De cassette vervangen van je racefiets of MTB [How-to]
Deel dit bericht

De cassette vervangen van je racefiets of MTB [How-to]

20 Maart 2020

De cassette vervangen van je racefiets of mountainbike kun je heel goed zelf doen. In deze blog leggen we daarom aan je uit hoe je de cassette van je fiets zelf kunt vervangen, welk gereedschap je daarbij nodig hebt en waar je op moet letten.

Met welk gereedschap kan ik mijn cassette vervangen?

Om een racefiets cassette of mtb cassette te vervangen heb je twee soorten gereedschap nodig: de cassette-afnemer om de sluitring los en vast te draaien en een kettingzweep om de cassette tegen te houden bij het demonteren van de cassette.

Er zijn twee passingen voor de sluitring van de cassette, namelijk Shimano/Sram en Campagnolo. Het verschil tussen deze sleutels is minimaal, maar toch is het gereedschap voor deze cassettes niet uitwisselbaar. Als tweede heb je een kettingzweep nodig om de cassette op zijn plek te houden, terwijl je de sluitring losdraait. Deze kettingzwepen zijn wel uitwisselbaar.

kettingzweep en cassette-afnemer
Om je cassette te vervangen heb je een kettingzweep en een cassette-afnemer nodig.

Als je weet welk merk cassette gemonteerd is, weet je ook welk gereedschap je nodig hebt en kun je je cassette vervangn. Voor Shimano en Sram cassettes hebben wij onder andere de BBB en Pro cassette-afnemers in ons assortiment. Beide afnemers hebben een nauwkeurige passing. Voor de Campagnolo-cassettes hebben we de set van BBB met kettingzweep en cassette-afnemer.

BBB Cycling Kettingzweep + Cassette-afnemer BTL-11 & BTL-12S

Vanaf € 36,50

Welke cassette heb ik nodig voor mijn racefiets of mtb?

Als je een nieuwe cassette nodig hebt, omdat je een ander verzet wilt of simpelweg omdat je huidige cassette versleten is, is het wel belangrijk dat je de juiste cassette koopt. Welke cassette je kunt gebruiken is afhankelijk van de body op je achterwiel.

onderschrift
Let goed op dat je de juiste cassette voor jouw racefiets of mtb aanschaft.

De body is het deel waar de cassette op past. Bij racefietsen en mountainbikes worden er tegenwoordig verschillende passingen gebruikt:

Ben je er nog steeds niet uit welke cassette jij nodig hebt? Gebruik dan de keuzehulp op onze website.

Shimano/Sram Hyperglide cassette (Racefiets en MTB)

Deze passing wordt zowel op de racefiets als op de mountainbike gebruikt. Er zijn echter wel verschillen tussen de bodies. Bodies voor 11-speed racefietsen zijn breder dan 9/10-speed racefiets bodies. Dit betekent dat je een spacer ring moet plaatsen op een 11-speed body als je daar een 9 of 10 speed cassette op wilt plaatsen.

11-speed mountainbike bodies zijn even breed als 9/10-speed racefiets bodies en daarmee dus smaller dan een 11-speed racefiets body. Het grootste tandwiel van een mountainbike-cassette kan namelijk over de paraplu van de spaken vallen, zonder dat je het gevaar loopt dat je derailleur tussen de spaken komt. Hierdoor hoeft de body dus minder breed te zijn, wat weer een grammetje scheelt!

Hoe moet ik de Shimano/Sram Hyperglide cassette vervangen en monteren?

 1. Plaats de kettingzweep op de cassette. Let hierbij op dat de gehele zweep op één tandwiel ligt.
 2. Zet de cassette-afnemer op de sluitring en draai deze los. Soms kan de sluitring niet losgaan, ondanks dat je er veel kracht op zet. Spuit er dan wat WD40 op en laat dit een uur intrekken. Vervolgens kun je opnieuw proberen om de sluitring open te draaien.
 3. Maak met een poetsdoek de body schoon, voordat je de nieuwe cassette erop zet.
 4. Plaats bij een 9- of 10-speed cassette de spacer op de body en plaats hier een vulring tegenaan. Dit hoeft niet als je een 11-speed cassette hebt!
 5. Schuif de tandwielen in de juiste volgorde op de body.
 6. Smeer een beetje montagepasta op de sluitring en draai deze vervolgens goed strak aan.

Op onderstaande afbeeldingen kun je zien hoe we de cassette vervangen van een 11-speed racefiets.

Shimano MicroSpline cassette (MTB)

Voor haar 12-speed mountainbike groepsets, heeft Shimano een andere body ontwikkeld. Dankzij deze body kunnen er 12-speed cassettes op een wiel geplaatst worden, terwijl de Shimano HyperGlide body ruimte bood voor maar 11-speed.

Hoe moet ik de Shimano MicroSpline cassette vervangen en monteren?

 1. Plaats de kettingzweep op de cassette. Let hierbij op dat de gehele zweep op één tandwiel ligt.
 2. Zet de cassette-afnemer op de sluitring en draai deze los. Soms kan de sluitring niet losgaan, ondanks dat je er veel kracht op zet. Spuit er dan wat WD40 op en laat dit een uur intrekken. Vervolgens kun je opnieuw proberen om de sluitring open te draaien.
 3. Maak met een poetsdoek de body schoon, voordat je de nieuwe cassette erop zet.
 4. Plaats de spider met de eerste zeven tandwielen op de body.
 5. Plaats vervolgens de andere 5 tandwielen met tussenliggende spacers op de body. Let hierbij goed op dat je de spacers op de juiste plek zet, want deze verschillen van dikte. Als je de spacers in de verkeerde volgorde plaatst, zal je fiets niet goed schakelen!
 6. Smeer de sluitring in met een beetje montagepasta en draai deze vervolgens goed strak aan.

Campagnolo cassette (Racefiets)

Het Italiaanse Campagnolo maakt al jaren gebruik van haar eigen bodies. Op deze bodies passen alle Campagnolo cassettes, van 9 tot 12-speed! Campagnolo maakt simpelweg de tandwielen en de ketting smaller, zodat de verschillende cassettes op de body passen. Ook heeft de sluitring van een Campagnolo cassette een andere passing dan bij cassettes van andere merken. Hier heb je dus ook een speciale cassette-afnemer voor nodig!

Hoe moet ik de Campagnolo cassette vervangen en monteren?

 1. Plaats de kettingzweep op de cassette. Let hierbij op dat de gehele zweep op één tandwiel ligt.
 2. Zet de cassette-afnemer met Campagnolo-passing op de sluitring en draai deze los. Soms kan de sluitring niet los gaan ondanks dat je er veel kracht op zet. Spuit er dan wat WD40 op en laat dit een uur intrekken. Vervolgens kun je opnieuw proberen om de sluitring open te draaien.
 3. Maak met een poetsdoek de body schoon, voordat je de nieuwe cassette erop zet.
 4. Plaats de tandwielen op de body. Let hierbij goed op dat je de bijgeleverde spacers in de juiste volgorde plaatst, want zal gaat je derailleur niet goed schakelen.
 5. Smeer de sluitring in met montagepasta en draai deze goed strak aan.

Sram XD (MTB) & Sram XDR (Racefiets)

Toen Sram begon met het uitbrengen van een 12-speed mountainbike groepset, moest hier een nieuwe body voor ontwikkeld worden. Deze groepset was namelijk uitgerust met een enkel voorblad. Er was daarbij een cassette met een ‘10’ als kleinste tandwiel nodig om het bereik te vergroten. Hadden ze dat niet gedaan, dan zou je al snel als een koffiemolen rond moeten draaien om fatsoenlijk vooruit te komen.

De montage van deze cassette is geheel anders dan men tot dan toe gewend was. De sluitschroef en de alle kransjes op de cassette zijn bij Sram XD namelijk één geheel, wat betekent dat er geen losse kransjes op de body geschoven worden.

Deze manier van monteren is overgenomen bij de bodies voor 12-speed racefiets cassettes. De body voor race-cassettes moest echter breder zijn, omdat je anders het gevaar zou krijgen om met de derailleur in de spaken te komen. Dit was bij de Sram XD mountainbike bodies geen probleem, omdat het grootste tandwiel van de cassette ver over de paraplu van de spaken heen viel.

Hoe moet ik de Sram XD (MTB) cassette en de Sram XDR (Racefiets) cassette vervangen en monteren?

 1. Plaats de kettingzweep op de cassette. Let hierbij goed op of de kettingzweep op één tandwiel ligt!
 2. Zet de cassette-afnemer op de cassette en draai deze los
 3. Maak de body schoon met een poetsdoek
 4. Smeer vervolgens de schroefdraad in met een beetje montagepasta.
 5. Schuif de nieuwe cassette op de body.
 6. Draai de borgschroef die in het midden van de cassette geplaatst is vast met een cassette-sleutel

Nog een keer terugkijken hoe je je cassette vervangt?

In onderstaande video laten we zien waar je op moet letten bij het demonteren van het wiel. We letten hierbij onder andere op de plaats waar je je ketting moet plaatsen en hoe je de remmen openzet om de band genoeg ruimte te geven zodat het wiel er tussendoor kan.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Hidde Hendriksen

Hidde Hendriksen

Ik race en cross over de Veluwe. Ik gebruik hiervoor mijn Trek Emonda SL6 racefiets en Focus crosser, en doet dit het liefst zo snel en comfortabel mogelijk. Als productspecialist weet ik welke spullen ik hiervoor kan gebruiken en mag ook nog het een en ander testen. Zo wordt fietsen nog leuker!

Gerelateerde berichten

Aerodynamisch én licht: de nieuwe Trek Madone Gen 8 biedt het beste van twee werelden

27 Juni 2024

Het nieuwe paradepaardje van Trek is zojuist gelanceerd, een combinatie van zowel het snelste als het lichtste model ...

Garmin lanceert de gloednieuwe Garmin Edge 1050 fietscomputer

25 Juni 2024

Twee jaar na de lancering van zijn voorganger, de Garmin Edge 1040, komt Garmin met het nieuwste model uit de complete ...

Tour de France 2024: Hoe werkt de grootste wielerkoers ter wereld?

21 Juni 2024

De Tour de France, of simpelweg 'de Tour', blijft de grootste en meest prestigieuze wielerkoers ter wereld ...