Deel dit bericht

Met de juiste regenkleding fiets je er altijd droog bij! [Koopgids]

Met de juiste regenkleding fiets je altijd droog naar je bestemming en wordt fietsen door de regen een stuk minder vervelend. Want niemand vindt het fijn om nat en koud op zijn bestemming aan te komen. Of je nou een rondje gaat fietsen op je racefiets of mountainbike of met je stadsfiets of e-bike naar je werk fietst, met de juiste fiets regenkleding kom je altijd droog weer thuis. In deze blog zetten we de beste regenkleding voor op de fiets voor je op een rij.

Ongeacht of je nu op de racefiets, mountainbike of stadsfiets zit, een beetje regen hoeft jou echt niet meer tegen te houden. Met goede regenkleding fiets je zeker niet meer chagrijnig door iedere regenbui heen. Een belangrijk onderscheid in de soorten regenkleding is het verschil tussen waterdichte en waterafstotende fietskleding.

regenkleding fiets
Met goede regenkleding fiets je een stuk comfortabeler door weer en wind.

Wat is waterdichte fietskleding?

Waterdichte fietskleding is bestand om door flinke en lange stortbuien te fietsen. Waterdichte fietskleding heeft vaak getapete naden om de regen buiten te houden. Ook de rits is waterdicht of er zit een flapje overheen om te zorgen dat de regen niet naar binnen kan komen. Bij volledig waterdichte fietskleding kun je dus elke regenbui trotseren en droog weer thuiskomen.

Maar… het grote nadeel is dat waterdichte fietskleding vaak ook veel minder goed jouw lichaamsvocht naar buiten transporteert. Het wordt dus sneller zweterig en plakkerig van jouw zweet. Dat is de reden dat fietskleding niet altijd meer volledig waterdicht is. Maar de technieken zijn tegenwoordig zo ver dat de regenkleding hier wel in de buurt komt én nog steeds goed ademend is.

Met waterafstotende of waterdichte regenkleding fiets je een stuk vrolijker bij een flinke regenbui.
Met waterafstotende of waterdichte regenkleding fiets je een stuk vrolijker bij een flinke regenbui.

Wat is waterafstotende fietskleding?

Waterafstotend is een erg ruim begrip. Met de meeste waterafstotende fietskleding ben je een flinke bui wel de baas. Maar, afhankelijk van de kwaliteit van de regenkleding en de intensiteit van de regen, blijf je niet de hele dag droog. Bij langdurige en hevige regenbuien zal je fietskleding uiteindelijk gaan doorlekken.

Waterafstotende fietskleding is veel op de markt te vinden en in alle soorten en maten verkrijgbaar. Zo heb je de hele kleine opvouwbare windjacks die ook de eerste spatten regen tegenhouden tot echte dikke winterjacks die je zo goed als waterdicht kunt noemen. Weet je zeker dat je echt de volledige dag in de regen zult fietsen? Dan pas is een volledig waterdicht fietsjack aan te raden, maar houd er dan rekening mee dat je niet te warme kleding aantrekt om oververhitting en zweten te voorkomen. Anders ben je aan het einde van je rit alsnog nat van je eigen transpiratie!

Waar moet ik op letten bij het kopen van regen fietskleding?

Van niet waterdichte tot volledig waterdichte fietskleding

Bij onze fietskleding en fietskleding accessoires kun je zien of het product waterdicht of waterafstotend is. We hebben dit opgedeeld in gradaties, van niet waterdicht naar volledig waterdicht.

Niet waterdicht – Dit kledingstuk is niet waterdicht en laat al het water door.
Spatwaterdicht – De eerste paar druppels worden tegengehouden, maar meer regen gaat er snel doorheen.
Waterafstotend – Komt al dicht in de buurt van waterdichtheid. Het product houdt met gemak opspattend water en een lichte regenbui tegen.
Waterdicht – Dit product is volledig waterdicht en ook voorzien van getapete naden zodat water hier niet doorheen kan dringen.

Het ademende vermogen van regenkleding

Je zult al snel zien dat hoe meer water een fietsjack tegenhoudt, hoe minder het ademend vermogen wordt. Bedenk dus goed van te voren of je wel eens in een buitje rijdt of dat je echt uren door de regen rijdt. Het ademend vermogen van een product hebben we daarom ingedeeld in de volgende vijf categorieën:

1 ster – Het artikel ademt niet, dit zie je vaak bij volledig waterdichte kleding.
2 sterren – Het artikel heeft een minimaal ademend vermogen, dit komt vaak voor bij wind- en waterproof fietskleding.
3 sterren – Het artikel ademt vrij goed, maar heeft vaak wel een extra dikke laag of coating wat het ademend vermogen verminderd.
4 sterren – Het artikel heeft een goed ademend vermogen en vaak geen wind- en waterproof eigenschappen.
5 sterren – Het artikel ademt volledig, dit is bij echte zomerkleding.

regenkleding fiets
Een waterafstotend fietsjack ademt beter dan een volledig waterdichte fietsjas.
De regenkleding is opgedeeld in verschillende categorieën, afhankelijk van je type fiets:

Zoek je naast fiets regenkleding ook fietskleding voor de winter? In onze winter fietskleding koopgids lees je alles over welke wielerkleding je nodig hebt om warm te blijven.

Regenkleding voor op de racefiets

We beginnen met geschikte regenkleding voor wielrennen. Vooral waterafstotende fietskleding is populair bij racefietsers. De reden daarvoor is dat je je lichaamswarmte en zweet wel kwijt kunt, maar toch een aardige barrière hebt tegen regen. Toch wordt er tegenwoordig steeds meer regenkleding geproduceerd die zowel volledig waterdicht is, als een goed ademend vermogen heeft. Zo hoef je geen keuze meer te maken. Natuurlijk kun je regenkleding voor de racefiets ook op de mountainbike dragen.

Een waterafstotend of waterdicht fietsjack

De meeste wielrenners hechten vooral belang aan een droog en warm bovenlijf. Rondfietsen met een nat en koud bovenlijf is erg oncomfortabel. De keuzes voor een goed fietsjack zijn bijna eindeloos. Maar om het simpel te houden: je kunt kiezen voor een klein opvouwbaar jasje dat je snel over je normale fietskleding heen trekt en weer uit kunt doen zodra het droog is. Of je gaat voor een compleet fietsjack dat goede waterafstotende eigenschappen heeft of waterdicht is én lekker warm is. Let ook zeker op het ademend vermogen van een fietsjack. Het is namelijk als fietser belangrijk om je zweet te kunnen afvoeren.

fietsjackwaterafstotend
Bij een waterdicht of waterafstotend fietsjack zijn de naden vaak getaptet en is ook de rits waterdicht.

Waterafstotende regenjacks met een hoog ademend vermogen voor heren

Waterafstotende regenjacks met een hoog ademend vermogen voor dames

Waterdichte regenjacks voor heren

Waterdichte regenjacks voor dames

Ga voor een warme en waterafstotende fietsbroek

Het is tijd voor je benen, de motor van je fiets. Echt volledig waterdichte fietsbroeken zijn er niet, maar goede waterafstotende broeken zijn zeker te vinden! Lichte regen, natte sneeuw en opspattend water komen niet snel door deze broeken heen. Fiets je ook in de kou? Dan kun je overwegen meteen een winterse bibtight te kopen. Die is wat dikker en houdt je droog en warm tegelijk.

fietsbroekwaterafstotend
Bij een waterafstotende fietsbroek worden zo min mogelijk naden gebruikt om water buiten te houden.

Waterafstotende fietsbroeken voor heren

Waterafstotende fietsbroeken voor dames

MTB regenkleding

Mountainbikers kunnen een keuze maken uit het dragen van wielrenkleding of speciale mountainbike kleding. MTB broeken en MTB shirts zijn over het algemeen wat steviger dan wielrenkleding. Ook is mountainbike kleding een stuk wijder. Draagcomfort is vaak belangrijker dan aerodynamica voor mountainbikers. En dat comfort geldt ook voor MTB regenkleding. MTB regenkleding is vaak waterafstotend of zelfs helemaal waterdicht, zodat je onbezorgd en droog door de plassen kunt fietsen.

regenkleding mtb
Ook tijdens de meest extreme omstandigheden kun je je goed beschermen tegen regen en kou.

Fox Racing waterafstotende regenkleding

Fox Racing volledig waterdichte regenkleding

Regenkleding accessoires voor wielrenners en mountainbikers

We zetten onze favoriete regenkleding accessoires voor wielrenners en mountainbikers op een rij. We beginnen met het hoofd. Want niemand wil met een nat hoofd rondfietsen. Vooral bij wat kouder weer koel je dan snel af en dat is zeker niet prettig.

Houd je hoofd warm en droog met een koerspet, sjaal of helmmuts

Je kunt er voor kiezen om je hoofd tijdens het fietsen warm te houden met een sjaal of nekwarmer, een helmmuts of koerspet. Voor een langere rit is een goede helmmuts handig. Die ademen vaak goed en zijn net wat dikker. De stof houdt dan wel water vast, maar je hoofd warmt het water in de muts op en dat vormt de buitenste isolatielaag. Nadeel is wel dat, als je langer stil moet staan, je hoofd uiteindelijk wel afkoelt.

Een goede helmmuts kan je beschermen tegen lichte neerslag.
Een goede helmmuts kan je beschermen tegen lichte neerslag.
Wil je een zo droog mogelijk hoofd houden? Dan kun je kiezen voor een waterafstotende helmmuts of koerspet. Maar deze zijn al snel te warm voor de herfst, dus bewaar die voor de echt koude dagen. Een andere optie is een raincover of helmcover. Hiermee span je over je helm een waterdichte laag. Voordeel is dat het onder je helm droogt blijft, maar dat het wel blijft ademen. Als een muts je al snel te zweterig zit zou een helmcover een uitkomst kunnen zijn.

Houd je voeten droog met waterdichte overschoenen en fietssokken

Je voeten zijn ook erg belangrijk om droog te houden. Niets is vervelender dan te moeten fietsen met soppende fietsschoenen. Met een paar goede overschoenen houd je je voeten in ieder geval droog en warm. Waterdichte overschoenen zijn er in echte winter overschoenen of overschoenen die alleen waterdicht zijn, maar verder geen warmte bieden. Daarnaast zijn er ook waterdichte fietssokken te vinden, zo weet je zeker dat er geen regen binnenkomt!

Overschoenen houden niet alleen de regen buiten, ze houden je geliefde fietsschoenen ook nog eens mooi!
Overschoenen houden niet alleen de regen buiten, ze houden je geliefde fietsschoenen ook nog eens mooi!
Een punt van aandacht is de overgang van de onderkant van je fietsbroek naar je overschoen of fietssok. Daar kan namelijk altijd wel wat water naar binnen als het erg hard regent. Dat kun je makkelijk voorkomen met een plastic zakje.

Knip de gesloten onderkant van het zakje af om er een ‘beenstuk’ van te maken. Trek het stuk plastic aan en stop die voor de helft in je fietssok. Trek dan je overschoen aan en vouw de andere helft van het plastic weer daar overheen. Dat voorkomt een heleboel inlopend water. GripGrab heeft er met de GripGrab CyclinGaiter zelfs een speciaal kledingstuk voor gemaakt.

Waterdichte overschoenen racefiets

Waterdichte overschoenen MTB

Waterdichte fietssokken

Voorkom natte en koude handen met fietshandschoenen

Dat je de handen ook nog warm en droog wilt houden is geen verrassing. Daarom is er tegenwoordig genoeg keuze in volledig waterdichte fietshandschoenen! En wil je tijdens je rit in de regen even een berichtje sturen? Geen probleem! Er zijn tegenwoordig genoeg fietshandschoenen te vinden waarmee je je smartphone nog kunt bedienen. Zo kun jij je fietshandschoenen lekker aan laten. Wel even afstappen natuurlijk!

waterdichtefietshandschoenen
Door de Fusion Control technologie van Sealskinz blijven je handen heerlijk droog tijdens een regenbui.
Voor de echte koukleumen onder ons hebben we ook nog handschoenen in het assortiment die zichzelf opwarmen. Namelijk de Sealskinz Heated Cycle en AGU Heated fietshandschoenen. Als je nu nog koude handen houdt weten wij het ook niet meer!

Volledig waterdichte fietshandschoenen

En ben je speciaal op zoek naar MTB handschoenen? Dan heb je de keuze uit goede waterafstotende fietshandschoenen!

Waterafstotende MTB handschoenen

Armstukken, beenstukken en kniestukken voor wisselende weersomstandigheden

In het voor- en najaar fiets je ook regelmatig in wisselend weer. De ene keer koud met regen, een half uur later volle zon en heerlijk warm. Daarvoor kun je het beste gebruikmaken van armstukken, beenstukken of zelfs kniestukken.

waterafstotende beenstukken
Waterafstotende beenstukken kun je snel en gemakkelijk aantrekken als het begint met regenen.
De meeste arm- en beenstukken zijn vrij dik en houden de elementen voor een tijdje buiten. Daarnaast hebben we ook waterafstotende arm-, been- en kniestukken in ons assortiment. Het voordeel is dat je ze relatief snel aan of uit kan trekken. Vertrek je met prachtig weer maar wordt er misschien regen verwacht? Steek ze in je achterzak zodat je onderweg ze snel aan kan trekken.

Waterafstotende armstukken

Waterafstotende beenstukken

Waterafstotende kniestukken

Regenkleding voor op je stadsfiets of e-bike

Niet alleen sporters hebben de behoefte om droog te blijvens op de fiets. Daarom hebben wij ook regenkleding in ons assortiment die je kunt dragen op je stadsfiets of e-bike. Ideaal voor fietsers die droog aan willen komen op bijvoorbeeld school of werk. Voor stadsfietsers en e-bikers is het ademend vermogen wat minder interessant dan voor de wielrenners en mountainbikers. Wel is een goede waterdichte of waterafstotende jas belangrijk. Zo kom je altijd droog op je bestemming aan. Het enige nadeel is dat, vooral bij wat warmer weer, het wel een beetje zweterig en klam aan kan voelen.

regenpak
Begint het te regenen onderweg? Een regenpak trek je snel even over je kleding aan.
Je kunt kiezen voor regenjassen, regenbroeken en zelfs voor een compleet regenpak. En over je looks hoef je je zeker geen zorgen meer te maken. Terwijl je je vroeger misschien nog schaamde voor je regenkleding, hoeft dat nu zeker niet meer. De regenkleding is te koop in allerlei soorten kleuren en ziet er erg hip uit. Van een lange regenjas voor dames tot een hippe poncho of een lichtgewicht parka, met de regenkleding van AGU is er voor ieder wat wils! Ook is er gedacht aan de fietsers die in het donker de weg op moeten. Met Hi-vis regenkleding fiets je een stuk zichtbaarder over straat.
met deze regenkleding fiets je hip voorbij
Met een mooie regenjas zit je zowel droog als hip op je stadsfiets!

Regenjassen voor dames

Regenjassen voor heren

Regenbroeken

AGU regenpakken

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 fietsers over “Met de juiste regenkleding fiets je er altijd droog bij! [Koopgids]”

Gerelateerde berichten


Meest gelezen