Deel dit bericht

Mantel routes - De beste racefiets routes per provincie!

24 Januari 2022

Fietsen is genieten! Of je nou op de racefiets, mountainbike, gravelbike, stadsfiets of op een andere fiets rijdt, elk type fiets heeft zijn charmes. Je kunt je fietsrit nog een stuk leuker maken door nieuwe routes te fietsen en op plekken te komen waar je nog nooit eerder bent geweest. Daarom hebben we bedacht om alle prachtige fietsroutes van onze medewerkers én onze klanten te bundelen. In deze blog hebben we alle racefiets routes voor je op een rijtje gezet.

Alle fietsroutes op deze pagina zijn te downloaden via Komoot. Door op de afbeelding te klikken, kom je bij de route uit. Als je de regio waar de Tour begint hebt ontgrendeld, kun je deze als GPX-bestand downloaden en op je fietscomputer gebruiken. Zo kun je snel op weg om de mooiste fietsroutes te fietsen op het moment dat het jou uitkomt!

racefietsroute
Met een mooie racefiets route en een fietscomputer ben je klaar om op pad te gaan!

De beste racefiets routes volgens onze klanten en collega's

Op de racefiets kun je gemakkelijk flinke afstanden fietsen. Doordat je zoveel kilometers kunt afleggen, kun je onderweg ontzettend veel verschillende nieuwe highlights tegenkomen. Zo vind je in Zuid-Limburg verschillende verborgen klimmetjes, is het op de Veluwe een stuk heuveliger dan je misschien zou denken, kom je in Drenthe langs de hunebedden en vind je in Friesland fantastische vergezichten en pittoreske dorpjes. Hieronder vind je per provincie onze Mantel Racefiets Routes om eens zelf te fietsen. Volgens onze collega´s en klanten zijn dit de beste racefiets routes! Alle routes gereden? Bekijk dan ook eens onze MTB routes en gravel routes.

Vind hier direct de routes per provincie

Racefiets routes in Gelderland

Dat je in Gelderland niet alleen maar vlakke routes hebt, bewijst de route van collega Dennis wel. In de prachtige omgeving van het Rijk bij Nijmegen vind je glooiende heuvels en steile verborgen klimmetjes. Deze route voert je vanaf Nijmegen richting de heuvels bij Mook en vervolgens door naar Duitsland via het Reichswald. Het mooie aan deze route is dat het landschap continu blijft veranderen. Je fietst eerst in de heuvels, vervolgens ga je via Duitsland richting de polder bij Ooij en een paar kilometer verder duik je terug de heuvels in bij Groesbeek. Ben je een echte allrounder? Dan past deze route goed bij jou!

racefiets route Gelderland

Ook deze route van Sander gaat door de omgeving van Nijmegen en een stukje Duitsland. De fietsroute van Sander start bij de Ooijpolder, een populair fiets- en wandelgebied naast Nijmegen. Vervolgens ga je via de dijk richting Duitsland. De wegen hier zijn hier vaak rustig waardoor je lekker door kunt fietsen. Na deze heerlijke warming-up kom je aan bij Kleve, hier begint het eerste echte klimwerk richting de Klever Berg en blijf je daarna over glooiende wegen fietsen. Heb je nog wat over in de finale? Maak je borst maar nat, want de klimmen op de Vogelsang, Hohldörn, Oude Kleefsebaan, Oude Holleweg en Ubbergse Holleweg volgen elkaar in een rap tempo op. Zoek ze maar eens op of ontdek ze op de fiets, die klimmen blijven je nog wel even bij!

racefietsroute Gelderland

Natuurlijk mag het gebied rondom de Posbank ook niet ontbreken. Hier heeft collega Rik een geweldige route voor gemaakt van 109 km met bijna 1000 hoogtemeters. Rik waarschuwt je, de klimmetjes gaan pijn doen! En dat is ook niet zo gek, want na een paar kilometer mag je de Italiaanseweg al bedwingen.

racefiets routes Gelderland

Wil je een keer niet racen, maar beleven? Rijd dan deze fietsroute van Bas! De route gaat over alle paden van Het Nationale park de Hoge Veluwe en prachtige heideroutes over de Ginkelse Heide. Deze route is absoluut niet voor de snelheid, maar de schoonheid! Let op: om toegang te krijgen tot het park heb je een entreekaart nodig. Deze is op locatie of online aan te schaffen.

mantel routes Gelderland

Racefiets routes in Limburg

Heb je niet zoveel tijd om te fietsen, maar zoek je wel een uitdaging? Dan is deze route van Sanne een goede keuze. In een rondje van 44 kilometer pak je maar liefst 600 hoogtemeters mee. Daarnaast rijd je in deze route ook over één van de mooiste klimmen van Zuid-Limburg: de Camerig.

route racefiets Limburg

Zuid-limburg: voor veel fietsers het Mekka van Nederland wat betreft heuvels. Deze route pakt de meeste Zuid-Limburgse klassiekers in één rit. Zo rijd je in deze route onder andere over de Cauberg, Eyserbosweg, Loorberg en Camerig. Klimmen die bekend zijn geworden door de Amstel Gold Race. Pieter: "Heerlijke rit met mooie uitzichten. Je zal goed afzien op deze route. Maar gevolgd door een biertje in het centrum van Maastricht is het weer helemaal genieten. Hoe mooi wil je het hebben?"

racefietsroutes Limburg

De volgende route is ingestuurd door Alan. Veel fietsers trekken naar Zuid-Limburg om in de heuvels te klimmen. Meestal worden dan alle beroemde heuvels overwonnen, maar in Zuid-Limburg zijn nog veel meer mooie beklimmingen die helemaal niet bekend zijn. Daar heeft Alan een deze route voor gemaakt, zodat je ook eens wat anders fietst dan de beklimmingen die in de Amstel Gold Race zijn opgenomen. Deze route telt maar liefst 8 klimmen over bijna 500 hoogtemeters: Ransdalerweg, Mareheiweg, Boschweg, Stoepert, Vauwerberg, Moorheide, Klingeleberg en Imstenrade. De route gaat over kleine, goed begaanbare wegen waar over het algemeen weinig verkeer komt en op veel plaatsen heb je een mooi uitzicht over de Limburgse heuvels.

racefiets routes Limburg

Racefiets routes in Utrecht

Vanaf Superstore Utrecht kun je veel verschillende kanten uit. Dit rondje van collega Simcha is één van onze favorieten omdat dit veel bekende natuurgebieden doorkruist. Deze route van maar liefst 180 km vraagt in elk geval een goede conditie en voorbereiding! Als de laatste voorraden zijn ingeslagen vertrek je langs het kanaal en langs de Vecht richting de Loosdrechtse plassen. Hierna rijd je langs de Vecht naar Nigtevecht, waar je het kanaal oversteekt.

Vervolgens is het genieten ge-BLAZEN (letterlijk) langs het kanaal, waarna je heerlijk kan vertoeven in omgeving Vinkeveen. Daarna wordt ook de Meije aangedaan, een zeer populair fietsweggetje maar desondanks altijd rustig! Daarna blijf je in een soortgelijke omgeving rondom Boskoop, waarna via Papekop naar Woerden gefietst wordt. Daarna volgt nog één laatste lus door de polders, waarna je voordat je het doorhebt zo weer de Superstore inrijdt!

racefiets route Utrecht

Racefiets routes in Noord-Brabant

Onderstaande route biedt volgens collega Hidde het mooiste van Zuid-Oost Brabant en zelfs een stukje België. Uitgestrekte heidevelden, mooie landerijen en een tussenstop bij de trappistenabdij van de Achelse Kluis. Wat wil een mens nog meer?

fietsroute Noord-Brabant

Deze route van Jeroen voert je door de mooie natuur van West-Brabant en Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide. Vanuit Roosendaal rijd je door de landerijen rond Wouwse Plantage richting de bossen ten zuiden van Bergen op Zoom. De Brabantse Wal is hier een opvallende oneffenheid in het verder vlakke landschap. Nadat je de snelweg A4 bent overgestoken beklim je de Brabantse Wal over de Vossenweg.

Geen buitencategorie, maar wel een mooie gelegenheid om even alles te geven en een scherpe tijd op dit Strava segment neer te zetten. Na de afdaling richting de lagergelegen zeekleipolders rijd je richting Woensdrecht. Hier vind je de Rijzendeweg. Zoals de naam doet vermoeden gaat deze weg flink omhoog. Vervolgens gaat het richting Hoogerheide nog een paar keer omhoog en omlaag.

Via de Trambaan koers je richting Ossendrecht. Onder Ossendracht steek je de grens met België over. Zodra je België inrijdt klapper je over een pittige kasseistrook. Door de bossen rij je langs Kasteel Ravenhof richting grensdorp Putte. Net voor Kalmthout ga linksaf de Kalmthoutse Heide op. De Verbindingstraat loopt dwars door dit schitterende natuurgebied. Via Essenhoek en Nispen rijd je terug richting Nederlands grondgebied. Als je nog geen genoeg hebt van de mooie natuur is het Molenbeekpad richting Roosendaal een waardige afsluiter.

racefiets route brabant

Racefiets routes in Zeeland

In Zeeland speelt wind vaak een grote rol tijdens je fietsrit. Deze route van Reinoud wordt de 'Zeeuwse Wind wielerroute' genoemd met als taaie tegenstander: de zeewind! Pal op kop of hard langs de zijkant en letterlijk stoempen maar. De Roo, Middelkoop en Raas gingen Reinoud al voor. Dit was letterlijk knallen, afzien op dijken, door de duinen en langs het water maar bovenal genieten van wat Nederlandse kenmerken zoals: de Oosterscheldekering, Neeltje Jans en natuurlijk wind in de rug op de Zeelandbrug. Mooie bijkomstigheid is dat je over 3 eilanden fietst. Wat Reinoud betreft een zware, maar prachtige route. Eenmaal over de finish hoor je bij de grote mannen.

racefiets routes Zeeland

Racefiets routes in Zuid-Holland

Onderstaande route is ingestuurd door Josh. Lees hier zijn prachtige beschrijving over zijn route: De route begint aan de Bergse Rechter Rottekade. Van daaruit pakken we heel de Rotte tot de snelweg, vlakbij zijn oorsprong in Moerkapelle. Onderweg testen we de klimbenen héél voorzichtig in het Hoge Bergse Bos (9 hoogtemeters!). We draaien zuidwaarts en pakken de slingerende Slingerkade waar de wind altijd een duit in het zakje doet; ze zouden hier nog eens een waaierkoers moeten organiseren! Via Nieuwerkerk wordt met de Hollandsche IJssel aan de zijde koers gezet richting Moordrecht, Gouda en het pittoreske Haastrecht.

Na een tussenstop met koffie en gebak duiken we de polder van de Krimpenerwaard in langs de kronkelende en bij vlagen schilderachtige Vlist. Via Schoonhoven en Ammerstol keren we weer richting het westen, huiswaarts. Maar eerst langs mijn oude thuis, mijn geboorteplaats Lekkerkerk, om even gedag te zeggen tegen de familie. Via de groene Loet steken we de Hollandsche IJssel weer over via de Algerabrug (nog een paar hoogtemeters) om de laatste rivier mee te pakken: de Maas. Dat kan maar één ding betekenen: bijna thuis. Uitrollen over de Maasboulevard, nog een paar keer trappen door de stad en de mooiste route door Zuid-Holland is met 87 km weer rond.

Fietsroutes Zuid-Holland

Racefiets routes in Noord-Holland

Deze schitterende route van ruim 85 km in de kop van Noord-Holland is ingezonden door Roel. Je fietst door prachtige polders en langs kleurrijke tulpenvelden. Vervolgens rijd je langs de Noord-Hollandse kust waarbij je uitkijkt op zee. Dan door de Donkere Duinen bij Julianadorp en om Den Helder heen. Als laatste om het prachtige Amstelmeer heen en weer richting de Wieringermeerpolder. Noord-Holland op zijn best!

Routes racefiets Noord-Holland
Een prachtige foto die Roel heeft gemaakt tijdens zijn fietsrit!
Een prachtige foto die Roel heeft gemaakt tijdens zijn fietsrit!

Racefietsroutes in Flevoland

Deze route van Dennis gaat door het hart van Nederland: Flevoland. Zoals Dennis zelf zegt: "Nederland (vorm) in een dag fietsen? Dat kan zeker, bekijk snel de route en je staat versteld!" En versteld staan we zeker, vrijwel de gehele route gaat over goede fietspaden. Goed asfalt en lekker doorfietsen dus. Ideaal voor een afstand van maar liefst 143 kilometer. Bekijk voor je rit even de weersvoorspellingen want er staat vaak een verraderlijke wind in Flevoland!

Race routes Flevoland

Racefiets routes in Overijssel

Wanneer je in Overijssel gaat fietsen, dan mag de Sallandse Heuvelrug hierin zeker niet ontbreken. Deze route van collega Babette biedt het allermooiste van de Sallandse Heuvelrug! Babette: "Mijn favoriete route in de omgeving van Nijverdal waar ik niet op uitgekeken raak. Het is een heel divers rondje waar alles inzit. Steile klimmen, maar ook prachtig glooiende wegen over de heide, afgewisseld met vlakke stukken waar de wind zich kan laten zien. En ook belangrijk: heel veel leuke plekken om onderweg te stoppen voor koffie en appeltaart!"

Racefietsroutes Overijssel

Racefiets routes in Drenthe

De route van collega Karen doet je denken aan een minivakantie, net over de grens. In Schoonebeek duik je de grens over naar Duitsland. Hier kom je volgens Karen in een soort 'teletubbieland' terecht. Heerlijk glooiende wegen, met verre uitzichten over glooiende weilanden. Als je de grens weer oversteekt, kom je in Overijssel terecht en rijd je een stuk langs de Vecht. Het laatste stukje, van Coevorden richting Schoonebeek, fiets je over een soort 'geheime weg'. Een achteraf liggend fietspad waarbij je langs de rivier 'Grenzaa' rijdt, wat Nederland van Duitsland scheidt. Kortom, een heerlijke ronde met afwisseling tussen een glooiend en een vlak gebied, waarbij je ook door stukken bos en open gebieden rijdt.

racefietsroutes Drenthe

Racefiets routes in Friesland

De route van collega Roel is eentje die hem doet herinneren aan zijn Friese roots. "Ik kan altijd ontzettend genieten van de mooiste paadjes door de mooiste natuurgebieden. Dit was vroeger toen ik in het Friese Gorredijk woonde één van mijn favoriete rondjes op de racefiets. Snellere lange stukken langs het water en door de weilanden afwisselen met smalle, kronkelende fietspaadjes door schitterende bossen, hei en veengebieden. Zo fiets je in deze route dwars door het Fochteloërveen en Nationaal Park Drents-Friese Wold. Een aanrader!"

racefiets route Friesland

Racefiets routes in Groningen

Op zoek naar een niet al te grote ronde om te fietsen vanuit de stad Groningen? Dan is deze route van Renske iets voor jou. Tijdens deze route fiets je via fijne rustige verharde paden door De Onlanden. Ook loopt deze route door het pittoreske dorpje Oostwold. Vervolgens kom je over de Bauke Mollema brug, die nog voor enig klimwerk zorgt in het verder vrij vlakke Groningen. Tot slot zal je met deze route ook nog door de stad Groningen fietsen, waaronder het stadspark. Stoplichten en andere verplichte verkeers-stops zijn zoveel mogelijk uit de route gehaald.

Fietsroutes Groningen racefiets

Heb jij ook een mooie racefiets route die je graag met ons wilt delen? Laat deze dan achter in de reacties!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Ontdek de nieuwe Bliz fietsbrillen: Scandinavisch design voor maximale bescherming en stijl

18 April 2024

Bliz fietsbrillen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van veeleisende fietsers ...

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...