Deel dit bericht

Fietsverlichting koopgids 2022-2023 – Veilig verlicht de weg op en het bos door!

Fietsverlichting is misschien wel de eenvoudigste en belangrijkste manier om veilig te kunnen fietsen. Op de racefiets en mountainbike of als snelle forens speelt niet alleen mee dat je goed gezien wilt worden. Op hogere snelheden is het ook belangrijk dat je zelf goed ziet waar je rijdt. Ongeacht of je op stap gaat met je MTB, racefiets of voor woon-werkverkeer, voor elke situatie is goede fietsverlichting te krijgen. Maar hoe weet je nu welke fietsverlichting het beste bij jouw wensen past? We zetten het allemaal voor je op een rij in onze fietsverlichting koopgids.

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten waaraan goede fietsverlichting moet voldoen. Het zal je misschien verbazen dat de regels voor fietsverlichting in Nederland best soepel zijn.

Wat zijn de wettelijke eisen voor fietsverlichting?

Grofweg komt het erop neer dat je – zolang je tussen zonsondergang en zonsopgang maar een lampje hebt – al aan de eisen voldoet.

Met de Bontrager ION Pro RT kun je zowel overdag als ’s avonds prima de weg op dankzij de verschillende standen.

Enige voorwaarde is dan wel dat je andere weggebruikers niet tot last bent. Alle officiële regels hebben we voor je op een rij gezet.

Wettelijke eisen fietsverlichting

 • Fietsverlichting is verplicht tussen zonsondergang en zonsopgang.
 • Fietsverlichting is ook verplicht bij slecht zicht buiten die tijden.
 • Voorlicht moet wit of geel van kleur zijn. Het achterlicht moet rood zijn.
 • Fietsverlichting moet altijd goed zichtbaar zijn. (Dus niet achter een mandje of tas).
 • Maximaal 1 voorlamp en 1 achterlamp. Geen andere lampjes toegestaan.
 • Fietsverlichting mag niet knipperen.
 • Je lampjes moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen.
 • Fietsverlichting mag andere weggebruikers niet hinderen.
 • Heb je een aanhanger? Ook die moet dan een lampje achterop krijgen.
 • Fietsverlichting hoeft niet te branden als je stilstaat, maar het mag wel en is natuurlijk extra veilig.
 • Naast fietsverlichting moet je ook reflectoren hebben op je pedalen (oranje), wielen of randen van je band (wit) en achterop (rood).

Fietsverlichting met Duits StVZO-keurmerk

In Nederland vallen de regels dus best mee. In Duitsland hebben ze wel een strengere norm voor fietsverlichting, het StVZO-keurmerk. Steeds meer fabrikanten hebben meerdere lampen die aan die Duitse normen voor fietsverlichting voldoen.

Het belangrijkste kenmerk van deze fietslampen is dat de lichtbundel aan de bovenkant is afgevlakt. Daarmee voorkom je dat je een tegenligger verblindt. Dit is vooral prettig voor forenzen – en hun tegenliggers – die op drukke fietsroutes rijden.

Maar fietsverlichting met StVZO-keurmerk is daarmee een stuk minder geschikt voor off-road gebruik. Want juist daar wil je een brede én hogere lichtbundel om alles goed te kunnen zien.

Fietslampen met StVZO-keurmerk

Welke fietsverlichting is geschikt voor jou?

Het aanbod aan fietsverlichting is tegenwoordig enorm groot. Veiligheid op de fiets wordt voor veel fietsers steeds belangrijker. Vooral racefietsers, mountainbikers en forenzen, al dan niet op snelle fietsen zoals speed pedelecs, kiezen steeds meer voor goede fietsverlichting.

Met de Lezyne Super Drive 1600 XXL haal je echt een krachtpatser in huis.

Maar hoe fel moet jouw koplamp zijn? Ga je voor maximaal licht of wil je juist een extreem lange accuduur? We zetten de voor- en nadelen van de verschillende fietslampen voor je op een rij. Maar eerst even wat theorie over hoe de intensiteit van fietsverlichting bepaald wordt.

Wat zegt het aantal lumen over jouw fietsverlichting?

De lichtsterkte van veel fietsverlichting wordt weergegeven in lumen. Het aantal lumen staat voor de sterkte van het licht dat uit de lamp straalt. Het geeft je een redelijke indicatie van de kracht van een lamp. Maar het zegt niets over de breedte van de lichtbundel of de zijdelingse zichtbaarheid. Het aantal lumen van een fietslamp vertelt dus niet het hele verhaal.

De Lezyne Hecto Drive 500XL geeft niet een enorme bak met licht, maar houdt het wel lekker lang uit.

Hoe hoger het aantal lumen, hoe hoger de totale lichtstroom die uit de fietslamp komt. Bij fietsverlichting is het ook belangrijk om te kijken naar hoe breed die lichtbundel uitstraalt. Als een lamp namelijk veel licht uitstraalt, maar dat over een groot gebied doet, dan zie je overal licht, maar niet heel veel.

Is de bundel te geconcentreerd en dus te klein? Dan zie je een heel fel verlicht klein punt. De breedte van de lichtbundel is tegenwoordig bij veel fietsverlichting wel aangepast voor het gebruiksdoel.

BBB Cycling StrikeDuo 1600 BLS-172
De BBB Cycling StrikeDuo 1600 BLS-172 levert een boel licht en gaat ook nog eens lang mee. Dit is een ideale lamp voor wie ’s avonds of ’s nachts wel eens op avontuur gaat.

De breedte van de bundel zit bij de meeste goede fietsverlichting dus goed. Dan kun je dus goed fietslampen onderling vergelijken door naar het aantal lumen te kijken.

Wat is het verschil tussen lumen, candela en lux?

Heel soms wordt bij fietsverlichting ook gesproken over candela en lux. Bij een candela wordt gekeken hoeveel lumen er precies onder een bepaalde hoek uitstralen. 1 candela is de lichtsterkte van 1 standaard kaars. Dit is een preciezere meetmethode dan alleen het aantal Lumen.

Fietsverlichting koopgids - Lumen Candela Lux
Wat betekenen lumen, candela en lux?

Nog preciezer is de lux. 1 lux is de hoeveelheid licht die valt op een oppervlak op 1 meter afstand van de lichtbron. Maar deze waarde zegt weer veel minder over de totale breedte van de straal.

Om al deze informatie wat meer in de praktijk te brengen hebben we onze koplampen in de volgende categorieën verdeeld:

 • Zichtbaarheid in een stedelijke omgeving
 • Wegdek en omgeving verlichten
 • onverharde paden verlichten

Hoe ziet het aantal lumen van een koplamp eruit?

Het valt te begrijpen dat je graag wilt weten hoe het aantal lumen er in de praktijk uit ziet. Daarom hebben we vrijwel alle lampen voor je getest. Hieronder staan een aantal voorbeelden van koplampen met daarbij een afbeelding van de lichtstraal.

Bontrager Ion Pro RT Fietslamp

De Bontrager Ion Pro RT Fietslamp is onze keuze voor een koplamp voor onverlichte fietspaden. Deze krachtige koplamp heeft een maximale lichtsterkte van 1300 lumen. Dat betekent dat deze lamp een flink vermogen heeft door de geconcentreerde lichtbundel om elke weg, pad of trail te verlichten.

De maximale brandduur van deze Bontrager fietslamp is 6 uur. Laat je hem constant op 1300 lumen branden dan is de maximale brandduur 1,5 uur. De lamp is voorzien van een ANT+ signaal, zodat je gemakkelijk je lamp kan koppelen met andere apparaten.

Met de Bontrager ION Pro RT kun je maximaal 1300 Lumen halen.

Ravemen CR1000 Fietslamp

De Ravemen CR1000 koplamp is met zijn 1000 lumen ideaal voor fietsritten in een donkere plattelandsomgeving, over dijken of in het bos. De lamp heeft een antiverblindingslens, welke een T-vormige straal creëert voor optimaal zicht zonder hierbij andere weggebruikers te verblinden. Het voordeel van deze lamp is dat de zijkanten stadslichten bevatten, waardoor je veiligheid en zijdelingse zichtbaarheid wordt vergroot.

De Ravemen CR1000 is ideaal voor onverlichte plattelandsomgevingen.

BBB Cycling StrikeDuo 2000 BLS-173 Fietslamp

Voor perfect zicht in een donkere omgeving is de BBB Cycling StrikeDuo 2000 een zeer geschikte fietslamp. De omgeving wordt door de lichtsterkte van 2000 lumen zeer goed verlicht. Het extreem heldere LED-licht straalt in een niet-verblindende ovale vorm naar alles waar je naartoe rijdt. Een nachtrit behoort met deze koplamp zeker tot de mogelijkheden.

Een ander groot voordeel van de BBB Cycling StrikeDuo 2000 is de lange levensduur. Op de laagste stand, een knipperlicht van 400 lumen, gaat de batterij 200 uur mee. Op de hoogste stand van 2000 lumen is de maximale brandduur 2 uur. In totaal heeft de lamp 7 verschillende standen.

Met 2000 Lumen kun je met deze fietslamp zo’n beetje iedere omgeving verlichten.

Fietsverlichting om je zichtbaarheid in een stedelijke omgeving te vergroten

Fietsverlichting kun je dus vergelijken op basis van het aantal lumen. Maar hoeveel lumen heb je dan nodig voor welk gebruik? Dat hebben we natuurlijk even voor je op een rijtje gezet.

Lampen in deze categorie zijn zeer geschikt voor verlichte stedelijke omgevingen omdat ze een lichtsterkte tot 100 lumen hebben. In een stedelijke omgeving kom je ook veel ander verkeer tegen, dus het is belangrijk dat je verlichting hebt waar je mee gezien wordt. Deze lampen zijn daarom ook goed zichtbaar van de zijkant.

De Bontrager ION 100R is lekker klein, maar de prestaties zijn dat zeker niet.
De Bontrager ION 100R is lekker klein, maar de prestaties zijn dat zeker niet.

Fietsverlichting voor in een goed verlichte omgeving (stad)

Fietsverlichting voor rustige ritten met matig licht

Fietsverlichting met een vermogen van tussen de 100 en 400 Lumen is al een heel stuk beter. Daarmee ben je echt goed zichtbaar, en op wat donkerdere plekken kun je zelf ook wel redelijk wat zien.

Deze verlichting is prima voor de stadsfiets. Maar ook op rustigere ritten op de racefiets in een matige of onverlichte omgeving kun je deze fietslampen goed gebruiken.

Fietsverlichting voor in een matig verlichte omgeving (stad/dorp)

Fietsverlichting voor snellere ritten of donkere omstandigheden

Fietslampen met een lichtsterkte tussen de 400 en 800 lumen zorgen ervoor dat je het wegdek en de omgeving goed kan verlichten. Met deze lampen kan je dus prima over onverlichte fietspaden rijden. Ideaal voor de racefiets of mountainbike – binnen en buiten de bebouwde kom.

De Lezyne Power Drive 1100i kun je koppelen aan een externe accu. Met voldoende accu's blijf je eeuwig verlicht!
De Lezyne Power Drive 1100i kun je koppelen aan een externe accu. Met voldoende accu’s blijf je eeuwig verlicht!

En ook de fietsende forens – met speed pedelec – die elke dag door weer en wind fietst, kan prima met een fietslamp uit deze categorie op stap. Dankzij de flinke lichtopbrengst kun je, ook op hogere snelheden, prima zien hoe de weg loopt en zie je grotere obstakels goed van tevoren.

Fietsverlichting voor in een onverlichte omgeving op hogere snelheid

Fietsverlichting voor de donkerste en snelste ritten

Een koplamp die meer dan 800 Lumen levert is bedoeld voor racefietsers en mountainbikers die in het pikkedonker op hoge snelheid rijden. Maar ook iemand die op de speed pedelec rijdt in een erg donkere omgeving kan wel zo’n sterke fietslamp gebruiken.

De Lezyne Deca Drive 1800i is de sterkste fietslamp van Lezyne. Door hem aan een accu te hangen kun je net zo lang fietsen als je wilt, ook op maximaal vermogen.

Voor de mountainbikers die single tracks rijden raden we trouwens wel een koplamp aan met een bredere lichtstraal. Daarmee maak je het jezelf een stuk makkelijker om goed overzicht te houden.

Fietsverlichting voor in een onverlichte omgeving op hoge snelheid (MTB)

Hoeveel lumen heb je nodig voor welke fietsomgeving?

Om je een overzicht te geven van hoeveel lumen jouw fietsverlichting moet hebben in welke situatie hieronder handig overzicht.

Situatie< 100 lumen100 – 400 lumen400 – 800 lumen 800> lumen
Goed verlichte omgeving (stad)
Matig verlichte omgeving (stad/dorp)
Onverlichte omgeving
Onverlicht, hoge snelheid
Onverlicht, hoge snelheid/geaccidenteerd terrein

Accuduur van fietsverlichting

De accuduur is bij fietsverlichting soms best lastig in te schatten. Dit is een belangrijk punt om bij de aanschaf op te letten. Neem bij twijfel altijd een grotere accu dan je nodig denkt te hebben.

De Bontrager ION Pro RT is niet erg groot, maar levert een verrassend sterke lichtbundel en gaat ook nog eens lekker lang mee op een enkele lading.

Meestal krijg je dan ook een fietslamp met meer lumen. Maar bijna alle fietslampen kun je zelf instellen op verschillende standen. Van een zwak licht tot de maximale stand. Het spreekt voor zich dat je op een zachte stand de accuduur flink kunt verlengen.

Je kunt er dus voor kiezen een supergoede fietslamp – met grote accu – rond te rijden, maar dan wel op de spaarstand van de batterij. Dikke kans dat de accu dan vele uren mee kan!

Dagrijverlichting voor fietsers

Dagrijverlichting is een nieuwe vorm van fietsverlichting die de laatste jaren in opkomst is. Dagrijverlichting voor fietsers is vooral handig voor wegen waar het fietspad op de rijbaan ligt, zonder enige scheiding.

De Lezyne Strip Drive Pro is perfect voor forenzen die zich dagelijks in druk verkeer mengen, maar ook ideaal voor wielrenners en mountainbikers die regelmatig over slecht- of onverlichte wegen fietsen.

De dagrijverlichting heeft als belangrijke kenmerk dat het fel en vaak onregelmatig knippert. Hiermee ben je een heel stuk zichtbaarder voor al het andere verkeer. Maar let op!! Het is alleen toegestaan om met dagrijverlichting te rijden wanneer het licht is. Wanneer het donker is, en wanneer je dus eigenlijk gewone fietsverlichting moet voeren, is dagrijverlichting niet toegestaan. Je fietsverlichting moet dan constant branden en mag niet knipperen.

De nieuwste Flare van Bontrager is de Flare RT2. Meer licht, langere accuduur, maar wel kleiner van formaat.
De nieuwste Flare van Bontrager is de Flare RT2. Meer licht, langere accuduur, maar wel kleiner van formaat.

Dagrijverlichting voor fietsers

Fiets achterlicht met verkeersradar en andere slimme verlichting

Naast dagrijverlichting is ook de slimme fietsverlichting inmiddels niet meer weg te denken. Garmin was hier de eerste met de Varia Radar. Dat is een achterlicht, met ingebouwde radar.

De Garmin Varia RTL510 heeft een ingebouwde radar. Hoef je zelf het verkeer achter je niet zo nauwlettend in de gaten te houden.
De Garmin Varia RTL510 heeft een ingebouwde radar. Hoef je zelf het verkeer achter je niet zo nauwlettend in de gaten te houden.

Die kan jou, met de nieuwste versie zelfs op het scherm van je fietscomputer, real-time doorgeven of er verkeer achter je is. En zo ja, dan ook hoe dichtbij. En komt de auto of vrachtwagen bij je in de buurt? Dan gaat de lamp feller branden! Ideaal toch?

De unieke Lezyne Laser Drive projecteert twee lange strepen op de weg achter je. Als dat niet de aandacht trekt!
Met de Lezyne Laser Drive ben je 180 graden zichtbaar voor het verkeer. Niet te missen voor je medeweggebruikers!

Sommige achterlampen hebben ook een ingebouwde lichtsensor waardoor ze automatisch aangaan als ze ook beweging detecteren. Kun je dus nooit vergeten je achterlicht aan te zetten.

Ook zijn er nog achterlampen met een remlicht functie. Wanneer je hiermee afremt dan begint de lamp feller te branden dankzij een geïntegreerde bewegingssensor. Zo val je dus nog meer op voor achteropkomend verkeer.

Slimme verlichting

Onze favoriete set fietsverlichting met koplamp en achterlicht

We hebben een aantal voordelige fietsverlichting sets voor je samengesteld. Voor elke type fietser hebben we een handige combinatie van achterlicht en koplamp. Dan weet je zeker dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Een compleet overzicht met alle fietsverlichting? Die vind je natuurlijk gewoon bij al onze fietsverlichting.

Onze aanbevolen fietsverlichting sets

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mees

Mees

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

47 fietsers over “Fietsverlichting koopgids 2022-2023 – Veilig verlicht de weg op en het bos door!”

 1. Mooi artikel maar ik heb één opmerking. Volgens de Nederlandse wet mag tijdens het gebruik de voorlamp en/of achterlamp niet knipperen. Toch zit deze functie er vaak op en zie ik die knipperende led’s vaak. Het lijkt mij zelfs duidelijker.

  1. Of het hierdoor ook bij wet verboden is weet ik niet, maar wat ik wel weet is dat het bij een knipperend licht het een stuk lastiger is om in te schatten wat de afstand tussen jou en een andere fietser is, en de snelheid waarmee deze je tegemoet komt te bepalen.

  2. Beste Hans,

   je hebt gelijk: volgens de Nederlandse RVV (Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens) dient je fietsverlichting constant te branden, dus niet knipperend. Deze regels kunnen in andere landen overigens anders zijn. Voor de fabrikanten is het een kleine moeite om de knipperfunctie in te bouwen. Onderzoek door TNO heeft aangetoond dat een knipperende koplamp goed opvalt, maar een knipperend achterlicht juist minder. De opvallendheid van knipperende fietslampen neemt bovendien af als er meerdere bij elkaar zijn, zoals in druk stadsverkeer. Dit zal de reden voor de wetgever zijn, om aan het huidige beleid vast te houden.

   Jij bent je in elk geval bewust van het belang van goede zichtbaarheid. Een veilige rit gewenst!

  1. Ik was in Italië en daar zag ik dat veel fietsers overdag met ontstoken verlichting rijden. Ik denk dat het komt omdat zij tijdens hun fietstocht regelmatig door donkere tunnels moeten. Mij viel het op dat de verlichting veelal zo krachtig is dat je de fietser ook in de volle zon al op grote afstand ziet. Nu heb ik zelf een krachtige koplamp maar deze heeft al na een klein uurtje zijn kracht verloren. Mijn vraag? Ik ben op zoek naar krachtige verlichting, zowel voor als achter, die op één acculading zeker een uur of vier op volle sterkte blijft branden. Wel merk/type zou iets voor. Ik zijn?

   1. Ciao Willem,

    In het buitenland zie je inderdaad steeds vaker gebruik van dagrijverlichting om beter zichtbaar te zijn. Vaak zijn dit kleine lampjes die bedoeld zijn om met een hoge lichtopbrengst te knipperen.

    Er zijn geen lampen met een interne accu die meerdere uren op vol vermogen constant kunnen branden. Wel zijn er meerdere lampen met een dagrijverlichting stand. Via de volgende link kom je op ons aanbod van lampen met een stand voor gebruik als dagrijverlichting.

    Groet Remi

  2. Hoi Raul,

   Zeker niet, maar het zijn de merken die voor ons in ieder geval een een breed scala aan fietsverlichting leveren waar iedere fietser wel een lampje van zijn keuze in kan vinden.
   ^Olle

   1. Dat zal best maar wij klanten zouden willen dat winkels alle merken verkopen. En dan alleen de beste value for money items op voorraad nemen. Maar er gebeurt eerder het omgekeerde. Merkenkeuze is een combi van wat men wil, waar men de hoogste korting krijgt, wat bij een leverancier zit waar men al andere dingen vandaan haalt, of de leverancier wel wil leveren en vast nog wel wat dingen.
    Erg jammer, wij willen alleen krenten in de winkel tegenkomen!
    Wel fijn dat is er inmiddels internet is…..

 2. En ik vraag me af of knipperen niet mag: 1. overdag (als voeren van verlichting niet vereist is) 2. als ook een steady brandend exemplaar wordt gevoerd

  1. Hoi Raul,

   Officieel mag knipperen niet in omstandigheden waarin je normaal gesproken gewoon licht moet voeren. Dus over knipperen overdags zegt de wet eigenlijk niets. Het knipperen naast een steady lamp mag officieel niet. Je mag (of liever gezegd moet…) alleen als je meer hebt dan twee wielen een tweede voorlamp hebben die niet mag knipperen.
   Maar ik denk niet dat er een agent is die je zal beboeten als je het zal doen, zolang je anderen maar niet in de ogen schijnt of op een andere manier hindert met jouw verlichting.
   ^Olle

 3. Ik zie dat die verlichting voor donkere wegen het maar 1,5 uur uit houdt. Dat is toch echt te weinig voor mij. Soms rij ik als ik laat vertrek wel drie uur door het donker. Mijn huidige lamp houdt dat wel, maar die is maar 20 LUX. Net iets te weinig, plus dat hij van bovenaf zichtbaar is waardoor hij mijn nachtzicht aanzienlijk belemmert. Ik ben dus op zoek naar een lamp die meer licht geeft, USB oplaadbaar is, snel zonder omstandig gedoe te bevestigen en verwijderen is zonder permanente toestanden aan mijn stuur zodat ik makkelijk kan wisselen tussen fietsen. Hij moet het ook nog eens minimaal een uur of 4 uithouden.

  1. Hoi Tinus,

   Als je een lamp wilt die het lang volhoudt,m dan zou je eens naar de Spanninga Thor kunnen kijken. Deze heeft 1100 lumen en houdt het minstens 6,5 uur vol! Lampen met een dergelijek grote accu kun je neit via de USB opladen, dus daar heb je wel een stopcontact voor nodig.

   Groeten,

   Hidde

    1. Hi Tinus,

     In dat geval zou je nog kunnen kijken naar de BBB Cycling Strike 760L BLS-74 Fietslamp. Deze heeft vijf standen, in de normale stand; 228 lumen, houdt deze het maar liefst 7,5 uur vol. :-)

     Groet,

     Michiel

 4. Als fanatieke MTB nightbiker al redelijk wat ervaring opgedaan met diverse soorten lampen, en verschillende lumen-waardes. Voor de serieuze MTB’er is een lamp op helm en op stuur een must. Accuduur moet minimaal 2 uur zijn – waarbij men rekening moet houden dat de winterkou een nadelige invloed heeft op de accu’s welke op frame zijn bevestigd tov accu’s welke onder de kleding worden meegenomen. Mijn ervaringen met de lampen met ingebouwde accu’s is dat (ten eerste niet geschikt voor op de helm) deze vaak niet 100% rotsvast op het stuur te bevestigen zijn. Momenteel rijd ik met een Chinese import lamp van 12.000 lumen (aldus de fabrikant) en de Sigma Buster 2000 lamp met 2000 lumen. Het zal niemand verbazen dat de Duitse Sigma lamp met 2000 lumen, meer en beter licht geeft dan de Chinese lamp welke claimt 12.000 lumen te hebben. Grootste nadeel van alle door mij geteste lampen is dat ze wel diverse settings hebben voor ‘fel, feller, felst’ maar dat je zelfs op de zwakste stand wanneer je op de openbare weg rijd – toch het verkeer verblind. Daarom ook voortaan een klein lampje bij voor gebruik op de verbindingsroute – en dan in het bos pas het groot licht aan.

  1. Hoi, het lijkt mij spannend en gaaf wat je doet maar verstoor je zo niet ontzettend de slapende bosbewoners die van jou schrikken, de weg op schieten, auto’s etc, etc???

 5. Regelmatig fiets ik naar werk, maar nu het snel weer donkerder wordt in de vroege ochtend, kan ik een goede verlichtingset prima gebruiken. Hierdoor kan ik de hele winter door blijven fietsen. Bijzonder welkom dus!

 6. Tussen de 400 en 600 lumen heb je zat aan, goed zichtbaar, goed zicht maar niet verblindend voor tegenliggers en overig verkeer.

 7. Ik zal graag een variabele hoeveelheid lumen willen hebben. Ik fiets dagelijks naar mijn werk. 50% van de rit is door bewoond gebied, de andere helft buitenaf. In het bewoonde gebied is een te hoge hoeveelheid lumen alleen maar schadelijk voor de andere weggebruikers. Buitenaf wil ik graag de maximale hoeveelheid lumen, mits ik mijn tegenliggers niet belemmer.

  1. Hoi Bob,

   Je kunt bijna alle fietsverlichting met 1 druk op de knop aanpassen. Het wisselen tussen de verschillende sterktes is dus erg eenvoudig. Kies je voor een fietslamp met afstandsbediening? Dan kun je dat zelfs vanaf je stuur makkelijk aanpassen.
   ^Olle

 8. Als je je tegenliggers een plezier wilt doen zou ik het ook houden bij 400 a 600 lumen. Het ligt er denk ik ook aan waar je fietst, kwaliteit van het wegdek speelt ook een rol. Je wilt wel zien waar je op je bek kan gaan natuurlijk.

 9. Wat ik mis (niet alleen bij jullie) is een verlichtingset met een ingebouwde accu die oplaad via de dynamo. Niks opladen via USB of batterijen wisselen. Ik heb daar ooi over gelezen maar zie ze nergens meer?

 10. Naast fietsverlichting moet je ook reflectoren hebben op je pedalen (oranje), wielen of randen van je band (wit) en achterop (rood). Dit heeft dus bijna geen enkele wielrenner (ik ook niet) dus allemaal in overtreding?

   1. Klopt. Regels: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/fiets/vraag-en-antwoord/wat-zijn-de-regels-voor-fietsverlichting-en-reflectie-op-een-fiets.

    Helaas heeft Continental de GP4000 reflex banden eruit gegooid, die hadden een reflectiestrip. Wowow heeft spaakflectoren, dat kan en alternatief zijn. Op je pedalen (SPD-SL) kan je aan één kant plaatjes met reflector klikken. Alleen die reflector achterop… geen idee hoe.

    Omdat knipperende fietslicht standen ook illegaal zijn dus, gebruik ik die niet, ondanks dat ze goed opvallen. Ik vind daarom ook dat deze standen eigenlijk niet mee mogen tellen bij beoordeling van een fietslamp. Behalve dat sommige lampjes 100 knipperstanden hebben voordat je weer bij een normale stand bent, zoals ook opgemerkt in een Lezyne lampentest op deze site.

    1. Kan iemand mij nu vertellen welke de beste is voor het mountainbiken in de vroege ochtend wanneer het nog donker is in het bos, duinen en/of heide
     Zoals de mtb tocht bartje 200
     Of moet je dan meerdere lampen mee nemen

 11. Waarom hebben die krachtige fiets voorlampen niet eenzelfde scherpe cutoff zoals autolampen hebben? Dan kun je hoge lichtopbrengst bereiken zonder tegenstanders verblinden.
  Dit is typisch iets waar reviews en testen op zouden moeten beoordelen.
  Weet iemand een goede lamp met scherpe cutoff?

  1. Tegenwoordig is ook de dagrijverlichting van steeds meer auto’s erg irritant aan het worden. Voorbeeld de nieuwste VW Polo. Die heeft schijnwerpers onder de bumper waar menig bouwplaats jaloers op zou zijn.
   Ook de dagrijverlichting van e-fietsers en scooters is soms erg fel en teveel naar boven gericht. De lamp mag best fel zijn, zolang de lichtbundel maar niet naar boven gericht is.
   Als ik iemand tegenkom met zo’n bouwlamp voorop krijgt ie van mij altijd grootlicht in z’n bakkes. Als ik op de fiets ben en zo iemand tegenkom probeer ik er wat van te zeggen. (“Hé je heb je grootlicht aan”)

   Ik vind dat wet- en regelgeving (en vooral handhaving) hier ernstig tekort schiet.

 12. Binnen de regelgeving staat dat je geen extra verlichting mag hebben naast je koplamp en je achterlicht. Het gekke is dat daarmee een groot deel van de goedgekeurde koplampen van bijvoorbeeld Busch&Muller, Axa en Herrmans officieel niet aan de regelgeving voldoen: Er zitten extra ledjes in die naar de zijkant schijnen om daarmee de zijdelingse zichtbaarheid te vergroten.
  Nu zou je kunnen stellen dat zo’n koplamp met zijverlichting nog steeds hetzelfde lampje is, want het is immers dezelfde behuizing, ware het niet dat deze lampjes ook steeds vaker half of geheel in het frame gebouwd worden. Dan heb je dus een hele grote koplamp behuizing.
  Daarnaast hebben we het nog het fenomeen E-bike waar allerlei extra indicatie verlichting op het stuur wordt gemonteerd in de kleuren wit, rood of groen……. Of bijvoorbeeld de Giant GrandTour. Die heeft een dimmende dagrijlamp en een koplamp. Dus 2 lampen aan de voorzijde waarvan de een ook nog eens deels zijdelings schijnt. En daar wordt ook niets tegen ondernomen als zo’n fiets ter goedkeur wordt aangeboden onder de EN15194.
  Als laatste het door jou beschreven Lezyne laser lampje.. Dit is dus een projecterende achterlamp, en dat terwijl er een limiet wordt gesteld aan het licht wat een achterlicht mag uitstralen.
  Dus… Leg mij maar eens uit wat wel en wat niet mag want ik ben de weg kwijt

 13. Goed en uitgebreid verhaal. Keuze laat naar de Lezyne Micro Drive Pro 800XL of de Drive Lite 1000XL. Als ik echter na de foto’s uit de Lezyne test hierboven kijk lijkt de 800XL de weg en omgeving beter te verlichten dan de 1000XL. Klopt dat en heeft dat te maken met de lens in de betreffende lamp of is de foto afwijkend (800XL schijnt meer naar links en 1000XL meer naar rechts). Of zit er gewoon weinig verschil tussen deze lampen? Ik zal de lamp vaak gebruiken voor woon/werkverkeer op slecht verlichte wegen en op de racefiets tot maximaal 2 uur op soms met soms onverlichte stukken.

  1. Hallo Joslyn,

   De 1000XL heeft een iets heldere lichtbundel maar dit verschil is maar klein. De lampen hebben dezelfde accu, de hogere lichtopbrengst van 1000XL gaat dan dus wel ten koste van de accuduur (op “blast” gaat de 800XL 4 uur mee en de 1000XL 3uur). Mocht de 800XL genoeg licht voor je hebben zou ik die aanraden vanwege de langere accuduur.

   Groet Remi

 14. Welke heb je nou nodig
  Zie door de bomen het bos niet meer zoveel soorten
  En die garmin varia achterlicht heeft die ook zo’n zender dat als je remt ook feller gaat branden
  Doe zelf aan mountainbiken en racefietsen
  En wil in december de Drenthe 200 gaan doen, vandaar dat ik op zoek ben naar een goede verlichting met krachtige (straal) bundel licht en lange accu duur
  Ps desnoods met een powerpack mee in een frametas

 15. Zelf gebruik ik de Bontrager ION 200T / Flare RT lampjes met een Transmitr MicroRemote, een klein knopje op het stuur waarmee je alles draadloos kan aansturen (aan / uitschakelen maar ook van knipperen naar continue branden). Misschien een handige aanvulling op het onderwerp “slimme verlichting”?

  https://www.trekbikes.com/nl/nl_NL/fietsuitrusting/fietsaccessoires/fietsverlichting/fietsverlichtingsaccessoires/bontrager-transmitr-micro-draadloze-afstandsbediening/p/23634/

  1. Hallo Niall, al het gemak binnen handbereik.
   Dat lijkt me zeker een mooie toevoeging.
   Weet je dat je de Bontrager RT series ook kan koppelen met Garmin fietscomputers ?

   Antoine I Mantel

 16. De opmerking over MTB’ers die een brede lichtstraal nodig hebben voor singletracks verdient een opmerking; op veel MTB-routes is het niet toegestaan om er tussen zonsondergang en zonsopgang te fietsen. Dit is om de rust van de dieren, die in deze periode op zoek gaan naar voedsel, niet te verstoren.

  1. Hey Hans,

   Dat klopt inderdaad, hoewel er wel een aantal georganiseerde tochten zijn die er toestemming voor hebben.
   Goede verlichting is dan ook handig, ook al ben je met meer.

   Robbert|Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen