Deel dit bericht

Fietshelmen - Welke fietshelm is geschikt voor mij? [Koopgids]

14 Oktober 2021

Fietshelmen heb je in allerlei soorten en maten. Op de racefiets en mountainbike wordt het gelukkig steeds vanzelfsprekender om een helm te dragen. Maar ook op de e-bike en zelfs op de stadsfiets zien we steeds meer mensen met een helm. In deze koopgids vertellen we je welke fietshelm geschikt is voor jou.

Voor elke fietser bestaat er een geschikte fietshelm. Zo zijn er bijvoorbeeld racefiets helmen, MTB helmen, speed pedelec helmen, e-bike helmen en kinderhelmen. Als je weet op welke fiets je stapt ben je dus al een heel eind. Toch zijn er soms nog grote verschillen tussen de fietshelmen. We hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

De veiligheid van fietshelmen

Alle fietshelmen die wij verkopen, van scherp geprijsd tot high-end, zijn goedgekeurd volgens de Europese EN1078 Norm. De speciale speed pedelec fietshelmen voldoen uiteraard aan de aparte NTA 8776 norm. Een speed pedelec fietshelm moet namelijk meer bescherming geven dan een reguliere fietshelm omdat je met deze fiets hogere snelheden bereikt.

binnenkant racefiets helm
Een racefiets helm heeft veel ventilatiegaten zodat je je warmte goed kwijt kunt.

Tegenwoordig zijn veel fietshelmen voorzien van extra bescherming. Deze bescherming vergroot de veiligheid en vermindert de kans op hersenletsel aanzienlijk. Je kunt kiezen tussen fietshelmen met MIPS, MIPS Spherical, WaveCel en SPIN. Alles over helmen met deze veiligheidssystemen lees je in deze blog.

Verschillende soorten fietshelmen

Wanneer je een fietshelm gaat kopen weet je al op wat voor een fiets je deze helm gaat gebruiken. Per discipline kun je kiezen voor een ander type fietshelm, maar het hoeft niet. Maar om nou op de racefiets te stappen met een full face helm, dat is wel te veel van het goede. Heb je zowel een racefiets als een mountainbike? Dan kun je prima één helm gebruiken.

racefiets helm op mtb
Ook op de MTB kun je prima een racefiets helm dragen.

We zetten de belangrijkste verschillen tussen de fietshelmen voor je op een rij zodat duidelijk is wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende types.

Racefiets helmen

Stap je op de racefiets, dan wil je snel zijn, maar ook goede ventilatie hebben tijdens warmere dagen. Het is dan ook zaak om hier een goede mix van te zoeken. Vaak geldt dat hoe duurder een racefiets helm is, hoe beter deze ventileert. Het is namelijk lastig om een fietshelm te ontwikkelen die veel ventilatiegaten heeft zonder dat deze in veiligheid achteruitgaat. Hierdoor wordt een fietshelm in ontwikkelings- en productiekosten duurder. Een goedkope fietshelm bestaat vaak uit een groter blok schuim met minder gaten dan een duurdere helm. Toch zie je ook bij het duurdere segment fietshelmen met weinig ventilatiegaten.

racefiets helm
De ideale combinatie voor een wielrenner: aerodynamica én ventilatie.

Maar zijn er ook fietshelmen die zowel aerodynamisch zijn als goed geventileerd. Deze  fietshelmen beschikken over een goede balans tussen ventilatie en aerodynamica. Ze hebben relatief weinig ventilatiegaten, maar de gaten zijn zo geplaatst dat de lucht perfect door de helm kan stromen. Daardoor wordt toch het hele hoofd goed gekoeld.

Door de dichtere achterkant en bovenkant is de fietshelm aerodynamisch. De ronde toeloop zorgt ervoor dat je ook om je heen kunt kijken zonder direct veel meer wind te vangen. Zo'n fietshelm ontwerpen kost tijd en geld.

Abus GameChanger

€ 169,95

Abus GameChanger 2.0

€ 224,95

Verder heb je ook juist extra goed ventilerende fietshelmen. Dit is ideaal op de warmste dagen en voor mensen die veel zweten of veel ventilatie nodig hebben. In veel gevallen zijn dit ook nog eens extra lichte fietshelmen.

Abus AirBreaker

€ 199,95

Lazer Genesis MIPS

€ 199,95

Aero fietshelmen

Ga jij altijd voor de snelste tijd op de fiets? Dan kun je niet zonder een aero fietshelm. Deze aerodynamische fietshelmen zijn zo ontwikkeld dat je zo min mogelijk luchtweerstand hebt. Dat betekent dat er minder ventilatiegaten in de helm zitten. Hierdoor worden ze sneller warm en zijn ze dus niet echt geschikt voor je wekelijkse tocht.

Toch zie je dat er tegenwoordig meer wordt gedacht aan ventilatiegaten. De fietshelmen zijn dan nog steeds dichter dan een normake fietshelm, maar hebben toch nog voldoende ventilatiegaten om tijdens een tocht of koers je hoofd goed te koelen. Deze fietshelmen zie je dan ook vaak terug bij de wedstrijdrijders en fanatieke fietsers.

KASK Protone

€ 149,95

Lazer Vento KinetiCore

€ 199,95

MET Manta MIPS

€ 189,95

Tijdrithelmen

Voor tijdrijders en triatleten is het van belang dat ze zoveel mogelijk kunnen profiteren van een zo laag mogelijke luchtweerstand. Daarvoor zijn er speciale tijdrithelmen ontwikkeld, puur gericht op snelheid. Deze ventileren wel echt een stuk minder en bij sommige 'normale' wegkoersen mag je bijvoorbeeld niet rijden met dit type helm. Ben je dus op zoek naar pure snelheid voor je tijdrit of triatlon? Kies dan zeker voor een tijdrit fietshelm!

Giro Aerohead MIPS

€ 244,95

Giro Vanquish MIPS

€ 249,95

MTB helmen

Voor op de mountainbike heb je specifieke mountainbike helmen. Deze fietshelmen zijn net iets anders dan de fietshelmen voor op de racefiets. Zo hebben MTB helmen een klepje voor op de helm. Dit is om vuil en zon uit je gezicht te houden. Ideaal als je door het bos gaat crossen!

MTB helm met klepje
Het klepje voorop een mountainbike helm houdt heel effectief modder en zand tegen dat door je voorwiel de lucht in wordt gegooid.

Veel fietsers gebruiken ook een racefiets helm op de mountainbike. Dit is prima te doen, al is een koerspetje aan te raden om toch een klepje te hebben tegen het vuil. Het klepje op sommige mountainbike helmen is afneembaar. Fiets je vaak op zowel de racefiets als de MTB? Dan is een mountainbike helm met een afneembaar klepje aan te raden.

Een MTB helm is categorie fietshelmen
Sommige MTB helmen zijn wat lager aan de onderkant.

Naast het klepje voorop de mountainbike helm worden de helmen de laatste jaren aan de achterkant een stuk lager gemaakt. Hierdoor is je hoofd nog beter beschermd tijdens een val. Waar je met de racefiets een schuiver kunt maken, loop je met de mountainbike meer kans om over de kop te slaan of om te vallen. Zorg ook altijd dat je je fietshelm goed afstelt. Hoe je dat op de juiste manier doet, lees je in onze blog.

Lazer Coyote Kineticore

€ 79,95

Giro Montaro MIPS II

€ 124,95

Bontrager Blaze WaveCel

€ 99,95

Full face helmen

Zoek jij nog meer de grenzen op en is 'gewoon' mountainbiken voor jou niet voldoende? Dan is een full face helm een must. De naam van deze fietshelm zegt het eigenlijk al, hij beschermt je hele hoofd! Zeker als je met een downhill fiets de berg afknalt is dit geen overbodige luxe. De full face helm omsluit je hele hoofd en heeft een kinbeschermer die je gebit en kin beschermt tijdens een val. Zo weet je zeker dat hoe hard de val ook is, je hoofd in ieder geval heel blijft. Ook is het aan te raden om MTB bescherming te dragen, zodat ook de rest van lichaam goed beschermd is.

Bell Sanction 2

€ 109,95

E-bike helmen

Het is momenteel (nog) niet verplicht om met een e-bike helm de weg op te gaan. Toch kun je kiezen om er wel een te aan te schaffen voor extra veiligheid. Ook kan een e-bike helm je zichtbaarheid vergroten tijdens de donkere dagen door de reflectoren en het achterlicht op de achterkant van de helm. De snelheid van een elektrische fiets kan namelijk nog wel eens onderschat worden door het overige verkeer.

e-bike helmen vallen onder de categorie fietshelmen.
Een e-bike helm is niet verplicht, maar zeker geen overbodige luxe.

Abus Hyban 2.0

€ 51,95

Abus Urban-I 3.0

€ 74,95

Lazer Codax KinetiCore

€ 49,95

Speed Pedelec helmen

Sinds januari 2017 geldt er een helmplicht voor de speed pedelec. Doordat je met een speed pedelec tot wel 45 km per uur kan fietsen, biedt een 'gewone' fietshelm niet voldoende bescherming. Daarom is de speciale Speed Pedelec helm bedacht.

Speed pedelec helm
Een speed pedelec helm biedt meer bescherming bij de slapen en loopt achter iets verder door.

Deze fietshelmen kunnen een hardere impact aan, zijn wat groter en lopen aan de achterkant wat lager door. Ze hebben hierdoor wel wat weg van een mountainbike fietshelm. Wil je meer weten over de verkeersregels, helmen en het kenteken dat je nodig hebt voor speed pedelecs? Lees dan onze blog.

Abus Pedelec 2.0 ACE

€ 169,95

Abus Pedelec 2.0

€ 114,95

Fietshelmen voor kinderen

Voor de allerkleinsten hebben we speciale kinderhelmen in het assortiment. Deze hebben een extra kleine pasvorm. En natuurlijk zijn ze voorzien van felle kleuren en prints zodat kinderen het ook echt leuk vinden om een fietshelm te dragen.

kinder fietshelmen
Koop een fietshelm nooit op de groei, want een fietshelm moet altijd goed passen.

Kinderen vallen sneller en hun hoofd is nog extra kwetsbaar. Bij het aanschaffen van een fietshelm voor kinderen is de juiste pasvorm dus erg belangrijk. Het is verleidelijk om een fietshelm voor kinderen op de groei te kopen, maar hierdoor valt de veiligheid weg. Wanneer een fietshelm te los zit schiet deze naar voren of achteren bij een val, waardoor de schedel alsnog niet beschermd is. Koop dus altijd een passende helm voor je kind.

Fietshelmen passen in de Mantel Superstores

Ben je eruit welke fietshelm geschikt is voor jou? Dan zijn er nog veel verschillende merken, soorten en maten. In onze Superstores kun je altijd op je gemak onze fietshelmen passen.

fietshelmen passen
In onze Superstores kun je op je gemak uitvinden welke fietshelm het best bij jou past.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Met het juiste Fizik zadel zit je altijd goed op je fiets [koopgids]

12 Januari 2024

Stap in de wereld van ongeëvenaard comfort en prestaties met Fizik, een toonaangevend fietsmerk dat mede bekend is om ...

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...