Deel dit bericht

Fietskleding Voor Beginners – Wat heb je Nodig Voor je Eerste Ritten? [Beginners]

Als je je eerste meters gaat maken op een racefiets of mountainbike heb je meer nodig dan alleen een goede fiets. Sterker nog, met de juiste fietskleding fiets je een stuk fijner. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het meest essentiële onderdeel van jouw fietsoutfit; de fietshelm! Maar hoe maak je een keuze uit al het aanbod.

Dat je met een fietshelm fietst is tegenwoordig vanzelfsprekend. Maar dat een bibshort en fijne handschoenen je fietstocht een stuk aangenamer kunnen maken, dat is iets waar veel beginners niet direct aan denken.

Met goede fietskleding kun je alles aan.
Met goede fietskleding kun je alles aan.

Toch kunnen die kleine dingen belangrijk zijn voor je plezier op de fiets. Maar waar let je op als je voor het eerst fietskleding gaat kopen en wat heb je allemaal nodig? Hoe weet je nou of iets goed is of niet? Van boven naar beneden nemen we alle belangrijke punten met je door.

Fietshelm is de basis van veiligheid

Een goede fietshelm is niet meer weg te denken bij een wieleroutfit. Gelukkig zijn de helmfabrikanten daar ook handig op ingesprongen en kun je tegenwoordig hele mooie fietshelmen krijgen die bij je fietskleding passen.

Maar waar let je nu op bij het uitzoeken van een fietshelm? Als eerste moet je weten op wat voor fiets je gaat fietsen. Per fietsdiscipline heb je namelijk een andere fietshelm nodig. Zo heb je specifieke racefiets helmen, mountainbike helmen, downhill helmen en helmen voor op de speed pedelec.

Een mountainbikehelm heeft voorop een klepje om troep uit je ogen te houden.
Een mountainbikehelm heeft voorop een klepje om troep uit je ogen te houden.

Elke type fietshelm is veilig en je kunt de verschillende fietshelmen prima gebruiken voor verschillende disciplines. Je hoeft dus niet meteen een heel assortiment aan fietshelmen te kopen als je meerdere takken van fietssport beoefent. Enige uitzondering is misschien de full-face helm, want om daarmee nou op de racefiets of elektrische fiets te stappen…

Fietshelm voor elk budget

Zodra je weet welke fietsdiscipline(s) je gaat doen kan de zoektocht echt beginnen. Vaak heb je een budget in je hoofd voor je fietshelm en kun je gaan zoeken tussen de helmen van rond die prijs. Hoe duurder een helm, hoe lichter deze vaak is, met betere ventilatie.

Een fietshelm is het belangrijkste onderdeel van je fietsoutfit.
Een fietshelm is het belangrijkste onderdeel van je fietsoutfit.

Ook hebben duurdere helmen vaak een wat betere bescherming. Maar dat wil niet zeggen dat de goedkope fietshelmen niet beschermen. Al onze helmen zijn volgens de Europese normen goedgekeurd en zijn dus veilig. Over het algemeen is het een kwestie van smaak voor welke fietshelm je uiteindelijk kiest.

Heel belangrijk is wel dat een fietshelm ook echt goed op je hoofd zit. Het kiezen van de juiste maat doe je door je hoofdomtrek op te meten. Het aantal centimeters dat je meet kun je gebruiken als jouw helmmaat. Per helm hebben we onder de maat gezet voor welke hoofdomtrek de helm geschikt is. Zo weet je zeker dat je helm ook echt goed past.

Voor dit soort werk heb je wel een full-face helm nodig.
Voor dit soort werk heb je wel een full-face helm nodig.

Een helm mag je iets voelen zitten maar moet niet te strak zitten, dan heb je zeker weten aan het einde van je rit hoofdpijn! Zit je fietshelm te los dan is dit ook niet goed. Naast dat het heel irritant is als je helm beweegt tijdens het fietsen is dit ook niet veilig. Mocht je dan je helm echt nodig hebben tijdens een valpartij is de kans groot dat deze van je hoofd afschuift en niet meer beschermt.

Klein trucje is om je helm goed vast te zetten met het afstelsysteem (als deze op de helm zit) en voorover te buigen. De helm zou dan nog net op je hoofd moeten blijven zitten. Valt hij er gelijk vanaf, dan zit hij te los.

Fietsbril tegen wind, regen, zon en insecten

Een fietsbril is een echte must. Een goede fietsbril beschermt namelijk niet alleen je ogen tegen de zon maar doet veel meer. Hij voorkomt ook dat er vliegjes in je ogen komen en houdt rijwind en vuil tegen. Zo houd je dus altijd een goed zicht.

Een goede fietsbril beschermt je ogen tegen meer dan de zon alleen.
Een goede fietsbril beschermt je ogen tegen meer dan de zon alleen.

Fietsbrillen zijn er in alle soorten en maten en de daarbij behorende prijzen. Zo zit er wel meer dan €200 prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste bril. Is de duurdere dan zoveel beter? Ja, maar dat wil niet zeggen dat een goedkopere bril voor jou niet goed genoeg is.

Lenzen maken de fietsbril

Wat een bril duur maakt zit vooral in de lens. Deze zijn er in verschillende tinten en uitvoeringen. Wat je nu vooral veel voorbij ziet komen zijn de fotochromatische lenzen.

Er is zoveel keuze in fietsbrillen dat je niet vaak dezelfde tegenkomt.
Er is zoveel keuze in fietsbrillen dat je niet vaak dezelfde tegenkomt.

Deze lenzen kleuren automatisch mee met de weersomstandigheden. Schijnt de zon? Dan kleurt de lens donker en als er een wolkje voorbij komt wordt de lens automatisch wat lichter. Hierdoor heb je nog maar 1 lens nodig die je dus het hele jaar door kunt gebruiken. Deze techniek is lastig te maken waardoor de bril gelijk een heel stuk duurder wordt.

Lenzen wisselen

Wat je bij veel brillen ziet is dat er verschillende lenzen meegeleverd worden. Een donkere lens voor zonnig weer, een gele lens voor bewolkt weer en nog een doorzichtige lens voor als je met echt slecht weer de fiets pakt. Ideaal als je niet gelijk de hoofdprijs wilt betalen maar niet alleen een mooi weer fietser bent.

Een donkere lens voor zonnig weer.
Een donkere lens voor zonnig weer.

Welk frame of model fietsbril het beste bij je past is afhankelijk van de vorm van je hoofd. Niet elke fietsbril zit bij iedereen gelijk goed. Bij de meeste fietsbrillen kun je nog wel wat afstellen door de neusvleugeltjes iets te kunnen buigen zodat hij goed op je neus blijft zitten. Het blijft een kwestie van proberen en kijken welke het beste bij jou past.

Zorg er tenslotte voor dat je fietsbril goed stevig zit zodat deze niet van je neus kan glijden bij een hobbeltje in de weg.

Fietsshirts en baselayers

Tijdens het fietsen krijg je het warm, zelfs als het buiten gewoon koud is. Om deze warmte weg te krijgen gaat je lichaam zweten. Maar ook dit zweet moet weer ergens naar toe. Het dragen van een katoenen shirt is daarom niet ideaal tijdens het fietsen. Sterker nog, je shirt wordt zeiknat en is ook niet meer droog te krijgen.

Fietsshirts zijn in talloze prints te krijgen.
Fietsshirts zijn in talloze prints te krijgen.

Het gevolg is dat je shirt dan koud aan gaat voelen. Omdat hij direct op je huid zit koel je hierdoor snel af en door de rijwind wordt het alleen maar nog kouder en onaangenamer.

Baselayer houdt je warm en koel!

Die kou kun je voorkomen door een goed fietsshirt en een baselayer te dragen. Een baselayer zorgt ervoor dat jouw transpiratievocht niet op je huid blijft, maar naar de buitenste laag van de baselayer wordt getransporteerd. En daar kan jouw zweet dan – zonder dat je het koud krijgt -verdampen.

Een baselayer hoeft helemaal niet duur te zijn.
Een baselayer hoeft helemaal niet duur te zijn.

Een baselayer draag je op zowel warme als koude dagen. Op de koude dagen is het een extra laagje isolatie en zal het er ook voor zorgen dat je zweet snel afgevoerd wordt waardoor je het niet koud krijgt.

Op de warme dagen houdt het jou koel. Door de zweet snel van je lijf af te voeren zorgt dit voor verkoeling. Het houdt je temperatuur op een goed niveau en zorgt er ook weer voor dat je door de rijwind niet zult afkoelen.

Fietsshirt heeft een functie

Je moet dan wel bovenop de baselayer een goed ademend fietsshirt of fietsjack dragen. Een fietsshirt is echt speciaal gemaakt om mee te fietsen. Er zit namelijk best een groot verschil tussen een fietsshirt en een standaard sportshirt.

Achterzakjes, handig voor eten, de telefoon, portemonnee en je huissleutels.
Achterzakjes, handig voor eten, de telefoon, portemonnee en je huissleutels.

Een fietsshirt heeft een andere pasvorm dan andere shirts die nodig is voor als je in de fietshouding zit. Ook heeft hij een rits waarmee je tijdens het fietsen voor extra ventilatie kunt zorgen. De grote achterzakken zijn ideaal om sportvoeding mee te nemen of een fietsjasje of regenjas.

Fietsshirts in verschillende pasvormen

Let bij het kopen van je shirt en ondershirt wel op de pasvorm. Een ondershirt moet goed aangesloten zitten om goed zijn functie te kunnen doen. Ook je fietsshirt moet goed zitten. Er zijn namelijk verschillende pasvormen: Aerofit, Regular fit en Comfort fit.

Elk fietsshirt kan zijn eigen functie hebben, van aeodynamische racer tot en met waterdicht voorjaarsshirt.
Elk fietsshirt kan zijn eigen functie hebben, van aeodynamische racer tot en met waterdicht voorjaarsshirt.

Op de racefiets zijn de meest voorkomende pasvormen aero- en regular fit. Op de mountainbike kom je comfort fit tegen. Verder kun je nog even letten op de achterzakken, sommige shirts hebben namelijk ook een afsluitbaar zakje met rits om bijvoorbeeld waardevolle spullen als telefoon, sleutels, sieraden etc. in op de bergen.

Windjasjes en regenjasjes tegen de kou

Wat je verder echt in je fietsgarderobe moet hebben is een windjasje of regenjasje. Een windjasje is ideaal wanneer het hard waait, het weer omslaat of wanneer er onverwachts een beetje regen uit de lucht valt. Want ook daar is een windjasje ideaal voor.

Windjasjes en regenjasjes houden ook de modder tegen...
Windjasjes en regenjasjes houden ook de modder tegen…

Een windjasje is erg klein op te vouwen en makkelijk mee te nemen in je achterzakken van je fietsshirt. Daarmee is een windjasje ook ideaal bij een vroege start om warm te blijven. Ben je eenmaal warm of breekt de zon door, dan prop je hem zo in je achterzakje.

Let wel even op dat je een windjasje niet te groot koopt. Een fladderend jack om je heen tijdens het fietsen is niet heel prettig. Wordt er echt regen voorspeld? Dan heb je een regenjasje nodig met getapete naden.

Goede fietsbroek met zeem

Een fietsbroek met zeem is net zo belangrijk als een goed fietszadel. Een fietsbroek of bibshort is een belangrijk onderdeel van jouw fietsoutfit. Je hebt voor mannen en vrouwen verschillende broeken.

Dit komt doordat het zeem een andere vorm heeft. Vrouwen en mannen hebben namelijk een andere stand van hun bekken en daar is de zeem op aangepast. Het bekken van vrouwen staat verder naar buiten. Daarom is een vrouwenzeem aan de achterkant breder dan die van de heren. De dames hebben namelijk de zitbotten breder staan.

Met een goede zeem in je bibshort houd je het een stuk langer uit op de fiets.
Met een goede zeem in je bibshort houd je het een stuk langer uit op de fiets.

Verder is er verschil in de diktes van de zemen. De dikte van een zeem is zeer persoonlijk en hangt samen met de hardheid van je zadel. Heb je bijvoorbeeld een heel zacht zadel? Dan is een dunnere zeem het beste. Heb je een hard zadel? Dan is een dikke zeem vaak de beste keuze

Waarom dat verschil tussen de zeemdiktes? Als je zadel zacht is en je zeem dik, dan wordt het effect van je zachte zadel een beetje weggenomen door je zeem. De kans op pijn aan je zitbotjes wordt hierdoor juist verhoogd.

De combinatie van een hard zadel met een dik zeem werkt beter. Dan zak je mooi in het zeem, maar door het harde zadel zak je niet te ver door. Een hard zadel met een dun zeem, kan ook, maar dat is erg persoonlijk. Experimenteer dus met de soort zeem die jij fijn vindt.

Fietsschoenen maken je outfit af

Welke fietsschoenen je moet hebben hangt mede van jouw pedalen af. Heb je racefiets of mountainbike pedalen? En als je mountainbikepedalen hebt, zijn dat dan SPD-pedalen of flat pedals? Bekijk eerst welke pedalen je hebt voordat je of fietsschoenenjacht gaat. Zodra je dat weet kun je gericht zoeken naar de juiste fietsschoen.

Klikpedalen zijn er in veel verschillende soorten.
Klikpedalen zijn er in veel verschillende soorten.

Racefiets schoenen hebben onder de zool 3 gaatjes in een driehoek staan. Hier passen SPD-SL schoenplaatjes op. Heb je een mountainbikepedaal? Dan heb je twee gaatjes naast elkaar. dat wordt een ‘gewoon’ SPD-pedaal genoemd. Bij flatpedals heb je geen schoenplaatjes nodig en heb je de keuze uit onze Five Ten collectie.

De zool maakt de fietsschoen

Bij het kiezen van een fietsschoen is het goed om te weten dat de zool van de schoen heel veel uitmaakt voor het rijgedrag. De instapmodellen hebben een zool die gemaakt is van vooral nylon. Hoe duurder de schoen, hoe meer carbon in de zool verwerkt is. De topmodellen hebben zelfs een een volledig carbon zool.

4 verschillende mountainbike-zolen.
4 verschillende mountainbike-zolen.

Door het gebruik van carbon in de zool wordt de schoen een stuk lichter, maar vooral ook een stuk stijver. Hierdoor buigt de zool niet door wanneer je veel kracht zet op de pedalen. Een winst voor de echte krachtpatsers onder ons. Toch heeft dit ook nadelen.

Een nylon en een carbon zool onder een racefiets schoen.
Een nylon en een carbon zool onder een racefiets schoen.

Zo rijdt het minder comfortabel, iets waar zeker een beginnende fietser erg aan moet wennen. Fiets je nog niet zo lang? Dan zou ik op zoek gaan naar een fietsschoen die een combinatie zool heeft van nylon en carbon. Zo heb je het beste van twee werelden.

Als je een fietsschoen aantrekt moet deze gelijk lekker zitten. Een drukpunt in de schoen betekent dat je de schoen niet moet kopen. Als je dit nu al voelt, dan wordt dat niet beter tijdens het fietsen.

De juiste maat fietsschoen

Het is van belang dat je de juiste breedtemaat en lengtemaat kiest om ervoor te zorgen dat je comfortabel kunt fietsen. Wanneer je de schoen aan hebt moet je iets ruimte over hebben bij de tenen. Tot ongeveer 0,5 á 1 centimeter. Wat je fijn vindt is persoonlijk maar ik zou niet kiezen voor meer of minder ruimte.

Bij mooie fietsschoenen horen ook mooie fietssokken.
Bij mooie fietsschoenen horen ook mooie fietssokken.

Een goede test is om als je de schoenen aan hebt op de tenen te gaan staan. Komt je teen tegen de voorkant aan is deze net iets te klein. Slip je uit de schoen of schuif je erin? Dan is de schoen te groot. De breedte is iets persoonlijks, dit moet gewoon lekker zitten.

Dus niet te ruim en zeker niet te strak. Als je gaat fietsen en je krijgt het warm zetten je voeten iets uit. Dus dan zit een schoen die al aan de strakke kant zat echt niet lekker meer. Om je op weg te helpen zou je ons maatadvies voor fietsschoenen kunnen gebruiken. Zo is de kans groot dat je in 1 keer de juiste schoen kiest.

Fietskleding voor beginners: jouw fietsoutfit compleet!

Jouw fietsoutfit is nu als het goed is compleet. Twijfel je ergens over of heb je liever echt persoonlijk advies? In onze superstores hebben we een afdeling vol met fietskleding en lopen er specialisten rond die jou precies kunnen vertellen wat je moet hebben.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen