Deel dit bericht

Wat moet je meenemen voor een toertocht op de racefiets of MTB? [Toertocht checklist]

Het is eindelijk weer tijd om eropuit te trekken met de fiets. De tijd van toertochten is eindelijk weer begonnen. En zoals altijd geldt ook voor een toertocht dat een goede voorbereiding het halve werk is. Maar wat moet je dan meenemen als je een flinke fietstocht rijdt? We zetten de basisbenodigdheden voor je op een rij in onze toertocht checklist.

Hoeveel en wat je mee moet nemen van de toertocht checklist hangt natuurlijk af van het weer en de lengte van je toertocht. Maar ook het landschap waarin je fietst kan bepalend zijn voor wat je mee moet nemen.

Alle basisbenodigdheden van de toertocht checklist bij elkaar.
Alle basisbenodigdheden van de toertocht checklist bij elkaar.

Hieronder sommen we de belangrijkste items voor je op met daarbij de reden waarom je het mee moet nemen.

De toertocht checklist

 • Binnenbanden
 • Bandenlichters
 • Fietspompje of CO2-patroon
 • Multitool
 • Kettingpons
 • Missing link/Breekpennen
 • Fietsbel
 • Energiereepjes of Energie gels
 • Banaan
 • Regenjack
 • Kleingeld
 • Pinpas

Pech onderweg met de racefiets of MTB

Je hebt het liever niet, maar je ontkomt er niet aan: pech onderweg. Maar het leed wordt een stuk verzacht als je de juiste materialen bij je hebt. Het begint natuurlijk met een binnenband en eventueel een paar bandenlichters, want lekrijden, dat overkomt iedereen.

Verwacht je spiegelglad asfalt? Dan is een enkel binnenbandje wel voldoende. Ga je erg ver of verwacht je ook minder mooie wegen, dan is het verstandig meer dan een binnenband mee te nemen.

Zelf pompen of toch het gemak van een CO2-pompje?
Zelf pompen of toch het gemak van een CO2-pompje?

Bandenlichters zijn trouwens optioneel. Als je een beetje handig bent kun je vaak met je handen al een buitenband los of er weer op krijgen. Kwestie van oefenen.

Om ook weer wat lucht in je fietsband te krijgen kun je kiezen uit een gewoon luchtpompje of een CO2-pompje. Het voordeel van een luchtpompje is dat deze nooit opraakt. Het nadeel is dat het een stuk moeilijker is om racefietsbanden weer boven de 6 bar te krijgen.

Een CO2-pompje werkt razendsnel, maar als je geen CO2-patronen meer hebt, kun je ook meteen helemaal niets meer. Fiets je dus over terrein waar je verwacht veel lek te kunnen rijden? Neem dan een luchtpompje mee, al is het meer als reserve voor als je CO2-patronen op zijn.

Mini reparaties met mini gereedschap

Natuurlijk neem je niet al je fietsgereedschap mee op de fiets. Maar een multitool is wel een must. Daarmee kun je relatief makkelijk en snel een losse bout aandraaien of die aanlopende rem even goed zetten.

Sommige multitooltjes hebben zelfs een geïntegreerde kettingpons. Zit die er niet op? Dan is het verstandig – zeker als je alleen op stap bent – toch een kettingpons los mee te nemen. En daar hoort natuurlijk ook een missing link of breekpen bij.

Een multi-tooltje met kettingpons en een Missing Link passen met gemak zelfs in het kleinste zadeltasje.
Een multi-tooltje met kettingpons en een Missing Link passen met gemak zelfs in het kleinste zadeltasje.

Want met een gebroken fietsketting kun je echt helemaal niets meer. En dat terwijl een gebroken fietsketting heel snel zelf te maken is met het juiste gereedschap!

En heb je geen zin om dat gereedschap in je achterzakje te doen? Geen probleem, je hebt tegenwoordig hele compacte en waterdichte zadeltasjes. Daar past niet alleen je fietsgereedschap in, maar ook je reserve binnenbanden.

Eten en drinken tijdens het fietsen

Bij de meeste georganiseerde toertochten is er onderweg voldoende ravitaillering. Reepjes, bananen, peperkoek en natuurlijk water en sportdrank is er vaak genoeg. Toch is het verstandig om zelf ook wat mee te nemen.

Speciale energierepen en energiegels bevatten vaak extra vitaminen en bijvoorbeeld vitamines om het maximale uit jezelf te halen. Maar een banaan doet ook wonderen!
Speciale reepjes en gelletjes bevatten vaak extra vitaminen en bijvoorbeeld vitamines om het maximale uit jezelf te halen. Maar een banaan doet ook wonderen!

Ga er vanuit dat je, hoe kort je rit ook is en hoe goed de ravitaillering ook mag zijn, je altijd wel twee energierepen of energiegels mee moet nemen. Een peperkoek of mueslireep kan natuurlijk ook.

En laten we ook de geliefde banaan vooral niet onderschatten. Ideaal en handig om mee te nemen en ook nog eens supergezond! Als je bijvoorbeeld verkeerd rijdt, of de ravitaillering om een andere reden mist, heb je met een banaan of peperkoek in ieder geval iets voedzaams bij je.

Nom nom nom!
Nom nom nom!

Daarnaast kun je heel goed speciale dranktabletten meenemen waarmee je gewoon kraanwater omtovert tot een echte sportdrank. Voldoende drinken is nog belangrijker dan regelmatig eten. Drink vaak en neem altijd ruim voldoende water mee.

Regenjacks en windjacks voor fietsers

Het regenjack of windjack is een item waar je hele boeken over vol kunt schrijven. De een vertrekt nooit zonder, zelfs niet op de mooiste dag van het jaar. De ander weigert zelfs als het bij vertrek al een beetje regent er een aan te doen.

Zelfs een flinterdun en superlicht regenjack houdt verrassend veel wind en regen tegen.
Zelfs een flinterdun en superlicht regenjack houdt verrassend veel wind en regen tegen.

Toch is het vaak verstandig om er toch een mee te nemen, bijvoorbeeld als je ergens voor het eerst fietst. In nieuwe gebieden kun je soms heerlijk verdwalen, maar dan ben je misschien een stuk langer van huis dan je dacht. Als het weer dan toch omslaat ben je erg blij met je regenjas.

Fietstochten in de bergen behoren tot een hele andere categorie. Daar is een regenjack of windjack altijd een must. Voor het afdalen kan een goed jack namelijk een wereld van verschil maken. En dan loop je in de bergen ook nog het meeste risico dat het weer ineens omslaat.

De details, geld en twee keer bellen

Om onverwachte problemen onderweg de baas te zijn, of om toch dat terrasje te kunnen pakken is het altijd verstandig wat kleingeld en een pinpas mee te nemen.

Kleingeld is ook handig als je toch dat ene pontje wilt pakken of om bij een tankstation toch even een snickers te scoren. En met je pinpas kun je helemaal los gaan op een terras.

Met een design fietsbel zoals de Knog Oi kan niemand meer zeggen dat een fietsbel lelijk is op de racefiets of mountainbike.
Met een design fietsbel zoals de Knog Oi kan niemand meer zeggen dat een fietsbel lelijk is op de racefiets of mountainbike.

Je smartphone is natuurlijk ook een vast onderdeel van je outfit. Niet alleen handig in geval van nood, maar vooral handig om je Strava-upload en/of Instagram-feed van de nodige mooie plaatjes te voorzien.

Een beetje fietser zorgt er tenslotte natuurlijk ook nog even voor dat hij een goede fietsbel heeft. En tegenwoordig zijn dat echt niet meer van die grote ondingen meer. Je kunt bijvoorbeeld mooie design fietsbellen krijgen.

Een fietsbel die verborgen is in de stuurhouder van je fietscomputer? Met een HideMyBell kan het. Geen excuus meer dus om geen fietsbel te monteren.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 fietsers over “Wat moet je meenemen voor een toertocht op de racefiets of MTB? [Toertocht checklist]”

Gerelateerde berichten


Meest gelezen