Deel dit bericht

Derailleur vervangen – Hoe vervang je de achterderailleur van je racefiets of MTB? [How-to]

De derailleur van je racefiets of mountainbike zorgt ervoor dat je soepel kunt schakelen en daarmee het gewenste verzet kunt vinden. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit een zeer belangrijk onderdeel is van jouw fiets. Het is daarom belangrijk dat je derailleur optimaal presteert. Na verloop van tijd kan je achterderailleur gaan slijten en uiteindelijk kan je derailleur kapot gaan. Om lekker door te kunnen fietsen moet je dus op tijd je derailleur vervangen.  Hoe je dit het beste kunt doen, lees je in deze blog. Je leest hoe je je achterderailleur kunt vervangen van zowel mechanisch als elektronisch schakelende fietsen.  

Je derailleur is dus aan vervanging toe wanneer het versleten of kapot is. Een andere reden om je derailleur te vervangen kan zijn omdat je een groter bereik wilt wanneer je bijvoorbeeld de bergen in trekt met je racefiets. In zo’n geval kun je een grotere cassette plaatsen waarmee je je bereik al vergroot. Het kan echter voorkomen dat de kooi aan je derailleur niet lang genoeg is voor je nieuwe cassette. In sommige gevallen is het dan raadzaam om een compleet nieuwe derailleur te plaatsen waarmee je je bereik dus kunt vergroten. Hier lees je meer over in de verzetten blog en de derailleur capaciteit blog.

Op de steilste klimmetjes kun je wel eens verlangen naar net wat meer schakelbereik.

In deze blog wordt uitgelegd hoe je je derailleur kunt vervangen van mechanisch en elektronisch geschakelde fietsen:

Mechanisch geschakelde derailleur vervangen

Benodigdheden:

1. Verwijder de fietsketting
Verwijder de ketting. Wanneer je geen gebruik maakt van een quicklink in je ketting moet je een kettingpons gebruiken om een van de schakelpennen te verwijderen. Heeft je ketting wel een quicklink? Koppel deze dan los met behulp van een missinglinktang, die we in dit geval dus gebruiken. 

2. Zet je achterderailleur goed
Schakel je achterderailleur naar het kleinste kransje op de cassette.

3. Maak de versnellingskabel los
Maak de versnellingskabel los van de derailleur door de inbusbout los te draaien die de kabel op zijn plek houdt.

Als jouw kabel een kabeleindkapje heeft knip je die eraf met een kabelkniptang. Trek de kabel los en haal hem uit de derailleur. 

4. Draai de inbusbout van de derailleur los
Haal de inbusbout los die de derailleur aan de derailleurhanger bevestigt.

5. Verwijder de derailleur van het frame
Verwijder de oude derailleur van het frame.

6. Plaats de nieuwe derailleur op het frame
Draai hiervoor de inbusbout weer terug in de derailleurhanger. Zorg er wel voor dat de bout soepel draait. Voel je weerstand bij het indraaien? Begin dan opnieuw. De kans is namelijk aanwezig dat je de bout niet recht in de derailleurhanger hebt gezet. Draai de bevestigingsbout aan tot ¾ bevestigd.

7. Draai de B-schroef aan
Voordat je de bevestigingsbout helemaal vastzet draai je de B-tension schroef aan. Dit is de schroef die aan de achterkant van je derailleur zit en met de onderkant tegen een inkeping in de derailleurhanger rust. Door deze schroef in of uit te draaien stel je de afstand in van het bovenste derailleurwieltje ten opzichte van de grootste krans van de cassette.

Hoe verder je hem in draait hoe verder het bovenste derailleurwieltje van de grootste krans afstaat, wat leidt tot onnauwkeurig schakelen. Hoe verder je hem uitdraait hoe dichterbij de tandwielen bij elkaar komen. Dit kan leiden tot het niet kunnen opschakelen naar de grootste krans of te veel frictie. Voor optimale prestaties laat je ongeveer 1 cm ruimte tussen het bovenste derailleurwieltje en de grootste krans van de cassette. 

7. Vervang je binnenkabels, indien nodig
Oude, verroeste of gespleten binnenkabels zorgen voor een afname in schakelprestaties. Wij raden aan deze te vervangen wanneer er twijfel ontstaat over de conditie ervan. Is je kabel aan vervanging toe? Verwijder hem dan nu helemaal uit de shifter en buitenkabels. Rol het remgreeprubber naar achteren en leg de kabel.

Tip: Zet eerst een liner wanneer de kabels door het frame heen lopen, zo kun je later makkelijk de nieuwe kabel terugplaatsen. Hoe je je kabels het beste kunt vervangen lees je in deze blog

8. Breng de derailleurkabel op de juiste spanning
Draai de stelschroef van de derailleur (daar waar de kabel in de derailleur komt) helemaal in. Later, wanneer de kabel op zijn plek zit, draai je deze dan weer uit om de juiste spanning in de derailleurkabel te verkrijgen.

9. Zet de nieuwe derailleurkabel vast
Zet de nieuwe derailleurkabel vast met de klembout van de derailleur. Bij de meeste derailleurs zit er onderaan een groefje waar je de kabel in kunt plaatsen. Houd de kabel strak met de hand terwijl je de stelschroef dichtdraait.

10. Plaats de fietsketting terug
Plaats de oude ketting terug, of een nieuwe ketting wanneer je wisselt naar een derailleur met langere kooi. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je in deze blog.

11. Stel je derailleur nu goed af
Als je je derailleur en je kabels hebt vervangen dan is het belangrijk om daarna je derailleur goed af te stellen.  Hoe je dit exact kunt afstellen voor de beste prestaties van de achterderailleur lees je uitgebreid terug in deze derailleur afstellen blog.

12. Knip je derailleurkabel bij
Nadat alle stappen voor het afstellen van de derailleur zijn doorlopen kun je de derailleurkabel bijknippen met een kabelkniptang. Laat iets van 4 à 5 centimeter uitsteken en plaats een kabeleind over het uiteinde van de kabel. Deze kun je weer klemmen met behulp van de tandjes die in de meeste kabelkniptangen te vinden zijn.

Elektronisch geschakelde derailleur vervangen

Benodigdheden:

Benodigde tijd: 20 minuten.

 

 1. Verwijder de ketting

   Wanneer je geen gebruik maakt van een quicklink in je ketting moet je een kettingpons gebruiken om een van de schakelpennen te verwijderen. Heeft je ketting wel een quicklink koppel deze dan los met behulp van een quicklink tang. In dit geval gebruiken we een kettingpons.

 2. Schakel je achterderailleur

  Schakel je achterderailleur naar het kleinste kransje. 

 3. Koppel het elektrische kabeltje van de derailleur los

  Koppel bij Shimano di2 en Campagnolo EPS het elektrische kabeltje los van de derailleur. Bij SRAM Etap is dit niet nodig.

 4. Haal de inbusbout los

  Haal de inbusbout los die de derailleur aan de derailleurhanger bevestigd.

 5. Verwijder de derailleur van het frame

  Verwijder de derailleur van het frame en pak je nieuwe derailleur erbij.

 6. Plaats de nieuwe derailleur op het frame

  Plaats de nieuwe derailleur op het frame. Draai hiervoor de inbusbout weer terug in de derailleurhanger. Zorg er wel voor dat de bout soepel draait. Voel je weerstand bij het indraaien? Begin dan opnieuw. Kans is namelijk aanwezig dat je de bout niet recht in de derailleurhanger hebt gezet. Draai de bevestigingsbout aan tot ¾ bevestigd.

 7. Stel de B-schroef af

  Voordat je de bevestigingsbout helemaal vastzet stel je de B-tension schroef in. Dit is de schroef die aan de achterkant van je derailleur zit en met de onderkant tegen een inkeping in de derailleurhanger rust. Door deze schroef in of uit te draaien stel je de afstand in van het bovenste derailleurwieltje ten opzichte van de grootste krans van de cassette.

  Hoe verder je hem indraait hoe verder het bovenste derailleurwieltje van de grootste krans afstaat wat leidt tot onnauwkeurig schakelen. Hoe verder je hem uitdraait hoe dichterbij de tandwielen bij elkaar komen. Dit kan leiden tot het niet kunnen opschakelen naar de grootste krans of teveel frictie. 
  Voor optimale prestaties laat je ongeveer 1 cm ruimte tussen het bovenste derailleurwieltje en de grootste krans van de cassette.

 8. Koppel het elektrische kabeltje weer terug

  Koppel het elektrische kabeltje weer bij de di2 en EPS derailleurs. Voor Sram Etap zal dit opnieuw niet nodig zijn.

 9. Zet de junction box in adjustment mode

  Voor het exacte stellen van de derailleur verschillen de handelingen per merk. Voor Shimano stel je de junction box in op adjustment mode. Om dit te doen druk je het knopje in wat aan de onderkant van de junction box zit totdat een rood lampje begint te branden.

  De junction box is doorgaans ondere de stuurpen te vinden. In deze modus stel je met een druk op de shifter de derailleur met stapjes van 0.2 mm in naar boven of naar onderen. De binnenste hendel naar onderen, de buitenste naar boven. Op die manier kun je heel precies de derailleur uitlijnen met de cassette.  

 10. Plaats de fietsketting terug

  Plaats de oude ketting terug, of een nieuwe ketting wanneer je wisselt naar een derailleur met langere kooi.

 11. Stel de derailleur af

  Schakel de fiets naar de kleinste krans en naar het grootste voorblad. Aan de achterkant van de derailleur bevinden zich twee kleinere stelschroeven die de uitslag van de derailleur bepalen. De zogeheten high and low limit screws. Deze stelschroeven bepalen de reikwijdte van de derailleur.

  In essentie zorgen zij ervoor dat de derailleur niet verder kan bewegen dan tot exact onder de grootste en kleinste krans en dat het bovenste derailleurwieltje zich te allen tijde exact onder het desbetreffende kransje bevindt.

Derailleur afstellen

Zoals je hebt kunnen lezen is het afstellen van je derailleur zeer belangrijk nadat je deze vervangen hebt. Lees hier hoe je dit het beste kunt doen. Mocht je liever willen zien hoe je dit doet bij je racefiets of MTB, bekijk dan deze video´s:

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Bram de Wit

Bram de Wit

Als verkoopmedewerker Parts ben ik het aanspreekpunt binnen Mantel Utrecht voor advies op gebied van specifieke fietsonderdelen. Van Mountainbike tot racefiets adviseer ik op de aankoop van de juiste onderdelen, passend bij budget en wensen. Wat ik niet direct weet, zoek ik graag ter plekke voor de klant uit! In mijn vrije tijd fiets ik graag en veel. Zo ook vanuit mijn woonplaats Amsterdam naar de winkel in Utrecht. Heb ik gelijk wat km’s in de pocket. En dan op werk lekker douchen. Ideaal! Ik fiets met name op de weg en op de racer, maar een MTB tochtje met vrienden hier en daar sla ik zeker nooit af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen