Deel dit bericht

Schijfremblokjes vervangen en inremmen [How-to]

Het is van essentieel belang om de remmen van je racefiets of mountainbike goed te onderhouden. Bij schijfremmen is dit niet anders. Als je de bergen intrekt is het daarom aan te raden om je schijfremblokjes goed na te kijken. Je wilt in de afdalingen natuurlijk zo goed mogelijk kunnen remmen. Indien de blokjes versleten zijn of vuil zijn geworden, moeten ze vervangen worden. Na de vervanging moeten de schijfremmen ook ingeremd worden zodat de fiets weer optimaal remt. Hoe je dit het beste kunt doen lees je in deze blog.

Shimano schijfrem
Een Shimano schijfrem met daaromheen de remklauw.

Welke schijfremblokjes moet ik kiezen?

Wat de beste remblokjes voor je racefiets of mountainbike zijn, is heel persoonlijk. Je kan kiezen tussen zachte (organische/resin), medium (semi-metallic) of harde (metallic) remblokjes. Iedere soort heeft een compound gemaakt van een ander soort materiaal en heeft zo zijn voor- en nadelen.

Daarnaast verschilt het per soort hoe duurzaam de blokjes zijn. Hoe sneller de blokjes slijten, hoe minder duurzaam ze namelijk zijn.

Het doseringsvermogen van je schijfremmen wordt ook beïnvloed door welke schijfremblokjes je gebruikt. Het doseringsvermogen is de mate waarin je het remmen doseert. Dit betekent dat wanneer je de remmen hard inknijpt, je ook automatisch harder zult remmen dan wanneer je de remmen wat zachter inknijpt. Met een goed doseringsvermogen heb je dus veel meer controle over je schijfremmen.

Verschillende schijfremblokjes
Er zijn veel verschillende soorten schijfremblokjes. Maar welke zijn het meest geschikt voor jou?

Er zit ook een verschil tussen de remblokjes met betrekking tot de temperatuur die ze aankunnen. Zo kunnen bepaalde blokjes beter tegen de hitte die vrijkomt tijdens het remmen op lange afdalingen.

Omdat de blokjes van verschillende soorten materialen zijn gemaakt, zit er ook een verschil in de remkracht. Bepaalde soorten blokjes remmen krachtiger en kunnen de fiets dus abrupter tot stilstand brengen dan anderen. Daarnaast zorgt het ene materiaal ook voor een harder geluid tijdens het remmen dan andere materialen.

Een overzicht van de verschillende soorten remblokjes (zacht, medium en hard) en de voor- en nadelen kun je vinden in het onderstaande overzicht.

 Zacht (Organisch/Resin)Medium (Semi-metallic)Hard (Metallic)
MateriaalOrganische materialenMix van organische materialen en metaalMix van organische materialen en metaal
DuurzaamheidLaag
Gemiddeld
Hoog
DoseringsvermogenHoog
Gemiddeld
Laag
Tolerantie hoge temperatuurLaag
Gemiddeld
Hoog
Remkracht Hoog
Gemiddeld
Gemiddeld
Geluid tijdens remmen Weinig
Gemiddeld
Veel

Wat heb je nodig voor het vervangen van je schijfremblokjes?

De benodigdheden om je schijfremblokken te vervangen.

Als je je schijfremblokjes wilt vervangen, heb je nodig:

Belangrijke tips voordat je je schijfremblokjes gaat vervangen

  • Zorg ervoor dat je de remschijven altijd even ontvet. Zowel bij het plaatsen van nieuwe blokken maar ook als je nieuwe remschijven monteert. Gebruik hiervoor een remreiniger op alcoholbasis en niet op benzine basis.
  • Probeer zo min mogelijk met je handen aan de schijf en compound van de blokken te komen. Pak altijd de zij- of achterkant omdat je ze anders vies maakt door vet op je handen.
  • Zorg wanneer je gaat sleutelen aan je fiets dat je altijd overal gemakkelijk bij kan. Een montagestandaard is hier ideaal voor.

Het vervangen van de schijfremblokjes

Benodigde tijd: 20 minuten.

 

  1. Wiel uit de fiets halen

    Haal het wiel waarbij je de schijfremblokjes gaat vervangen uit de fiets door deze met een inbussleutel los te draaien.

  2. Schroef losdraaien

    Haal het clipje van het uiteinde van de schroef af en draai het schroefje, ook wel de borgpen genoemd, op de remklauw los en haal deze eruit. 

  3. Schijfremblokjes uit de remklauw halen

    Als de schroef uit de remklauw is, kun je de schijfremblokjes er makkelijk uithalen.

  4. Gebruik de remblokspreider

    Gebruik de remblokspreider en duw de zuigers terug zodat de remklauw iets meer ruimte krijgt voor de nieuwe schijfremblokjes. Zorg ervoor dat je dit recht doet zodat de zuigers niet beschadigd raken.

  5. Prepareren schijfremblokjes

    Prepareer vervolgens de schijfremblokjes. Meestal worden deze blokjes geleverd met een veertje die je tussen de twee schijfremblokjes plaatst. Dit veertje zorgt ervoor dat wanneer je de schijfremblokjes in de remklauw plaatst, deze vanzelf naar de buitenkant worden gedrukt. Let op: bij diverse Shimano remblokken (en de spreidveer) zit een linker en rechter kant, aangegeven met L en R zowel op de blokjes als op de veer. Zorg dus dat je hier rekening mee houdt!

  6. Terugplaatsen schijfremblokjes

    Plaats de nieuwe blokjes weer terug in de remklauw.

  7. Schroef terugdraaien

    Als de remblokjes er goed in zitten kun je de schroef weer terugdraaien.

  8. Borgclipje bevestigen

    Zorg dat de schroef er aan de andere kant weer goed uitkomt en plaats het borgclipje terug zodat alles goed blijft zitten.

  9. Wiel terugplaatsen

    Plaats het wiel weer terug in de remklauw en je kunt weer veilig op weg.

Video van schijfremblokjes vervangen

Het inremmen van de schijfremblokjes

Als je de schijfremblokjes hebt vervangen dan ben je er nog niet. Om optimaal te kunnen remmen is het van groot belang om de blokjes goed in te remmen. Dit verhoogt de remkracht. Daarnaast verlengt het de levensduur van de schijfremblokken.

Wat gebeurt er met de schijfremblokken bij het inremmen?

De compound van je remblokken is gemaakt van een hars met daarin stukjes metaal of zachtere materialen zoals kunststof. Als je je remblokken inremt dan rem je niet alleen je remblokjes in, maar ook je remschijf. De remblokken en schijven werken optimaal samen als de remblokken een film achterlaten op de remschijven.

Deze film is afkomstig van de hars en metaal/kunstof die smelt onder hoge temperatuur bij het remmen. Ook zal de vorm van de remblokken zich aanpassen aan de remschijf. Het is namelijk heel gebruikelijk dat er een krasje of randje in je remschijf is ontstaan door eerder gebruikte remblokken.

Hoe kan je de schijfremblokken het beste inremmen?

Het is belangrijk om je schijfremblokken voor je eerste fietsrit goed in te remmen. Dit verzekert je van de meest consistente, stille en krachtige remmen. Het is van groot belang om dit te doen want als de fiets hard gereden wordt voordat de remschijven en schijfremblokken zijn ingeremd dan kan dit de remprestaties ernstig beïnvloeden. Dit kan resulteren in piepende remmen en/of een gebrek aan remkracht.

Rem je nieuwe schijfremblokjes eerst goed in voor een optimale remprestatie!

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag van hoe je het beste kan inremmen omdat fabrikanten ieder hun eigen manier van inremmen van de schijfremblokken aanbevelen. Shimano beveelt bijvoorbeeld een andere manier van inremmen aan dan Hope. Daarom zullen we per merk uit leggen hoe je de schijfremblokjes het beste in kan remmen.

Shimano

  • Versnel de fiets naar een snelheid van 32 km/u.
  • Rem stevig en gelijkmatig tot je bijna stilstaat.
  • Herhaal dit 10 tot 20 keer.

Sram/Avid

  • Versnel de fiets naar een matige snelheid (circa 20 km/u), daarna stevig remmen tot je stapvoets rijdt. Ongeveer 20 maal herhalen.
  • Versnellen van de fiets naar een hogere snelheid (ongeveer 32 km/u). Dan stevig en plotseling remmen tot je loopsnelheid bereikt. Herhaal dit ongeveer 10 keer.
  • Laat de rem afkoelen voordat je aan je eerste rit begint.
Ieder merk raadt een andere inremprocedure aan.

Hope

  • Ga een stukje fietsen met de rem zachtjes ingedrukt gedurende een periode van twee minuten.
  • Kom aan het einde van die twee minuten langzaam tot een stop.
  • Na deze twee minuten rem je wat harder om tot een stilstand te komen.
  • Doe dit zo lang mogelijk tot je voelt dat de remmen goed werken en accuraat reageren.

Magura

  • Versnel de fiets tot ongeveer 30 km/u.
  • Rem stevig af tot de fiets volledig tot stilstand komt.
  • Herhaal deze handeling 30 tot 50 keer.
In een afdaling als deze wil je er zeker van zijn dat je schijfremmen goed ingeremd zijn.

Tektro

  • Fiets zo hard mogelijk (25-30 km/u).
  • Rem stevig af tot de fiets volledig tot stilstand komt.
  • Herhaal dit 30 keer achter elkaar

Formula

  • Fiets op een vlakke ondergrond met een snelheid van 30 km/u.
  • Rem stevig tot de fiets volledig tot stilstand komt.
  • Herhaal dit tenminste 50 keer.

Conclusie

Je hebt gezien dat het heel makkelijk is om je schijfremblokjes zelf te vervangen.  Het is wel belangrijk dat wanneer je een nieuwe remschijf gaat plaatsen, je ook altijd nieuwe remblokjes moet plaatsen. Als je dit niet doet dan zullen de oude schijfremblokjes geen film achterlaten op de nieuwe schijf.

Als allerlaatste tip willen we je meegeven dat je altijd moet zorgen dat je een setje ingeremde remblokken van hetzelfde type als reserve achter de hand hebt. Zo heb je altijd de mogelijkheid om te wisselen als het bijvoorbeeld regent of voor een wedstrijd of marathon.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mees Janssen

Mees Janssen

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

38 fietsers over “Schijfremblokjes vervangen en inremmen [How-to]”

  1. Opletten bij diverse shimano remblokken (en de spreidveer) zit een linker en rechter kant, aangegeven met L en R zowel op de blokjes als op de veer.

    1. Bij mij lijkt er een 1 en een 2 op te staan en op het veertje niks. Shimano k04ti.
      Klopt dat en welke is dan links of rechts? Of zie ik het niet goed?

    2. Hey Edward,

      Bedankt voor je toevoeging.
      Ik geef het door aan de blogschrijver, lijkt mij goed om erbij te zetten.

      Robbert|Mantel

  2. Ik dacht dat ik het begreep. Als ik op mijn zadel ga zitten(normaal) dan is (L)INKS de zijde aan de buitenkant.
    En rechts de ( zijde) aan de kant van de spaken. Of mis ik iets?
    Mvg

    1. Heey Teunis, Jij hebt het helemaal goed! Als jij inderdaad op jouw zadel gaat zitten dan zit de linker aan de buitenkant en de rechts zit aan de spaakzijde. Tyrone l Mantel

  3. Dag Mantel,

    Zo makkelijk als wordt beschreven om de schroef (borgpen) los te draaien ervaar ik het niet; het schroefje waarmee de blokken op hun plaats blijven wil met geen mogelijkheid loskomen. Kennen jullie een methode om de schroef alsnog los te krijgen

    1. Hey Jos,

      Vervelend dat de borgpen niet los wil komen.
      Je zou het kunnen proberen met een haakse schroevendraaier, daarmee kun je wat meer kracht zetten.
      Een beetje WD40 bij het schroefje spuiten kan er ook voor zorgen dat het wat makkelijker losgaat.
      Succes ermee!

      Robbert|Mantel

  4. De remblokken kun je beter spreiden als de oude remblokken er nog in zitten. De kans op beschadigen is dan stukken kleiner. Dat spreiden kan dan ook met een grote platte schroeverdraaier.

    1. Hey Richard,

      Zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende manieren.
      ik doe het inderdaad ook op de manier zoals jij hem omschrijft en dan inderdaad met een schroevendraaier.
      Bedankt voor je toevoeging/tip!

      Robbert|Mantel

      1. Hallo Robbert, bij mij zit het schroefje ook muurvast. Door het krachtzetten schroefdop zwaar beschadigd. Is er nog een mogelijkheid de schroef er uit te krijgen? Ben bang dat ik de gehele remklauw moet vervangen.

        1. Beste Gerrit,

          Is het inmiddels al gelukt? Zo niet dan kun je misschien even langs een Mantel filiaal gaan of een lokale fietsenmaker.
          Wie weet valt er iets te redden!

          Vriendelijke groeten,

          Roos | Mantel

  5. Waar moet L en R in de achterklauw voor ultegra. L links = buitenkant ? R Rechts kant wiel ?

    IS er een probleem indien deze gewisseld worden ?

    1. Goedemorgen,

      Dat klopt inderdaad, links is de buitenkant en rechts aan de kant van het wiel.
      Omdraaien zou ik niet aanraden, er zit een bepaalde draai/remrichting in de blokken verwerkt.
      Draai je het om remt het wel maar met veel bijgeluiden.

      Robbert|Mantel

      1. Bedankt voor snelle antwoord. Dan lijk het me dat deze niet correct zijn geplaatst van in fabriek, Trek Emonda (fiets reeds 2 j en niet van bij jullie) . Volgens me staat de remblok L kant wiel en R kant buitenkant. Hebt u een foto van achterklauw met gemonteerde remblokken ultegra BR-R8070

          1. Na het monteren van de nieuwe remblokken zal de klauw meestal ook opnieuw afgesteld moeten worden. Doe je dit niet gaan ze aanlopen en geluiden maken. Dit stukje is niet beschreven in deze howto.

  6. Kan ik mijn L04C remblokken vervangen door K04S? Beiden zouden geschikt zijn voor BR-R8070 remklauwen, maar ze zien er wel erg verschillend uit.

    1. Hallo Gunther,
      Beide remblokken passen in jouw remklauwen. De L04C heeft een groter oppervlak met koelribben waardoor hij makkelijker warmte af kan voeren.
      Verder zijn ze qua afmetingen en materiaal (Metalic) gelijk.
      Sportieve groeten,
      Boudewijn I Mantel

    1. Hallo Pim, fijn dat je weer zonder lawaai je remmen kan gebruiken. Daar word je medefietser vast ook blij van.
      Antoine I Mantel

  7. Vraagje, ik had nieuwe remblokjes gemonteerd, shimano B03S, deze ongeremd, maar na 15km door het bos bij Hellendoorn compleet weggesmeten, 1 kant had geen regering meer, de andere kant was voor meer dan de helft weggesmeten. Het was wel nat en erg modderig. Maar hoe kan dat zo snel gaan?

    1. Hey Martin,

      Vervelend dat dat zo snel is gaan slijten.
      Het kan gebeuren door verkeerde montage, niet goed ingeremd zijn, nieuwe blokken op oude schijven maar ook gewoon door slechte weersomstandigheden.
      Voor het monteren van nieuwe blokjes schuur ik de remschijven altijd even (met gewoon fijn schuurpapier) dan merk ik dat de blokjes langer meegaan.

      Robbert|Mantel

  8. Dank voor het interessante artikel rond vervanging van schijfremblokjes ! Hoe kan ik zien wanneer de blokjes versleten zijn en aan vervanging toe ?

    1. Hey Werner,

      Om dat te zien zul je ze moeten demonteren, even schoonmaken en kijken hoeveel er nog op zit.
      Als je het metaal van de achterkant (bijna) door het blokje heen ziet is het tijd om te vervangen.
      Je kunt dit ook horen als je remt en je een metaal op metaal geluid hoort.

      Robbert|Mantel

  9. Hallo,
    Ik heb erg veel last van piepende remmen bij het remmen, heb de blokken volgens de regels ingeremd, dan gaat het een tijdje goed maar dan begint het piepen weer. Ik maak de blokjes en schijven regelmatig goed schoon met remreiniger, maar ook dat geeft geen oplossing. Moet ik de blokjes en schijven wel reinigen??
    Ik gebruik J03A resin blokjes.
    Ik hoor graag wat ik kan doen om het te verhelpen.
    Mvgrt, Ruud Woudstra.

      1. Hallo Robbert,
        Dank voor de link, ik maak mijn remmen en blokken ook op deze wijze schoon. Ik lees echter ook dat je dit na elke regenbui of schoonmaak beurt moet doen, geen probleem als je het maar weet. Wat ik niet lees is of je na het reinigen de remmen ook weer opnieuw moet inremmen? Of moet dit alleen bij nieuwe remblokken?
        Mvgrt, Ruud.

        1. Hey Ruud,

          Het inremmen hoeft niet elke keer, dat is na de eerste montage nodig maar verder niet.
          Tenzij je het een leuke intervaltraining vind, dan mag het uiteraard!

          Robbert|Mantel

    1. Hallo Bart, er is geen gouden regel wanneer ze vervangen moeten worden.
      Maar als je 0,5 mm remvoering hebt op het blokje moet je deze direct vervangen.
      Het is verstandig om ze zo nu en dan te controleren en te kijken of de blokjes nog mooi egaal zijn.
      Zijn ze vervuilt met olie dan is het ook verstandig om ze direct te vervangen.
      Je wilt namelijk niet dat het olie in je schijfbrand.
      Houd er ook rekening mee, dat de blokken met nat en vuil, sneller kunnen slijten.

      Antoine I Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen