Deel dit bericht

Wiel richten- Haal een slag uit het wiel van je fiets in 8 stappen [How-to]

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Tijdens het fietsen voel je dat je fiets een rare beweging maakt. Dit komt dan meestal omdat er een slag in je wiel zit. Dit betekent dat je wiel iets gebogen of niet helemaal rond is, waardoor je fietswiel niet netjes ronddraait over het wegdek. Je kunt er dan natuurlijk voor kiezen om de slag uit je wiel te laten halen door de fietsenmaker. Maar met het juiste gereedschap kun je de slag makkelijk zelf uit je wiel halen, waardoor je weer soepeltjes over de weg kan. Lees in deze blog stap voor stap wat je moet doen om je wiel goed te richten. 

Een wiel van een fiets bestaat uit een velg, een naaf en spaken. De spaken maken de connectie tussen de velg en de naaf van het wiel. De spaken hebben een bepaalde spanning, wat ervoor zorgt dat het wiel dus in de goede vorm blijft. Als de spanning in de spaken van een fietswiel verandert, kan het wiel dus een verkeerde vorm krijgen. Hierdoor draait het wiel niet meer netjes rond. Wanneer je dit probleem tegenkomt, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk op te lossen. Een slag in je wiel kan dusdanig verergeren tot je fietswiel helemaal dubbelklapt. Je wilt natuurlijk niet dat dit gebeurt wanneer je met 50 km/u van een afdaling vliegt. 

Hier wil je het risico niet nemen om met een slag in je wiel op hoge snelheid af te dalen!

Een zijslag en een hoogteslag

Om ongelukken te voorkomen is het dus zaak dat je een slag in je wiel zo snel mogelijk oplost. Er zijn twee soorten slagen die je in je wiel kunt krijgen, namelijk: een zijslag of een hoogteslag. Wanneer er één spaak in je wiel breekt of de spanning neemt af, dan zal er een zijslag ontstaan. Als er dus een spaak aan de linkerkant van je wiel breekt dan zal de slag naar rechts komen. Dit komt omdat de spaken aan de rechterkant van je wiel wel gewoon op spanning blijven staan. De velg wordt op deze manier dus krom getrokken. 

Een hoogteslag ontstaat wanneer de afstand tussen de velg en de naaf niet helemaal gelijk is. Het wiel neemt op deze manier dus een eivorm aan. Hoogteslagen kunnen ook ontstaan als de spaakspanning afneemt bij een groep spaken. Bijvoorbeeld door een flinke kuil in de weg of een boomstronk in het bos.

Benodigd gereedschap

Om een slag uit je fietswiel te halen heb je het volgende gereedschap nodig:

Links ligt de nippelsleutel en rechts de spaaknippelspanner
Spaak met interne of externe nippels

In het onderstaande stappenplan staat aangegeven hoe je de spanning van een spaak moet afspannen met externe nippels. Een wiel kan ook spaken hebben met interne nippels. Dit betekent dat de nippels aan de andere kant in de velg liggen en ook op een andere manier afgesteld moeten worden. Hiervoor gebruik je een nippelsleutel, zoals op de onderstaande foto: 

Een wiel met interne nippels stel je af met een nippelsleutel.

4 tips om een slag uit je wiel te halen

 • Start met een oud fietswiel wat al afgeschreven of versleten is, het vergt best wel enige oefening voor je het beheerst. Kijk ook wat het precies doet, als je op de verkeerde plek gaat draaien maak je het juist erger.
 • Bij het verstellen van spaken moet je nooit in een keer meer doen dan een kwartslag, hierdoor kun je er juist een hoogteslag in draaien. Doe het in kleine stapjes.
 • Het wiel is nooit 100% recht te spaken, dit komt door de lasnaad in een aluminium velg, dit kan zorgen voor een millimeter afwijking die je er niet uit krijgt. Hier merk je helemaal niets van tijdens het fietsen.
 • Begin bij een grotere slag afwijking van 4-6mm wat verder van de velg en verstel de rubbertjes totdat ze op 1 plek net de velg raken. Zodra je die slag er lichtelijk uit hebt kun je de rubbertjes weer wat dichter naar de velg toe draaien. Net zolang totdat je nog maar een slag van max 1-2mm hebt.

(Zij) Slag uit je wiel halen

Benodigde tijd: 30 minuten.

 

 1. Haal het wiel uit je fiets en plaats in wielrichter

  Haal het wiel waar een slag in zit uit je fiets en plaats het wiel in een wielrichter.

 2. Geef het fietswiel een flinke zwiep.

  Geef het wiel een flinke zwiep en kijk vervolgens waar de slag in het wiel zit.

 3. Kijk goed waar in het wiel de slag zit.

  Waar de slag in het wiel zit komt de velg tegen het rubbertje van de wielrichter aan.

 4. Draai aan de spaken om de slag eruit te halen

  Je moet de spaken links- of rechtsom draaien met een nippelsleutel of spaaknippelspanner om ze vaster of losser te maken. In deze blog betekent links- of rechtsom vanaf achter het fietswiel gezien op de foto.

 5. Draai de spaken aan de kant waar de slag zit dus losser (linksom).

 6. Draai de spaken aan de andere kant waar de slag in het wiel zit wat strakker (rechtsom).

 7. Herhaal dit proces en kijk of de slag uit het wiel gaat door aan het wiel te draaien.

 8. Uiteindelijk moet de plek in het wiel vrij in de wielrichter kunnen draaien zonder de rubbertjes te raken.

Een hoogteslag uit je wiel halen

Het kan ook zo zijn dat je een hoogteslag in je wiel hebt. Waar de hoogteslag in het wiel zit, komt het fietswiel iets omhoog wanneer die draait. Om te controleren of er een hoogteslag in zit kun je de schuine kant van de rubbertjes onder de velg zetten. Waar de velg naar het rubbertje toe komt kan een hoogteslag zitten. 

Een hoogteslag kun je op dezelfde manier uit je wiel halen als een zijslag. Dit doe je door de spaken waar de hoogteslag zit iets strakker te draaien. Aan de andere kant van het wiel draai je de spaken weer wat losser. Hiermee breng je de spanning weer in evenwicht en haal je de hoogteslag eenvoudig uit je wiel. 

Met een fiets zonder slag in het wiel kun je met een gerust hart een afdaling af knallen!

Makkelijk zelf een slag uit het wiel halen

Vanaf nu hoef je niet meer voor elke slag in je fietswiel helemaal speciaal naar de fietsenmaker. Met het juiste gereedschap kun je een slag nu makkelijk zelf uit je wiel halen. Nu je wielen weer gericht zijn en de slag uit je wiel is kun jij weer genieten van talloze kilometers met je racefiets of mountainbike.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mees Janssen

Mees Janssen

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 fietsers over “Wiel richten- Haal een slag uit het wiel van je fiets in 8 stappen [How-to]”

 1. Nou leuk artikel maar volgens de werkplaatsmedewerker van Mantel Superstore Overmaat in Arnhem, waar ik zojuist twee wielen heb gebracht om uit te richten, zijn hoogteslagen er NOOIT uit te halen, alleen zijslagen. Daarnaast zou de kans op brekende spaken érg groot zijn bij het naspannen, dus ik ben gewaarschuwd. Nu vraag ik mij af, is dit artikel volslagen onjuist of is de werkplaats bij Mantel Arnhem niet vakkundig?

  1. Hoi Benno,
   Hoogte slagen zijn er wel uit te halen tot een bepaalde hoogte, als men een spaak breuk heeft gehad geven we wel aan dat de oude spaken zwakker zijn en dat deze kunnen knappen. De werkplaats is hier heel bekwaam in om dit te beoordelen of te behandelen.
   Groet,
   Gijs

   1. Hallo Gijs,

    Jammer dat mijn antwoord is verwijderd, hierbij nogmaals:

    Er is géén sprake van spaakbreuk maar het gaat hier om simpelweg uitrichten. Er zit vóór een kleine slag in van 1 mm en achter eentje van 2 á 3 mm.
    Daarnaast heeft de medewerker gezegd dat het absoluut ONMOGELIJK is om (kleine) hoogteslagen er uit te halen. Ik zou deze persoon maar eens een bijscholingscursus geven dan…..

    1. Hoi Benno,
     Zoals mijn collega Gijs aangeeft zijn hoogteslagen uit wielen te halen. Hoe kleiner de hoogteslagen zijn hoe moeilijker natuurlijk en in het geval dat er wel spaken geknapt zijn geweest is de kans op breuk wel wat groter. Dat laatste speelt in jouw geval in ieder geval geen rol.
     Wielen uitrichten geeft normaal gesproken geen problemen natuurlijk. Zoals gezegd, onze werkplaats is bekwaam en getraind om deze gevallen voor je te beoordelen en te behandelen.
     Groet,
     Koen

 2. Mooi artikel maar ik mis een belangrijke tip. Tijdens het hele proces regelmatig even proberen hoe de spaken klinken. Net als een guitaar aanslaan. Bij een goed afgesteld wiel moeten de spaken ongeveer hetzelfde klinken. Een spaak die helemaal niet gespannen is geeft een hele lage of helemaal geen toon.

  1. Hey Henk,

   Dat is inderdaad een goede tip.
   Nadeel is wel dat als je spaken allemaal niet lekker staan en je ze naar geluid spant je het wiel nooit goed krijgt.

   Robbert|Mantel

 3. “Draai de spaken aan de andere kant waar de slag in het wiel zit wat strakker (rechtsom).” Dit is de tektst bij foto 6.
  FOUT! Strakker is linksom bij het instellen aan de velg kant zoals op de foto. De draad is een rechtse draad op de spaak. De nippel is de “moer”. Je kijkt er van de binnenkant velg dus andersom tegenaan! Van die zijde is rechtsom juist losser.

 4. Heel informatief. Bij iedere nieuwe fiets heb ik al snel een slag in het wiel, waarschijnlijk door mijn rijstijl haha.
  Bij hoeveel slag is het nodig hier wat aan te doen?

  Bestaan er ook slagvrije velgen?

  1. Hoi Max, slagvrij bestaat echter niet.
   Je kan vaak wel kiezen voor een wiel wat een hogere belasting aan kan.
   Onze filter maximaal rijdersgewicht kan hier mee helpen.

   Antoine I Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen