mantel

 5. Hallo, ik heb een wielset van Veloce, 45mm hoge en 1420 gr. Tot welke velghoogte adviseren jullie om de bergen in te gaan?

  Groeten.

  Rob

  1. Hey Rob,

   Dat is van veel dingen afhankelijk.
   Ik zou niet hoger dan 50 mm gaan, vooral met hogere snelheden en eventuele wind zou ik dat niet aanraden.
   En hoe lager, hoe lichter, hoe beter bergop natuurlijk…

   Robbert|Mantel

 6. Is er een maximale bandbreedte voor tubeless velgen? Ik heb een set velgen (Giant SLR-1 Disc WheelSystem) op mijn TCR en ben benieuwd of hier 30mm, of misschien wel 32mm op kunnen. De binnenbreedte van de velg is 19.4mm en de buitenbreedte is 23mm.

  1. Hey Daan,

   De maximale bandbreedte wordt bepaald door de velgbedbreedte.
   Bij de 19,4 die jij aangeeft zou een 32 makkelijk passen.
   Let wel goed op dat je voldoende ruimte in het frame hebt.

   Robbert|Mantel

 7. Mijn vraag is de volgende, ben op zoek naar een wiel set voor iemand die nogal zwaar is 130 kg, wat adviseert u?

  Groet Eric

  1. Hallo Eric,
   In dit geval zou ik jou aan willen raden om een wielset te laten opbouwen.
   Een goede wielbouwer kan op jouw wensen een set samen stellen welke meer gewicht aan kan.
   Een sterk wielset heeft te maken met de keuze van de velg,spaken en de naven.

   Antoine I Mantel

 8. Wat ik nergens kan vinden op de website is of het gewicht dat genoemd wordt voor één velg is of de set. Is de 1530 gram van de Zip 303 voor de set of per wiel?

  Groet,

Gerelateerde berichten


Meest gelezen