Zorg dat je veilig en zichtbaar met je fiets op pad gaat! - Fietsverlichting koopgids
Fietsverlichting is voor elke fietser van belang. Waarom? Allereerst omdat je zelf wil zien waar je fietst. En als tweede wil je ook opvallen zodat andere weggebruikers je zien. Of je nu een stadsfiets, elektrische fiets, mountainbike, gravelbike of racefiets hebt; goede fietsverlichting kan het verschil maken tussen heelhuids thuiskomen of een vervelende fietservaring. Maar hoe weet je nu welk fietslampje voor jou het beste is? En waar voldoet een goed fietslampje aan? Dat gaan we hier voor je opsommen!
Waar moet een goed fietslampje wettelijk aan voldoen in Nederland?
Om te beginnen is de werking van fietsverlichting wettelijk vastgelegd. Nu denk je misschien dat een goed fietslampje dus aan allerlei eisen en wensen moet voldoen, toch? Niets is minder waar. Plat gezegd: als het lampje aan en uit kan tijdens de zonsop- en ondergang is het volgens de Nederlandse wet een goed lampje. Let daarbij wel op: je mag volgens de wet de andere weggebruikers niet tot last zijn. Verlichting die dus knippert of meerdere fietslampjes op je fiets kun je beter niet doen!
De officiële regels op een rij
Om het makkelijk te maken sommen we hieronder alle officiële regels hieronder nog een keer voor je op:
Fietsverlichting is verplicht tussen zonsondergang en zonsopgang.
Fietsverlichting is ook verplicht bij slecht zicht buiten die tijden.
Voorlicht moet wit of geel van kleur zijn. Het achterlicht moet rood zijn.
Fietsverlichting moet altijd goed zichtbaar zijn. (Dus niet achter een mand of tas).
Maximaal 1 voorlamp en 1 achterlamp. Geen andere lampjes toegestaan.
Fietsverlichting mag niet knipperen.
Je lampjes moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen.
Fietsverlichting mag andere weggebruikers niet hinderen.
Heb je een aanhanger? Ook die moet dan een lampje achterop krijgen.
Fietsverlichting hoeft niet te branden als je stilstaat, maar het mag wel en is natuurlijk extra veilig.
Naast fietsverlichting moet je ook reflectoren hebben op je pedalen (oranje), wielen of randen van je band (wit) en achterop (rood).
Het STVZO-keurmerk
Zoals je kunt zien zijn de regels in Nederland dus vrij soepel te noemen. Hoe anders is dit in Duitsland. Bij onze oosterburen hebben ze wat strengere eisen vwb fietsverlichting, waardoor ze hier een specifiek keurmerk hebben geïntroduceerd. Dit kenmerk heet STVZO.
Lampjes die onder dit keurmerk vallen hebben aan de bovenkant van de lichtbundel een afvlakking. Hierdoor kunnen fietslampjes nooit andere weggebruikers hinderen of irriteren. Dit heeft echter ook een nadeel en dan met name voor offroad weggebruikers. Want door die afvlakking zie je zelf ook minder goed in het donker. En dit is dan weer duidelijk op plaatsen met weinig omgevingslicht, zoals op bos- en grindpaden.
Voorbeelden van fietsverlichting met STVZO keurmerk:
Welke fietsverlichting is geschikt voor mij?
Er is tegenwoordig heel veel aanbod in de categorie fietsverlichting. Dit komt doordat veiligheid op de fiets voor steeds meer mensen tegenwoordig belangrijk wordt. Mede hierom stappen steeds meer racefietsers, mountainbikers en stadsfietsers over naar goede lampen op hun fiets. Maar hoe fel moet jouw specifieke koplamp zijn? Wat betekent het aantal Lumen? En is een batterij met een lange accuduur nu juist handig of niet? Daar gaan we in deze tekst antwoord op geven.
Wat zegt het aantal lumen over jouw fietsverlichting?
De lichtsterkte van veel fietsverlichting wordt weergegeven in lumen. Het aantal lumen staat voor de sterkte van het licht dat uit de lamp komt. Het geeft je een redelijke indicatie van de kracht van een lamp. Maar het zegt niets over de breedte van de lichtbundel of de zijdelingse zichtbaarheid. Het aantal lumen van een fietslamp vertelt dus niet het hele verhaal, maar is wel een goede indicator om aan te geven hoe sterk een lamp is.
De vuistregel is dus: hoe hoger het aantal Lumen, hoe hoger de totale bundel licht die uit de lamp komt. Maar niet alleen de grootte van de straal is belangrijk; ook de breedte van de straal is iets om op te letten. Als een lamp namelijk veel licht uitstraalt, maar dat over een groot gebied doet, dan zie je overal licht, maar niet heel veel. Is de bundel te geconcentreerd en dus te klein? Dan zie je een heel fel verlicht klein punt. De breedte van de lichtbundel is tegenwoordig bij veel fietsverlichting wel aangepast voor het gebruiksdoel.
Wat betekenen termen als lumen, candela en lux?
Lumen ken je inmiddels, maar je ziet soms ook termen als Candela en Lux. Candela zegt iets over de hoeveelheid lumen die onder een bepaalde hoek uitstralen. Zo is 1 candela de lichtsterkte van 1 standaard kaars.
Nog preciezer is de term ‘lux’. Eén lux is de hoeveelheid licht die valt op een oppervlak op 1 meter afstand van de lichtbron. Maar deze waarde zegt weer veel minder over de totale breedte van de straal. Om al deze informatie wat meer in de praktijk te brengen hebben we onze koplampen in de volgende categorieën verdeeld:
Zichtbaarheid in een stedelijke omgeving
Wegdek en omgeving verlichten
Onverharde paden verlichten
Hoe maak ik mijn fietslamp vast aan mijn fiets?
Iets om over na te denken bij het kopen van je fietsverlichting is: hoe maak ik mijn lamp vast aan mijn fiets? Je hebt hiervoor immers verschillende mogelijkheden. En die mogelijkheden zijn (om het makkelijk te houden) ook weer afhankelijk van op welke fiets je rijdt. Zo kun je voor je stadsfiets of e-bike vaak kiezen voor een bevestiging op je voorspatbord of bagagedrager met een beugel, clip, of een ingebouwde kop- of achterlamp.
De lampen voor je stadsfiets die je zelf vastmaakt op je spatbord of bagagedrager zijn vaak voorzien van batterijen, maar worden tegenwoordig ook oplaadbaar gemaakt. Zo hoef je je geen zorgen te maken over het kopen van batterijen, maar plug je je lamp gewoon in de stroom als hij leeg is. Uiteindelijk is het kiezen van een fietslamp voor je stadsfiets en e-bike ook een persoonlijke kwestie. Je kiest uiteraard het beste fietslampje dat voor jou werkt, maar dat is geheel afhankelijk van je fiets en hoe je hem gebruikt. Als je een paar kilometer van werk naar huis fietst over (goed) verlichte fietspaden, heb je genoeg aan een fiets lampje op batterijen of een oplaadbaar exemplaar. Hier is zichtbaar zijn voor andere weggebruikers immers belangrijker dan het fietspad verlichten!
Voorbeelden van stadsfiets en E-bike verlichting:
Hoe monteer ik mijn fietslamp op mijn racefiets, mountainbike of gravelbike?
Een sportieve fiets is uiteraard net iets anders dan een stadsfiets of e-bike. Sportieve fietsen zijn gemaakt voor snelheid op specifieke terreinen. Om die reden zijn ze vaak voorzien van exotische materialen zoals aluminium en carbon om het gewicht van de fiets zo laag mogelijk te houden.
Hierdoor vind je ook geen kettingkasten, spatborden en jasbeschermers op sportieve fietsen. Dit zijn zaken die je voor snelheid en wedstrijden niet nodig hebt, dus kun je hier prima zonder. Maar hoe monteer je nu je fietsverlichting als je geen spatbord of bagagedrager hebt?
Elastiekjes of klembevestiging
Elastiekjes of klembevestigingen zijn de simpelste oplossingen om jouw fietsverlichting op je sportieve fiets te monteren. Merken als Lezyne en BBB Cycling leveren deze standaard mee als je hun fietsverlichting koopt, maar je kunt ze ook achteraf aanschaffen. Met deze bevestigingen is het mogelijk om je koplamp bijvoorbeeld op het stuur van je racefiets, mountainbike of gravelbike te monteren. Sturen van sportieve fietsen zijn vaak rond (en de laatste jaren ook steeds vaker plat of ovaal voor verbeterde aerodynamica), waardoor je een elastiekje of klem makkelijk rond je stuur trekt en zo je lampje monteert.
Daarnaast zijn fietslampjes met een hoog aantal lumen vaak afgemonteerd met een elastiekje of klembevestiging. Dat maakt ze ideaal voor als je met je sportieve fiets ook wel eens de weg op gaat als er vrijwel geen omgevingslicht is!
Helmbevestigingen
Een andere manier om je fietslamp te bevestigen is op je helm. Het voordeel hiervan is dat je fiets zo clean mogelijk blijft. Je hebt immers je lampje op je hoofd, waardoor de cockpit van je fiets geen lampje meer heeft. Daarnaast straalt je lampje vanaf je helm iets hoger, waardoor je meer uit kunt lichten dan normaal.
Er kleven echter ook nadelen aan dit systeem. Zo kun je je lampje niet meer afstellen als je je helm op hebt en onderweg bent. Ook is je licht weg als je je hoofd naar links of rechts draait, dus is het belangrijk dat je altijd naar voren kijkt. In de praktijk is een helmbevestiging dus vooral handig als je fietst op gemiddeld verlichte fietspaden en je je fiets zo clean mogelijk wilt houden.
Bevestigingen onder je fietscomputer
Dit soort bevestigingen voor koplampen is een nieuw concept. Hoe werkt het? Simpel. Bevestig een stuurhouder op je stuur voor je favoriete fietscomputer. Hierin bevestig je vervolgens je fietslampje, waarna je je fietscomputer erop kunt monteren. Op deze manier blijft je cockpit clean, maar geniet je toch van goede zichtbaarheid. Het enige nadeel is dat er (op het moment van schrijven) nog geen lampjes zijn met een extreem hoog aantal lumen. Dit zorgt ervoor dat je met deze fietsverlichting veilig thuis kunt komen, maar het is niet aan te raden om met deze verlichting echt de bossen in te gaan.
Hoeveel Lumen moet mijn fietslamp hebben?
Nu we je hebben uitgelegd wat lumen is en hoe je je lampje op je fiets kunt monteren, hebben we hieronder nog een handige tabel voor je. Hierin zie je welk aantal lumen geschikt is voor verschillende situaties. Kijk gerust even om te zien welk getal het beste bij jou past!
Situatie | ||||
Goed verlichte omgeving (stad) | ✅ | ✅ | ❌ | ❌ |
Matig verlichte omgeving (stad/dorp) | ❌ | ✅ | ❌ | ❌ |
Onverlichte omgeving | ❌ | ✅ | ✅ | ❌ |
Onverlicht, hoge snelheid | ❌ | ❌ | ✅ | ❌ |
Onverlicht, hoge snelheid/geaccidenteerd terrein | ❌ | ❌ | ❌ | ✅ |
Welke fietsverlichting is het beste voor mij?
Laten we vooropstellen dat er niet één fietslampje is dat het beste voor jou is. De kans is groot dat er meerdere zijn, maar er gaan wel een aantal vragen aan vooraf om te bepalen welk lampje het beste bij jou past. Zaken zoals: hoe groot is je budget? Waarvoor gebruik je je fiets het meest? En: wat vind jij belangrijk aan een fietslampje? – zijn dingen die je helpen om jouw zoektocht op de markt te verkleinen.
Om je een beetje op weg te helpen, volgt hieronder een overzicht van de lampen die je kunt overwegen bij jouw keuze!
Gemakkelijke verlichting om mee thuis te komen
Geschikt voor: gezien worden
Aantal lumen: tot 250 lumen
Prijs: tussen de 10 en 60 euro
Ga je op de fiets naar school of werk? Fiets je altijd over goed verlichte fietspaden? Fiets je ’s avonds in de stad en wil je goed zichtbaar zijn voor andere weggebruikers? Dan zijn onderstaande opties de beste keuzes voor jou. Deze lampjes beschikken over een interne accu, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over het vervangen van batterijen, en ze hebben een maximum van 250 lumen. Zoals gezegd: prima om zichtbaar te zijn, maar niet om de weg te verlichten.
De beste fietslampjes voor korte tot middellange ritten
Geschikt voor: beter zicht op het wegdek; ook als er geen straatverlichting is
Aantal lumen: tot 1000 lumen
Prijs: tussen de 50 en 100 euro
Ben je een sportieve fietser? Ga je ook in de winter weleens een uurtje fietsen terwijl het al schemert? Rijd je wel eens op fietspaden waar helemaal geen licht is? Dan zijn deze fietslampjes iets voor jou! Deze fietslampjes zijn zo ontworpen dat je zichtbaar bent en dat je de weg voor je goed kunt verlichten. Zo zie je zelf ook waar je heen gaat, wat ideaal is voor fietspaden zonder straatverlichting. Deze lampjes kun je gebruiken voor je stadsfiets of e-bike, maar ze zijn vooral bedoeld voor de sportieve fietser die bij zonsondergang nog de racefiets, mountainbike of gravelbike op stapt.
Verder beschikken deze fietslampjes over ingebouwde accu’s, waardoor ze oplaadbaar zijn, hebben ze een knipperstand waardoor je extra opvalt, en beschikken ze over een accuduur van tussen de 2 en 100 uur!
De beste fietslampjes voor de avonturier die in het donker nog op pad gaat
Geschikt voor: de fietser die zelfs nog fietst als het aardedonker is
Aantal lumen: meer dan 1000 lumen
Prijs: tussen de 100 en 150 euro
Ga je bikepacken met je sportieve fiets? Doe je mee aan een ultra-endurance wedstrijd? Of ga je vaker ook ’s avonds laat nog met je sportieve fiets weg terwijl de zon al onder is? Dan zijn deze fietslampjes dé lampjes voor jou. Allereerst beschikken deze fietslampjes allemaal over meer dan 1000 lumen. Dat maakt ze geschikt voor de donkerste omstandigheden, bijvoorbeeld in het bos waar geen lantaarnpaal staat, maar ook in de woestijn of een andere extreme plek waar geen kunstmatig licht is.
Verder zijn de lampjes (uiteraard) oplaadbaar, kun je ze laten knipperen, en gaan ze op de laagste stand soms tot wel 100 uur mee! De bevestiging is bovendien universeel, wat betekent dat je ze kunt gebruiken op je racefiets, mountainbike of gravelbike.
Iedere verlichting is beter dan geen fietsverlichting
Helaas is er niet zoiets als ‘het beste fietslampje dat er is’. Dit komt doordat het fietslampje waarvoor jij uiteindelijk kiest, afhankelijk is van je budget, je persoonlijke smaak en de manier waarop je je lampje plaatst en gebruikt. Maar hopelijk heb je middels deze blog wel een beter inzicht gekregen in de mogelijkheden voor fietsverlichting, zodat jij zelf de keuze kunt maken voor het fietslampje dat het beste bij jou past. Kom je er zelf toch niet helemaal uit? Geen probleem. In een van onze winkels kunnen wij je ook altijd helpen bij het maken van de keuze voor jouw beste fietslampje!
Jeffrey Hage
Zoals zovelen ben ik pas echt begonnen met wielrennen in corona tijd. Ik had altijd al de ambitie om mijn eigen racefiets te kopen, maar toen de wereld ineens stil stond, besloot ik de gok te wagen. Daarna is deze hobby nooit meer weggegaan. Of het nu op vlakke fietspaden, (korte) klimmetjes, of virtueel is; fietsen is mijn hobby en ik heb me er helemaal in gevonden. Daarnaast heb ik er bij Mantel mijn werk van kunnen maken om over fietsen te schrijven, waardoor ik nu niet alleen mijn kennis kan inzetten, maar ook delen!
Gerelateerde berichten
De beste elektrische fietsen van 2024 - Ebike koopgids (2024)
16 Augustus 2024De e-bike collectie van 2024 is weer beschikbaar in onze online fietsenwinkel ...
Met het juiste Fizik zadel zit je altijd goed op je fiets [koopgids]
12 Januari 2024Stap in de wereld van ongeëvenaard comfort en prestaties met Fizik, een toonaangevend fietsmerk dat mede bekend is om ...
De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]
4 Augustus 2023Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...