Deel dit bericht

Mantel routes – De beste gravelroutes per provincie!

4 Februari 2022

Fietsen is genieten! Maar iedere keer hetzelfde rondje maken op de fiets kan ook vervelen. Daarom is inspiratie voor nieuwe fietsroutes altijd welkom. Dat vonden wij ook en daarom hebben we onze klanten en collega´s gevraagd naar de mooiste fietsroutes voor de stadsfiets/e-bike, gravel bike, racefiets en mountainbike. Zo kun je nieuwe plekken ontdekken, terwijl je je favoriete hobby uitoefent! In deze blog zetten we de beste gravelroutes per provincie voor je op een rijtje.

Alle fietsroutes op deze pagina zijn te downloaden via Komoot. Door op de afbeelding te klikken, kom je bij de route uit. Als je de regio waar de Tour begint hebt ontgrendeld, kun je deze als GPX-bestand downloaden en op je fietscomputer gebruiken. Zo kun je snel op weg om de mooiste fietsroutes te fietsen op het moment dat het jou uitkomt!

bikepacking gravel

De beste gravelroutes volgens onze klanten en collega’s

Het geweldige aan het fietsen op gravelwegen is dat je vaak op plekken komt waar je nog nóóit eerder bent geweest. Het lastige aan het maken van een gravelroute, is dat je moet weten waar je wél en niet langs kunt gaan. Dat doe je door zoveel mogelijk zelf te ontdekken. Gelukkig hebben wij hieronder een aantal routes waarmee je zeker weet dat je een fantastische route gaat fietsen! Volgens onze collega´s en klanten zijn dit de beste gravelroutes! Bekijk ook eens onze mountainbike routes en racefiets routes.

Inhoudsopgave - Vind hier direct de routes per provincie

Gravelroutes in Gelderland

Onderstaande route van Erik is gebaseerd op een van zijn favoriete wielerkoersen: de Strade Bianche! Erik heeft zijn route dan ook de 'Strade Komoot' genoemd en dat is niet voor niets. De Veluwezoom en de Loenermark zit bomvol mooie gravelstroken, waarvan de meeste ook nog eens goed te doen zijn met de racefiets. Al is het wel handig om minimaal 28 mm banden en een beetje stuurmanskunst te hebben. Deze route brengt je langs weidse uitzichten, de hoogste waterval van Nederland en sluit af op de Italiaanse weg.

gravelroutes Gelderland

De gravelroute van Erwin, onze storemanager van Superstore Utrecht is er eentje voor op je bucketlist! Met start en finish in Ede, fiets je zo Ginkelse Heide en Eder Heide op. Deze route kruist vele gravelstroken die je ooit eens gefietst moet hebben.

veluwe gravelroutes

Deze aangepaste 'gravelroute Veluwezoom XL' van Erwin voert je met een kleine aanloop vanaf de P+R aan de A50 over de officiële MTB route van Natuurmonumenten, met hier en daar een kleine aanpassing om het voor de gravelbike leuk te houden. Zo behoudt de aangepaste route de pittige hoogtemeters aan de zuidkant die deze route zo uitdagend maken, terwijl het slecht lopende stukken en technische stukken singletrack overslaat.
Wat overblijft is deze heerlijke gravelroute door de Veluwezoom en Loenermark.

gravelroutes veluwezoom

Benieuwd naar de favoriete producten van Erwin om zijn gravelroutes te fietsen? Lees hier verder!

Naast de Veluwe, heeft Gelderland nog een regio waar je prachtig kunt rondfietsen op je gravelbike. Namelijk de Achterhoek! De volgende route is ingestuurd door Han, dit is zijn beschrijving: "De mooiste gravel-paden vind je in de Achterhoek. Onderweg zijn er meerdere gelegenheden voor een koffie-stop. De route is makkelijk uit te breiden of in te korten. Onderweg praktisch geen drukke of gevaarlijke wegen. Je vindt in deze route mooie vergezichten met in de verte zicht op de kerkdorpen waar je via verrassende paden naartoe rijd." Deze route is overigens ook goed te doen met een racefiets met dikkere banden, gezien de route voor ongeveer 30 kilometer over asfalt gaat.

gravelroute achterhoek

Zoek je een route waar iets meer onverharde stukken in zitten? Dan is deze gravelroute door de Achterhoek van Frank iets voor jou! De route start in Wehl en draait helemaal om Doetinchem heen. "In de route zit echt alles. Lekker afwisselend met gravel, zand, slootkant, hard, zacht en stukjes asfalt om de verbinding te maken tussen het mooie Kruisberg, Slangenburg en Montferland. Gedeeltes waar je technisch (cross) kunt rijden en mooie snelheidspaden. Afwisseling van bos en weilanden in een lekkere groene omgeving vol historie. In alle weersomstandigheden een leuke uitdagende route. Kortom genieten!" Aldus Frank.

page?image_id=2272

Gravelroutes in Limburg

We kennen Limburg als perfecte fietsprovincie dankzij tochten als de Amstel Gold Race en Limburgs mooiste. Maar je kunt ook geweldige gravelroutes fietsen in Limburg. Dat bewijst deze route van Frank. Zoals Frank zegt: "Deze 65 km is de perfecte gravelrit door Zuid-Limburg, aangezien ie lekker heuvelig is en er maar minimaal asfalt kilometers in zitten."

gravelroutes

Gravelroutes in Utrecht

De Utrechtse Heuvelrug is één van de mooiste gravel gebieden van Nederland. Deze ingezonden route door Stephan is een gravelroute die niet te lang is maar wel uitdagend. Door een aantal stukken singeltrack van de MTB route Austerlitz en Amerongen mee te pakken. Ruim driekwart van de route loopt over gravel en onverharde paden door de mooiste bossen en weilanden van de Utrechtse Heuvelrug. Onderweg een aantal gelegenheden voor een (takeaway)-kop koffie zoals de Proloog in Amerongen. Let op: je hebt voor deze route een MTB vignet van de Utrechtse heuvelrug nodig!

gravelroutes Heuvelrug

Onderstaande route is gedeeld door Joost. "De standaard Gravel-uitdaging in de USA is 100 mile. Kan dat ook onze drukbevolkte Randstad? Jazeker: deze route van 100 mijl stuurt je over de vele mooie gravelpaden van de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi. En met 600 hoogtemeters valt er ook nog aardig wat te klimmen. Tip: rijdt deze route op een doordeweekse dag, dan heb je volop ruimte!"

gravelroutes utrecht

Gravelroutes in Noord-Brabant

Deze gravelroute van Nico start en finish bij Den Bosch. Deze fietsroute heeft veel afwisseling in landschap, ondergrond en hoogte. Je komt langs oude spoorlijnen, kamp Vught en over de Campina, een prachtig natuurgebied. En mocht je nog een klein stukje eraan toe willen voegen? Dan fiets je zo naar onze Superstore Den Bosch.

gravelride den bosch

De volgende gravelroute door Brabant is ingestuurd door René. Volgens hem heeft deze rit alles in zich: rijden over asfalt, gravel, straatstenen, hard zand, los zand, bospaden, fietspaden en landwegen. De route voert door het landelijk gebied ten oosten en zuiden van Tilburg. René is zelf gestart bij Trappistenklooster Koningshoeve (La Trappe) en heeft het rondje van 88 km met droog weer gereden. René dacht de regio Tilburg goed te kennen, totdat hij deze route reed. 'Ik ben in prachtige natuurgebieden geweest die geheel nieuw voor mij waren. Deze route bevat alles wat een fietstocht buiten de gebaande paden zo mooi maakt!' Er is maar één manier om daar achter te komen...

page?image_id=2277

Gravelroutes in Noord-Holland

Onderstaande route is gemaakt door Luc en begint bij Hilversum. Vanuit daar duik je al snel de heidevelden en gravelwegen in bij de Zuiderheide en Laarderwasmeer. Hij heeft de route zelf gefietst in de ochtend van de Strade Bianche. "Wat is er mooier dan op de dag van Strade Bianche eerst zelf een prachtige tocht te maken met vrijwel uitsluitend schitterende gravel- en bospaden en daarna meer dan voldaan thuis te komen en Mathieu van der Poel in Siena te zien winnen?"

gravel route

Gravelroutes in Overijssel

De onderstaande route is ingezonden door Jan. Volgens Jan is het fietsen in de tuin van Nederland (Salland) geweldig. Met een afwisselend landschap en rustige wegen kun je optimaal genieten in het Sallandse landschap.

gravelroutes noord-holland

Ben je in de buurt van Deventer? En zoek je een toffe gravelrit in de buurt? Zoek niet verder, deze rit van Sebastiaan is de rit die je zoekt. Met deze gravelroute is het heerlijk dwalen met de gravelbike rondom Bathmen met uitstapjes vanuit Overijssel naar Gelderland.

gravelride bathmen

Zelf een gravelroute insturen?

Zoals je ziet missen we voor een aantal provincies nog gravelroutes. Kun jij ons hierbij helpen? Stuur dan jouw mooiste fietsroute in via de reacties hieronder.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Ontdek de nieuwe Bliz fietsbrillen: Scandinavisch design voor maximale bescherming en stijl

18 April 2024

Bliz fietsbrillen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van veeleisende fietsers ...

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...