Shimano schoenplaatjes -  Welke kleur moet ik hebben?
Deel dit bericht

Shimano schoenplaatjes - Welke kleur moet ik hebben?

15 Mei 2020

De Shimano schoenplaatjes voor racefiets pedalen zijn erg populair. Bij de meeste Shimano racefiets pedalen worden standaard de gele SPD-SL schoenplaatjes meegeleverd. Waarschijnlijk schroeven de meeste fietsers deze dan ook onder hun schoenen en gaan ze lekker de weg op. Maar naast de gele Shimano schoenplaatjes kun je ook kiezen voor de blauwe en rode variant. Welke SPD-SL schoenplaatjes zijn nou geschikt voor jou en hoe weet je of je ze moet vervangen? Dat lees je in deze blog!

rood SPD-SL schoenplaatje
Ga jij voor de rode, blauwe of gele schoenplaatjes?

Wanneer zijn mijn schoenplaatjes aan vervanging toe?

Je schoenplaatjes slijten nou eenmaal. Dit komt bijvoorbeeld omdat je na een lange rit op je racefiets schoenen naar een terrasje loopt. Maar de afzet met je voet doet ook niet altijd heel veel goeds voor het schoenplaatje. In de volgende gevallen adviseren we om je Shimano schoenplaatjes te vervangen:

  • De gekleurde stukken (of gedeeltes ervan) zijn niet meer zichtbaar. Ze zijn afgesleten of er is wellicht iets afgebroken. De plaatjes sluiten nu niet meer goed op de pedalen aan. Vaak voel je overmatige slijtage omdat er ook veel meer speling op je schoen zit. Je hebt idee dat je in ieder geval niet meer lekker vastgeklikt zit.
  • Je blijft last hebben van je knieën en kunt geen fijne afstelling vinden.

Zijn jouw schoenplaatjes aan vervanging toe? Dit klusje kun je gemakkelijk zelf doen! In deze blog lees je alles over het afstellen en monteren van schoenplaatjes.

rood schoenplaatje
De roodgekleurde delen van dit schoenplaatje zijn in ieder geval nog goed zichtbaar.

Gele, rode of blauwe schoenplaatjes?

Voor race fietspedalen heb je de keuze uit drie kleuren Shimano SPD-SL schoenplaatjes. Met alle drie de schoenplaatjes zit je goed vast aan het pedaal en kun je gemakkelijk in- en uitklikken. Het verschil tussen de schoenplaatjes zit in de spelingsgraad. Voor iedere fietser is er dus wel een geschikt schoenplaatje. Wil je meer weten over racefiets pedalen en welk klikpedaal het best bij jou past? Lees dan onze racefiets pedalen koopgids.

Shimano schoenplaatjes verschillen
De verschillen tussen de rode, gele en blauwe Shimano schoenplaatjes.

De rode Shimano schoenplaatjes

De rode schoenplaatjes zijn ontwikkeld voor de meer getrainde fietsers die ervaring hebben met hoe hun schoenplaatje moet staan. Dat kan door middel van een goede 'cleat fitting' of omdat je simpelweg genoeg ervaring hebt. Blessures liggen op de loer aan voornamelijk de kniegewrichten als je de afstelling niet 100% correct hebt. Het rode plaatje is het meest efficiënt, omdat de schoen geheel vast zit in het pedaal.

rood Shimano schoenplaatje
Met de rode schoenplaatjes zit je schoen geheel vast in het pedaal.

De schoenplaatjes hebben dus helemaal geen speling. Dat betekent dat er ook geen energie verloren gaat bij het herpositioneren van de voet na iedere pedaalslag. Je voet heeft namelijk de neiging om iets te verdraaien op het punt van de pedaalslag waar je geen kracht meer zet. Met deze schoenplaatjes kun je dus harder fietsen met meer controle. Ze worden daarom ook veel gebruikt door wedstrijdrenners.

Ergon TP1

Adviesprijs 30,95
27,95

De gele Shimano schoenplaatjes

De gele schoenplaatjes worden standaard geleverd bij de meeste Shimano pedalen. Ze zijn geschikt voor de gemiddelde rijder. Zo kun je ingeklikt je hak bewegen, maar ook je neus van de schoen. Je schoen draait als het ware op het midden van het plaatje. Je hebt tijdens het fietsen dus veel bewegingsvrijheid. Kort gezegd zijn dit de minst efficiënte schoenplaatjes en ontwikkeld om zo min mogelijk last te hebben van minder goed afgestelde plaatjes.

geelschoenplaatje
Met de gele schoenplaatjes heb je tijdens het fietsen veel bewegingsvrijheid.

De blauwe Shimano schoenplaatjes

De blauwe schoenplaatjes zijn als laatste op de markt gekomen en zijn eigenlijk een combinatie van de gele en rode schoenplaatjes. De vraag vanuit de profs was om een schoenplaatjes te creëren waarbij de hak enigszins kon bewegen, maar toch voldoende vast zat zoals het rode plaatje. Zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien is het draaipunt naar voren geschoven. Door de ronde blauwe lip zit de neus van de schoen gewoon vast, maar kun je wel 1 graad van links naar rechts met je hak bewegen. Kortom, lekker vast in je pedaal, maar wel beter voor je knieën door dat beetje bewegingsvrijheid.

Speling van Shimano schoenplaatjes uitgelegd
Op deze afbeelding is te zien dat het draaipunt van het blauwe schoenplaatje naar voren is geschoven.

Welke kleur Shimano schoenplaatjes past bij mij?

Vind je het fijn om tijdens het fietsen veel bewegingsvrijheid te hebben? Dan kun je het beste voor de gele schoenplaatjes kiezen. Je kunt hiermee comfortabel fietsen en hebt minder kans op last van je knieën of andere lichaamsdelen. Heb je liever wat minder energieverlies tijdens het fietsen, maar wil je wel enkele speling hebben? Dan kun je het beste gaan voor de blauwe schoenplaatjes. De afstelling van de schoenplaatjes moet dan wel met grote precisie gedaan worden om de kans op knieklachten te voorkomen. Fiets je het liefst hard met meer controle? Dan kun je gaan voor het rode schoenplaatje. Je voeten hebben dan helemaal geen bewegingsvrijheid, waardoor alle energie ten goede komt aan de fietsbeweging. Ook deze schoenplaatjes moet je met grote precisie afstellen.

Shimano SPD-SL

Adviesprijs 22,99
Vanaf 16,95

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Simon Kikken

Simon Kikken

Natuur, bos & singeltrack, iets mooiers is er niet. Met een amateur licentie ben ik al een aantal jaren actief in XC en Marathon wedstrijden. Op de singletracks ben ik te spotten op een BMC Fourstroke FS01 of Trek Superfly Elite. Voor de fun rij ik op de singlespeed veldfiets of de racefiets. Ik ben de bedrijfsleider van Mantel.com.

Gerelateerde berichten

Je fiets meenemen op vakantie? Zo vervoer je je fiets het makkelijkste met de auto of in de bus, trein of vliegtuig!

3 Juli 2024

Een vakantie wordt nóg leuker als je je fiets mee kunt nemen ...

Hoe plan je een route in met Komoot? [How-To]

27 Maart 2023

Zelf een fietsroute maken? Klinkt ingewikkelder dan het is ...

Zelf je fiets onderhouden: Lees onze handige How-to blogs! [do it yourself tips]

7 Februari 2023

Een nieuwe racefiets of mountainbike kopen is één ding. Je fiets goed onderhouden is een tweede ...