Deel dit bericht

Welk verzet kan ik het beste kiezen voor mijn racefiets?

Op welk verzet fiets ik het fijnst? Dit is een vraag die veel fietsers zichzelf stellen. Helaas is hier geen eenduidig antwoord op. Wil je een ontspannen ritje maken door de vlakke polders in Nederland? Of ga je de uitdaging aan om de gevreesde Mont Ventoux te trotseren? Deze twee verschillende ritten vragen natuurlijk een ander soort inspanning met een daarop aangepast verzet. In deze blog lees je wat het verzet van een racefiets nou eigenlijk is en welke onderdelen op de racefiets het verzet bepalen. Daarna wordt er uitgelegd welk verzet het beste past bij verschillende situaties.

Wat is het verzet van de racefiets?

Het verzet van de racefiets heeft, simpel uitgelegd, invloed op de afstand die wordt afgelegd wanneer de trapper één keer ronddraait. De verhouding tussen de voortandwielen (kettingblad) en de achtertandwielen (cassette) wordt het verzet genoemd. Afhankelijk van waar en hoe je fietst is de juiste tandwielverhouding van belang. Hoe groter het voorblad, hoe zwaarder het verzet, hoe harder je moet trappen en hoe sneller je dus gaat. Andersom geldt, hoe kleiner het achterblad, hoe zwaarder het verzet, hoe harder je moet trappen en hoe sneller je gaat.

De verzettentabel

De verzettentabel toont een overzicht van de afstanden (in meters) die afgelegd kunnen worden met verschillende tandwielcombinaties van een racefiets met 28″ wielen. De verticale linkerrij geeft het aantal tanden op je achtertandwiel aan en de bovenliggende horizontale rij geeft het aantal tanden op je voorste tandwiel. Een verhouding van 39 bij 25 geeft bij één keer rondtrappen bijvoorbeeld een afstand van 3.27 meter. Een verhouding van 40 bij 14 geeft bijvoorbeeld een afstand van 5.99 meter.

Zo kun je dus zien dat het aantal tandwielen op het voor- en achterblad dus van invloed zijn op de afgelegde afstand. De tabel laat talloze aantallen zien, wat aantoont dat er uit veel verschillende soorten verzetten gekozen kan worden. Dit is afhankelijk van het type crankstel en het type cassette.

Verschillende soorten crankstellen

Het crankstel van je racefiets is een van de belangrijkste fietsonderdelen. Het bestaat uit het voortandwiel en de trapper. Het crankstel kan bestaan uit 1, 2 of 3 kettingbladen.

Een crankstel met 1 kettingblad kan bestaan uit 50 tot 38 tanden. Dit type crankstel wordt niet vaak gebruikt op de racefiets, maar geeft vooral een voordeel tijdens het off-road fietsen zoals mountainbiken, gravel rijden of cyclocrossen. Het crankstel met twee kettingbladen kan bestaan uit 50/34 tanden en een crankstel met drie kettingbladen kan bestaan uit 50/39/30 tanden. De keuze voor het juiste crankstel is afhankelijk van de rit die je gaat maken en hoe goed je getraind bent.

verzet
Een crankstel met drie kettingbladen zie je steeds minder

Crankstel met twee kettingbladen

Wij raden aan om te gaan voor een dubbel crankstel omdat met name dit type crankstel de meeste voordelen biedt. Zo zijn crankstellen met twee kettingbladen lichter dan met drie kettingbladen, omdat je een kettingblad minder hebt. Ook zijn ze minder breed, waardoor je strakker door de bocht kunt gaan.

Daarnaast schakelt het met twee kettingbladen merkbaar beter dan bij een crankstel met drie kettingbladen. Daarbij zijn de mogelijke verzetten bij moderne crankstellen met twee kettingbladen zo groot, dat er voor bijna alle fietsers een geschikt verzet is.  

Binnen het crankstel met twee kettingbladen kan je kiezen tussen een Compact crankstel (50/34), een Semi-Compact crankstel (52/36) en een Dubbel crankstel (53/39). In het volgende stukje worden de voor- en nadelen van deze verschillende soorten crankstellen met twee kettingbladen opgesomd.

Voor- en nadelen van een Compact crankstel (50/34)

 • Verzet dat door een grote groep fietsers zowel op vlak parcours als in de bergen te gebruiken is
 • In de bergen kun je een licht verzet trappen om boven te komen
 • Kleine sprongen tussen verschillende verzetten
 • Als je rond de 30km/uur fietst ligt de ketting vaak in een schuine lijn op het buitenblad waardoor je ketting sneller slijt
 • Het is een minder zwaar verzet, dus in een sneller groepsrit of afdaling heb je minder verzetten om bij te trappen
Compact crankstel

Voor- en nadelen van een Semi-Compact crankstel (52/36)

 • Breed bereik dat zowel in bergen als op het vlakke te gebruiken is door goed getrainde fietsers
 • In snelle groepsritten of afdalingen kun je bij trappen
 • In combinatie met grotere cassette kun je bijna net zo licht trappen als met een 50/34
 • Grotere sprongen tussen de verschillende verzetten
 • Als je rond de 30 km/uur fietst schakel je veel tussen binnen- en buitenblad om de juiste cadans te houden
Semi-Compact crankstel

Voor- en nadelen van een Dubbel crankstel (53/39)

 • Heeft een zwaarder verzet, wat het dus makkelijker maakt bij trappen in snelle ritten en afdalingen
 • Kleine sprongen tussen verschillende verzetten
 • Rond de 30 km/uur ligt de ketting op het binnenblad wat er voor zorgt dat je niet hoeft te schakelen met de voorderailleur
 • Voor veel fietsers is dit verzet te zwaar in de bergen
 • De zwaarste verzetten worden alleen gebruikt in afdalingen, wedstrijden of snelle groepsritten. Voor veel fietsers is dit zonde van de mogelijkheden
Shimano Ultegra R8000
Dubbel crankstel.

Verschillende soorten cassettes

Er zijn verschillende cassetteverhoudingen. Zo zijn er een 11/25 en een 12/25 voor de vlakke ritten. De 11/28 of 11/30 cassettes zijn geschikt voor heuvelachtige parcoursen en voor sommigen al in de bergen. Voor de meeste fietsers zijn echter de 11/32 en 11/34 cassettes het meest geschikt voor in het hooggebergte.

Puis remettez la chaîne sur la cassette et le dérailleur.

Net als bij het crankstel is het bij het kiezen voor een juiste cassette zeer belangrijk om het soort rit dat je gaat maken in het achterhoofd te houden.

Hoe maak je de juiste keuze voor het verzet?

Zoals je hierboven kan lezen zijn er talloze keuzes wanneer het aankomt op de verschillende soorten crankstellen en cassettes om het juiste verzet te vinden.

Als je nog niet duizelig wordt van al deze verschillende cijfertjes dan kun je een kijkje nemen op de website van gear calculator.

Hier kun je jouw voorkeur voor verschillende type crankstellen en cassettes invoeren om zo verschillende situaties te schetsen. Zo kun je uitrekenen welk verzet meer rendement oplevert voor jou in de hooggebergten of in de heuvels van Limburg.

Het vergelijken van een crankstel met drie of twee kettingbladen

Voorkeur voor iedere persoon verschillend

Het is natuurlijk moeilijk om voor iedereen een gewenst verzet te kiezen op verschillende gebieden. Toch hebben onze specialisten een onderscheid gemaakt tussen bepaalde omgevingen en het verzet dat daar het beste bij past.

Het juiste verzet hangt samen met het soort renner dat je bent. Een echte berggeit zal waarschijnlijk voor een ander verzet kiezen dan een renner die zich vooral op het vlakke begeeft.

Iedere fietser is verschillend en heeft andere voorkeuren

Het is belangrijk om te onthouden dat de voorkeur voor een bepaald verzet per persoon kan verschillen, maar bij deze bieden wij je toch een bepaalde houvast.

Een ritje door de Hollandse polder

Wanneer je vooral ritjes maakt door de Nederlandse polder en weinig hoogtemeters maakt dan raden wij een verzet aan met een 11/25 cassette en een 53/39 crankstel.

Een dubbel crankstel is het meest geschikt voor de wielrenner die binnen de Nederlandse landsgrenzen blijft en zich vooral op het vlakke begeeft.

Een ritje over de Nederlandse vlaktes

Zo biedt het de mogelijkheid om een hoog verzet te draaien om zo hard mogelijk te kunnen fietsen. Voor op het vlakke is het niet nodig om een lager verzet te kiezen omdat een lichte versnelling niet snel nodig zal zijn door het gebrek aan hoogtemeters.

Een klimmetje hier en een klimmetje daar

Renners die het zat zijn om oneindig over de dijken te stoempen kunnen ervoor kiezen om over te stappen naar een 11/28 cassette en een 52/36 crankstel.

Dit verzet geeft je de mogelijkheid om in een iets meer heuvelachtig gebied te gaan fietsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Posbank, de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe.

Op de Veluwe kan je jezelf al wat meer uitdagen met wat klimmetjes

Met dit verzet is het mogelijk om toch een zwaar verzet te fietsen op het vlakke, maar om iets lichter te fietsen op sommige klimmetjes.

Een stapje hoger

Wanneer je de smaak te pakken hebt gekregen en net iets meer uitdaging zoekt, is het mogelijk om de Limburgse heuvels op te zoeken of net iets verder af te reizen naar de Ardennen.

Om in dit soort gebieden goed uit de voeten te komen raden wij aan om hetzelfde 52/36 crankstel te behouden. Om net iets meer keuze en comfort te hebben bergop raden wij aan om een 11/30 cassette te monteren.

In de Vlaamse Ardennen kan het aardig steil worden

Dit is natuurlijk niet perse nodig als je met hetzelfde verzet waarmee je de Posbank over fietst ook makkelijk de Ardennen kan trotseren. Het is en blijft per persoon verschillend welk verzet gewenst is.

Het echte werk kan beginnen

De iets meer ervaren wielrenner kan de keuze maken om tijdens de fietsvakantie iets verder te reizen dan de Ardennen. Wanneer je nog niet klaar bent om de hoogste bergen te trotseren dan zijn de Vogezen een goede tussenstap.

Om in dit gebied niet in te problemen te komen is het aan te raden om met een bergverzet met een 11/32 cassette en een 50/34 crankstel te fietsen.

Shimano 105 R7000 Crankstel
Hier word je al wat vaker uit het zadel gedwongen om boven te komen

Dit type verzet geeft je de keuze om bergop, wanneer het nodig is, wat lichter te kunnen trappen en op de steile stukken niet te veel te hoeven stoempen.

De hooggebergten in

Als de klimmetjes in de Ardennen en de Vogezen niet genoeg uitdaging meer bieden dan zit er niets anders op dan de grotere bergketens op te zoeken. Denk hierbij aan de Mont Ventoux of de Alpe d´Huez.

Nadat je de moed bij elkaar geraapt hebt om een van deze mystieke bergen te trotseren is het heel belangrijk om goed na te denken over een juist bergverzet. Wij raden je aan om te kiezen voor een 50/34 crankstel met een 11/34 cassette om naar een zo licht mogelijk verzet te schakelen.

Het échte werk kan beginnen

Op deze manier geef je jezelf wat ruimte om lichter te schakelen en sta je halverwege de beklimming niet met je racefiets in de hand.

Het is ook mogelijk om in de hooggebergtes te kiezen voor een crankstel met drie schijven om een nog lichter verzet te kiezen.

Hier zijn twee nadelen aan verbonden. Crankstellen met drie kettingbladen komen nog maar weinig voor en het brengt ook meer gewicht met zich mee. Dit laatste kan vooral bergop een wezenlijk verschil maken.

Crankstel of cassette vervangen

Het komt dus steeds vaker voor dat mensen hun crankstel of cassette vervangen wanneer ze gaan fietsen in de bergen. Het is bij deze keuze wel van groot belang dat er rekening gehouden wordt met de capaciteit van de derailleur en de lengte van de ketting

cassette vervangen
Het vervangen van een cassette

Wanneer je een te grote cassette monteert kan het voorkomen dat de kooi niet lang genoeg is om de ketting voldoende op spanning te houden. Daarnaast kan het voorkomen dat de ketting simpelweg te kort is. In het ergste geval kan de achterderailleur volledig afbreken. Let hier dus goed op bij het monteren van een andere cassette. Het is dus raadzaam om in dat geval een ander soort derailleur te plaatsen.

Conclusie

Het vervangen van de cassette of het crankstel kan zeer van pas komen wanneer je in een andere omgeving gaat fietsen dan dat je gewend bent. Zo is een lichter verzet aan te raden wanneer je in een bergachtige omgeving gaat fietsen.

Het blijft belangrijk om je er bewust van te zijn dat de voorgestelde keuzes qua cassettes en crankstellen suggesties zijn op basis van gemiddelde trainingsniveaus. Afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en ervaring kan het natuurlijk zo zijn dat voor jou iets anders beter werkt.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mees Janssen

Mees Janssen

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

100 fietsers over “Welk verzet kan ik het beste kiezen voor mijn racefiets?”

  1. Dag,
   Ik ben in het bezit van een Giant met een Ultegra 10 speed groep set dat ik onlangs heb voorzien van een setje carbon wielen. Daar bleek echter een 11 speed hub op te zitten en gelukkig kon ik mijn 11-28 cassette behouden door een spacer te gebruiken. Mijn kettingbladen zijn 53-39.
   Omdat ik er in de bergen in Spanje achter ben gekomen dat dit voor mij geen goede cassette is waarmee ik overal boven kan komen heb ik besloten om 2 cassettes aan te schaffen. Voor de vlakke ritten in Nederland ben ik er uit, namelijk een 12-25 maar voor de bergritten weet ik het niet. Ik zou het liefst een 11-32 willen maar ik ben bang dat 12-30 de enige mogelijkheid zonder de derailleurkooi te verlengen.
   Klopt dat? Of is het wel mogelijk om een 32 te rijden.
   Mvg Edwin

  2. Duidelijk stuk! 1 ding zou ik graag nog willen weten. Hoe weet je of je ketting te kort wordt als je je cassette vervangt met grotere bladen? Is voor vakantie wel handig om te weten. Het zou zonde zijn om je ketting ook steeds te moeten vervangen voor 2 weken bergen fietsen. Dank vast!

   1. Is toch geen probleem om speciaal voor de bergen een andere ketting te kopen. Na die paar weken leg je hem weg voor een volgende periode in de bergen of voor een klassieker in de Belgische Ardennen. Met een missing link is het zo gepiept. Doe ik al jaren. Rij in Nederland met de combinatie 39×52, voor de bergen monteer ik de 36. in Nederland met een blokje 11×25 voor de bergen een 14×30.

   2. Hoi Axel,
    Wanneer je ketting te kort is, zal de ketting strak komen te staan als de ketting zowel voor als achter op het grootste tandwiel ligt.
    Is je ketting te lang, dan zal je derailleurarm helemaal naar achteren staan wanneer de ketting voor en achter op het kleinste tandwiel ligt.
    Je ketting heeft de juiste lengte, als de kettinggeleider en het kettingspanwiel verticaal staan ten opzichte van elkaar én de ketting voor op het grootste tandwiel ligt en achter op het kleinste.
    Voor meer informatie over het vervangen van je ketting verwijs ik je graag naar een andere blog van ons: https://www.mantel.com/blog/fietsketting-vervangen.
    Groetjes,
    Maartje (Mantel)

  3. Ik rij op dit moment met 53/39 en 11/30. Deze werden geleverd bij mijn nieuwe racefiets met Dura Ace Di2. Nu wil ik de bergen in, maar ben bang dat ik dan niet lekker uitkom met dit verzet. Omdat de onderdelen best duur zijn voor Dura Ace, zit ik eraan te denken om alleen het kleinste voorblad aan te passen naar bv. 36 of zelfs 34. Zal dit goed gaan met de ketting of is het verschil dan te groot voor mijn derailleur om te overbruggen? Achter kan helaas geen grotere cassette, want dan moet ik inderdaad mijn achterderailleur ook vervangen (zoals jullie vermelden in het artikel).

   1. Hey Michiel,

    Zoals Rik aangeeft kun je het zo monteren, maar goed schakelen zal het niet doen.
    Zeker met een Di2 systeem waar je niet echt veel afstel mogelijkheden hebt is dit niet aan te raden.
    Als je de Dura Ace bladen te duur vind kun je eventueel wel de bladen van Ultegra of 105 gebruiken.
    Let er dan wel op dat je de juiste serie gebruikt!

    Robbert|Mantel

   2. Officeel volgens shimano werkt die combinatie niet (de groeven in het grote tandwiel om het vlot schakelen te faciliteren stoppen namelijk op een grotere diameter dan die van uw 34 tands tandwiel.

    Ik had hetzelfde probleem bij mijn 36/46, die ik heb uitgerust met een een 34/46. het werkt wel, maar niet optimaal.

 1. Hallo,

  prima artikel, maar als je een 53-39 + 12-25 standaard hebt en je wilt naar Limburg; binnenblad voor aanpassen naar 38 of cassette en ketting vervangen naar 11-28? Liefst rijd ik 1 of 2 oplopend op het vlakke en wissel ik liever niet te vaak van bladen/cassettes.

  1. In dat geval zou ik niets aanpassen. Zo steil is het in Limburg ook niet.
   Vroeger reden ze met 42-24 als kleinste verzet, daarmee vergeleken is 39-25 goed te doen.
   Als je op het vlakke goed uit de voeten kunt op 53 icm de 12-25 zonder een al te schuine ketting, dan ben je best een goede fietser en dan moet het kunnen.

 2. Het is ongeveer 1 jaar geleden dat ik als bucketlist moment de Mont Ventoux 3x heb beklommen (Cingles Du Mont Ventoux) en de begeerde medaille daarvoor heb ontvangen. En dat alles bij een piektemperatuur die middag van 38 gr C! Ben daarmee dus opgenomen in het eeuwige register…
  Een nieuwe cassette (11-32) heeft daar zeker aan meegeholpen.

  1. Hey Niels,

   Heel gaaf, staat bij mij ook nog op het lijstje.
   Eerst maar eens zien een Everesting te overleven, maar dat is in het frissere Oostenrijk :)
   Succes met je volgende fietsuitdagingen!

   Robbert|Mantel

 3. Hi, goed artikel! Ik ga dit weekend naar de Alpen voor de Gotthard Classic (Gotthard, Furka, Nufenen). Heb Ultegra semi-compact crank (52-36) icm Ultegra 11-30 achter. Ben redelijk goed in conditie (solo 100km vlakke rondjes in NL vrij relaxed rond 30 km/u), maar vraag me af of mn verzet zo ok is? Moet ik wellicht mn achter cassette vervangen naar 11-32 of zelfs 11-34? Of zou het zo moeten kunnen? Bedankt alvast!

  1. Hey Gijs,

   Mooie uitdaging! Persoonlijk gebruik ik in de Alpen dezelfde combinatie en heb dan niet dat ik tekort kom.
   Maar veel is natuurlijk afhankelijk van je cadans en het vermogen dat je levert.
   Als je echt moet stoempen de berg op met een lage cadans is dat natuurlijk niet goed en zou je beter naar een lichter verzet kunnen kijken.
   Kun je bergop nog makkelijk ronddraaien is dat niet nodig.
   Echt specifiek advies kan ik je hier niet voor geven omdat ik te weinig informatie heb.
   Maar als tip kan ik je meegeven dat je beter een kransje over kunt hebben dan er een tekort te komen ;)

   Robbert|Mantel

 4. Beste, ik heb een vraag.
  Ik heb een jaar of twee geleden bij U een cassette Shimano deore XT M771 10 speed gekocht en tevreden mee gereden met mijn e-bike Giant MTB.
  Nu wil ik een nieuwe cassette bestellen maar dan met de tweede tandwiel 12 tanden en de derde met 14 tanden i.p.v.13 en 15 tanden nu. Ik gebruik deze e-bike MTB alleen op de verharde weg en af en toe een zandweg omdat fietsen knooppunt langs een bos loopt of iets dergelijks.
  Is dit mogelijk?.
  Desnoods een andere passende Shimano cassette met een andere tandwiel verhouding als deze 12 en 14 tands er maar op zitten.

  1. Hey Hans,

   Dat kan, als je van dezelfde cassette de 11/32 variant pakt.
   Je krijgt dan de volgende kransjes:
   11-12-14-16-18-20-22-25-28-32

   Robbert|Mantel

  1. Hey Frans,

   De keuze voor cranklengte heeft vooral te maken met je binnenbeenlengte.
   Ook heeft je souplesse ermee te maken, rijdt je met een hoge trapfrequentie is een kortere crank fijner, ben je een stoemper is een langere crank een betere keuze.

   Robbert|Mantel

 5. Leest Mees dit ook?
  Of kan ik hem mailen?

  Wat een fijne, mooie heldere blog over welk verzet het mooiste is (in ons vlakke kikkerlandje).
  Als ik het eerder had gelezen had ik er van te voren werk van gemaakt… maar dat is dus niet het geval.
  Omdat ik niet goed zie wat nu het beste is dacht ik, ik stel iemand die er verstand van heeft maar even de vraag:

  Kan je mij adviseren met het volgende probleem:
  Ik heb mijn Canyon Ultimate WMN standaard geleverd gekregen met Ultegra R8000 11 speed met crankstel 52×36 en cassette 11-32.
  Heel fijn als je misschien in Limburg woont maar ik woon in het über vlakke Friesland.
  Rond de 30-35 km/u heb ik niet veel keus. Je hebt grote gaten met dit verzet. Wat ik persoonlijk niet fijn vind.

  Wat adviseer je te doen?
  • Cassette 11-25, 12-25, 11-28, 14-28? Ik heb er nu een lange kooi derailleur. Wanneer moet ik die ook vervangen? Of hoeft dat niet?
  • Of (toch) het crankstel vervangen? Maar welke? Verder keuze uit 50/34 en 53/39
  • Of kleinste tandwiel crankstel vervangen? kan dat?! naar 39?
  • Of Alles vervangen? Liever niet.

  Mijn vorige fiets had een Ultegra 10-speed 50×39 met cassette 12-25

  Ik ben benieuwd.
  Alvast bedankt!

  1. Hey Maartje,

   Bedankt voor je vraag.
   In dit geval zou ik voor een kleinere cassette gaan waarmee je meer keuze hebt voor de hogere snelheden.
   Een 11-25 of een 11-28 zou hierbij het beste passen.
   Het is niet nodig om je voorbladen te vervangen, ook je derailleur kun je blijven gebruiken.
   Deze moet dan wel opnieuw afgesteld worden.

   Robbert|Mantel

  1. Hey Rianne,

   Dat is afhankelijk van hoe erg goed je getraind bent en of je zwaar of licht trapt.
   Ik denk dat het vooral op de wat steilere klimmen wat aan de zware kant kan zijn.

   Robbert|Mantel

 6. Hai! Goed artikel! Blij ook met alle vragen en reacties, maar ik heb er toch nog één voor de zekerheid…
  Als alles blijft zoals het is, doe ik in oktober de 70.3 Ironman van Luxemburg. Ik ben een polderrijder en ben geen fan van klimmen, maar daar ontkom ik nu niet aan :-)
  Ik heb een Stevens Crono met 3T triathlonstuur (en daar de shifters) en Ultegra 53-39 met 14-25 10 speed. Ik wil naar een meer ideale combinatie voor de Ardennen en denk aan een nieuwe cassette met 11-30 11 speed, inclusief ketting en lange kooi derailleur. Zeg ik nu iets geks?

  1. Hey Patrick,

   Op zich een logische gedachte, alleen gaat de combinatie met je 10 speed shifters en 10 speed kettingbladen met een 11 speed derailleur, ketting en cassette niet werken.
   In dit geval zou een lange kooi 10 speed derailleur met een grotere cassette een betere keuze zijn.

   Robbert|Mantel

 7. Als ouwe man kan het mij in de bergen niet klein genoeg zijn. Crankstel Shimano Ultegra R 8000 46-36 in combinatie met Cassette Ultegra HG 8000 11-34, kan dat?
  En eventueel cassette vervangen voor 11- speed SRAMForce 22 1170 11-36 voor nog kleiner?

  1. Met ouderwetse triple en achter een 32, dus 30-32, en royaal 60plus, Alp duZes al een paar keer opgefietst, twee keer per dag. Om nou te zeggen dat dit gemakkelijk is voor groter gebouwde mensen nou nee want de eerste 4 bochten was ik erg blij met die 32. Kortom met genoeg training is je ultegra 36-34 combi wel te doen maar je eigen gewicht is de factor waar je het meeste aan kunt doen :)

  2. Hey Gerrit,

   De eerstgenoemde combinatie is inderdaad mogelijk.
   Wil je een 11-36 plaatsen zul je ook een andere derailleur van Sram moeten monteren.
   De Shimano gaat niet meer aankunnen dan de 34.
   Eventueel ombouwen met een MTB derailleur zou ook een optie zijn, alleen zijn die cassettes niet 1 op 1 op een racewiel te plaatsen.

   Robbert|Mantel

 8. Beste,
  Nu rijd ik met een crankstel 52-36 en een casette 11-34, ideaal voor vakantie, maar in de polder heb ik te weinig keuze en moet ik kiezen tussen een candans van 85 of 100.
  Nu wil ik dus een poldercassette 11-25 monteren voor in de polder. Moet ik dan ook direct een nieuwe ketting? En kan ik eenvoudig bij vakantie van casette wisselen, of moet ik dan ook meteen weer ketting aanpassen en opnieuw afstellen?
  Hetzelfde geldt eigenlijk voor de tacx waar ook nog een casette op moet…

  1. Hey Rob,

   Als je wilt overstappen naar een 11-25 heb je ook een korte kooi derailleur nodig.
   Ik wil je daarom een 11-28 aanraden, dan kun je je huidige derailleur blijven gebruiken.
   Je huidige ketting zal wel moeten worden ingekort, maar in principe kun je die gewoon blijven gebruiken.

   Robbert|Mantel

 9. Ik vraag me af of ik mijn voorblad van m’n mtb zou kunnen wisselen.
  Nu steekt er een (2015) shimano xt 10 speed 42-28 in.
  (
  Ik zou graag van 42 naar 44 willen.

  Ruimte ivm derailleur is er iig.

  Mijn vraag is nu of dan de verhouding/verspringing van het groot naar het klein blad (28) geen probleem zou kunnen vormen bij het schakelen ?

  1. Hey Serge,

   Shimano maakt de balden zo dat ze perfecte schakelcombinaties hebben.
   Je kunt er uiteraard een ander blad op monteren, alleen heb je dan meer kans op een niet goed lopende omschakeling.
   Hierdoor kan de ketting tussen de bladen terecht komen.
   Echt aanraden kan ik het je daarom niet.

   Robbert|Mantel

   1. Hallo,
    Ik zit met hetzelfde probleem. 50×34 geeft al snel een scheve kettinglijn als je rond de 30 per uur rijd.
    52×36 brengt ook niet veel voordelen ten opzichte van 50×34.
    Ik heb op het vlakke persoonlijk de beste ervaring met 50×44 en een cassette 12×25, ideale stappen tussen bijv. 44×16 (5,76 mtr p/omw) schakel je dan naar het grote blad krijg je 50×16 (6,55 mtr p/omw) dat is bijna gelijk aan twee tandjes achter. (50×18 =5,82 mtr p/omw)
    Je kan dan op het kleine blad makkelijk tot 36 km/je gaan (44×17 of 44×16)
    Schakel je naar het grote blad is de stap niet zo groot dat je gelijk achter terug moet schakelen.
    Nadeel is wel dat je met de combi 50×44 de kans loopt dat je ketting ertussen slaat wanneer je terug schakelt van 50 naar 44 , zoals eerder door jullie al besproken.
    Ik ga dit proberen op te lossen door een ring te laser printen die eigenlijk de functie van de schuine zijde binnen zijde grote blad overneemt.
    Ga het gewoon proberen wie weet werkt het.
    Hoop wel dat Shimano in de toekomst met een meer standaard oplossing komt.
    Wie weet, als er maar genoeg mensen dit probleem aankaarten.

    1. Met een 50-34 en 12-25 achter ga je bij 90 rpm op 50 voor en 19 achter zo’n 30km/h. Zo scheef is dat niet, dus juist 50-34 en een 12-25 is een mooie combinatie vind ik. De stap naar de van 50 naar 34 is wel groot dus de 34 heb ik vervangen door een 36. In de weide omtrek van Nederland kom je daar heel goed mee weg. Voor de sterkere klimmers onder ons lukt dat met een 39 misschien ook nog wel als je een 11-30 cassette gebruikt.

    2. Ik vind het vaak wel komisch als Shimano stelt dat bepaalde combinaties van voorbladen niet functioneren of niet goed functioneren. Mijn slecht weer fiets heeft een compact. Met een 34 kan je op het vlakke niets, dus een 39 gemonteerd. Werkt al jaren perfect.
     Op mijn ‘Zondagse’ fiets heb ik de combinatie 52×36. Heb de 36 verwisseld voor een 39. Heb er inmiddels heel wat kilometers mee getrapt en het werkt perfect. Denk dat je best een beetje eigenwijs mag zijn en gewoon een combinatie kiezen die je past en je daarbij niet al te veel aan te trekken van de adviezen van Shimano.

     1. Hi Wim,
      Eigenwijs is ook wijs, wordt wel eens gezegd. En in veel gevallen klopt dat ook. Ondanks dat het wel kan werken, zal het niet 100% werken zoals bedoelt en dat is de reden dat wij het niet adviseren.
      Floris | Mantel

    3. Hallo Wijnand,

     Hopelijk werkt je idee met de ring.
     Mocht dat zo zijn horen we het uiteraard graag.
     Misschien heb je wel een gat in de markt ontdekt!

     Robbert|Mantel

 10. “Hier zijn twee nadelen aan verbonden. Crankstellen met drie kettingbladen komen nog maar weinig voor en het brengt ook meer gewicht met zich mee. Dit laatste kan vooral bergop een wezenlijk verschil maken.”

  Voor iemand die een triple installeert omdat hij met een 11-34 moeilijk bovenkomt zit denk niet op het niveau dat een extra blad een wezenlijk verschil maakt hoor :)

   1. Beste Floris,

    Welke cassette zou je aanbevelen met een triple crank? Als triple bijvoorbeeld 30-40-50 is. Ik kom inderdaad aan de 11/34 te kort. Ik zou dan nog het liefst 3 keer opschakelen. Zit met een Trek Domane Sl6 met een 11 speed. Lukt dat of moet ik ombouwen naar 10 speed? Wat adviseer je?
    Hoor het graag. Alvast dank. Monique.

    1. Hey Monique,

     Een triple voorblad in combinatie met 11 speed is niet mogelijk.
     Ik weet niet wat voor voorblad je hebt, maar een 50/34 in combinatie met een 11/34 cassette zou je bijna overal boven moeten krijgen.
     De ombouw naar een 3×10 groepset zou ik zeker niet aanraden, je zou dan nog beter kunnen kijken naar een nog kleiner voorblad.
     Dit kan echter wel zorgen voor schakelproblemen bij de voorderailleur.

     Robbert|Mantel

 11. Beste,

  Ik heb nu de volgende combinatie op m’n fiets: 52-36 11/30 Ultegra R8000 korte kooi derailleur.
  Dit is uitstekend voor me hier in Nederland en ardennen. Maar voor de alpen kom ik hiermee tekort.
  Ik lees in het artikel dat de combinatie 50-34 11/32 of zelfs 11/34 wordt aanbevolen. maar is de combinatie 52-36 11-34 ( met lange kooi derailleur) ook mogelijk?

  1. Hi Matthijs!
   Je kan de combinatie 52-36 met 11-34 prima maken, mits je inderdaad een lange kooi gebruikt. De combinatie met 50-34 wordt aangeraden omdat je daarmee nog net een paar tanden lichter kan. Maar als je nu net tekort komt, denk ik dat je met alleen het wisselen van de cassette al voldoende verschil maakt.
   Vriendelijke groeten, Pelle|Mantel

 12. Dank voor dit in theorie duidelijk stuk.
  Echter hoe nu om te gaan in de praktijk. Ik heb een pinarello prince uit 2019, afgemonteerd met Campa superrecord. Voor met compact crank 50-34 en achter een cassette met 11 tandwielen. Grootste tandwiel 29. Deze zomer staat La Marmot op programma. Daarvoor had ik graag een cassette 12-32. Dan moet echter ook een medium derailleur gemonteerd worden heb ik begrepen. Afgezien dat onderdelen op dit moment een onbekende levertijd hebben is ook mijn vraag wat in mijn concrete geval compatibel is met de bestaande onderdelen uit 2009?
  Hebt u een oplossing?

  1. Hallo John, korte kooi Campa SR pre 2015 werkt bij mij ook met een (Shimano) 12-32 cassette. Je moet alleen goed letten op de kettinglengte en niet 50×32 rijden.

  2. Hallo John,
   Bedankt voor je vraag. Je geeft aan dat de onderdelen uit 2009 zijn, maar de fiets uit 2019. Wat is correct?
   Er zijn voor en aantal Campa derailleurs medium (HO) kooien verkrijgbaar waarmee je de capaciteit aan kunt passen.
   Als je door geeft welk type je exact hebt, dan kunnen we je mischien verder helpen.
   Alvast bedankt voor je reactie.
   Boudewijn I Mantel

 13. Hi! Ik heb een 53/39 voorop en achter 11-25. Meeste fietst ik vlak en dan is het top. Maar nu ga ik een weekend in Limburg fietsen en dan ga ik het denk ik erg zwaar krijgen op de steile stukken. Wat kan ik het beste aanpassen? Een 12-27 of 12-29 cassette? Als dat past met de achterderailleur..

  1. Beste Tessa,

   Ik kan me voorstellen dat de cassette die jij nu op je fiets hebt zitten voor de heuvels in Limburg net niet fijn is. Mocht jouw derailleur het toelaten dat zou ik kiezen voor een grote krans achter, bijvoorbeeld een 12-30. Op deze manier kan je een stuk lichter fietsen dan nu.
   Hopelijk kom je er zo uit! Heel veel plezier in Limburg!
   Els| Mantel

   1. Beste Els, ik heb een Sram red derailleur, maar kan niet goed vinden hoeveel capaciteit die heeft. Ik kom 28T en 32T tegen. Dit maakt nogal een verschil. Een 12-30 zou denk ik niet passen met voorbladen 53/39. Dan zou de derailleur een capaciteit van 32T moeten hebben. Hoe zie ik of ik een korte of medium kooi heb, en wat dus de capaciteit is van mijn derailleur? Dank! Gr Tessa

    1. Hey Tessa,

     Om daar achter te komen kun je het beste even de afstand van de kooi opmeten.
     Dit doe je van center naar center.
     Als het goed is kom je dan op een van de volgende lengtes uit:
     Korte kooi (SS)=50mm
     Medium kooi (GS)=74mm
     Lange kooi (SGS)=86mm

     Robbert|Mantel

     1. Hoi Robert, klopt het dan dat de sram red achterderailleur met medium kooi max 32T aan kan, en ik er een 12/30 cassette op kan zetten? (En de voorbladen 53-39 hetzelfde houd)

 14. Hallo klantenservice,

  Duidelijk en goed stuk complimenten.
  Dit jaar ga ik de Marmotte rijden en heb een Dubbel 53-39 incl powermeter van 4iii.
  Heb een lange kooi met een 34 cassete is dit voldoende om de alpen te trotseren?
  Ben geen klimmer maar rijd redelijk bergop 79 kg en 3.7w/kgs.
  Heb ook nog een 50/34 liggen maar kan dan de powermeter niet gebruiken waar ik het hele jaar mee heb getraind.

  Groet Jurgen

  1. Hallo Jurgen,

   Ik heb de Marmotte 2 jaar geleden gereden en trap vergelijkbare w/kgs. Indien mogelijk zou ik een 36 cassette monteren zodat je een lichter verzet kan trappen. Een powermeter is mi erg nuttig om te doseren.

   Mvg,
   Henk

  2. Beste Jurgen,

   Wat tof dat je de Marmotte gaat fietsen! Dit is wel echt een hele mooie en zware cyclo die je gaat rijden. Ik hem zelf ook mogen fietsen dus ik weet wat je te wachten staat…;-).
   De combinatie van een dubbel met een 34 cassette is redelijk licht. je kunt hier een mooi verzet mee rijden, maar of het voor jou voldoende gaat zijn voor de Alpenreuzen is natuurlijk lastig te beantwoorden. Als je goed getraind bent moet het wel lukken, maar eerlijk is eerlijk, hoe lichter je kan fietsen, hoe fijner. Vooral als je na dik 160 kilometer nog even de Alpe d`Huez op mag… Het hangt er dus vooral vanaf waar jij behoefte aan hebt. Misschien eens aan aantal keer een heel stijl klimmetje (bijvoorbeeld holle weg bij Berg en Dal) in Nederland pakken en dan kijken hoe dat voelt op je 39/34 verzet? Heb je het gevoel dat je dan te zwaar trapt, dan kan je beter voor het compact crankstel kiezen.

   Ik hoop dat je eruit komt! Heel veel plezier in Frankrijk!

   Els | Mantel

 15. Hallo,

  Op dit moment heb ik een 52/36 en een 11-30 erop liggen. Ik merk dat ik de lage tandwielen achter heel weinig gebruik en om de juiste cadans te vinden om lekker stevig door te rijden veel zit te schakelen op het buiten en binnenblad zoals jullie ook beschrijven in dit artikel. Is het mogelijk om alleen het grote tandwiel voor te vervangen naar een 50/36? Of kom ik dan in de knoei met schakelen voor? Ik heb een shimano 105 R7000 groepset.

  Met vriendelijke groet,

  Robin Niesters

 16. Huidige setup is 53/39 voor en 11/28 achter.
  Gaan naar de Vogezen en wil dus een “bergverzet” monteren. Kan ik alleen een andere cassette (11/34 ) monteren?
  Of misschien ook een ander crankstel bijv.50/34 erbij?En moet ik dan nog meer veranderen.. Wat is wijsheid.

  1. Beste Sander,

   Wat leuk dat je naar de Vogezen gaat! Het is daar prachtig en soms lekker pittig klimmen. Wat jij aan verzet nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van jouw kracht en fitheid. De combinatie 53/39 en 11/34 is niet de lichtste, maar al redelijk licht. Natuurlijk kan het fijn zijn om nog lichter te kunnen fietsen en dit kan alleen als je ook je tandwielen voor gaat aanpassen. Je zou dan ook kunnen overstappen naar een semi-compact (52/36).
   Je zou een een goed steil heuveltje kunnen pakken met een 11/34 en kijken hoe dit voelt. Als je het gevoel hebt dat je lichter nodig hebt kan je altijd je tandwielen nog aanpassen.
   Let er op dat je bij een 11/34 cassette een lange kooi derailleur nodig hebt. Dit moet je dus wel even checken.

   Veel plezier in de Vogezen!

   Met vriendelijk groet, Els | Mantel

 17. Mijn ideale polderverzet met 11speed r8000 is 50/34 icm 14/28. Mooie kleine stapjes tussen de versnellingen: 14-15-16-17-18-19-20-21-23-25-28.
  Bij 100 tpm rijd je op de 21 30kmu en op de 14 45kmu.
  Voor het hooggebergte vervang ik de 5 grootste kransjes voor 20-22-25-28-32 (van een 11-32 cassette). De daarmee verkregen 14/32 past met een derailleur met gewone kooi.

  1. Hallo CFW, bedankt voor het delen van jouw persoonlijke favoriet verzet.
   Fijn dat je nu het juiste verzet hebt voor de juiste tred.

   Antoine I Mantel

 18. Beste mensen.
  Ik heb een bergverzet 25-12.
  Nu zijn de laatste 5 messen 19-14 in een blok kan ik dit blok losmaken ,maw de 4 pinnen er uit slaan en dan een verzet 11-28 maken .
  Wacht uw mail af.

  1. Hallo Jan,

   De fabrikant raadt het niet aan om dit te doen, dit om een goede schakeling te garanderen.
   In dit geval zou het een betere optie zijn om een nieuwe cassette met de gewenste verhouding aan te schaffen.

   Robbert|Mantel

 19. Hoi.

  Ik heb nu een ultegra groep met cassette van 11-32. Graag zou ik achter nog een tandje erbij willen hebben. De 11-34 is dit ook gewoon een standaard cassette. Ik las ook ergens iets over een spacer? Voor een dubbel crankstel zijn er geen kleinere binnenbladen dan 34 toch?

  1. Hoi Iwan, op deze vraag kan ik niet direct antwoord geven aangezien dit afhangt van de materiaal keuze waar je mee fietst.
   Met wat voor type Ultegra groep rijd je ? Uit welk jaar komt deze ? En is dit een dubbel crankstel of een compact variant ?

   Antoine I Mantel

 20. Leuk artikel maar het valt mij op dat de cassette 14/28 niet ter sprake komt.
  Bij een cadans van 85 en 30 km/uur komt dit neer op 50/18.
  Ketting ligt dan redelijk recht en doordat de cassette in dit bereik maar met een tandje oploopt kun je het ideale verzet kiezen.
  In de praktijk zie ik dat veel fietsers een te groot verzet trappen omdat er met een cassette 11/34 niet veel keus is in het vlakke Nederland.

  1. Hey Anton,

   Met een 11-34 cassette kun je net wat meer dan alleen vlak rijden.
   Ook in afdalingen kun je dan bijtrappen en omhoog fietsen is ook wat makkelijker.
   Rijdt je veel vlak dan is een 14-28 een goede optie, net zoals een 11-23 of 11-25.

   Robbert|Mantel

  1. Hallo Elmer, wij leveren geen losse kransjes.
   Mocht je een nieuwe cassette kopen, dan kan je natuurlijk de losse kransjes hiervoor gebruiken.
   Al is het natuurlijk verstandiger om de gehele cassette te gebruiken.

   Antoine I Mantel

  1. Hallo Jitske, in het verleden had je meer. Nu heb je meer met minder :) .
   Het bereik van vele groepsets zorgt er namelijk voor dat je met minder bladen nog steeds het juiste verzet kunt vinden.
   Het voordeel van twee bladen is wel, dat het minder gedoe is met schoonmaken.

   Antoine I Mantel

 21. Hallo,
  Ik heb voor een sora crank 2×9 50-34. Normaal fiets ik met een ultegra cassette 9 speed 12-27 op vlakke stukken. Maar ik ga fietsen in Limburg en zoek dan een betere combi, wat zou een goede optie zijn?

 22. Ik heb een compact 50/34 en achter nu 11/28. Ik ga in juni de Stelvio beklimmen. Welke cassette is voor mij het beste? Ik rijd nu op de Postbank met 11/28 maar in de bergen heb toch een iets lichter verzet nodig.
  Is de cassette 11/32 of 12/32 voldoende voor een 11 speed drive. Moet denk ik ook de derailleur vervangen

  1. Hey Werner,

   Als je nu een korte kooi derailleur hebt, zal deze vervangen moeten worden als je een cassette boven de 30 gaat gebruiken.
   Welk cassette voor jou het beste is is lastig te zeggen, dat hangt van je cadans, vorm en vermogen af.
   Normaal gesproken is een 11/32 of zelfs 11/34 aan te raden, maar ben je goed getraind en talentvol zou je ook met een 11/28 boven moeten kunnen komen.
   Voor je knieën zou ik toch wel minstens een 11/30 adviseren, dit zou nog met je huidige derailleur kunnen.

   Robbert|Mantel

 23. Beste lezer,

  Ik wil graag gaan beginnen met wielrennen. Na het lezen van deze blog resten mij wat vragen.

  De fiets waar ik momenteel interesse in heb heeft een 11/32 cassette en een 50/34 crankstel. Wat ik begrijp uit deze blog is dit meer voor het klimwerk. Echter zal ik de meeste tijd in Nederland gaan fietsen en in de zomervakanties naar Frankrijk.

  Ik wil wel serieus en veel gaan fietsen. Wat is handig t.a.v. de casette en het krankstel als beginnend opbouwend wielrenner? Kan ik hier in Nederland ook prima mee fietsen of zou het beter zijn dit te veranderen?

  Ik heb zelf niet extreem veel verstand van alle mogelijkheden. Het gaat erom zorgeloos te kunnen fietsen op een goede fiets.

  Dank!

  1. Hey Tobias,

   Normaal gesproken is dit zeker voor een beginner een prima verzet.
   Het is natuurlijk afhankelijk van waar je woont, of je alleen fietst en met hoeveel talent je rondrijdt.
   Ga je met een groep volle bak kop over kop rijden kan het zijn dat je iets teveel met de ketting op de zwaarste kransjes rijdt.
   Dit is op zich niet zo’n groot probleem, alleen slijt de ketting dan wat sneller.
   Maar voor nu zou ik het gewoon zo laten, goed in de gaten houden welke versnellingen je nu gebruikt en welke niet en dan als het aan vervanging toe is kijken wat er nog beter zou werken.
   Veel fietsplezier alvast!

   Robbert|Mantel

 24. Heel fijn artikel. Ik ben momenteel een racefiets aan het opbouwen en ik heb gekozen voor een 105 groepset. Er zal voornamelijk worden gefietst binnen Nederland en zo nu en dan een uitstapje richting de Ardennen. Ik ben op zoek naar een zo veel mogelijk allround verhouding van cassette en en crankstel met bijbehorende kooi.

  Is een 52/36 crank met 11/28 of 11/30 cassette en een lange kooi daarvoor het meest geschikt of moet ik kijken naar andere combinaties? Heb ik met 11/30 nog genoeg keus in verzet bij snelheden boven de 30 km/h?

  Alvast bedankt voor jullie advies!

  Gr,
  Bram

  1. Hey Bram,

   Gaaf dat je je eigen fiets gaat opbouwen.
   Het is lastig te zeggen, normaal is 52/36 met 11/30 voldoende voor de Benelux.
   Maar alles is afhankelijk van je training en je normale cadans.
   Dus of het voor jou een goede combinatie is kunnen wij niet zeggen.
   Normaal gesproken gebruik je voor Nederland 2-3 kransjes (op het vlakke, niet Limburg), deze zul je ook gewoon op een 11/30 cassette vinden.
   De Ardennen zijn met een goede training ook prima te rijden met deze combinatie, maar dat zal voor iedereen verschillen.
   Een 50/34 is voor het vlakke in Nederland wel iets aan de lichte kant, vooral als je een keer goed wind mee hebt.

   Robbert|Mantel

 25. Interessant artikel, bedankt! Naar aanleiding hiervan heb ik nog een vraag:

  Over een maand ga ik met de racefiets naar Zuid-Limburg om daar de bekende Nederlandse heuvels te trotseren. Mijn zojuist aangeschafte fiets heeft een Dura Ace crankstel met een 50/34 verhouding, dit is natuurlijk prima klimmateriaal. Mijn cassette echter, heeft een verhouding 11/25, hetgeen weer een stuk minder geschikt is voor de beklimmingen. Ik ben een matig tot redelijk getrainde recreatie wielrenner (maar ook niet meer dan dat) en vroeg mij af of ik aan deze combinatie voldoende heb om de steile heuvels in Zuid-Limburg op te komen. Wat is hiervoor meer leidend? Het crankstel of de cassette?

  Alvast bedankt voor jullie reactie!

  Groeten Bart

  1. Hey Bart,

   De combinatie is uiteindelijk bepalend of je de klimmen opkomt.
   Nu zal dat voor Limburg wellicht nog wel lukken (misschien de Keuteberg wat moeizamer), maar zal je cadans lager zijn, waardoor je eerder vermoeid raakt.
   Om gewoon toch wat meer speling te hebben raadt ik aan om minimaal een 11/28 te monteren.
   Je geeft verder niet aan welke derailleur je hebt, dus ik durf niet te zeggen of daar een nog grotere cassette op zou passen.

   Veel plezier in Limburg alvast!

   Robbert|Mantel

   1. Hey Robbert,

    Dank voor je vlotte en duidelijke reactie. Ik overweeg dan toch om er een 11/28 op te gaan zetten. Mijn achter derailleur is een Shimano RD-7800 (Dura Ace). Past hier een grotere cassette op?

    Alvast bedankt!

    Bart

     1. Ja een 28 tands cassette die erop past was inderdaad mijn idee voor nu. Meer dan 28 acht ik niet nodig in Limburg. Kunnen jullie hiervan nog wel een exemplaar binnen nu en omstreeks 10 mei leveren. Ik ga 13 mei weg..

      Groeten Bart

 26. Beste,
  In juli dit jaar ga ik Marmotte rijden. ben goed getraind en beperkte ervaring met klimmen. Wil proberen bij het klimmen zoveel mogelijk op 2,5 W/kg te blijven (210W bij 85kg). Heb een compact 50/34 en een 11-30 maar zou graag wat extra marge (32 of zelfs 34?) inbouwen. Kan ik alleen een aantal kransen vervangen en zo ja, welke opbouw van de hele serie vanaf 11 kan ik dan het beste aanhouden?
  Alvast dank voor je tips.
  Groet,
  Michel

  1. Hey Michel,

   Het eerste waar je naar moet kijken is of je huidige derailleur een grotere cassette dan 11-30 aan kan.
   Mocht je een korte kooi hebben zul je deze ook moeten vervangen naar een lange kooi om het werkend te krijgen.
   Shimano, Sram en Campagnolo cassettes hebben niet de mogelijkheid om de laatste kransen te vervangen.
   Het blok van de laatste 5/6 versnellingen is namelijk een geheel, om gewicht te besparen en de cassette zo stijf mogelijk te houden.
   In dit geval is dus de cassette vervangen naar een 32 of 34 de enige optie.
   Succes met het rijden van de Marmotte!

   Robbert|Mantel

 27. Dag,
  Ik ben in het bezit van een Giant met een Ultegra 10 speed groep set dat ik onlangs heb voorzien van een setje carbon wielen. Daar bleek echter een 11 speed hub op te zitten en gelukkig kon ik mijn 11-28 cassette behouden door een spacer te gebruiken. Mijn kettingbladen zijn 53-39.
  Omdat ik er in de bergen in Spanje achter ben gekomen dat dit voor mij geen goede cassette is waarmee ik overal boven kan komen heb ik besloten om 2 cassettes aan te schaffen. Voor de vlakke ritten in Nederland ben ik er uit, namelijk een 12-25 maar voor de bergritten weet ik het niet. Ik zou het liefst een 11-32 willen maar ik ben bang dat 12-30 de enige mogelijkheid zonder de derailleurkooi te verlengen.
  Klopt dat? Of is het wel mogelijk om een 32 te rijden.
  Mvg Edwin

   1. Bedankt voor de snelle reactie.
    Maar is deze lange kooi dan wel geschikt voor de 12-25 cassette die ik het overgrote deel van het jaar rijdt?
    Ik voel er nl niet zoveel voor om telkens de derailleur te wisselen.

 28. Mijn vraag is, welke derailleur kan ik op mijn fiets plaatsen, ik heb een crankstel SRAM RED 52/36 en derailleur sram force met cassette 11/36 , ik heb nog de standaard kooi .
  Op het moment lukt het niet om goed in het hooggebergte te klimmen, ik kreeg de ketting niet op de grootste tandwieltjes achter.
  Heb dus een derailleur met lange kooi nodig, heb daarna de SRAM FORCE 1 type 3 besteld bij Mantel, maar zag deze alleen geschikt is voor 1 voortandwiel, deze dus weer retour verzonden.
  Welke raden jullie aan?

  1. Hey Pim,

   Met een standaard kooi kun je bij de Sram 11 speed groepen tot 28 tands cassettes gebruiken. Met een Wifli derailleur kun je dit uitbreiden tot 32 tands. Je kunt hiervoor de volgende gebruiken: https://www.mantel.com/sram-force-22-wifli-achterderailleur&spec%5B%5D=1747&spec%5B%5D=7294&spec%5B%5D=17702
   Je zou hierbij nog kleinere kettingbladen kunnen gebruiken, een 50/34 combinatie: https://www.mantel.com/kettingbladen-race&spec%5B%5D=4513&spec%5B%5D=1747&spec%5B%5D=2009&spec%5B%5D=1996&spec%5B%5D=1980&spec%5B%5D=22053&brand%5B%5D=sram&spec%5B%5D=22054

   Robbert|Mantel

 29. Hi, ik heb een Trek Domane (2019) met de originele kooi. Nu wil ik graag een 34t cassette achteraan zetten, maar die lijkt erg stroef te lopen. Hoe weet ik of ik de ketting moet verlengen, dan wel een langere kooi moet monteren aub?

  1. Hey Ruben,

   Vaak vind je op de kooi SS (kort) of GS(lang) terug.
   Als er niets op staat kun je de afstand tussen de derailleurwielassen opmeten.
   Rond de 55/60 mm is kort, bij 75 is het lang.
   Ik weet niet vanaf welke cassette je komt, maar is het verschil meer dat 2 tanden op de grootste krans is het verstandig ook de ketting te verlengen.

   Robbert|Mantel

 30. Ik heb een 50-34 crankstel met een 11 speed 14-28 casette, maar merk dat ik op het vlakke echt een groter verzet te kort kom om snelheid te maken. Welke casette kan ik het beste kiezen om beter op het vlakke uit de voeten te kunnen. Ik fiets voornamelijk in de polder en Utrechtse heuvelrug.

Gerelateerde berichten


Meest gelezen