Deel dit bericht

Stuurlint Vervangen - Wikkel je eigen stuurlint in 10 minuten! [How-to]

29 Juli 2019

Hoe goed je je fiets ook schoon houdt, je stuurlint zul je toch echt eens een keer moeten vervangen. Gelukkig is het wikkelen van een nieuw stuurlint op je racefiets, gravelbike of cyclocrosser iets dat je heel makkelijk zelf kunt doen. Met een beetje handigheid kun je jouw stuurlint binnen tien minuten vervangen.

Een stuurlint moet je vervangen als hij vies of versleten is. Ook kan het zijn dat hij na verloop van tijd een beetje demping verliest of gewoon niet meer lekker in de hand ligt. En als je veel hebt gezweet is halverwege het seizoen een fris stuurlint ook wel lekker.

Wat heb je nodig voor het wikkelen van een stuurlint?

  • Een nieuw stuurlint
  • Stuurdoppen (vaak bij stuurlint meegeleverd)
  • Isolatietape
  • Schaar
  • Ontvetter

Stuurlint vervangen in X stappen

Alles wat je nodig hebt om je stuurlint te wikkelen.
Alles wat je nodig hebt om je stuurlint te wikkelen.

Het begint met een goede voorbereiding. Vouw je hoods terug en haal je oude stuurdoppen er af. Haal de tape van je stuurlint los en wikkel hem helemaal af. Maak vervolgens je stuur en de kabels van je remmen en versnellingen heel goed schoon. Liefst met ontvetter. Verwijder ook eventueel aanwezige oude isolatietape.

Waar je je kabels vastzet met isolatietape is een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Waar je je kabels vastzet met isolatietape is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Na het schoonmaken moet je eerst de kabels weer op hun plek vast tapen. Sommige sturen hebben hiervoor een speciale groef. Plaats de kabels aan de voorkant van het stuur, liefst bijna helemaal naar beneden en een beetje naar voren toe.

Sommige mensen hebben de kabels liefst wat hoger, anderen weer niet. Dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Plak de kabels vast met de isolatietape.

Stuurlint op montagepunt shifters

Bij de meeste sets stuurlinten zitten twee losse stukjes lint om over de metalen klemmen te plakken waarmee je shifters aan je stuur vastzitten. Zitten er geen losse stukken in jouw verpakking? Knip ze dan zelf even.

Plakt je nieuwe stuurlint niet heel erg goed? Dan kun je de montagepunten van je shifters ook tijdens het wikkelen van een extra laagje voorzien.
Plakt je nieuwe stuurlint niet heel erg goed? Dan kun je de montagepunten van je shifters ook tijdens het wikkelen van een extra laagje voorzien.

Je kunt die twee losse stukken stuurlint over de bevestigingspunten van je shifters plaatsen. Blijven die niet goed zitten? Leg ze er dan tussen tijdens het wikkelen tussen.

Beginnen met wikkelen

Begin het stuurlint wikkelen aan het uiteinde van je stuur. Zorg dat je stuurlint voor ongeveer de helft van de breedte uitsteekt. Dit uiteinde stop je later in de binnenkant van het stuur met een stuurdop.

Draai eerst een hele slag over elkaar heen en wikkel daarna langzaamaan omhoog. Wikkel van binnen naar buiten toe, met de klok mee dus aan de linkerkant en tegen de klok in aan de rechterkant. Zorg dat ongeveer de helft van de vorige slag overlapt wordt. Zorg er altijd voor dat je goed spanning houdt op het stuurlint.

Rond je shifters

Bij de shifters moet je het stuurlint goed strak langs het plastic/carbon van je shifters trekken, liefst met wat overlap.

Wikkel na de shifters rustig verder tot de plek waar je ongeveer uit wilt komen. Dat is ongeveer zo'n vijf centimeter vanaf het midden van je stuur.

De laatste stappen

Knip nu het stuurlint schuin af zodat de laatste wikkeling helemaal recht is. Plak het uiteinde van het stuurlint vast met de isolatietape.

Als laatste kun je nu de uiteinden van het stuurlint in de buis van je stuur duwen. Druk ze stevig vast met een stuurdop. Sommige stuurdoppen kun je met een schroef strak vastdraaien voor een nog betere passing.

Tips voor het wikkelen van je stuurlint

  • Isolatietape in jouw eigen kleur? De gebruikte tape is elektrische tape. Die kun je in bijna elke kleur vinden in de bouwmarkt.
  • Extra demping? Je kunt gerust twee stuurlinten over elkaar heen leggen. Dit geeft meer demping en comfort.
  • Oefenen? Gebruik je oude stuurlint.

Certoplast Isolatietape

€ 1,95

Supacaz Super Sticky Kush

€ 39,99

Fizik Tempo Bondcush 3mm Classic

€ 23,95

Wil jij liever zien hoe iemand het voordoet? Bekijk dan deze video: 

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Gerelateerde berichten

Hoe plan je een route in met Komoot? [How-To]

27 Maart 2023

Zelf een fietsroute maken? Klinkt ingewikkelder dan het is ...

Zelf je fiets onderhouden: Lees onze handige How-to blogs! [do it yourself tips]

7 Februari 2023

Een nieuwe racefiets of mountainbike kopen is één ding. Je fiets goed onderhouden is een tweede ...

Met deze 7 tips gaat de accu van je elektrische fiets langer mee!

28 Juli 2022

Voor velen is er niks fijners dan met goed weer genieten van een mooie rit door de natuur ...