Deel dit bericht

Stuurlint Vervangen – Wikkel je eigen stuurlint in 10 minuten! [How-to]

Hoe goed je je fiets ook schoon houdt, je stuurlint zul je toch echt eens een keer moeten vervangen. Gelukkig is het wikkelen van een nieuw stuurlint op je racefiets, gravelbike of cyclocrosser iets dat je heel makkelijk zelf kunt doen. Met een beetje handigheid kun je jouw stuurlint binnen tien minuten vervangen.

Een stuurlint moet je vervangen als hij vies of versleten is. Ook kan het zijn dat hij na verloop van tijd een beetje demping verliest of gewoon niet meer lekker in de hand ligt. En als je veel hebt gezweet is halverwege het seizoen een fris stuurlint ook wel lekker.

Wat heb je nodig voor het wikkelen van een stuurlint?

 • Een nieuw stuurlint
 • Stuurdoppen (vaak bij stuurlint meegeleverd)
 • Isolatietape
 • Schaar
 • Ontvetter

Stuurlint vervangen in X stappen

Alles wat je nodig hebt om je stuurlint te wikkelen.
Alles wat je nodig hebt om je stuurlint te wikkelen.

Het begint met een goede voorbereiding. Vouw je hoods terug en haal je oude stuurdoppen er af. Haal de tape van je stuurlint los en wikkel hem helemaal af. Maak vervolgens je stuur en de kabels van je remmen en versnellingen heel goed schoon. Liefst met ontvetter. Verwijder ook eventueel aanwezige oude isolatietape.

Waar je je kabels vastzet met isolatietape is een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Waar je je kabels vastzet met isolatietape is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Na het schoonmaken moet je eerst de kabels weer op hun plek vast tapen. Sommige sturen hebben hiervoor een speciale groef. Plaats de kabels aan de voorkant van het stuur, liefst bijna helemaal naar beneden en een beetje naar voren toe.

Sommige mensen hebben de kabels liefst wat hoger, anderen weer niet. Dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Plak de kabels vast met de isolatietape.

Stuurlint op montagepunt shifters

Bij de meeste sets stuurlinten zitten twee losse stukjes lint om over de metalen klemmen te plakken waarmee je shifters aan je stuur vastzitten. Zitten er geen losse stukken in jouw verpakking? Knip ze dan zelf even.

Plakt je nieuwe stuurlint niet heel erg goed? Dan kun je de montagepunten van je shifters ook tijdens het wikkelen van een extra laagje voorzien.
Plakt je nieuwe stuurlint niet heel erg goed? Dan kun je de montagepunten van je shifters ook tijdens het wikkelen van een extra laagje voorzien.

Je kunt die twee losse stukken stuurlint over de bevestigingspunten van je shifters plaatsen. Blijven die niet goed zitten? Leg ze er dan tussen tijdens het wikkelen tussen.

Beginnen met wikkelen

Begin het stuurlint wikkelen aan het uiteinde van je stuur. Zorg dat je stuurlint voor ongeveer de helft van de breedte uitsteekt. Dit uiteinde stop je later in de binnenkant van het stuur met een stuurdop.

Draai eerst een hele slag over elkaar heen en wikkel daarna langzaamaan omhoog. Wikkel van binnen naar buiten toe, met de klok mee dus aan de linkerkant en tegen de klok in aan de rechterkant. Zorg dat ongeveer de helft van de vorige slag overlapt wordt. Zorg er altijd voor dat je goed spanning houdt op het stuurlint.

Rond je shifters

Bij de shifters moet je het stuurlint goed strak langs het plastic/carbon van je shifters trekken, liefst met wat overlap.

Wikkel na de shifters rustig verder tot de plek waar je ongeveer uit wilt komen. Dat is ongeveer zo’n vijf centimeter vanaf het midden van je stuur.

De laatste stappen

Knip nu het stuurlint schuin af zodat de laatste wikkeling helemaal recht is. Plak het uiteinde van het stuurlint vast met de isolatietape.

Als laatste kun je nu de uiteinden van het stuurlint in de buis van je stuur duwen. Druk ze stevig vast met een stuurdop. Sommige stuurdoppen kun je met een schroef strak vastdraaien voor een nog betere passing.

Tips voor het wikkelen van je stuurlint

 • Isolatietape in jouw eigen kleur? De gebruikte tape is elektrische tape. Die kun je in bijna elke kleur vinden in de bouwmarkt.
 • Extra demping? Je kunt gerust twee stuurlinten over elkaar heen leggen. Dit geeft meer demping en comfort.
 • Oefenen? Gebruik je oude stuurlint.

Wil jij liever zien hoe iemand het voordoet? Bekijk dan deze video: 

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 fietsers over “Stuurlint Vervangen – Wikkel je eigen stuurlint in 10 minuten! [How-to]”

 1. Iedereen maar dan ook iedereen begint vanaf het eind van het stuur te wikkelen. Laat ik nu zo eigenwijs zijn om vanaf de stuurpen tot aan het eind van het stuur te wikkelen. Waarom?Het geeft in mijn ogen een mooier resultaat. Op de traditionele manier eindig je een centimeter of 8 van de stuurpen, knip het lint schuin weg en zet alles vast met isolatietape. Bij gebruik van een wat dikker lint moet er behoorlijk wat isolatietape omgedraaid worden en dat ziet er niet fraai uit. Begin je omgekeerd dan heb je geen isolatietape nodig omdat je het stuurlint in het begin iets schuin over elkaar heen laat lopen. Aan het eind van het stuur ook geen isolatietape nodig omdat de stuurdop alles in het gareel houdt. Heb deze manier van wikkelen niet zelf bedacht maar van een mecanicien van een UCI ploeg afgekeken en pas dit al jaren met succes toe. https://uploads.disquscdn.com/images/c78e16a81e4ee6e8bcf5326133503b2032cc57048213d234c25b34cf8a175363.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/d374eae06f169839a268e7a2dd64b744e25f038a23dca6db5d79ea20a5cdd9d1.jpg

  1. Hoi Wim,
   Bedankt voor deze tip. Dat is zeker ook een mooi resultaat van je stuurlint.
   Hiervoor heb je een stuurlint nodig dat goed kleeft. En dan is het misschien nog een beetje oefenen.
   Groet, Anne-Fleur

   1. Geeft inderdaad een mooier resultaat maar het grootste nadeel van deze manier van wikkelen is, hoe goed je dit ook doet, dat het stuurlint zich op een gegeven moment opstroopt. Een UCI team kan zich dit veroorloven omdat ze barsten van de stuurlintjes. Maar voor een gewone wielrenner als onszelf wordt het dan een dure hobby.

 2. In de eerste 2 filmpjes wordt er verkeerd begonnen met het wikkelen.
  Je moet van binnen naar buiten werken.
  Als je jou handen onder in de beugel hebt neigen je handen naar de buiten kant te draaien.
  Als je dan aan de binnenkant van het stuur begint met wikkelen trek je als het ware het stuurlint strakker.
  Begin je van buiten naar binnen te wikkelen zoals in de eerste 2 filmpjes dan bestaat de kans dat het stuurlint losser gaat zitten en gaat verschuiven.
  Op GCN last Simon Richardson het wel op de juiste manier zien.

 3. Dat schuin afknippen van het stuurlint zou wat duidelijker omschreven mogen worden. Ik vermoed dat het nu niet helemaal duidelijk is en velen de knip verkeerd om gaan zetten….

  1. Nou sterker, ik heb mijn fiets ooit laten wikkelen door Mantel. En de knip was verkeerd gezet. Toen ik daar enigszins verbaasd over klaagde, kreeg ik te horen dat je kunt kiezen aan welke kant je de knip zet. Heeft mij een duur stuurlint gekost.

 4. Volgen mij wikkel je van binnen naar buiten. Dit wordt wel verteld maar niet juist getoond. De wikkeling is toch binnenkant dan bovenlangs naar buiten? Ongeacht welke zijde wikkel je dan goed.

  1. Dag Ed, ook daarover verschillen de meningen. Er wordt vaak geopperd dat mensen in de beugels wat naar buiten draaien met hun handen/polsen, maar er zijn ook veel mensen die juist wat naar binnen draaien. Afhankelijk daarvan draai je je lint op de manier die zorgt dat met het draaien van jou handen het lint strakker wordt aangetrokken. Draai je naar buiten, dan begin je zoals jij zegt: bovenlangs van binnen naar buiten. Draai je naar binnen, dan begin je onderlangs van binnen naar buiten. In het volgende filmpje zie je hoe de mechanieker van Trek kiest voor wikkelen naar binnen, omdat de renners hun polsen tijdens het rijden wat naar binnen kantelen: https://www.youtube.com/watch?v=c8FyZWpUvFM

Gerelateerde berichten


Meest gelezen