Deel dit bericht

Mantel routes - De beste MTB routes per provincie!

25 Januari 2022

Zit je regelmatig op de fiets, maar fiets je vaak hetzelfde rondje? Door nieuwe routes te ontdekken, worden je ritten op de fiets nog leuker! Of je nou het liefst op de mountainbike, racefiets, stadsfiets of gravel bike zit! Om je hier een handje bij te helpen, hebben we de mooiste fietsroutes verzameld van onze medewerkers én klanten. In deze blog hebben we alle MTB routes voor je op een rijtje gezet.

Alle fietsroutes op deze pagina zijn te downloaden via Komoot. Als je de regio waar de Tour begint hebt ontgrendeld, kun je deze als GPX-bestand downloaden en op je fietscomputer gebruiken.

mountainbike routes verkennen
Op de mountainbike kun je een heleboel mooie wegen ontdekken.

De beste MTB routes volgens onze klanten en collega’s!

De afgelopen jaren zien we veel nieuwe mountainbike routes ontstaan door heel Nederland. En dat is natuurlijk niet zomaar, Nederland heeft een prachtige natuur waar je met de mountainbike doorheen mag fietsen op de daarvoor aangewezen routes. Misschien zie je door al die routes zelfs de bomen door het bos niet meer. Hieronder vind je een aantal MTB routes van onze collega's en die van onze klanten. Een goede inspiratie voor je volgende MTB-rit! Bekijk ook eens onze gravelroutes en racefiets routes.

Vind hier direct de routes per provincie

Mountainbike routes in Gelderland

Het MTB-rondje van Montferland is volgens collega Pim dé meest veelzijdige aangelegde MTB-route die er momenteel is. Met ruim 380 hoogtemeters op een lengte van 32,3 kilometer is dit naast een klimparcours ook een zeer veelzijdige ronde: single tracks, lange afdalingen en mooie verbindingswegen tussen de bossen in. Er zijn verschillende startpunten, zodat je vanuit iedere kant kunt beginnen. Ook extra lusjes naar bijvoorbeeld Elten zijn mogelijk, zodat je altijd je gewenste aantal kilometers kunt rijden. Juist omdat deze ronde varieert in verschillende disciplines raak je niet snel uitgeleerd of verveeld. Natuurlijk zijn er genoeg momenten om links of rechts te genieten van flora en fauna!

mountainbike routes

De MTB route van Lochem slingert over de Lochemse berg. Hierdoor worden zoveel mogelijk hoogtemeters meegepakt. Pittige klimmetjes worden afgewisseld met snelle afdalingen en mooie flows over de trails. Vergeet niet om onderweg te genieten van de natuur om je heen. Dit kan perfect bij de Koepel op de Kale Berg na deze beklommen te hebben. Met een hoogte richting de 50 meter heb je een mooi uitzicht over Barchem.

De route Vorden die hierop volgt in de route van Steven is vlakker en ideaal te combineren met de route van Lochem. Hier worden langere rechte stukken afgewisseld met meerdere mooie singletracks. Deze routes vallen onder het MTB netwerk Achterhoek, de andere routes in de omgeving sluiten perfect op elkaar aan met een totale lengte van meer dan 100 kilometer. Dus mocht je nog meer kilometers maken kun je zelfs nog wat extra routes meenemen vanuit deze route. Een mooie uitdaging dus!

MTB routes

In Nijmegen wordt de afgelopen jaren hard gewerkt om prachtige mountainbike routes aan te leggen in het Rijk van Nijmegen. Inmiddels zijn de routes al een paar keer benoemd als mooiste MTB routes van ons land. Omdat er nog volop aan de routes wordt gewerkt kan het zijn dat er soms een omleiding in de route zit, dit staat altijd duidelijk aangegeven.

Je kunt kiezen tussen verschillende routes (rood, paars, blauw en groen) maar deze zijn ook uitstekend te combineren voor wanneer je wat langer wil genieten op de MTB. In deze route zijn rood en paars gecombineerd waardoor je ongeveer 30 kilometer onderweg bent. De rode route is wat technischer. Bochtige singletracks worden afgewisseld met de nodige hoogtemeters. Ook de paarse route biedt met venijnige, steile klimmetjes, snelle afdalingen en gave kombochten veel variatie. Combineer dit met de prachtige bossen en afwisselende natuur en je zit met één grote glimlach op de mountainbike! Een absolute aanrader.

page?image_id=2255

MTB routes in Limburg

Deze MTB route in Zuid-Limburg is ingestuurd door Patrick. Het parcours ligt bijna helemaal in bosrijk gebied. Deze route heeft de moeilijkheidsgraad moeilijk dus zal erg zwaar zijn voor beginners. Zoals Patrick zelf zegt: "om het gevoel na de rit helemaal compleet te maken kun je genieten van een heerlijke versnapering bij Boscafé 't Hijgend Hert. Een echte aanrader!"

mtb routes

Mountainbike routes in Utrecht

De route van Justin begint met een mooi stukje dichtbij het vliegveld van Soesterberg. Vervolgens ga je volledig op in het bos en kom je herboren terug, aldus Justin! Je in deze route veel opties om te verlengen voor als je je onoverwinnelijk bent gaan voelen onderweg. Verleng de route bijvoorbeeld door de nieuwe Den Treek route te ontdekken of verplaats de startplek een stukje naar de Soesterduinen. Met deze route fiets je in het hart van de Utrechtse Heuvelrug met de eindeloos geroemde fietsroutes Austerlitz en Zeist als basis. Een ervaring om niet snel te vergeten!

page?image_id=2257

MTB routes in Noord-Brabant

Deze route van collega Dennis combineert verschillende mountainbike routes om tot een uitdagende afstand te komen. Via de verbindingswegen die aan de routes vastzitten kom je gemakkelijk bij een andere route terecht. In de route zitten veel singletracks verwerkt en vind je ook een klein beetje hoogteverschil. Deze route is voor iedere mountainbiker geschikt, maar zeker niet saai!

mountainbike routes

Mountainbike routes in Zeeland

Toen we collega Bram vroegen naar een MTB route in Zeeland, zei hij dat Westerschouwen in dit lijstje moest staan. Het is een erg kleine route van maar 5,9 kilometer, maar hij is pittig. Er zit namelijk vrij veel hoogteverschil in. De route doorkruist de duinen van Westerschouwen en zorgt ervoor dat je ook aan je technische skills kan werken. Zo zit er een kleine drop-off in de route en mag je door het mulle zand een pittige klim omhoog fietsen. Een leuke uitdaging in een klein rondje dus!

mountainbikeroutes

MTB routes in Zuid-Holland

De volgende route is gedeeld door Annick! Deze route is een combinatie tussen duinen, weiland, verharde paden en bossen. In het begin van de route fiets je door de duinen met uitzicht op zee. Erg mooi en leuk om deze route te doen. De omgeving veranderd steeds en je rijd een stukje door Goedereede. Dit is volgens Annick een erg leuk en oud stadje om doorheen te fietsen!

mtb route zuid-holland

Mountainbike routes in Noord-Holland

De volgende route is ingezonden door Jeroen. Volgens hem loopt deze route door één van de mooiste gebieden van Nederland. "Bos, duinen, weiland, fietspad, bospad en strand. Alles komt in deze route aan bod! Het is rustig fietsen hier, jong en oud, prof of recreant; iedereen is hier buiten en geniet. Het contrast van natuur en de Hoogovens langs de route is schitterend! Hier heb je alles wat je wil op de fiets dus kom kijken en geniet!" Aldus Jeroen.

mountainbike routes

MTB routes in Flevoland

De route die we van Peter-Jan hebben gaat over de aangelegde MTB-route van Dronten. In deze route zitten verschillende drop-offs en kleine klimmetjes verwerkt. Je kunt hier verschillende lusjes volgen of gewoon de GPX-route volgen waardoor je de gehele route kunt fietsen. En is de route te kort voor je? Dan rijd je 'm toch gewoon nog een keer?!

MTB route

Mountainbike routes in Overijssel

Deze route van collega Michiel gaat over de mountainbike route van Ootmarsum. Michiel heeft hier een aantal technische stukken uit de route gehaald, waardoor deze ook voor beginners makkelijker is om te fietsen.

mountainbike route

MTB routes in Drenthe

Wanneer je mountainbike routes in Drenthe zoekt, dan mag Gieten hierin eigenlijk niet ontbreken. Dit is de thuisbasis van o.a. de Hondsrug Classic en Superprestige Gieten. Deze route is ingezonden door Richard en hij vat de route kort maar krachtig samen: "Dit is een heerlijke route met ups, downs en zalige kombochten. Genieten!" Zelf deze route ervaren? Download dan snel deze route naar je fietscomputer en ga op avontuur!

Onderstaande route is ingezonden door Ekke Douwe. Deze route gaat door de drie noordelijke provincies: Drenthe, Groningen en Friesland. Ekke Douwe: "Deze route begint in het mooie Drenthe en via wat zand en gravel paden zakken we af richting de mooie heide bij Bakkeveen, Friesland. Natuurgebied ''t Mandefjild. Via de vele paadjes, zand, schelp en asfalt fietsen we door Bakkeveen naar Duurswoude: Natuurgebied Duurswouderheide. Hier kan de mountainbiker maar ook de wandelaar zijn geluk niet op. Een prachtige omgeving met rijke historie. Op de weg terug nogmaals via 't Mandefiljd en dan door de bossen naar Zevenhuizen om vervolgens te eindigen in Drenthe. Ja, 1 ochtend 2 heides en 3 provinciën. Wat wil een mens nog meer."

MTB route

Mountainbike routes in Friesland

Of je in Friesland alleen maar open velden en water hebt? Zeker niet! Deze MTB-route in Beetsterzwaag bewijst dat. Het grootste deel van deze route gaat namelijk door het bos. Deze route is gedeeld door Lennart. "Het is een MTB route in mijn achtertuin, binnen 10 minuten zit ik op de route. Dit jaar voor het eerst naast de racefiets, aan het mountainbiken in de winter en mede door deze route door het prachtige bosgebied van Beetsterzwaag zal ik het blijven doen. Deze route is heel divers, van singletracks, slalom stukjes en uitdagende boomwortels tot schitterende bospaden." Let op: voor het fietsen op deze route heb je een Natuurmonumenten MTB-vignet nodig.

MTB route Friesland

Mountainbike routes in Groningen

De route die is ingestuurd door Arjen, loopt door de Groningse Veenkoloniën in Veendam. De route is met een kleine 23 km niet heel lang, maar biedt genoeg afwisseling om er een leuke route van te maken. Ben je met de MTB in Groningen? Dan is deze route zeker een aanrader!

MTB route

Heb jij ook een mooie MTB route die je graag met ons wilt delen? Laat deze dan achter in de reacties!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Ontdek de nieuwe Bliz fietsbrillen: Scandinavisch design voor maximale bescherming en stijl

18 April 2024

Bliz fietsbrillen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van veeleisende fietsers ...

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...