Deel dit bericht

Mountainbike schoenen koopgids – Welke schoenen moet jij hebben?

Ben jij op zoek naar mtb schoenen, maar heb je geen idee welke je moet kiezen? Lees dan snel verder! Door het grote aanbod aan verschillende merken kun je soms door de bomen de juiste mountainbikeschoen niet meer zien. Niet zo handig in het bos! In deze blog geven we je aan waar je op moet letten.

Welk pedaal heb ik nodig?

Wanneer je net begint met mountainbiken kan het soms nog spannend zijn om vast te zitten in je pedalen. In dat geval kun je er ook voor kiezen om niet in te klikken. Je kunt namelijk ook rijden met normale pedalen met sportschoenen of met een flatpedal met een daarbij behorende schoen.

Het voordeel van een inklikpedaal is dat je vastzit en daardoor ook echt goed aan het pedaal kan trekken. Hierdoor fiets je efficiënter en stuiter je niet van de fiets af tijdens een hobbelige afdaling.

MTB schoen inklikpedaal
Als je zit ingeklikt in je pedalen kun je veel efficiënter trappen.

Ook flatpedals zijn populair. Een flatpedal is een vlak pedaal met pinnen erop. Deze pinnen grijpen zich vast in het speciale rubber waarvan flatpedal schoenen zijn voorzien. Hierdoor zit je toch redelijk ‘vast’ en glijd je niet van het pedaal af. En doordat je niet vastzit kun je snel van je pedaal afkomen als je dat ene heuveltje toch niet redt.


Zeker freeriders gebruiken deze pedalen veel, maar je ziet ze ook steeds vaker terug op de ‘normale’ mountainbike. Lijkt jou dit wat? Dan zou je kunnen kiezen voor onze schoenen van Adidas Five Ten + een Flatpedal.

Adidas Five Ten schoenen voor freeriders
Deze Five Ten Freerider Pro fietsschoenen hebben een dikke en stijve zool.

Welke kliksystemen zijn er?

Heb je de keuze gemaakt om wel vastgeklikt te willen zitten in je pedaal? Dan heb je nog verschillende soorten systemen en merken pedalen waar je uit kunt kiezen. Hier is geen beste keus in. Voor welk pedaal je gaat is geheel persoonlijk.

Uiteraard is het wel zo dat hoe duurder een pedaal, hoe beter deze uiteindelijk is. De lagering is beter, er is ander materiaal gebruikt en ze wegen minder. Hierdoor is het pedaal duurzamer en scheelt het je weer een paar gram als je de heuvel op moet trappen.

Crankbrothers klikpedaal
Met dit klikpedaal van Crankbrothers is het mogelijk om aan 4 zijden in en uit te klikken.

Het meest bekende systeem is het SPD-systeem. Dit is ontwikkeld door Shimano en staat voor Shimano Pedaling Dynamics. Eigenlijk noemen we alle mountainbike schoenen met schoenplaatjes SPD-schoenen. Maar er zijn zeker ook andere merken kliksystemen. Denk hierbij aan Crankbrothers, Look, Time en Speedplay. Voordeel is dat deze allemaal dezelfde passing hebben voor het schoenplaatje.

De mtb schoenplaatjes hebben altijd 2 schroefjes die naast elkaar gemonteerd worden. Bij wielrennen wordt het SPD-SL systeem gebruikt. Dat houdt in dat er drie schroefjes in een driehoek staan. Let hier dan ook op bij de aanschaf van je schoen! Hoe je de schoenplaatjes monteert lees je hier.

Welk maat MTB schoenen heb ik nodig?

Wanneer je online schoenen gaat kopen is het altijd lastig om de juiste maat te bepalen. Sommige mtb schoenen vallen kleiner uit dan de normale schoenen. Echter, sommige merken vallen juist weer klein en smal uit.

Merken zoals Sidi vallen juist weer klein en smal uit. Hierbij heb je dan ook zeker een maatje groter nodig. Wil je de maat echt zeker weten? Kom dan even langs in onze Superstore in Arnhem, Den Bosch of Utrecht. Daar kun je op je gemak de schoenen passen om te kijken welke schoen het beste bij jouw voet past. Zorg er bij het passen voor dat je wat ruimte overhoudt voorin de schoen.

Schoenen passen in de Superstore
In de superstores in Arnhem, Utrecht en Den Bosch kun je op je gemak alle schoenen in meerdere maten passen.

Je voeten zetten tijdens het fietsen iets uit door de warmte. Daarnaast komt het wel eens voor dat je een stukje moet lopen, tijdens het afwikkelen kom je iets naar voren. Niet fijn als je dan gelijk tegen de rand van je schoen aanzit.

Wanneer je je nieuwe mtb schoenen toch liever online koopt, kun je gebruikmaken van ons maatadvies. In deze handige blog geven we een maattabel per merk om je te helpen om jouw juiste schoenmaat te bepalen. Daarvoor hoef je alleen maar even je eigen voet op te meten.

Zitten je nieuwe schoenen toch niet helemaal lekker? Met Mantel Guaranteed Fit mag je je fietsschoenen, van alle merken, gewoon terugsturen of terugbrengen naar de winkel. Je krijgt dan het volledige aankoopbedrag retour. Vervolgens kun je dus andere fietsschoenen kopen in onze webshop of superstore.

Welk type zolen zijn er voor MTB schoenen?

De zolen van mtb schoenen kunnen erg van elkaar verschillen. Zo heb je de instapmodellen waarbij vaak een nylon zool geplaatst is. Hoe duurder de schoen, hoe meer carbon er gebruikt is. Het gebruik van carbon zorgt ervoor dat je schoen niet alleen lichter wordt maar ook een stuk stijver. Als je kracht zet op je pedaal wil je dat al je kracht gelijk overgedragen wordt.

MTB schoen met carbon zool
Carbon zorgt ervoor dat je schoen lichter en stijver wordt.

Hoe slapper je zool is hoe verder deze doorbuigt bij het kracht zetten en je kracht verliest. Wel kan het oncomfortabel aanvoelen wanneer je voor het eerst met een stijve schoen gaat rijden. Maar dit went snel en daarna wil je nooit meer terug.

Naast het gebruik van carbon in de zool is het ook verstandig om te kijken naar de buitenkant van de zool. Het komt regelmatig voor dat je tijdens het mountainbiken ook af en toe een stuk door het bos moet lopen. In dat geval wil je graag goede grip hebben om uitglijden te voorkomen. Zorg er daarom voor dat er een goede rubberen zool onder je schoenen zit met noppen. Sommige raceschoenen hebben ook een bevestiging voor mountainbikeplaatjes. Dit lijkt heel handig, maar vaak zit daar geen rubberen zool omheen. Niet echt handig om op je gladde zool te moeten lopen over natte bladeren en gladde rotsen…

Verschillende mountainbike zolen
Op deze foto zie je verschillende mountainbike zolen.


Welke sluitingssystemen zitten er op MTB schoenen?

Ook het systeem waarmee je de schoen vastmaakt is belangrijk. Sommigen zijn makkelijk aan te passen tijdens het fietsen, terwijl anderen even wat tijd vergen. Wel iets om rekening mee te houden. Bij ons kun je kiezen voor de volgende sluitingssystemen: klittenbandsluiting, buckle sluiting, draaisluiting, vetersluiting.

Klittenband

Een sluiting van klittenband is vaak te vinden op goedkopere schoenen. Ook wordt een klittenbandsluiting gebruikt op duurdere mountainbike schoenen in combinatie met een ander type sluiting. Schoenen met klittenband kunnen gemakkelijk aangetrokken worden. Ze geven wel minder ondersteuning dan mtb schoenen met duurdere systemen. Ook slijten ze sneller door het vele zand en vuil dat er tussenkomt en kunnen ze minder strak aangetrokken worden.

MTB schoen met klittenband sluiting
MTB schoen met klittenband sluiting.


Buckle

Een buckle sluiting kun je tandje voor tandje strakker trekken. Deze kan vervolgens niet verschuiven of losser gaan zitten. Met een buckle sluiting kun je dus gemakkelijk voorkomen dat je voeten gaan knellen of dat je schoen te los zit.

Draaisysteem

Steeds meer mtb schoenen hebben een draaisluiting. Met dit systeem kun je heel precies bepalen hoe strak je schoen moet zitten. Door aan de knop te draaien wordt er een lijntje strakker getrokken die over de schoen loopt. Het voordeel hiervan is dat dit lijntje straktrekt op de plaatsen met de minste weerstand. Hierdoor heb je minder drukpunten op je voet en wordt de schoen mooi geleidelijk aangepast naar jouw vorm van je voet.

MTB schoenen met draaisluiting
Met een draaisluiting kun je heel nauwkeurig bepalen hoe strak je schoen zit.


Veters

Met de vetersluiting is iedereen wel bekend, omdat je deze sluiting ook tegenkomt op je dagelijkse schoenen. Je kunt zelf bepalen hoe strak je schoen zit door aan de veters te trekken. Veterschoenen worden voornamelijk gebruikt door freeriders.


Wat voor type MTB schoenen zijn er?

Als je alle bovenstaande afwegingen gemaakt hebt kun je nog kiezen voor zomer- of winterschoenen. In de winter kies je wat sneller voor een hogere schoen of zelfs voor een winterschoen. Met een winterschoen kun je de hele winter probleemloos door blijven fietsen. Wil je weten welke schoenen jij het beste kunt kiezen in de winter? Lees dan onze winter fietsschoenen koopgids. Rijd je in de winter niet zo veel of gebruik je een overschoen? Dan is deze schoen niet per se nodig. In de zomer kies je juist voor een schoen met veel ventilatie.

MTB winter schoen
Met een goede winterschoen kun je ook met sneeuw probleemloos blijven fietsen.
Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Agnes Ronner

Agnes Ronner

Baanfiets, racefiets of mountainbike. Alle soorten fietsen zijn bij mij welkom. Eerst het wielrennen als zomertraining voor het schaatsen. Daarna baanwielrennen op het hoogste niveau en het mountainbiken om de regenachtige zomerdagen en winter door te komen. Momenteel rij ik op een Giant TCR Advanced 1 LTD en een Sensa Merano SFB Pro. Wellicht volgend jaar weer in het bezit van een wedstrijdlicentie om de competitie weer aan te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen