Deel dit bericht

Remschijf vervangen – Zo vervang je de remschijf van je racefiets of MTB [How to]

Remmen zijn een belangrijk en onmisbaar onderdeel van jouw racefiets of mountainbike. Je wilt tenslotte zonder al te veel moeite veilig tot stilstand kunnen komen. Een steeds populairder wordend remsysteem zijn schijfremmen. Dit systeem is makkelijk te herkennen aan de ronde schijf die in het voor- en achterwiel zit. Het is belangrijk om deze schijven goed te onderhouden. Voor je eigen veiligheid en de veiligheid van anderen is het daarom belangrijk om de remschijf van je racefiets of mountainbike te vervangen wanneer deze versleten is. In deze blog lees je hoe je dit het beste kunt doen!  

Een remschijf is makkelijk te herkennen in zowel het voorwiel als het achterwiel.

Je remschijf is aan vervanging toe wanneer deze versleten is. Om erachter komen wanneer je remschijf versleten is moet je de dikte van de schijf opmeten. De dikte van je remschijf meet je op met een schuifmaat. Vergelijk hierbij een stuk van de remschijf die gebruikt is om te remmen en een stuk van de remschijf die niet onderhevig is geweest aan slijtage. Als er een verschil in zit van meer dan 0.20 millimeter dan is je remschijf aan vervanging toe.

Met een schuifmaat meet je makkelijk op of je remschijf aan vervanging toe is.

Bij sommige remschijven staat op de schijf handig aangegeven wat de minimale dikte van je remschijf moet zijn. Dit verschilt per producent. Wanneer de dikte van je remschijf dus onder dit minimale aantal millimeters komt, dan is de schijf aan vervanging toe. 

Je remschijf is niet alleen aan vervanging toe wanneer de oppervlakte versleten is. Het kan ook voorkomen dat je schijf gebogen is. Dit kun je simpel testen door de remschijf op een tafel te leggen en met je vinger aan een kant van de schijf te drukken. Als hierdoor de andere kant omhoog komt dan is je remschijf aan vervanging toe.  

Als je schijf gebogen is dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te vervangen.

De maat van je remschijf

Als je erachter ben dat je je remschijf moet vervangen, dan is het belangrijk dat je wel een juiste nieuwe remschijf bestelt. Remschijven zijn er namelijk in verschillende maten, de een is groter dan de ander. De maat moet namelijk wel overeenkomen met de originele remschijf.

Remschijven zijn er in verschillende maten. Zorg dus dat je wel de juiste maat bestelt!

De maat van je remschijf staat vaak al aangegeven op de schijf zelf. De diameter van de remschijf staat dan vermeld op de schijf. De diameter van een remschijf ligt vaak tussen de 140 en 220 millimeter. Wanneer de diameter niet duidelijk staat aangegeven dan zit er niks anders op dan de diameter van je schijf handmatig op te meten.

Op deze remschijf staat duidelijk aangegeven dat het een diameter heeft van 160 millimeter.

Het type schijfremblokjes

Je racefiets of mountainbike komt tot stilstand door een samenwerking van je remschijf en je schijfremblokjes die in de remklauw zitten. Net zoals er verschillende remschijven zijn, zijn er ook verschillende schijfremblokjes.

Het verschil zit bij de schijfremblokjes in het materiaal waarvan de blokjes zijn gemaakt. Zo valt er kort gezegd een onderscheid te maken tussen harde en zachte blokjes. Bepaalde remschijven zijn alleen te gebruiken bij zachte (resin) remblokjes. Dit staat meestal duidelijk aangegeven op de remschijf. 

Deze remschijf is alleen te gebruiken in combinatie met resin schijfremblokjes. 

6 gaats of centerlock aansluiting 

Nu heb je duidelijk op een rijtje welk soort remschijf je moet bestellen. Er is nog één heel belangrijk onderscheid te maken tussen verschillende remschijven. Dit is de manier waarop de remschijf op het wiel van je racefiets of mountainbike bevestigd wordt.

Je remschijf is namelijk bevestigd met een 6 gaats aansluiting of een centerlock aansluiting. Een remschijf met een 6 gaats aansluiting wordt bevestigd met behulp van zes boutjes. Een centerlock remschijf wordt bevestigd met een sluitring in het midden. Je leest in deze blog per aansluiting hoe je je remschijf het beste kunt vervangen:

6 gaats remschijf monteren

Om de 6 gaats remschijf van je racefiets of mountainbike te vervangen heb je het volgende gereedschap nodig:

Het benodigde gereedschap om een 6 gaats remschijf te vervangen. 

Remschijf vervangen: 6 gaats aansluiting 

Benodigde tijd: 20 minuten.

 

 1. Haal het wiel uit de fiets.

  Haal het wiel waarvan je de remschijf gaat vervangen uit de fiets.

 2. Verwijder de schroefjes.

  Verwijder de zes schroefjes op de remschijf met de juiste sleutel. 

 3. Haal de remschijf van het wiel af.

  Verwijder de zes schroefjes op de remschijf met de juiste sleutel.

 4. Breng schroefborgmiddel aan

  Als er geen schroefborgmiddel op de schroefjes zit, breng dit dan aan in de gaatjes waar de schroefjes in moeten. Gebruik niet te veel!  Neem de gaatjes daarna even af met een doek. Let op: breng het schroefborgmiddel niet aan op de schroefjes zelf!

 5. Neem de gaatjes af.

  Neem de gaatjes daarna even af met een doek.

 6. Trek altijd handschoenen aan wanneer je met een nieuwe remschijf werkt.

  Pak nu de nieuwe remschijf. Het is belangrijk dat het oppervlak van de remschijf vrij blijft van vuil dat van je handen afkomt. Trek hiervoor dus plastic handschoentjes aan.

 7. Kijk goed op welke manier je de schijf plaatst!

  Schijven zijn zo gemaakt dat ze een bepaalde kant op draaien. Dit staat vaak aangegeven op de remschijf zelf. Zorgt dat het pijltje staat in de richting waarin het wiel draait als je vooruit fietst.

 8. Plaats de nieuwe remschijf op het wiel.

  Plaats de nieuwe remschijf op het wiel (met handschoentjes natuurlijk!)

 9. Schroef de schroefjes een stukje in.

  Schroef de schroefjes een stukje in de as. Doe dit nog niet helemaal!

 10. Draai de schroefjes nu verder vast. Draai ze dusdanig vast dat ze dicht bij het oppervlak van de schijf komen, maar de schijf niet aanraken.

  Draai vervolgens de remschijf in met de klok mee zodat de schijf tegen de schroefjes aan komt te zitten. Dit doe je om te voorkomen dat de schijf gaat bewegen als je gaat fietsen.

 11. Draai de schroefjes nu volledig vast terwijl je de remschijf in de positie houdt van de vorige stap.

 12. Neem de nieuwe remschijf af met een schone doek.

  Gebruik als laatste een schone doek met daarop wat alcohol om de schijf te desinfecteren zodat er geen vuil op zit. Nu ben je klaar en kun je weer veilig de weg op!

Centerlock remschijf monteren

Om je remschijf met centerlock aansluiting te vervangen heb je het volgende gereedschap nodig:

De benodigdheden om je remschijf met centerlock te vervangen.

Remschijf vervangen: centerlock aansluiting

1. Draai de sluitring los met een cassettesleutel.
Zet een cassettesleutel op de sluitring, draai deze tegen de klok in om de ring los te krijgen.

2. Draai de sluitring eraf.
Draai de sluitring er rustig met je handen af.

3. Verwijder de remschijf.
Haal de oude remschijf van het wiel af.

4. Gebruik handschoentjes wanneer je de nieuwe remschijf aanraakt.
Het is belangrijk dat het oppervlak van de nieuwe remschijf vrij blijft van vuil dat van je handen afkomt. Trek hiervoor dus plastic handschoentjes aan.

5. Plaats de nieuwe schijf in de goede richting op het wiel.
Schijven zijn zo gemaakt dat ze een bepaalde kant op draaien. Dit staat vaak aangegeven op de remschijf zelf. Zorgt dat het pijltje staat in de richting waarin het wiel draait als je vooruit fietst.

6. Plaats de nieuwe schijf.
Leg de nieuwe schijf voorzichtig op de naaf in het wiel.

7. Draai de sluitring weer aan.
Draai de sluitring weer voorzichtig met de hand aan.

8. Draai de nieuwe remschijf volledig vast.
Zet de momentsleutel op 40 newtonmeter en draai vervolgens de sluitring rechtsom weer volledig vast.

9. Maak de nieuwe remschijf goed schoon.
Gebruik als laatste een schone doek met daarop wat remreiniger en maak de schijf schoon zodat er geen vuil op zit. Hierna hoef je het wiel alleen maar terug in de fiets te plaatsen en je kunt weer veilig de weg op!

Vervang ook je schijfremblokjes

Het is aan te raden om je schijfremblokken ook te vervangen wanneer je je remschijf vervangt. Deze slijten uiteraard ook en zijn dus ook aan vervangingen toe. Welke schijfremblokjes je nodig hebt, hoe je de blokjes daadwerkelijk vervangt en inremt lees je in deze blog.

Bekijk het nog eens rustig terug!

Bekijk hier hoe onze Jeffrey het voordoet:

6-gaats remschijf vervangen

Centerlock remschijf vervangen

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mees Janssen

Mees Janssen

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

26 fietsers over “Remschijf vervangen – Zo vervang je de remschijf van je racefiets of MTB [How to]”

 1. Bij mij krijg ik de schroefjes er heel moeilijk uit. Deze zijn met loctite middel ingezet. Ik heb er sinds mijn aanschaf 3 jaar geleden nooit aan gezeten. Nu wou ik alles vervangen maar ik ben bang dat ik de schroefjes kapot draai. Wat moet ik doen?

  1. Dit is altijd een ingewikkelde kwestie. Op internet zijn er vele Engels talige video’s te vinden van mensen die het zelfde probleem ondervinden.
   Deze video’s heb ik kunnen vinden via Google met de term remove bolt Loctite. Ik raad je aan om deze video’s te bekijken om te zien of je hier mee aan de slag durft. Durf je dit niet zelf dan raad ik een fietsenmaker aan hier naar te laten kijken. Antoine I Mantel

  1. Hey Hubert,

   Helaas zijn de momentsleutels met een groter bereik uitverkocht.
   Wij zijn bezig met alternatieven, hopelijk zijn deze er snel.

   Robbert|Mantel

 2. Beste,

  Ik heb momenteel remschijven SM-RT99-S op mijn racefiets met ultegra groep gemonteerd. Deze vind ik niet meer.
  Welke is de opvolger of alternatief voor die schijven geworden bij Shimano.

 3. Goedendag, er zit nu een Shimano SM-RT10-S schijfrem op de fiets, deze zou ik graag willen vervangen door een kwalitatief betere schijf. Namelijk de Shimano XTR M9100 MT-900, past dit als de diameter overeenkomt?

 4. Hoi ik heb een bijzondere casus.

  Ik heb een menwagen met Chinese fiets schijfremmen nu wil ik graag deze vervangen voor iets dat wel wil remmenen niet voelt als of je een spons op je schijfrem drukt. Het is 6 gaten systeem met staal remkabel.
  Welk systeem raad jij aan. Het moet echt agressief grijpen ook bij een lage snelheid.

  1. Hey Wim,

   Dat is een leuke casus :)
   Zoals jij het omschrijft begrijp ik dat je mechanische schijfremmen hebt.
   Deze zijn inderdaad minder direct en agressief dan hydraulische remschijven.
   In jouw geval zou ik voor extra stopkracht gaan voor een systeem met vier zuigers:
   https://www.mantel.com/shimano-deore-m6120&spec%5B%5D=6956&spec%5B%5D=21447
   Het kan zijn dat je dan ook nog de remschijven moet vervangen, deze vind je hier:
   https://www.mantel.com/remschijven&spec%5B%5D=2132&spec%5B%5D=21641&brand%5B%5D=shimano

   Robbert|Mantel

 5. Hallo,
  Ik heb wat advies nodig. Momenteel heb ik een Cannondale F-SI AL2 met 160 mm remschijven achterzijde. Remschijf SM-RT56-S, 160 mm en 6 gaats bevestiging. De remklauw is gemonteerd met adapter SM-MA-R160P/D. Nu wil ik overgaan naar 180 mm remschijf en de mogelijkheid om ook (semi-)Metallic remblokken te monteren.
  Mijn vraag is nu of 180 mm remschijf gaat passen en welke adapter heb ik dan nodig. Tevens welke remblokken adviseren jullie, om ook komende zomervakantie veilig van de berg af te kunnen dalen?
  Ik verneem graag van u.
  Gr. Mathijs

  1. Hey Mathijs,

   Normaal gesproken heb je daar de volgende adapter voor nodig:
   https://www.mantel.com/shimano-advanced-schijfrem-adapters&spec%5B%5D=11675&spec%5B%5D=11689
   Welke je nodig hebt is dan weer afhankelijk van de bevestiging op je frame.

   Qua remblokken is het natuurlijk afhankelijk van welke remklauwen en dus welke passing je hebt.
   Voor langere afdalingen in de bergen kun je het beste kiezen voor een Hard/Metallic variant.
   Deze zijn wat minder goed te doseren maar slijten minder snel en kunnen meer hitte aan.

   Robbert|Mantel

 6. Hallo,
  Heb je een cassettesleutel van Shimano nodig om de centerlocring van de remschijf te verwijderen? Is er ook een dop te koop die op een momentsleutel past?
  Groet, Nicolaas

  1. Hoi Nicolaas,
   Je zal echt een cassette sleutel van Shimano nodig hebben om de centerlock ring van de remschijf te verwijderen.
   Helaas is er geen dop die je op een momentsleutel kan plaatsen.
   Jan |Mantel

 7. Hoi, de video is erg duidelijk. Top
  Ik heb 1 vraag. De momentsleutel die je gebruikt om de schrijft vast te zetten zal een dan ook een cassette sleutel dop moeten hebben?
  Alvast bedankt.
  Met vriendelijke groet Bart Hecker

  1. Hoi Bart,
   Dit is afhankelijk van wat voor een sluitring je hebt.
   Mocht je een sluiting hebben met een interne vertanding heb je hier inderdaad een cassette tool voor nodig.

   Sam l Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen