Deel dit bericht

Pedalen vervangen van je racefiets of mountainbike [How-To]

De pedalen van je racefiets of mountainbike zijn een van de fietsonderdelen die je regelmatig moet vervangen of onderhouden. Op een nieuwe racefiets of MTB zitten standaard ook geen pedalen. Die moet je dan vaak ook nog zelf monteren. En dat lijkt een hele klus, maar dat is het gelukkig niet. Het vervangen van de fietspedalen kun je zelf binnen 10 minuten doen. Wist je dat in veel gevallen van een ‘vreemde’ kraak in je fiets de pedalen de oorzaak zijn. Dus ook als je last hebt van een kraakje kan het lonen je pedalen even eruit te halen, schoon te maken en opnieuw te monteren.

Om je fietspedalen of trappers te vervangen heb je niet veel fietsgereedschap nodig. Het verschil tussen MTB pedalen en racefiets pedalen is voor de montage en demontage niet belangrijk. Ook de trappers van een stadsfiets kun je met met onderstaande stappen én fietsgereedschap vervangen.

Alle verschillende merken fietspedalen zoals Shimano, Look, Time, Speedplay, Crankbrothers of Hope kun je met een 15 mm pedaalsleutel en/of een 6 mm inbussleutel los- en vastzetten.

Welk gereedschap heb je nodig om je fietspedalen te vervangen?

Verschil tussen linker en rechter pedaal

Het allerbelangrijkste bij het monteren of demonteren van fietspedalen is dat je goed onthoudt dat de schroefdraad niet voor links en rechts dezelfde kant op gaat.

Op de pedalen staat meestal duidelijk wat het linker en rechter pedaal is. Op dit Shimano XT pedaal zie je na de type-code en landcode een R staan voor rechts.
Op de pedalen staat meestal duidelijk wat het linker en rechter pedaal is. Op dit Shimano XT pedaal zie je na de type-code en landcode een R staan voor rechts.

De schroefdraad van pedalen is namelijk zo gemaakt dat hij altijd zichzelf vastdraait als je naar voren trapt. Daarmee wordt voorkomen dat je pedalen zichzelf los zouden kunnen draaien.

Op pedalen staat daarom altijd welke pedaal voor links is en welke voor rechts. Dat is meestal met een kleine L of R aangegeven op een niet zo opvallende plek op de pedaalas. Ook staat het vaak naast het typenummer van het pedaal.

Oude pedalen verwijderen

Het verwijderen van je oude pedalen is vaak het lastigste deel van deze klus. Allereerst willen je oude pedalen nog wel eens muurvast zitten. Vooral als het lang geleden is dat je ze eruit hebt gehaald of als je ze nooit hebt ingevet kan het loshalen een flinke klus zijn.

Bij het loshalen van je linker pedaal moet je in deze foto de sleutel naar beneden duwen.
Bij het loshalen van je linker pedaal moet je in deze foto de sleutel naar beneden duwen.

Gebruik de 15 mm pedaalsleutel of de passende inbussleutel voor jouw pedalen. Zorg dat je, als je kracht zet, niet met je knokkels recht boven je tandwielen hangt. Als je pedaal in een keer losschiet kom je anders vol met je knokkels op je tandwielen. En dan liggen ze dus in een keer helemaal open.

 Het rechter pedaal komt los als je tegen de klok in draait, in deze afbeelding dus naar beneden.
Het rechter pedaal komt los als je tegen de klok in draait, in deze afbeelding dus naar beneden.

Om je linker pedaal verwijderen moet met de klok mee draaien met de pedaalsleutel of inbussleutel. Je rechterpedaal komt los als je tegen de klok in kracht zet.

Lukt het losdraaien niet? Spray dan wat kruipolie of WD-40 op je pedaal en laat dat een kwartiertje intrekken. Komt je pedaal dan nog steeds niet los, spray dan nog wat WD-40 of kruipolie erop en wacht een nacht.

Schoonmaken en weer insmeren

Nu je hopelijk je fietspedalen los hebt kun je de schroefdraad van je crankstel schoonmaken. Gebruik hiervoor een oude, droge doek. Je kunt ook een goede ontvetter gebruiken. Monteer je dezelfde pedalen weer? Dan moet je ook de pedalen zelf – en dan vooral de schroefdraad – goed schoonmaken.

Zorg er goed voor dat echt al het vuil en oude vet weg is. Smeer nu de schroefdraad van het pedaal weer in met montagepasta of Loctite. Smeer ook een klein beetje aan de binnenkant van de schroefdraad in de crankarmen.

Monteren nieuwe pedalen

Net zoals bij het demonteren moet je de pedalen ook bij het monteren allebei een andere kant opdraaien. Het linkerpedaal moet je tegen de klok in vastdraaien. Het rechter pedaal moet je met de klok mee vastdraaien.

Let goed op dat je de juiste pedaal aan de juiste kant monteert. Vooral bij MTB pedalen moet je even op de schroefdraad letten of de markering op het pedaal zelf.

Draai je pedaal altijd voorzichtig vast en forceer niet. Als hij er niet makkelijk in gaat heb je of het verkeerde pedaal of de schroefdraad is nog te vuil.
Draai je pedaal altijd voorzichtig vast en forceer niet. Als hij er niet makkelijk in gaat heb je of het verkeerde pedaal of de schroefdraad is nog te vuil.

Je kunt het grootste deel van het aandraaien vanzelf laten gaan door simpelweg je crankarm te bewegen (achteruit te trappen). Je pedaal zal zichzelf dan vastdraaien. Alleen het allerlaatste stukje moet je even een extra slag geven met een pedaalsleutel of inbussleutel. Draai je pedaal nooit te strak vast, een extra slagje is echt voldoende!

Een slag met de inbussleutel of pedaalsleutel is voldoende om je pedaal vast te zetten.
Een slag met de inbussleutel of pedaalsleutel is voldoende om je pedaal vast te zetten.

Maak nu ten slotte je crankarm schoon en veeg eventueel overtollig of eruit gedrukt montagevet weg. En klaar! Je kunt weer met frisse pedalen de weg op of het bos in.

Tips voor het vervangen van fietspedalen

 • Heb je een stadsfiets waar je de trappers van moet vervangen? Ook dan kun je bovenstaande stappen doorlopen.
 • Let bij het loshalen erop dat als je losschiet je niet met je knokkels op je tandwielen komt…
 • Oude pedalen muurvast? Laat wat kruipolie of WD-40 een nachtje weken
 • Nog steeds vast? Probeer dan je pedaalsleutel of inbussleutel langer te maken met een metalen staaf. Hoe langer die staaf, hoe minder kracht je nodig hebt
 • Monteer nieuwe fietspedalen nooit zonder goed montagevet of Loctite om te voorkomen dat je in de toekomst je pedalen niet los krijgt
 • Haal je pedalen elke 6 maanden los om ze even schoon te maken. En natuurlijk weer invetten als je ze erop zet.

Pedalen en trappers vervangen met het juiste fietsgereedschap

Bekijk hier hoe je je pedalen vervangt:

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 fietsers over “Pedalen vervangen van je racefiets of mountainbike [How-To]”

 1. Ik leg bij het losdraaien van pedalen altijd een poetsdoek (2x dubbelgevouwen handdoek of zo) over het tandwiel dat, mocht je uitschieten en op het tandwiel komen dan is nog je hand niet kapot .. (voorkomen is beter dan genezen) …

 2. Locktite lijkt me niet geschikt. Dit wordt gebruikt als je niet wilt dat een schroef zich loswerkt onder invloed van trillingen, bijvoorbeeld bij de montage van bindingen op ski’s of een snowboard. Bij de montage van fietspedalen is dit helemaal niet nodig, te meer dat ze zichzelf tijdens het fietsen vastdraaien. Het gebruik van locktite maakt dat het opnieuw verwijderen van de pedalen een zware klus wordt…..

  1. Er zijn verschillende Loctite versies met verschillende kracht. Maar Loctite 243 zou toch kunnen? Hoor graag je reactie aangezien ik dit net heb gebruikt.

   1. Hey Marcel,

    De 243 is een wat mildere versie, deze kun je dus gewoon loskrijgen.
    Het kan zijn dat dit iets meer kracht vereist als het wat langer zit.

    Robbert|Mantel

 3. Gelukt! Het loskrijgen dan. Ik heb geen speciale sleutel voor het losmaken van trappers en wilde die ook niet kopen. Ik heb WD40 gebruikt en even laten inwerken. Daarna sleutel 15 op de trapper gezet en ervoor gezorgd dat de sleutel onder een zodanige hoek van de crank staat, dat ik mijn voet op de sleutel kan zetten en hem naar beneden kan duwen. Met beleid dat wel.
  Na drie keer duwen schoot de trapper los. Het schoonmaken en weer monteren is makkelijk. :)

  1. Hoi Michiel, dat heb je goed opgelost! Overigens is het niet nodig om pedalen heel erg vast te zetten hoor, door de verschillende draairichting van de schroefdraad links en rechts draaien de pedalen zichzelf vast tijdens het fietsen.
   Bij montage een lik vet op de schroefdraad doen zorgt er dan voor dat je de volgende keer de pedalen weer makkelijk los krijgt.
   Boudewijn I Mantel

   1. Ik word gek hier: De pedalen draaien zichzelf toch juist helemaal niet ‘vaster’ !? In tegendeel. Als ik ga trappen en daarbij denkbeeldig frictie toeschrijf aan het contactvlak tussen pedaal en zijn asje dan draait deze zich juist losser. M.a.w. het is misschien zo bedacht om te voorkomen dat de pedalen muur-en-muurvast komen te zitten na een paar jaar trappen met slecht lopend pedalen.

    1. Beste Rinus,

     Doordat het pedaal in de traprichting wordt vastgezet in de crank zal deze zich tijdens het fietsen vaster zetten. Het gaat dus om het schroefdraad van het pedaal dat in de crank wordt vastgezet. Daarbij is het belangrijk dat deze as dus wordt ingevet, zodat je na jaren het pedaal weer loskrijgt.
     Els | Mantel

 4. Voor carbon cranks wordt bij montage van pedalen een onderlegringetje geadviseerd. Truvativ (SRAM) maakt ze, maar ik zie ze niet in het assortiment. Het is zelfs zo dat als ik mijn nieuwere Look Keo pedalen op mijn SRAM Force cranks monteer, zonder ringetje, de schroefdraad aan de andere kant van de crank er een stukje uitkomt. Dit is bij mijn oudere Keo pedalen niet het geval.

  1. Hi Eddy,
   Het is inderdaad goed om een ringetje ertussen te doen. Op dit moment hebben we deze helaas niet op voorraad. Ik heb je een mailtje gestuurd met eventuele mogelijkheden.
   Groeten, Paul|Mantel

 5. Ik probeer al 2 dagen mn oude trappers van mn mtb te vervangen maar lukt steeds niet om ze los te krijgen al 2 keer ingespoten met wd 40 maar nog steeds geen resultaat

  1. Hallo Paul,

   Vervelend om te horen dat de pedalen niet los komen van de traparm.
   Heb je al geprobeerd om door met een gereedschap stuk met een langere arm meer druk uit te oefenen.
   Als dit niks oplevert kan je beter naar een fietswerkplaats gaan, zijn hebben vaak meer ervaringen.

   Antoine I Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen