Deel dit bericht

Fietshelm afstellen – Zo ga je veilig de weg op

Je fietshelm afstellen is geen moeilijke taak, maar toch zien we nog veel fietsers die hun helm niet op de juiste manier dragen. Door je fietshelm op de juiste manier te dragen kun je ernstig hersenletsel voorkomen. In deze blog vertellen we je aan de hand van een aantal stappen hoe je je racefiets helm of MTB helm op de juiste manier kunt afstellen.

De juiste pasvorm van de fietshelm

Voordat je je fietshelm gaat afstellen is het eerst belangrijk om te weten of je de juiste maat hebt. Een fietshelm kan pas letsel voorkomen wanneer deze goed op je hoofd zit. Een helm mag bijvoorbeeld nooit over je hoofd heen schuiven omdat deze te los zit. Maar ook een te kleine fietshelm is zeker geen goed idee.

Fietshelm afstelllen
Deze fietshelm is overduidelijk een maatje te klein.

Je kunt je helmmaat heel eenvoudig bepalen. Dit doe je door een meetlint om je hoofd te trekken en het lint in een rechte lijn net boven je oren te houden. Vervolgens kun je het aantal centimeters aflezen. Op onze site kun je dan bij elke fietshelm precies zien welke helmmaat jij nodig hebt.

De juiste positie van je fietshelm

Als je de juiste maat fietshelm hebt uitgekozen is het van belang dat je de fietshelm op de juiste manier op je hoofd zet. Dat houdt in dat je de fietshelm recht en dus horizontaal opzet en je je helm net boven je wenkbrauwen draagt. Draag je fietshelm nooit te ver naar achter. Mocht je vallen, dan zal de fietshelm je hoofd amper beschermen. Nu je de fietshelm in de juiste positie op je hoofd hebt gezet, kun je de helm gaan afstellen.

fietshelm afstellen
Deze fietshelm zit scheef en wordt te ver achterop het hoofd gedragen.

De fietshelm afstellen met het verstelsysteem

Tegenwoordig is het heel makkelijk om een goede pasvorm te bepalen met het verstelsysteem op je helm. Vaak is het zo dat elk merk zijn eigen systeem heeft en dat er verschillende systemen voor verschillende prijsklassen zijn. Meestal gaat het om een draaiknop. Hierdoor kun je de fietshelm snel en makkelijk strakker of losser zetten. Je zet de helm horizontaal op je hoofd en draait net zo lang aan de draaiknop totdat je voelt dat de helm goed aansluit op je hoofd. Let er wel op dat je lichaam tijdens het fietsen wat uit kan zetten.

Fietshelm afstellen achterkant
Vaak vind je de draaiknop om je fietshelm af te stellen aan de achterkant van je helm.

Stel je helm niet te strak af, anders is de kans aanwezig dat je enorme hoofdpijn krijgt. Een goede test voor de eerste keer dat je je fietshelm gaat afstellen is om met je hoofd voorover te buigen. Blijft je fietshelm zitten? Dan zit je helm vaak vast genoeg. Verder spreekt de draaiknop voor zich, met de klok meedraaien is strakker en tegen de klok in losser.

fietshelm bovenkant
Ook kan het voorkomen dat de draaiknop aan de bovenkant van de fietshelm zit.

De kinsluiting van je fietshelm afstellen

De helm dividers aan de zijkant van de helm komen samen aan de onderkant waar deze door een verstelbare clip aan elkaar geklikt kunnen worden. Aan de gespsluiting zit een langer koord dan bij het klemmechanisme. Dit koord kun je in lengte verstellen. Door het koord door het oog heen te halen kun je het langer of korter maken.

kinbandje te los
Deze fietshelm is duidelijk nog niet veilig genoeg afgesteld.

Stel de kinsluiting strak af maar zorg ervoor dat je 2 vingers tussen je kin en de sluiting kan plaatsen. Dit zorgt ervoor dat je nog makkelijk kan ademen tijdens een inspanning. Daarna zorg je ervoor dat het ‘elastiekje’ goed om het uiteinde van het koord zit. Ook om te voorkomen dat deze irritant gaat fladderen. Het uiteinde van het koord is namelijk vaak veel te lang. We raden dan ook aan om dit uiteinde aan te branden met een aansteker, zodat het niet gaat rafelen. Het riempje plaats je altijd achteraan tegen je keel aan en niet op het puntje van je kin.

Ook zien we steeds vaker een magneetsluiting terugkomen bij fietshelmen. Met deze sluiting kun je snel en makkelijk met één hand je fietshelm openen en sluiten. Ook is deze magneetsluiting ideaal voor kinderen, zodat zij zelf hun fietshelm gemakkelijk op en af kunnen zetten.

De helm dividers afstellen

De volgende stap is het afstellen van de helm dividers. Deze bandjes kunnen bij aankoop behoorlijk vervelend zitten, dus zorg altijd dat je ze zelf goed afstelt. Er lopen 2 bandjes naar 1 verstelbare klem. Deze klem is in hoogte verstelbaar zodat de helm dividers voor elk type oor fijn kunnen zitten. Open de klem en zet deze circa 1 centimeter onder je oor en zet de klem weer dicht. Doe dit aan beide kanten zodat de bandjes bij beide oren goed zitten.

helm dividers verkeerd afgesteld
Deze helm dividers zijn nog niet goed afgesteld.

Draag je een fietsbril? Zet de pootjes van je fietsbril altijd over de helm dividers heen in plaats van onder de riempjes door. Zo sluiten je helm dividers beter aan. Nu je weet hoe je je fietshelm op een juiste manier moet dragen, kun je weer veilig de weg op! Wil je meer informatie over welke veiligheidssystemen voor fietshelmen er allemaal zijn? Lees dan deze blog.

goed afgestelde fietshelm
Alles goed afgesteld? Mooi! Dan ben je er klaar voor om veilig op de fiets te springen!

Mantel’s keuze racefiets helmen

Mantel’s keuze MTB helmen

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Eva

Eva

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen