Deel dit bericht

Zwift – Lekker thuis fietsen met Zwift, hoe werkt dat? [How-to]

Met Zwift maak je van elke rit op je fietstrainer een leuke ervaring. Sterker nog, met Zwift wil je misschien zelfs wel niets anders meer. Zwift is de meeste gebruikte software om een interactieve fietstrainer te koppelen aan je computer. Al je inspanningen op de fietstrainer zie je – op je computerscherm – in een virtueel landschap terug. Zelfs stijgingspercentages worden – als je de juiste smart fietstrainer hebt – automatisch aangepast. Fietsen op de fietstrainer was nog nooit zo leuk! We hebben alles rondom Zwift voor je op een rijtje gezet, van hoe je kunt beginnen, wat je nodig hebt, tot en met tips waar zelfs de meest ervaren Zwifter iets aan heeft.

Door jouw fietstrainer te koppelen met je computer, smartphone of tablet gaat er letterlijk een hele wereld voor je open. Niks saai thuis trainen voor een blinde muur op een regenachtige dag.

Zwift is fietsen en trainen met duizenden anderen

Zwift is niet alleen leuk omdat je in een virtueel landschap fietst, compleet met realistische stijgingspercentages. Het leukste is misschien wel dat je tegen of met duizenden anderen fietsers kunt fietsen.

Ga jij helemaal los op Zwift?
Ga jij helemaal los op Zwift?

Die mensen zijn van allerlei verschillende niveaus. Van beginners die net hun eerste meters maken tot en met profs. Sta niet gek te kijken als je bergop wordt ingehaald door Robert Geesink, Laurens ten Dam, Mathew Hayman of een van de vele andere profs die regelmatig op Zwift te vinden zijn.

Maar hoe werkt Zwift precies? Hoe kun je zelf met je fietstrainer beginnen op Zwift? En wat heb je allemaal nodig om te kunnen Zwiften? We nemen je stap-voor-stap mee zodat je zonder problemen je eerste kilometers – en hoogtemeters – op Zwift kunt fietsen. Fietsen op een fietstrainer hoeft nooit meer saai te zijn!

Hoe werkt Zwift – how-to in 6 stappen

Geen tijd om deze hele Zwift How-to te lezen? Hier de supersnelgids Zwift in zes stappen! Maar echte fanatiekelingen lezen dit blog natuurlijk van boven tot onder om echt alles uit Zwift te halen!

Hoe werkt Zwift? – Inhoudsopgave

 1. Wat is Zwift?
 2. Wat heb je allemaal nodig voor Zwift?
 3. Welke fietstrainers zijn geschikt voor Zwift?
 4. Aanbevolen fietstrainers voor Zwift
 5. Zwift op je PC, Mac, iPhone of Android.
 6. Systeemeisen voor Zwift PC / Mac / iPhone / Android
 7. Zwift op Apple TV
 8. Welke sensoren heb je nodig? Sensoren met Bluetooth of ANT+
 9. Beginnen met Zwift? Maak een Zwift account
 10. Voor je eerste rit: Koppelen van fietstrainer en sensoren
 11. Hoe koppel je Zwift aan Strava en andere apps?
 12. Je eerste rit op Zwift
 13. * NIEUW * Dropshop – Koop virtuele upgrades voor je fiets met je gereden kilometers
 14. Hoe krijg ik een ander wielershirt in Zwift?
 15. Fiets in virtueel New York, Frankrijk, Parijs, London, Richmond, Innsbruck, Yorkshire, Watopia en Makuri Islands. Welke kaarten zijn er in Zwift?
 16. Zwift Calendar
 17. Alpe d’Huez in Zwift: Alpe du Zwift
 18. Zwift training plans en workouts
 19. Wat kun je met de Zwift Companion App voor je smartphone?
 20. Zwift Meetups – Spreek af met je vrienden met Meetups
 21. Zwift hacks, kies altijd je eigen map!
 22. Achievements om jezelf uit te dagen
 23. Zwift Challenges
 24. Wat kost een Zwift abonnement?
 25. Kom Zwift gratis proberen in onze superstores

Zwift is echt fietsen, maar in een virtuele wereld

Zwift bestaat inmiddels alweer een aantal jaar en is mateloos populair onder veel wielrenners en mountainbikers. Het trainen op een stilstaande fietstrainer wordt met Zwift namelijk een heel stuk leuker.

Die populariteit is mede te danken aan dat Zwift een realistische fietservaring geeft. Gaat het steil omhoog op je beeldscherm? Dan voel je de weerstand ook daadwerkelijk toenemen als je gebruik maakt van een slimme of smart fietstrainer. Heb je een hele geavanceerde fietstrainer? Dan trilt die zelfs mee als het wegdek slecht wordt!

Extra voordeel van fietsen op Zwift is dat je niet meer in je eentje hoeft te fietsen als je op de fietstrainer zit,. En dan is het ook mogelijk om te af te spreken met je vrienden, te chatten of bijvoorbeeld kudo’s te geven aan je mede-fietsers.

Tel daarbij ook nog eens op dat als je bij iemand in zijn wiel gaat zitten het effect net zo sterk is als dat je op de weg fietst. En door het niveauverschil tussen alle renners is er altijd wel een fietser die bij jouw vorm van de dag past. Lekker in het wiel zitten of juist bergop een-voor-een andere wielrenners voorbij rijden. Het kan allemaal!

Zwift is erg makkelijk. Fiets op de fietstrainer en trappen maar!
Zwift is erg makkelijk. Fiets op de fietstrainer en trappen maar!

Ongeacht het tijdstip dat je inlogt, er zijn altijd wel zo’n 4000 tot 14000 andere fietsers online waar je mee of tegen kunt fietsen. Op de drukste momenten fiets je inmiddels al samen met ruim 20000 anderen!

De realistische fietservaring die Zwift biedt, in combinatie met de leuke spel-elementen, zorgt ervoor dat Zwift de populairste manier is om het fietsen op een fietstrainer leuker te maken.

Zoals je hier ziet, ben ik allang niet meer de enige die in New York gaat fietsen. Zwift wordt steeds populairder!

Wat heb je nodig om te kunnen Zwiften?

Maar genoeg over waarom je moet gaan Zwiften. Om van Zwift gebruik te kunnen maken heb namelijk wel een aantal dingen nodig zoals een fietstrainer of geschikte sensoren.

Hieronder een overzicht met de dingen die je echt moet hebben en een aantal zaken die het nog realistischer en leuker kunnen maken. Per item leggen we uit waar je op moet letten en of ze noodzakelijk zijn.

Wat heb je nodig voor Zwift?

 • Fietstrainer of rollenbank
 • Cadanssensor en snelheidssensor met ANT+ of Bluetooth
 • Windows PC, Mac, Apple TV, iPad/iPhone of Android tablet/telefoon
 • Een ANT+ en/of Bluetooth ontvanger voor de gegevens van de sensoren
 • Hartslagsensor*
 • Vermogensmeter*
 • Smartphone* (voor Zwift Companion app)
 • Ventilator*
 • Handdoek*
 • Trainermat*

* Handige extra’s, maar niet noodzakelijk

De basisopstelling met fietstrainer voor Zwift

Zoals je ziet heb je, naast je racefiets, nog best wel wat nodig om te kunnen Zwiften. De simpelste Zwift-opstelling bestaat uit een basic fietstrainer of rollenbank. Deze kunnen geen gegevens registreren en de intensiteit of zwaarte niet automatisch aanpassen. Dat wil zeggen dat ze dus ook geen gegevens kunnen doorsturen naar Zwift.

Sommige van dit soort fietstrainers of rollenbanken hebben trouwens wel de mogelijkheid om de zwaarte aan te passen. Maar omdat je dit handmatig moet wordt de zwaarte niet automatisch aangepast door Zwift. Dat maakt de ervaring een stukje minder leuk.

Om de bergen in Zwift te kunnen bedwingen heb je wel een goede fietstrainer nodig, liefst met sensoren.

Heb je een rollenbank of zo’n fietstrainer zonder sensoren? Geen probleem, je kunt nog steeds Zwiften. Maar je hebt dan wel een cadans- en snelheidssensor en/of een powermeter nodig om gebruik te kunnen maken van Zwift.

Zwift heeft namelijk de gegevens van jouw sensoren nodig om je snelheid en vermogen in het spel te bepalen. Dit is wel altijd een veel minder nauwkeuriger getal dan wanneer je gebruik maakt van een smart trainer. Die meet je vermogen en snelheid namelijk direct.

Een realistische ervaring met een smart trainer

Voor de meest realistische ervaring op Zwift heb je dus een interactieve fietstrainer nodig die door Zwift aangestuurd kan worden. Dit wordt een smart fietstrainer of interactieve fietstrainer genoemd. Wil je meer lezen over de verschillende fietstrainers? Lees dan deze blog.

Verandert het stijgingspercentage? Dan past Zwift de weerstand van jouw fietstrainer aan. Het wordt dus vanzelf zwaarder of juist lichter, afhankelijk van het terrein waar jij fietst. Bergop kun je dan dus echt afzien en bergaf even genieten van het uitzicht.

Dankzij de automatische aanpassingen die een smart fietstrainer kan doen is het trainen op Zwift nog realistischer en nog leuker.

Kies je voor een smart fietstrainer? Dan krijg je weer een belangrijke keuze. Niet elke smart fietstrainer kan namelijk alle stijgingspercentages aan. Bij de verschillende fietstrainers staat vermeldt hoe hoog het stijgingspercentage is dat ze aan kunnen.

De hellingspercentages die smart trainers kunnen simuleren begint bij een procent of 7 en gaat tot ruim in de 20 procent.

Rustig fietsen of zo echt mogelijk?

Die 7 procent is genoeg voor wie af en toe een rustig ritje wilt rijden. Als het stijgingspercentage boven die 7 procent uitkomt, dan schroeft Zwift heel slim je snelheid terug. Uiteindelijk ben je net zoveel energie kwijt om de top te bereiken als bij een trainer die een hoger stijgingspercentage kan simuleren.

Maar wil je echt wat zwaardere trainingen afwerken? Houd je wel van een beetje afzien of wil je gewoon een hele realistische ervaring? Dan moet je net een wat duurdere categorie smart trainer kopen. Je krijgt dan een maximaal stijgingspercentage dat zo rond de 15 procent ligt.

Hier ligt het stijgingspercentage op 16%. Ik word hier niet voor niks ingehaald door de bolletjestruidrager.

Wil je echt alles eruit halen? Dan moet je voor de allerbeste fietstrainers gaan. De fietstrainers die een hoog stijgingspercentage kunnen simuleren zijn direct drive fietstrainers.

Hier vergrendel je niet je wiel in de trainer, maar hang je je achterbrug rechtstreeks op de trainer. Je hebt dus geen trainerwiel nodig, alleen een cassette die je op de fietstrainer monteert.

Het voordeel van een direct drive fietstrainer is dat deze een stuk preciezer zijn dan fietstrainers met een remrol. De afwijkingen zijn dus kleiner en je krijgt dus een beter beeld van hoe je presteert.

Bij Zwift geldt net als op de weg; gewoon blijven trappen…

Let bij het kopen van een fietstrainer dus op de eigenschappen. Een stand alone fietstrainer kan bijvoorbeeld ook een smart fietstrainer zijn. Wil je het maximale uit Zwift halen? Dan is een smart trainer echt een must.

Onze aanbevolen Direct Drive Smart fietstrainers voor Zwift

Onze aanbevolen Wheel-on fietstrainers voor Zwift

Zwift op je Iphone, Android smartphone, PC of Mac

Met een fietstrainer alleen ben je er nog niet. Je hebt namelijk ook nog een PC, Mac of smartphone nodig waarop je Zwift op kunt installeren. Kies je voor een pc of een Mac? Dan kun je de desktopversie van Zwift downloaden.

Op je iPad en iPhone draait Zwift al, maar voor Android moet je nog even geduld hebben.
Zwift kun je laten draaien op je Iphone, Ipad en Android toestel.

Wil je Zwift op je smartphone of tablet gebruiken? Dan kan dat op de nieuwere modellen iPhone en high-end Android-modellen.

De Zwift Companion App – waarmee Zwift met je smartphone kunt bedienen – werkt wel op alle smartphones. Meer over wat je met Zwift Companion kan doen lees je verderop.

Zwift op je Iphone, Ipad of Mac

Voor Apple-apparaten kun je Zwift dus gewoon downloaden en rechtstreeks op je iPad of Iphone spelen. Het koppelen van sensoren kan op alle Apple apparaten trouwens alleen via Bluetooth.

Heb je sensoren met ANT+? Dan zijn die niet rechtstreeks met jouw Apple-device te koppelen. Een manier om toch ANT+ apparaten te koppelen aan je Iphone of ander Apple apparaat lees je hieronder bij Apple TV.

Zwift Companion werkt wel op zowel Apple als Android apparaten.
Zwift Companion werkt wel op zowel Apple als Android apparaten.

Naast een goede fietstrainer en een computer of smartphone heb je ook een of meerdere sensoren nodig. Bij een gewone niet-smart fietstrainer kun je zelfs niets zonder die sensoren.

Heb je een smart trainer? Dan zitten daar vaak al een of meer van die sensoren in verwerkt. Belangrijk is vooral dat je jouw sensoren kunt koppelen aan je computer of smartphone.

Systeemeisen voor Zwift PC / Mac / iPhone / Android

Niet elke computer en smartphone kunnen gebruikt worden voor Zwift. De systeemeisen zijn niet dramatisch hoog, maar toch helpt een redelijk moderne computer wel om de beleving een stuk leuker te maken. De precieze systeemeisen en geschikte apparaten zetten we hieronder per apparaat voor je op een rijtje.

Systeemeisen Windows en iMac

 MinimaalAanbevolenOver de top
SoftwareWindows 7 64bit of hoger / MacOS 10.10 of hogerWindows 8 64bit of hoger / MacOS 10.11 of hogerWindows 10 64bit of hoger / MacOS 10.13 of hoger
ProcessorIntel Core 2 DuoDual Core Intel Core i5 of AMD AthlonQuad Core Intel Core i7 of AMD Ryzen
Geheugen (RAM)8GB8GB8GB
Videokaart / videogeheugen1GB geïntegreerd of onboard Intel HD 4000 of AMD R52GB Radeon R9 200 serie, or NVIDIA GeForce GTX 6502GB Radeon R9 290 serie, or NVIDIA GeForce GTX 970
Harde schijf4GB vrije ruimte4GB vrije ruimte4GB vrije ruimte

Systeemeisen Android toestellen, iPhones, iPads en TV´s

ToestelSysteemeisenToelichting
Android– Android 7.0 of hoger
– Arm64-v8a ABI
– Minstens 1 GB Ram geheugeh
– Open GL ES 3.0 of hoger
Als je de Zwift app niet kunt vinden in de Google Play Store op je telefoon, dan kun je Zwift niet installeren op je telefoon.
iPhone SE, iPhone 5S, of hoger iOS 9.0 of hoger Telefoons met Beta OS kunnen geen Zwift downloaden en draaien. 
iPad Air of hoger, iPad Pro of hoger, iPad mini 2 of hoger, iPod 6 of hoger iOS 9.0 of hoger iPads met Beta OS kunnen geen Zwift downloaden en draaien. 
Apple TV 4de generatie of hoger Mocht je niet weten welke generatie Apple TV je hebt, bekijk het op de Apple website.

Zwift op Apple TV

Heb jij een Apple TV van de 4e generatie? Dan kun je daar heel eenvoudig ook Zwift op draaien. Enige voorwaarde is dat je moet minstens een 4e generatie Apple TV moet hebben omdat je anders geen app kunt installeren.

Zwift werkt op Apple TV precies hetzelfde als op de andere apparaten. Verrassend genoeg is Apple TV het goedkoopste apparaat waarop je Zwift kunt draaien.
Zwift werkt op Apple TV precies hetzelfde als op de andere apparaten. Verrassend genoeg is Apple TV het goedkoopste apparaat waarop je Zwift kunt draaien.

Overigens raadt Zwift niet aan om te streamen van je mobiele apparaat via Airplay. Je hebt dan kans dat het beeld kan haperen. In alle gevallen wordt aangeraden een bedrade verbinding te leggen.

Je installeert Zwift net zoals alle andere apps. Je fietstrainer en je sensoren kun je snel koppelen. Maar, en dat is wel een echt aandachtspunt, je kunt maximaal 2 bluetooth-apparaten verbinden met de Apple TV zelf. En dan kun je ook nog eens geen gebruik maken van ANT+. Maar voor beide problemen is er gelukkig wel een workaround.

Bluetooth en ANT+ sensoren koppelen met Apple TV

Heb je meer dan twee sensoren met Bluetooth? Dan kun je die wel koppelen, maar dan moet je dat via je smartphone doen. Een gecombineerde sensor, zoals een snelheids- en cadanssensor, telt trouwens gewoon als 1 Bluetooth-verbinding.

Met een ANT-bridge kun je zelfs op een Apple TV ANT+ sensoren koppelen of meer dan 2 Bluetooth apparaten verbinden.

ANT+ wordt helemaal niet door Apple ondersteund. Je kunt dus geen sensoren koppelen die alleen met ANT+ werken. Maar… ook hier is dus een workaround voor. Je kunt met een ANT-bridge namelijk toch je ANT+ devices koppelen.

Een ANT-bridge is een apparaatje dat een ANT+ signaal omzet naar Bluetooth. Dat Bluetooth signaal wordt dan weer doorgestuurd. Een goed – en erg handig – voorbeeld daarvan is de 4iii hartslagmeter. Die functioneert niet alleen als hartslagmeter, maar ook als ANT-bridge.

Hiermee kun je dus al je ANT+sensoren koppelen aan de hartslagmeter. Die zet alle signalen om naar Bluetooth en verzendt alle gegevens, dus met je hartslag erbij, weer door met Bluetooth. Zo worden alle signalen gebundeld tot 1 Bluetooth signaal.

Zwift op Apple TV relatief goedkoop

Op dit moment is de nieuwste generatie Apple TV – verrassend genoeg – een van de goedkoopste manieren om Zwift op je tv te laten draaien als je niet al een geschikte computer of smartphone hebt. Ideaal dus als je oude computer of smartphone het niet meer goed aan kan.

Bij de Tacx met Zwift fietstrainers in onze superstores hebben we ook gekozen voor Apple TV 4k, kun je dus zelf ervaren hoe soepel dat werkt.
Bij de Tacx met Zwift fietstrainers in onze superstores hebben we ook gekozen voor Apple TV 4k, kun je dus zelf ervaren hoe soepel dat werkt.

Een laatste voordeel van Apple TV is dat je kunt kiezen voor een 4k variant. Daarmee krijg je haarscherp beeld. Ook draait Zwift net wat soepeler op een Apple TV 4k. Ga jij voor maximale prestaties en een beeld zonder enige hapering? Dan kun je het beste voor die paar tientjes meer een 4k-variant kopen.

Sensoren met ANT+ en Bluetooth

Om jouw sensoren te koppelen met je computer of smartphone moet je eerst goed kijken naar het signaal dat de sensoren versturen. Je moet ervoor zorgen dat jouw computer of smartphone die ANT+ of Bluetooth signalen ook kan ontvangen.

Rechtsonder op deze afbeelding zie je hoe dichtbij we de ANT+ dongle bij de fietstrainer hebben geplaatst.
Rechtsonder op deze afbeelding zie je hoe dichtbij we de ANT+ dongle bij de fietstrainer hebben geplaatst.

Bluetooth zit in de meeste telefoons en computers wel ingebakken. Maar om een ANT+ sensor te koppelen heb je vaak een ANT+ ontvanger nodig. Dat is een heel klein USB-stickje dat je in je telefoon of computer kunt steken.

Let vooral op bij de sensoren van Garmin, deze zijn hier een beetje apart vergeleken met de rest. Die kunnen namelijk vaak alleen via ANT+ verbinding maken. Dus heb je Garmin sensoren? Dan heb je zeker een ANT+ ontvanger nodig!

Ook een vermogensmeter zoals die van Stages kun je met Zwift verbinden.

Een ANT+ dongle of ontvanger kost vaak een paar tientjes en werkt meestal Plug & Play, je hoeft dus niets te installeren. Werk je met Bluetooth? Vergeet die dan niet aan te zetten op je computer of smartphone voordat je verbinding probeert te maken.

Onze ANT+ Dongles voor je fietstrainer

Koppelen van sensoren

Na het installeren van Zwift moet je de sensoren aan je computer of smartphone koppelen. Zet indien nodig Bluetooth aan en/of plug je Bluetooth of ANT+ ontvanger in de computer.

Neo 2T Smart
Onder je bottom bracket is altijd nog plek voor een ANT+ ontvanger als je die nodig hebt.

Let bij het gebruik van een ANT+ ontvanger op dat de ontvanger zelf niet te ver van je fietstrainer en sensoren af staat. Gebruik bij voorkeur zelfs een USB-verlengkabel waarmee je de sensor zo ongeveer onder je bottom bracket of onder de fietstrainer zelf kunt leggen.

Als de verbinding namelijk niet goed is zullen jouw waardes op Zwift sterk kunnen fluctueren. En dat komt jouw resultaten – en het plezier – niet ten goede. USB-verlengkabels zijn niet duur en maken het een stuk makkelijker het signaal stabiel te houden.

Verkoeling is handig

Als het de eerste keer is dat je gaat fietsen op een fietstrainer zul je verbaasd zijn op hoe snel en hoeveel je zweet. Omdat er geen rijwind is blijft al jouw zweet op je lichaam staan. Voor je het weet druipt het er letterlijk van af.

Aan de ene kant kan dat natuurlijk wel lekker zijn, maar veel mensen hebben een ventilator staan naast hun Zwift-opstelling. Als je die schuin van voren langs je laat blazen zul je minder last hebben van druipend zweet. 

Met de Wahoo Kickr Headwind maak je jouw Zwift fietservaring helemaal compleet.

Schuin van voren heeft trouwens een beter koelend effect dan recht van voren omdat een groter deel van je lichaam dan door de ventilatorwind geraakt wordt. Ook blijft je lichaamstemperatuur wat constanter en krijg je het niet snel koud als je even je benen stilhoudt.

Zet ook even een raampje open en leg een handdoek over je stuur om het zweet op te vangen. Je kunt ook speciale doeken kopen die je van je stuur naar je zadelbuis spant om te voorkomen dat je racefiets onder je zweet bedolven wordt. Maar een handdoek doet eigenlijk hetzelfde werk.

Een trainermat tegen geluidsoverlast

Een fietstrainer kan behoorlijk wat trillingsgeluid veroorzaken. Als je in een flat woont of op een bovenverdieping traint kan een trainermat een hoop geluid voorkomen. Door de trillingen van de fietstrainer kan het geluid behoorlijk doordreunen.

 

Een trainermat is niet alleen handig tegen geluidsoverlast, het houdt ook het zweet van je vloer.
Een trainermat is niet alleen handig tegen geluidsoverlast, het houdt ook het zweet van je vloer.

Het kan zijn dat het bij jou in de ruimte reuze meevalt met het geluid, maar dat je buren gek worden van het gezoem. Vraag het ze dus na je eerste rit, dan kun je er iets aan doen voordat de buren genoeg hebben van jouw Zwift-avonturen.

Een speciale trainermat voor fietstrainers is een van de oplossing tegen geluidsproblemen. Maar je kunt ook een oude yogamat of een paar rubber deurmatten van de bouwmarkt gebruiken. Alles wat maar een beetje dempt.

Fietstrainer matten

Maak een Zwift-account

Om überhaupt van Zwift gebruik te kunnen maken heb je allereerst een Zwift-account nodig. Dat kan heel eenvoudig via de website.

Het lijkt misschien niet heel relevant, maar wees tijdens het maken van je profiel wel eerlijk over je leeftijd, gewicht, geslacht en andere data die je in kan voeren. Zwift gebruikt die gegevens namelijk om jouw snelheid in het spel te berekenen. Hoe eerlijker je bent, hoe realistischer het resultaat.

Als je eerlijk bent over jouw lichaam zijn je resultaten in Zwift ook veel realistischer.
Als je eerlijk bent over jouw lichaam zijn je resultaten in Zwift ook veel realistischer.

Na het invullen van je e-mailadres kun je kiezen welke vlag er naast jouw naam moet verschijnen. Kies bij Display Units voor Metric, daarmee stel je in dat alles in kilometers, kilo’s en centimeters ingevuld kan worden. Wel zo handig. Je basis-profiel is nu af en je komt op jouw eigen profielpagina uit.

Je Zwift-avatar aanpassen

Zoals met veel spelletjes kun je ook bij Zwift je uiterlijk aanpassen. Allereerst kun je het algemene uiterlijk aanpassen. Een snor, een baard, een lange vlecht of wapperende manen, alles kan. Zelfs een fietshelm en fietsbril kun je naar behoefte aanpassen.

Fietsbril, fietshelm, fietskleding, allemaal aan te passen voor als je ook virtueel gesoigneerd door het leven wilt gaan.

Maar misschien wel een van de leukste dingen om te personaliseren zijn de fietsshirts, je fiets zelf en de wielen. Je begint altijd met dezelfde fietskleding, maar hoe meer kilometers je maakt, hoe meer verschillende gear je kunt ontgrendelen.

Sommige fietsshirts zijn niet voor iedereen beschikbaar. Hier draag ik bijvoorbeeld het Garmin fietsshirtje omdat mijn Garmin sporthorloge is gekoppeld aan Zwift.

Ook door mee te doen aan challenges of speciale acties kun je bepaalde fietsshirts ontgrendelen. Om het nog exclusiever te maken zijn sommige fietsshirts alleen tijdelijk te unlocken.

Sommige shirts zijn altijd verkrijgbaar, mits je de goed unlockcode hebt. Gelukkig kun je de verschillende unlock-codes terugvinden op handige Zwiftsites zoals Zwift Insider. Geen officiele blog van de makers van Zwift, maar wel een van de sites die je bij je bookmarks moet zetten als je serieus wilt gaan en blijven Zwiften.

Hoe koppel ik mijn fietstrainer en sensoren met Zwift?

Voordat je je eerste rit gaat maken op Zwift moet je eerst je fietstrainer en sensoren koppelen. Nadat je op start een nieuwe rit hebt geklikt krijg je een menu te zien waarin je kunt kiezen welke apparaten en sensoren je allemaal wilt verbinden.

Zodra al je apparaten gekoppeld zijn, dan kun je aan de slag!

Wil je je fietstrainer koppelen? Klik dan op het logo van de fietstrainer. Zorg wel dat deze geactiveerd is. Vaak moet je dan even trappen om de fietstrainer te activeren.

Zodra de koppeling compleet is krijg je dat met een duidelijk ‘OK’ in beeld te zien. Wil je ook nog sensoren koppelen? Dat kan door elke individuele sensor aan te klikken. Bij het koppelen van je cadans- en snelheidssensor en je vermogensmeter moet je wel trappen om de verbinding tot stand te brengen.

Zodra je alles wat jij wilde koppelen gekoppeld hebt, kun je starten met je eerste rit. Wil je jouw ritten ook op Strava terugzien? Dan kun je die ook koppelen.

Zwift koppelen met Strava en andere apps

Het unieke van Zwift is dat je een koppeling kunt maken met Strava en andere apps. De virtuele plek waar je in Zwift rijdt heeft namelijk bestaande GPS-coördinaten. Daarmee wordt jouw rit op Strava zelfs weergegeven alsof je daar echt gereden hebt.

Je Strava fietsvrienden zullen denken dat je elke week op vakantie bent, jij weet wel beter!

Er zijn dus ook Strava-segmenten en je kunt jouw resultaten met de rest van de Strava-gemeenschap vergelijken. Koppelen met Strava is erg eenvoudig en kan door via de website van Zwift in te loggen op je account. Ga naar Settings en klik daar op Connections.

Selecteer daar Strava of jouw favoriete trainingstool en je hoeft alleen maar even in te loggen bij die app of tool om de verbinding tot stand te brengen. Jouw ritten op Zwift worden dan automatisch gedeeld en verwerkt zodat je al je fietskilometers goed bij kunt houden.

Je eerste fietsrit op Zwift

Als het goed is heb je nu een geschikte fietstrainer, eventueel met sensoren, gekoppeld met Zwift. Het starten van een rit is erg eenvoudig, gewoon op start klikken en je krijgt een keuzemenu.

In dit menu maak je de keuze voor een training of een route in Watopia, New York of Richmond.

Daar kun je kiezen of je een training wilt gaan doen, een vooraf bepaalde route wilt fietsen of gewoon wilt starten en dan zelf je route bepalen. Zodra de kaart geladen is kun je meteen beginnen met trappen.

Wat zie je op je scherm bij Zwift?

Het scherm laat je een aantal zaken zien. Allereerst zie je linksboven het wattage dat je trapt, je trapfrequentie en hartslag. Als je daarvoor wel de sensoren hebt aangesloten.

In het midden bovenaan zie je in een witte balk je snelheid, de totaal afgelegde afstand, het totaal aantal hoogtemeters die je hebt gemaakt en de tijd dat je al aan het fietsen bent. Ook het aantal drops (waarover zo meer) zie je hier staan.

Het scherm van Zwift tijdens een rit. Veel informatie waar je van alles mee kunt.

De brede streep laat zien hoe lang het nog duurt voor je bij je volgende level bent. Elke kilometer krijg je punten waarmee de balk langzaam volloopt. Het getal onder de grijze balk staat voor je huidige level. 

Rechtsboven zie je de Minimap. Alle markeringen daarop zijn andere fietsers. Zelf ben je de grootste marker. Het pijltje wijst naar de richting waarin je fietst. Rechtsboven in het hoogtekaartje staat het stijgingspercentage. Hoe steiler de helling, hoe roder dat plaatje wordt en hoe groter het getal wordt weergegeven.

De verschillende kleurtjes van alle markers staan voor de verschillende rollen die iemand kan hebben. Een gele marker is voor de leider van de groepsrit. Een rode voor de rijders die de achterblijvers op sleeptouw nemen. En je vrienden? Die krijgen een oranje bolletje met een ster in het midden. Kun je ze makkelijk en snel opzoeken.

Hoe goed zijn de andere fietsers?

Onder de hoogtekaartjes zie je een lijst met fietsers die in de buurt zijn. Daar staat naast de naam en hun land van herkomst ook de tijd dat je van ze verwijderd bent. Die met een minteken ervoor liggen op je voor, de anderen zijn de achterliggers.

Daarnaast staat ook het wattage per kilo dat ze trappen en de totaal afgelegde afstand. Het telefoontje dat bij sommige mensen links staat betekent dat ze gebruik maken van Zwift Companion.

De uitslag van een virtuele wedstrijd op Zwift.
De uitslag van een virtuele wedstrijd op Zwift.

Staat er bij het wattage een klein symbool van een bliksemschicht? Dan betekent dat diegene gebruik maakt van een smart trainer. Diegene heeft dus een fietstrainer die door Zwift automatisch wordt aangepast aan het stijgingspercentage.

Maar Zwift is veel meer dan alleen maar een beetje fietsen in een mooie virtuele wereld. Bijna alles aan jezelf en je fiets is aan te passen. En wie vaker fietst kan zelfs, als je maar voldoende kilometers hebt gemaakt, speciale items unlocken.

De Dropshop – Koop upgrades met je virtuele zweet

Net als bij het fietsen in de echte wereld kan het materiaal waarmee je fietst flink verschil maken. Een setje Aerodynamische DT Swiss-wielen in een aerodynamisch racefiets? Scheelt zo weer een minuut op de Champs-Élysées in de kaart van Parijs.

Een paar hoge DT Swiss wielen? Die moet je in Zwift wel verdienen!

Om al die leuke gear te kunnen ontgrendelen moet je wel echt fietsen. Sterker nog, voor sommige gear moet je echt flinke afstanden of hoogtemeters afleggen. Elke gereden meter levert je punten voor de dropshop, de virtuele winkel in Zwift. Je kunt daar alleen met drops betalen. En die drops kun je niet kopen maar alleen bij elkaar fietsen.

Het verzamelen van drops gaat redelijk snel. Als je een kudo hebt gekregen gaan je drops gedurende 10 seconden extra snel. En ook bergop met een stijgingspercentage van 3 procent of meer verzamel je extra snel drops. En ja, bergop, met een kudo gaat het dus nog harder! Tijd om kudos uit te delen en te ontvangen dus!

Hoe snel kun je dan drops verdienen voor de Dropshop? Ter vergelijking; op het WK-rondje van Innsbruck, met ongeveer 500 hoogtemeters en een afstand van 25 kilometer, haal je er ongeveer 20k tot 30k.

Fietsen en fietswielen unlocken door je level

Maar met alleen drops ben je er nog niet. Om bepaalde gear te mogen kopen met je drops moet je die eerst unlocken. En daar telt jouw level in Zwift weer mee. Elk level geeft je weer toegang tot andere nieuwe fietsen, fietswielen, fietsbrillen, petjes, schoenen en nog veel meer.

Altijd al de virtuele versie van de Trek Madone willen hebben? Dat kan voor slechts 887.5 duizend drops…

In je Garage op de startpagina van Zwift kun je zien welke gear je al hebt en wat je kunt unlocken met jouw huidige level. De cadeautjes die je bij elk level krijgt zijn vaak kleinere items als handschoenen, fietsbrillen of een nieuw wielershirt. Die hoef je niet te unlocken, maar verschijnen wel in jouw garage.

Fietsen en wielen zijn bijna altijd items die je met je drops moet kopen en waarvoor je dus wel het juiste level moet hebben.

Alle unlockbare items in Zwift op een rijtje? Dat kan. Hieronder zie je per level welke gear je krijgt of kunt kopen met drops zodra je dat level gehaald hebt.

Unlockable gear in Zwift per level

 1. Zwift wielerkleding
 2. 1e set Zwift wielerkleding
 3. Zwarte fietshelm
 4. Zwift fietsbril
 5. Zwarte fietsschoenen
 6. Fietshandschoenen
 7. Fietssokken
 8. Collectie met vintage wielerkleding
 9. Camouflage wielerkleding
 10. Oakley fietsbril
 11. 2e set Camouflage wielerkleding
 12. 2e set Zwift wielerkleding
 13. Dotted fietssokken
 14. Fietshandschoenen
 15. Level 15 wielershirt
 16. Zwift fietsbril 1
 17. Gestreepte fietssokken
 18. Set klassieker wielershirts
 19. Zwift fietsbril 2
 20. Level 20 wielershirt
 21. Neon fietskleding
 22. Fietssokken met patroon
 23. Fietshandschoenen
 24. Skaterhelm
 25. Level 25 wielerkleding
 26. Zwift fietsbril
 27. S-Works fietsschoenen
 28. Dots fietssokken
 29. S-Works fietshelm
 30. Level 30 fietskleding
 31. Retro Oakley fietsbril (’80’s)
 32. Retro petje
 33. Fluoro fietsschoenen
 34. Monochrome fietskleding
 35. Mavic fietsschoenen
 36. Fietssokken met eten…
 37. Bell Javelin fietshelm
 38. Vintage fietshandschoenen
 39. Vintage fietsschoenen
 40. Level 40 fietskleding
 41. Zwift rock-ster fietsbril
 42. La Z Claire fietskleding
 43. Retro jaren ’80 fietshelm
 44. Alpine Slopes fietskleding
 45. Giro Synthe fietshelm
 46. Prismatische fietskleding
 47. Zwift vintage fietsbril
 48. Bont fietsschoenen
 49. Giro Vanquish fietshelm
 50. Level 50 fietskleding

Naast alle unlockbare shirts, racefietswielen en racefietsen zijn er ook een aantal die je niet meer kunt krijgen. Die worden uitgedeeld bij bijvoorbeeld bijzondere acties of challenges. Je moet dan bijvoorbeeld meer dan 1000 meter klimmen in een rit om een speciaal sponsorshirt te krijgen.

Hoe krijg ik een ander wielershirt in Zwift?

Iedereen begint met hetzelfde wielershirt in Zwift. Maar er zijn heel veel verschillende wielershirts die je kunt verdienen of unlocken met een speciale code.

Sommige fietsgerelateerde bedrijven en websites hebben zelfs hun eigen shirt die je kunt krijgen als je de juiste code weet. Je kunt de codes invoeren als je al een rit gestart bent door op ‘p’ te klikken. Om bijvoorbeeld het shirt van onze vrienden van Tacx te unlocken kun je de code GOTACX invoeren. Je krijgt dan een shirt en bib van Tacx.

Tijdens sommige events kun je ook exclusieve wielershirts verdienen, zoals de trainingsoutfit van 2017 van Trek.
Tijdens sommige events kun je ook exclusieve wielershirts verdienen, zoals de trainingsoutfit van Trek.

Er zijn momenteel veel verschillende wielershirts te krijgen. Een mooie complete lijst van alle nu te unlocken shirts vind je op Zwift Insider.

We hadden je graag een code gegeven voor een Zwift-Mantel wielershirt, maar helaas is het momenteel niet mogelijk om wielershirts toe te voegen. Zodra ze die mogelijkheid weer toevoegen laten we het je weten via onze Facebook, Twitter en nieuwsbrieven.

Wielershirts voor KOM’s

Binnen Zwift zijn er ook een aantal fietsshirts die je alleen (tijdelijk) kunt verdienen. Dat zijn de KOM-shirts. (KOM = King of the Mountain, maar dat wist je natuurlijk al). Deze shirts krijg je automatisch om je schouders als jij op dat moment de snelste bent op een geselecteerd segment op de kaart die je op dat moment speelt.

In de vulkaan, met het KOM-shirt voor de vulkaan-route.
In de vulkaan, met het KOM-shirt voor de vulkaan-route.

Heb jij meerdere KOM’s tegelijk? Dan krijg je een gecombineerd shirt. Je verliest je shirt automatisch als iemand sneller is dan jij en als je van richting verandert. Je kunt dus alleen een KOM-shirt dragen van de richting waarin je fietst.

De bolletjes trui staat uiteraard voor de KOM voor de echte heuvels.
De bolletjestrui staat uiteraard voor de KOM voor de echte heuvels.

Als je een KOM in een bepaalde richting hebt komt dat ook met een mini-versie van het wielershirt bij het overzicht van fietsers aan de rechterkant te staan.

Wielershirt voor tussensprints

In de Tour de France kun je de groene trui winnen door zoveel mogelijk sprint etappes en tussensprints te winnen. De groene trui kun je ook verdienen in Zwift. Zo kun je jezelf voor een korte periode voelen als Peter Sagan in zijn geliefde groene trui. 

De groene trui verdien je in Zwift door simpelweg de snelste te zijn van iedereen!

Je kunt de groene trui tijdelijk om de schouders dragen wanneer je de snelste bent van alle Zwifters op een bepaald segment in de route waar je fietst. Zodra er een andere fietser is die net een paar seconden sneller is, dan ben je je groene trui weer kwijt. Maar hoe tof is het om voor héél even de snelste van iedereen te zijn?!

De Zwift maps; Watopia, Makuri Islands, Londen, Future New York, Richmond en Innsbruck

Op dit moment kun je op 9 verschillende kaarten trainen met Zwift. Je kunt kiezen voor het olympisch parcours van 2012 in Londen. In Richmond kun je op de virtuele versie van het WK 2015 rijden. In Innsbruck mag je zelf het WK van 2018 fietsen. Ten slotte is er in het thema WK maps ook nog de Yorkshire map. Hierin kun je het parcour van het WK wegwielrennen van 2019 fietsen! 

In het toekomstige New York fiets je in het New York zoals dat volgens de makers van Zwift er over een jaar of 200 uit zal zien voor fietsers. Daarnaast heb je een map die ter ere van de Tour de France in toegevoegd. Hier fiets je in virtueel Frankrijk (inclusief de Mont Ventoux). Er is ook een aparte map ontwikkeld met Parijs. Hier waan je je in de traditionele laatste etappe van de Tour de France. 

Naast al deze real-life maps zijn er ook nog een Watopia en de Makuri Islands. Watopia is momenteel met afstand de populairste kaart op Zwift. Dit is een zelf ontworpen wereld met veel klimwerk. Er is zelfs een exacte kopie van Alpe d’Huez in opgenomen!

De Makuri Islands is ook een door Zwift ontworpen wereld waarin je jezelf helemaal in Oosterse sferen waant. Deze map is relatief nieuw en zal nog flink uitgebreid gaan worden. Hou het dus in de gaten!  

Wachten voor een groepsrit op de pier in Watopia.
Wachten voor een groepsrit op de pier in Watopia.

Je kunt elke dag fietsen in Watopia. De andere werelden rouleren volgens een kalender die elke maand net wat anders is. Je bent dus gedeeltelijk afhankelijk van de planning van Zwift zelf. Gelukkig publiceren ze iedere maand tijdig wanneer welke route gereden kan worden. Je ziet de kalender ook als je bent ingelogd, dan kun je jouw volgende rit misschien wel inplannen op je favoriete kaart.

Londen

In Londen kun je op een gedeelte van het olympische parcours rijden. Daarnaast kun je ook eens stuk van de jaarlijkse Prudential Ride Londen fietsen. Dit is een van de grootste toertochten in Engeland. Je krijgt een stuk van de binnenstad te zien en rijdt dan via de metro naar de kleine maar pittige klim van Box Hill. In totaal krijg je in Londen ongeveer 40 kilometer aan asfalt met een maximale stijging van 228 meter op Keith Hill.

Ook de typische Britse trolleybussen vind je in deze map!

Begin 2018 is de route in Londen van een flinke extra lus voorzien. Met veel klimwerk op Keith Hill en Leith Hill. Een fijne plek om de kilometers aan elkaar te rijgen. In totaal kun je in Londen nu 11 voorgebakken routes fietsen.

Het WK in Richmond

Het parcours van Richmond is vrij plat op een paar klimmetjes na. Maar op die klimmetjes kun je wel heel flink afzien. Het was niet voor niets het parcours van het WK wielrennen een paar jaar geleden.

Het WK wielrennen naspelen? Dat kan met de route van Richmond.

De route is 18,9 kilometer en kan – als je een lange training afwerkt – gaan vervelen. Helemaal omdat je Richmond maar in een enkele richting kunt rijden.

Het WK in Innsbruck

In de zomer van 2018, nog voor het WK wielrennen, heeft Zwift een de kaart geïntroduceerd met het parcours van het WK in Innsbruck.

De route bestaat vooralsnog uit de lokale omloop van het WK in en rond Innsbruck. Maar denk niet dat het een saai parcours is. In die 24 kilometer zitten wel aardig wat hoogtemeters. De steile kant van de klim tikt regelmatig stijgingspercentages aan van rond de 15 procent met een piek van 17 procent.

Wie de klim van beide kanten pakt zit zo tegen de 1000 hoogtemeters aan. Daar is menig wielrenner toch wel even zoet mee.

Zwift besteedt steeds meer aandacht aan de omgeving waar je doorheen fietst. Dat is vooral in het centrum van Innsbruck goed te zien.
Zwift besteedt steeds meer aandacht aan de omgeving waar je doorheen fietst. Dat is vooral in het centrum van Innsbruck goed te zien.

Dikke kans dat de kaart van Innsbruck nog wel een paar uitbreiding krijgt. Er zijn diverse afslagen te zien die nu nog afgezet zijn. En je ziet vanaf sommige plekken, erg verleidelijk, de Alpen liggen. Veel Zwifters met klimmersbenen zullen de vingers gekruist hebben voor een leuke extra klim bij een eventuele update van de kaart.

Met stijgingspercentages van 15 procent en meer is Innsbruck voor zelfs de meest geoefende wielrenners een flinke uitdaging.
Met stijgingspercentages van 15 procent en meer is Innsbruck voor zelfs de meest geoefende wielrenners een flinke uitdaging.

Dat ze bij Zwift steeds meer aandacht besteden aan de omgeving waar je doorheen fietst valt ook goed op. Allereerst is het centrum van Innsbruck erg mooi vormgegeven. Wie de stad in het echt kent zal ongetwijfeld een aha-erlebnis krijgen.

De mogelijkheden in Innsbruck zijn een stuk groter en gevarieerder vergeleken met de kaart van Richmond. Omdat de route ook een stuk langer is zal die waarschijnlijk een stuk populairder zijn en dus ook vaker terugkomen in de maandelijkse planning van Zwift.

Het WK in Yorkshire

De Yorkshire map is gebaseerd op het WK dat is 2019 werd gehouden in Harrogate, Yorkshire. Zoals wel vaker tijdens WK´s voorkomt, eindigde de het WK 2019 met een aantal lussen in Yorkshire. Deze lussen kun je dus in Zwift ook fietsen. Het complete rondje in Yorkshire is 13.8 kilometer lang. Dit is wat aan de korte kant, maar het parcours kan venijnig uit de hoek komen! 

De Yorkshire map voert je door typische Engelse dorpjes en platteland stukken.

Ondanks dat de map wat klein is, is het wel heel veelzijdig. Zo heb je grote stukken die vals plat zijn, vlakke stukken en klimmetjes die wel kunnen oplopen tot tussen de 14 en 20 procent. Zo kun je lekkere stukken afdalen, knallen op het vals plat en flink afzien op de korte maar wel steile klimmetjes. Als de map wat te kort voor je is, kun je de lus ook altijd meerdere keren doen. Na 3 rondjes zit je al op 720 hoogtemeters! 

Op het platteland in Yorkshire staan zeer bijzondere “toeschouwers” langs de kant!

Future New York

Voor de kaart van New York hebben de makers van Zwift gekozen voor een mix tussen de echte wereld en hun fantasie. Je fietst daar in – en boven(!) – Central Park in toekomstig New York.

Het uitzicht is dankzij de hoge glazen banen erg mooi.

Bepaalde bekende punten, zoals iconische gebouwen, zijn herkenbaar. Als je wel in eens in NY bent geweest zul je dus zeker dingen zien die je herkent. Maar boven het Central Park zijn er ook mooi vormgegeven glazen routes die je de hoogte in stuwen.

Gelukkig is er ook nog genoeg ‘ouderwets’ New York te zien in de vorm van Central Park.

Op die manier hebben ze bij Zwift dus toch aardig wat hoogtemeters in het relatief platte New York weten te proppen. Het is voor de liefhebbers van een wat realistischere omgeving misschien even wennen, maar het is in ieder geval een hele andere wereld dan de andere kaarten waar je kunt fietsen.

Frankrijk

Frankrijk staat bekend als een van de grootste fietslanden ter wereld. Dit komt natuurlijk mede doordat hier elk jaar de wereldberoemde Tour de France wordt georganiseerd. Hierdoor kon Frankrijk als map natuurlijk niet meer ontbreken in de wereld van Zwift. Daarom hebben de makers van Zwift in juli 2020 Frankrijk als map toegevoegd. Dit hebben zij op deze datum gedaan omdat de Tour de France toen eigenlijk zou zijn begonnen in 2020. 

Fietsen over het platteland met in de verte Le Mont-Saint-Michel, Franser dan dit wordt het niet meer!

Het mooie aan de routes in de Frank map is dat het voor ieder wat wils biedt. Je kunt rustige voornamelijk vlakke rondjes rijden, maar je kunt er ook voor kiezen om flink af te zien op de Mont Ventoux. Ja, je hebt het goed gelezen. Zwift heeft een virtuele versie van een van de meest gevreesde bergen in Frankrijk gemaakt, de Mont Ventoux!

De Mont Ventoux doemt in de Frankrijk map op uit het Franse landschap. Een prachtig uitzicht, als zeg ik het zelf!

In totaal biedt de Franse map ruim 50 kilometer aan asfalt om op los te gaan. Dit maakt deze map, na Watopia, de grootste map die Zwift te bieden heeft. De map is echt een absolute aanrader. Van lavendelvelden, de Mont-Saint-Michel, slaperige dorpjes tot de machtige Mont Ventoux. Als je een fan bent van de Tour de France dan mag je deze map echt niet overslaan. Fietsschoenen aan, Zwift aan, en touren maar. Allez Allez! 

Parijs

Als je denkt aan de Tour de France, dan mag er één ding niet ontbreken. Parijs. Iedere Tour de France eindigt in Parijs tijdens een iconische etappe die eindigt in de hoofdstad van de liefde. Daarom hebben de makers van Zwift, naast de Frankrijk map, een aparte map gecreëerd waarin je door de straten van Parijs raast.

Deze map voert je door de prachtige straten van Parijs. Met de Eiffeltoren als een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt!

De route in de Parijs map bestrijkt een kleine zeven kilometer en heeft een klein aantal hoogtemeters. Het is hetzelfde rondje wat de renners in de Tour de France meerdere malen fietsen voordat ze richting de eindsprint gaan. Parijs is de kleinste map die Zwift te bieden heeft, maar het is zeker geen map om over te slaan. Zwift heeft er alles aan gedaan om jou als normale sterveling zo realistisch mogelijk door Parijs te laten fietsen. De Champs-Élysées, de Eiffeltoren en de authentieke France straten (inclusief Franse vlaggetjes natuurlijk) maken dit een echte unieke map!

Uiteraard mag de Champs-Élysées niet ontbreken. Vive la France!

Watopia – het fietswalhalla

Watopia is verreweg de populairste kaart. Dat komt niet alleen omdat dit de meest uitgebreide kaart is, maar vooral omdat hij ook erg divers is. Je kunt kiezen voor een relatief vlak parcours. Maar als je van klimmen houdt kun je ook een exacte kopie van Alpe d’Huez omhoog fietsen; Alpe du Zwift. Over die epische klim verderop meer.

Vanaf de Vulkaan in Watopia zie je echte bergen liggen!

Naast de paar echte klimmen kun je ook een heuvelachtige route kiezen of een route die vrijwel plat is. De kaart van Watopia is de afgelopen paar jaar flink gegroeid met onder andere een vulkaan waar je op kunt rijden en een jungle waar je door de Maya-ruïnes heen rijdt.

Watopia heeft veel mooie uitzichten!

Is het klimmen aan jou niet besteed? Maar wil je wel van een ander uitzicht genieten? Dan is de jungle-route een mooie route voor je. Je moet wel level 10 zijn om de jungle in te kunnen.

De jungle is niet alleen een leuk uitdagend nieuw parcours, het ziet er ook nog eens erg mooi uit. Je moet wel level 10 zijn om hier te kunnen fietsen.
De jungle is niet alleen een leuk uitdagend nieuw parcours, het ziet er ook nog eens erg mooi uit. Je moet wel level 10 zijn om hier te kunnen fietsen.

De jungle was de eerste uitbreiding waar je minimaal level 10 moet hebben om erin te mogen. Met de toevoeging van Alpe d’Huez is dat afgesloten gebied zelfs iets groter geworden. En voor Alpe du Zwift is zelfs minimaal level 12 nodig. Maar level 12 is goed te halen als je af en toe een rit fietst. En dan mag je dus Alpe d’Huez omhoog!

Makuri Islands

De Makuri Islands map is de nieuwste toevoeging in Zwift. Deze wereld is ontwikkeld door de makers van Zwift en is toegevoegd vlak voor de zomer van 2021. Momenteel is deze map nog redelijk klein, maar Zwift heeft aangegeven deze wereld groter te willen maken dan Watopia. Dan heb je als zwifter zodadelijk een fietswalhalla als Watopia en een fietshemel als de Makuri Islands.

De Makuri Islands zitten boordevol met prachtige natuur en vergezichten. Een echte fietshemel!

Het eerste deel van de Makuri Islands map heet Yumezi en bestrijkt een afstand van maar 27 kilometer. Dit is natuurlijk een beetje karig, maar Zwift heeft plannen om de Makuri Islands flink uit te breiden. Yumezi is geheeld vormgegeven in de Japanse stijl, gebaseerd op de Olympische Spelen in Tokio in 2021. De route voert je dan ook door meerdere mooie authentieke Japanse vissersdorpjes en tempels.

De lampionnen en de tempels verraden het al: je waant je hier in Japanse sferen!

De Makuri Islands map is ook al voorzien van een aardige klim met 185 hoogtemeters. Het bijzondere is dat deze klim voornamelijk bestaat uit een onverharde weg. Dit maakt de Makuri Islands dus ook zeer geschikt voor wanneer je lekker wilt zwiften met je mountainbike of gravel bike. 

Offroad zwiften voor MTB en gravel

Kun je alleen Zwiften als je in het bezit bent van een racefiets? Zeker niet. Tegenwoordig kun je met je mountainbike of gravel bike ook helemaal los gaan op Zwift. Je kunt hierbij kiezen voor off-road training plans, waardoor je helemaal klaargestoomd wordt voor het racen in de modder en gravel.

Er zijn verschillende training schema’s waarmee mountainbikers en gravel bikers ook helemaal los kunnen op Zwift.

In de dirt destroyer training wordt je fietstrainer dusdanig zwaar ingesteld dat je precies genoeg wattage fietst om jezelf klaar te stomen voor het mountainbike of gravel seizoen. Je fietst namelijk onder veel weerstand, waardoor je met een lage cadans dus veel kracht moet leveren. Dit komt ook veel voor wanneer je off road gaat fietsen. 

Naast wielrenfietsen, kun je in de drop shop van Zwift ook mountainbikes en gravel bikes kopen met je zuurverdiende drops. Of je nou een Canyon Inflite, een Canyon Lux of een Specialized Epic wilt, in Zwift kan het “werkelijkheid” worden! 

Je krijgt van Zwift zelfs al een Zwift mountainbike, dit kost je dus geen enkele drop!

De wat duurdere fietstrainers, zoals de Tacx Neo 2T smart, bieden ook een geheel nieuwe dimensie aan Zwifters die graag off road fietsen. Deze fietstrainers kunnen de ondergrond waarop je fiets simuleren door te trillen. Hierdoor heb je als je een stukje off road meepakt echt het gevoel dat je op een gravel pad fietst of over een trail raast!

Zwift Calendar

Het enige nadeel van alle maps in Zwift is dat je ze niet op elk tijdstip kunt gebruiken. Om de zoveel dagen zijn er verschillende maps beschikbaar. Watopia is altijd beschikbaar in combinatie met twee van de bovengenoemde maps. Om de twee of drie dagen komen er andere maps beschikbaar.

In het Zwift menu kun je gemakkelijk zelf zien waar je wanneer in januari kunt fietsen!

Zo kun je bijvoorbeeld op maandag en dinsdag in Watopia, Londen en Yorkshire fietsen en woensdag en donderdag in Watopia, Frankrijk en Parijs. Wil je nou van tevoren weten wanneer je in Innsbruck of New York kunt fietsen? Bekijk dit dan in je Zwift menu of neem dan een kijkje op de Zwift Calendar

Alpe d’Huez in Zwift: Alpe du Zwift

Een uitbreiding waar veel fanatieke Zwifters al tijden op wachtten was een echte grote en lange klim. Die is er gekomen met Alpe du Zwift. Dit is een zo goed als exacte kopie van Alpe d’Huez. Je kunt de 21 iconische bochten dus ook in een virtueel landschap trotseren. En van veraf is Alpe du Zwift al imposant te noemen.

Alpe du Zwift is van veraf al behoorlijk indrukwekkend.
Alpe du Zwift is van veraf al behoorlijk indrukwekkend.

De kaart van Alpe du Zwift komt precies overeen met de echte Alpe d’Huez. De lengte is gelijk en de stijgingspercentages komen ook heel goed overeen. Renners die ook de echte berg hebben beklommen vinden over het algemeen dat de virtuele versie zelfs net iets zwaarder lijkt en iets onregelmatiger qua stijgingspercentage.

De iconische bochten hebben gelukkig ook een paar motiverende kreten. Die heb je vlak voor de top wel nodig.
De iconische bochten hebben gelukkig ook een paar motiverende kreten. Die heb je vlak voor de top wel nodig.

De klim zelf is natuurlijk leuk, maar het oog wil ook wat. Het begint al met een aangepaste minikaart rechts bovenin je scherm. Daar vind je nu een kleine kaart van alleen je beklimming. De 21 bochten zijn genummerd en je krijgt na elke afgeronde bocht een sterretje erbij. En aftellen, dat werkt altijd motiverend.

Bocht 7? Jawel, oranje tenten! Zelfs in een virtuele wereld hebben de Nederlanders bocht 7 weten te claimen...
Bocht 7? Jawel, oranje tenten! Zelfs in een virtuele wereld hebben de Nederlanders bocht 7 weten te claimen…

En gelukkig is er tijdens het bergop zwoegen genoeg te zien. Kastelen, boswerkzaamheden en af en toe een prachtig ver uitzicht. En afhankelijk van de tijd kun je ook nog eens een zonsondergang of zonsopkomst meepakken.

Dit prachtige beeld vind je op de top van de Alpe du Zwift!

Tijdens onze eerste rit was het bovenop nacht en kregen we zelfs flarden noorderlicht mee…

Afdalen als een prof

Maar op de top wacht meer dan noorderlicht. Als je de finishboog passeert unlock je ook nog eens random een fietshelm, fietskleding, of bijvoorbeeld fietswielen. Maar de grootste beloning van het bereiken van de top is misschien wel de afdaling. Daar kun je na het zwoegen goed van genieten.

Op de top van Alpe du Zwift wacht niet alleen voldoening, maar ook een beloning met in-game gear.
Op de top van Alpe du Zwift wacht niet alleen voldoening, maar ook een beloning met in-game gear.

En je hoeft de hele afdaling geen trap te doen. Sterker nog, wij zijn zelf even thee gaan zetten. Naast de fietstrainer staan met een kop thee in je handen terwijl je toch dik 70 km/h aantikt, dat is ook wel eens een leuke ervaring.

Afdalen? Kopje thee zetten en lekker naast de fietstrainer opdrinken!
Afdalen? Kopje thee zetten en lekker naast de fietstrainer opdrinken!

Ga je harder dan 56 kilometer per uur, en houd je je benen stil? Na een paar seconden neemt jouw poppetje dan de fietshouding aan die je kent van de profs, de supertuck. Dus met de kont op de bovenbuis voor nog meer aerodynamisch voordeel. En erg fijn is het feit dat je geen stuurfoutje kunt maken, dus in Zwift is het wel veilig…

Ga je bergaf harder dan 56 km/h? En houdt je je benen stil? Dan neemt jouw avatar automatisch de lekker aerodynamische supertuck aan voor nog meer snelheid.
Ga je bergaf harder dan 56 km/h? En houd je je benen stil? Dan neemt jouw avatar automatisch de lekker aerodynamische supertuck aan voor nog meer snelheid.

Alleen al voor Alpe du Zwift is het al de moeite waard om level 12 te halen. In de toekomst komen er meer toevoegingen waar je een minimal level voor moet halen, dus je hoeft het niet alleen voor de Alpe te doen.

Trainen met Zwift training plans en workouts

Zwift is naast erg leuk ook heel erg geschikt om workouts of trainingen mee af te werken. Omdat jouw gegevens heel precies worden bijgehouden en je geen rekening hoeft te houden met externe factoren kun je heel nauwkeurig te werk gaan.

Bij elke voorgeprogrammeerde fietstraining staat precies waar hij geschikt voor is.

In Zwift zelf staat een heel scala aan kant-en-klare training plans klaar. Daarmee kun je bijvoorbeeld heel gericht werken aan je uithoudingsvermogen of aan het verbeteren van je FTP.

Je kunt ook je eigen fietstraining samenstellen.
Je kunt ook je eigen fietstraining samenstellen.

Door regelmatig trainingen te doen word je niet alleen beter, maar kun je ook op hoger niveau meefietsen met wedstrijden. Erg leuk als je van een uitdaging houdt. Je kunt een training of workout beginnen in het startscherm als je Zwift hebt opgestart.

Flexibel trainen met Zwift training plans

Zwift is naast een erg leuke manier om te blijven fietsen ook erg goed als trainingstool. Je kunt losse trainingen afwerken of kiezen voor een echt training plan. De training plans zijn opgesteld samen met topsporters en coaches en maken jouw trainingen nog professioneler.

Een losse trainingen wordt een workout genoemd. Afhankelijk van wat je wilt trainen kies je elke keer een workout die bij je past.

Er is een heel scala aan training plans waar je uit kan kiezen. Zwift heeft al laten weten dat er nog veel meer op de planning staan

Maar wil je een gestructureerd trainingsplan afwerken? Dan kun je gebruik maken van de flexibele Zwift Training Plans. Hier kun je verschillende soorten training plans kiezen die passen bij jouw trainingsdoel. Dat kan een monstertocht zijn, maar bijvoorbeeld ook een gewone onderhoudsdosis.

Je kunt de duur van een training plan zelf altijd aanpassen. Is jouw einddoel wat eerder? Dan maak je het training plan gewoon wat korter.
Je kunt de duur van een training plan zelf altijd aanpassen. Is jouw einddoel wat eerder? Dan maak je het training plan gewoon wat korter.

En het mooi is dat het training plan helemaal flexibel is. Je krijgt zelf de keuze hoeveel weken jij met een training plan bezig wil zijn. De intensiteit wordt dan waar nodig aangepast.

Ze houden bij Zwift zelfs rekening met je echte leven. Komt een training je niet goed uit? Dan fiets je hem gewoon een dagje later! Het training plan past zich dan automatisch aan. En is het een keer te mooi voor een indoor training op Zwift? Dan kun je je training van die dag gewoon afvinken.

Dit training plan bestaat uit maar liefst 51 trainingen gedurende 8 weken. Maar dan kom je ook superscherp aan de start van je wedstrijd!

Zwift breidt de training plans steeds verder uit. Je kunt dan uit meer verschillende trainingen kiezen. Helaas kun je per account maar een training plan actief hebben. Als je wisselt ben je de gegevens van het oude training plan kwijt.

Wedstrijden op je eigen niveau

Een van de andere leuke en interactieve dingen aan Zwift is dat je ook mee kan doen aan groepsritten en wedstrijden. En om er voor te zorgen dat echt iedereen mee kan doen zijn er vijf verschillende niveau’s waar je uit kan kiezen.

Het uitgebreide verslag van jouw fietsrit. Leuk voor als je van de cijfertjes bent.
Het uitgebreide verslag van jouw fietsrit. Leuk voor als je van de cijfertjes bent.

Dat niveau wordt gebaseerd op hoeveel Watt jij per Kilo lichaamsgewicht kan trappen. Je kunt het dus altijd opnemen tegen wielrenners van je eigen niveau, en dat maakt het wel een stuk leuker.

Als je na een aantal ritten op Zwift weet hoeveel Watt/Kg jij zo’n beetje trapt kun je heel makkelijk jouw niveau kiezen. Wil je precies weten wat jouw niveau is, dan kun je op Zwift een FTP-test uitvoeren.

Niveaus wedstrijden in Zwift

 • A: 4+ w/kg
 • B: 3.2 – 3.9 w/kg
 • C: 2.5 – 3,1 w/kg
 • D: 1 – 2.4 w/kg
 • E: Alles / Open

Over het algemeen kun je stellen dat Niveau D voor beginners is. Niveau C voor geoefende renners. Niveau B is voor gevorderden en Niveau A voor experts.

Voor elke wedstrijd en groepsrit wordt je met zijn allen op een virtuele fietstrainer bij de start gezet.
Voor elke wedstrijd en groepsrit wordt je met zijn allen op een virtuele fietstrainer bij de start gezet.

Je kunt zelf bepalen op welk niveau je wilt rijden. Zit je dus op een grens en je wilt een uitdaging? Kies dan gerust een niveau hoger. Het enige dat er kan gebeuren is dat je het tempo niet kan bijhouden en moet lossen. Niemand zal het je kwalijk nemen.

Geef kudo’s en spreek af met vrienden met Zwift Companion

Je kunt Zwift prima bedienen met de computer. Maar als je tijdens het fietsen makkelijk en snel dingen wilt doen is Zwift Companion helemaal handig.

Ben je net ingehaald door iemand? Geef een Ride On!

Zwift Companion kun je voor een Android of Apple smartphone via de App store downloaden. Zorg ervoor dat je smartphone met hetzelfde wifi-netwerk verbonden is als de computer. Als je de app opstart krijg je direct een lijst te zien met mensen die nu aan het Zwiften zijn.

Ook krijg je een overzicht met events die op de kalender staan. Handig om bijvoorbeeld een training in te plannen. Daarnaast zie je ook jouw recente activiteiten.

Hier zat er al een tijdje iemand in mijn wiel. Daar had ik wel een ride on verdiend, al zeg ik het zelf.

Is jouw Zwift ook opgestart? Dan krijg je tijdens het fietsen een menu met een aantal knoppen. Daarmee kun je allereerst heel handig screenshots maken. Want ook al is het landschap virtueel, soms is het te mooi om niet te delen. Ook kun je makkelijk kudo’s geven of van richting veranderen

Spreek af met je vrienden en fiets hetzelfde rondje

Fietsen is – net als in de echte wereld – ook in Zwift net wat leuker met vrienden. Via Zwift Companion kun je gelukkig makkelijk met een of meerdere vrienden afspreken. Ga hiervoor naar het profiel van een van je vrienden en klik naar bovenaan op create meetup with …

Het maken van een meetup is erg eenvoudig.
Het maken van een meetup is erg eenvoudig.

Je krijgt dan een nieuw menu te zien waarin je de datum, kaart, route of afstand kunt instellen. Wil je met meer mensen afspreken? Dan kun je die helemaal onderaan toevoegen. Er is geen limiet aan het aantal mensen.

Zodra je klaar bent krijgen de uitgenodigde fietser een push notificatie in hun Zwift Companion App.

Hacks en Add-ons voor Zwift – fiets altijd waar jij wilt

Het is officieel alleen mogelijk om te fietsen in Watopia of in de werelde die volgens de kalender aan de beurt is. Ben jij helemaal verslaafd aan een bepaalde wereld, maar is die naar jou mening niet vaak genoeg beschikbaar?

Gelukkig kun je dan een niet-officiële add-on te downloaden waarmee je zelf kunt kiezen; Zwift-preferences. Die is momenteel alleen beschikbaar voor Windows-computers en wordt niet ondersteund door Zwift zelf.

Niks saaie huiskamer. Met de juiste hack kun je zelf bepalen wanneer je welke map fietst.
Niks saaie huiskamer. Met de juiste hack kun je zelf bepalen wanneer je welke map fietst.

Met deze add-on kun je zelf je kaart kiezen en zelfs bepalen welke route je op welke kaart als standaard ingesteld hebt. Het programma werkt erg eenvoudig en is simpel in gebruik, maar ondanks onze eigen positieve ervaringen is het installeren en het gebruik ervan wel op eigen risico.

Naast de handige kaart-hack voor Zwift vind je op Zwift Preferences nog een paar andere handige tools. Zo kun je het venster van Zwift altijd op de voorgrond weer laten geven. Of je stelt handige hotkeys in om Zwift zonder muis te bedienen. Maar ook hier geldt; het zijn geen officiële add-ons en er is geen garantie dat het werkt en blijft werken.

Achievements om jezelf uit te dagen

In Zwift zijn er een aantal officiële achievements die je kunt halen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan symbolische mijlpalen zoals een rit van 100 kilometer of als je een keer een wattage van 500 of misschien zelfs 1000 watt hebt gehaald. Of nog leuker, als je in de afdaling de 100 kilometer per uur hebt aangetikt.

Je kunt je achievements makkelijk bekijken. Hier zo je bijvoorbeeld dat ik de 600 watt heb aangetikt in een ritje!

Sommige achievements zullen wel buiten bereik blijven, maar er zijn er genoeg om het uitdagend te houden. Fiets eens een keer 5, 10 of misschien wel 25 rondjes rond de vulkaan bijvoorbeeld. Je kunt tijdens het spelen in het pauze-menu altijd zien welke achievements je al hebt door op de medaille te klikken.

Als je een achievement haalt krijg je dat tijdens je rit prominent in beeld te zien.

Extra uitdagingen met challenges

Om het allemaal nog uitdagender te maken zijn er een aantal challenges in Zwift die je kunt volbrengen. Daarmee kun je in sommige gevallen leuke extra gear unlocken zoals de Trek Emonda als je in totaal een keer de hoogte hebt bedwongen die Mount Everest hoog is. Momenteel zijn er drie challenges die je kunt selecteren.

De drie challenges op een rij.
De drie challenges op een rij.
 • Mount Everest challenge, klim in totaal 8,850 meter
 • Ride California, fiets in totaal 1283 kilometer
 • Tour Italy, fiets in totaal 2000 kilometer

Je kunt maar een challenge tegelijkertijd doen en de kilometers of hoogtemeters die je maakt tellen maar mee voor een enkele challenge. Je kunt een challenge selecteren als je voor de eerste keer inlogt op Zwift.

Fiets jij Californië virtueel door?

Wil je van challenge wisselen? Dat kan door tijdens een rit op pauze te klikken. Klik vervolgens op de challenge die actief is en je kunt hem aanpassen. Een hele bijzondere challenge die je pas later kunt unlocken is de Mount Everest challenge.

Als je in totaal 50 kilometer hebt geklommen – met de Everest challenge geselecteerd – unlock je de Tron Bike. Dit is een racefiets met lichtgevende wielen die ook nog eens supersnel en licht is. En dan kun je dus lekker opvallend laten merken dat jij die zware challenge al volbracht hebt.

Wat kost een Zwift abonnement?

Zwift is uiteraard niet gratis. Een Zwift abonnement kost 15 euro per maand. Je mag dan zo vaak als je wilt en zoveel als je wilt fietsen op Zwift. Laat je jouw abonnement niet doorlopen in de zomer? Geen zorgen, je prestaties, gefietste kilometers en achievements blijven gewoon bewaard.

Tijdens het fietsen in Zwift kom je regelmatig trainende profs tegen.
Tijdens het fietsen in Zwift kom je regelmatig trainende profs tegen.

Zwift is per maand opzegbaar en je kunt een Zwift abonnement online kopen. Veel fietsers in Europa nemen vanaf pakweg oktober tot en met april een Zwift abonnement.

Dan kun je dus prima de hele winter door trainen en hoef je in de zomer niet te betalen voor iets wat je niet gebruikt. Maar omdat Zwift ook steeds meer als trainingstool wordt gebruikt kun je ook een jaarabonnement nemen.

Zwift gratis uitproberen – Thuis of in onze superstores

Twijfel je nog of Zwift wel iets voor jou is? Dan kun je gelukkig elke maand maximaal 25 kilometer gratis fietsen. Prima om eens een keer Alpe du Zwift in Watopia te bedwingen. En een FTP-test heb je binnen 25 kilometer ook zo gedaan. Waar wacht je dus op? Zwengel je computer, smartphone of Apple TV aan en start met Zwift!

Daag je vrienden uit in onze superstores in Arnhem of Den Bosch.
Daag je vrienden uit in onze superstores in Arnhem of Den Bosch.

In onze superstores in Arnhem en Den Bosch hebben we ook een heel peloton aan Zwift-opstellingen voor je klaar staan. Dit zijn de grootste Zwift-opstellingen in Nederland en je mag altijd even komen fietsen. Neem gerust een vriend of vriendin mee, kun je meteen met elkaar de strijd aangaan!

Je kunt kiezen uit verschillende soorten fietstrainers van verschillende merken zoals Tacx en Wahoo. Dan weet je ook meteen welke fietstrainer bij je past.

 

TLDR: How-To Zwift in 6 stappen

 

Wil je echt alleen maar Zwiften en geef je niets om koppelen met Strava, truien, groepsritten, wedstrijden en al het andere dat Zwift te bieden heeft? Wil je supersnel aan de slag en geloof je al het technische wel?
 
Dan kun je in 6 stappen al Zwiften. Voor degenen die net zo snel zijn met de computer als op de fiets, hieronder in 6 snelle stappen onze How-To Zwift.

 1. Koop een geschikte interactieve fietstrainer of sensoren

 2. Koop een ANT+ of Bluetooth dongle

 3. Installeer Zwift op je computer, smartphone of tablet

 4. Maak een Zwift-profiel

 5. Start een rit en koppel je fietstrainer en sensoren

 6. Fietsen maar!

  Trainer Techdagen

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mees Janssen

Mees Janssen

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

181 fietsers over “Zwift – Lekker thuis fietsen met Zwift, hoe werkt dat? [How-to]”

 1. Leuk en inspirerend stuk!
  Ik lees ook dat populaire beklimmingen als bijv de Alpe d’Huez op een smarttrainer mogelijk zijn. Uit dit stuk maak ik op dat dit met Zwift niet kan. Welke programma’s worden hiervoor gebruikt?

 2. Goede blog weer! Ik heb nu een tacx genius t2021. Echter ik krijg deze niet gekoppeld aan de zwift software. Kan het kloppen dat dit ‘oude’ model niet compatibel is met Zwift?

   1. Hoi Ruud, ik gebruik nu een ANT+ usb dongle om mijn Genius te laten connecten met de tacx software. Echter volgens tacx support service center kan je deze adapter niet gebruiken op de T2021. DIt heeft volgens hen te maken met het ANT+ protocol en het protocol in type T2021 is niet geschikt voor Zwift.
    Delen jullie dezelfde ervaringen? Dank weer!

    1. Het klopt dat verouderde trainers niet (goed) te koppelen zijn. Je deze trainers zelf dan niet koppelen. Wel kan je Zwiften door met behulp van sensoren op je fiets, een snelheidsmeter en cadansmeter (met ANT+), de koppeling te maken naar je computer en dus Zwift. Groet, Ruurd

     1. Super leuk artikel. Ik had al een FitBike Race Magnetic Pro, mooie stevige fiets aangezien dat er watbkilos af moesten. Heb Wahoo cadence en snelheid sensor gekoppeld – gaat super lekker.

      Alleen als ik echt power ga trappen dan komt ie niet boven de 400kw – dat lijkt ze Max.

      Kan ik er nog een ander sensor op aan sluiten die kwatt meet?

      Alvast dank voor de input.
      Groeten
      Frank

 3. Handig artikel.
  Toch nog een vraagje:
  Als ik met zwikt een route ga doen, worden de weerstanden dan ook aangepast op de tacx neo?
  Ik zal zwift gaan gebruiken op de iPad.

  Hiermee bedoel ik: Voel ik de weerstand ook toenemen en afnemen?

  Alvast bedankt!

  Janien

  1. Hoi Janien,

   Moment dat je deze heb gekoppeld met ANT+ Dongle of Bluetooth smart, stimuleert het moment dat jij een berg op rijdt tot max 25%. Dus het wordt real-life genieten tijdens Zwift met je Neo Smart!

   Groet,
   Gijs

   1. Hoi Gijs!

    Bedankt voor je snelle en duidelijke reactie!
    Top! Vanmorgen had ik nog niet echt het gevoel van real life, maar ik deed ongetwijfeld iets mis. Daarbij zat ik ook in de gratis test van zwift, dus wellicht dat daar ook een oorzak lag.

    Klopt het dat ik de “controllable” moet aanklikken? (zie foto)

    En kan ik bijvoorbeeld ook gewoon 90 minuten fietsen? Of moet ik per se een work out kiezen?

    Wederom big thanks!

    Janien https://uploads.disquscdn.com/images/7ad6b3ceeb010cf650b0991bc65e396bca4931f061136913ef662bf1b4e8bf3a.png

 4. Misschien domme vraag, kan snel nergens het antwoord vinden. Ik ben ik het bezit van een Tacx Vortex smart trainer welke max 7% helling kan simuleren. Hoe realistisch is een wedstrijd/ route met/ tegen andere wanneer anderen een trainer hebben die hogere helling kunnen simuleren?

  1. Hoi Martijn,

   Domme vragen bestaan niet. Dit is voor jouw een voordeel, je souplesse is hoger (dus verzuurd minder), tegen renners die hellingshoeken van 15% ect. Maar gelukkig heeft Zwift daar iets op gevonden. Dit omdat Zwift via wattage rekent, zul je dezelfde wattages leveren als degene die een hellingshoek heeft van 15%. Dus je zult net zoveel lijden :)

   Groet,
   Gijs

   1. Super goede duidelijke blog! Ik vind het cool dat zwift je vermogen berekent met een cadans-en speed sensor. Zijn er nog andere apps die dit ook doen?

  1. Hoi Ben,
   Zou je via een van onze contactkanalen (https://www.mantel.com/klan… / https://www.facebook.com/Ma… kunnen doorsturen wat voor Tacx je precies hebt en wanneer het probleem ontstaat. Zo kun je snel van Zwift genieten. Groet, Gijs

   Op Za, 11 Nov at 10:07 PM
   , Disqus schreef: “Vraag van mij ik heb een tacx die wil ik connekten met mijn tablet maar nu geeft hij steeds stuurfout aan hoe kom ik verder”

   Settings

   A new comment was posted on Mantel Blog

   Ben Arentsen

   Vraag van mij ik heb een tacx die wil ik connekten met mijn tablet maar nu geeft hij steeds stuurfout aan hoe kom ik verder

   4:07 p.m., Saturday Nov. 11

   |

   Other comments by Ben Arentsen

   Reply

   to Ben Arentsen

   Moderate this comment by email

   Email address:

   bennie_arentsen@hotmail.com

   |
   IP address: 84.87.249.72

   Reply to this email with “Delete”, “Approve”, or “Spam”,
   or moderate from the Disqus moderation panel.

   You’re receiving this message because you’re signed up to receive notifications about activity on threads authored by mantelblog.

   You can unsubscribe
   from emails about activity on threads authored by mantelblog
   by replying to this email with “unsubscribe”
   or reduce the rate with which these emails are sent by
   adjusting your notification settings.

   1. Hoi Antoine, ik krijg de indruk dat je dubbel moet betalen als je met twee personen op een tacx wilt trainen. Er staat ergens:

    There is ONE exception to signing up through an iOS device. If you plan on sharing your iOS device with another user, one of you needs to have your membership through my.zwift.com instead of iTunes. We’re only able to support one iTunes membership profile per iOS device, even if they’re on separate Apple IDs. If both users created their membership on my.zwift.com, there shouldn’t be any problems.

    Ik hoop dat ik er naast zit, want als we dubbel moeten betalen is er vast wel een andere app waar dit gewoon kan. Maar er wordt gesproken over een dubbele membership.
    (one of you needs to have your membership through my.zwift.com instead of iTunes.)

    1. Hallo Jos, mijn advies was niet het juiste. Swift Software kan je op meerdere platformen installeren. Je kan echter maar gebruik maken van 1 account. Wel kan je de personages en gegevens aanpassen voor een tijdelijke andere gebruiker. Je betaald dus per account en niet per software. Groet, Antoine.

     1. Dank voor het meedenken Antoine, je bedoelt dat ik dan in ‘edit profile’ de gegevens totaal moet omgooien naar de andere gebruiker?
      Zou Zwift dat pikken als dat 2 keer per week toegepast wordt? (of doen jullie dat ook bijvoorbeeld als een klant een testrit wil maken)

     2. Hallo Jos, dit levert geen problemen op kan ik zeggen uit de ervaring van mijn collega. De naam kan echter niet aangepast worden alleen het personage. Groet, Antoine.

    2. Hoi Jos,

     Je kunt wel met 2 personen op dezelfde Tacx rijden, maar dan moet je wel onder dezelfde naam rijden. Als je ieder een eigen naam en score wilt rijden, dan gaat dat helaas niet. Dat kan wel op Zwift, maar ook dan zul je 2 accounts aan moeten maken.

     Groet,
     Hidde

  1. Hallo Paul, om het signaal naar jou TV te krijgen moet je dit casten via jou computer/laptop. Als jou televisie voorbereid is op het ontvangen van verzonden signalen via een pc/laptop of tablet. Het casten gaat via je een wifi signaal en kan je via schermconfiguraties raadplegen bij jou systeem waar jou software op is geinstalleerd. Groet, Antoine.

    1. Hoi Paul,

     Ik heb zelf Zwift ook via Chromecast geprobeerd thuis en dat werkte prima. Je kunt dan het beste gewoon je hele scherm laten casten. Alleen had ik wel eens last van een hapering en ik had nog een geschikte kabel liggen. Daarom stream ik het gewoon ouderwets met een draadje.

     Zwift werkt trouwens sinds afgelopen week ook met de nieuwste generatie van Apple TV. Dus als je dat al thuis hebt liggen kun je de app daarop gewoon installeren.

     ^Olle

 5. In de tekst kom ik tegen dat de goedkoopste manier om Zwift op je tv te krijgen Apple TV is, volgens mij kan dit goedkoper door gebruik te maken van bijvoorbeeld een Apple Lightning Digital AV Adapter.
  Deze adapter heb ik nu een aantal weken in gebruik en ik moet zeggen dat dit erg goed werkt met zowel een iPhone als een iPad.

  Mvg Nico Donselaar

  1. Hoi Nico,

   Bedankt voor je toevoeging! Dat klinkt inderdaad als een handige manier om Zwift te gebruiken en toch wat goedkoper dan Apple TV.
   Veel trainplezier gewenst.

   Groet, Freek

 6. Hallo
  Vraagje : we hebben onlangs een Tacx NEO gekocht en zojuist de Zwift account aangemaakt maar heb mijn account ook gekoppeld aan Strava heb net gefietst, ongeveer 1 km, om te proberen, maar geen registratie op Strava
  Uiteraard de rit opgeslagen.
  Weten jullie antwoord waarom de rit niet is opgeslagen ?

  1. Hallo Jan,

   Het komt wel is voor dat er problemen ontstaan bij de synchronisatie tussen Strava. Hier is geen directe reden voor. Bij het menu activity feed kan je de route opnieuw synchroniseren.

   Groet, Antoine

 7. Hallo Antoine,

  Bedankt voor je snelle reactie maar opnieuw geprobeerd te fietsen maar het ritje nog steeds niet op Strava te zien ..
  waar kun je het menu activity feed terugvinden ?
  Trouwens we hebben nu nog een gratis account weet niet als dat wat uitmaakt
  We hebben ook de Tacx app gehad en daar reageerde Strava wel goed op
  Ik weet het ff niet meer weet jij oplossing ?

  1. https://uploads.disquscdn.com/images/94d62a919dad276d7fb2a5570ff165f7b1de4aec40eb1077611d60200206698b.jpg Hoi Jan,

   Je activity feed, kun je terugvinden bij jouw profiel (dit is door te klikken op je foto). Gratis account maakt niet uit, niet iedereen is namelijk premium strava gebruiker. Een rit telt ook gewoon, als het op de normale strava staat ;).
   Ik denk dat er gewoon een korte storing was, het beste is even opnieuw Zwiften. Moment dat je klaar ben moet je het opnieuw proberen, dan weet je zeker dat het wel of niet lukt.
   Ps. niet op discard drukken als je klaar bent, want dat komt het niet op Strava. Maar gewoon op Save & Exit. (zie afbeelding)

   Groet,
   Gijs

 8. Goedemorgen,

  Ik ben sinds een aantal dagen ook aan het Zwiften en het is werkelijk zeer verslavend! Er is een ruime keuze aan trainings- en fietsmogelijkheden op elk niveau. Moet nog veel ontdekken maar daar ga ik de komende weken mee aan de gang.
  Ik heb wel last van steeds schommelende wattage waarden. Ik gebruik een Elite Direto die via Ant+ gekoppeld is aan Zwift (Windows 10). De cadance is wel mooi stabiel en reageert rustig, maar de wattages schieten soms op en neer. Heb de Direto via de Elite App gekallibreerd. Moet ik iets aanpassen zodat de wattages welnormaal reageren?

  Groet,
  Henry Ridder

  1. Hoi Henry,

   Bij sterk schommelende waarden kun je via Menu – Settings kiezen voor een wattage-meting die uitgaat van een gemiddelde per 3 seconden. De standaard 1 seconde setting kan soms voor sterk wisselden waarden zorgen. De 3 seconden setting is ook accuraat en is ook nog eens een fijnere setting als je bijvoorbeeld work-outs gaat rijden.
   ^Olle

   https://uploads.disquscdn.com/images/49b245ee9b28e5d71583b06dfeedb89a94f565d670a320da1e1805bc68bab096.jpg

 9. Goedeavond, heb een Elite Qubo Digital Smart B+ Fietstrainer Pack gekocht met Ant+ bluetooth etc. Alles is netjes gekoppeld maar ik blijf in Zwift heel langzaam fietsen terwijl mijn cadance rond de 90 – 100 is. Heb toch het gevoel dat het niet allemaal klopt.

  1. Beste Kevin,

   Vervelend dat je waarden niet lijken te kloppen in Zwift. Dit ligt waarschijnlijk aan de calibratie van je mooie Qubo. Je kunt het beste de myETraining downloaden in de app store van Apple of Android. Daarmee kun je jouw Qubo kalibreren.
   Verder kan het ook verschil maken of je probeert te koppelen met Bluetooth of ANT+. Voor het beste signaal raden we ANT+ Dongle (https://www.mantel.com/mantel-ant-usb-dongle) aan. Verder is het ook belangrijk om jouw ANT+ Dongle (als je die hebt) niet al te ver van je fietstrainer af te zetten. Misschien dat hij net een beetje moeite heeft met het signaal en daarom geen goede waarden doorgeeft. Werk je met bluetooth of staat je dongle nog niet naast je trainer? Probeer dat dan zeker ook even.
   ^Olle

   1. Beste Kevin,
    Ik vrees dat je ermee zal moeten leren leven. Ik heb van miserie de mijne recentelijk verkocht.
    Niet alleen zijn de wattages totaal verkeerd, ook de reactiesnelheid was verschrikkelijk traag. Als je telkens 3 à 5 seconden moeten wachten vooraleer Zwift reageert, zakt je de goesting in de schoenen.
    Ik heb vanalles geprobeerd, zelfs Zwift gecontacteerd. Conclusie: de Elite Qubo Digital Smart is waardeloos!. De miskoop van mijn leven.
    Hopelijk vind je alsnog een oplossing voor je probleem.
    Gr,
    Kurt

 10. Vraagje ik heb zwift na een proefperiode wat goed beviel betaald voor een maand ik gebruikte een tablet dat ging bij het proef abbonement goed maar nu blijkt hij te weinig geheugen te hebben .ik moet nu eerst de randvoorwaarden in orde maken.
  Nu dan de vraag hoe kan ik zwift stoppen zodat ik volgende maand niet weer 15 euro voor niks betaal.

   1. Hoi Gijs dat snap ik maar de vraag was hoe ik nou zwift kan stop zette. Vriendelijke groeten
    Ben Arentsen

    Outlook voor Android downloaden

 11. Binnen de Tacx software bestaat de mogelijkheid om GPS-rides aan te maken (zelf route maken en via streetview de route beleven) en aangekochte films te rijden. Bestaat een soort gelijke mogelijkheid binnen Zwift?

 12. Hoi allemaal,

  Ik ben voornemens te gaan fietsen en heb n tacx smart trainer.

  Apps allemaal grappig maar veel voorwaarden.

  Zwift kan gewoon op Mn telefoon en tv dus prima.

  Nu moet ik zeker 20 kg afvallen en val bij n stijging van 8% bijna van Mn fiets gezien mijn sportief verleden .

  Kan je met zwift ook toer ritten maken (bijvoorbeeld ANWB routes) of door steden fietsen?

  Dat lijkt me erg prettig om mee te beginnen. Zeker nu ik met n blessure zit.

  Groet Dave

  1. Hoi Dave,

   Bij Zwift zit je echt vast aan de door hen gecreëerde werelden. Je kunt dus geen eigen routes fietsen. Maar je kunt zelf wel kiezen of je de bergen in gaat of niet. Je kunt het dus zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Als je een training activeert maakt het stijgingspercentage van het landschap trouwens niet uit. Je trapt dan een vooraf ingesteld wattage en je hoeft dan dus niet per se zo’n berg op te zwoegen.

   Als je graag meer keuze hebt kun je eventueel kiezen voor de software van Tacx. Hiermee kun je zelfs (met een losse licentie) via Google Maps routes maken. En de video’s van Tacx zelf variëren van rustige stadsritten tot en met de zwaarste cols uit de grote ronden.

   De basis software is gratis, maar wil je ook echt video’s fietsen en maximaal gebruik maken, dan moet je daar wel voor betalen. De video’s moet je dan nog los kopen, maar dan kun je wel precies kiezen voor welke landschappen jij wilt fietsen.

   Veel succes met trainen, ik hoop dat je snel van je blessure af bent!

   1. Hoi olle,

    Bedankt.

    De tacx software werkt helaas niet op Mn telefoon / oude iPad.

    Ik ga voor zwift en begin gewoon rustig.

    Bedankt voor je advies

  1. Hoi Richard,

   Met de Tacx Flow Smart kun je zonder extra sensoren gebruik maken van Zwift. Je hebt dus alleen een compatible computer , smartphone of tablet nodig.

   groetjes, Olle

 13. Ik wil op korte termijn bij Mantel de T2900 aanschaffen maar heb nog een laatste vraag:
  – hoe krijg ik de activiteiten in Garmin Connect? daar houdt ik namelijk al mijn ritten in bij met mountainbike en wielrennert;

  1. Hoi Lucien,

   Je kunt jouw Zwift account koppelen aan Garmin Connect op dezelfde manier als je hem aan bijvoorbeeld Strava koppelt. Dat kan via je profielinstellingen.

   groetjes, Olle

 14. er wordt steeds gesproken over smartphones en tablets,…
  Dit klinkt alsof je alles kunt gebruiken maar helaas is dat nog niet zo.
  Zwift draaid (nog) niet op Android.
  Dus alleen op de Apple toestellen werkt dit en op de (windows)pc/laptop
  Ze zijn er wel mee bezig, maar is in Nederland nog niet beschikbaar

  1. Hoi Wim,

   Zwift is op Android op dit moment voor iedereen te gebruiken. Het is wel nog een beta, dus soms kan er iets niet goed werken. Je kunt beta-programma’s gewoon via Google Play installeren, dus ook Zwift.

 15. Hoi allemaal
  wij hebben Zwift proefpakketje nu wil ik deelnemen aan een event, kan dit met een proefpakket of moet ik daar een abonnement voor hebben?
  bedankt alvast groetjes

  1. Hey Erwin,

   Je kunt altijd elke maand 25 kilometer gratis fietsen op Zwift. Je kunt dan ook aan events meedoen. Ik weet zo niet wat voor proefpakket jij hebt, maar dikke kans dat je daar van alle functies in Zwift gebruik kunt maken. Veel plezier!
   ^Olle

  1. Hoi Elnaz,

   Voor Zwift moet je per gebruiker betalen. Je kunt wel verschillende gebruikers aanmaken en kiezen, maar alleen de account waar je voor betaald hebt zijn premium member. Maar je kunt natuurlijk altijd je ritten opslaan en handmatig uploaden naar andere software zoals Strava, dan kun je met een enkel betaald account toch aardig uit de voeten. Nadeel is wel dat je dan telkens je gegevens aan moet passen zoals je gewicht lengte en geslacht. Anders Zwift een minder leuke ervaring zijn omdat het veel te zwaar of juist te makkelijk voor je wordt. Voor Tacx geldt hetzelfde.

 16. Hallo Olle,

  Wij fietsen thuis met drie personen op de smart trainer en willen eigenlijk allemaal wel zwiften. Is het dan nodig om 3 accounts aan te schaffen ook kunnen er meerdere personen op 1 account fietsen? Ik lees dat nergens terug. Misschien kun jij die vraag beantwoorden? Hartelijk dank.

  Gr. Frank Rensen

  1. Hoi Frank,
   Beide opties is mogelijk. Zoals Olle hieronder ook aangeeft, moet je per gebruiker te betalen. Je kunt ervoor kiezen om met meerdere personen op 1 premium account te fietsen. Wanneer je met meerdere personen op 1 premium account fietst, dien je wel iedere keer je gewicht, lengte en geslacht aan te passen om de meest realistische trainingen te rijden. Met meerdere premium accounts is dat niet nodig omdat je alles al in één keer goed hebt ingesteld.
   ^DH

 17. Ik heb een Taxc gekocht en mijn 25/km proefabonnement zit erop , nu heb ik online een membercard gekocht van 12 maanden maar waar activeer ik deze want ik de Zwift app kan ik er alleen maar 1 kopen en niet activeren.

 18. Hoe kan ik Zwift via Apple Store betalen? Krijg continue netwotk error als ik via Zwift app ‘restore purchase’ doe, of werkt dit alleen als je al eerder betaald hebt (klinkt logisch)?

  1. Hoi JP,

   Restore Purchase kan alleen als je al betaald hebt. Dat is een functie waarmee je je geld terug kunt halen als een app je toch niet bevalt. Als je problemen hebt om Zwift via de app store te kopen kun je ook altijd een member card van 3 of 12 maanden kopen, dat kan via onze website.

  1. Hoi Piet,

   Om je Zwift stop te zetten moet je op de website van Zwift inloggen. Daar kun je bij je profiel heel snel je betaling stopzetten.

   groetjes, Olle

 19. ik krijg zwift niet gekoppeld met strava , iemand een tip. hij staat al als connect . en hij zegt ook dat hij de gegevens upload in strava, alleen het komt niet in strava tercht. ?

  1. Hoi Ruud,

   De koppeling gaat helaas niet altijd meteen goed. Het beste kun je dan de link verbreken en opnieuw instellen.

   groetjes, Olle

 20. Ik rijd nu een week met Zwift op een Wahoo kickr. Ik heb het account gekoppeld aan strava. De tijdsweergave van strava klopt echter niet. Waar kan ik dit aanpassen. Bij collega fietsers klopt de tijd wel.

  1. Hoi Huub,

   De registratie van Strava staat los van Zwift. Je kunt het beste contact opnemen met Strava om te kijken waar dit precies mis gaat.

   groetjes, Olle

 21. Ik heb een account bij Zwift. Kan er echter niets meet mee. Kan een rit niet
  Stoppen. Ik Rij Zwift met Apple TV als ik op de menu knop drunk fast de rit op pauze. Onderaan het scheme op mijn monitor 2 mogelijkheden back en rit beeindigen. Backnop start het programs Weer op knop stoppen met de rit Kim he niet activeren. Joe Kong dit kan ook niet bij de Instellingen moment.

  1. Beste L.,

   Wat vervelend dat je de rit niet afgesloten krijgt. Dit probleem kun je het beste bij Zwift zelf melden. Zij kunnen makkelijker zien wat er mis gaat.

   groetjes, Olle

 22. Hoi,
  Ik sta op het punt een tacx neo te kopen maar het is me niet helemaal duidelijk,
  deze koppel ik via bluetooth aan mijn apple computer(mijn apple heeft bluetooth) als ik een bluetooth hartslagband om doe heb ik dan alle gegevens op het scherm (zwift) of moet ik de hartslagband anders koppelen?

  Normaal fiets ik met een garmin fenix klokje met geïntrigeerde hartslag is dit dan nu overbodig of kan deze ook aan en gekoppeld worden?

  kan ik ook garmin vector pedalen koppelen aan de apple met een ant+ dongen? of is dit overbodig en doet de tacx neo de wattage zelf weergeven?

  grtz
  David

  1. Hoi David,

   Je kunt jouw Neo en jouw hartslagband inderdaad met Bluetooth koppelen aan je apple computer. Ik ga er dan even vanuit dat je een iMac gebruikt en niet Apple TV. Je kunt al jouw apparaten met Bluetooth probleemloos koppelen aan een iMac. Helaas kun je je Garmin vector pedalen niet koppelen, Appel en ANT+ gaan namelijk niet samen. Maar gelukkig geeft jouw NEO jouw wattage al erg nauwkeurig door. Jouw NEO is zelfs net zo nauwkeurig in het registreren van je wattages als je Garmin vector pedalen, dus de waardes zullen goed overeenkomen.
   Je Garmin Fenix kun je ook koppelen mocht je willen. Je kunt in het opstartscherm van Zwift zelf kiezen welk apparaat je voor welke gegevens wilt gebruiken. Door op het icoon te klikken kun je dus zelf kiezen voor je Fenix als harslagmeter of voor je hartslagband.

   groetjes, Olle

   1. Hoi, beste optie(makkelijkste) is dus een bluetooth hartslagband om en is de 4iiii viiiiva HRM dan de beste optie, ook omdat deze eventueel de optie heeft om ant+ om te zetten naar bluetooth zodat mijn iMac het toch aan kan? (of is iedere bluetooth gewoon goed?)

    Super bedankt!

    1. Hoi David,

     De 4iiii is inderdaad erg handig. Die heb ik zelf ook. En daarmee kun je inderdaad je fietstrainer gewoon koppelen aan je mac.

 23. Heb sinds 2.dagen een interactieve tacx fietstrainer. Heb zwift op mijn tablet geïnstalleerd en heb ondertussen de eerste 2 ritten erop zitten. Heb alleen een probleem met de weergave. Heb alles in beeld behalve de virtuele wereld. Ik fiets in een donkere wereld. Weet iemand hoe ik dit op kan lossen?

 24. Beste,
  ik heb een tacx bushido 1981 Incl de tacx ANT dongle Maar ik krijg de tacx met geen mogelijkheid in zwift gekoppeld met de ANt.

  de dongle flikerd wel op in Zwift. maar als ik op de Tacx 1981 trap koppeld die hem maar niet.

  ik ben helaas al dagen bezig maar het zwift gevoel gaat met de dag minder worden.

  Denk koop iets leuk kan je ook gaan ziwften maar dat valt dus vies tegen nog.

  Ik hoop dat u mij kan helpen.

  1. Hoi Patrick,

   De Tacx Bushido kan alleen verbinding maken als je fietst. Hij wekt namelijk zijn eigen elektriciteit op. Dus als je niet actief aan het trappen bent kan hij ook geen verbinding maken. Vooral bij het maken van de eerste verbinding is het belangrijk dat je blijft trappen.

   Lukt het dan nog niet, dan moet je de firmware van jouw Bushido updaten. Daarvoor moet je de Tacx Utility App downloaden.

   Wat je ook nog kunt proberen is om via Bluetooth verbinding te maken. Zwift heeft momenteel een test draaien waarmee je via Bluetooth verbinding kunt maken. Je kunt dat via het Pairing scherm doen door op het Bluetooth logo te klikken.

   Als laatste is het ook mogelijk om met de Zwift Companion App een verbinding te maken. De App staat via Bluetooth in verbinding met je pc. En je fietstrainer kun je via de app met je telefoon verbinden. Je telefoon stuurt de signalen dan door.

   Als je tijdens het Zwiften trouwens even niet trapt blijft Zwift wel actief. Even een bidon bijvullen kan dan best. het belangrijkste is om die eerste koppeling tot stand te brengen.
   ^Olle

 25. Goede avond

  Ik heb een tacx flux gekocht. Het werkt fantastisch, ik speel het af via mijn laptop ( via companion app)
  Nu heb ik een garmin vivoactive watch 3, deze meet mijn hartslag. Nu wil ik graag dat deze hartslag op mijn zwift komt.
  Als ik op zoeken klik, voor mijn hartslag, vind zwift niks.
  Hoe kan ik dit oplossen? Ligt dit aan dat ik geen ant+ antenne heb?

  1. Beste Mariska,

   Het koppelen van jouw Garmin Vivoactive watch 3 kan inderdaad alleen als je gebruik maakt van ANT+. En zelfs dat durf ik niet met 100 % zekerheid te zeggen. Het beste kun je een ANT+ reciever halen. Lukt het daarmee niet? Dan stuur je hem gewoon terug.

   ^Olle

 26. Heb een Tacx i-Genius Multiplayer T2000 met Ant+, werkt prima.
  Krijg hem echter niet gekoppeld met Zwift, dit zou toch moeten gaan?
  Of heb ik een Ant+ bridge nodig die omzet naar bluetooth?

  1. Hoi Jeffrey,

   Zwift kan op de PC inderdaad met ANT+ gekoppeld worden. Zorg er wel voor dat je ANT+ dongle en je fietstrainer heel dicht bij elkaar staan. Een paar meter afstand is eigenlijk al vrij ver. het beste kun je je ANT+ dongle onder je fietstrainer leggen.
   Gebruik je Zwift op een Android telefoon of tablet? Ook dan heb je een adapter nodig om ANT+ op je telefoon te krijgen. Apple-apparaten kunnen nooit met ANT+ overweg, daar moet je een verbinding met bluetooth voor hebben. Daar is de bridge die je zelf noemde erg handig voor.

 27. Ik dacht ook te gaan zwiften. Ik heb een paar jaar geleden bij jullie een tacx vortex T2180 gekocht en volgens zwift moet ik die kunne updaten zodat die ook ant+ kan uitzenden :? Maar goed, gene update meer beschikbaar (is up to date) maar zwift detecteert ‘m niet.
  Inmiddels wel een dongle besteld dus ik hoop dat ik morgen meer succes heb met zwiften. Bleef nl stilstaan toen ik daarstraks een rondje probeerde te zwiften :(

  1. Hoi Anne-Marie,

   De Tacx Vortex T2180 kan inderdaad met ANT+ met Zwift verbinden. Maar zonder de dongle kan je computer die verbinding niet maken. Als het goed is kun je straks met de dongle die je al besteld hebt dus wel Zwift verbinden met je Vortex.
   Je kunt de firmware van jouw Vortex update met de Tacx Utility app. Die kun je via de play store van android of de apple store downloaden. Die kun je met Bluetooth verbinden met je Vortex. Zodra die verbinding tot stand is gebracht kun je via het menu kiezen voor updaten. dit kan een paar minuten duren. Maar daarna kun je als het goed is van start.

   Veel fietsplezier alvast!
   ^Olle

 28. Hallo, leuke informatieve en complete blog. Ik doe nu 2 maanden Zwift en heb een ‘probleem’. Ik ben 49, weeg 70kg, heb een Elite Qubo Smart trainer en fiets al een jaar 15 regelmatig buiten. Nu met Zwift wisselen mijn wattages (en dus snelheid) behoorlijk op vlak/vals plat en met klims. Als ik op vlak 0% ook 2/2,5+ W/kg moet trappen dan val ik na 5 min van mijn fiets denk ik . Voelt onredelijk zwaar om dit te halen en vol te houden.
  Ik kom maar moeilijk boven de 2 W/kg met een gevoelsmatig redelijke inspanning. In bijv. stage 3 van de Tour de Zwift in London gister werd ik dus de hele tijd door iedereen ingehaald met 1,7/1,8 W/kg.
  Met klims echter loop ik best redelijk op mensen in en trap ik ‘makkelijker’ 2,5/3 W/kg. Uiteindelijk kom ik aan gemiddeld 130W en 25 km/uur over de rit, waar mijn fietsmaatjes 30pu halen en 170-200W. Buiten zitten we op hetzelfde gemiddelde, snelheid dan, want ik heb geen aparte power meter.
  Straks komt Alpe d’Huez eraan die ik eerder in het echie 1 uur 3 heb gefietst. Ga ik daar volgende week tijdens stage 5 straks met Zwift 2 uur over doen? ;-). Weet iemand hoe ik dit kan verbeteren en niet mijn maatjes als binnen de eerste kms kwijt ben ;-). Thanks and Ride on!

  1. Hoi Frank,

   Ik ken het probleem. Helaas is dat iets waar je als lichtere rijder in Zwift tegenaan loopt. Daar is helaas niet vele ana te doen. je kunt wel spelen met de instellingen van trainer realisme of je kunt een paar kilo van je gewicht afhalen. Maar dan ga je bergop weer onrealistisch snel. Ik heb me er persoonlijk bij neergelegd dat ik me soms helemaal kapot moe trappen om bij te blijven op het vlakke om vervolgens het gros weer in te halen bergop. Het gevaar is namelijk dat je je, vooral bij wat heuvels/bergen aan het einde van een rit, helemaal hebt leeggefietst op het platte om vervolgens bergop ook niet meer te kunnen.
   Ik ben zelf ook met Tour de Zwift bezig, dus wie weet zie ik je op de Alpe deze zaterdag.
   ^Olle

   1. Dank Olle voor je reactie. Ik had een mail alert hiervan verwacht maar niet dus. Ik zag je af en toe bij de Tour dus dacht ineens even terugkijken ;-). Ik zal eens de weerstandinstellingen wat opschroeven en kijken wat dat doet. Voor de rest gewoon accepteren dat het vlak minder watts oplevert. Ik heb nog geen Tour limited jersey gekregen, jij?

    1. Hoi Frank,

     Goed dat je de tour uitgereden heb. Het shirt heb ik al binnen, dus als het goed is zal hij bij jou ook bij de nieuwe shirts moeten staan. Het spelen met de weerstandsinstellingen kan trouwens ook tijdens het fietsen. Dus dan kun je in een enkele rit de verschillende instellingen goed vergelijken.
     ^Olle

    1. Hey Patrick,

     De simulatie is zeker realistisch, alleen valt het meer op dan op de weg dat je als lichtere rijder harder moet trappen op het platte om bij te blijven bij zwaardere rijders. Maar dan ga je dus op de steilere gedeeltes die zwaardere rijders weer voorbij.
     ^Olle

 29. Half December bij Mantel een tacx Flux S smart gekocht en er nu al ruim 800 km mee gereden op Zwift.

  Een paar kleine aanvullingen op het bovenstaande stuk
  Alpe Du Zwift,
  mocht je op Zwift gaan om DE alpe op te rijden dan kom je misschien bedrogen uit, deze is beschikbaar vanaf level 12. Hiervoor moet je toch ruim 1000km fietsen of meedoen aan wedstrijden .
  Weerstand in Zwift
  Zwift staat standaard ingesteld op een weerstand van 50%. Een helling van 10% voelt dus aan als 5%.
  Wil je dus dat 10% voelt als 10% vergeet dan niet je instellingen aan te passen. Zwift rekent op basis van het wattage en je gewicht wel de juiste snelheid ed uit, je rijd dus niet in 20 minuten de Alpe op. je kunt het alleen langer volhouden.
  Ipad of PC.
  Een Ipad werkt prima wanneer je alleen / samen of met max 100 andere rijdt. Bij ritten met veel deelnemers, bijv Tour de Zwift, is de grafische data die je Ipad moet verwerken schijnbaar te groot en crashed de app. Op de laptop met bluetooth ( zonder ANT+) heb ik probleemloos in ritten met 2500 deelnemers gereden.

 30. Leuke blog, heb je veel aan als beginneling op Zwift. Ik heb een Wahoo Kickr Core gekocht en gister begonnen aan de FTP Builder. Klopt het dat je hier geen weerstand voelt wanneer je een heuvel opgaat? Ik heb continue op dezelfde versnelling gereden, KM/H werd wel aangepast in het scherm? Komt dit door de trainingstool of heb ik een verkeerde instelling? Verder begreep ik dat je instellingen kan aanpassen om bv. 10% stijgingspercentage ook zo daadwerkelijk te voelen ipv een gecorrigeerd percentage. Hoe kan je dit aanpassen?

  1. Hey Michel,

   Allereerst welkom op Zwift. Een trainingsprogramma op Zwift neemt je fietstrainer helemaal over. Het terrein en de stijgingspercentages daar vallen dan weg en worden door de instellingen van de training overschreven. Dikke kans dat dit bij jou het geval was.
   Je kunt inderdaad de instellingen aanpassen. Dit heet de Trainer Difficulty. Dit kun je aanpassen door in het Menu te kiezen voor Settings. Ongeveer in het midden zie je daar een schuifje staan voor de trainer difficulty. Schuif die helemaal naar rechts (100%) als je echt wilt afzien. De meeste (wedstijd)renners hebben hem trouwens tussen de 25 en 50 procent staan.
   ^Olle

 31. Hoi. Ik heb sinds deze week een vortex smart T2180. Na wat knutselen met de juiste setting en band heb ik vanmorgen eigenlijk en ritje kunnen maken. Alleen werd mijn weerstand niet aangepast als ik berg op fietste. Ik fietste berg op hetzelfde tempo als bergaf in dezelfde versnelling.
  Met een beetje Google speurwerk zag ik dat de tacx misschien een software update nodig had. Dat was niet nodig omdat hij al meest recente software heeft.
  Ik heb nu ook de moeilijkheid in zwift op Max gezet. Maar lees overal dat je met 50% ook al hoogte verschil moet merken in je weerstand.
  Van de week nog maar even proberen met nieuwe instellingen. Maar weinig vertrouwen in dat het daadwerkelijk helpt.

  1. Hey Frank,

   De Tacx Vortex smart zou aangestuurd moeten kunnen worden door Zwift. Waarschijnlijk koppelt Zwift je Vortex als ‘domme’ trainer en niet als smart trainer. In het Pairing scherm moet je de optie rechtsonder, Controllable Trainer, selecteren, dan past Zwift de weerstand aan. (De Vortex wordt nu waarschijnlijk alleen als Power Source gekoppeld en dan wordt de weerstand niet aangepast.)
   ^Olle

 32. Hoi

  Ik heb een kettler ergo racer,
  Zit een computer aansluiting op 9 polige kan ik heer mee swift gaan rijden zo ja wat het ik hier bij nodig ?

  Mvg

  Roy

  1. Hoi René,

   Zwift werkt prima op de Mac met OS x. Alleen kun je dan een fietstrainer niet met ANT+ koppelen omdat dat niet samengaat met de Mac. Je hebt dan minstens bluetooth 4 nodig.

 33. Is Zwift ook mogelijk op de sportschool?
  Al zeker 10 jaar doe ik fanatiek aan spinning op de sportschool. Zeker zo’n 5 dagen in de week. Maar ik ben zo op de virtual spinninglessen uitgekeken. Lijkt me geweldig om te fietsen met Zwift.
  Hebben jullie misschien meer informatie voor mij, wat betreft de mogelijkheden (en prijzen) van Zwift op een sportschool.
  Dan kan ik snel eens met de manager gaan praten daar.

  1. Hoi P.L.,

   Zwift is helaas nog niet tot de sportscholen doorgedrongen. Het is ook meer gemaakt voor thuisgebruik. Maar misschien kun jij je eigen sportschool overtuigen een Zwift-opstelling neer te zetten?
   ^Olle

 34. Ik heb een Tacx Neo 2 en maak gebruik van Zwift. Zeer leuk programma en maak er veel gebruik van. Ik begrijp een ding niet. Links boven in het scherm in het blauwe blok wordt het wattage wat je fietst aangegeven, je hartslag en de rpm. Echter de rpm geeft continue wisselende cijfers. Het zijn 4 verschillende gegevens. 0, dan een getal rond 180, dan getal rond 120 en de rpm die ik trap. Hoe krijg ik alleen het getal te zien wat ik daadwerkelijk fiets, dus zeg maar zo rond de 85 rpm en niet meer die andere gegevens.

  1. Hoi Denise,

   *Update – ik heb het even voor je nagevraagd. Dit is een bekend probleem met wat oudere firmware. Als het goed is zou de firmware update (naar minstens 0.0.18) voldoende moeten zijn*

   In jouw geval kan er een aantal dingen aan de hand zijn. Ik ga er even van uit dat je je ANT+-ontvanger al zo dicht mogelijk bij de Neo 2 hebt liggen. Controleer nu eerst of je Tacx Neo 2 wel helemaal up to date is. Dat kan met de Tacx Utility app. Een firmware upgrade zou je probleem kunnen verhelpen. Ten tweede moet je even controleren of Zwift wel jouw Neo 2 als bron voor de cadans kiest en niet een andere cadanssensor op je fiets of in de buurt. Gebruik je een andere cadanssensor dan de die van de Neo 2? Vervang dan de batterij, als die bijna leeg is wil een cadanssensor ook gekke waardes geven. Een laatste ding dat je kunt proberen is om, als je een andere cadanssensor op je fiets hebt, die te verwijderen of de batterij eruit te halen. Zelfs als die geen verbinding maakt met Zwift kan die het signaal verstoren. Dat geldt trouwens ook voor een powermeter. Helaas heb ik dus niet een pasklaar antwoord voor je, maar je kunt nu wel een aantal dingen proberen.
   ^Olle

 35. Ik ben Beppie
  Meer een hulp vraag
  Kan iemand mijn vertellen of systeem dit aankan ik ben maar één leek hier in ’t is voor mijn kleinkind
  Intel Core i5-3340S CPU @ 2.80GHz

  1. Hoi Beppie,

   Dat is geen probleem. De processor welke jij noemt is veel beter dan de vereiste minimum specificaties die benodigd zijn voor Zwift. Zwift zal dus probleemloos kunnen draaien op de pc van je kleinkind.
   Op deze pagina vind je er meer over: https://zwift.com/hardware

   Groet, Dennis

 36. Hoi Olle,

  Bedankt voor het schitterende Zwift overzicht! Gisteren bij jullie een Wahoo Kickr Core gekocht en jouw overzicht helpt enorm bij het ontdekken van Zwift!

 37. Na een rondje Zwiften staat de activiteit wel als file op mijn computer maar is deze niet zichtbaar op mijn Zwift account. Enig idee dit komt?

 38. Ik heb vandaag een tacx flux smart gekocht. Nu wil ik graag deze aansluiten op mijn tv, mijn tv heeft geen bluetooth. Weet iemand of ik de chroom-cast
  kan gebruiken in combinatie met mijn iPhone 8? Ik heb een maand gratis Zwift en 1 maand gratis tacx premium.

 39. Inspirerend artikel !
  Ik heb mijn Wahoo Kickr Core nu verboden met Zwift, hetgeen draait op Macbook en/of iPhone 8.
  Nu wil ik ook graag mijn hartslag zichtbaar hebben in Zwift. Hiervoor wil ik de polshartslag van mijn Garmin Fenix 6 pro gebruikten.
  Is dat te koppelen? Of kan ik hiervoor beter een bluetooth hartslagband aanschaffen?

 40. Ik heb vorige week mijn Zwift drie maanden verlengd met nieuwe kaart maar ik krijg geen dagen bij,ik gebruik het al twee jaar ,eerste keer dat ik het voor heb,nochtans bij registratie staat vermeld:17-12 succesvol verlengd?

 41. Hallo

  Ik heb een taxc blue motion.
  En kan op mijn stuur de zwaarte van mijn taxc afstellen. Maar als ik bv de alpe d’huez op fiets hoe kan ik dan zo realistisch mogelijk de zwaarte instellen. Want dit zie ik niet terug op mijn zwift beeld op welke “stand” ik hem moet zetteb

 42. Is het ook mogelijk om 1 Zwiftaccount te delen. Mijn vrouw wil ook graag Zwiften, kan dat dan met een 2e profiel op mijn account?

 43. Wie kan mij helpen?
  Ik heb in de instellingen het Full Screen geselecteerd en sindsdien ik zwift opnieuw open-inlog en Let’s go geselecteerd heb dan krijg ik een volledig zwart scherm met de melding “out off ranche”.
  Ik zou dus mijn instellingen opnieuw moeten aanpassen en Full Screen terug moeten uitvinken maar dit lukt nu niet meer vermits ik zover niet meer geraak.
  Dus zwart scherm en programma reageert niet meer.
  Ik hoor het graag, thx

 44. Erg goed en informatief verhaal. Waar ik mee zit is dat je een enorme investering moet doen voor iets waarvan je van tevoren nog niet zeker weet of het iets voor je is. Als het mogelijk was om een Tacx of Kickr een maandje te huren, dan zou ik daar zeker voor in zijn.

  1. Hey Rwo,

   Dat is zeker zo. In onze superstores staan wel testopstellingen, je mag daar gerust op komen trainen ;)
   Wat mij betreft een maand lang, maar het kan zijn dat je dan wel raar aangekeken wordt..

   Robbert|Mantel

   1. Dat denk ik ook. Maar het gaat eigenlijk vooral over de vraag of binnen fietsen net zo aantrekkelijk kan zijn als buiten fietsen. Dat weet je pas als je een aantal keer een flinke rit maakt; niet met een paar minuten in de winkel even uitproberen. Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben die daar over twijfelt. Maar het lijkt me niet ondenkbaar dat een grote speler als Mantel daar iets op zou kunnen verzinnen. Trainersets te huur aanbieden voor een x-bedrag, en achteraf korting geven of de huur kwijtschelden wanneer dat leidt tot de aankoop van zo’n apparaat. Volgens mij creëer je zo een win-win situatie.

    1. Dat zou eventueel kunnen, helaas is de vraag zo ontzettend groot en het aanbod minder dat wij onze reguliere bestellingen al niet allemaal geleverd krijgen. Voor nu is dit dus geen optie..

     Robbert|Mantel

 45. Goede avond hr. Mantel,
  Enthousiast gemaakt door je tekst en uitleg van Zwift het spul gedownload en geïnstalleerd. Maar vanavond getracht te rijden met Zwift, helaas veel problemen. Ik heb een Tacx Neo Bike T8000. Ingelogd ziet Zwift ook alle gegeven van de Tacx maar zodra ik ga fietsen valt iedere keer de verbinding weg. Ofwel tijdens fietsen staat iedere keer de snelheid en wattage op nul. Komt even later weer terug en dan kan je een minuutje fietsen en dan valt weer weg. Daar wordt je niet vrolijk van en weinig enthousiast. Wat kan een mogelijke oorzaak zijn?

  1. Hallo Nico,

   Het is lastig te zeggen waar de problemen precies vandaan komen.
   Kun je wellicht een mail sturen naar service.nl@mantel.com waarin je nogmaals aangeeft wat de problemen zijn, hoe de trainer gekoppeld staat en of je met andere programma’s ook problemen hebt?

   Robbert|Mantel

 46. Dank je wel voor de uitleg! dat is handig.
  Wat ik zelf nog niet helemaal door heb is hoe ik nu de wattages moet toepassen. Ik zie 2 waardes – W – en W/KG. Deze waardes worden na een rit weergegeven (ook tijdens) , maar wat zegt het nu precies over mijn prestatie? En hoe kan je de 2 waardes vergelijken met de waardes van een andere fietser?

 47. Goede dag, mijn vraag: is in den Bosch een opstelling met de fietstrainers van Waho en Tacx? Dit om te kijken wat mij past en hoe alles werkt en ook de Zwift producten zou ik willen leren kennen.
  Zou ik zomaar, op afspraak natuurlijk, kennis mogen komen maken met de fietstrainers?
  Waar is de zaak gevestigd in den Bosch?

  Ik hoor graag uw reactie.

 48. Na 2 prima traingen nu een probleem met de avatar. Verbinding via bluetooth, watt en cadans komen wel goed door, maar avatar blijft aan de kant staan. Wat is het probleem en hoe te verhelpen?

  1. Hallo Jeannet,

   Als er bij Zwift een Anwb aanwezig was had ik deze direct naar jou Avatar toegestuurd.
   Het kan aan diverse punten liggen. Bij de proef versie van Zwift kan het zijn dat je proeftijd erop zit.
   Het kan echter ook zo zijn dat je de Zwift software moet updaten.
   Mocht dit alles niks opleveren dan raad ik je aan om met Zwift Support contact op te nemen.
   https://support.zwift.com/

   Antoine I Mantel

 49. Hi, prima artikel.

  Twee vraagjes; mijn macbook heeft wifi en ik gebruik de tacx flux s. Vandaag had ik moeite met de connectie en heb toen maar mijn companion app op mijn iphone gebruikt om te contecten via bluetooth. Dat werkte wel. Dien ik nu een bluetooth dongle aan te schaffen voor mijn macbook?

  Vraag 2; ik hoorde dat je in zwift ook kan instellen dat je altijd de wattages trapt zoals in de training staat? Dat zwift als het ware extra weerstand toevoegt. Hoe stel ik dit in? Kan he nergens vinden.

  Dankje :-)

 50. Ik heb een taxc Bushido smart trainer. Op mijn desktop heb ik Zwift. Tot enkele dagen geleden werkte alles naar behoren. Nu echter kan Zwift de smart trainer niet meer koppelen. De koppeling doe ik middels blue tooth. In het koppelscherm van Zwift staat een driehoek bij het blue tooth symbool. Er komt een melding dat de blue tooth receiver uit staat. Ik heb in de desktop blue tooth aan staan. Ook heb ik de taxc app op de desktop. Deze app werkt ook middels blue tooth en herkent de smart trainer wel. Dus het signaal wordt wel door de smart trainer verstuurd en door de desktop ontvangen. Ik heb Zwift al enkele malen verwijderd en opnieuw geïnstalleerd, hetgeen niets veranderde.

 51. Ik ben nieuw op zwift , kun je ook de nederlandse taal kiezen ergens en hoe kan ik andere routes in watopia kiezen of is dat niet mogelijk met een proefabonnement. kun je ook ergens in het programma bv in de ardennen of saureland fietsen of zijn zulke kaarten niet beschikbaar op zwift

  1. Hi Eddy,

   In Zwift is het helaas niet mogelijk om de Nederlandse taal te kiezen.
   Het kiezen van verschillende routes kan als je ingelogd bent, en je hebt je trainer en/of sensoren gekoppeld, als je op de knop ‘routes’ klikt. Niet alle routes zijn gelijk vanaf kilometer 0 beschikbaar, Alpe du Zwift is bijvoorbeeld pas beschikbaar vanaf level 12.

   Boven de knop ‘routes’ staan de drie ‘werelden’ waaruit je kunt kiezen. Rechtsonder in het scherm staat in de kalender, door middel van kleurcodes, uit welke drie werelden je op welke dag van de maand kunt kiezen. De Ardennen en het Sauerland zijn door de makers van Zwift niet digitaal gemaakt en daarom dus ook niet beschikbaar in Zwift.

   Floris | Mantel

 52. Goed en interresante blog.

  Ik heb zelf als fiets de Canyon Endurance AL Disc 8.0, maar kwam erachter dat deze niet past op de Wahoo KICKR Trainer v5.0.
  Mijn vraag is, of deze fiets wel past op de Saris H3?

  Ik hoor het graag!

  1. Hi Julius,

   Als jouw Canyon een steekas heeft (inbouwbreedte van 142mm) dan zou dit moeten passen, zitten de wielen vast met een snelspanner (inbouwbreedte van 135mm) dan kan dat niet.

   Floris | Mantel

 53. helemaal goed, maar na een aantal oefeningen lukt het niet meer om de de apparaten te koppelen
  wil best abonnement nemen, maar ook daar val ik altijd op free zwift
  Hilfe !

  1. Hi Bruno,

   Vervelend dat je apparaten niet koppelen. Je kan ons het beste even een mailtje kunnen sturen met een iets gedetailleerdere omschrijving van het probleem. Wij gaan dan ons best doen om je te helpen. Het email adres waar je de mail naar kan sturen is service.nl@mantel.com. We horen graag!

   Groet,
   Ties | Mantel

 54. Hallo,

  ik kan mijn tacx wel koppelen aan mijn laptop maar via mijn smartphone vind hij de fiets, de cadansmeter en de ‘controllable’ niet??
  Mis ik iets, doe ik iets fout?

  Groeten,

  Luc

  1. Hallo Luc, van wat voor cadansmeter maak jij gebruik.
   Smartphones hebben namelijk geen ANT ontvanger ingebouwd.
   Mogelijk is er geen Bluetooth signaal aanwezig bij de producten waar jij gebruikt van maakt ?

   Antoine I Mantel

 55. Hallo ik heb zo pas een suito elite aangekocht en swift geïnstalleerd , alleen kloppen de km niet met wat ik heb afgelegd bij eerste rit
  Kan iemand zeggen of daar nog een instelling voor is ? Bij de speed sensor staat er een ganse tabel met 700×32 700×28 enz maar weet niet wat ik moet instellen
  Bedankt

  1. Hey Kurt,

   Je kunt hiervoor de maat aangeven die op je band staat.
   Het kan zijn dat de kilometers die je aflegt in Zwift anders zijn dan die op je computer weergegeven worden.
   Hier kun je niets in aanpassen verder.

   Robbert|Mantel

 56. Ik heb een wahoo kickr core en stream via iPad, ook hartslag en cadence, maar ik voel geen verschil met stijgen of dalen in de weerstand? Hoe pas ik dit aan? Of wat doe ik fout?

  Alvast bedankt,

  Gr Jasper

 57. Hoi
  Ik ben er over aan het denken om een zwift abonnement aan te schaffen maar zit nog met wat vragen.
  Kan ik met meerdere trainers in huis op 1 abonnement rijden. Voorbeeld ik op de eene trainer en mijn zoon op de andere en samen dezelfde route rijden.
  Of heb ik voor allebei en appart abonnement nodig?
  Of hoe kan ik dit anders oplossen?

  1. Hoi Ron,
   Leuk da je samen wilt fietsen met je zoon! Bij Zwift heb je wel echt 2 abonnementen nodig in dit geval. Samen dezelfde route rijden kan dan wel.
   Bij Rouvy bijvoorbeeld kun je wel “family sharing”aanzetten en dus meerdere mensen op 1 betaling laten fietsen.
   Paul|Mantel

 58. Super leuk artikel. Ik had al een FitBike Race Magnetic Pro, mooie stevige fiets aangezien dat er watbkilos af moesten. Heb Wahoo cadence en snelheid sensor gekoppeld – gaat super lekker.
  Alleen als ik echt power ga trappen dan komt ie niet boven de 400kw – dat lijkt ze Max.
  Kan ik er nog een ander sensor op aan sluiten die kwatt meet?
  Alvast dank voor de input.
  Groeten
  Frank

Gerelateerde berichten


Meest gelezen