Deel dit bericht

Pech onderweg met de racefiets – De meest voorkomende problemen

Pech onderweg met de racefiets? Je bent zeker niet de enige. Iedere fietser zal vroeg of laat met pech langs de weg komen te staan. Daarom is het belangrijk dat je altijd reservemateriaal en het juiste gereedschap bij je hebt. In deze blog leggen we uit wat je kan doen en wat je nodig hebt bij de meest voorkomende problemen onderweg. Zo kun je snel weer een heleboel kilometers maken!

Benodigdheden voor onderweg

Naast natuurlijk genoeg eten en drinken is het tijdens je fietstocht verstandig om de volgende onderdelen en gereedschappen standaard mee te nemen:

pechonderwegmetderacefiets
In een zadeltas kun je alles bewaren wat je nodig hebt bij pech langs de weg.

Wat kun je doen bij de meest voorkomende problemen onderweg?

Wat kun je doen bij een lekke band?

Helaas hoort een lekke band nou eenmaal bij fietsen. Wanneer je lekrijdt is het vervangen van de binnenband de meest makkelijke en logische optie.

Wat heb je nodig om je binnenband te vervangen?

 • Een binnenband in de juiste maat
 • Bandenlichters
 • Eventueel parktool patches

Hoe vervang ik mijn binnenband?

Ten eerste zul je de lekke band van de velg moeten halen. Hoe je dit doet zie je op de onderstaande foto’s. Als je dit gedaan hebt kun je ervoor kiezen om je oude binnenband te plakken of een nieuwe te monteren.

Hoe plak je een lekke binnenband?

Ga je je binnenband plakken? Dan kun je onderstaande instructies volgen.

Hoe monteer ik mijn nieuwe of geplakte binnenband?

Als je binnenband geplakt is of als je hebt gekozen voor een nieuwe band kun je de binnenband weer monteren. Hoe je dit doet kun je zien op onderstaande foto’s.

Wil je meer informatie over hoe je de binnenband van je racefiets moet plakken of monteren? Lees dan onze blog.

Hoe pomp je je fietsband op?

Je kunt je band op twee manieren oppompen, namelijk met een minipomp of met een CO2 pomp.

Je band oppompen met een minipomp (handpomp)

De meest gebruikte manier om de banden van je racefiets onderweg op te pompen is met een minipomp. Deze pompjes zijn eenvoudig in gebruik en makkelijk mee te nemen in bijvoorbeeld je achterzak of zadeltas. Ook kun je ze makkelijk aan je fiets bevestigen met een clip die bij de pomp wordt geleverd. Een minipomp is gebruiksvriendelijk en de meeste minipompen werken hetzelfde.

pech onderweg met de racefiets
Mini pompen zijn er in allerlei soorten en maten.
Ten eerste open je het ventiel en bevestig je de minipomp. Minipompen kunnen twee soorten aansluitingen hebben op het ventiel, namelijk via een pompslang of met een directe koppeling. Vervolgens kun je je band handmatig gaan oppompen.

Je band oppompen met een CO2 pomp

Hoe je een CO2 pomp moet gebruiken is over het algemeen iets minder bekend. Toch zitten er veel voordelen aan een CO2 pomp. Je kunt je band er namelijk sneller en harder mee oppompen, maar de pomp is ook nog eens compacter dan een handpomp. Ook zijn er tegenwoordig multifunctionele minipompen, waarmee je handmatig kunt pompen én CO2 patronen mee aan kunt sluiten. Zo kun je altijd je band oppompen, ook als je patronen op zijn.

pech onderweg met de racefiets
Een CO2 pomp zorgt ervoor dat je band in no time weer is opgepompt.

Hoe gebruik je een CO2 pomp?

Naast je CO2 pomp heb je ook een CO2 patroon nodig (meestal 12 of 16 gram voor de racefiets).

 1. Draai het patroon op de pomp, zodat deze door de vlies van het patroon prikt.
 2. Draai of druk vervolgens de pomp op het open ventiel.
 3. Draai nu het kraantje open om er lucht uit te laten of druk op de pomp om dit doel te bereiken.
 4. Doe dit eerst voorzichtig als je de binnenband slechts lichtjes wil oppompen. Daarna kun je de pomp van het ventiel afhalen(met dicht kraantje).


Wat kun je doen bij een gebroken ketting?

Het kan altijd voorkomen dat je ketting breekt of je powerlink/missinglink scheurt. Op de racefiets komt dit niet heel vaak voor. Toch kan het gebeuren dat je in een volle sprint net een zwakke schakel te veel overbelast. Geen nood, dit kun je prima zelf maken.

pech onderweg met de racefiets.
Met behulp van je kettingpons kun je je ketting gemakkelijk zelf repareren.

Hoe repareer ik mijn gebroken ketting?

 1. Pak je multitool met kettingpons.
 2. Klap de kettingpons open en zet de pin op de schakel die je eruit wilt draaien. De buitenste plaatjes moet je er vanaf ponsen.
 3. Draai nu de kettingpons door totdat je niet meer verder kunt. Als het goed is valt nu het pinnetje eruit. Draai de kettingpons terug. Nu vallen ook de twee buitenste plaatjes ervan af.
 4. Kijk voordat je de missinglink monteert eerst goed of de ketting door de voorderailleur zit.
 5. Zet nu de twee helften in de ketting en trek de ketting uit elkaar. Zo sluit de schakel zich.

Wil je meer informatie over het vervangen van je fietsketting? Lees dan onze blog.

Wat kun je doen bij een gebroken derailleurpad?

Ook op de racefiets is de kans aanwezig dat je derailleurpad/achterpad afbreekt. Toch is die kans redelijk klein. Het advies om een reserve achterpad mee te nemen gaat daarom misschien wat ver. Maar ben je een echte controlfreak of ga je op fietsvakantie? Dan is het geen overbodige luxe. Hiermee kun je de derailleur, die hopelijk recht is gebleven, weer monteren.

pech onderweg met de racefiets
De kans dat je derailleurpad afbreekt is gelukkig niet zo groot. Je hoeft dus niet per se een reserve bij je te hebben als je een rondje gaat fietsen.
Je kunt ook je ketting inkorten zodat hij strak zit op één verzet. Hiermee kun je altijd thuiskomen. Kies hierbij voor het buitenblad en een rechte kettinglijn. Hopelijk zijn er geen grote beklimmingen meer onderweg.

Nog wat handige tips bij problemen onderweg

 • Je kunt de wikkel van een energiereep of een bankbiljet altijd gebruiken om een scheur in je buitenband tijdelijk te repareren. Stop het briefgeld tussen je binnen en buitenband, dit voorkomt dat de binnenband weer door de buitenband komt.
 • Loop je schade op bij een valpartij? Kijk vooral of je zelf niets hebt en ga nooit alles meteen terugdraaien of ‘terugtikken’ op zijn plek. Doe dit altijd door even met een inbussleutel (van je multitool) alles los te draaien en dan weer goed op zijn plek te zetten. Hiermee voorkom je schade aan je dure carbon frame of onderdelen. Inspecteer eerst en kijk even goed waar de eventuele schade zit.

Heb je zelf nog tips bij pech onderweg met de racefiets? Laat ze achter in de reacties!

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 fietsers over “Pech onderweg met de racefiets – De meest voorkomende problemen”

 1. Derailleurpads worden zó gemaakt dat ze gemakkelijk afbreken. Dit om schade aan de derailleur te voorkomen. Daar het mij een keer overkomen is heb ik altijd een reserve derailleurpad bij me. Het is ook handig om een reserve derailleurpad in huis te halen daar deze voor ieder merk en type kan verschillen. Dit om onnodig wachten te voorkomen.

  1. Dag Hans,
   Bedankt voor het delen van je tips! Het is zeker handig om een reserve derailleurpad in huis te hebben, dan ben je overal op voorbereid. Niet kunnen fietsen omdat je moet wachten op een nieuwe derailleurpad, dat is natuurlijk nooit leuk.
   Vriendelijke groet,
   Pelle | Mantel

 2. Ik heb ook een stukje oude buitenband van 10 cm bij me als het gat te groot is in de buitenband.
  Ik heb het een keer nodig gehad voor een collega en die was maar wat blij dat ik het bij me had anders had hij 30 km moeten lopen.

  1. Hallo Coen, voor jou geld dus ”Beter een goede buur dan een verre vriend”.
   Regel jij de koffie met appeltaart dan voor deze vriendelijke buurman ?

   Antoine I Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen