Deel dit bericht

Beginnen met wielrennen - 23 tips waar je op moet letten als je op de racefiets stapt

4 Maart 2022

Over een paar weken is het alweer officieel lente en dus het perfecte moment om te beginnen met wielrennen! En terecht, want wielrennen is de perfecte sport om je conditie te verbeteren en om lekker buiten te zijn! Ben je nieuwsgierig geworden naar de wielersport en wil je dit jaar ook graag voor het eerst op de racefiets stappen? Dan hebben wij een aantal tips voor je waar je op moet letten!

1. Kies de juiste maat racefiets

Als je wilt beginnen met wielrennen kun je voor je eerste rit een fiets lenen, maar misschien koop je wel gelijk je eigen racefiets. Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten is dat je een fiets uitzoekt met de juiste framemaat. Ook voor heren en dames bestaan er verschillende soorten fietsen. Toch betekent het niet dat elke vrouw ook per se een vrouwenfiets nodig heeft. In deze blog leggen we uit hoe je zelf je framemaat kunt bepalen voor je racefiets. Wil je er helemaal zeker van zijn dat je de juiste framemaat hebt? Dan ben je altijd welkom in een van onze Superstores in Arnhem, Den Bosch, Utrecht of Rotterdam!

Als je gaat beginnen met wielrennen zorg dan dat je een fiets uitzoekt met de juiste framemaat.
Iedere fietser heeft een racefiets nodig met de juiste framemaat, passend bij zijn of haar lichaamslengte.

2. Vraag hulp bij het goed afstellen van je racefiets

Heb je een fiets gevonden met de juiste framemaat? Laat hem ook goed afstellen! Zorg ervoor dat je zadel en je stuur op de juiste hoogte ingesteld staan. Dit is minstens zo belangrijk als de juiste framemaat. Met een goed afgestelde fiets kun je namelijk onnodige blessures en lichamelijk ongemak, zoals kniepijn of zadelpijn voorkomen.

3. Oefen met klikpedalen!

Klikpedalen lijken misschien eng als je er nog nooit mee gefietst hebt, maar dat valt mee! Je went er snel genoeg aan. Platte pedalen zijn natuurlijk ook een optie, maar bedenk wel: met klikpedalen kun je zo veel sneller fietsen! Oefen voor je eerste echte fietsritje eens een paar keer op een grasveldje. Zo kun je vast een beetje wennen aan het in- en uitklikken voordat je echt gaat fietsen. In onze racefiets pedalen koopgids lees je welke klikpedalen het beste bij je passen.

tijdens het beginnen met wielrennen moet je nog even oefenen met klikpedalen
Als je gaat beginnen met wielrennen kun je het beste oefenen op een rustige weg als je nog geen ervaring hebt met klikpedalen.

4. Zorg voor een goede fietsbroek!

Om de looks van je nieuwe fietsoutfit hoef je je echt geen zorgen te maken. Tegenwoordig zijn er heel veel toffe fietsoutfits verkrijgbaar voor zowel mannen als vrouwen. Als je nog twijfelt of je wilt beginnen met wielrennen kun je beter niet direct een nieuwe outfit aanschaffen. Voor je eerste rondjes kun je best een keer een fietsbroek lenen van een vriend of vriendin. Vind je het fietsen leuk en wil je zelf fietskleding kopen?

De basis ligt bij een goede fietsbroek met zeem. Er zijn veel verschillende fietsbroeken met verschillende diktes in zemen. Hoe dik je zeem moet zijn is per persoon verschillend. Let ook op dat de fietsbroeken van mannen en vrouwen ook verschillen. De zeem in een fietsbroek voor vrouwen heeft namelijk een andere vorm. In onze fietsbroek koopgids vertellen we waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een goede fietsbroek.

Met een goede fietsbroek met zeem fiets je een heel stuk aangenamer.
Met een goede fietsbroek met zeem fiets je een heel stuk aangenamer.

Het dragen van een zeem zal in het begin misschien een beetje gek voelen, maar je krijgt er zeker geen spijt van tijdens het fietsen. Oh, en voor de duidelijkheid: onder je fietsbroek draag je géén ondergoed. Dat geeft echt alleen maar kans op schuur- en irritatieplekken en zadelpijn.

5. Plan een mooie fietsroute

Zoek vóór je eerste fietstocht een mooi rondje uit. Het liefst een makkelijke, over rustige wegen en met weinig afslagen. Zo kun je je concentreren op je fiets in plaats van op de route.

Afzien op de fiets wordt net iets minder erg als de omgeving mooi is.
Afzien op de fiets wordt net iets minder erg als de omgeving mooi is.

Je wilt natuurlijk niet elke 500 meter moeten stoppen om op de kaart te kijken. Wil je inspiratie? Bekijk dan eens onze Mantel racefiets routes!

6. Reserveband, fietsgereedschap en meer

Ga je in je eentje fietsen? Neem in dat geval fietsgereedschap mee om een band te kunnen verwisselen. Mocht je een keer lekrijden, dan sta je niet met lege handen. In deze blog lees je alles over pech onderweg en de meest voorkomende problemen met de racefiets.

armstukken en beenstukken
Een goed voorbereide wielrenner heeft bij twijfelachtig weer altijd arm- en beenstukken bij zich.

Is het een beetje wisselvallig weer? Neem dan ook been- en armstukken mee als je een koukleum bent.

7. Leer een fietsband verwisselen (of kijk iemand lief aan)

Lekke band… wat nu? Zorg ervoor dat je voor je begint met wielrennen weet hoe je een fietsband moet verwisselen voordat je op pad gaat! Oefen dit al een keer thuis of neem een fietsmaatje met je mee die dit kan.

Er is vast wel iemand die je kan helpen bij het verwisselen van je fietsband.
Er is vast wel iemand die je kan helpen bij het verwisselen van je fietsband.

Mocht het je toch een keer niet lukken, dan kun je natuurlijk altijd nog de voorbij fietsende wielrenners lief aankijken. De meeste wielrenners zijn altijd wel bereid een beginnende wielrenner ‘in nood’ te helpen met het verwisselen van een band.

8. Check je bandenspanning

De bandenspanning is een technisch verhaal, maar wel belangrijk om even te checken voordat je op pad gaat. Afhankelijk van je type banden, moet er een minimale hoeveelheid druk in je banden staan (bar).

Voor de meeste racefiets banden geldt dat je ze oppompt tot 10% van je lichaamsgewicht in bar (dus weeg je 60 kg, dan pomp je je banden op tot 6 bar). Let op: sommige banden hebben een maximumdruk, dit staat vaak op de zijkant vermeld. Je kunt het natuurlijk ook altijd even navragen wanneer je nieuwe banden koopt.

Met de juiste bandenspanning loop je minder risico op lekrijden, ook op gravelweggetjes.
Met de juiste bandenspanning loop je minder risico op lekrijden, ook op gravelweggetjes.

In jip-en-janneketaal komt het er eigenlijk op neer dat je banden zo hard moeten voelen, dat je ze bijna niet in kunt drukken. Ook mogen ze niet te veel vervormen als je op de fiets zit en bijvoorbeeld over een drempel rijdt. Wil je dit wat preciezer meten? Dan is een pomp met drukmeter heel handig!

En om het allemaal nog makkelijker te maken; tegenwoordig worden banden steeds breder en de bandenspanning steeds lager. Dus twijfel je over je bandenspanning? In onze blog helpen we je bij het kiezen van de juiste bandenspanning en bandbreedte voor jouw racefiets.

9. Draag een fietshelm!

Het lijkt logisch dat je met een goede fietshelm fietst, maar toch rijden er nog steeds fietsers rond zonder. Racefiets helmen bestaan in verschillende soorten en maten, er is er dus altijd wel een die goed bij je past. In onze fietshelmen koopgids lees je alles over de verschillende soorten helmen.

Een goede fietshelm is één van de belangrijkste items die je moet aanschaffen als beginnende fietser.
Een goede fietshelm is één van de belangrijkste items die je moet aanschaffen als beginnende fietser.

Wil je extra veilig op de racefiets zitten? Tegenwoordig zijn veel fietshelmen voorzien van extra bescherming. Deze bescherming vergroot de veiligheid en vermindert de kans op hersenletsel aanzienlijk. Je kunt kiezen tussen fietshelmen met MIPS, MIPS Spherical, WaveCel en SPIN. Alles over de veiligheidssystemen van fietshelmen lees je in deze blog. Heb je al een fietshelm? Dan is het ook nog belangrijk dat je je fietshelm goed afstelt.

10. Neem de essentials mee

Het handige van wielershirts is dat er vaak een zakje aan de achterkant zit. Hierin kun je een heleboel meenemen, zonder dat het je in de weg zit. Naast het in tip 6 beschreven fietsgereedschap zijn de volgende spullen ook handig om mee te nemen.

Frisjes of kans op regen? Een regenjas voor wielrenners is vaak erg licht en prop je zo in een achterzakje.
Frisjes of kans op regen? Een regenjas voor wielrenners is vaak erg licht en prop je zo in een achterzakje.

Allereerst natuurlijk je mobiele telefoon. Daarnaast je ID-kaart, zorgpas, bankpas of contant geld. Mocht je onderweg plots honger krijgen, of je raakt de weg kwijt, dan ben je in ieder geval goed voorbereid!

11. Zoek een fietsmaatje

Hoewel je prima alleen kunt fietsen, is wielrennen ook een hele sociale sport. Naast de beweging en het buiten zijn, is de koffiepauze tussendoor ook een favoriet onderdeel van veel fietsers ;-).

beginnen met wielrennen
Wat is er nou leuker dan een koffiepauze met je vrienden tijdens een fietsrit!

Zoek daarom een fietsmaatje! Wanneer je wilt beginnen met wielrennen is het zeker aan te raden om met andere fietsers de weg op te gaan. Samen fietsen is niet alleen gezellig, maar je kunt ook goed tips en ervaringen uitwisselen onderweg.

12. Eet en drink genoeg tijdens het fietsen

Vooral tijdens je eerste ritten is het belangrijk om voldoende te eten en te drinken. Met fietsen verbruik je namelijk meer calorieën dan je denkt. Neem daarom genoeg eten mee, zoals een banaan, energiereep of ontbijtkoek.

Naast voldoende eten is het ook erg belangrijk dat je tijdens het fietsen je vocht aanvult.
Naast voldoende eten is het ook erg belangrijk dat je tijdens het fietsen je vocht aanvult.

Zorg dat je regelmatig een hapje neemt en iets drinkt. Als je namelijk eenmaal honger krijgt, ben je eigenlijk al te laat. Wat dan volgt is de beruchte ‘hongerklop’: het gevoel dat je lichaam en benen zo leeg zijn, dat je nauwelijks nog vooruit kunt komen. Klinkt niet prettig, beter voorkomen dus! Alles weten over goede sportvoeding? Lees dan onze blog.

13. Let op je houding op de fiets

Hoewel fietsen een relatief blessurevrije sport is, kun je toch last krijgen als je geen goede houding hebt. De eerste paar keren vind je het misschien nog spannend en zit je waarschijnlijk wat gespannen op de fiets.

Wanneer je gaat beginnen met wielrennen zal de houding op de racefiets nog even wennen zijn voor je.
Hoe vaker je fietst, hoe natuurlijker je houding op de racefiets aan zal voelen.

Probeer je schouders te ontspannen, je stuur niet te krampachtig vast te houden zet je armen niet op slot. Je zult je buikspieren waarschijnlijk wel voelen na de eerste keren, wielrennen is namelijk ook een goede work-out voor je core!

14. Klik op tijd uit bij een verkeerslicht

Nadat je tip 3 braaf opgevolgd hebt, en hebt geoefend met in- en uitklikken, is het tijdens je eerste fietsrondje belangrijk dat ook in de praktijk te brengen. Vergeet dus niet uit te klikken bij een verkeerslicht!

15. Schakel op tijd terug

Wanneer dat rode verkeerslicht dichterbij komt, vergeet dan ook niet terug te schakelen naar een lichtere versnelling. Zo kun je net iets lekkerder wegfietsen wanneer het licht op groen springt.

beginnen met wielrennen schakelen
Niet vergeten terug te schakelen!

Met een lagere versnelling kun je vanuit stilstand sneller weer vaart maken, om weer op volle snelheid door te kunnen fietsen.

16. Kijk voor je

Waar je op je stadsfiets rustig door de straten tuft, ga je op je racefiets waarschijnlijk een stuk harder. Leer jezelf daarom aan om verder voor je uit te kijken. Let op andere weggebruikers en/of obstakels, die komen namelijk sneller dichterbij dan je gewend bent.

als je begint met wielrennen kijk dan extra goed uit in de stad.
Let erop dat je midden in de stad goed om je heen kijkt en minder hard kunt fietsen.

17. Maak een Strava-account aan en bekijk jouw fietsritten terug

Als je gaat beginnen met wielrennen is het natuurlijk leuk om je ritten bij te houden en je voortgang te volgen! Strava is binnen de wielerwereld echt een begrip, en een perfect hulpmiddel hiervoor.

Met deze app voor je mobiel kun je je fietsritten achteraf nog eens terugkijken, zelf fietsroutes maken en andere fietsers volgen en aanmoedigen. Ook kun je je resultaten vergelijken met andere fietsers.

18. Fiets eens mee met een toertocht

Door heel Nederland vinden het hele jaar toertochten voor fietsers plaats. Dit zijn georganiseerde toertochten met wegwijsbordjes en een aantal pauzeplekken langs de route.

tip voor beginnen met wielrennen: rijd mee met een toertocht
Het moment dat je over de finish rijdt van je eerste toertocht zul je waarschijnlijk niet snel vergeten!

Door af en toe mee te doen aan een toertocht, kom je nog eens op een nieuwe plek met je racefiets! Ook heb je zo een reden om te blijven fietsen. Voor een toertocht zul je toch echt een beetje moeten trainen. Wil je weten wat je allemaal mee moet nemen met een toertocht? Bekijk hier dan onze toertocht checklist.

19. Let op je techniek in de bochten

Strak en snel door de bochten fietsen is in het begin nog moeilijk, misschien zelfs een beetje eng. Geen zorgen, dat krijg je met oefenen snel genoeg onder de knie. Het belangrijkste is de positie van je voeten in een bocht.

Met bochten nemen moet je als beginnende wielrenner even oefenen.
Met bochten nemen moet je als beginnende wielrenner even oefenen.

Houd altijd je binnenste voet omhoog (Dus neem je een bocht naar links, houd dan je linkervoet en linkerpedaal omhoog). Zo voorkom je dat je met je pedaal het asfalt raakt en daardoor je balans verliest.

20. Trap niet te zwaar

Veel beginnende fietsers hebben de neiging om in het begin in een zware versnelling te fietsen. Het lijkt makkelijker om zo minder snel te hoeven trappen. Als beginner ga je dit waarschijnlijk niet heel lang volhouden. Aan het begin van je fietscarrière heb je waarschijnlijk nog niet zulke sterke beenspieren.

Wanneer je als beginnende fietser in een te zware versnelling trapt, zul je het niet lang volhouden.
Wanneer je als beginnende fietser in een te zware versnelling trapt, zul je het niet lang volhouden.

Probeer daarom op een redelijk hoog tempo te trappen (redelijk hoog = 1,5 tot 2 trappen per seconde). Dit maakt het fietsen minder zwaar en ook kost het minder kracht. Daarnaast zul je het als beginnende fietser langer volhouden. Wil je alles lezen over hoe je moet schakelen met je racefiets? Lees dan onze blog.

21. Pleeg af en toe wat onderhoud aan je racefiets

Je fiets was waarschijnlijk een dure aankoop en als het bevalt wil je er natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Af en toe een beetje onderhoud verlengt niet alleen de levensduur van je fiets, maar voorkomt ook onnodige kosten.

Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Geef je fiets bijvoorbeeld af en toe een wasbeurt en smeer de ketting als je gekraak hoort (liever zelfs iets eerder). In onze blog met do it yourself-tips lees je hoe je zelf je fiets kunt onderhouden. Daarnaast is het verstandig je fiets na 6 maanden eens weg te brengen voor een servicebeurt.

22. Rust uit na je eerste rit

Wanneer je gaat beginnen met wielrennen, begin dan rustig. Rijd dus niet gelijk in week 1 iedere dag 60 kilometer of meer, maar neem een paar dagen rust na je eerste rit. Net als bij iedere andere sport is een goede opbouw belangrijk.

De beloning na een dag fietsen.
De beloning na een dag fietsen.

Begin bijvoorbeeld eerst met een rondje van 20 of 30 km en fiets iedere keer een stukje verder. Je zult merken dat je binnen no time enorm veel vooruitgang boekt!

23. Deel je fietsavonturen!

Heb je de smaak te pakken en bevalt het fietsen? Dan kan deze nieuwe hobby een hele nieuwe wereld voor je openen! Deel je avonturen via social media, sluit je aan bij een fietsclub en stel doelen voor jezelf. Misschien zorg je er dan zelfs wel voor dat al je vrienden gaan beginnen met wielrennen!

Vergeet vooral niet om je fietsavonturen te delen en om plezier te maken!
Vergeet vooral niet om je fietsavonturen te delen en om plezier te maken!

Of je nu gaat trainen voor de bergen of gewoon af en toe een kort rondje wilt fietsen: succes en heel veel fietsplezier! En vergeet je fietsavonturen natuurlijk niet te delen via #mantelmoment ;-).

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Ontdek de nieuwe Bliz fietsbrillen: Scandinavisch design voor maximale bescherming en stijl

18 April 2024

Bliz fietsbrillen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van veeleisende fietsers ...

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...