Deel dit bericht

Welk Racefiets Stuur is Geschikt Voor mij? [Koopgids]

Een racefiets stuur is een van de belangrijkste onderdelen op je racefiets. Je hebt die namelijk als het goed is zo’n beetje de hele rit vast. Een verkeerd stuur kan tot problemen leiden omdat je houding op de fiets niet goed is of omdat hij niet fijn stuurt. Het kan zelfs leiden tot gevaarlijke situaties als je bijvoorbeeld niet makkelijk bij de remgrepen kunt. Of als het wisselen van de beugel naar boven op je stuur en vise versa niet makkelijk gaat.

Een racefiets stuur is dus niet zomaar een stuurtje, maar een essentieel onderdeel van jouw racefiets. We leggen je graag uit wat de verschillen zijn tussen de verschillende modellen. En uiteraard laten we je ook zien hoe je kunt bepalen welk racefiets stuur bij jou past.

Een racefiets stuur kan een hoop verschil maken in rijcomfort.
Een racefiets stuur kan een hoop verschil maken in rijcomfort.

Het eerste belangrijke punt is dat het juiste racefiets stuur ervoor zorgt dat je handen in een goede positie staan. Daarmee kun je onnodig veel druk op je schouders en nek voorkomen. Compacte sturen zorgen bijvoorbeeld voor een betere houding en meer controle.

Genoeg racefiets sturen om uit te kiezen, maar welke past het beste bij jouw fietsstijl en jouw lichaam?
Genoeg racefiets sturen om uit te kiezen, maar welke past het beste bij jouw fietsstijl en jouw lichaam?

Maar waar moet je bij de aanschaf van een nieuw racefiets stuur dan op letten? Vooral de breedte, de reach en de drop van het stuur en de vorm zijn belangrijk. Maar wat houden die termen dan in?

Hoe breed moet een racefiets stuur zijn?

Voor de breedte van het stuur is het van belang dat deze ongeveer even breed is als de breedte van je schouders. Meet hiervoor de breedte van het “schouderdak”, het breedste punt van je schouders dat uit bot bestaat.

De breedte van je racefiets stuur kun je makkelijk zelf bepalen.
De breedte van je racefiets stuur kun je makkelijk zelf bepalen.

Een andere manier van meten is het stuur bij de stuurbocht vast te pakken en iemand anders te laten kijken of je armen recht voor je lichaam uit staan.

Voor het meten van de breedte van het stuur is het dan nog wel even van belang dat je er rekening mee houdt dat niet alle fabrikanten op dezelfde manier meten.

Wij meten center/center, dat betekent dat we het midden van de buizen van het stuur aanhouden. Sommige fabrikanten meten de buitenkant van het stuur en dat kan dus net wat centimeters schelen.

Wat is de reach van een racefiets stuur?

De reach is de afstand die het stuur uitsteekt ten opzichte van de stuurpen. De reach heeft ook invloed op de positie van de remhendels. Een stuur met een lange reach heeft de remhendels relatief ver weg. Een stuur met een korte reach heeft de remhendels dichterbij.

Hoe verder de reach, hoe verder je met je handen moet reiken om goed in de beugels te kunnen zitten. Je komt dan dus ook in een lagere houding te zitten. Bij een korte reach zit je meer rechtop omdat je ook minder ver hoeft te reiken.

Wat is de drop van een racefiets stuur?

De drop is de afstand van de bovenkant van het stuur tot het onderste gedeelte van het stuur. Een grote drop maakt een diepe zit mogelijk. Het voordeel daarvan is dat een diepe zit aerodynamisch is. Maar doordat de nek, schouders en rug meer belast worden is het ook minder comfortabel.

De reach is de horizontale afstand, de drop de verticale.
De reach is de horizontale afstand, de drop de verticale.

Met een kleine drop is het makkelijker om in de beugel te rijden. Ook het wisselen van bovenop het stuur naar de beugel is makkelijker bij een kleine drop.

Drie typen stuurbochten

De vorm van de stuurbocht (de bocht naar beneden) bepaalt voor een groot gedeelte hoe het stuur aanvoelt.

De verschillende type stuurbochten in een overzicht.
De verschillende type stuurbochten in een overzicht.

Vooral de combinatie van de verschillende afstanden van de reach en de drop zijn hiervoor van belang.

Racefiets stuur met ronde bocht (traditioneel)

Het racefiets stuur zoals hij al jaren is. De traditionele ronde bocht heeft een vrij lange reach en een diepe drop.

Een racefiets stuur met ronde bocht. Opvallend is hoe ver de shifters naar beneden staan en hoe laag het stuur uitkomt.
Een racefiets stuur met ronde bocht. Opvallend is hoe ver de shifters naar beneden staan en hoe laag het stuur uitkomt.

Een racefiets stuur met ronde bocht heeft een vrij diepe en aerodynamische zit. Heb je snel last van rug, schouders of je handen? Dan is dit niet het stuur voor jou. Hang je graag in de beugels? Dan is hij waarschijnlijk wel geschikt voor je.

De anatomische bocht

Een anatomische stuurbocht bestaat uit twee ‘rechte’ delen. Vooral de reach is hierdoor vrij kort, terwijl het stuur wel een vrij diepe drop heeft.

De anatomische stuurbocht. Een korte reach, voor als je je handen graag op een vaste positie houdt.
De anatomische stuurbocht. Een korte reach, voor als je je handen graag op een vaste positie houdt.

Dit stuur is handig als je je handen altijd op een vaste positie wilt houden. Je handen staan dan vrij dicht bij je lichaam, maar je zit wel redelijk diep voorover.

De compacte bocht

De compacte bocht heeft een korte reach en een kleine drop. Dit komt doordat deze sturen een korte bocht hebben.

De compacte bocht zie je steeds vaker op racefietsen terug.
De compacte bocht zie je steeds vaker op racefietsen terug.

De shifters zitten op een makkelijk te bereiken positie en het wisselen van bovenop het stuur naar de beugel gaat makkelijk. Het stuur is hierdoor heel erg geschikt voor mensen met kleine handen. Bij een compacte bocht zit je redelijk rechtop omdat zowel de reach als de drop klein zijn.

Vorm van de bovenkant van je racefiets stuur

De vorm van de bovenzijde van het stuur kun je ook afstemmen op jouw favoriete fietshouding.

Het verschil tussen ronde, ergonomische en aerodynamische stuurvormen.
Het verschil tussen ronde, ergonomische en aerodynamische stuurvormen.

Je kunt grofweg kiezen uit drie categorieën; een rond stuur, een ergonomisch stuur of een aerodynamisch stuur. Alle drie hebben ze zo hun specifieke eigenschappen.

Ronde bovenzijde

Sturen met een ronde bovenzijde hebben een klein contactoppervlak met de handen en zijn recht. Als je veel met je handen op de shifters of onderin de beugel rijdt, dan is dit stuur geschikt voor jou.

Door de ronde vorm is er weinig materiaal nodig en zijn ronde sturen vaak lichter dan sturen met een andere vorm.

Ergonomische bovenzijde

Sturen met een ergonomische bovenzijde hebben een afgevlakte en soms iets gebogen vorm voor een optimale handpositie.

Wanneer je regelmatig met je handen bovenop het stuur rijdt of vaak wisselt van positie, dan is deze stuurvorm ideaal voor jou.

Aerodynamische bovenzijde

Dit type stuur heeft een platte bovenzijde. Dit is vrij ver doorgevoerd. De aerodynamische sturen zijn niet ontwikkeld om prettig in de hand te liggen maar om zo min mogelijk luchtweerstand te hebben.

Een aerodynamisch racefiets stuur is duidelijk anders dan een ergonomische
Een aerodynamisch racefiets stuur is duidelijk anders dan een ergonomische

Wil je de luchtweerstand verminderen, dan is dit type stuur voor jou de juiste.

Racefiets stuur van carbon, aluminium of een mix?

Als laatste moet je bij een racefiets stuur ook nog een keuze maken voor het soort materiaal. Zoals eigenlijk alle onderdelen op de fiets worden sturen van aluminium, carbon of een mix van aluminium en carbon gemaakt.

Een carbon racefiets stuur

Licht, stijf en comfortabel, dat zijn de eigenschappen van carbon. Doordat carbon op verschillende manier verwerkt kan worden, kunnen sturen zowel stijf als comfortabel gemaakt worden.

Carbon racefietssturen zie je steeds meer terug, maar dan voornamelijk op de duurdere modellen.
Carbon racefietssturen zie je steeds meer terug, maar dan voornamelijk op de duurdere modellen.

Carbon is stijf op de plekken waar dat nodig is om strak te sturen en wat minder stijf op andere plekken om de schokken goed weg te filteren. De hoge productiekosten van carbon maken deze sturen wel wat duurder.

Een aluminium racefiets stuur

Een aluminium racefiets stuur kun je in elke prijsklasse krijgen. Aluminium is met verschillende technieken heel goedkoop, of juist heel stijf en licht te maken. De prijzen zijn vaak net wat gunstiger ten opzichte van carbon.

Een mix van aluminium en carbon

Een racefiets stuur waarin carbon en aluminium samen gebruikt worden geeft je de voordelen van beide materialen. Een goede schokabsorptie en licht door het gebruik van carbon en betaalbaar door het gebruik van aluminium.

Kies jouw ideale racefiets stuur

Er is dus behoorlijk wat te kiezen als het op racefiets sturen aankomt. Kom je er zelf niet helemaal uit of wil je advies over wat voor jou het beste is? Kom dan gerust langs bij een van onze superstores. We helpen je graag bij het kiezen van een racefiets stuur.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Martin Luijk

Martin Luijk

Ik ben een liefhebber van het wielrennen en de koers. Ik fiets zelf voor de ontspanning en het plezier en ik ga daarbij een flinke uitdaging niet uit de weg. Een wedstrijd rijden of juist een lange duurtocht van 200km maken horen daar zeker bij. Bij Mantel ben ik actief als productmanager van onder andere de wielen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 fietsers over “Welk Racefiets Stuur is Geschikt Voor mij? [Koopgids]”

 1. Mooi om dit soort informatie beschikbaar te maken en bevestigd jullie kennis van hetgeen jullie verkopen.
  Helaas jammer om te zien dat deze theorie niet (altijd) wordt toegepast wanneer jullie een fiets aan de man/vrouw brengen.
  Begin dit jaar een nieuwe Giant TCR Advanced Pro2 bij jullie aangeschaft waarbij mijn lichaamsmaten allemaal opgenomen zijn door een medewerker van Mantel.
  Helaas ben ik tijdens een bikefit bij een therapeut gewezen op het feit dat de, bij Mantel aangeschafte, racefiets een voor mij te smal stuur heeft (42cm tegen 44cm).

  De theorie is dus belangrijk, maar pas deze dan ook toe!

  1. Hoi Marco,
   Bedankt voor je feedback en compliment. Spijtig om te horen dat het bij de aankoop niet helemaal goed is gegaan, echter zijn sturen heel persoonlijk. Dit omdat hoe groter de maat frame, hoe breeder het stuur normaliter. Vanuit de fabrikant komen de framematen altijd met de meest voorkomende maten. Maar dit zou meegenomen moeten zijn met de de statische meting bij ons. Dit is een globale meting, zodat we de juiste maat fiets kunnen adviseren en tot in zeker zin de afstelling. Wij kunnen geen dynamische metingen maken in de winkel zoals bij een fysioloog. Daarvoor hebben wij het materiaal niet.
   De feedback zal ik doorsturen naar al onze winkels, zodat ze er scherp op blijven.
   Groet
   Gijs

   1. Hoi Gijs,

    bedankt voor je snelle reactie!

    Ik snap dat er vanuit de fabrikant keuzes gemaakt worden, maar daar zal Mantel op moeten anticiperen.
    In mijn geval is er een statische meeting gedaan waaruit blijkt dat mijn schouderbreedte 44cm is, hiermee had de verkoper het stuur van de betreffende fiets moeten meten en mij daarin moeten adviseren. hier is geen dynamische meeting voor nodig, anders dan zelf even de rolmaat pakken :-)

    Nu heb ik een fiets met een te smal stuur, waarbij ik nu extra kosten moet maken om dit te vervangen voor een stuur van de juiste breedte.

    gr. Marco

    1. Hoi Marco,
     Dan zou je weer even langs ons filiaal komen, dan kan mijn collega bij de raceafdeling je hier goed bij helpen voor een passende oplossing.
     Groet,
     Gijs

    2. Gratis advies van een klanttevredenheidsmanager: @mantelblog:disqus deze man heeft een fiets gekocht bij jullie…. jullie zouden hem ook kunnen aanbieden om tegen een gereduceerd tarief een leuke deal te komen sluiten voor een stuurtje, inplaats van met excuses te komen. Dit zou hem klant maken voor het leven en zijn volgende aankopen ook bij jullie te doen. Mag anders hopen dat hij ergens anders zijn stuur besteld.

     1. Er word toch gezegd dat hij langs mag komen en dat er een passende oplossing komt … wie bent u om te suggestie te wekken dat er geen juiste oplossing komt . Als eerste een excuses lijkt mij een top reactie ! Nette reactie van Mantel
      (En nee ik werk er niet, heb er geen aandelen in en krijg niet betaald om te reageren )

Gerelateerde berichten


Meest gelezen