Deel dit bericht

Een veilige fietshelm - Helmen met MIPS, WaveCel, SPIN en KinetiCore

8 April 2022

Een veilige fietshelm en het op de juiste manier dragen ervan zijn gelukkig steeds belangrijker geworden. Wielrenners en mountainbikers die erop uitgaan zonder een goede, veilige fietshelm zie je dan ook steeds minder. Een goede fietshelm vangt als je op je hoofd valt de klap voor je op. De fietshelm zal dan zeer waarschijnlijk kapot gaan of indeuken. En dat is mooi, want de energie die anders op de schedel was gekomen, wordt dus door de fietshelm geabsorbeerd.Tegenwoordig wordt de keuze tussen de veiligheidssystemen in fietshelmen steeds groter. Lazer heeft daar in 2022 zelfs een nieuw systeem aan toegevoegd: KinetiCore. Die keuze is fijn, want een veilige fietshelm is het belangrijkste onderdeel van je outfit. Maar hoe werken de verschillende technologieën in fietshelmen? In deze blog leggen we uit wat er gebeurt als je op je hoofd valt met een fietshelm met MIPS, MIPS Spherical, WaveCel, SPIN en het nieuwste KinetiCore.

Welke veiligheidssystemen voor fietshelmen zijn er?

MIPS fietshelm

MIPS staat voor Multi-Directional Impact Protection System. Het multi-directional is wat een fietshelm met MIPS bijzonder maakt. Want MIPS werkt juist als je valt op het moment dat je in beweging bent. Verrassend genoeg is MIPS niet bedacht door een fietshelmfabrikant, maar door een Zweeds team van hersenspecialisten. Zij constateerden dat de fietshelm nog veiliger gemaakt kon worden en ontwikkelden uiteindelijk MIPS.

Een fietshelm met MIPS is altijd te herkennen aan het opvallende gele logo.

MIPS vind je terug bij fietshelmen van allerlei verschillende fabrikanten zoals Giro en MET. Een MIPS fietshelm is over het algemeen iets duurder dan een fietshelm zonder het veiligheidssysteem. Maar de prijsverschillen worden wel steeds kleiner.

Hoe werkt een MIPS fietshelm?

MIPS is een extra laag binnenin je racefiets helm of MTB helm. Die laag kan, los van je fietshelm zelf, licht meedraaien op het moment dat je fietshelm contact maakt met de grond. De buitenlaag van de fietshelm vangt de grote klap op. MIPS zorgt ervoor dat je hoofd een klein beetje mee kan bewegen binnen in de fietshelm.

binnenkant MIPS helm
Zo ziet de binnenkant van een fietshelm met MIPS eruit.

Met MIPS wordt de schok voor je hersenen dus aanzienlijk verminderd. En dat helpt hersenschade te voorkomen. Bij een helm zonder MIPS wordt de klap enkel opgevangen door een indrukking van de EPS voering, wat alsnog veel schade kan veroorzaken. Bij de eerste fietshelmen met MIPS was de MIPS laag te herkennen aan de gele kleur, maar zoals je op foto kunt zien is dat tegenwoordig niet altijd meer het geval.

Racefiets helmen met MIPS

Giro Vanquish MIPS

€ 249,95

MET Vinci MIPS

€ 89,95

MTB helmen met MIPS

Bell 4Forty MIPS

€ 84,95

Giro Montaro MIPS

€ 99,95

Fox Racing Speedframe MIPS

€ 94,95

MIPS Spherical fietshelm

MIPS Spherical is een evolutie van het MIPS veiligheidssysteem. Bij een MIPS Spherical fietshelm is de MIPS technologie geïntegreerd tussen twee lagen EPS-schuim die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Door dit systeem worden de hersenen beschermd tegen rotatiekrachten van een val door 10 tot 15 millimeter beweging toe te staan tussen de helm en het hoofd. Zo wordt de kans op hersenletsel kleiner.

MIPS Spherical fietshelm
MIPS Spherical heeft geen invloed op het koelende vermogen en het comfort, aangezien deze extra bescherming in de helmschaal verwerkt is.

MIPS Spherical is nog redelijk nieuw, waardoor er nog maar weinig fietshelmen op de markt zijn met dit veiligheidssysteem voor fietshelmen. In deze video over Giro Aether Spherical MIPS MIPS racefiets helm kun je zien hoe een fietshelm met MIPS Spherical werkt.

binnenkant MIPS Spherical helm
Zo ziet de binnenkant van fietshelm met MIPS Spherical eruit.

Racefiets helmen met MIPS Spherical

Giro Helios MIPS Spherical

Vanaf € 159,95

MTB helmen met MiPS Spherical

Giro Manifest Spherical

€ 199,95

Lazer KinetiCore fietshelm

Hoewel Lazer voorheen gebruik maakte van MIPS is het merk met een nieuw ontwikkelde valbescherming gekomen. Na ontwikkelingen van 10 jaar heeft het merk eindelijk haar nieuwe beschermingstechnologie KinetiCore geïntroduceerd aan de fietswereld. Wat KinetiCore zo uniek maakt ten opzichte van andere veiligheidssystemen in fietshelmen is dat het systeem volledig is ingebouwd in de helm zelf. Deze geïntegreerde technologie zorgt voor een aantal voordelen, namelijk voor minder gewicht, betere ventilatie en een betere pasvorm. Ten slotte zorgt de technologie ervoor dat er minder materiaal nodig is en dus voor minder plastic.

kineticore
Niet alleen zijn de fietshelmen van Lazer veilig, maar ze zien er ook nog eens goed uit.

Hoe werkt een Lazer KinetiCore fietshelm?

Een fietshelm met KinetiCore beschermt je hoofd zowel tegen directe als tegen rotatie impact wanneer je valt. Dat wil zeggen dat de fietshelm, die aan de binnenkant bestaat uit EPS-schuimblokken, direct met je meedraait bij een harde valpartij. Hierdoor wordt de kans op een hersenschudding aanzienlijk kleiner. Deze schuimblokken noemt Lazer gecontroleerde kreukelzones en vervormen bij een directe of rotatie impact, waardoor de energie de hersenen niet bereikt.

lazer kineticore
Zo ziet de binnenkant van fietshelm met Lazer KinetiCore eruit.

Racefiets helmen met KinetiCore

Lazer Strada KinetiCore

€ 69,95

Lazer Vento KinetiCore

€ 199,95

Lazer Tempo Kineticore

€ 38,95

MTB helmen met KinetiCore

Lazer Coyote Kineticore

€ 79,95

WaveCel helm

Bontrager maakt weer gebruik van een ander veiligheidssysteem in fietshelmen, namelijk WaveCel. Deze techniek zie je dan ook alleen in de helmen van Bontrager terug. Het is ontwikkeld door chirurg Steve Madey en biomedisch ingenieur Michael Bottlang, die al 25 jaar samenwerken aan het voorkomen van hoofdletsel.

WaveCel fietshelm
Een fietshelm met WaveCel is gemakkelijk te herkennen aan de opvallende golven in de helm.

Bontrager beweert dat je met een fietshelm met WaveCel maar liefst 48 keer minder kans hebt op het oplopen van een hersenschudding dan met een standaard EPS helm wanneer je valt. Dit is natuurlijk super, maar er zit wel één nadeel aan een fietshelm met WaveCel. Door de WaveCel technologie is de helm ongeveer 50 gram zwaarder dan een fietshelm met EPS-schuim. En heb je jeuk op je hoofd tijdens het fietsen? Dan wordt even jeuken lastig door de dichte WaveCel helm.

Hoe werkt een Bontrager WaveCel helm?

De basis van een fietshelm met WaveCel is een kreukbare celstructuur. Deze structuur kan platgedrukt worden en vervormen. Waarbij een standaard fietshelm van EPS-schuim is ontworpen voor een val waarbij je recht op je hoofd valt, absorbeert WaveCel de energie van de impact vanuit verschillende hoeken.

Wanneer je met met je hoofd op de grond valt, bewegen de WaveCel lagen apart van elkaar en buigen ze mee, tot de celwanden verkreukelen. De lagen verschuiven en absorberen vervolgens de loodrechte en rotationele krachten, zodat je hoofd zo veel mogelijk ongedeerd blijft. Hoe dit er precies uitziet is te zien in deze video.

binnenkant WaveCel fietshelm
Zo ziet een fietshelm met WaveCel eruit aan de binnenkant.

Momenteel zijn er twee racefiets helmen en twee MTB helmen met WaveCel uitgebracht. Maar Bontrager heeft ook gedacht aan de doelgroepen kinderen en speed pedelec bezitters.

Racefiets helmen met WaveCel

MTB helmen met WaveCel

Bontrager Blaze WaveCel

€ 99,95

SPIN fietshelm

POC werkte jarenlang samen met MIPS. Maar het Zweedse merk introduceerde een aantal jaar geleden haar eigen veiligheidssysteem voor fietshelmen: SPIN. SPIN staat voor Shearing Pads INside en is gemaakt om de impact van roterende krachten op te vangen bij een val met de fiets.

fietshelm met SPIN
Volgens POC hebben de fietshelmen met SPIN een perfecte balans tussen gewicht en veiligheid.

Hoe werkt een POC SPIN helm?

Bij een POC SPIN helm is de padding in de helm voorzien van een speciale gel. Bij een val zorgt deze siliconen gel ervoor dat de fietshelm iets mee kan bewegen, waardoor de kans op hersenletsel kleiner wordt. De pads zijn op strategische plaatsen in de helm geplaatst en staan in nauw contact met je hoofd. Dit kun je goed zien in dit filmpje.

fietshelm SPIN binnenkant
Zo ziet de binnenkant van een fietshelm met SPIN eruit.

Alle fietshelmen met SPIN vind je hier.

Racefiets helmen met SPIN

MTB helmen met SPIN

POC Axion SPIN

€ 94,95

Een nieuwe, veilige fietshelm kopen?

Ben je er na het lezen van deze blog uit welk veiligheidssysteem jij wilt hebben in je nieuwe fietshelm? Mooi, maar er zijn nog veel meer aspecten waar je op kunt letten bij het kopen van een nieuwe helm voor je racefiets, MTB, e-bike of speed pedelec! De verschillen tussen de soorten fietshelmen kun je terugvinden in onze fietshelmen koopgids!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Comfortabel en stijlvol op pad met de nieuwe GripGrab fietskleding en accessoires

26 Januari 2024

Stap uit je comfortzone en omarm alle weersomstandigheden met de nieuwste fietskleding en accessoires van GripGrab ...