Deel dit bericht

Hydraulische Shimano schijfremmen servicen van je racefiets of MTB [How-To]

Steeds meer sportfietsen zijn tegenwoordig uitgerust met schijfremmen. Of je nu fietst op een mountainbike, racefiets of gravel bike, met schijfremmen heb je tal van voordelen. Zo heb je met schijfremmen bijvoorbeeld meer remkracht en kun je je remacties beter doseren. Omdat je remmen een belangrijk onderdeel zijn van je fiets, moet je regelmatig onderhoud uitvoeren. Bij schijfremmen is dat dus niet anders. Hoe je je hydraulische schijfremmen het beste kunt servicen, lees je in deze blog!

Schijfremmen: hét remsysteem anno nu

Schijfremmen zijn op de mountainbike al bijna niet meer weg te denken omdat ze veel voordelen hebben. Sinds een aantal jaar zijn schijfremmen op de racefiets ook aan een opmars begonnen. Er zijn nog wel racefietsen met velgremmen, maar deze behoren dan meestal tot het instapsegment.  In het midden- en topsegment zijn schijfremmen het remsysteem bij voorkeur. Lees hier meer over de voordelen van een racefiets met schijfremmen.

Hoogste tijd om een sluitende en volledige handleiding te maken hoe je jouw hydraulische schijfremmen kunt servicen. We richten ons in deze blog op het merk dat het meest voorkomt in ons assortiment, namelijk: Shimano.

Een fiets met een remschijf remt niet alleen beter, het ziet er ook nog eens super strak uit!

Hydraulische remmen voor de mountainbike en racefiets

Zoals eerder is gezegd, wordt er al langer gebruikgemaakt van schijfremmen bij mountainbikes en is de techniek goed doorontwikkeld. Ondanks een snelle ontwikkeling in de laatste jaren zijn schijfremmen bij racefietsen wat nieuwer. Belangrijk is ook te beseffen dat het remsyteem van een mountainbike los staat van het schakelsysteem (en dus los uitwisselbaar is) terwijl bij racefietsen uitsluitend gebruikgemaakt wordt van een geïntegreerd rem/schakel-systeem in de shifter.

Racefietsen worden ook steeds vaker uitgerust met schijfremmen.

De ‘bestaansduur’ en de kwestie van rem/schakel-integratie leidt ertoe dat er voor mountainbikes een veel grotere keuze in remsystemen bestaat dan bij de racefiets. Om het overzicht te houden over wat bij wat hoort, maken we daarom in deze blog een scheiding tussen mountainbike en racefiets.

Mountainbike schijfrem ontluchten en servicen

Het servicen van je hydraulische schijfremmen van je mountainbike vereist een goede voorbereiding en technisch inzicht van de te verrichten handelingen. Wanneer er twijfel ontstaat over de vervolgstappen of je niet verder komt in je handelingen, is het raadzaam om de website van de fabrikant te raadplegen. Ook kun je altijd contact opnemen met ons Service & Support team.

Let op! Gebruik altijd de juiste remvloeistof voor jouw merk en type rem. In het geval van Shimano remsystemen is dit vloeistof op basis van mineralen. Bij voorkeur die van Shimano zelf.

Benodigdheden


De benodigdheden om je MTB schijfremmen te servicen.

1.  Stel de remhendels af
Zet met behulp van de stelschroef in de rembody de remhendel zo ver mogelijk van het stuur vandaan. Na het ontluchten kun je hem weer terugzetten naar de positie van voorkeur.
Sommige modellen hebben op de body ook een stelschroef voor het aangrijppunt van de rem (Bite Point). Draai deze helemaal in (met de klok mee) en dan een aantal slagen terug (tegen de klok in).

2. Verwijder het wiel
Verwijder het wiel uit je mountainbike.

3. Plaats je MTB in een montagestandaard of haak
Plaats het frame in een montagestandaard en zorg ervoor dat er een consistente omhooglopende lijn zit tussen de remklauw (beneden) en de remhendel (boven). Voor het geval je de voorrem servicet kan je fiets gewoon rechtop blijven staan.

Afhankelijk van het type frame kan het bij de achterrem nodig zijn om de fiets zodanig te kantelen dat er een duidelijk omhooglopende lijn ontstaat tussen remklauw en remhendel.

4. Verwijder de remblokjes
Verwijder de remblokjes uit de remklauw. Weet je niet helemaal zeker hoe je je schijfremblokjes verwijdert? Lees dan deze blog.

5. Duw de zuiger terug
Duw de zuigers terug in de remklauw met behulp van de zuigertang. Plaats de remblokspreiders in de remklauw om te voorkomen dat de zuigers zich verplaatsen.

6. Verwijder het dopje van de ontluchtingskop
Verwijder het dopje van de ontluchtingskop. Houd er rekening mee dat de plek van de ontluchtingskop per model kan wisselen. Om goed toegang te krijgen tot de ontluchtingskop is het in sommige gevallen makkelijker om de remklauw van het frame te verwijderen.

7. Maak ook de ontluchtingspoort op de remhendel
Zoek op de remhendel naar de schroef voor de ontluchtingspoort. Draai deze helemaal open en verwijder de schroef én de rubberen sluitring.

8. Monteer de trechter
Monteer de ontluchtingsadapter op de trechter en schroef dit geheel op de ontluchtingspoort van de remgreep. Doe dit met beleid want het is een fijne draad!

9. Zet het stuur in de juiste positie
Kijk van opzij naar het stuur en de trechter. Maak waar nodig de schroeven van de stuurpen los en kantel het stuur zodanig dat de trechter in een hoek van 45 graden komt te staan.

10. Maak de spuit klaar voor gebruik
Maak de spuit en de slang klaar voor gebruik. Vul de spuit met ongeveer twee derde Shimano minerale remvloeistof. Houd de vulslang met het open einde omhoog en duw de plunjer (ook wel stamper of zuiger genoemd) een klein beetje naar binnen. Ga door totdat alle lucht uit de spuit en de vulslang verwijderd zijn.

11. Spuit de vloeistof in de remklauw
Sluit de spuit en slang met nieuwe remvloeistof aan op de remklauw via eerdergenoemde ontluchtingspoort. Open nu de ontluchtingspoort met een halve slag. Duw nu bijna al het vloeistof door de remklauw omhoog richting de trechter op de remgreep. Sluit de ontluchtingspoort weer af met een halve slag en verwijder de slang en spuit.

12. Vervang de vloeistof die omhoogkomt
Als de vloeistof die omhoogkomt vuil is moet deze vervangen worden. Sluit de trechter af en verwijder de oude vloeistof. Gooi de vloeistof niet in de gootsteen maar breng het naar je lokale depot voor klein chemisch afval (KCA). Plaats de schone trechter weer op de remgreep en vul hem tot driekwart met nieuwe vloeistof. Draai het stuur naar boven toe zodat de remgreep op een 45 graden hoek komt te staan. Hierdoor loopt de verse vloeistof terug het reservoir in en naar beneden door de leiding naar de remklauw.

13. Vang overtollig vloeistof op
Bevestig de slang van de spuit, met bijvoorbeeld een ziplockzakje aan het andere uiteinde bevestigd, (om overtollig vloeistof op te vangen) opnieuw aan de ontluchtingspoort van de remklauw. Open opnieuw de ontluchtingspoort met een halve slag.

14. Breng de vloeistof op gang door in de remhendel te knijpen
Knijp de remhendel nu een aantal keer in om de stroom van de remvloeistof richting de remklauw op gang te brengen. Vang het overtollige vloeistof op in het zakje aan het andere uiteinde van de slang. Klop zachtjes met bijvoorbeeld een rubberen handvat van een schroevendraaier langs de remleiding en de remklauw om vastzittende luchtbelletjes los te kloppen.

Waak ervoor dat de trechter leeg raakt en vul waar nodig aan met nieuwe remvloeistof zodat er niet alsnog onverhoopt lucht in de leiding terechtkomt. Als er geen luchtbelletjes meer in de slang bij de remklauw verschijnen kun je de ontluchtingspoort weer met een halve slag sluiten.

15. Vul de trechter opnieuw met vloeistof
Vul de trechter opnieuw met verse vloeistof. Houd de remhendel ingeknepen om druk op de zuigers te houden. Zet hiervoor de remhendel vast tegen de stuurbocht met een spanbandje of elastiek.

16. Open de onluchtingspoort en knijp in de remhendel
Open en sluit de ontluchtingspoort in één vloeiende beweging. Doe dit met enige snelheid.
De druk verdwijnt nu van de remhendel. Maak het spanbandje los en knijp een aantal keer in de remhendel totdat de druk zich weer heeft opgebouwd tot het oorspronkelijke niveau. Herhaal deze stappen nog één keer. Je kunt nu de slang verwijderen en het kapje van de ontluchtingspoort op de remklauw weer terugplaatsen.

17. Pas de stuurpositie aan als dat nodig is
Check de remhendel en kijk of de dosering bij het remgevoel naar wens is. Zo ja, dan is het altijd zinvol om ook het laatste beetje lucht uit het remsysteem te verwijderen door het stuur zodanig omhoog te draaien dat de trechter 30 graden voorbij aan verticaal komt te staan.

Knijp opnieuw een aantal keer in de rem om luchtbelletjes te verwijderen. Draai nu het stuur terug totdat de trechter 30 graden vóór verticaal komt te staan. Ook hier knijp je de rem nog een aantal keer in. Draai het stuur nu zodanig dat de trechter rechtop staat. Sluit de trechter met het overgebleven vloeistof af en verwijder hem van de remgreep.

18. Plaats de schroef terug op de ontluchtingspoort van de remhendel
Plaats de schroef met de rubberen ring terug zodat de ontluchtingspoort van de remgreep weer afgesloten wordt. Maak daarna de remgreep schoon met Isopropanol alcohol.

19. Zet het stuur weer in de juiste positie
Zet het stuur weer op z’n originele positie en draai de 4 stuurpenboutjes aan totdat het stuur goed vastzit.

20. Verwijder de remblokspacer en maak de remklauw schoon
Verwijder de remblokspacer uit de remklauw en maak de remklauw schoon met Isopropanol alcohol voordat je de remblokjes terugplaatst. Zet daarna de remblokjes in de remklauw en het wiel terug in het frame. Knijp een aantal keer in de remklauw totdat de remblokken weer contact maken met de remschijf.

Racefiets schijfrem onluchten en servicen

Het servicen van je hydraulische schijfremmen van je racefiets vereist een goede voorbereiding en technisch inzicht van de te verrichten handelingen. Wanneer er twijfel ontstaat over de vervolgstappen of je niet verder komt in je handelingen, is het raadzaam om de website van de fabrikant te raadplegen. Ook kun je altijd contact opnemen met ons Service & Support team.

Let op! Gebruik altijd de juiste remvloeistof voor jouw merk en type rem. In het geval van Shimano remsystemen is dit vloeistof op basis van mineralen. Bij voorkeur die van Shimano zelf.

Benodigdheden

1. Verwijder het wiel
Verwijder het wiel en kantel de fiets zodanig dat er een consistente opwaartse lijn ontstaat tussen de remklauw en de remhendel. Weet je niet zeker hoe je het wiel uit je racefiets haalt? Bekijk dan de video hieronder:

2. Verwijder de remblokjes
Duw de zuigertjes terug de remklauw in en verwijder de remblokken uit de remklauw. Doe dit met een plat object zoals bijvoorbeeld het plastic handvat van een pedaalsleutel.

3. Plaats een remblokspacer
Plaats een remblokspacer tussen de zuigers. Verwijder het rubberen kapje van de ontluchtingspoort van de remklauw.

4. Maak de spuit klaar
Plaats de vulslang op de spuit en vul de spuit met ongeveer twee derde Shimano minerale remvloeistof. Houd de vulslang met het open einde omhoog en duw de plunjer (ook wel stamper of zuiger genoemd) een klein beetje naar binnen. Ga door totdat alle lucht uit de spuit en de vulslang verwijderd zijn.

5. Bevestig de trechter
Bevestig de trechter voor de olie op de ontluchtingspoort bovenop de remgreep. Hiervoor moet je het rubber van de remgreep naar achteren klappen zodat de ontluchtingspoort zichtbaar wordt. Shimano hanteert verschillende posities voor de ontluchtingspoort afhankelijk van het model remgreep. Meestal zit hij bovenop de top van de remgreep, maar in sommige modellen ook achter of in het midden van de remgreep.

6. Verwijder de schroef die de onluchtingspoort afdicht
We raden aan om een oude lap rondom de achterkant van de remgreep heen te wikkelen. Zo bescherm je de remgreep rubbers en het stuurlint tegen vervuiling door blootstelling aan remvloeistof. Verwijder nu de schroef die de ontluchtingspoort afdicht. Let op dat de rubberen afdichtingsring die aan de schroef bevestigd zit ook mee verwijderd wordt.

7. Monteer de trechter op het stuur
Monteer de ontluchtingsadapter op de trechter en schroef dit geheel op de ontluchtingspoort van de remgreep. Doe dit met beleid want het is een fijne draad!

8. Zet je stuur in de juiste positie
Shimano hydraulische remgrepen zijn ontworpen met interne leidingen naar het remvloeistof reservoir in de remgreep. Om ervoor te zorgen dat de lucht volledig verwijderd is van de remgreep is het noodzakelijk om de remgreep in een hellingshoek(en) te draaien. De graad van de helling is afhankelijk van het model. Op sommige remgrepen is er een markering aangebracht (de markering moet parallel met de grond komen te staan), zodat je kan zien tot hoever je het stuur moet draaien.

9. Sluit de slang aan
Sluit de spuit en slang met nieuwe remvloeistof aan op de remklauw via de eerdergenoemde ontluchtingspoort. Open nu de ontluchtingspoort met een halve slag. Duw nu bijna al de vloeistof door de remklauw omhoog richting de trechter op de remgreep. Sluit de ontluchtingspoort weer af met een halve slag en verwijder de slang en spuit.

10. Vervang de vloeistof als dat nodig is
Als de vloeistof die omhoogkomt vuil is, moet het vervangen worden. Sluit de trechter af en verwijder de oude vloeistof. Gooi de vloeistof niet in de gootsteen, maar breng het naar je lokale depot voor klein chemisch afval (KCA). Plaats de schone trechter weer op de remgreep en vul hem tot driekwart met nieuwe vloeistof. Draai het stuur naar boven toe zodat de remgreep op een 45 graden hoek komt te staan. Hierdoor loopt de verse vloeistof terug het reservoir in en naar beneden door de leiding naar de remklauw.

11. Bevestig een ziplockzakje
Bevestig de slang van de spuit, met bijvoorbeeld een ziplockzakje aan het andere uiteinde bevestigd, (om overtollig vloeistof op te vangen) opnieuw aan de ontluchtingspoort van de remklauw. Open opnieuw de ontluchtingspoort met een halve slag.

12. Knijp de remhendel in
Knijp de remhendel nu een aantal keer in om de stroom van de remvloeistof richting de remklauw op gang te brengen. Vang het overtollige vloeistof op in het zakje aan het andere uiteinde van de slang. Klop zachtjes met bijvoorbeeld een rubberen handvat van een schroevendraaier langs de remleiding en de remklauw om vastzittende luchtbelletjes los te kloppen.

Waak ervoor dat de trechter leegraakt en vul waar nodig aan met nieuwe remvloeistof, zodat er niet alsnog onverhoopt lucht in de leiding terechtkomt. Als er geen luchtbelletjes meer in de slang bij de remklauw verschijnen kun je de ontluchtingspoort weer met een halve slag sluiten.

13. Vul de trechter opnieuw
Vul de trechter opnieuw met verse vloeistof. Houd de remhendel ingeknepen om druk op de zuigers te houden. Zet hiervoor de remhendel vast tegen de stuurbocht met een spanbandje of elastiek.

14. Open en sluit de ontluchtingspoort
Open en sluit de ontluchtingspoort in één vloeiende beweging. Doe dit met enige snelheid. De druk verdwijnt nu van de remhendel. Maak het spanbandje los en knijp een aantal keer in de remhendel totdat de druk zich weer heeft opgebouwd tot het oorspronkelijke niveau. Herhaal deze stappen nog één keer. Je kunt nu de slang verwijderen en het kapje van de ontluchtingspoort op de remklauw weer terugplaatsen.

15. Check of alles nu goed afgesteld staat

Check de remhendel en kijk of de dosering bij het remgevoel naar wens is. Zo ja, dan is het altijd zinvol om ook het laatste beetje lucht uit het remsysteem te verwijderen door het stuur zodanig te draaien dat de bovenkant van de remhendel (en de trechter) parallel met de grond staan.

Knijp opnieuw een aantal keer in de rem om luchtbelletjes te verwijderen. Draai nu het stuur omhoog totdat de bovenkant van de remhendel haaks staan ten opzichte van de grond. Ook hier knijp je de rem nog een aantal keer in. Draai het stuur nu zodanig dat de trechter rechtop staat. Sluit de trechter met de overgebleven vloeistof af en verwijder hem van de remgreep.

16. Plaats de schroef terug op de remhendel
Plaats de schroef met de rubberen ring terug zodat de ontluchtingspoort van de remgreep weer afgesloten wordt. Maak daarna de remgreep schoon met Isopropanol alcohol.

17. Zet het stuur weer in de originele positie
Zet het stuur weer in z’n originele positie en draai de 4x stuurpen boutjes aan totdat het stuur goed vastzit.

18. Verwijder de remblokspacer
Verwijder de remblokspacer uit de remklauw en maak de remklauw schoon met Isopropanol alcohol voordat je de remblokjes terugplaatst. Zet daarna de remblokjes in de remklauw en het wiel terug in het frame.

19. Knijp een aantal keer in de remmen
Knijp als laatste een aantal keer in de remklauw totdat de remblokken weer contact maken met de remschijf.

Remsystemen van SRAM en Campagnolo

Dezelfde stappen als boven beschreven voor Shimano remmen gelden doorgaans ook voor remsystemen van SRAM of Campagnolo. Wees er wel alert op dat je de juiste remvloeistof gebruikt. Bij SRAM is dit bijvoorbeeld DOT vloeistof, die heeft een wezenlijk andere samenstelling dan mineraal vloeistof die in de systemen van Shimano en Campagnolo gebruikt worden.

Check ook je remschijf!

Als je je hydraulische schijfremmen geservicet hebt, is het belangrijk om ook even te checken of je remschijf nog goed is. Anders zijn je remprestaties nog steeds niet optimaal. Wanneer en hoe je je remschijf het beste kunt vervangen, lees je in deze blog!

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Bram de Wit

Bram de Wit

Als verkoopmedewerker Parts ben ik het aanspreekpunt binnen Mantel Utrecht voor advies op gebied van specifieke fietsonderdelen. Van Mountainbike tot racefiets adviseer ik op de aankoop van de juiste onderdelen, passend bij budget en wensen. Wat ik niet direct weet, zoek ik graag ter plekke voor de klant uit! In mijn vrije tijd fiets ik graag en veel. Zo ook vanuit mijn woonplaats Amsterdam naar de winkel in Utrecht. Heb ik gelijk wat km’s in de pocket. En dan op werk lekker douchen. Ideaal! Ik fiets met name op de weg en op de racer, maar een MTB tochtje met vrienden hier en daar sla ik zeker nooit af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 fietsers over “Hydraulische Shimano schijfremmen servicen van je racefiets of MTB [How-To]”

 1. Het plaatsen van de brake pads met de L/R aanduiding, is dit niet vanuit de zitpositie ? Ik zie op de foto dat het R blokje aan de buitenkant zit in de front brake…

  1. Hallo Peter, je hebt helemaal gelijk. Je moet het rechter blokje plaatsen van uit de zit positie.
   Er is hier dus iets over het hoofd gezien. Bedankt voor je tip.

   Antoine I Mantel

  1. Hey Anne,

   Dit valt onder dezelfde categorie als frituurolie en dergelijke, en kun je dus bij supermarkten of de milieustraat inleveren.

   Robbert|Mantel

 2. Inderdaad het lukte ook met mijn gravelbike om de remmen weer te met schijfremolie mineraal want zoals ik weet heb je hier geen transportklem nodig op deze manier lukt altijd om een schijfrem te vullen!

 3. Bij stap 5, duw de zuigers terug, zou nog aangegeven moeten worden dat het verstandig is om de zuigers (bijvoorbeeld met een wattenstaafje) te reinigen. Anders duw je het vuil ook mee de behuizing in.

Gerelateerde berichten


Meest gelezen