Deel dit bericht

Racefiets pedalen - Welk klikpedaal past bij jou? [Koopgids]

12 April 2020

Racefiets pedalen zijn een belangrijk onderdeel van je racefiets. Vroeger reden veel wielrenners met toeclips. Dit waren pedalen waarbij je je voet vast kon maken met een riem. Tegenwoordig rijden vrijwel alle wielrenners met klikpedalen. Maar ook hierin heb je verschillende soorten en merken. In deze blog leggen we je uit wat de voordelen zijn van klikpedalen en wat de verschillen zijn tussen de merken. Daarnaast krijg je er nog een lesje wielergeschiedenis bij!

Waarom klikpedalen op de racefiets?

Bij klikpedalen zit je schoen vastgeklikt aan het pedaal. Hierdoor kun je zowel duwen als trekken aan het pedaal, waardoor je efficiëntere omwentelingen kunt maken en de krachtoverbrenging veel beter is. Ook heb je hierdoor controle over je fiets en kun je sneller corrigeren.

Racefiets klikpedaal
Bij klikpedalen zit je schoen vastgeklikt aan je pedaal, waardoor je krachtoverbrenging veel beter is.

De geschiedenis van klikpedalen

Look introduceerde in 1984 het eerste klikpedaal voor de racefiets. Al snel werd duidelijk dat dit pedaal vele voordelen had ten opzichte van de standaard toeclips. Het profpeloton schakelde dus al snel om, en met hen vele amateurs.

Shimano volgde in 1990 met haar SPD pedalen. Dit kliksysteem leek erg veel op het systeem dat je nu bij de mountainbike pedalen terugziet. Veel wegwielrenners hadden behoefte aan een groter pedaaloppervlak, wat bijvoorbeeld de pedalen van Look al wel hadden. Shimano nam daarom dit design over en zo ontstonden de SPD-SL pedalen. Waarbij SL staat voor Standard Look, omdat het in het begin compatibel was met Look pedalen.

Look klik pedalen
Look introduceerde de eerste klikpedalen voor de racefiets.

Begin jaren ‘90 bracht ook Speedplay vanuit Californië haar eigen kliksysteem op de markt. Dit pedaal was erg licht en had meer afstelmogelijkheden en bewegingsvrijheid dan andere klikpedalen. Later kwamen daar de klikpedalen van Time bij. Deze pedalen kopieerden het driehoekige schoenplaatje van Look en Shimano. Time voegde daar wel meer bewegingsvrijheid en afstelmogelijkheden aan toe.

Racefiets pedalen voor verschillende niveaus

Klikpedalen voor de racefiets zijn verkrijgbaar in verschillende prijsniveaus. Van een racefiets pedaal voor beginners van rond de 40 euro tot pedalen die wel 300 euro kunnen kosten. Is een duurder racefiets pedaal dan ook beter? Ja en nee. Dit ligt er namelijk aan wat je ervan vraagt. Klikpedalen voor de racefiets uit een hogere prijsklasse hebben vaak beter afgedichte lagers, waardoor deze langer meegaan. Ook wordt er meer gebruikgemaakt van carbon en composiet, wat deze pedalen een stuk lichter en stijver maakt. Deze stijfheid zorgt ervoor dat de krachtoverbrenging verbeterd is, waardoor je harder kunt fietsen.

klikpedalen voor elke wielrenner
Klikpedalen zijn er voor elke wielrenner, van beginner tot prof.

Shimano racefiets pedalen

Shimano’s SPD-SL pedalen hebben een groot contactoppervlak, waardoor de krachtoverbrenging uitstekend is. Ook blinken deze pedalen uit in duurzaamheid en gebruiksgemak. Shimano heeft een brede range aan pedalen. Zo zijn er de R550 beginners pedalen waarin je gemakkelijk inklikt, maar zijn er ook SPD-SL pedalen op 105, Ultegra en Dura Ace niveau. Zoals al eerder is genoemd zijn pedalen uit een hoger niveau lichter, stijver en beter afgedicht.

Wat al deze klikpedalen gemeen hebben is dat je gemakkelijk inklikt en het contactoppervlak groot is. Hierdoor word je goed ondersteund tijdens het fietsen. Daarnaast kun je bij alle pedalen zelf de veerspanning instellen. Dit betekent dat je zelf bepaalt hoeveel kracht het kost om uit te klikken.

Racefiets pedalen dura ace
De Shimano Dura Ace SPD-SL is het top-pedaal uit het Shimano segment.

De lagers van Shimano pedalen zijn doorgaans goed afgedicht, zodat de racefiets pedalen lang meegaan. Ook op een laag prijsniveau hebben deze pedalen al een relatief goede afdichting. Tot slot kun je met de drie verschillende schoenplaatjes kiezen hoeveel bewegingsvrijheid je voet moet hebben. In onze blog over Shimano schoenplaatjes lees je welke jij moet hebben.

Een nadeel van Shimano pedalen is het relatief hoge gewicht. Je neemt dus meer gewicht mee bergop dan bij andere klikpedalen. Ook bieden deze racefiets pedalen minder bewegingsvrijheid en afstelmogelijkheden dan bijvoorbeeld pedalen van Time of Speedplay. Voor sommige fietsers betekent dit, dat hun knieën geen natuurlijke houding aan kunnen nemen. Dit heeft tot gevolg dat er knieklachten kunnen ontstaan.

Shimano racefiets pedaal
Shimano klikpedalen hebben in verhouding tot andere merken een hoog gewicht.

Shimano PD-R550 SPD-SL

€ 64,95

Shimano Ultegra R8000 SPD-SL Carbon

€ 124,95

Shimano SPD-SL R9100 Dura Ace Carbon

€ 189,95

Look racefiets pedalen

Look racefiets pedalen zijn licht, hebben een goede krachtoverbrenging en zijn eenvoudig in gebruik. Het merk heeft drie verschillende modellijnen: Look Keo Classic pedalen, Look Keo 2 Max pedalen en de Look Keo Blade pedalen.

De Look Keo Classic pedalen zijn speciaal ontworpen voor beginnende wielrenners. Met deze pedalen kun je gemakkelijk in- en uitklikken, wat wel zo handig is voor minder ervaren fietsers. Ook is de veerspanning instelbaar, zodat je in kunt stellen hoe strak je ingeklikt wilt zitten.

Look racefiets pedaal
Look heeft voor elke wielrenner wel een geschikt racefiets pedaal.

De Look Keo 2 Max pedalen zijn gericht op fietsers die lange afstanden afleggen en vele uren in het zadel zitten. Ze bieden meer bewegingsvrijheid, een groot contactoppervlak en hebben een instelbare veerspanning. Hierdoor zijn ze na drie uur fietsen ook nog comfortabel. Het is dan ook niet voor niets dat je deze klikpedalen regelmatig terugziet in het profpeloton.

De Look Keo Blade pedalen zijn gemaakt voor prestatiegerichte wielrenners en wedstrijd-wielrenners. In deze pedalen zit je nog strakker ingeklikt en de veerspanning wordt ingesteld met een carbon veer. Deze pedalen zijn volledig van carbon, waardoor het gewicht laag is en de krachtoverbrenging nóg beter. Alles aan deze klikpedalen is er dus op gericht om nog harder te kunnen fietsen!

Look racefiets pedalen
De Look Keo Blade pedalen zijn gemaakt om zo hard mogelijk te kunnen fietsen!

Een nadeel van look pedalen is dat de schoenplaatjes relatief snel slijten. Ook zijn de lagers minder goed afgedicht dan bij Shimano pedalen, waardoor ze gevoeliger zijn voor water. Bij de Look Keo Blade pedalen is het nadeel dat de veerspanning niet instelbaar is, en je deze moet instellen door van veer te wisselen. Dit kost tijd en is minder eenvoudig dan het omdraaien van een schroefje. Deze pedalen bieden ook weinig bewegingsvrijheid, waardoor de afstelling erg nauwkeurig gedaan moet worden.

Look Keo Classic 3

€ 45,95

Look Keo 2 Max Carbon

€ 94,95

Look Kéo Blade Carbon

Vanaf € 124,95

Time racefiets pedalen

Time racefiets pedalen zijn licht, hebben een hoog gebruiksgemak, veel afstelmogelijkheden en de bewegingsvrijheid is hoog. Hierdoor zijn deze klikpedalen erg geschikt voor fietsers met knieklachten en voor fietsers die zo optimaal mogelijk op de fiets willen zitten.

Time maakt namelijk gebruik van het Bioposition concept. Dit komt erop neer dat het klikpedaal ruimte moet bieden om je knie in een natuurlijke positie te zetten. Eenmaal ingeklikt heb je bij dit pedaal veel bewegingsvrijheid. Daarnaast kun je zelfs de positie van het pedaaloppervlak instellen, zodat deze voor jou op de beste plek staat. Ook gaat het inklikken erg gemakkelijk en kun je de veerspanning instellen met een carbon veer.

Time racefiets pedalen
De afstelmogelijkheden van de Time pedalen zijn erg uitgebreid. Hierdoor wordt de druk op je knieën nog verder verlaagd.

Een nadeel van Time klikpedalen is dat de schoenplaatjes relatief snel slijten, waardoor je ze vaker moet vervangen. Ook zijn de lagers minder goed afgedicht dan bij Shimano pedalen. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor water en vuil.

Time Xpresso 2

€ 34,95

Time XPRO 10 Carbon

€ 89,95

Speedplay racefiets pedalen

Speedplay pedalen zijn licht, aan twee kanten inklikbaar en hebben uitgebreide afstelmogelijkheden. Bij deze pedalen zit het klikmechanisme in het schoenplaatje. Dit plaatje is groot, waardoor je ook een groter contactoppervlak hebt. Dit zorgt er vervolgens voor dat je minder snel last krijgt van een dof gevoel in je voeten bij het fietsen van lange afstanden.

Het Speedplay klikpedaal ziet er met zijn ronde vorm heel anders uit dan de andere racefiets pedalen.
Het Speedplay klikpedaal ziet er met zijn ronde vorm heel anders uit dan de andere racefiets pedalen.

Met het klikpedaal en schoenplaatje kun je precies instellen hoe strak je voet vastzit en bij welke hoek je je voet moet uitklikken. Ook kun je instellen in welke hoek je voet moet staan tijdens het fietsen. Hierdoor zijn deze pedalen erg geschikt voor fietsers met gevoelige knieën. De racefiets pedalen kun je van twee kanten inklikken, wat erg gemakkelijk is als je wegrijdt bij het terras of moet optrekken bij het stoplicht. Tot slot is de krachtoverbrenging uitstekend en het grote oppervlak van het schoenplaatje zorgt ervoor dat je minder snel last krijgt van tintelende voeten.

Door de walkable cleats beschadigen je schoenplaatjes niet tijdens het lopen.
Door de walkable cleats beschadigen je schoenplaatjes niet tijdens het lopen.

Het nadeel van Speedplay klikpedalen is dat de schoenplaatjes relatief snel slijten, als je ze gebruikt zonder de beschermende walkable cleat. Gelukkig kun je deze walkable cleats direct meebestellen. Dan moet je alleen niet vergeten om ze onder je schoen te doen als je afstapt. Ook moet je regelmatig de as van nieuw vet voorzien. Wanneer je dit niet doet, draait de as steeds stroever en zullen de lagers sneller slijten.

Mountainbike pedalen op je racefiets

Een aanzienlijke groep wielrenners kiest ervoor om met klikpedalen te fietsen die eigenlijk ontwikkeld zijn voor het mountainbiken. Het voordeel van MTB pedalen is dat je gemakkelijk in- en uit- kunt klikken en het gebruiksgemak is erg hoog. De schoenplaatjes van mountainbike pedalen zijn een stuk kleiner en zitten hierdoor verwerkt in de zool van je schoen. Dit betekent dat je er een stuk gemakkelijker mee kunt lopen, wat wel zo handig is op het terras. Als je zowel een mountainbike als een racefiets hebt, hoef je maar één paar schoenen te hebben die je met beide fietsen kunt gebruiken.

MTB pedalen
Het pedaaloppervlak van een MTB pedaal is een stuk kleiner dan bij een racefiets pedaal.

Het wielrennen met mountainbike pedalen heeft echter ook nadelen. Het grootste nadeel is dat het pedaaloppervlak een stuk kleiner is dan bij racefiets pedalen. Hierdoor kun je sneller last krijgen van een dof gevoel of tintelingen in je voeten. Dit speelt met name op als je veel lange afstanden fietst.

Een tweede nadeel van mountainbike pedalen is dat ze gemakkelijk uitklikken. Als je veel hetzelfde tempo fietst, zul je hier niet zo’n last van hebben. In volle sprint of bij hard trekken aan de pedalen kan het echter gebeuren dat je voet losschiet.

mtb shimano pedaal
Een MTB pedaal kan makkelijk uitklikken wanneer je bijvoorbeeld de sprint vol inzet.

Persoonlijk raad ik dan ook aan om racefiets pedalen te gebruiken voor wielrennen en mountainbike pedalen voor mountainbiken, gravelrijden en cyclocross. Ook voor woon-werkverkeer kunnen mountainbike pedalen handig zijn. Maar dan rijd je doorgaans minder lange afstanden en ga je geen volle sprints aan. Tenzij je natuurlijk te laat van huis bent gegaan!

Een overzicht van de plus- en minpunten van de verschillende merken racefiets pedalen

plus- en minpunten merken racefiets pedalen

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Hidde Hendriksen

Hidde Hendriksen

Ik race en cross over de Veluwe. Ik gebruik hiervoor mijn Trek Emonda SL6 racefiets en Focus crosser, en doet dit het liefst zo snel en comfortabel mogelijk. Als productspecialist weet ik welke spullen ik hiervoor kan gebruiken en mag ook nog het een en ander testen. Zo wordt fietsen nog leuker!

Gerelateerde berichten

Met het juiste Fizik zadel zit je altijd goed op je fiets [koopgids]

12 Januari 2024

Stap in de wereld van ongeëvenaard comfort en prestaties met Fizik, een toonaangevend fietsmerk dat mede bekend is om ...

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...