Deel dit bericht

Fietstrainers 2022-2023 – Welke fietstrainer past bij jou? [Koopgids]

Vanuit je huis samen een fietsrit maken met je vrienden? Of het vanuit je woonkamer opnemen tegen andere fietsers? Dankzij een geschikte fietstrainer en Zwift is dit werkelijkheid geworden. Een fietstrainer is al lang niet meer een simpele tool waar je gestructureerd je eigen trainingen op fietst of waar je gewoon af en toe eens een ritje op maakt. Voor iedereen is er wel een goede en geschikte fietstrainer te vinden. Maar welke fietstrainer is geschikt voor jou? We zetten de verschillen tussen de fietstrainers voor je op een rij.

Om te kijken welke fietstrainer het beste past bij je wensen moet je vooral kijken naar wat je met de fietstrainer wilt gaan doen. Wil je af en toe een kort ritje op de zondag? Of wil je wedstrijden rijden op Zwift of de Tacx Desktop App en echte beklimmingen trotseren? Voor iedere situatie is er een geschikte fietstrainer.

Tacx bundels met accessoires

Dit is het moment om jouw nieuwe fietstrainer te kopen, want je krijgt nu bij aankoop van een Tacx fietstrainer een gratis accessoirepakket met een maximale waarde van €430,-.

Trainen met je fietstrainer

Een fietstrainer is niet alleen geschikt om in de winter toch lekker door te kunnen fietsen. Je kunt met je fietstrainer ook gerichte trainingsschema’s volgen om je doelen te behalen. Het voordeel van het trainen op een fietstrainer is dat je bijvoorbeeld bij een sprinttraining of interval training niet rekening hoeft te houden met andere mensen in het verkeer. Zo kun je op je fietstrainer, zonder gestoord te worden, lekker trainen om je doelen te halen. Je kunt het beste trainen met een fietstrainer die je kunt verbinden met trainingsprogramma’s zoals bijvoorbeeld Zwift. Dit zijn de smart fietstrainers, hier lees je later in deze blog meer over!

Je kunt kiezen uit een heel scala aan fietstrainers. Alleen Tacx heeft er al meer dan 10 in het assortiment. Maar hoe kun je nu bepalen welke fietstrainer bij je past?

Het is belangrijk om jouw keuze voor een fietstrainer te baseren op de zwaarte waarop je wilt gaan trainen. Hoe zwaarder je traint, hoe sterker jouw fietstrainer moet zijn. Een goede indicatie is het stijgingspercentage dat een trainer kan simuleren. Dat is namelijk indicatief voor de kracht.

Beklim jij met veel moeite een berg met een stijgingspercentage van 10% als je buiten fietst? Dan heb je ook geen fietstrainer nodig die veel meer kan dan dat. Tenzij je jezelf wilt uitdagen natuurlijk. Voor de echte krachtpatser zijn er fietstrainers die een stijgingspercentage tot 25% kunnen simuleren. Dus zelfs de profs kunnen op een goede fietstrainer aan de slag.

Wil je je echt een profrenner wanen? Dan zijn de video’s in de Tacx Desktop App misschien iets voor je.

Elke fietser heeft dus een andere fietstrainer nodig. Fietstrainers die je met je computer of smartphone kunt besturen zijn erg populair. Sterker nog: steeds meer mensen kopen een fietstrainer juist omdat het thuis op de fietstrainer trainen zelf erg leuk is geworden. Dit type slimme fietstrainer wordt een interactieve of smart trainer genoemd.

Fietstrainers voor Zwift en andere interactieve software

Fietstrainers die geschikt zijn voor Zwift of andere software sturen jouw gegevens zoals snelheid, cadans en wattage door naar je computer of smartphone. Wat jij op je beeldscherm ziet is dan een realistische weergave van de moeite die jij in de training stopt.

Bij de betere fietstrainers wordt ook nog eens de weerstand van je fietstrainer automatisch aangepast. Hierdoor fiets je bergop zwaarder dan wanneer je op het vlakke rijdt, wat een training dus een stuk realistischer maakt. Je kunt dan heel gestructureerd fietstrainingen afwerken. Maar nog leuker is het fietsen door een virtueel landschap of een video.

Met Zwift hoef je je geen moment te vervelen op de fietstrainer.

Zwift is op dit moment de populairste software om binnen virtueel te fietsen. Maar er is veel meer om uit te kiezen. Tacx heeft met de vernieuwde Tacx Desktop App een erg fijne app in huis. Maar ook met Kinomap, Trainerroad, The Sufferfest of Fulgaz kun je jezelf uren vermaken op de fietstrainer.

Dus de keuze voor een fietstrainer hangt af van jouw niveau, je eisen, je budget en dus ook of je ermee wilt fietsen op bijvoorbeeld Zwift. Om jou te helpen met je keuze hebben we de verschillende soorten fietstrainers voor je op een rij gezet.

Kom je er nog steeds echt niet uit? In onze superstores in Arnhem, Den Bosch en Utrecht kun je elke dag terecht om bijna al onze fietstrainers te testen. Daar vind je opstellingen met Tacx fietstrainers en Wahoo fietstrainers. Wel zo handig!

Fietstrainers vergelijking

Naast de kracht van een fietstrainer moet je ook bepalen welk type fietstrainer je wilt hebben. Er zijn 4 typen fietstrainers te krijgen. De smartbikes, de direct drive fietstrainers, wheel-on fietstrainers en de rollerbanken.

Bij een wheel-on fietstrainer staat je achterband op een metalen rol die voor de weerstand zorgt.

De direct drive en wheel-on fietstrainers zijn het populairst. Dat komt niet alleen omdat ze krachtiger zijn, maar vooral omdat de meeste van deze trainers te koppelen zijn met trainer software. Alleen de goedkopere wheel-on fietstrainers zijn niet, of beperkt, te gebruiken met Zwift.

Als je nog een stapje verder wilt gaan, kun je ook kiezen voor een smart bike. Zo heb je de Tacx Neo Smart Bike, de Wahoo KICKR Bike en de Stages SB20 Smart bike. Deze fietstrainers zijn bedoeld voor de echte prestatierenners. Als je een smart bike aan wilt schaffen, dan nodigen we je graag uit om dit in de winkel te doen zodat we je meer informatie kunnen geven.

Direct drive fietstrainer

Bij een direct drive fietstrainer hang je je fiets, zonder achterwiel, met de achterbrug op de trainer. Je hoeft alleen zelf een cassette te monteren en je kunt meteen fietsen. Al onze direct drive fietstrainers zijn ook smart fietstrainers.

Een direct drive fietstrainer moet je zelf nog even van een cassette voorzien. Hij vervangt je achterwiel.

Direct drive fietstrainers zijn de meest krachtige fietstrainers. Ook zijn ze preciezer in het doorgeven van de data. En sommige hoogwaardige fietstrainers hebben leuke extra functies zoals Road Feel. Hiermee simuleert jouw fietstrainer op wat voor ondergrond je fietst. Zo kun je je wanen op de Vlaamse kasseien of de gravelwegen uit de Strade Bianche.

Direct drive fietstrainers zijn ook nog eens met afstand de stilste fietstrainers. Woon je in een flat, of moet je rekening houden met huisgenoten? Dan maak je je medebewoners een stuk blijer met een direct drive fietstrainer.

Maar al die kracht, precisie en functionaliteit kost ook wat. De direct drive fietstrainers zijn daarom ook de duurdere fietstrainers. De laatste jaren is de prijs gelukkig wel wat gezakt. Daarom heeft elk merk wel een direct drive trainer die je als instapmodel zou kunnen bestempelen.

Onze direct drive fietstrainers

De smart bikes

De direct drive fietstrainers zorgen al voor een realistische ervaring, maar de smart bikes brengen dit naar een totaal andere dimensie. Een eigen fiets is niet meer nodig, net zoals alle accessoires. Het is een fiets met ingebouwde fietstrainer. Ideaal voor prestatiegerichte fietsers. De bikes zijn volledig stil, zeer nauwkeurig en erg krachtig. Met een afwijkingspercentage van minder dan 1%. Dit betekent dat een smartbike maar een afwijking van minder dan 1% heeft in zijn metingen. Dit is een stuk lager vergeleken met andere soorten fietstrainers.

Een smart bike geeft je een ongeëvenaarde fietssimulatie.

Onze smart bikes

Fietstrainers met wielaandrijving

Het derde type fietstrainer is de wheel-on fietstrainer of de fietstrainer met wielaandrijving. Dit zijn fietstrainers waar je je hele fiets met het achterwiel op een remrol plaatst. Je achterwiel wordt dan op die rol gedrukt. Die rol zorgt voor de weerstand.

Om de beste resultaten te krijgen met een fietstrainer met remrol heb je wel nog een speciale trainerband nodig.

Nadeel is dat je hier wel een aparte trainerband bij nodig hebt. Hoe je deze band het beste kunt bevestigen lees je in deze blog. Voordeel is dat ze relatief goedkoop zijn vergeleken met de direct drive fietstrainers. Qua prestaties zijn de fietstrainers met remrol iets minder krachtig dan de direct drive fietstrainers. Maar de duurdere smart fietstrainers met remrol zijn soms zelfs krachtiger dan de instap direct drive trainers.

Bij de fietstrainers met remrol zijn de verschillen in remkracht, functionaliteit, en dus ook de prijs, onderling het grootst. De basic fietstrainers met remrol kunnen bijvoorbeeld niet worden aangestuurd door software zoals Zwift. Je hebt ook fietstrainers met een remrol waarmee je wel Zwift kunt gebruiken.

Onze smart fietstrainers met remrol

Onze basic fietstrainers met remrol

Al onze nieuwe fietstrainers in een overzicht

We snappen dat het best moeilijk is om alle fietstrainers te vergelijken. In de onderstaande tabel hebben we alle fietstrainers, zowel direct drive als trainers met remrol, voor je op een rijtje gezet.

FietstrainerMax %VermogenAfwijkingInteractiefDirect DriveWheel-onBikePrijs
Tacx Neo Bike25%2200W1%
Wahoo KICKR Bike V220%2500W1%
Stages SB20 Smart Bike25%2200W1.5%
Tacx Neo 2T25%2200W1%
Elite Direto XR24%2300W1.5%
Wahoo KICKR V620%2200W1%
Tacx Flux 216%2000W2,5%
Wahoo KICKR Core16%1800W2%
Tacx Flux S10%1500W3%
Elite Suito T15%1900W2.5%
Wahoo KICKR Snap12%1500W2%
Tacx Flow Smart6%800W2%

Rollerbanken

Een categorie fietstrainer die erg in trek is bij de professionals is de rollerbank. Je hebt hier twee rollen waar je je fiets op kunt plaatsen. Die rollen bieden geen weerstand en je fiets zit ook niet vast.

Met een rollerbank kun je bij een wedstrijd ter plekke jezelf nog even warmfietsen.

Het voordeel van een rollerbank is dat deze vaak makkelijk mee te nemen zijn. Dus ideaal om in de auto te leggen als je vaak wedstrijden fietst. Maar een rollerbank is ook erg geschikt voor als je actief aan je core wilt werken. Omdat je zelf je evenwicht moet bewaren train je de spieren in je core actief tijdens het fietsen.

Heb je trouwens een powermeter en een snelheids- of cadanssensor? Dan kun je zelfs met een rollerbank gebruikmaken van Zwift. Je krijgt dan alleen geen feedback, dus het is wat minder realistisch.

Rollerbanken om makkelijk mee te nemen

Wat heb je nog meer nodig bij een fietstrainer?

Afhankelijk van welke fietstrainer je kiest kun je een of meerdere accessoires gebruiken. Sommige accessoires zoals sensoren heb je nodig om je hartslag bij te houden. Een goedkopere niet-interactieve fietstrainer kun je bijvoorbeeld ook interactief maken door een powermeter of snelheids- en cadanssensor te gebruiken.

Een fietstrainermat dempt geluid en vangt zweet op. Daar zijn de buren en je huisgenoten blij mee.

Voor wie in een gehorig huis woont, of zo stil mogelijk wil trainen is een trainermat een goede optie. Die dempt het geluid en vangt ook nog eens je zweet op. Daarmee bescherm je dus meteen je vloer.

Accessoires voor jouw Tacx fietstrainer

Accessoires voor jouw Wahoo fietstrainer

Accessoires voor jouw Elite fietstrainer

Trainerband voor stilte

Een trainerband is essentieel voor trainers waar je je achterwiel op een rol moet zetten. Door de wrijving tussen de fietsband en de roller ontstaat veel warmte. Een normale rubberen fietsband krijgt het flink te verduren en slijt hierdoor snel.

Een trainerband is speciaal gemaakt voor gebruik op een remrol. De band is stiller en kan de hoge temperaturen beter aan.
Een trainerband is speciaal gemaakt voor gebruik op een remrol. De band is stiller en kan de hoge temperaturen beter aan.

Het gebruik van een trainerband vermindert daardoor het doorslippen van de band, de slijtage en de warmteontwikkeling. Ook is de band stiller. We raden dan ook altijd aan een speciale trainerband te gebruiken.

Kies jouw ideale fietstrainer

Er valt een heleboel te kiezen als je op zoek bent naar een fietstrainer. Het is vooral belangrijk dat je van tevoren bepaalt wat je met de trainer wilt gaan doen. Wil je wat meer entertainment of terugkoppeling van je belangrijkste trainingsgegevens? Dan is een smart trainer de beste keuze. Maakt je dat niet uit? Dikke kans dat je dan met een basic fietstrainer het beste af bent. Wil je hulp bij je keuze? Kom dan naar een van onze fietsenwinkels, waar je alle fietstrainers kunt testen.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mees Janssen

Mees Janssen

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 fietsers over “Fietstrainers 2022-2023 – Welke fietstrainer past bij jou? [Koopgids]”

 1. Wat voor onderhoud is er eventueel nodig aan een Tacx Booster? Gaat zoiets na verloop van tijd bijvoorbeeld meer herrie maken? Of gaat de rem het minder goed doen? Of moet ik denken aan andere vormen van onderhoud aan een trainer qua slijtage? (Los van bandjes of een cassette of zoiets dus)

  1. Hallo Goverts,

   In principe zijn de meeste trainers geschikt voor zowel fietsen met velgrem als voor fietsen met schijfrem.
   Echter, er zijn altijd uitzonderingen. Als je verder nog vragen hebt kun je altijd even contact opnemen met onze klantenservice.

   Groet,
   Eva

 2. Beste ,
  Ik heb een Tacx Ironman en moet de Tacx Training software 4 (TTS4) van computer veranderen .
  Maar de licentie activatie wordt niet meer door Tacx ( nu Garmin support ) ondersteund .
  Dwz dat ik nu een tacx smart trainer heb die niet meer actief gebruikt kan worden !
  Vrienden vertelden mij dat Zwift dit wel zou opnemen en ik dus het toestel via Zwift software kan laten werken .
  Bedankt om hier een verhelderende reactie op te krijgen .

  1. Hallo Jo,

   Het is een beetje afhankelijk van welk type Ironman je hebt, de T2060 word gewoon ondersteund door Zwift, in dat geval kan je gewoon blijven trainen met Zwift software. Het oudere T2050 model word niet ondersteund. In dat geval is Zwift helaas geen alternatief.
   Groeten,
   Erik | Mantel

 3. Is het slecht om je fiets vast te zetten in een trainer, geeft het frictie op je frame en maakt het soort materiaal waarvan je fiets is uit.

  Alvast bedankt, gr Martijn

  1. Hey Martijn,

   Zolang je het op de juiste manier monteert en je de voorgeschreven gewichtslimiet niet overschrijd kun je je fiets zonder problemen in de trainer monteren.
   Let hierbij op dat het zowel om de limiet van de trainer als van de fiets zelf gaat.

   Robbert|Mantel

 4. hallo,

  ik heb een vraag over de Wahoo KICKR Core Fietstrainer.

  wij willen deze gebruiken voor een handbike daarvoor moet deze op de kop gemonteerd worden, daar is er een constructie voor nodig.
  mijn vraag is was is het minimale vermogen waarop je de wahoo kunt instellen.
  je kunt als handbike niet zoveel vermogen leveren als fietser, zekers als je dan ook nog vrouw bent.

  1. Hallo Bert,

   Dat ligt er een beetje aan, de trainer kan 1 Watt simuleren en ook 1600.
   Als je de ERG modus gebruikt kun je een bepaald wattage instellen waar hij zich dan ook aan houdt.
   Dus stel je die in op 50 watt of op 150 dan houdt de trainer dat gewoon aan.
   Het minimum hiervoor is wel afhankelijk van de app die je gebruikt, maar via Wahoo kan dat vanaf 10 Watt.

   Robbert|Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen