Deel dit bericht

Fietsketting Smeren: Zo smeer je je ketting met kettingolie of wax!

Je fietsketting is letterlijk en figuurlijk het onderdeel dat je fiets draaiende houdt. Als je met een vieze en versleten fietsketting rondfietst dan is je aandrijflijn minder efficiënt en krijg je een verhoogde slijtage van je ketting en tandwielen. Dit gaat ten koste van de levensduur van je racefiets of MTB. Het is dus belangrijk om je fietsketting goed schoon en gesmeerd te houden. Na het schoonmaken moet je je fietsketting smeren. Het smeren van je fietsketting zorgt ervoor dat je soepeler fietst en dat je gehele aandrijflijn langer meegaat. In deze blog lees je welke soorten smeermiddel er zijn en hoe je ketting wax of kettingolie het beste kunt aanbrengen op je fietsketting.

Een niet gesmeerde fietsketting slijt sneller, piept, kraakt en loopt een stuk minder soepel wanneer je aan het fietsen bent. Als je je fietsketting niet goed gesmeerd hebt dan is het niet alleen slecht voor je ketting, maar ook voor je tandwielen en je cassette. Het vervangen van je tandwielen en cassette kan een duur geintje zijn, dit wil je dan ook zo lang mogelijk uitstellen. Doe dit dus door je fietsketting goed te smeren. Voordat je je fietsketting smeert is het belangrijk om ‘m eerst goed schoon te maken. Lees hier hoe je dit het beste kunt doen.

Maak je fietsketting grondig schoon voordat je gaat smeren!

Welke smeermiddel moet ik hebben: kettingolie of ketting wax?

Wanneer je je fietsketting gaat smeren kun je kiezen tussen verschillende soorten smeermiddel. Je kunt kiezen voor kettingolie of ketting wax. Kettingolie is het soort smeermiddel dat het meeste gebruikt wordt onder fietsers. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je fietsketting te smeren met ketting wax. Ieder soort smeermiddel heeft zo zijn voor- en nadelen. Deze zetten we voor je op een rij. 

Kettingolie

De meeste fietsers smeren de ketting van hun racefiets of MTB met kettingolie. Ten eerste laat kettingolie je fietsketting soepel lopen en het verlengt de levensduur van je racefiets of mountainbike. Er zijn meerdere varianten kettingolie te verkrijgen. De meest voorkomende zijn wet, dry en allround lube.

De termen wet en dry staan niet voor de weersomstandigheden, maar voor het type smeer wat het product achterlaat. Wel heeft wet lube een natte structuur waardoor het beter bestand is tegen natte weersomstandigheden. Dry lube heeft een drogere structuur waardoor het minder stof en vuil aantrekt. Dit komt weer van pas wanneer je in droge en stoffige omstandigheden fietst.

In dit soort omstandigheden kun je er beter voor kiezen om een wet lube te gebruiken.

In principe kun je een wet lube dus in droge omstandigheden gebruiken en een dry lube in natte omstandigheden. Wet lube zal echter sneller vervuilen in stoffige of zanderige omstandigheden en dry lube heeft een kortere functionaliteit in natte omstandigheden. LET OP: Wanneer je wisselt tussen verschillende soorten kettingolie is het zeer belangrijk om je fietsketting goed te ontvetten.


Dry lube kettingolie:

Wet lube kettingolie:

Moet je dan altijd wisselen tussen verschillende varianten kettingolie? Nee, veel kettingolie producenten hebben namelijk ook een allround variant, waarmee je in principe in elke weersomstandigheid uit de voeten kan.

Allround kettingolie:

Breng dry lube aan wanneer je vooral in droge weersomstandigheden fietst.

Een nadeel van kettingolie is dat je je fietsketting regelmatig moet schoonmaken, zodat er geen overtollig vervuild smeermiddel ontstaat. Als er dit toch gebeurt, dan neem je dit af met een droge doek. Dit moet je doen wanneer je bijvoorbeeld wisselt van een dry lube naar een wet lube kettingolie of wanneer je ketting erg vies is. Het wisselen tussen de soorten kettingolie en het ontvetten kan een tijdrovende bezigheid zijn dus. Als dit een probleem voor je is, dan kun je ervoor kiezen om over te stappen op ketting wax.

Ketting wax

Je kunt ervoor kiezen om je fietsketting te gaan smeren met ketting wax. Vergeleken met kettingolie heeft wax enkele voordelen. Naast dat een uitgeharde wax weinig tot geen vuil aantrekt, laat het je ketting ook langer meegaan. Door de mindere vervuiling van je aandrijflijn wordt slijtage namelijk verminderd. Hierdoor blijft je fietsketting langer efficiënt lopen.

Het voor de eerste keer aanbrengen van ketting wax duurt iets langer dan bij kettingolie. Je ketting moet namelijk eerst goed schoon zijn en de wax dient goed de tijd te krijgen om uit te harden. Aan de andere kant ben je wel minder tijd kwijt aan het bijhouden van de smering. Wanneer je je fietsketting namelijk smeert met olie, moet je iedere keer wanneer die vuil is, je fietsketting ontvetten zodat er geen overtollig smeermiddel ontstaat. Bij ketting wax werkt dit veel simpeler. Hiermee hoef je enkel overtollig wax te verwijderen en je fietsketting bij te druppelen.

Wist je dat de renners van Jumbo-Visma gebruikmaken van de Dynamic Speed Potion Wax?

Een nadeel van ketting wax is dat het wat tijdrovender is om aan te brengen omdat de fietsketting brandschoon moet zijn voor een optimaal resultaat en de wax moet uitharden. Ook blijft kettingolie in natte weersomstandigheden net wat beter op je fiets zitten, waardoor je dus minder vaak hoeft te smeren. 

Ketting wax:

Mocht je net zo snel willen gaan als de renners van Jumbo-Visma, gebruik dan deze wax:

Hoe vaak moet ik mijn fietsketting smeren?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Het ligt er namelijk maar net aan in wat voor omstandigheden je vaak fietst. Wanneer je vaak in droge weersomstandigheden fietst blijft je fietsketting beter gesmeerd dan wanneer je vaker in de regen de weg op gaat. Het is daarom lastig om een vast aantal kilometers aan te geven wanneer je weer moet smeren.

Als je vaak in dit soort weer fietst, dan moet je je fietsketting vaker smeren.

Het is belangrijk om goed te luisteren naar je fietsketting en om goed te bekijken wanneer je opnieuw moet smeren. Als je fietsketting een vervelend geluid begint te maken, dan is het hoog tijd om opnieuw te smeren. Smeer vooral niet te vaak, want overtollig smeer op je fietsketting ziet er niet mooi uit, trekt meer vuil aan en kan daardoor voor meer slijtage en problemen zorgen.

Je fietsketting smeren

Voor het aanbrengen van kettingolie of ketting wax zijn verschillende manieren. We gaan je nu stap voor stap uitleggen hoe je je fietsketting het beste kunt smeren.

Fietsketting smeren met kettingolie:

1. Druppel voorzichtig 1 druppel olie op iedere schakel
Breng op iedere schakel 1 druppel olie aan. Draai vervolgens enkele pedaalslagen en over de verschillende versnellingen om de olie goed te verspreiden.

2. Wacht een halve dag tot de olie goed tussen de schakels is gelopen
Probeer wanneer je je fietsketting moet smeren dit een dag voor je geplande fietsrit te doen. Op deze manier heeft de kettingolie genoeg tijd om in je fietsketting te nestelen. Neem daarna overtollige kettingolie af met een droge doek.

3. Je kunt fietsen met een schone en soepel lopende aandrijflijn!

Fietsketting smeren met ketting wax

Benodigde tijd: 10 minuten.

Het waxen van je fietsketting moet ook op een bepaalde manier gedaan worden. Zie hier hoe je dit het beste kunt doen:

 1. Druppel voorzichtig de wax op iedere schakel aan de binnenkant van je ketting

  Doe dit totdat alle schakels van je fietsketting een druppel hebben.

 2. Laat deze laag wax 5 minuten intrekken

  Laat de laag ketting wax die je op de binnenkant van je fietsketting hebt aangebracht 5 minuten intrekken.

 3. Breng een tweede laag ketting wax aan op de buitenkant van de fietsketting.

  Breng de tweede laag ketting wax aan en laat de ketting goed uitharden voordat je gaat fietsen. Lees in de handleiding hoe lang je de wax precies moet laten uitharden. Ook hier raden we aan om gewoon je fietsketting de dag voordat je gaat fietsen te waxen. Zo heeft de wax genoeg tijd om in te trekken en uit te harden.

 4. Je kunt fietsen met een schone en soepel lopende aandrijflijn!

  Nadat de ketting wax is uitgehard, kun je gaan fietsen met een soepel lopende en net gewaxte fietsketting.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mees Janssen

Mees Janssen

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 fietsers over “Fietsketting Smeren: Zo smeer je je ketting met kettingolie of wax!”

    1. Hallo Jaap,

     Dat geldt niet voor elke ketting, maar je kunt het nakijken.
     Als naar de buitenkant toe tekst op de ketting te lezen is ligt hij goed.
     Hier staat vaak de productnaam of het aantal versnellingen op.
     Staat de tekst alleen aan de binnenkant, dan ligt hij verkeerd om.
     Sommige kettingen hebben aan beide kanten tekst, dan maakt het niet uit hoe hij ligt.

     Robbert|Mantel

 1. “De termen wet en dry staan niet voor de weersomstandigheden, maar voor het type smeer wat het product achterlaat.”

  Dat is niet wat fabrikanten zeggen:
  Muc-Off Dry Lube – For dry and dusty conditions
  Muc-Off Wet Lube – For wet and muddy conditions
  Die conditions zijn de weersomstandigheden niet die van je ketting.

  1. Hey Tom,

   De wet lube is door de natte structuur beter geschikt voor natte weersomstandigheden, zoals de droge dat ook is voor droge omstandigheden.
   Maar zoals de fabrikant het omschrijft lijkt het of je het maar alleen voor die weersomstandigheden kunt gebruiken, wat niet zo is.

   Robbert|Mantel

 2. Er is ook een wax soort die zeer goed smeert en werkt en ook een zeep werking in zich heeft die na het afspuiten van je fiets met een tuinslang de ketting en tandwielen doen blinken en brandschoon maken zonder borstel, De ketting laten drogen en weer met wax bewerken het is op bijenwas basis dus milieu vriendelijk. Deze wax gebruik ik al zo’n 10 jaar en je ketting en tandwielen gaan zeker een keer langer mee.
  Het gaat om ICEWAX 2 van Pedros en jammer dat Mantel dit niet in hun programma heeft zitten.

  1. Hey Klaas,

   Momenteel hebben wij geen teflon gebaseerde smeermiddelen.
   Vandaar dat deze niet in dit artikel beschreven staat.

   Robbert|Mantel

 3. Een bijkomend groot voordeel (in mijn ogen) van wax is dat het minder ‘smerig’ is… Iedereen die met olie op de ketting werkt heeft het wel al voorgehad : onderweg lekrijden waarbij je tijdens het vervangen van de band onvermijdelijk in aanraking komt met je ketting met als gevolg : smerige vuile handen die je haast niet proper krijgt (en al zeker onderweg niet) … Het zelfde met het onderhoud / reinigen van je fiets : smerige handen voor dagen soms tenzij je heel agressieve producten (slecht voor de huid) gaat gebruiken om je handen te reinigen… Niet zo bij wax : je handen worden ook (een beetje) vuil MAAR een beetje water en vegen met een doekje en alles is er af… Ik wil echt niet meer terug naar olie!!!!!

Gerelateerde berichten


Meest gelezen