Deel dit bericht

Hoe pas je de stuurhoogte en stuurpositie aan van je racefiets? [How-To]

8 April 2019

De juiste stuurhoogte is erg belangrijk als je comfortabel wilt fietsen op je racefiets of mountainbike. Het afstellen van je racefietsstuur of mountainbikestuur is een klusje dat je makkelijk zelf kunt doen. We laten je graag zien hoe je je stuurhoogte aan kunt passen.

We hebben de stappen om jouw stuurhoogte of stuurpositie aan te passen op een rij gezet. Qua fietsgereedschap ben je snel klaar, je hebt alleen passende inbussleutels nodig.

Nog beter is om dan meteen een goede momentsleutel te gebruiken. Vooral bij carbon fietsonderdelen is een momentsleutel eigenlijk onmisbaar. Dan weet je zeker dat je de bouten niet té strak aandraait.

Hoe pas je de stuurhoogte van je fiets aan?

Je kunt de stuurhoogte van je fiets op 2 manieren aanpassen. De eerste is de eenvoudigste. Door een of meerdere spacer-ringen te verplaatsen van onder je stuurpen naar boven, of andersompas je snel de hoogte van je stuur aan.

De tweede optie is het helemaal omdraaien van je stuurpen. Dat is wel iets meer werk, maar als je met de spacers geen hoogteverschil meer kunt creëren kan het wel net het verschil maken.

Benodigde tijd: 15 minuten

Afstellen van het fietsstuur

  1. Draai de top cap los

    Draai eerst de top cap bovenop je stuurbuis los met een inbussleutel. Een paar slagen is vaak al voldoende, je kunt hem dan met de hand verder losdraaien. Afstellen van het fietsstuur

  2. Verwijder top cap met de bout

    Verwijder de top cap en de bout helemaal van de stuurbuis. Afstellen van het fietsstuur

  3. Draai bouten van de stuurpen los

    Draai nu de bouten van je stuurpen los. Je hoeft ze niet helemaal te verwijderen. Afstellen van het fietsstuur

  4. Plaats of verwijder spacers

    Haal eventuele spacers weg en schuif je stuurpen van de vorkbuis. Afstellen van het fietsstuur

  5. Zet je stuurpen er weer op

    Voeg nu het juiste aantal spacers toe onder je stuurbuis. Zet je je stuur hoger? Dan moet je er meer toevoegen dan er nu op zitten. Zet je je stuur lager, dan moet je er een of meerdere weghalen. Schuif je stuur(pen) vervolgens weer terug. Afstellen van het fietsstuur

  6. Draai top cap en stuurpenbouten vast

    Zet je stuur weer recht en draai de top cap aan. Schroef als je tevreden bent met de stand van je stuur de bouten van de stuurpen weer vast. Doe dit gelijkmatig. Dus niet om beurten helemaal strak, maar om beurten langzaamaan steeds strakker. Afstellen van het fietsstuur

  7. Controleer op speling

    Controleer nu of het balhoofd speling geeft. Knijp in je voorrem en wiebel je fiets een beetje op-en-neer. Als er speling op je balhoofd is merk je dat je door een klikje, knoepje of lichte beweging in het stuur. Draai bij twijfel altijd weer de bouten van je stuurpen los en draai de top cap wat strakker aan. Gebruik je een momentsleutel? Dikke kans dat je dan meteen met de juiste kracht je top cap kunt vastdraaien. Afstellen van het fietsstuur

  8. Troubleshooting

    Het kan ook zijn dat je de top cap te strak hebt aangedraaid. Gevolg is dat sturen stroef gaat. Til je voorwiel iets van de grond af en controleer of je stuur makkelijk en vrij naar links en rechts valt. Afstellen van het fietsstuur

Welk fietsgereedschap heb je nodig om je fietsstuur af te stellen?

Trivio Starter

€ 59,95

Fuxon Momentsleutel

€ 64,95

Wanneer kan het aanpassen van je stuurhoogte handig zijn?

  • Krijg je tijdens het fietsen last van je nek, schouders of onderrug? Dan moet je meestal je stuur wat hoger zetten.
  • Houd rekening met je rijstijl bij het afstellen van je stuurhoogte. Hoe lager, hoe aerodynamischer, maar hoe groter de belasting op je schouders, rug en nek. Hoe hoger, hoe meer ontspannen, maar dan boet je veel in aan aerodynamica.
  • Heb je het gevoel dat je moet overstrekken om het stuur vast te houden? Kies er dan voor om eventueel meteen een kortere stuurpen te monteren.
  • Hoe hoog je stuur staat is vooral een kwestie van comfort en gevoel. Per persoon verschilt het sterk wanneer, waar en óf je last krijgt. Verlaag of verhoog je stuur in kleine stappen om de ideale hoogte voor jou te vinden.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Gerelateerde berichten

Hoe plan je een route in met Komoot? [How-To]

27 Maart 2023

Zelf een fietsroute maken? Klinkt ingewikkelder dan het is ...

Zelf je fiets onderhouden: Lees onze handige How-to blogs! [do it yourself tips]

7 Februari 2023

Een nieuwe racefiets of mountainbike kopen is één ding. Je fiets goed onderhouden is een tweede ...

Met deze 7 tips gaat de accu van je elektrische fiets langer mee!

28 Juli 2022

Voor velen is er niks fijners dan met goed weer genieten van een mooie rit door de natuur ...