Wat is de beste fietstrainer? Lees alles over fietstrainers in deze koopgids!
De donkere dagen komen er weer aan. De temperatuur daalt, de blaadjes vallen van de bomen en het duurt niet lang meer voordat de strooiwagen door de straat rijdt. Hoe zorg je er als fanatieke fietser voor dat je toch de juiste beweging krijgt én zelfs nog wedstrijden kunt rijden? Het antwoord: dit doe je met een indoor fietsprogramma op je eigen thuistrainer. Maar hoe weet je nu welke fietstrainer je moet kopen? Wat zijn de voor- en nadelen van een fietstrainer? En welke fietstrainers zijn er eigenlijk? Daarover praten we je in deze koopgids helemaal bij.
Wat ga je doen met je fietstrainer?
Dit is de belangrijkste vraag die je moet beantwoorden voordat je op zoek gaat naar de beste thuistrainer voor jou. Fietstrainers zijn er namelijk in verschillende vormen en maten. Sommige zijn perfect voor een rustig rondje terwijl je met je handen op het stuur Netflix op de tv aanzet. Andere zijn echt gemaakt om realistische stijgingspercentages na te bootsen en jou een realistisch trainingsschema of een wedstrijd voor te schotelen.
Hoe zwaar wil je trainen?
Zoals eerder gezegd, is het belangrijk om bij jezelf na te gaan hoe zwaar je wilt trainen en hierop je budget af te stemmen. De regel is: hoe zwaarder je traint, hoe duurder je fietstrainer is. Een goede indicator hiervoor is het stijgingspercentage dat een fietstrainer kan simuleren. Als je buiten met veel moeite een klim van 10% oprijdt, heeft het geen zin om dit na te bootsen met je fietstrainer, tenzij je jezelf wilt uitdagen. Voor de echte krachtpatsers en klimgeiten zijn er fietstrainers die stijgingspercentages tot wel 25% kunnen simuleren. Zo kun je zelfs als prof tijdens het off-season nog blijven trainen.
Voordelen van het trainen met een fietstrainer
Met een fietstrainer kan je tijdens de winter lekker doorfietsen. Maar een (interactieve) fietstrainer is zoveel meer dan dat. Allereerst is een fietstrainer interactief. Dat wil zeggen dat hij meer doet dan alleen jouw fiets huisvesten voor een indoor rit. Interactieve trainers koppel je middels bluetooth aan je smartphone, tablet, laptop of Smart TV. Op deze systemen kun je trainingssoftware programma’s installeren die vervolgens ook weer via Bluetooth contact maken met je smart trainers.
Allereerst zijn smart trainers altijd voorzien van een ingebouwde powermeter. Op deze manier zie je de wattages die je op de pedalen zet nauwkeurig terug en kun je echte intervaltrainingen doen met behulp van software zoals Zwift of de Tacx Desktop App. Deze programma’s bieden verschillende werelden en trainingsschema's voor beginners tot echte pro’s. Zwift is natuurlijk de meest bekende, vandaar dat veel mensen op zoek gaan naar een speciale Zwift fietstrainer. Maar er is veel meer om uit te kiezen. Tacx heeft met de vernieuwde Tacx Desktop App een erg fijne app in huis. Maar ook met Rouvy, Bkool, MyWoosh, Kinomap, Trainerroad, The Sufferfest of Fulgaz kun je jezelf uren vermaken op de fietstrainer.
Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over zaken die bij buiten fietsen wel van toepassing zijn. Je hoeft geen helm op, kunt je binnenbandje thuis laten en hoeft ook niet te bellen voor voor- en tegenliggers.
Nadelen van fietstrainers
Het belangrijkste en grootste nadeel van fietstrainers is: hitte. Zoals je je waarschijnlijk wel weet wordt het tijdens het fietsen al snel warm. Maar hier voel je buiten niet zoveel van als je lekker door de wind fietst. Deze rijwind heb je binnen natuurlijk niet, waardoor het in je woonkamer, zolder of schuur heel snel heel warm kan worden. Ons advies is dan ook: zet altijd een ventilator neer en bescherm je fiets en vloer met de juiste middelen tegen vocht en krassen. Hierover vertellen we je later meer.
Welke fietstrainers zijn er allemaal?
Eén van de eerste dingen die je tegenkomt bij het uitzoeken van een fietstrainer zijn woorden als Direct Drive, Smart Bike, Wheel On en Rollerband. Dit zijn grofweg alle categorieën fietstrainers die er zijn. Hieronder leggen we je uit wat dit voor trainers zijn en hoe je ze moet gebruiken.
Inhoudsopgave:
De Direct Drive trainer
Direct Drive fietstrainers zijn op het moment van schrijven veruit het populairste type fietstrainer. Je vindt in deze categorie trainers van onder meer merken als Wahoo, Elite en Tacx. Deze trainers zijn zo populair omdat ze veel hellingspercentage simuleren (tot wel 25%), zeer nauwkeurig zijn, maar toch ook betaalbaar zijn. Je moet op deze trainers wel zelf nog een cassette monteren, maar als je dit gedaan hebt kun je je eigen achterwiel uit je fiets halen en direct op de trainer monteren met een steekas. Vandaar ook de term ‘Direct Drive’. Daarnaast zijn alle Direct Drive fietstrainers ook Smart, wat betekent dat je ze kunt koppelen aan software als Zwift, Rouvy, Bkool en MyWoosh en zijn dit soort trainers ook relatief stil. Direct Drive trainers bieden een realistische fietservaring voor ieder type fietser.
Verder koppel je deze trainer met bluetooth aan je computer en staan ze ook vrij stevig door de meegeleverde of ingebouwde standaard. Op die manier kun jij maximaal vermogen op de pedalen zetten, terwijl je toch nog gewoon op je eigen fiets zit.
Een overzicht van de beste Direct Drive fietstrainers:
De Smart Bike
Een Smart Bike is de meest duurzame, krachtige en stille fietstrainer die er is. Deze trainers zijn complete fietsen, maar dan speciaal gemaakt voor het indoor fietsen. Ze zijn zo ontworpen dat ze vrijwel geen geluid maken. Dit komt onder meer door het ontbreken van een fysieke fietsketting die over een cassette heen loopt. Daarnaast kunnen Smart Bikes extreem hoge wattages aan, wat ze uitermate geschikt maakt voor de meest doorgewinterde wedstrijdrenners. Maar dit betekent niet dat je als gewone sterveling niets aan deze trainers hebt. Doordat deze trainers gemakkelijk af te stemmen zijn op een bepaalde lichaamsbouw, lenen deze trainers zich heel goed voor gebruik door meerdere mensen. Zo kun je bijvoorbeeld met het hele gezin genieten van deze fietstrainer genieten als het buiten slecht weer is.
Verder zijn dit soort Smart Bikes uiteraard ook te gebruiken met de populaire fiets software's zoals Zwift, Kingomap, Fulgaz, Trainerroad en meer.
Een overzicht van de beste Smart Bikes:
De Wheel On trainer
De Wheel On trainer is perfect voor wie wil beginnen met indoor fietsen, maar daar nog niet het volle pond voor neer wil leggen. Deze Wheel-On trainers kun je alleen gebruiken met je volledige racefiets en een trainerband. Dit laatste is uitermate belangrijk, omdat de weerstand van deze trainer wordt gegenereerd door een rol die zich in het midden van de trainer bevindt. Deze rol geeft tijdens het trappen tegendruk op de band, waardoor jij het gevoel hebt dat je aan het klimmen bent. Schaf hiervoor wel een echte trainerband aan, want een normale zal heel snel slijten en dit is zonde van je buitenband.
Verder kunnen deze trainers hellingspercentages tot 6% nabootsen, zijn ze met bluetooth aan je laptop te koppelen en zijn ze relatief luid in vergelijking met de direct drive en smart bike.
Een overzicht van de beste Wheel On trainers:
Rollerbanken
Een rollerbank is ook nog een optie om indoor te fietsen. Let echter wel op: deze optie is niet voor de onervaren fietser bedoeld. Deze trainer is indoor te gebruiken, maar vereist wel wat oefening. Je zet je eigen fiets op de banden waarna je jezelf in evenwicht moet houden. Dit is tijdens het fietsen geen probleem, maar vooral opstarten is lastig als je alleen in de kamer bent. Deze rollerbanken worden daarom vaak gebruikt bij wielerwedstrijden voor de warming up en cooling down. Daarnaast zijn ze vaak licht, waardoor ze gemakkelijk mee te nemen zijn.
Je kunt deze rollerbank ook met smart apps zoals Zwift gebruiken, maar hiervoor dien je wel een fiets met meerdere sensoren te hebben. Denk aan een cadans- en snelheidsensor, maar ook een hartslagband en powermeter komen je hierbij goed van pas.
Een overzicht van de beste rollerbanken:
Welke accessoires heb ik nodig bij een fietstrainer?
Zoals eerder gezegd is de hitte jouw grootste vijand tijdens het indoor fietsen. Gelukkig hebben we allemaal handige tools in ons arsenaal waardoor jij de hitte te lijf kunt gaan. Er zijn allerlei fietstrainer accessoires en toebehoren die het indoor fietsen een stuk aangenamer maken! Ons advies is om sowieso altijd een ventilator op je gericht te hebben tijdens het indoor fietsen. Ja, het is geen airco, maar het maakt echt heel veel verschil om rijwind te voelen tijdens het fietsen. Zowel voor de koeling, als voor het verminderen van het zweten.
Over zweet gesproken: zorg ook altijd dat je onder je trainer een zogenaamde trainermat legt. Dit zijn rubberen matten die jouw vloer beschermen tegen krassen van je fietstrainer. Het kan er met een zware klim of sprint namelijk ook indoor heftig aan toe gaan. En je wil natuurlijk niet dat het verschuiven van je fietstrainer tijdens je inspanning krassen op je vloer achterlaat, toch?
Als laatste willen we ook nog een zweetdoek noemen. Dit kan natuurlijk een handdoek zijn die je over je nek legt, maar er zijn ook speciale zweetdoeken beschikbaar die je van je stuur tot aan de zadelpen spant. Deze hebben als voordeel dat ze vrijwel al het overtollige zweet wat naar beneden valt opvangen. En dit is weer belangrijk voor het behoud van je fiets. Zweet op je fiets bouten kan namelijk gaan oxideren waardoor ze gaan roesten. En ook dit wil je liever niet, toch?
Met een fietstrainer kom je de winter wel door!
Fietstrainers zijn er in verschillende vormen en maten. Inmiddels weet je ook dat hoe luxer de trainer is, hoe duurder hij is. Maar dit vertelt niet het hele verhaal. Het is dus vooral zaak om bij jezelf na te gaan hoe vaak je je trainer gaat gebruiken en waarvoor precies. Misschien wil je het eerst eens proberen om te zien of het wat voor je is. Dan kun je prima uit de voeten met een wheel-on trainer. Maar als je het indoor fietsen al kent en graag jezelf meer uit wil dagen, kun je met een direct drive trainer heel goed uit de voeten. Wil je voor de echte full blown indoor fiets experience gaan? Dan kun je met een smart bike helemaal los gaan. Alles hangt af van die paar vragen: wat wil ik eraan uitgeven, en waar ga ik hem voor gebruiken? Als je daar antwoord op hebt kun je met deze koopgids de juiste trainer voor jou uitzoeken.
Kom je er zelf toch nog niet helemaal uit? Geen probleem. Bij één van onze winkels helpen wij je graag verder met het kiezen van de juiste fietstrainer voor jou!
Jeffrey Hage
Zoals zovelen ben ik pas echt begonnen met wielrennen in corona tijd. Ik had altijd al de ambitie om mijn eigen racefiets te kopen, maar toen de wereld ineens stil stond, besloot ik de gok te wagen. Daarna is deze hobby nooit meer weggegaan. Of het nu op vlakke fietspaden, (korte) klimmetjes, of virtueel is; fietsen is mijn hobby en ik heb me er helemaal in gevonden. Daarnaast heb ik er bij Mantel mijn werk van kunnen maken om over fietsen te schrijven, waardoor ik nu niet alleen mijn kennis kan inzetten, maar ook delen!
Gerelateerde berichten
Met deze Elite fietstrainers win jij je indoor fietswedstrijden! [Koopgids]
15 Oktober 2024De tijd van indoor fietsen komt er weer aan ...
Zorg dat je veilig en zichtbaar op pad gaat, zowel op de weg als in het bos! - Fietsverlichting koopgids
4 September 2024Fietsverlichting is voor elke fietser van belang. Waarom? Allereerst omdat je zelf wil zien waar je fietst ...
De beste elektrische fietsen van 2024 - Ebike koopgids (2024)
16 Augustus 2024De e-bike collectie van 2024 is weer beschikbaar in onze online fietsenwinkel ...