Deel dit bericht

De cassette vervangen van je racefiets of MTB [How-to]

De cassette vervangen van je racefiets of mountainbike kun je heel goed zelf doen. In deze blog leggen we daarom aan je uit hoe je de cassette van je fiets zelf kunt vervangen, welk gereedschap je daarbij nodig hebt en waar je op moet letten.

Met welk gereedschap kan ik mijn cassette vervangen?

Om een racefiets cassette of mtb cassette te vervangen heb je twee soorten gereedschap nodig: de cassette-afnemer om de sluitring los en vast te draaien en een kettingzweep om de cassette tegen te houden bij het demonteren van de cassette.

Er zijn twee passingen voor de sluitring van de cassette, namelijk Shimano/Sram en Campagnolo. Het verschil tussen deze sleutels is minimaal, maar toch is het gereedschap voor deze cassettes niet uitwisselbaar. Als tweede heb je een kettingzweep nodig om de cassette op zijn plek te houden, terwijl je de sluitring losdraait. Deze kettingzwepen zijn wel uitwisselbaar.

kettingzweep en cassette-afnemer
Om je cassette te vervangen heb je een kettingzweep en een cassette-afnemer nodig.

Als je weet welk merk cassette gemonteerd is, weet je ook welk gereedschap je nodig hebt en kun je je cassette vervangen. Voor Shimano en Sram cassettes hebben wij onder andere de BBB en Pro cassette-afnemers in ons assortiment. Beide afnemers hebben een nauwkeurige passing. Voor de Campagnolo-cassettes hebben we de set van BBB met kettingzweep en cassette-afnemer.

Welke cassette heb ik nodig voor mijn racefiets of mtb?

Als je een nieuwe cassette nodig hebt, omdat je een ander verzet wilt of simpelweg omdat je huidige cassette versleten is, is het wel belangrijk dat je de juiste cassette koopt. Welke cassette je kunt gebruiken is afhankelijk van de body op je achterwiel.

onderschrift
Let goed op dat je de juiste cassette voor jouw racefiets of mtb aanschaft.

De body is het deel waar de cassette op past. Bij racefietsen en mountainbikes worden er tegenwoordig verschillende passingen gebruikt:

Ben je er nog steeds niet uit welke cassette jij nodig hebt? Gebruik dan de keuzehulp op onze website.

Shimano/Sram Hyperglide cassette (Racefiets en MTB)

Deze passing wordt zowel op de racefiets als op de mountainbike gebruikt. Er zijn echter wel verschillen tussen de bodies. Bodies voor 11-speed racefietsen zijn breder dan 9/10-speed racefiets bodies. Dit betekent dat je een spacer ring moet plaatsen op een 11-speed body als je daar een 9 of 10 speed cassette op wilt plaatsen.

11-speed mountainbike bodies zijn even breed als 9/10-speed racefiets bodies en daarmee dus smaller dan een 11-speed racefiets body. Het grootste tandwiel van een mountainbike-cassette kan namelijk over de paraplu van de spaken vallen, zonder dat je het gevaar loopt dat je derailleur tussen de spaken komt. Hierdoor hoeft de body dus minder breed te zijn, wat weer een grammetje scheelt!

Hoe moet ik de Shimano/Sram Hyperglide cassette vervangen en monteren?

 1. Plaats de kettingzweep op de cassette. Let hierbij op dat de gehele zweep op één tandwiel ligt.
 2. Zet de cassette-afnemer op de sluitring en draai deze los. Soms kan de sluitring niet losgaan, ondanks dat je er veel kracht op zet. Spuit er dan wat WD40 op en laat dit een uur intrekken. Vervolgens kun je opnieuw proberen om de sluitring open te draaien.
 3. Maak met een poetsdoek de body schoon, voordat je de nieuwe cassette erop zet.
 4. Plaats bij een 9- of 10-speed cassette de spacer op de body en plaats hier een vulring tegenaan. Dit hoeft niet als je een 11-speed cassette hebt!
 5. Schuif de tandwielen in de juiste volgorde op de body.
 6. Smeer een beetje montagepasta op de sluitring en draai deze vervolgens goed strak aan.

Op onderstaande afbeeldingen kun je zien hoe we de cassette vervangen van een 11-speed racefiets.

Shimano MicroSpline cassette (MTB)

Voor haar 12-speed mountainbike groepsets, heeft Shimano een andere body ontwikkeld. Dankzij deze body kunnen er 12-speed cassettes op een wiel geplaatst worden, terwijl de Shimano HyperGlide body ruimte bood voor maar 11-speed.

Hoe moet ik de Shimano MicroSpline cassette vervangen en monteren?

 1. Plaats de kettingzweep op de cassette. Let hierbij op dat de gehele zweep op één tandwiel ligt.
 2. Zet de cassette-afnemer op de sluitring en draai deze los. Soms kan de sluitring niet losgaan, ondanks dat je er veel kracht op zet. Spuit er dan wat WD40 op en laat dit een uur intrekken. Vervolgens kun je opnieuw proberen om de sluitring open te draaien.
 3. Maak met een poetsdoek de body schoon, voordat je de nieuwe cassette erop zet.
 4. Plaats de spider met de eerste zeven tandwielen op de body.
 5. Plaats vervolgens de andere 5 tandwielen met tussenliggende spacers op de body. Let hierbij goed op dat je de spacers op de juiste plek zet, want deze verschillen van dikte. Als je de spacers in de verkeerde volgorde plaatst, zal je fiets niet goed schakelen!
 6. Smeer de sluitring in met een beetje montagepasta en draai deze vervolgens goed strak aan.

Campagnolo cassette (Racefiets)

Het Italiaanse Campagnolo maakt al jaren gebruik van haar eigen bodies. Op deze bodies passen alle Campagnolo cassettes, van 9 tot 12-speed! Campagnolo maakt simpelweg de tandwielen en de ketting smaller, zodat de verschillende cassettes op de body passen. Ook heeft de sluitring van een Campagnolo cassette een andere passing dan bij cassettes van andere merken. Hier heb je dus ook een speciale cassette-afnemer voor nodig!

Hoe moet ik de Campagnolo cassette vervangen en monteren?

 1. Plaats de kettingzweep op de cassette. Let hierbij op dat de gehele zweep op één tandwiel ligt.
 2. Zet de cassette-afnemer met Campagnolo-passing op de sluitring en draai deze los. Soms kan de sluitring niet los gaan ondanks dat je er veel kracht op zet. Spuit er dan wat WD40 op en laat dit een uur intrekken. Vervolgens kun je opnieuw proberen om de sluitring open te draaien.
 3. Maak met een poetsdoek de body schoon, voordat je de nieuwe cassette erop zet.
 4. Plaats de tandwielen op de body. Let hierbij goed op dat je de bijgeleverde spacers in de juiste volgorde plaatst, want zal gaat je derailleur niet goed schakelen.
 5. Smeer de sluitring in met montagepasta en draai deze goed strak aan.

Sram XD (MTB) & Sram XDR (Racefiets)

Toen Sram begon met het uitbrengen van een 12-speed mountainbike groepset, moest hier een nieuwe body voor ontwikkeld worden. Deze groepset was namelijk uitgerust met een enkel voorblad. Er was daarbij een cassette met een ‘10’ als kleinste tandwiel nodig om het bereik te vergroten. Hadden ze dat niet gedaan, dan zou je al snel als een koffiemolen rond moeten draaien om fatsoenlijk vooruit te komen.

De montage van deze cassette is geheel anders dan men tot dan toe gewend was. De sluitschroef en de alle kransjes op de cassette zijn bij Sram XD namelijk één geheel, wat betekent dat er geen losse kransjes op de body geschoven worden.

Deze manier van monteren is overgenomen bij de bodies voor 12-speed racefiets cassettes. De body voor race-cassettes moest echter breder zijn, omdat je anders het gevaar zou krijgen om met de derailleur in de spaken te komen. Dit was bij de Sram XD mountainbike bodies geen probleem, omdat het grootste tandwiel van de cassette ver over de paraplu van de spaken heen viel.

Hoe moet ik de Sram XD (MTB) cassette en de Sram XDR (Racefiets) cassette vervangen en monteren?

 1. Plaats de kettingzweep op de cassette. Let hierbij goed op of de kettingzweep op één tandwiel ligt!
 2. Zet de cassette-afnemer op de cassette en draai deze los
 3. Maak de body schoon met een poetsdoek
 4. Smeer vervolgens de schroefdraad in met een beetje montagepasta.
 5. Schuif de nieuwe cassette op de body.
 6. Draai de borgschroef die in het midden van de cassette geplaatst is vast met een cassette-sleutel

Nog een keer terugkijken hoe je je cassette vervangt?

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Hidde Hendriksen

Hidde Hendriksen

Ik race en cross over de Veluwe. Ik gebruik hiervoor mijn Trek Emonda SL6 racefiets en Focus crosser, en doet dit het liefst zo snel en comfortabel mogelijk. Als productspecialist weet ik welke spullen ik hiervoor kan gebruiken en mag ook nog het een en ander testen. Zo wordt fietsen nog leuker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 fietsers over “De cassette vervangen van je racefiets of MTB [How-to]”

 1. Is het mogelijk om een micro spline body te monteren op een wiel waar eerst 10 speed shimano body op zat? Of heb ik dan een andere naaf cq wiel nodig?

 2. Hoi Eric,
  Dat ligt aan de naaf. Het beste kun je een mail sturen naar service@mantel.com. Als je hierin duidelijk het type fiets vermeld en foto’s toevoegt van de fiets, wielen en de naaf kan een medewerker de technische documentatie van de producent induiken. Hier kunnen wij dan in vinden of er voor jouw naaf een MicroSpline body beschikbaar is.
  Groeten,
  Hidde

  1. Ik heb een race bergverzet 12-25 op een van mijn wielen liggen
   Alleen 19-14 is een blok .
   Kan ik deze los maken zodat ik de 26 en de 14 kan verwijderen.

 3. Ik heb een Cube Attention 29inch wielen.
  Ik moet alle tandwielen vervangen inclusief ketting. Dit is de eerste keer dat ik deze klus aanga en ik vraag me af waar ik allemaal aan moet denken.
  Welke cassette heb ik nodig, gereedschap( waarvan in bovenstaand filmpje al het een en ander duidelijk werd)?
  Kunnen jullie me een advies geven. En aan welke bedrag ik moet denken qua vervangingskosten

  Groetjes Judith

  1. Hey Judith,

   Wat je precies nodig hebt en wat de kosten gaan zijn is lastig te zeggen.
   Dat is vooral afhankelijk van wat je nu op de fiets hebt en wat je erop wilt hebben.
   Verder is het natuurlijk ook belangrijk om te kijken naar andere slijtageonderdelen als lagers, body en dergelijke.
   Ik zou je in dit geval adviseren om bij een van onze winkels langs te komen zodat iemand je er stap voor stap doorheen kan helpen.
   Lukt dit niet dan zien we graag een aantal gedetailleerde foto’s van de aandrijflijn van je fiets.

   Robbert|Mantel

 4. Goedemorgen,
  Moet je na het overstappen van een 11/28 naar een 12/25 ook nog iets gaan afstellen aan je achterderailleur?

  1. Hallo Mathijs, je moet inderdaad de achterderailleur opnieuw afstellen.
   Alleen zo zal je gebruik kunnen maken van een systeem dat optimaal schakelt.
   Antoine I Mantel

  1. Hey Sjaak,

   Dat kan, zolang het een HG passing heeft.
   De nieuwere 12 speed groepsets hebben dit niet, bij deze is het uitwisselen niet mogelijk zonder de body ook te vervangen.

   Robbert|Mantel

 5. mijn achterwiel draait slecht zodra ik hem strakker in het frame draai. eruit gehaald en geanalyseerd en ik vermoedt dat het probleem is dat de body niet meer soepel draait TOV de binnenas. met het wiel niet te vast draait de binneenas gewoon mee, draai hem strakker aand komt deze as tegen het frame (kan dus niet meer draaien en draait het wiel slechter (bij achteruit trappen merk je ook dat de derarilleur meegetrokken wordt. Vraag is nu hoe maak de body van los van het wiel (TREK Farley 9.6 met een 11X50 SRAM cassette)

   1. Hey Alex,

    Als je een 10 of 9 speed cassette plaatst op een 11 speed body heb je een spacer nodig.
    Dus als je cassette smaller is dan je body plaats je een spacer.

    Robbert|Mantel

  1. Hallo Frans, wat balen dat het wiel niet meer soepel draait.
   Ik heb even verder onderzoek gedaan en kom uit bij een 108 Rapid drive body.
   Dit gaat wel om het model Farley 9.6 2021. Uit welk jaar komt jouw fiets ?
   Het is de moeite waard om de volgende video te bekijken https://bit.ly/32281Oy
   Hier zie je stap voor stap uitgelegd hoe deze verwijderd en geplaatst wordt.

   Antoine I Mantel

   1. Antoine, Met wat zoeken had ik ook geconcludeerd dat ik hem er af zou moeten kunnen trekken, maar helaas, de Farley is van 2019,m maar inderdaad een bontrager 108 rapid body. Bij jullie monteurs nog goede suggesties wat te doen met een boduy die je er zou moeten kunnen trekken, maar dat niet wil. Datzelfde geldt overigens voor de cap. Of is daar een speciale tool voor (in de video awaar jij naar verwijst lijkt dat hetgeval..
    Alvast dank voor evt verdere adviezen..
    En het zit inderdaad in de hub. wellicht een goede methode voor anderen om te testen. zet de asbout (through axle) rechtop vast in de bankschroef. Driop je achterwiel over de as heeen zodat hij horizontaal boven de bankschroef ligt draai de body om het wiel in beging te brengen. laat de zaak uitdraaien.
    In mijn geval, body draait soms (vertraagtd ) mee, maar soms ook niet (je hoort ook met enige regelmaat de ratel van de freewheel hub). Mijn gutfeel zegt dat hij eigenlik gewoon vrij met het wiel mee zou moeten draaien onder deze omstandigheden.
    Frans

    1. Hallo Frans, het gaat ook bij deze Farley 2019 om de 108 Rapid drive.
     Deze zou normaal met handkracht moeten los komen.
     Als dat niet meer lukt is de bankschroef soms de oplossing, vooraf spray je op de naden wat WD40.
     Er zal mogelijk iets vast zitten door slijtage of vuil. In dit geval raad ik je aan om er een fietsenmaker naar te laten kijken.
     Zij halen vaker dingen los die niet meer los lijken te komen.

     Antoine

 6. Ik heb een 8 speed MTB met 8 tandwielen aan de achter kant en aan de voorkant 3 tandwielen. De cassette draaid door;
  wat heb ik allemaal nodig om dit zelf te doen/repareren en wat moet ik allemaal vervangen?

  1. Hallo NF,

   Dat ligt eraan wat het probleem precies veroorzaakt.
   Voor de cassette heb je een cassettesleutel en kettingzweep nodig.
   Voor de body een inbus, voor de ketting een kettingpons.
   En dan natuurlijk nog de nieuwe onderdelen.

   Robbert|Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen