Deel dit bericht

Welk racefiets stuur is geschikt voor mij? [Koopgids]

Een racefiets stuur is een van de belangrijkste onderdelen op je racefiets. Je hebt je stuur namelijk zo’n beetje de hele rit vast. Een verkeerd stuur kan tot problemen leiden omdat je houding op de fiets niet goed is of omdat hij niet fijn stuurt. Het kan zelfs leiden tot gevaarlijke situaties als je bijvoorbeeld niet makkelijk bij de remgrepen kunt. Of als het wisselen van de beugel naar boven op je stuur of andersom niet makkelijk gaat.

Een racefiets stuur is dus niet zomaar een stuurtje, maar een essentieel onderdeel van jouw racefiets. We leggen je graag uit wat de verschillen zijn tussen de verschillende modellen. En uiteraard laten we je ook zien hoe je kunt bepalen welk racefiets stuur bij jou past.

goed racefiets stuur
Met een goed racefiets stuur worden je fietsritten een stuk leuker en comfortabeler!
Het eerste belangrijke punt is dat het juiste racefiets stuur ervoor zorgt dat je handen in een goede positie staan. Daarmee kun je onnodig veel druk op je schouders en nek voorkomen. Maar waar moet je bij de aanschaf van een nieuw racefiets stuur dan op letten? Vooral de breedte, de reach en de drop van het stuur en de vorm zijn belangrijk. Maar wat houden die termen dan in?

Hoe breed moet een racefiets stuur zijn?

Voor de breedte van het stuur is het van belang dat deze ongeveer even breed is als de breedte van je schouders. Meet hiervoor de breedte van het ´schouderdak´, het breedste punt van je schouders dat uit bot bestaat.

De breedte van je racefiets stuur kun je makkelijk zelf bepalen.
De breedte van je racefiets stuur kun je makkelijk zelf bepalen.
Een andere manier van meten is het stuur bij de stuurbocht vastpakken en iemand anders laten kijken of je armen recht voor je lichaam uitstaan.Voor het meten van de breedte van het stuur is het dan nog wel van belang dat je er rekening mee houdt dat niet alle fabrikanten op dezelfde manier meten.

Wij meten center/center, dat betekent dat we het midden van de buizen van het stuur aanhouden. Sommige fabrikanten meten de buitenkant van het stuur en dat kan dus net wat centimeters schelen.

Wat is de reach van een racefiets stuur?

De reach van een stuur wordt gemeten tussen de rechte horizontale buis waaraan de stuurpen vast zit, tot aan het verticale deel van je stuur aan de voorkant van de fiets. Simpel gezegd, de lengte van een stuur.

De reach heeft ook invloed op de positie van de remhendels. Een stuur met een lange reach heeft de remhendels relatief ver weg. Een stuur met een korte reach heeft de remhendels dichterbij.

Hoe verder de reach, hoe verder je met je handen moet reiken om goed in de beugels te kunnen zitten. Je komt dan dus ook in een lagere houding te zitten. Bij een korte reach zit je meer rechtop omdat je ook minder ver hoeft te reiken.

Wat is de drop van een racefiets stuur?

De drop is de afstand van tussen het horizontale deel bovenop het racefiets stuur tot aan de uiteinden van de tubes. Simpel gezegd dus de hoogte van een stuur. Een grote drop maakt een diepe zit mogelijk. Het voordeel daarvan is dat een diepe zit aerodynamisch is. Maar doordat de nek, schouders en rug meer belast worden is het ook minder comfortabel.

De reach is de horizontale afstand, de drop de verticale.
De reach is de horizontale afstand, de drop de verticale.
Met een kleine drop is het makkelijker om in de beugel te rijden, waardoor je comfortabeler zit. Ook het wisselen van bovenop het stuur naar de beugel is makkelijker bij een kleine drop.

Drie typen stuurbochten

De vorm van de stuurbocht (de bocht naar beneden) bepaalt voor een groot gedeelte hoe het stuur aanvoelt.

De verschillende type stuurbochten in een overzicht.
De verschillende type stuurbochten in een overzicht.
Vooral de combinatie van de verschillende afstanden van de reach en de drop zijn hiervoor van belang.

Racefiets stuur met ronde bocht (traditioneel)

Het racefiets stuur zoals hij al jaren is. De traditionele ronde bocht heeft een vrij lange reach en een diepe drop.

Racefiets stuur met ronde bocht
Een racefiets stuur met ronde bocht. Opvallend is hoe ver de shifters naar beneden staan en hoe laag het stuur uitkomt.
Een racefiets stuur met ronde bocht heeft een vrij diepe en aerodynamische zit. Heb je snel last van rug, schouders of je handen? Dan is dit niet het stuur voor jou. Hang je graag in de beugels? Dan is hij waarschijnlijk wel geschikt voor je.

De anatomische bocht

Een anatomische stuurbocht bestaat uit twee ‘rechte’ delen. Vooral de reach is hierdoor vrij kort, terwijl het stuur wel een vrij diepe drop heeft.

De anatomische stuurbocht. Een korte reach, voor als je je handen graag op een vaste positie houdt.
De anatomische stuurbocht. Een korte reach, voor als je je handen graag op een vaste positie houdt.
Dit stuur is handig als je je handen altijd op een vaste positie wil houden. Je handen staan dan vrij dicht bij je lichaam, maar je zit wel redelijk diep voorover.

De compacte bocht

De compacte bocht heeft een korte reach en een kleine drop. Dit komt doordat deze sturen een korte bocht hebben.

Compacte stuurbocht
De compacte bocht zie je steeds vaker op racefietsen terug.
De shifters zitten op een makkelijk te bereiken positie en het wisselen van bovenop het stuur naar de beugel gaat makkelijk. Het stuur is hierdoor heel erg geschikt voor mensen met kleine handen. Bij een compacte bocht zit je redelijk rechtop omdat zowel de reach als de drop klein zijn.

Flare

De flare van je racefiets stuur geeft aan hoever de stuurbocht naar buiten staat en wordt gemeten in graden. Hoe groter de flare, hoe groter het comfort en de stabiliteit wanneer je met je handen in de beugels rijdt. Het nadeel hiervan is wel dat de wendbaarheid verminderd en je stuurgedrag minder vloeiend wordt. Een stuur met een grotere flare vind je vooral op gravel bikes en endurance racefietsen. Een kleinere flare vind je juist op prestatiegerichte racefietsen.

grote flare gravelbike
Een gravel bike stuur heeft vaak een grote flare dan een racefiets stuur.

Een racefiets stuur per type fietser

Ook is het belangrijk om te bedenken wat voor type ritten je het meest fietst. Een baanwielrenner heeft bijvoorbeeld een ander soort stuur nodig dan een gravelaar.

Race & Performance sturen

Een race of performance stuur biedt je een sportieve zit, geeft je veel overzicht op de weg en je kunt er makkelijker mee scherp door een bocht sturen. Ook zijn deze racefiets sturen relatief licht. Elk grammetje telt namelijk wanneer je bergop gaat! Wel zijn deze sturen minder comfortabel wanneer je lange ritten gaat fietsen.

Racefiets sturen voor recreatieve wielrenners

Racefiets sturen voor recreatieve wielrenners zorgen ervoor dat je comfortabeler op de fiets zit tijdens langere ritten. Wel zijn ze wat zwaarder dan de race- en performance sturen.

Sturen voor gravel en slecht wegdek

Een gravel bike stuur is extra comfortabel. Deze sturen zijn breder en de stuurbocht staat naar buiten toe, waardoor je meer controle hebt over je fiets op bijvoorbeeld gravelpaden. Wel kun je hierdoor minder scherp door de bochten sturen op asfalt.

Sturen voor baanwielrenners

Sturen voor baanwielrenners hebben een specifieke vormgeving. Op de baan heb je geen versnellingen nodig. Je vindt dus ook geen shifters op deze sturen. Sturen voor baanwielrenners zijn zo aerodynamisch mogelijk en je kunt er makkelijk mee in de beugels zitten.

Vorm van de bovenkant van je racefiets stuur

De vorm van de bovenzijde van het stuur kun je ook afstemmen op jouw favoriete fietshouding. Je kunt grofweg kiezen uit drie categorieën: een rond stuur, een ergonomisch stuur of een aerodynamisch stuur. Alle drie hebben ze zo hun specifieke eigenschappen.

Het verschil tussen ronde, ergonomische en aerodynamische stuurvormen.
Het verschil tussen ronde, ergonomische en aerodynamische stuurvormen.

Ronde bovenzijde

Sturen met een ronde bovenzijde hebben een klein contactoppervlak met de handen en zijn recht. Als je veel met je handen op de shifters of onderin de beugel rijdt, dan is dit stuur geschikt voor jou. Door de ronde vorm is er weinig materiaal nodig en zijn ronde sturen vaak lichter dan sturen met een andere vorm.

Ronde bovenzijde stuur
Heb je handen niet vaak op de bovenkant van het stuur, maar op de shifters of op de beugels? Dan is dit stuur geschikt voor jou.

Ergonomische bovenzijde – Racefiets stuur platte bovenkant

Sturen met een ergonomische bovenzijde hebben een afgevlakte en soms iets gebogen vorm voor een optimale handpositie. Wanneer je regelmatig met je handen bovenop het stuur rijdt of vaak wisselt van positie, dan is deze stuurvorm ideaal voor jou.

Veel fietsers geven tegenwoordig de voorkeur aan een stuur met een platte bovenkant.
Veel fietsers geven tegenwoordig de voorkeur aan een stuur met een platte bovenkant.

Aero stuur racefiets

Dit type stuur heeft een platte bovenzijde. Dit is vrij ver doorgevoerd. De aerodynamische sturen zijn niet ontwikkeld om prettig in de hand te liggen maar om zo min mogelijk luchtweerstand te hebben. Wil je de luchtweerstand verminderen, dan is dit type stuur voor jou de juiste.

aero stuur racefiets
Rijd jij het liefst zo aerodynamisch mogelijk? Dan is dit stuur wat voor jou!

Racefiets stuur van carbon of aluminium?

Als laatste moet je bij een racefiets stuur ook nog een keuze maken voor het soort materiaal. Zoals eigenlijk alle onderdelen op de fiets worden sturen van aluminium, carbon of een mix van aluminium en carbon gemaakt.

Een carbon racefiets stuur

Licht, stijf en comfortabel, dat zijn de eigenschappen van carbon. Doordat carbon op verschillende manier verwerkt kan worden, kunnen sturen zowel stijf als comfortabel gemaakt worden.

carbon racefiets stuur
Carbon racefietssturen zie je steeds meer terug, maar dan voornamelijk op de duurdere modellen.
Een carbon racefiets stuur is stijf op de plekken waar dat nodig is om strak te sturen en wat minder stijf op andere plekken om de schokken goed weg te filteren. De hoge productiekosten van carbon maken deze sturen wel wat duurder.

Een aluminium racefiets stuur

Een aluminium racefiets stuur kun je in elke prijsklasse krijgen. Aluminium is met verschillende technieken heel goedkoop, of juist heel stijf en licht te maken. De prijzen zijn vaak net wat gunstiger ten opzichte van carbon.

aluminium racefiets stuur
Aluminium is goedkoper dan carbon, maar ook met een aluminium racefiets stuur kun je prima sturen!

Kies jouw ideale racefiets stuur

Er is dus behoorlijk wat te kiezen als het op racefiets sturen aankomt. Help je hulp nodig over welk racefiets stuur het beste bij jou past? Gebruik dan de keuzehulp racefiets sturen op onze website.

Kom je er zelf niet helemaal uit of wil je advies over wat voor jou het beste is? Kom dan gerust langs bij een van onze Superstores. We helpen je graag bij het kiezen van een racefiets stuur.

Met welk racefiets stuur rijd jij het liefst? Laat het ons weten in de reacties!

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 fietsers over “Welk racefiets stuur is geschikt voor mij? [Koopgids]”

 1. Omdat het standaard geleverde stuur (Specialized Adventure Gear Hover) van mijn gravel fiets (Specialized Diverge Carbon Comp) niet helemaal naar mijn zin was ben ik op zoek gegaan naar een ander model. Mede door het lezen van dit artikel kon ik beter bepalen waar het aanstaande stuur aan moest voldoen (ergonomische bovenkant, iets meer flare en het belangrijkste dat helaas niet benoemd is in het artikel: wegwerken bekabeling) en kon ik dus gerichter gaan zoeken.
  Gezien de overweldigende keuzemogelijkheden vandaag de dag zeker geen overbodige luxe!
  De keuze is uiteindelijk een Pro Discover Carbon stuur geworden

  1. Hallo Roel, mooi dat jouw Gravel bike nu nog beter aansluit bij jou.
   Zo zit je nog fijner op de fiets en kan je avontuur alleen maar langer duren.
   Antoine I Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen