Deel dit bericht

Hoe moet ik mijn binnenband vervangen of plakken? [How-To]

17 Maart 2020

De binnenband vervangen of plakken is een bezigheid waar veel fietsers tegenop zien. Maar als je even wat handigheid hebt is het vervangen van een binnenband van je racefiets of mountainbike een kleine klus. Met het juiste fietsgereedschap en een beetje geduld kan ook jij binnen 10 minuten de binnenband van je fiets vervangen of plakken.

Het begint natuurlijk bij goed fietsgereedschap. Gelukkig heb je voor het vervangen van je binnenband niet bijzonder veel nodig.

Wat heb ik nodig voor het vervangen van de binnenband van mijn fiets?

Hoe goed je ook alle troep op de weg of in het bos vermijdt, lekrijden hoort helaas bij fietsen. Afhankelijk van of je voorband of achterband lek is begint het vervangen van je binnenband al met de laatste meters die je nog rolt. Wat je vervolgens moet doen, leggen we uit in onderstaande stappen.

Je binnenband vervangen in 12 stappen

Stap 1 - Schakel naar het kleinste kransje op je cassette

Nadat je lek hebt gereden moet je natuurlijk eerst tot stilstand te komen. Heb je een lekke achterband? Schakel dan nog even naar het kleinste kransje op je cassette.

binnenband repareren of vervangen
Schakel voor je begint de ketting op het kleinste kransje. Daardoor kun je je wiel makkelijk eruit halen of weer erin zetten.

In deze zwaarste versnelling is het namelijk makkelijker om het wiel eruit en erin te krijgen.

Stap 2 - Stel je remmen en derailleur af

Heb je een racefiets of mountainbike met velgremmen? Zet dan eerst je remmen open. Mountainbikers met een Shimano-derailleur met 10 of 11 versnellingen moeten hun derailleur op off zetten. Maak vervolgens de snelspanner of steekas los en haal het wiel eruit.

Stap 3 - Leg je fiets voorzichtig neer

Leg je fiets voorzichtig op de grond en zorg ervoor dat de fiets niet steunt op de achterderailleur. Als je dit wel doet kun je je derailleur beschadigen. Kijk ook even goed of andere weggebruikers makkelijk langs je kunnen rijden. Dat scheelt weer boze blikken!

Stap 4 - Draai het ventiel los

Draai zowel het ventieldopje als het ventielringetje los.

Draai het ventielringetje en het ventieldopje los.
Draai het ventielringetje en het ventieldopje los.

Stap 5 - Haal je buitenband los

Pak vervolgens het wiel en de bandenlichters. Klem de bandenlichter door deze tussen de velg en de band te steken. Een beetje wrikken mag best. Probeer ervoor te zorgen dat je binnenband niet mee klemt. Gebruik de velg als hefboom om de band eruit te wippen. Op het moment dat de band eruit 'gewipt' is kun je de bandenlichter vasthouden en langzaam rondtrekken. Zo krijg je de hele band van de velg af.

Als je je hele binnenband wilt vervangen, sla dan de volgende stap over. Als je van plan bent om je band te plakken, kun je verder lezen bij stap 6.

Stap 6 - Plak je binnenband

Ga je je binnenband plakken? Dan kun je onderstaande instructies volgen.

  • Pomp wat lucht in de binnenband om het gat te kunnen vinden. Voel met je handen waar de lucht uit de band blaast.
  • Voel je niets? Houd dan de band langs je oor om te luisteren waar het gat zit.
    • Tip 1: Begin bij het ventiel zodat je weet waar je begonnen bent met zoeken.
    • Tip 2: Je kunt de binnenband wat uitrekken om het gat te vinden.
  • Heb je het gat gevonden? Schuur dan rondom die plek de binnenband licht op.
  • Pomp een klein beetje lucht in de band.
  • Smeer nu lijm op het opgeschuurde stuk binnenband.
  • Druk de bandenplakker (zonder plastic lipje) stevig op de binnenband. Laat deze één à twee minuten drogen.

Stap 7 - Controleer je buitenband

Als je binnenband geplakt is of als je er een nieuwe band inlegt kun je de binnenband weer monteren. Maar controleer eerst de binnenkant van de buitenband. Let er hierbij op of er niets scherps door de band steekt en er geen vuil in de band zit. Anders rijd je zo weer lek. In sommige gevallen zie je een scherp voorwerp al van de buitenkant, maar even met je vingers voelen is het verstandigste.

Stap 8 - Leg de binnenband weer terug op de velg

Nu je zeker weet dat de buitenband in orde is kun je de nieuwe of geplakte binnenband erin leggen. Druk eerst het ventiel door de velg en schroef deze losjes vast met het ventielringetje. Pomp nu een heel klein beetje lucht in de binnenband. De band zal een beetje vorm krijgen. Zo kun je deze er makkelijker weer inleggen. Leg vervolgens de binnenband weer in het velgbed.

Stap 9 - Leg je buitenband er weer op

Druk nu de buitenband in het velgbed. Begin bij het ventiel en zorg dat je uitkomt aan de andere kant van het ventiel. Doe dit het liefste zonder bandenlichters. Daarmee voorkom je dat je de band per ongeluk weer lek drukt, omdat deze klem komt te zitten tussen de bandenlichter en de velg. Krijg je de buitenband er moeizaam op? Laat dan het beetje lucht dat je erin pompte om de band erop te leggen er weer even uit.

Stap 10 - Pomp je band op

Pomp de band op en draai vervolgens het ventielringetje aan als de band de juiste spanning heeft.

Nog even oppompen...
Pomp nu je band weer op.

Stap 11 - Zet je wiel weer terug, zet je remmen dicht en je derailleur op 'on'

Nu kun je je wiel weer terugzetten in het frame. Het wiel kun je vastzetten met behulp van de snelspanner of de steekas. Vergeet niet je om remmen weer dicht te zetten als je velgremmen hebt. En heb je een mountainbike met 10- of 11-speed Shimano? Dan moet je niet vergeten om na het plaatsen van het achterwiel je achterderailleur weer op on te zetten.

Stap 12 - Ruim je spullen op

Pak je gereedschap weer in, gooi je afval in de prullenbak en je bent weer helemaal klaar om lekker los te gaan! Veel fietsplezier!

Continental Race 28

Vanaf € 4,95

Schwalbe SV15

Vanaf € 5,75

Vittoria Latex

€ 11,95

Wil jij liever zien hoe iemand het voordoet? Bekijk dan deze video: 

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Hoe plan je een route in met Komoot? [How-To]

27 Maart 2023

Zelf een fietsroute maken? Klinkt ingewikkelder dan het is ...

Zelf je fiets onderhouden: Lees onze handige How-to blogs! [do it yourself tips]

7 Februari 2023

Een nieuwe racefiets of mountainbike kopen is één ding. Je fiets goed onderhouden is een tweede ...

Met deze 7 tips gaat de accu van je elektrische fiets langer mee!

28 Juli 2022

Voor velen is er niks fijners dan met goed weer genieten van een mooie rit door de natuur ...