Deel dit bericht

26 inch mountainbike ombouwen naar 27,5 / 650b inch wielen

5 December 2017

Het ombouwen van je 26 inch mountainbike naar 27,5 inch wordt steeds vaker gedaan. En waarom niet, want waarom zou je meteen een nieuwe fiets kopen om van een nieuwere bandenmaat gebruik te maken? Het aanpassen van je 26" mountainbike om hem geschikt te maken voor 27,5" (of 650b) wielen kun je best zelf doen. We zetten graag voor je op een rij waar je op moet letten.

Waarom zijn er überhaupt verschillende wielmaten in omloop? Onderstaande afbeelding geeft aan wat de verschillen zijn tussen de verschillende wielmaten. De hoek die door een 29 inch wiel gemaakt moet worden om een obstakel te passen is kleiner dan de hoek van het 26 inch wiel.

Een 29'er wiel rolt dus makkelijker over een obstakel heen. Hoe groter het obstakel, des te meer voordeel een groter wiel heeft. Nu is daar de 27.5 inch wielmaat bijgekomen. Volgens sommigen 'the best of both worlds'. Maar er is wel een groot nadeel.

26 inch mountainbike ombouwen naar 27,5 inch
Het aantal graden geeft aan hoe steil de hoek is tussen het mountainbikewiel en het obstakel. Het percentage geeft aan hoeveel procent die hoek kleiner is ten opzichte van de 26 inch wielen.

Je moet wel een fiets hebben met een bijpassende geometrie. Veel fietsen worden op dit moment omgebouwd naar 27,5 inch. Dat geeft een zeker voordeel, maar het benut niet het optimale voordeel dat je kunt halen.

Het gevolg van het ombouwen is dat je in een standaard 26 inch tegen een aantal problemen aanloopt, zoals te weinig clearance en je geometrie.

Hoe weet ik of ik genoeg clearance heb?

De hamvraag is hoe je weet of je genoeg clearance hebt? En dat geldt voor zowel voor als achter? Daarvoor moet je jezelf de volgende vragen stellen:

1. Past het achterwiel in mijn frame?

Niet alle 26 inch frames zijn geschikt om een 27,5 inch wiel te plaatsen. Het wiel loopt al snel tegen de achterbrug aan of het tegen brackethuis. Past jouw huidige wiel maar net ertussen? Dikke kans dat je dan niet een grotere maat kunt plaatsen.

2. Past het voorwiel in mijn voorvork?

Als je je mountainbike ombouwt van 26 inch naar 27,5 inch verandert er wel wat aan het stuurgedrag.
Als je je mountainbike ombouwt van 26 inch naar 27,5 inch verandert er wel wat aan het stuurgedrag.

Fox voorvorken zijn als enige compatibel met 27,5 inch wielen. Bij Rock Shox en Magura voorvorken komt de band tegen de boog van de vork. Deze merken hebben inmiddels wel speciale versies gemaakt voor deze 650b wielen.

3. Wat gebeurt er met de geometrie van mijn fiets?

Omdat de wielen 1,5 inch groter zijn komt je fiets 0.75 inch hoger te staan. Dit geeft het gevoel dat je fiets iets minder makkelijk door de bochten gaat. Dit wordt echter ruim gecompenseerd door de extra grip die de banden geven.

26 inch mountainbike ombouwen 27,5 inch? Kom langs voor advies op maat

Wil je echt even kijken wat voor jou de beste optie is? Kom dan, eventueel met je fiets, langs bij een van onze superstores. Onze MTB-specialisten helpen je graag.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Kees Neijenhuis

Kees Neijenhuis

Enthousiast Trailrunner en Mountainbiker. Ik hou van het buiten sporten! Daarnaast heb ik een zwak voor mooie producten en vakmanschap. Rij op een Trek Top Fuel 9.7 SL 2018

Gerelateerde berichten

Techcenter: Complete groepset montage

4 Juni 2015

Een nieuw frame en een nieuwe groep staan in de gang. Nu alleen nog monteren ...

Kabels vervangen - Techcenter

17 April 2015

Eerder legden we al uit hoe je je (race) remmen en derailleurs afstelt ...