Deel dit bericht

Speed Pedelec regels, helmen en kenteken - Hoe zit het?

7 Februari 2020

Sinds 1 januari 2017 geldt er een helmplicht voor de speed pedelec. Een speed pedelec is een supersnelle elektrische fiets die trapondersteuning geeft tot wel 45 kilometer per uur. Omdat dit veel sneller is dan de gemiddelde fiets heeft de overheid besloten dat de regels voor het fietsen met een speed pedelec moesten worden aangescherpt.

Vanaf januari 2017 telt een speed pedelec als een bromfiets en niet meer als een snorfiets. Daar zitten een aantal regels aan verbonden, zoals een helmplicht, een gele kentekenplaat en een WA-verzekering. Hieronder volgt meer uitleg.

page?image_id=1075
Tegenwoordig wordt een speed pedelec gezien als een bromfiets in plaats van een snorfiets.

Verkeersregels voor speed pedelecs

Voor speed pedelecs gelden dezelfde regels als voor bromfietsen. In principe mag je op de speed pedelec een maximumsnelheid van 45 km/u aanhouden, tenzij is aangegeven dat er een fiets-/bromfietspad is. Buiten de bebouwde kom mag je op dit fietspad 40 km/u rijden en binnen de bebouwde kom maximaal 30 km/u.

Daarnaast moet je minimaal 16 jaar zijn en een bromfietsrijbewijs (AM) hebben. Ook heb je voor je speed pedelec een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA-verzekering) nodig en moet je je kentekenbewijs bij je hebben. Een achteruitkijkspiegel op het stuur is ook verplicht. Het belangrijkste is misschien wel dat je een goedgekeurde speed pedelec helm en een gele bromfiets kentekenplaat nodig hebt.

achteruitkijkspiegel op speed pedelec
Een achteruitkijkspiegel op het stuur is verplicht op een speed pedelec.

Speed pedelec helmplicht

Sinds 1 januari 2017 is het dragen van een speed pedelec helm verplicht. Echter, omdat de snelheid op een speed pedelec zo groot is zijn er extra eisen gesteld aan de helm die je moet dragen.

Een speed pedelec helm dient meer bescherming te bieden bij het achterhoofd en de slapen. Dit omdat de impact van je val een stuk hoger is dan bij een val met een normale fiets met lage snelheden. Verschillende merken zijn aan de slag gegaan toen de nieuwe regels bekend werden om een helm te ontwerpen die aan deze strenge regels voldoet. Vervolgens zijn deze helmen ook weer getest en gekeurd.

speed pedelec helmplicht
De speed pedelec helmen voldoen aan strenge eisen, zodat ze je hoofd goed beschermen.

Welke speed pedelec helm heb ik nodig?

Door de snelheid van de speed pedelec heb je een speciale speed pedelec helm nodig. Deze helm moet voldoen aan de norm NTA 8776. Dat houdt in dat de speed pedelec helm het hoofd moet beschermen, geschikt moet zijn voor gebruik bij fysieke inspanning en dat het gehoor niet belemmerd mag worden. Alle helmen die wij verkopen voldoen aan de NTA 8776 norm.

Abus Pedelec 2.0

Vanaf € 139,95

Abus Pedelec 2.0 ACE

Vanaf € 199,95

Abus Pedelec 1.1

€ 109,95

Tegenwoordig kun je ook steeds meer extra's krijgen voor je helm, zoals een geïntegreerd vliegennet, een LED achterlicht of forced air cooling technology.

Alle Speed Pedelecs een gele bromfiets kentekenplaat

Omdat de speed pedelec als een bromfiets wordt gezien, moet de fiets ook een geel kenteken hebben. Door de gele bromfiets kentekenplaat wordt de veiligheid op de weg verhoogd. Het overige verkeer ziet daardoor eerder dat ze met een voertuig te maken hebben en niet met een elektrische fiets die slechts 25 km/u kan rijden.

page?image_id=1078
Je mag alleen de weg op als je speed pedelec een gele kentekenplaat heeft.

Alle nieuwe speed pedelecs die sinds 1 januari 2017 zijn verkocht hebben standaard een gele kentekenplaat. Heeft jouw speed pedelec nog een blauw kenteken? Dan mag je er niet mee de openbare weg op. Bij de RDW kun je een gele bromfiets kentekenplaat aanvragen.

Verschil elektrische fiets en speed pedelec

Niet iedere elektrische fiets is een speed pedelec. Een elektrische fiets mag je zo noemen wanneer de trapondersteuning stopt als de snelheid boven de 25 kilometer per uur komt. Voor een elektrische fiets geldt verder dat het vermogen maximaal 250 watt mag zijn.

Levert jouw fiets meer vermogen of gaat de trapondersteuning gewoon door bij hogere snelheden? Dan heb je een speed pedelec. Twijfel je? Kom dan langs in een van onze Superstores voor een deskundig advies!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Ontdek de nieuwe Bliz fietsbrillen: Scandinavisch design voor maximale bescherming en stijl

18 April 2024

Bliz fietsbrillen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van veeleisende fietsers ...

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...