Racefiets met schijfremmen - Voordelen en nadelen van schijfremmen
Racefiets met schijfremmen zijn een blijvertje. Na een beetje een moeilijke start in het profpeloton zijn ook veel profs toch overtuigd dat een racefiets met schijfremmen toch vooral veel voordelen heeft. Bij uitdagend terrein zie je bijvoorbeeld steeds meer profs op een racefiets met schijfremmen. Moet je bij je nieuwe racefiets nu kiezen voor een fiets met of zonder schijfremmen? We zetten de verschillen tussen schijfremmen en velgremmen voor je op een rij.
Het eerste dat opvalt bij een racefiets met schijfremmen is het uiterlijk. De remschijven vallen natuurlijk op. En dat kun je mooi vinden of juist niet.
Maar de remschijven zelf zijn vrij klein en hebben meestal hooguit 16 cm doorsnee bij een racefietswiel met schijfremmen. Of je het mooi vindt, dat is iets waar je echt alleen zelf over kunt oordelen.
Maar je kunt de standaard remschijven die op nieuwe racefietsen zitten natuurlijk ook vervangen door mooiere remschijven.
Remschijven zijn duurder, maar duurzamer
Als je dan meteen op zoek gaat naar nieuwe remschijven kom je meteen bij een belangrijk punt voor veel wielrenners. Goede remschijven met de bijbehorende remblokjes zijn namelijk best prijzig. Helemaal als je het vergelijkt met nieuwe remblokjes voor je velgremmen.
Maar daar staat wel tegenover dat de remschijven echt jaren mee kunnen. De remblokjes zijn vaak ook een stuk duurzamer dan de remblokjes voor je velgremmen. En dan zijn die remblokjes maar nipt duurder dan velgremblokken.
Maar een erg groot voordeel is wel dat de velg van je racefietswiel met schijfremmen zelf niet meer slijt. Ongeacht wat voor soort racefietswiel met velgremmen jij hebt, op een gegeven moment is het wiel gewoon op omdat de remrand versleten is.
Vooral bij carbon racefietswielen kan dit best een kostenpost zijn. En dat is met een goede set schijfrem racefietswielen dus verleden tijd. Daar deze enorme goede duurzaamheid worden carbon racefietswielen zelfs betaalbaar voor de grote massa.
Schijfremmen remmen beter en betrouwbaarder
Los van de kosten en het uiterlijk zijn vooral de remprestaties van racefietsen met schijfremmen een belangrijk punt. Want of je ze nu mooi vindt of niet, ze remmen echt veel beter.
Zelfs de speciale remranden zoals Exalith van Mavic, OXiC van DT Swiss of het Plasma Electrolytic Oxidation (PEO) van Fulcrum en Campagnolo remmen minder goed dan remschijven.
En het verschil in remprestaties wordt nog groter met nat weer. Vooral op wat hogere snelheden kan het verschil in remafstand enorm groot zijn. En als er iets belangrijk is op de racefiets, dan is het wel het vermogen om altijd en overal goed te kunnen remmen.
Velgrem en schijfrem wielen zijn niet uitwisselbaar
Een ander nadeel is dat je je oude wielsets met velgremmen niet meer kunt gebruiken in een een racefiets met schijfremmen. Als je een echte wielenfan bent kan dat een behoorlijke kostenpost betekenen.
Want even een paar nieuwe high-end wielsets kopen, alleen maar omdat je dan ook voor je schijfrem racefiets goede wielen hebt? Dat zal voor de overgrote meerderheid toch echt geen optie zijn.
Maar als je langzaam jouw versleten velgrem racefietswielen vervangt door wielen met schijfremmen, dan kun je gefaseerd overstappen.
Schijfremmen bieden ruimte voor brede banden
Nog een groot voordeel van schijfremmen is dat je vaak een stuk bredere banden kunt monteren. Sterker nog, je kunt het, als je frame het aankan, zo gek maken als je zelf wilt. 32, 35 of zelfs 40 mm brede racefietsbanden? Het kan!
Doordat je geen velgremcalipers meer hebt, zitten die niet meer in de weg als je bredere banden wilt gebruiken. Het voordeel van bredere racefietsbanden is extra comfort, betere lekbestendigheid en meer grip.
Steekassen voor extra stijfheid
Nog een voordeel van schijfremmen is dat deze racefietswielen vaak een steekas hebben. Die zijn sterker en stijver en veiliger dan een quick release sluiting.
Sommige mensen zeggen dat je je racefietswiel sneller los en weer vast kunt krijgen met een Quick release. En dat zal inderdaad misschien een seconde of drie schelen. Maar dat zal het verschil niet maken in een wedstrijd...
Schijfremmen zijn zwaarder
Een van de grootste bezwaren die je langs hoort komen over schijfremmen is dat ze je fiets veel zwaarder maken. Maar als je de fietsen gaat vergelijken, dan blijkt dat eigenlijk best wel mee te vallen.
Bij een topfiets zoals de Trek Domane SLR 9 is het verschil tussen de gewone versie en de schijfremversie 670 gram. Belangrijke extra opmerking is hier trouwens wel dat je bij de discversie de stuurhouders voor je fietscomputer en verlichting al zijn meegewogen.
Bij een racefiets uit het middensegment, de Trek Domane SL 5, is het verschil kleiner. De schijfremversie weegt 9,17 kilo en is daarmee slechts 450 gram zwaarder dan de velgremversie.
Dus ja, een racefiets met schijfremmen is zwaarder. Maar veel meer dan 500 gram komt er eigenlijk niet bij. Dat weegt dus zelfs minder dan een kleine bidon vol met water. Dus of je dat gaat merken?
Onderhoud van schijfremmen en velgremmen
Het onderhoud van velgremmen en schijfremmen is bij allebei behoorlijk eenvoudig. Het voordeel van velgremmen is, dat als bijvoorbeeld een kabel het begeeft, je die makkelijk zelf kunt vervangen.
Voor het onderhoud en verhelpen van een kapotte hydraulische schijfrem moet je wel wat handiger zijn. Ook heb je weer extra en apart gereedschap nodig om zelf eraan te werken. Maar als je je het systeem even eigen maakt is het niet veel ingewikkelder dan het klussen aan je velgremmen.
Een ander nadeel is dat schijfremmen erg gevoelig zijn voor olie en andere smeermiddelen. Zelfs de olie en vetten van je vingers kunnen een nadelige invloed hebben.
En als een schijfrem-remblok eenmaal vervuild is met vet of olie, dan gaat de remkracht sterk achteruit. Vervangen van je remblokken en erg goed schoonmaken van je remschijven is dan bijna de enige optie. Je fietsketting even smeren moet je dan dus ook voorzichtig doen
Moet jij overstappen op schijfremmen voor de racefiets?
Je kunt dus een flinke lijst maken van plus- en minpunten van schijfremmen (en dat hebben we hieronder gedaan). Maar welk punt voor jou het meest belangrijk is, dat kun je alleen zelf bepalen. Ben je op zoek naar een nieuwe racefiets? Bekijk dan vooraf goed welke remmen je wilt gebruiken.
Twijfel je? Maak dan eens een uitgebreide proefrit op een racefiets met schijfremmen. Want het echte verschil merk je pas als je er zelf op hebt gefietst, het liefst met regen. We hebben de voor- en nadelen van schijfremmen hieronder voor je op een rijtje gezet.
En kijk dit jaar ook eens hoeveel profrenners op een racefiets met schijfremmen fietsen. Als zij al concluderen dat de voordelen ruim opwegen tegen de nadelen, wat let je dan om zelf over te stappen?
Schijfremmen racefiets voordelen en nadelen
Voordelen van schijfremmen
- Remkracht in alle omstandigheden
- Duurzaamheid
- Weinig onderhoud nodig
- Geen risico op klapband door warmte bij lange afdalingen
- Remblokjes makkelijk te wisselen
- Steekas zo goed als standaard
- Looks
Nadelen van schijfremmen
- Gewicht
- Aanschafprijs remschijven
- Speciaal gereedschap nodig voor onderhoud
- Remblokjes slijten sneller dan velgremblokken
- Geluid
- Erg gevoelig voor olie en smeer - verliezen dan veel remkracht
- Looks
Olle Vastbinder
Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.
Gerelateerde berichten
Alles wat je moet weten over elektrische cargofietsen
11 Maart 2025Elektrische cargofietsen zijn dé oplossing voor iedereen die op zoek is naar een duurzaam en efficiënt vervoermiddel ...
Fiets Awards 2025: De prijswinnaars in de schijnwerpers
4 Maart 2025Vandaag was het zover: de uitreiking van de Fiets Awards 2025 door de RAI Vereniging ...
Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische fiets?
14 Februari 2025Het kopen van een elektrische fiets (e-bike) is een spannende investering ...