Deel dit bericht

Hoe pas je de stuurhoogte en stuurpositie aan van je racefiets? [How-To]

De juiste stuurhoogte is erg belangrijk als je comfortabel wilt fietsen op je racefiets of mountainbike. Het afstellen van je racefietsstuur of mountainbikestuur is een klusje dat je makkelijk zelf kunt doen. We laten je graag zien hoe je je stuurhoogte aan kunt passen.

We hebben de stappen om jouw stuurhoogte of stuurpositie aan te passen op een rij gezet. Qua fietsgereedschap ben je snel klaar, je hebt alleen passende inbussleutels nodig.

Nog beter is om dan meteen een goede momentsleutel te gebruiken. Vooral bij carbon fietsonderdelen is een momentsleutel eigenlijk onmisbaar. Dan weet je zeker dat je de bouten niet té strak aandraait.

Hoe pas je de stuurhoogte van je fiets aan?

Je kunt de stuurhoogte van je fiets op 2 manieren aanpassen. De eerste is de eenvoudigste. Door een of meerdere spacer-ringen te verplaatsen van onder je stuurpen naar boven, of andersompas je snel de hoogte van je stuur aan.

De tweede optie is het helemaal omdraaien van je stuurpen. Dat is wel iets meer werk, maar als je met de spacers geen hoogteverschil meer kunt creëren kan het wel net het verschil maken.

Benodigde tijd: 15 minuten.

Afstellen van het fietsstuur

 1. Draai de top cap los

  Draai eerst de top cap bovenop je stuurbuis los met een inbussleutel. Een paar slagen is vaak al voldoende, je kunt hem dan met de hand verder losdraaien.

 2. Verwijder top cap met de bout

  Verwijder de top cap en de bout helemaal van de stuurbuis.

 3. Draai bouten van de stuurpen los

  Draai nu de bouten van je stuurpen los. Je hoeft ze niet helemaal te verwijderen.
  stuurpen losdraaien

 4. Plaats of verwijder spacers

  Haal eventuele spacers weg en schuif je stuurpen van de vorkbuis.
  spacers verwijderen

 5. Zet je stuurpen er weer op

  Voeg nu het juiste aantal spacers toe onder je stuurbuis. Zet je je stuur hoger? Dan moet je er meer toevoegen dan er nu op zitten. Zet je je stuur lager, dan moet je er een of meerdere weghalen. Schuif je stuur(pen) vervolgens weer terug.

 6. Draai top cap en stuurpenbouten vast

  Zet je stuur weer recht en draai de top cap aan. Schroef als je tevreden bent met de stand van je stuur de bouten van de stuurpen weer vast. Doe dit gelijkmatig. Dus niet om beurten helemaal strak, maar om beurten langzaamaan steeds strakker.

 7. Controleer op speling

  Controleer nu of het balhoofd speling geeft. Knijp in je voorrem en wiebel je fiets een beetje op-en-neer. Als er speling op je balhoofd is merk je dat je door een klikje, knoepje of lichte beweging in het stuur.

  Draai bij twijfel altijd weer de bouten van je stuurpen los en draai de top cap wat strakker aan. Gebruik je een momentsleutel? Dikke kans dat je dan meteen met de juiste kracht je top cap kunt vastdraaien.

 8. Troubleshooting

  Het kan ook zijn dat je de top cap te strak hebt aangedraaid. Gevolg is dat sturen stroef gaat. Til je voorwiel iets van de grond af en controleer of je stuur makkelijk en vrij naar links en rechts valt.

Welk fietsgereedschap heb je nodig om je fietsstuur af te stellen?

Wanneer kan het aanpassen van je stuurhoogte handig zijn?

 • Krijg je tijdens het fietsen last van je nek, schouders of onderrug? Dan moet je meestal je stuur wat hoger zetten.
 • Houd rekening met je rijstijl bij het afstellen van je stuurhoogte. Hoe lager, hoe aerodynamischer, maar hoe groter de belasting op je schouders, rug en nek. Hoe hoger, hoe meer ontspannen, maar dan boet je veel in aan aerodynamica.
 • Heb je het gevoel dat je moet overstrekken om het stuur vast te houden? Kies er dan voor om eventueel meteen een kortere stuurpen te monteren.
 • Hoe hoog je stuur staat is vooral een kwestie van comfort en gevoel. Per persoon verschilt het sterk wanneer, waar en óf je last krijgt. Verlaag of verhoog je stuur in kleine stappen om de ideale hoogte voor jou te vinden.
Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 fietsers over “Hoe pas je de stuurhoogte en stuurpositie aan van je racefiets? [How-To]”

 1. Ik probeer aan de hand van dit artikel mijn stuurhoogte aan te passen maar ik krijg totaal geen beweging in de topcap, inbus er kort en helemaal in geprobeerd maar er gebeurt niks. Hoe kan dit? het betreft een merida top-cap voor zover dat uitmaakt.

  1. Hoi B,

   Zo te horen zit jouw top cap dan erg strak vastgedraaid of is hij misschien zelfs een beetje vastgeroest. Je kunt het beste wat kruipolie, WD-40 of een ander middel om vastzittende onderdelen los te krijgen tussen de top cap en je stuurpen proberen te spuiten. Herhaal dat desnoods ene paar keer en laat het een nachtje intrekken. Gebruik voor het losdraaien wel een kwalitatief goede inbussleutel. Anders loop je kans dat je de bout dol draait. Wat je ook nog kunt proberen is om, met de inbus in de bout gestoken, een flinke klap met een hamer op de inbussleutel te geven. Die klap gaat dan door de hele bout heen. Dat kan net genoeg zijn om de bout weer los te krijgen. Maar deze methode zou ik weer niet toepassen met een carbon top cap.
   Je kunt natuurlijk ook altijd even langs je fietsenmaker gaan. Die is vast gewend vastzittende bouten los te krijgen. Kost je misschien een tientje, maar dan zit je altijd goed.
   ^Olle

 2. Kijk voordat je boutjes van het stuur weer aandraait, of het aanhaalmoment (nm) op het stuur vermeld staat. Zeker bij een Carbon stuur en/of Carbon stuurpen moet je de boutjes met een momentsleutel met het juiste aanhaalmoment vastzetten, om schade te voorkomen.

  1. Dat is in sommige gevallen ook een goede optie.
   Dit werkt wel alleen met stuurpennen die niet recht zijn natuurlijk ;)

   Robbert|Mantel

 3. Beste,
  Ik heb redelijk veel klachten van mijn schouderbladen en nek. Nu heb ik op mijn racefiets nog voldoende ruimte op spacers te plaatsen tussen balhoofd en onderkant stuurnok. . Ik vraag mij wel af is of hier een maximum aan verbonden. Ik heb mijn vork nog niet afgezaagd.

  1. Het aantal spacers wat boven de stuurpen uitkomt, kan gebruikt worden om er onder te plaatsen. Houd wel rekening dat de topcap geheel goed moet kunnen klemmen en dat er geen speling door ontstaat. Antoine I Mantel

 4. Dag olle, dank voor bovenstaande.
  Ik ben zwanger en zodoende wil ik mijn stuur wat hoger hebben. Ik heb 1 spacer toegevoegd ( onder) mijn stuur. Stel ik wil hem nog hoger krijgen- kan ik dan een losse spacer kopen of kan dat niet zomaar ? Ben benieuwd! Vriendelijke groet, Marieke Boom

  1. Wat hier toch wat onderbelicht blijft; draai je stuurpen om. Je komt daardoor al snel een aardig stuk meer rechtop te zitten. Het ziet er minder snel uit, maar nood breekt wetten. Ik had dit, gezien mijn leeftijd, zelf ook veel eerder moeten doen… Het belangrijkste is immers dat je lekker op je fiets zit! (Ik lees overigens vaak dat je het best max. 30 mm aan spacers onder je stuurpen kunt zetten. Werkt voor mij),

   1. Hey Dick,

    Dit is voor sommige stuurpennen inderdaad een optie, echter niet voor allemaal.
    Je hebt daarvoor een hoek van minstens 6 graden nodig.
    Ook kan het zijn dat je positie zo veranderd dat je een andere lengte nodig hebt.

    Robbert|Mantel

  2. Hoi Marieke,

   Als eerste natuurlijk van harte gefeliciteerd!
   Als je nog spacers boven je stuurpen hebt zitten, dan kan je die onder je stuurpen bevestigen zodat je stuur wat hoger komt te staan.
   Als er geen spacers meer boven je stuur zitten kan je helaas niet een extra spacer toevoegen om het stuur hoger te zetten. Gelukkig zijn hier wel andere oplossing voor, zoals een stuurpen met een grotere hoek, of een verstelbare stuurpen, daarmee kan je makkelijk de hoogte van het stuur aanpassen naar jouw wens.
   Met vriendelijke groet,

   Erik

 5. Beste

  Ik heb dit uitgevoerd, enkel vind ik het zeer moeilijk om de stuurpen terug recht uit te lijnen? Zijn hier tips voor?

  Gr

  Dennis

 6. Ik ben mij aan het oriënteren op een nieuwe fiets waarbij ik rekening wil houden met de stack en reach (waarvoor ik een advies heb gekregen). Nu vroeg ik mij af wat qua stuurpositie vanaf de stack gezien een normale/maximale hoogte is om te gaan qua spacers. Is daar iets over te zeggen?

Gerelateerde berichten


Meest gelezen