Deel dit bericht

Kabels vervangen – Techcenter

Eerder legden we al uit hoe je je (race) remmen en derailleurs afstelt. Werkt het na het afstellen nog steeds niet goed, dan moet je waarschijnlijk ook je kabels vervangen. Hoe? Dat leggen we uit in dit blog. Hydraulische remsystemen, zoals je tegenwoordig ziet op vrijwel alle mountainbikes, laten we even buitenbeschouwing. Dat vraagt om een hele andere aanpak.

Inhoudsopgave

1. Benodigdheden
2. Kabeltypen
3. Remkabels vervangen
4. Derailleurkabels vervangen
5. Interne kabels

1. Benodigdheden

2. Kabeltypen

Een kabel is een kabel, zou je zeggen. Toch zijn er maar liefst 3 verschillenden remkabels en 2 verschillende derailleurkabels. Dan zijn er ook nog 2 typen buitenkabels. Het verschil tussen derailleur- en remkabels zit vooral in de dikte van de kabel: een remkabel is iets dikker dan een derailleurkabel.
Het verschil tussen derailleurkabels zit in de vorm van de ‘kop’. Zo is er een kabel voor Shimano/Sram raceremmen, Campa remmen en mountainbikeremmen. Deze laatste zie je niet veel meer door de komst van schijfremmen. Shimano/Sram remkabels zijn iets dikker dan Campa kabels, maar passen in de meeste gevallen wel in een Campa remgreep. Idem dito voor derailleurkabels. Ook hier is de kop van een Shimano/Sram binnenkabel net iets groter dan die van een Campagnolo kabel. Om het overzichtelijk te houden:

Kabels vervangen - typen binnenkabel
A: Shimano/Sram rem, B: Campa rem, C: MTB rem, D: Shimano/Sram: derailleur, E: Campa derailleur

Dan het verschil in buitenkabels. Dat zit ‘m in de looprichting van de strengen. Een remkabel is sterker, een derailleur kabel heeft minder weerstand. Hoe dat eruit ziet zie je hieronder.

Kabels vervangen - typen buitenkabel

3. Kabels vervangen

Wederom leggen de mannen van GCN (Global Cycling Network) uit hoe je deze klus klaart. In de video gebruiken ze een Shimano greep. Sram en Campa grepen zien er net wat anders uit. Het wijst zichzelf hoe je daar de kabel vervangt. Eén opmerking: spuit voor de zekerheid nog wat teflon in de buitenkabel, voordat je de binnenkabel monteert. Zo verminder je de weerstand en weet je zeker dat het soepel werkt. Heb je een mountainbike met een V-brake? Dan vervang je op bijna dezelfde manier de kabel. Alleen het verwijderen, of monteren, van de kabel in de remgreep werkt iets anders. Makkelijker zelfs. Je ‘haakt’ de kabel min of meer in de greep.

4. Derailleurkabels vervangen

Dan derailleurkabels vervangen. Ook in deze video gebruiken de mannen van GCN een Shimano (race) shifter. Ook hier werkt het vervangen en monteren van de kabel net wat anders bij een Sram, Campa en mountainbike (Shimano, Sram) shifter. Spuit ook hier de kabel voor de zekerheid in met teflon zodat je versnellingsapparaat soepel schakelt, en blijft schakelen.

5. Interne kabels

Veel top-end frames hebben tegenwoordig intern geleide kabels. Dat vraagt om een iets andere aanpak. In de onderstaande drie video’s zie je hoe je interne kabels monteert. De eerste video is een instructievideo voor de Parktools internal cable routing kit. Maakt het net wat makkelijker om intern geleide kabels te monteren.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Dirk Jan Van Straaten

Dirk Jan Van Straaten

De weg is waar mijn passie ligt. Al enige jaren actief als wielrenner zowel competitief als rustig toeren. De weg biedt eindeloze mogelijkheden of het nu gaat om stevig klimmen of een vlak polderlandschap je vindt het er allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 fietsers over “Kabels vervangen – Techcenter”

 1. Tegenwoordig zie je bij frames dat er Liners (plastic gootjes) in het frame worden gebruikt. Die zie je bij de kabels die naar je derailleur gaan. Sommige fietsen hebben dit wel andere niet. Zou je hier iets over willen aanvullen? Is dit materiaal ook te bestellen bij jullie?

  1. Hoi Nick,
   Liners worden vaak voor een aantal verschillend doelen gebruikt. Zo zijn ze handig als geleider bij het vervangen van interne kabels. Maar je kunt zo ook gebruiken om het schakelen iets soepeler te laten gaan. Momenteel hebben we geen Liners. Maar ik heb het doorgegeven aan onze productmanager en die kijkt of we het misschien op gaan nemen.
   ^Olle

  1. Beste Ray,

   de PRO Vibe stuur en stuurpen geven je de mogelijkheid om een di2 kabel intern te plaatsen. Als je ook graag de remkabels uit het zicht wil hebben ben je vaak gebonden aan specifieke sturen en stuurpennen die bij een bepaald frame horen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Trek Madone SLR

   Groet, Remi

 2. er zitten verschillende kabelhulsjes bij een shimano road optislik kabelset, 1 met plat kantje, 2 met dun uiteinde en 3 normaal ronde…welke zijn waar bedoeld?

  1. Hallo Arjan
   De 3 normale ronde zijn voor de buitenkabel. De 2 met dun uiteinde zijn voor de shifters en de 1 met plat kantje is voor een afgesloten buiten kabel.

 3. Bij mijn cycle cross fiets loopt de ø5 mm rem-buiten kabel over de boven buis door 2 ø8 mm nokjes voor en achter op de buis.
  Door de speling loopt de kabel niet mooi over de buis .
  Hoe moet ik dit op een mooie manier oplossen?

   1. /Users/rikusgerdes/Pictures/Foto’s-bibliotheek.photoslibrary/resources/derivatives/A/AC2388BD-235D-459F-8EF1-4467BF6D736C_1_105_c.jpeg

    /Users/rikusgerdes/Pictures/Foto’s-bibliotheek.photoslibrary/resources/derivatives/C/C1591354-DB8E-44D2-9396-85E9D88A6255_1_105_c.jpeg

    1. Hoi
     Mijn buiten kabel van de achter derialleur is geknapt. Nu zie ik dat de hele Boch motor gedemonteerd moet worden het is een lange buitenkabel die tussen het frame en de motor door loopt..is hier een andere oplossing voor? Joop

     1. Hey Joop,

      In principe is de motor demonteren de enige optie.
      Je kunt nog proberen een nieuwe kabel aan de oude vast te maken, de oude erdoorheen trekken tot je bij het nieuwe uitkomt.
      Dit wil nog wel eens lukken, maar is ook vrij omslachtig.

      Robbert|Mantel

 4. Hebben jullie tips voor goede flexibele kabelbehuizing? Mijn oudere kabelbehuizing is erg stijf, wat de rem en schakelkwaliteit beinvloed bij montage in mijn semi-geintegreerde cockpit. Een flexibeler behuizing zou daar bij kunnen helpen, lijkt me…

Gerelateerde berichten


Meest gelezen