Deel dit bericht

Derailleur capaciteit – Wat kan mijn derailleur aan en wanneer vervang ik mijn derailleur?

Het zou zomaar kunnen dat je deze zomer de bergen in trekt om wat lekkere hoogtemeters te gaan maken. Natuurlijk zorg je dan dat je fiets op en top in orde is, zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan. Er zijn een hoop mensen die hun cassette of crankstel vervangen wanneer ze de bergen intrekken. Dit geeft een groter bereik waardoor je op de steile klimmetjes wat lichter kan schakelen en dus iets makkelijker boven komt. Bij het monteren van een grotere cassette is het echter zaak dat je goed rekening houdt met de capaciteit van de achterderailleur.

In dit landschap kan een grotere cassette van pas komen

Wat is de derailleur en wat doet de derailleur?

De achter- en de voorderailleur regelen het schakelen van je racefiets of mountainbike. Een betere derailleur kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het schakelen een stuk soepeler aanvoelt. De voorderailleur zorgt ervoor dat de fietsketting goed op de kettingbladen komt te liggen. Dit artikel gaat over de capaciteit van de achterderailleur.

De achterderailleur heeft een vering waardoor de kooi van de derailleur naar achter en naar voren kan buigen. Het onderstaande plaatje laat zien wat de derailleur kooi is. Op deze manier zorgt de derailleur ervoor dat de ketting goed op spanning blijft tijdens het schakelen tussen verschillende kettingbladen.

Het langwerpige stuk van de derailleur met de twee wieltjes noemen we de derailleur kooi

Wanneer je schakelt naar het kleinste kettingblad van de cassette en het crankstel, dan springt de derailleur naar achter om de spanning op de ketting te houden. Andersom geldt hetzelfde, wanneer je naar het grootste blad voor en achter schakelt dan veert de derailleur naar voren zodat de ketting niet knapt.

Cassette vervangen

Om een groter bereik te hebben met het schakelen, kiest men er vaak voor om de cassette of het crankstel te vervangen. Bij de afweging om een grotere cassette te monteren is het wel belangrijk om op de hoogte te zijn van de capaciteit van je derailleur.

Veel derailleurs hebben een maximale cassette grootte. Dit is vaak aangegeven door het maximale aantal tanden dat er op de grootste schijf van de cassette kan zitten. Wanneer je dus een maximale cassette grootte ziet van 30T ziet, dan kan de grootste schijf van de cassette maximaal 30 tanden hebben.

Draai nu de sluitring los.
Het vervangen van de cassette gaat makkelijk met een cassette-afnemer

De lengte van de derailleur kooi

De kooi van de derailleur moet de grootte van de cassette wel aankunnen. Wanneer dit niet het geval is dan kan de ketting niet voldoende op spanning gehouden worden. De derailleurkooi bestaat uit verschillende groottes.

Zo heb je de korte kooi, de medium kooi en de lange kooi. Een derailleur met een korte kooi heeft de derailleurwieltjes dicht bij elkaar staan. Een lange kooi heeft een grotere afstand tussen de derailleurwieltjes. De lengtes tussen de derailleurwieltjes kunnen per merk en per soort verschillen.

Zo ligt de ketting goed.
Je hebt een korte kooi wanneer de derailleurwieltjes dicht bij elkaar liggen

De fietsketting

Door de montage van een grotere cassette kan de fietsketting ook te kort zijn geworden om op het grootste blad te lopen. Als gevolg kan de fietsketting afbreken. In het ergste geval kan de achterderailleur volledig afbreken. Om de juiste lengte van jouw fietsketting te bepalen hebben wij een handige keuzehulp ontworpen. Hier kun je door een aantal stappen te ondernemen de perfecte fietsketting kiezen.

Daarnaast kan je ook een kijkje nemen op een eerder geschreven blog artikel waarin uitgelegd wordt hoe en wanneer je je fietsketting moet vervangen. In het artikel worden wat handige vuistregels gepresenteerd die je kunnen helpen met het kiezen van de juiste lengte fietsketting.

Met de juiste lengte van de fietsketting raak je minder snel gestrand met een kapotte fietsketting

Maximale cassette grootte en capaciteit van de aandrijving

Om te voorkomen dat je ketting of de derailleur knapt, moet het duidelijk zijn wanneer je nu wel of niet een grotere cassette kan monteren. Hiervoor zijn twee dingen van groot belang:

 • De maximale cassette grootte
 • De capaciteit van de aandrijving

Maximale cassette grootte

Bij de keuze voor een bepaalde derailleur is het van groot belang om de maximale grootte van de grootste cassette krans te bekijken. Dit vind je bijvoorbeeld terug op de productpagina van de Shimano XT M8120 mountainbike achterderailleur.

Wanneer je bij de specificaties onder het kopje grootste cassette krans bijvoorbeeld 45T ziet staan, dan betekent dit dat deze bepaalde derailleur een cassette aankan met een grootste krans van maximaal 45 tanden.

Een extra grote cassette voor de mountainbike

Je derailleur is dus aan vervanging toe als je een cassette met een maximale capaciteit van meer dan 45 tanden wil monteren. In dat geval kan je ervoor kiezen om de Shimano XT M8100 achterderailleur te monteren, omdat je hiermee een grootste cassette krans van 51 tanden kan monteren.

Het monteren van een cassette met 51 tanden komt over het algemeen alleen voor bij mountainbike. Een grotere cassette is bij een mountainbike meer gewenst omdat zij meestal een grotere ratio aan schakelmogelijkheden nodig hebben.

Op een mountainbike ligt vaak een wat grotere cassette

Monteren van een langere derailleur kooi

Als de maximale cassette grootte overschreden wordt bij een bepaalde derailleur, dan hoeft het niet altijd te betekenen dat je een hele nieuwe derailleur moet aanschaffen. Een nieuwe kooi volstaat in veel gevallen ook al.

Serrez les galets de dérailleur avec les bonnes vis dans le bon sens de rotation.
Een langere kooi geeft een grotere cassette capaciteit

Stel je hebt een racefiets met de Shimano Ultegra R8000 achterderailleur met een korte kooi die een maximale cassettekrans capaciteit van 30 tanden geeft. Je wilt graag een 11/32 cassette monteren, wat de maximale capaciteit dus overschrijdt. In dit geval kun je ervoor kiezen om een lange kooi te monteren. Dit geeft je een maximale cassettekrans capaciteit van 34 tanden.

Maximale capaciteit van de aandrijving

Niet alleen de cassette heeft invloed op de capaciteit van de derailleur. Het crankstel (in combinatie met de cassette) speelt ook een rol in in het bepalen van de juiste afstelling van de derailleur.

De maximale aandrijving capaciteit wordt bepaald door het crankstel en de cassette

Het verschil in tanden van het grootste voorblad en het kleinste voorblad en het verschil in tanden van het grootste cassette blad en het kleinste cassette blad bepalen samen de maximale capaciteit van de aandrijving. Dit kun je berekenen met een eenvoudige rekensom:

(Aantal tanden grootste voorbladaantal tanden kleinste voorblad)+(aantal tanden grootste cassettebladaantal tanden kleinste cassetteblad)=Capaciteit van de aandrijving

Een rekenvoorbeeld

Hoe langer de kooi is, hoe groter de cassette kan zijn. Om te berekenen hoe lang de kooi van de derailleur moet zijn, is het handig om uit te rekenen wat de capaciteit van het crankstel en de cassette is. Dit is makkelijk te doen in een aantal stappen. Ga er in dit voorbeeld van uit dat je een 52/36 semi-compact crankstel hebt en een 11/28 cassette.

 1. Trek het aantal tanden van het grootste en het kleinste blad van het crankstel van elkaar af. 52-36= 16.
 2. Trek nu het aantal tanden van het grootste en het kleinste blad van de cassette van elkaar af. 28-11=17.
 3. Tel nu de capaciteit van het crankstel en de cassette (berekend in stap 1 en 2) bij elkaar op. 16+17=33.
 4. Je komt dus uit bij een maximale capaciteit van 33 met een 52/36 crankstel en een 11/28 cassette.

Wanneer je een Shimano Ultegra R8000 achterderailleur met een korte kooi met de maximale capaciteit van 35T hebt, dan volstaat deze en hoef je dus niets te vervangen.

Een vervanging is gewenst

Stel je voor dat je nu je cassette wilt vervangen naar een 11/32 cassette omdat je hiermee makkelijker bergop kan fietsen. Voordat je dit gaat doen, moet de berekening zoals hierboven nog een keer gedaan worden. Het crankstel blijft een 52/36 semi-compact, wat het verschil dus 52-36= 16 maakt. Het verschil van de nieuwe cassette is 32-11= 21. Wanneer je deze twee aantallen bij elkaar optelt, kom je uit op 37.

Met de lange kooi gaat dit net wat gemakkelijker

Uit het vorige voorbeeld van de Shimano Ultegra R8000 11-speed derailleur bleek dat een korte kooi een maximale capaciteit van 35T had. De capaciteit van de aandrijving in dit voorbeeld komt uit op 36T. Dit betekent dat de korte kooi van de derailleur vervangen moet worden voor een lange kooi met een maximale capaciteit van 39T. Met de lange kooi kun je met een gerust hart op naar de Alpen of de Pyreneeën.

Er zijn natuurlijk veel meer soorten derailleurs dan de Shimano Ultegra R8000 of de Shimano XT 8100. Achterderailleurs zijn er ook te krijgen in andere merken zoals Campagnolo en Sram. Om de verschillende soorten derailleurs en cassette capaciteiten van deze merken wat uit te leggen volgen er nu een aantal tabellen.

Op deze racefiets ligt een Campagnolo Potenza 11-speed derailleur

Iedere tabel somt de verschillende merken derailleurs en hun capaciteiten op. Zo kan je, wanneer je bijvoorbeeld een Campagnolo Super Record uit 2020 hebt, makkelijk de bijbehorende capaciteit vinden.

Shimano capaciteit en cassettes

Korte kooiLange Kooi
Soort derailleur CassettesCapaciteitCassettesCapaciteit
105 R7000

Ultegra R8000

Dura-Ace 9100 11-Speed

11/25 t/m 11/303511/28 t/m 11/3439
105 5800

Ultegra 6800

Dura-Ace 9000 10-Speed

11/23 t/m 11/283311/28 t/m 11/3237
Tiagra 4700 10-Speed met Dubbel crank11/25 t/m 11/28 3311/28 t/m 11/3441
Tiagra 4700 met Triple crankNiet mogelijkNiet mogelijk11/25 t/m 11/3241
105 5700

Ultegra 6700

Dura-Ace 7900 10-Speed met Dubbel crank

11/23 t/m 11/283411/28 t/m 11/3037
105 5700

Ultegra 6700 10-Speed met Triple crank

Niet mogelijkNiet mogelijk11/25 t/m 11/3037

Campagnolo capaciteit en cassettes

Korte kooiMedium Kooi
Soort derailleur CassettesCapaciteitCassettesCapaciteit
2020

Campagnolo 12-Speed Chorus

Record

Super Record

Niet mogelijkNiet mogelijk11/29 t/m 11/3439
2019

Campagnolo 12-Speed Record

Super Record

Niet mogelijkNiet mogelijk11/29 t/m 11/3237
Na 2015

Campagnolo 11-Speed Centaur

Potenza

Chorus

Record

Super Record

11/23 t/m 11/293411/23 t/m 11/3237
Voor 2015

Campagnolo Super Record

Record

Chorus

Athena

Minimaal een 11, maximaal een 29. Verhouding afhankelijk van voorbladen en capaciteit33Minimaal een 11, maximaal een 29. Verhouding afhankelijk van voorbladen en capaciteit39
Campagnolo 10-Speed Veloce

Centaur

11/25 t/m 13/292911/25 t/m 12/3032
Hieronder zie je een overzicht van Sram derailleurs zoals in dit plaatje

Sram capaciteit en cassettes

Korte kooiMedium Kooi
Soort derailleur CassettesCapaciteitCassettesCapaciteit
Red 1/2×12-Speed

Force AXS 1/2×12-Speed

10/26 t/m 10/33n.v.t.10/28 t/m 10/36n.v.t.
Red 2×11-Speed

Force 2×11-Speed

Rival 2×11-Speed

Apex 2×11-Speed

11/25 t/m 11/283211/28 t/m 11/32 (WiFli derailleurs)37
Force 1×11-SpeedNiet mogelijkNiet mogelijk11/28 t/m 11/4231
Rival 1×11-SpeedNiet mogelijkNiet mogelijk11/36 t/m 11/4231
Apex 1×11-SpeedNiet mogelijkNiet mogelijk11/4231
Red 2×10-Speed

Force 2×10-Speed

Rival 2×10-Speed

Apex 2×10-Speed

11/25 t/m 11/283211/28 t/m 11/32 (WiFli derailleurs)37


Waarom niet altijd een lange derailleur kooi?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, los je problemen met de derailleur vaak op door een langere kooi te plaatsen. Je kan je nu afvragen waarom je dan niet altijd gewoon met een lange kooi kan fietsen. Hiermee kun je namelijk uit de voeten op het vlakke én de bergen.

In theorie is dit mogelijk, maar het fietst niet optimaal. Ten eerste geeft een korte kooi een kleine gewichtsbesparing, maar dit valt voor veel fietsers te verwaarlozen.

Met de juiste derailleur kom je niet met pech langs de weg te zitten

Belangrijker is dat een lange kooi veel minder precies is. Hoe kleiner de cassetteverhouding, hoe kleiner de verschillen tussen de tandwielen. Voor een lange kooi derailleur is het dan lastiger om goed te blijven schakelen.

Het kan ook veroorzaken dat de ketting veel te schuin op het voorblad en het achterblad komt te hangen. Hierdoor slijt de fietsketting vele malen sneller.

Conclusie

Het is bij de aanschaf van een nieuwe cassette of een nieuw crankstel dus altijd belangrijk om uit te zoeken wat de capaciteit van de derailleur is. Dit staat vaak al vermeld op de productpagina en kan berekend worden met de handige rekensom of de tabel uit dit artikel. Zo voorkom je onaangename verassingen en reis je zonder enige zorgen af naar de bergen.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mees Janssen

Mees Janssen

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

169 fietsers over “Derailleur capaciteit – Wat kan mijn derailleur aan en wanneer vervang ik mijn derailleur?”

 1. Ik heb een shimano 5700 compact met 12-28.

  Ik ga veel bergen proberen te bedwingen wat kan ik maximaal achter plaatsen?

  Ik ben een zware rijder en wil graag op souplesse naar boven (alp d' huez) ik heb gelezen dat ik met een shimano 5701 gs achter derailleur groter kan dan 28 tandjes maar kan ik ook naar 32?

  Gr René Wientjes

  1. Beste René,

   Met de Shimano 5701 GS achterderailleur kun je maximaal een 12-30 cassette plaatsen. Er zijn mensen die met dit derailleur ook een 32 tands cassette gebruiken, maar dit wordt vanuit Shimano niet aangeraden.

 2. Ik wil een nieuwe fiets kopen. Een trek domane 4.7. Deze is afgemonteerd met Shimano ultegra 6800 compact. Ik ga elk jaar in frankrijk fietsen dus zou graag een 11-32 hebben. Maar is er een verschil in schakelen tussen de achterderrailleur met korte kooi en medium kooi of is het enige verschil dat je een grotere cassette kan steken?

  1. Beste Gert,

   er is zeker ook een verschil in schakelen. Wil je in Nederland rijden met een 12-25 dan kun je het beste de korte kooi derailleur behouden. Indien je namelijk een lange kooi gebruikt in combinatie met een 12-25 wordt de ketting niet goed op spanning gehouden waardoor het schakelen iets minder nauwkeurig is. Voor optimaal schakelgenot zou ik dus de korte kooi behouden.

 3. En als ik nu het hele jaar door de de 12-32 laat zitten op mijn fiets?
  Anders kan ik misschien beter nog een jaartje wachten met een nieuwe fiets te kopen.
  Ik had ergens gehoord dat Shimano in 2015 misschien terug een ultegra triple ging uitbrengen.
  Ik denk dat ik met een 12-28 een beetje tekort ga komen in de bergen aangezien ik niet echt een krachtklimmer ben.

  1. Beste Gert,

   je kunt natuurlijk het gehele jaar met een 12-32 rijden, alleen voor Nederland zijn de stapjes tussen de versnellingen erg groot. Ideale versnellingen liggen in ons vlakkere landschap dicht bij elkaar. Of die Ultegra triple gaat komen is nog maar de vraag. tot nu toe kan niemand ons dat bevestigen. Met een beetje handigheid kun je prima zelf de derailleur met lange kooi monteren incl. de cassette. Voor het monteren en afstellen van achterderailleurs zijn er genoeg how to’s te vinden op Youtube.

   Je kunt natuurlijk ook een lange kooi achterderailleur met een 12-25 monteren en kijken of je het schakelgedrag voldoende nauwkeurig vindt. Indien dat niet zo is kun je nog altijd een derailleur met korte kooi of een grotere cassette monteren.

 4. Hallo,
  op dit moment heb ik een compact 34-50 voor, en een 12-30 cassette achter. Hierop zit een gecombineerde afmontage shimano Tiagra / 105. De achterderailleur is Tiagra.
  Ik wil de achterderailleur vervangen voor 105, maar twijfel over de kooilengte.
  Als ik e.e.a. goed lees, zou ik in deze combinatie met een korte kooi kunnen volstaan. Ik zit dan wel tegen de grenzen aan.
  Maar ik heb dan geen mogelijkheden om een lichter verzet te monteren, op dit moment heb ik daar geen behoefte aan, maar je weet nooit wat de toekomst brengt….we worden allemaal ouder ;-)
  Is het daarom aan te bevelen een 105 met lange kooi te monteren of is dat niet verstandig? En als het kan, moet ik dan ook bijvoorbeeld de kettinglengte aanpassen?

 5. Hallo,

  Ik heb een 6700 ultegra compact 50/34. Er zit nu een ultegra korte kooi met een 12/25 cassette op. Ik wil graag naar een 32 kunnen. Wat heb ik hier voor nodig?

  Gr.

  Paul

 6. Ik heb een shimano 5700 met 12-27 lange kooi en voor een triple 50-39-30 met lange kooi. Nu wil ik mijn crank vervangen door een dubbel 52/39. Volgens mijn fm moet ik dan a) de voorderailleur vervangen door eentje met een korte kooi, achter een derailleur met een korte kooi en een nieuwe cassette. Als ik het zo lees is het helemaal niet nodig en kan ik gewoon een dubbel monteren en het bereik op de voorderailleur met de h-schroef inperken. Klopt het verhaal van de fm?

  1. Beste Kees,

   Voor de beste schakelkwaliteit kun je inderdaad het beste een korte kooi achterderailleur en een dubbel voorderailleur monteren. De lange kooi van je achterderallieur zorgt ervoor dat de ketting op spanning wordt gehouden als je 30 voor rijdt en 12 achter. In theorie schakelt het dus net iets minder snel en zuiver. Of je dat in praktijk gaat merken is de vraag. Als je alles goed afstelt zou het weinig uit mogen maken. De voorderailleur is nog even even aan ander verhaal. Een triple voorderallieur heeft een langere kooi om de ketting van het kleine 30 tands blad op te pakken. Die kan nog wel eens in de weg zitten. Maar ook hier geldt, eerst uitproberen. Er zijn namelijk wel succesvolle conversies te vinden. In het ergste geval moet je nog een voorderailleur van een paar tientjes kopen.

 7. Hoi daar , ik wil op mijn racefiets een nieuwe Shimano groep 105- dubbel of andere groep sram apex of nog andere , aankopen , voorste tandwielen 50/34 en achter cassette 11/32 .Kan ik nog kleiner , zodat ik bijna hetzelfde verzet heb als mijn MTB ??? Kan sommige beklimmingen niet op met de racefiets ,maar wel met de MTB . Ik bedoel naar een 48/32 of een 46/30 of achteraan zelfs met een cassette 11/34 . Wie weet raad en kan mij helpen , welke onderdelen , tandwielen moet ik combineren , of heeft iemand een ander voorstel ??
  Laat het me weten

  1. Beste Frey,

   Dit gaat helaas niet, kleiner dan 34 voor 32 achter gaat niet lukken. Als je kleiner wilt ben je beperkt tot een 10speed triple groep. theoretisch zou je daar met een 24 als kleinste blad kunnen rijden. (mits je je buitenblad aanpast naar een 46) in combinatie met een 30tands cassette kom je dan aardig in de buurt.

   Mocht je nog vragen hebben neem gerust contact op met onze klantenservice

   1. Halllo, ik zit min of meer met hetzelfde probleem. Racefiets: Nu 30 voor en 32 achter (bij een triple shimano tiagra). Dit gaat inderdaad niet goed…….bedoel je hier theoretisch 24 als voorblad? Ik overweeg een nieuwe fiets met dit of nog lichter verzet.
    Ik denk dit te kunnen compenseren met een kleiner voorblad (28) en desnoods geen triple meer als er achter maar iig een 30 is (0f een combinatie lichter of eventueel gelijk aan 30 voor 32 achter). Dus meer richting een mountain bike verzet, ik wil altijd lichter kunnen schakelen op bijv. stukken van 14% of meer. Waar kan ik het beste voor kiezen?, ik gaf al aan dat ik graag een triple er voor op geef en desnoods ook vaart maken op de grote molen bergafwaarts, dat heeft veel minder prioriteit.

    Graag advies en bij voorbaat dank.

    Frank van Eijk

    1. Beste Frank,

     een 30 voor met een 30 achter is origineel vanuit Shimano het lichtst mogelijke verzet. Je kunt eventueel een ander voorblad naar een 24 voor. Je moet dan echter wel je voor bladen aanpassen met een 46 als grootste blad. Het zal echter wel minder schakelen dan met de originele onderdelen.

     Mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag
     Met vriendelijke groet,
     Dirk jan

 8. Hoi,

  Ik heb hierboven gelezen dat als je een korte derailleurkooi hebt het verschil van voorbladen niet groter kan zijn 16 tanden. Geldt dit ook voor de ovale ketting bladen van O,symetric? Ik heb op m’n racefiets een Shimano Ultegra 6800 11-speed zitten met als voorbladen twee gewone 52T-36T (netjes het veschil van 16 tanden). Nu verkoopt O,symetric geen 36t bladen, dus heb ik de keus uit 34t of een 38t. Omdat ik af en toe wat zware klimmetjes fiets (bv: Alpe d’huez), ben ik geneigt om een 34t binnenblad te monteren. maar kan dat samen met een 52t buitenblad?

  Groet, Joost

 9. Hoi, ik wil bij een compact 34/50 voor achter een 34 tandwiel monteren, bestaan er 11-speed cassettes met een 34 tandwiel of is daar een andere oplossing voor?

  Groet, dick

 10. Hoi Ik heb een vraag mbt de korte kooi, Mijn zoon heeft op zijn fiets een compact 46/34 voor en achter cassette 17-27 (voor categorie 4). Hij heeft een Shimano 10 speed ultegra met korte kooi. Klopt dit of moet hij een lange kooi. Als ik het goed begrijp voldoet de korte kooi. 46-34=12 tanden. Ik snap alleen de capaciteit van de aandrijving niet zo goed ik kom dan op 22 tanden.

 11. Hallo voor de mont Ventoux wil ik graag een 8 speed cassette 11-30 op de fiets van mijn vrouw zetten. Ze heeft een triple en achter een Shimano sora derailleur, verder lees ik op de derailleur geen specificaties. Als ik hem meet is hij rond de 8 cm van as tot as (derailleur wieltjes). Kan er een cassette met 30 op?

  1. Hallo Lex, De Sora groep is gemaakt voor cassettes tot 27 tanden. Het kan zijn dat je wel een 30t kan gebruiken maar dat zal afhangen van de positie en afstand van de achterpad ten opzichte van de cassette. Ik kan het dus niet adviseren maar je kan het testen.

   1. Dank je. Bedoel je met testen dan een cassette met 30t proberen? Is het anders mogelijk om het kleine blad voor te vervangen door een kleinere dan 30t?

    1. Hallo Lex, ik doelde inderdaad op het testen met een 30t cassette. Je zou het 30t kettingblad kunnen vervangen voor een kleinere maar dit zal de schakelprestaties beïnvloeden. De afstand tussen je middenblad en het kleine blad neemt toe en de spanning op de ketting neemt af.

 12. Hoi, Ik heb een mtb met enkel voorblad 38 en Shimano Deore XT long cage (82? mm). Na wat leeswerk zou ik denken dat ik dat werkend moet krijgen met een 11-42 cassette. Niet dus. De derailleur zit in ieder geval te dicht op het 42 blad. Zou een derailleur hanger extension een oplossing kunnen zijn? Of is dat gepruts en zijn er andere, betere oplossingen?
  grt Marco

  1. Hallo Marco,
   Dat hij niet op de 42 wil heeft niet te maken met het capaciteit maar met het bereik. Het bereik bepaalt of het derailleur een 11/42 aan kan. Het bereik van een lang derailleur (SGS code staat op het derailleur) is 46t met een enkel voorblad.
   Je kan het afstellen: achter op het derailleur zit een boutje waarmee je het bovenste derailleurwieltje verder van de cassette af zet.

   1. Kun je misschien antwoord geven op Marco’s vraag over een hanger extender? Dat zou de simpelste en goedkoopste oplossing zijn, toch?

    1. Dat heeft hij gegeven. De H en L schroef bepalen de uitslag naar links en naar rechts maar er is n og een 3e schroef waarmee je de afstand van het bovenste wieltje kunt afstellen tov de cassete.

     1. De vraagsteller stelde 2 vragen. Op 1 van die vragen kreeg hij antwoord. De vraag met de derailleurhanger blijft onbeantwoord. Het eigenlijke antwoord had dus moeten zijn: Ja een derailleurhanger kun je gebruiken, maar je kunt ook het boutje bla bla bla….etc.;))

 13. Welke cassette kan er op een Shimano Tiagra 10-speed met compact vóór 50-34 en nu achter 11-28? Kan deze achter een cassette van 12-30 of zelfs 12-32 aan?
  Zo nee, is die eventueel nog “om te bouwen” naar een triple?

  1. Hallo Edzo,
   Bij deze groep kan je de Shimano 105 5700 11/28 gebruiken. Het achterderailleur is niet gemaakt om met een 11/32 te rijden. Of het werkt met een 11/32 hangt af van de positie van het derailleur ten opzichte van de cassette. Als deze ver naar beneden staat dan zou het kunnen passen maar ik zal het niet adviseren. De kans bestaat dat het derailleur tegen de cassette komt en afbreekt.
   Je groep ombouwen naar tripple is niet makkelijk. Je hebt dan nieuwe shifters, voorderailleur en crankstel nodig.

 14. Mooi stuk.
  Ik rij met campa compact 50/34t en een casette met 29/13t. Mijn Centaur derailleur wieltjes zitten 5,5 cm uit elkaar.
  Bij de campa geef je aan:
  3. Capaciteit van de aandrijving is (50-34)+(32-12)=36 tanden. Deze stap is eigenlijk al overbodig.
  Wat bedoel je daar mee? Ik zou heel graag een paar tandjes erbij willen achter en wil die 36 dus overbruggen. Heb er erg veel moeite mee als het naar de 9 a 10% gaat. Zoals ik het lees zou dat moeten gaan met een medium deraileur. Klopt dat en is dat beschikbaar voor capa zowel deraileur als casette?

  Groeten Vincent

  1. Beste Vincent,

   de reden waarom dit overbodig is, is omdat Campagnolo 10 speed er maximaal is met een maximaal verzet van 12-30. Uit je verhaal begrijp ik dat je nu een 10 speed cassette 13-29 cassette hebt en een korte kooi derailleur. Officieel kan dit niet volgens Campagnolo, en wel om de reden dat de lengte van de kooi te kort is om de ketting op spanning te houden als je bijvoorbeeld 34-13 rijdt.

   Je zou in theorie dus de 12-30 cassette kunnen steken aan de achterzijde. Alleen dan moet je ketting nog langer worden en wordt deze nog slechter op spanning gehouden door de korte derailleurkooi. Dat is zeker niet aan te bevelen. Als je dit wilt zul je dus zeker naar een medium kooi variant moeten wisselen.

   Simon

   1. Beste,
    Waarom zou een cassette 13-29 officieel niet lukken volgens campagnolo ? Op de technische specificaties staat dat een korte kooi een capaciteit heeft van 32T met een max tandwiel van 30T en min 11T . het verschil vooraan mag 16T zijn. Dan moet dit toch perfect lukken ?

 15. Ik heb nu MTB met XTR 3×9 , maar ik wil naar 1×10. 1×11 is meer keuze maar dan moet ik een andere naaf erin gaan zetten en mijn hub is geschikt voor Shimano 9/10. Waarom kan ik geen crank 11 speed op een derri van 10 speed? Ik heb voor toch maar 1 blad? Heeft t te maken met de afmeting tussen de pinnetjes op de bladen?

  1. Hallo,
   Op je huidige naaf kan je wel een Shimano MTB 11-speed cassette plaatsen. Dus 1×11 is mogelijk. Of een kettingblad geschikt is voor 8, 9, 10 of 11 speed is niet afhankelijk van de afstand van de tandjes maar van de dikte van het kettingblad. De ketting is namelijk steeds dunner geworden. Kijk eens naar de Shimano SLX M7000, XT M8000 of XTR M9000 groep. Deze passen allemaal op je fiets.

 16. Ik heb op mijn Colnago een Ultegra met korte kooi met 50-34 voor en 11-32 achter. Dat schakelt vlekkeloos en werkt prima met lange bergtochten als de Marmotte. Ik ken meer fietsers die doen, hoewel volgens mijn fietsenmaker bij sommige merken dit niet schijnt te lukken.

 17. Ik zou mijn mtb willen ombouwen naar een 1×11-46. Ik heb een slx long gage. Kan deze het aan of moet ik een nieuwe bij jullie bestellen…..

  1. Hoi Aad,

   Ja de diameter van je cassette is groter en dus zal je meer schakels moeten hebben. MAAR veel mensen rijden met een te lange ketting dus misschien kan het wel. Nog veel belangrijker: een ketting slijt harder dan een cassette. Dus de kans is groot dat je niet goed kan schakelen met een gebruikte ketting op een nieuwe cassette.
   ^Kees

 18. Kan ik het 36 tands voorblad van een Shimano XT M8000 vervangen voor een 38 tands in combinatie met het 26 tands kleine blad?

  1. Hallo, Shimano adviseert deze combinatie niet. Het is 36-26 of 38-28. Je voorderailleur is hier ook voor gemaakt. De schakelhulpen op je voorderailleur hebben de juiste afstand om 10 tanden verschil te overbruggen. Ik zeg niet dat het niet zal werken maar het schakelt minder mooi dat wat je van Shimano gewend bent.
   ^Kees

 19. Hoi,
  Ik heb mijn achterderailleur tiagra met korte kooi vervangen voor een middel lange kooi. Mijn 11-28 cassette heb ik vervangen voor een 12-34. Moet ik dan ook mijn ketting vervangen voor een langere?
  Groet Lotte

 20. Hoi! Op mijn racefiets heb ik voor een compact (50-34) en achter een cassette CS-5700 – 12T – 12-25, beide van Shimano. Wanneer ik ik de bergen wil gaan fietsen van de zomer zou ik achter een nieuwe cassette moeten monteren. Voorderailleur is Shimano FL FD-5600 en achterderailleur een RD-5600 GS. Klopt het dat het grootste tandwiel achter 27 tandwieltjes kan hebben in mijn situatie? Zo ja, welke andere mogelijkheden zijn er? Aangezien ik graag meer dan 27 tandwielen zou willen hebben.

  1. Hoi Dennis, Dit type derailleur heeft inderdaad een max. capaciteit van 27 tandjes. Er is één andere mogelijkheid: dit is de Ultegra 6700, daar is de capaciteit max. 30 tanden (lange kooi). Dan zou je ook de 12/30 6700 cassette kunnen installeren en met meer souplesse bergop rijden. Succes tijdens de eerstkomende bergrit!
   Groet, Gijs

 21. Hoi, Ik wil later dit jaar de Mont Ventoux gaan beklimmen. Nu heb ik een racefiets met compact 50/34, 10-speed, cassette 10-28.
  Ik wil eigenlijk met iets hogere cadans kunnen fietsen. Mijn huidige Ultegra Derailleur kan maximaal tot 30t.
  Het liefst wil ik met een cassete van 11-32 erop doen. Kan dat als ik een derailleur met langere kooi monteer?
  Bijvoorbeeld RD-5701 (105 groep)

  1. Hoi Pim,
   De Mont Ventoux vraagt inderdaad wel wat aanpassing!
   Shimano heeft recent de nieuwe Tiagragroep uitgebracht. De derailleur van deze groep is eigenlijk dezelfde als die van de 10 speed 105 groep. Deze krijgen wij binnenkort beschikbaar op onze website. Als je deze derailleur met lange kooi besteld, dan kan je zelfs tot 34 tandjes achter. Dan moet je die berg wel op komen, mits er natuurlijk geen windkracht 12 staat op de top. Uit ervaring kan ik zeggen om wel goed de weersverwachting in de gaten te houden als je die berg op gaat. Bonne chance! Groeten, Hidde

 22. Ik een een shimano DI2 11 speed met vooraan een compact 50-34 …….;nu komt er in de reeks R8000 een cassette uit met achteraan 11-34….is dit een interessante optie om het klimmen makkelijker te maken ? Tot nu toe heb ik altijd met een triple gereden

  1. Hoi Peter,
   Met de 11-34 cassette kan je sowieso iets lichter rijden. Houd wel rekening met de maximale capaciteit van je achter derailleur. Om te weten of je ook lichter rijdt dan dat je met een triple deed zou ik je verhoudingen moeten weten die je toen had. Groeten, Evan

     1. Zo licht als dat je met je triple reed, dat ga je met de Di2 groepset niet redden. Welke Di2 groepset heb je of wil je kopen? Dan kan ik kijken wat de maximale capaciteit van deze achterderailleur is. Groeten, Hidde

     2. het is de eerste versie van DI2 op een Cannondale Synaps….vooraan 50-34 en achteraan 11-32

     3. Jouw derailleur kan door de maximale capaciteit helaas geen 34 tandwiel aan. Je huidige vertanding is dus helaas ook het lichtste dat je er mee kunt rijden. Groeten, Hidde

     4. Sinds een jaar of 15 zijn producenten van fietsonderdelen gaan werken aan derailleurs die een groter tandwiel achter aan kunnen. Wielrennen werd namelijk steeds populairder en steeds meer mensen wilden alpencols kunnen bedwingen. Wat begon met derailleurs die maximaal 25 tanden aan konden, is inmiddels in de nieuwste Shimano groepen een 34 tands achtertandwiel geworden. Dit is wel met tussenstappen gegaan en kan de Ultegra 6800 groep bijvoorbeeld maximaal 32 tanden aan. Bij de nieuwste groepen zijn de fabrikanten nu bij 34 tandjes achter en de ontwikkeling is nog steeds gaande. Maar als ik jouw verhaal zo lees, dan heb je een derailleur uit de eerste generatie Di2 en die kan geen tandwiel van 34 tandjes aan. Groeten, Hidde

 23. Goeiemiddag, ik zit vooraan met 34-50, achter met Tiagra 9 speed 26-11. Ik zou graag veranderen naar 34-11, waarschijnlijk heb ik een lange kooi nodig. Welke achterderailleur raden jullie mij aan? Bedankt, Dominique.

  1. Hoi Dominique,
   Dan heb je inderdaad een lange kooi nodig. Wij hebben helaas geen 9 speed derailleurs voor race fietsen meer. Als je op internet zoekt naar “shimano SGS 9 speed race” kom je al een aantal opties tegen. Let er op dat de maximale capaciteit van de derailleur minimaal 39 is (jouw gewenste capaciteit). Groet, Evan

 24. Goedenavond. Ik heb campagnolo Athena double (53 x 39) en heb momenteel een chorus cassette van 11×28 achter. Nu zie ik dat deze casette niet meer te koop is. Een 12×29 chorus cassette is wel beschikbaar. Kunt u mij vertellen of deze cassette zonder problemen gemonteerd kan worden bij een Athena 11speed derailleur?

  Alvast bedankt, Jeroen

  1. Hallo Jeroen,
   Heb je de Campagnolo Athena 11 speed van na 2015? In dat geval kun je zonder problemen de 12-29 cassette monteren.
   Groet, Youri

 25. Hoi,

  ik ben benieuwd of het mogelijk is om met een 11-34 cassette te rijden van de R8000 ultegra groep, op mijn bestaande DI2 6870 derailleur (lange kooi). Rij nu met 11-32, dit werkt perfect.

  1. Hoi Michel,

   Deze groepset is nog verder dan zijn voorganger de 6800. De achterderailleur wordt geleverd in een korte kooi (SS) ontwerp voor 11-25T tot en met 11-30T en een lange kooi (GS) ontwerp voor de 11-28T tot en met 11-34T-cassettes. Dus je kunt genieten van de 11-34

   Groet
   Gijs

 26. Goedenmorgen,

  Ik ga over een maand met mijn racefiets de bergen in, normaal gesproken rijd ik enkel in Nederland. Nu heb ik een Campagnolo Daytona 9-speed groepset, met 53-39 en 13-25 casette. Niet ideaal voor de bergen natuurlijk maar ik moet het er maar mee doen. Kunt u mij vertellen wat de grootste casette is die ik hierop kan monteren, om nog enigszins kan te maken om boven te komen? Bij voorbaat dank, Milan

 27. hallo, Ik heb een deraillieur met kleine koor en een groepset van Ultegra 6700 11-25 voor zijn de bladen 50-34. Door binnenkort in de bergen te gaan fietsen en na mijn eerdere ervaring zou ik wat groter achterblad willen hebben.
  De 10 speed Ultergra 6700 levert volgens mij niet groter dan 12-30 achter . Mijn vraag of dit past met de huidige korte deraillieur?

  1. Hallo Aschwin,
   Voor de Ultegra 6700 achter derailleur geld dat het grootste kransje 28 T mag zijn. Ik raad jou dan ook een lange kooi achter derailleur aan.
   Have fun in het hoog gebergte.

   Groeten,

   Antoine

 28. Goedemiddag,

  U geeft aan dat er 3 type kooien zijn qua lengte sgs 86mm en de gs 74 mm, mijn vraag is, wat is de maximale capaciteit voor een gs kooi van 74 mm lag van shimano?

  Groeten

     1. Dat is prima, ik vraag dit namelijk vanwege de elite direto, deze trainer had ik in huis maar weer terug gebracht i.v.m. een te lange derailleur, bij mijn vrouw zit namelijk de 85mm versie er op, Deze loopt net tegen de trainer aan. Dit zou met de 74mm versie de gs over zijn. Als de maten echt kloppen kan ik weer overgaan tot aankoop van de elite. Is de 74mm gs leverbaar bij mantel?

      in ieder geval bedankt voor het antwoord,

      Groeten Hans

 29. Ik heb eigenlijk een vraag over hoe zwaar (dus niet hoe licht) mijn derailleur aan kan. Ik heb een Ultegra di2 11 speed GS achter derailleur. Voor heb ik een 50/34. Achter zat er standaard een 11/32 op. Ik wil nu een 12-25 monteren, maar als ik de shimano site lees dan lijkt er ook een beperking te zijn hoe klein je grootste tandwiel mag zijn. Daar staat dat ik minimaal een 28 moet hebben als grootste sprocket op de cassette. 12-25 lijkt dus niet te kunnen met de GS derailleur. Ik dacht dat alleen te groot een probleem was, maar klopt het dat te klein ook problemen kan opleveren? Oftewel, kan ik een 12-25 gebruiken icm mijn 50/34 en mijn ultegra 6870-gs derailleur?

  1. Hoi Joost,

   Ik raad niet aan om op deze derailleur met een 12-25 te gaan rijden. je kunt hiervoor het beste de derailleur met korte kooi op je fiets zetten.
   Je kunt er ook een 11-28 opzetten, de onderste tandjes van de cassette komen namelijk grotendeels overeen met die van de 11-25.

   Groeten,

   Hidde

   1. Ok thanks. Achter derailleur wisselen is nogal prijzig bij een ultegra di2 dus misschien is 11/28 dan handiger.
    Kun je aangeven wat het probleem is van te klein, wat dat begrijp ik niet zo goed. Een 25 tandwiel zit ook op de 11/28 cassette dus het is niet zozeer dat ie het niet aan zou kunnen of zo (qua spanning van de veren).
    Ander vraagje. Als je af en toe wisselt tussen de 11/32 en de 12/25 (danwel de 11/28), voor bergritjes en dan weer op de dijk in nederland, is het dan het verstandig om per cassette te hanteren (en die dus elke keer mee te wisselen) of kun je ook prima met 1 ketting uit de voeten?

    1. Hoi Joost,

     Omdat de kooi van de derailleur langer is, komt de derailleur te ver onder het tandwiel te staan. Hierdoor loopt de ketting niet mooi over de tandwielen en krijg je een grotere kans dat de derailleur over gaat slaan.
     Ik zou twee kettingen nemen, een voor de 11/32 en een voor de 11/28. Dan moet je er wel op letten dat je voorbladen op een gegeven moment niet te ver versleten zijn om de andere ketting aan te kunnen.

     Groet,

     Hidde

 30. Is het mogelijk van een 11-34 xt-casette te plaatsen als er voordien een 11-36 opstond? En zijn er zaken waar ik rekening mee moet houden?

  1. Hoi Jan,

   Dat ligt eraan met welke groepset je rijdt en hoeveel versnellingen deze heeft.
   Dus, zou je me dat kunnen vertellen?

   Groet,

   Hidde

 31. ik heb sinds kort een Specialized met voor 52-36 (specialized) en achter 11-28. Shimano Ultegra Di2 10 speed. wat raadt je aan voor de bergen als je de verhouding 1-op 1 wil benaderen. Voorheen had ik een trippel Ultegra 10 speed en monteerde ik achter 30 en reed dus 1 op 1. Ging prima

  1. Hallo Sander,
   Voor een bergverzet moet je altijd bij jezelf afvragen of lichter trappen een voordeel oplevert. Met het verzet wat je nu hebt kan je menige Alpen col overbruggen. Vraag wel voor jezelf af hoe vaak je bij een gemiddelde klim het kleinste verzet gebruikt. Met een wat zwaardere versnellingen kan je met de nodige kracht in de benen namelijk meer meters maken. Als je moeite hebt om de 36-28 verhouding rond te krijgen dan kan je altijd nog kijken voor een grotere vertanding achter al vraagt dit wel mogelijk een aanpassing aan het type achterderailleur. Voor verder advies mag je ons ook altijd mailen zodat we samen kunnen kijken hoe jij nog meer geniet van jouw bergetappes.

   Groeten,

   Antoine

 32. Ik heb een oude sportfiets met een Shimano-systeem van 3×9.
  Ik heb een nieuwe derailleur(Shimano) nodig. Ik twijfel tussen welke ik erop zetten zal.
  De crank is; 24-34-42
  De cassette is; 11-32
  Ik heb ook het verschil berekend.
  (42-24)+(32-11)=39 tanden.
  Kan ik het beste kiezen voor een MEDIUM kooi (Ultegra) of LANGE kooi(Acera)?

  1. Hoi Frank,

   Op deze fiets kan geen race derailleur gezet worden.
   De Ultegra derailleur valt dus af.
   Ik raad jou dus aan om de Acera derailleur erop te zetten.

   Groet,

   Hidde

   1. Hoi Hidde,

    Bedankt voor deze raad.
    Ik heb uw raad in acht genomen en nadat ik dit had gelezen(5 uur terug) had ik meteen een Shimano Acera Derailleur gehaald.
    Ik weet dat deze derailleur eigenlijk is voor een 3×7 of 3×8. Maar omdat, een 8speed cassette even breed is als een 9-speed hoefde ik alleen de derailleurwieltjes te wisselen voor 9-speed derailleurwieltjes.
    Ik haalde de ketting van mijn fiets af. verving de derailleur, en het afstellen ging heel vlug.
    Ik had binnen 1 uur de reparatie voltooid met perfect schakelgedrag.

    Bij voorbaat dank,

    Frank

 33. Hoi, ik heb een etap van Sram met korte kooi welke tot 28 achter gaat. Nu wil ik absoluut een 32 achter monteren en moet een nieuwe derailleur kopen die in dit geval heel duur zijn. Nu stelt de fietsenmaker voor een verlengde achterpad te monteren waardoor ik niet een nieuwe derailleur hoef te kopen. Heeft iemand hier ervaring mee?

 34. Ik heb een Shimano ultegra di2 derailleur met een lange kooi. Kan ik hier een 11-32 cassette gebruiken en moet alles opnieuw afgesteld worden. Ik heb nu 11-28 kan ik dan dezelfde lengte ketting voor de 11-32 gebruiken of moet de ketting langer en hoeveel. Ik vraag dit voordat ik eea aanschaf.

  1. Hoi A.W.,

   De derailleur kan die cassette aan. Maar let wel op dat je kettinglengte waarschijnlijk ook aangepast (lees:langer) moet worden. Een nieuwe ketting zouden we dus zeker aanraden als je van cassette-maat wisselt.

 35. Hoi. Heb een vraag: ik heb een Tiagra achterderailleur 9-speed met volgens mij een lange kooi. Is er van Shimano een vervangend model voor de Tiagra en zij andere modellen compatibel?
  Gr
  Jis

 36. Hallo,

  Ik heb een racefiets met Shimano 105 10-speed, 50-34 voor. Was is het grootst mogelijke verzet om hierop te krijgen, eventueel met vervanging derailleurkooi (nu middellang)? Is 32 of 34 mogelijk?

  Groeten,

  Leran Parren

  1. Hoi Leran,

   De maximale krans grote van de Shimano 105 10s achterderrailleur is 30T. Monteer je toch 32 of een 34 tands cassette? Dan is de kans groot dat achterderrailleur vast loopt op de grootste kransen.

 37. Hallo,
  Ik rij met Shimano ultegra 6800 met lange kooi en vooraan 36/52. Zou het mogelijk zijn om een ultegra cassette 11/34 te monteren of ga ik dan de boel forceren?
  mvg

 38. Hallo,

  Ik heb sinds een lange tijd terug bij mijn fiets met 3×9 de Shimano Acera erop zitten en ik moet mijn Cassette en ketting(deze heb ik al in huis) vervangen.
  En ik wil deze 11-32 vervangen voor een 12-25.
  Is dat mogelijk met een derailleur met lange kooi of moet deze worden vervangen voor een model met medium of korte kooi?
  De capaciteit veranderd van 39 tanden naar 31 tanden als ik de cassette 12-25 erop monteer.

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 39. Kan er mij iemand vertellen welke derailleur ik dien te gebruiken? Het is een Trek fiets 7.5 FX van 2010 en deze is omgebouwd naar een elektrische fiets. Dus er is vooraan nu nog maar 1 crank van 45 T, ipv 3 cranks. Achteraan is het ook niet meer de originele casset. Er staat nu een 12T-26T op, 9 speed. De originele derailleur die er op staat is een Schimano deore LX RD-t661, maar werkt helemaal niet naar behoren, afstellen lukt langs geen kanten, dus ik veronderstel dat deze stuk is. Door welke kan ik deze best vervangen, is de Schimano Sora R3000 een optie?

  1. Hallo,

   Heb je al gekeken of de derailleurhanger(het onderdeel van de fiets waar je de achterderailleur aan vast maakt) recht is?
   Is deze verbogen, dan kun je de achterderailleur blijven afstellen en dat zal dan niet lukken.
   Je kunt zien of de hanger recht is door je fiets op te hangen aan een Fietsophangsysteem. Of zet hem op z’n kop.
   Schakel naar het kleinste tandwiel en kijk of de derailleur RECHT onder het tandwiel staat.
   Staat deze scheef? Dan is de Hanger VERBOGEN en aan vervanging toe. Of deze kan voorzichtig met een Alignement tool recht worden gebogen. Hiervoor moet de derailleur wel eraf worden gehaald.

 40. Ik heb op mijn strandfiets een 1×10. Waarbij 44T voor en 28T achter. Het betreft hier een racegroep, SRAM Rival, ratio 1:1.
  Ik wil naar 44×32 met een GX-10sp SRAM achterderailleur. De omstandigheden (zand etc) vragen liever een iets sterkere derailleur vandaar mijn overweging een GX medium kooi te monteren.
  – Zit ik daarmee juist??

 41. Ik heb voor een ultegra compact 50-34 en achter een ultegra GS derailleur. Is het mogelijk om een ultegra CS-R8000 11-32T te monteren ?

  1. Beste Luuk,

   Een Ultegra GS derailleur kan in principe achter een cassette aan tot 32 tanden. Het kan wel zijn dat je de lengte van je fietsketting ook aan moet passen. Kijk dus na het monteren goed of de ketting het ook aan kan.
   ^Olle

 42. Hoi Simon
  Even een vraag ik heb een mtb met achter cassette 11/42, en voor een 34/24 .
  Er zit een XT derailleur lange kooi op.
  Nu wil ik voor op de weg een cassette 11/23 er op zetten zodat de stappen kleiner zijn ( beter voor cadans) . Moet ik nu een derailleur met korte kooi er op zetten of kan het ook met de derailleur die er nu op zit( bereik is nu ruim voldoende)daar ligt het niet aan. Maar het bovenste derailleur wieltje komt nu niet dicht op grootste tandwiel .
  In afwachting van uw antwoord
  BvD ton

  1. Hoi Ton,

   In principe zou dit moeten passen. Je moet dan wel je fietsketting een beetje inkorten. Je hebt ene kleine kans dat door de grote ruimte tussen derailleurwiel en cassette de spanning wat minder optimaal is. Mocht de ketting dus onverwacht gaan overspringen zul je misschien toch een korte kooi moeten kiezen. Maar ik zou het gewoon eerst proberen met je huidige kooi en een iets ingekorte fietsketting. Succes!
   ^Olle

 43. Hallo,

  Ik heb een shimano 3×9 en zoek een passende achterderailleur. De fiets is de ‘gazelle medeo Hybride Light’.
  De capaciteit van de derailleur moet 35 tanden zijn.
  Ik heb nog de Shimano Alivio 8-speed derailleur thuis liggen. Deze heeft een lange kooi.
  De fietsenmaker vertelde mij dat ik de 8-speed goed kan gebruiken op een 9-speed cassette.
  Klopt dit, of adviseert U mij om op zoek te gaan naar een 9-speed derailleur?

  1. Hoi Frank,

   Een 9-speed derailleur zal waarschijnlijk netter schakelen dan het 8-speed derailleur. Maar als je wel 9-speed shifters gebruikt zal het waarschijnlijk prima gaan. De cassettes van 8 en 9 speed zijn namelijk even breed en de shifters regelen hoe ver het derailleur verspringt.. Dus probeer het gerust, loopt het toch niet helemaal soepel, dan is een 9-speed derailleur een goede optie.
   ^Olle

   1. Hoi ^Ollie
    Ik heb de 8 speed Alivio (lange kooi) erop zitten. Het schakelen gaat PERFECT!
    Ik heb ook geleerd dat de Shimano Alivio BETER werkt dan de Shimano Acera. Of is dat onzin?

    Ik onderhoud deze groepset heel goed.
    Om de 100 km maak ik de boel heel grondig schoon. En smeer het hierbij ook.
    En door deze grondige schoonmaak werkt mijn fiets PERFECT.
    En blijft deze ook in top-conditie.
    De fiets is voor mij ONMISBAAR. Ik heb ‘nergens’ een rijbewijs voor.

    Frank

    1. Hoi Frank,

     Goed om te horen dat alles goed werkt. Het verschil tussen Alivio en Acera is ook een kwestie van gewicht. De Alivio is wel net iets beter en duurzamer, maar voor puur recreatief gebruik maakt het niet erg veel uit. Ik heb trouwens zelf een 1×11 groep op de MTB, een 2×11 op de racefiets en een 1×10 op mijn woonwerkcrosser.
     ^Olle

 44. Hallo Mantel,

  De volgende situatie: Racefiets met Shimano 105 R7000 groep
  Crankstel 50/34T
  Cassette 11 speed 11/30T
  Past hier een 11/34T op zonder aanpassing?
  HOf moet er een derailleur met lange kooi op?

  1. Hoi Wilfred,

   Bij de Shimano 105 R7000 groepset heb je een lange kooi derailleur nodig om een 11/34 te kunnen gebruiken. De korte kooi kan maximaal een 30T (Die je dus al hebt) als grootste kransje aan. Je hebt dan dit Shimano 105 achterderailleur met lange kooi nodig.

   In het kort: Korte kooi(SS) kan met een cassette van 11-25T tot 11-30T
   Lange kooi(GS) kan met een cassette van 11-28T tot 11-34T
   ^Olle

  1. Hey Joey,

   de maximale grootte van je cassette hangt af van je achterderailleur. De korte kooi kan tot maximaal 28 achter. Met de lange wifli kooi kun je tot een 32 monteren.
   ^Olle

 45. Goedenavond,
  Ik heb een Shimano Di2 8000 11 speed, kan ik hier zonder problemen gaan rijden met een andere cassette. Ik heb nu 12-25 / 36-52 en wil voor in de bergen graag 11-32 / 36-52 gaan monteren is dit mogelijk. Groet Henk

  1. Hoi Henk,

   Om een 32 cassette te kunnen gebruiken heb je een Derailleur met medium kooi nodig. Heb je die al? Dan past er zelfs nog een 34 cassette in. Heb je een korte kooi? Dan kun je maximaal een 30 cassette gebruiken.
   ^Olle

 46. Leuk artikel; leerzaam. Dank je wel Mantel!
  Ik liep zelf tegen een probleem aan. Ik rijd op de weg met 52-38 (Osymetric) voor en 11-28 en bij klimtochten bouw ik dit om naar 50-34 (Qrings) en 12-32 (Edco monoblock, Campa heeft geen 32T). De kooi van mijn Chorus EPS is dan inderdaad te kort. Bij de grote achterbladen (laatste 2) loopt ie net tegentandwielen aan en daarbij zou je eigenlijk de ketting 3-4 schakels moeten inkorten. Idealiter wissel ik alleen van wielset (hoge wielen, wegcassette en alu wielen met bergverzet) en slechts de voorbladen vervangen. Ik heb nu de oplossing gevonden in een roadlink oftewel derailleur-hanger. Een ideaal verlengstuk. Snel te (de)monteren bij je achterderailleur. Hiermee komt de derailleur een stuk lager, waardoor je zelfs (afhankelijk van groep) tot 36-40T achter kunt rijden. Zou je in principe ook de ketting niet hoeven aan te passen.

 47. Ik overweeg mijn casette te vervangen van 11-25 naar 11-28. Dit zou probleemloos moeten gaan. Als eventuele 2e optie zou ik zelfs naar 12-30 willen gaan. Voor heb ik een triple van 52-39-30. Als ik het artikel goed begrijp dan zou dat moeten kunnen. Immers de capaciteit is dan 40 (52-30 + 30-12). Dit uiteraard alleen wanneer ik achter een lange kooi heb. Uit mijn hoofd heb ik Shimano RD-6700. Ik weet niet zeker of het een lange kooi is. Vermoed van wel aangezien het een triple betreft maar zal het voor de zekerheid vanavond even opmeten.
  Mijn vraag is of mijn conclusie juist is of zie ik iets over het hoofd?

 48. Ik ben met een oude ligfiets aan het opknappen.
  Voorblad 53 cassette 34/11 met een Shimano 105 derailleur (RD5700 of RD5500)
  Kan dat?

 49. In de tabel bij campa voor 2015 (ik bezit een athena pre 2015) staat bij korten EN medium kooi dezelfde maximale tandjes achteraan… Dus beide 11 tot 29 … Mag ik er vanuit gaan dat dit fout is en dat de medium kooi hoger moet aankunnen? Lijkt me nogal onlogisch op deze wijze.

  1. Hoi Peter,

   Dat klopt. Het grootste tandwiel is bij beide derailleurs een 29. Alleen kan de korte kooi een verschil tussen voorbladen aan van maximaal 16 tanden en de lange kooi een verschil van maximaal 22 tanden. Daarnaast werd de lange kooi derailleur van deze serie nog gebruikt in de sporadisch gemaakte triple 11-speed groepsets.

   Groeten,

   Hidde

 50. Wat te doen? Ik heb een chorus van voor 2015 middellange kooi in combinatie met compact 50/34. Net terug uit de Alpen en ik klim niet lekker met een 11/29 cassette. Mis de een paar tandjes om hogere trapfrequentie vast te houden. Een andere cassette gaat dus niet lukken. Campagnolo Chorus voor 2015, zoals keurig in overzicht vermeld gaat tot 29. Is er geen andere oplossing dan de hele aandrijving te vervangen voor die paar keer per jaar dat ik serieus ga klimmen?

  1. Hey Arhur,

   Helaas zijn daar niet echt andere oplossingen voor.
   Je zou nog kunnen kijken naar het veranderen naar en na-2015 versie van de derailleur en shifter.
   Daarmee zou je een grotere cassette tot 32 tanden kunnen gebruiken.

   Robbert|Mantel

 51. Hallo,
  Ik heb een Athena 11 speed Casette 11-27. voor compact 50-34.
  maximaal kan ik dus een 29 achter pakken.
  mijn eerste vraag: gaat me dit zo veel meer brengen in Oostenrijk dat het de moeite waard is een 11-29 aan te schaffen?
  en mijn tweede vraag: moet ik een langere ketting gebruiken en moet ik hiervoor de achterderailleur opnieuw afstellen?

  Alvast bedankt!

  1. Hey Rik,

   Persoonlijk vind ik het fijn om met een lichte versnelling te rijden.
   Verder is het ook afhankelijk waar je in Oostenrijk zit.
   Mocht je echt de Alpen ingaan wil ik je adviseren een zo licht mogelijk verzet te gebruiken.
   Het is altijd fijn om een extra licht kransje te hebben als je het zwaar hebt.
   Je zult wel de derailleur moeten bijstellen, en bij de montage van een nieuwe cassette zou ik meteen de ketting vervangen.
   De oude ketting is namelijk ingesleten op je huidige cassette, en zal daardoor niet fijn werken met een nieuwe cassette.

   Robbert|Mantel

 52. Hallo Mantel,

  Intressant artikel. Ik zit met volgende situatie:
  Racefiets met Shimano Tiagra groep
  Crankstel 50/39/30T
  Cassette 9 speed 12/25T
  Voor de achterderailleur heb ik geen idee wat de capaciteit is. Hoe kan ik hier actherkomen?

  Daar ik in de bergen zou gaan fietsen dacht ik deze te vervangen door:
  Cassette Shimano HG400 9 speed Alivio / Sora Cassette 11/34 (https://www.mantel.com/shimano-hg400-9-speed-cassette)
  Crankstel: Shimano Tiagra 4700 & 4703 Crankstel 50/39/30 (https://www.mantel.com/shimano-tiagra-4700-4703-crankstel)
  Achterderailleur: Shimano Sora R3000 9-Speed met lange kooi (https://www.mantel.com/shimano-sora-r3000-achterderailleur?spec%5B%5D=1743)

  Mijn vraag is nu, gaat deze combinatie werken? Of kan ik enkel de cassette veranderen? Of eventueel de cassette en achterderailleur?

  Met vriendelijke groeten,

  Willem

  1. Hey Willem,

   Je kunt zien aan de afstand tussen de assen van je derailleurwieltjes of je een lange of korte kooi hebt.
   Is dit 75 mm heb je een lange kooi, bij minder heb je een korte kooi.
   Verder kun je inderdaad de combinatie gebruiken zoals je hem aangeeft.
   Vergeet niet ook je ketting te vernieuwen.

   Robbert|Mantel

   1. Dag Robbert,

    De afstand tussen de assen van de derailleurwieltjes is 8.2 cm, dus dan heb ik een lange kooi. Maar wat is nu de capaciteit van mijn achterderailleur?

    Ik zou in de bergen gaan fietsen, en zou dus graag een kleiner verzet kunnen duwen, zou het werken als ik mijn huidige cassette vervang door de Shimano HG400 9 speed Alivio / Sora Cassette 11/34 (https://www.mantel.com/shimano-hg400-9-speed-cassette) ? De derailleur zou dan een max capaciteit van 43 moeten hebben.

    Met vriendelijke groeten,

    Willem

    1. Hey Willem,

     De capaciteit van deze derailleur is inderdaad 43 tanden, met een maximale cassette van 34 tanden.
     Met jouw gewenste groep kom je op een capaciteit van 43, dus dit zou moeten werken.
     Veel succes met de montage en in de bergen!
     Robbert|Mantel

     1. Hey Willem,

      Ik had het over jouw derailleur, met je lange kooi kun je tot een 34.

      Robbert|Mantel

     2. Dag Robert,

      De vraag was eerder of ik kan weten wat de maximale capaciteit is van mijn huidige achterderailleur. Ik zou deze liever behouden en enkel de tandwieltjes ervan vervangen. En dan ook een nieuwe ketting, nieuwe casette en nieuwe crank plaatsen.

      Of raad je dit af, en zeg je dat ik dan beter ook mijn drailleur vervang?

      Met vriendelijke groeten,

      Willem

 53. Goedemiddag, heb aandachtig jullie info gelezen.
  Maar ik kom er niet helemaal uit. mijn voor tandwielen zijn 50-34 en achter 26-12 ik rij met ultegra 6500 achter die eigenlijk voor een trippel stel was.
  Volgens mij rij ik met een lange kooij.

  Schakel gaat goed behalve als ik in de midden komt van mijn cassette dan ratelt deze en moet in bij schakelen.
  Ik hoop dat u mij kan helpen.
  Alvast bedankt,
  Aart Hoevenaar

 54. Hallo,

  Ik heb zelf onlangs mijn cassette vervangen voor een 30-11 in combinatie met een korte kooi.
  Dit past dus wel alleen let op de ketting lengte, mijn derailleur is helaas afgebroken tijdens het klimmen hierdoor!

  1. Hey Cas,

   Er zijn inderdaad derailleurs waarmee je met een korte kooi 11-30 kunt gebruiken.
   Bij het monteren van een grotere cassette is het inderdaad aan te raden een langere ketting te monteren.

   Robbert|Mantel

 55. Beste,
  Waarom kan bij een Shimano ultegra 6800 Compact (50/34) met lange kooi geen 11-34 ultegra cassette geplaatst worden? Dit zou toch moeten lukken?
  grt
  Tom

  1. Hey Tom,

   De kooi van de 6800 serie is ingesteld op een maximum van 32 tanden.
   Ook is er geen cassette in de 6800 serie die tot 34 gaat, voor deze serie is 32 het maximale.

   Robbert|Mantel.com

 56. Beste,

  Is het mogelijk om met een 105 R7000 lange kooi een 11-25 casette (Ultegra 6800) te rijden? Ik zie in de tabel dat 11-28 de kleinste casette zou zijn die erop past, maar ik mis de redenering waarom er een ‘lower bound’ zou zijn.

  Groet, Jeroen

  1. Hey Jeroen,

   Een derailleur met een lange kooi heeft een andere slag, waardoor er op de kleinere verzetten minder precisie is.
   Je kunt het met goed afstellen echter wel werkend krijgen.

   Robbert|Mantel

 57. Ik heb niet gelezen hoe het zit met een mtb one by drivetrain. Ik heb een Shimano XTR derailleur met een 45 tands bereik, en dien ik dan dus alleen rekening te houden met de capaciteit van de cassette?

 58. Hi,

  Ik heb een vraagje. Ik heb nu voor een hele shimano aandrijflijn voor 11 speed. Ik heb nog een 10s casette liggen, die ik wil gaan gebruiken voor binnentraining. Is dit zonder aanpassingen mogelijk op de 11speed aandrijflijn?

  1. Hi Sjoerd,
   dat gaat helaas niet lukken zonder aanpassingen. Dit komt doordat de kransjes bij een 10-speed cassette verder uit elkaar liggen dan bij een 11-speed cassette. 11-speed shifters zijn er op ingesteld om per ‘klik’ de afstand tussen twee 11-speed kransjes door de derailleur af te laten leggen. Bij een 10-speed cassette komt de afstand tussen de kransjes en de afgelegde afstand door de derailleur niet overeen.
   Pelle | Mantel

 59. Mijn verhoudingen met campagnollo 11 speed zijn voor 50-34 en achter 14-30 met korte kooi(mich).
  Als voor 46-30 zou gemonteerd worden en achter 14-30 behouden kan ik dan de korte kooi ook behouden om hetzelfde bereik te hebben als voor 50-34 en achter 14-34 met een lange kooi?De capaciteit blijkt met 32 te lukken.

  1. Hoi Louis,

   De verhouding die je gaat gebruiken wordt alleen maar kleiner.
   Jouw derailleur zal hier door niet worden overbelast.
   Je kan dus met de huidige derailleur blijven fietsen.
   Je zal wel de ketting hiervoor moeten inkorten.

   Antoine I Mantel

 60. Hoi,

  Ik fiets met een 52/39 en 11/28 casette (icm lange kooi dura ace 9100).

  Afgelopen zomer met dit verzet in de Italiaanse Dolomieten gefietst. Boven de 10% moet ik staan op de pedalen wat op sommige lange beklimmingen geen pretje is. Nu wil ik mijn casette achter vervangen. Wat is het Max aantal tandjes achter wat ik kan nemen?

  1. Hey Nathan,

   Met Dura Ace is de maximale vertanding van de cassette 30.
   Ik denk dat dit misschien nog niet je probleem verhelpt, wellicht dat een kleiner voorblad (34-36) of een lange kooi Ultegra (max34) een betere optie is.
   Vergeet niet je kettinglengte goed aan te passen.

   Robbert|Mantel

 61. Ik rij met een Ultegra 6600 triple en wil dit blijven doen. De groep is inmiddels zo’n 10 jaar en 40.000 km oud. En ik vraag me af of het zaak is voor- en achterderailleurs bijtijds te vervangen. (Aangezien de beschikbaarheid van deze onderdelen steeds minder zal worden).
  Ik zit met wat vragen:
  – Wat is de levensduur van derailleurs bij normaal, sportief gebruik op een racefiets?
  – Hoe merk je dat deze aan vervanging toe zijn?
  – Dien je bij triple altijd een lange GS kooi te gebruiken? (De kooi nu h.o.h. is zo’n 8 cm, is dit dan GS?)
  – Met welke cassette rijdt/schakelt je nu eigenlijk het soepelst uitgaande van 52-39-30 aan de voorkant? (Ik rij nu met 12-25T).
  Ben geen klimmer en rij vrijwel altijd op het vlakke, maar kan juist daarom een triple voor noodgevallen wel waarderen!
  Sportieve groet, Dick

  1. Hallo Dick, mooi dat jij 40.000 kilometer aan fietsplezier in jouw draaiende delen hebt zitten.
   Ultegra was goed en is dat nog steeds, met goed onderhoud zie je dat je dat levensduur top is.
   Er is geen vaste levensduur indicatie voor draaiende onderdelen, dit is echt afhankelijk van omstandigheden en het nodige onderhoud.
   Punten als een kromme kooi, een uitgerekte veer of speling op de kooi hebben invloed op de schakel prestaties.
   Een korte kooi Ultegra 6600 derailleur zal met een 11-25 cassette directer schakelen. Wel kan dit vervelend zijn wanneer je een berg cassette wilt plaatsen,
   dan zorgt dit ervoor dat je gebruik moet maken van de lange GS derailleur.
   Als jij een fietser bent die meer op het vlakke te vinden is, dan is een 11-25 een fijne cassette, maar met deze verhouding in souplesse de Cauberg op is geen succes. Het klopt tevens dat er steeds minder keuze beschikbaar is van de oudere Shimano onderdelen.
   Mocht je nog vele kilometers willen maken met een 6600 groep, dan is het dus verstandig om alvast wat onderdelen in te slaan.
   De schaarste wordt namelijk steeds groter.

   Antoine I Mantel

 62. Mijn huidige fiets heeft een 10 speed Dura Ace DI2 groep met korte kooi. Nu merk ik dat ik net te kort kom voor het beklimmen van de franse alpen en zou dan ook graag willen weten tot welke aantal tandjes kan een nieuwe cassette bestellen? Daarnaast heb ik 10 speed body ZIPP 404 wielen, kan ik deze deze fiets nog ombouwen met een langere kooi en 11 speeds cassette.

  Alvast bedankt

  1. Hey Patrick,

   In dat geval kun je beter voor een Ultegra gaan, die heeft een groter bereik (tot 32) dan Dura Ace.
   Dura Ace bestaat er niet in een lange kooi.
   Of je de body nog kunt vervangen naar een 11 speed is afhankelijk van je modeljaar en het type naaf.
   Als je die info kunt sturen naar service.nl@mantel.com kijken we even met je mee.
   Langskomen bij een werkplaats mag uiteraard ook.

   Robbert|Mantel

 63. Ik heb op mijn fiets voor een Ultegra R8000 52-36 zitten en achter een Ultegra R8000 11-28. Nu zou ik graag achter een 11-30 willen om iets lichter te kunnen trappen in de heuvels. Naar mijn idee heb ik een ‘medium’ derailleurkooi en kan volgens internet een 11-30 monteren. (In de derailleurkooi staat overigens ‘SS’ gegraveerd).
  Is dit dan ook daarwerkelijk mogelijk met een 52-36 voor?

  1. Hey Harmen,

   Dat is geen probleem, die combinatie gebruik ik zelf ook.
   Je hebt dan wel een iets langere ketting nodig om het goed werkend te krijgen.

   Robbert|Mantel

    1. Hey Harmen,

     Als je het goed doet niet, de derailleur zou de ketting op de juiste spanning moeten houden.
     Als de ketting slap hangt is hij toch nog te lang en zal hij ingekort moeten worden.

     Robbert|Mantel

  1. Hey Robert,

   Helaas is dat bij de 9000 serie van Dura Ace niet mogelijk, die gaat tot maximaal 28.
   Je zou dan voor een Ultegra 11 speed DI2 kunnen gaan of de R9170 van Dura Ace.

   Robbert|Mantel

 64. Met een goatlink extension van Wolftooth kun je Shimano en Sram derailleurs verlengen naar 11-42 en meer voor oa 2×11.

  1. Hey Wil,

   Dat kan inderdaad een oplossing zijn.
   Houdt er alleen wel rekening mee dat frame, derailleurhanger en derailleur niet ontworpen zijn om daarmee te werken.
   De kans bestaat dus dat er schade ontstaat omdat een van de drie niet meer meewerkt.
   Omdat het een onjuist gebruik van het product is, zal de garantie daarop dan ook niet gelden.

   Robbert|Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen